Dit zijn de beste anti-voedselverspilling apps
Wereldwijd wordt er énorm veel (eetbaar) eten weggegooid. Van grote voedselketens tot kleine cafeetjes. Zonde! Er zijn genoeg mensen die maar al te graag de restaurantrestjes - vaak heerlijke verse maaltijden - oppeuzelen. Gelukkig waren er een paar slimme koppen met een groen hart die daar iets op bedachten: voedselverspilling apps! Dit zijn de beste in Nederland.
Wist je dat we in 2013 ruim 47 kilo eetbaar voedsel per persoon per jaar weggooiden? Dat zijn 65 warme maaltijden (ruim twee maanden aan avondeten) en kost niet alleen ruim 150 euro per persoon per jaar, maar is ook nog slecht voor het milieu (want verspilde grondstoffen). In 2016 was dit getal ietsjes minder: 41 kilo per persoon.
Download daarom direct deze apps en help voedselverspilling tegen te gaan, maar zo krijg je ook altijd verrassend eten voor geschoteld. Vaak zijn de maaltjes nog goed geprijsd ook!
De beste anti-voedselverspilling apps van Nederland
Too Good To Go
De Too Good To Go app ging in januari online en is inmiddels in zes Europese landen actief en heeft al vijf miljoen (!) maaltijden gered van de prullenbak!
Hoe het werkt? In plaats van veel eten weggooien wegens veiligheidsvoorschriften, (terwijl het wél prima eten is) kunnen restaurants hun overgebleven voedsel aanbieden tegen een lage prijs, zodat jij je eten hebt en zij er alsnog wat aan verdienen.
Extra leuk: van tevoren weet je nooit wat je nou precies gaat ophalen. Het eten is namelijk verpakt in een magic box, en de inhoud is afhankelijk van wat er overblijft. Wat je wel weet, is dat de waarde van de inhoud ongeveer drie keer zo veel is als wat je ervoor hebt betaald. Je bestelt en betaalt via de app, en haalt je eten vervolgens zelf op in de winkel.
Op dit moment kun je de app alleen nog gebruiken in Amsterdam, bij ongeveer 25 restaurants, winkels, hotels en bakkerijen. Eind dit jaar wil Too Good To Go partners hebben in de meeste steden in Nederland.
ResQ
ResQ is net als Too Good To Goo een handige app waarmee je volwaardige, yummy maaltijden en kleine hapjes kan ophalen die anders de prullenbak ingaan. Restaurants en lunchrooms geven dan via de app aan wat zij over hebben en gebruikers kunnen de gerechten dan voor een kleine prijs op komen halen.
Dubbel handig: restaurants hoeven zo minder weg te gooien en mensen die minder te besteden hebben of liever minder besteden of gewoonweg bijdragen aan dit goede idee, kunnen van een verrassende maaltijd genieten! ResQ is nu alleen nog te gebruiken in in Nederland, maar wel in meerdere steden. ResQ kan je gebruik als je in Amsterdam, Den Haag of Utrecht bent, maar het is de bedoeling dat deze app uiteindelijk voor heel Nederland beschikbaar wordt. We kunnen niet wachten!
Thuisafgehaald
Thuisafgehaald is een slimme en sociale app waarop je je zelfgemaakte gerechten deelt met mensen bij jou in de buurt. Heb je bijvoorbeeld te veel gekookt of teveel boodschappen in huis gehaald of vind je het gewoon leuk om ook voor anderen te koken? Met de app van Thuisafgehaald kan je heel makkelijk maaltijden met je buurtgenoten delen.
Je kan aangeven wat je precies gaat maken, hoeveel je hebt gemaakt, hoeveel het je buurtgenoot kost en hoe laat de ander het kan komen ophalen. Je krijgt eerst een aanvraag van je iemand in de buurt die je dan zelf goed kan keuren.
Slim koken
Het Voedingscentrum richtte de app Slim Koken op. Het is een gratis app waarmee je veel voedsel en geld bespaart. Dubbel handig! De app geeft je eindeloos veel slimme koop- en bewaartips waarmee je minder voedsel verspilt.
Je kan aangeven wat jouw eetwensen zijn en de app geeft je ook nog eens recepten. Je favoriete recepten sla je op zodat je ze makkelijk kan terugvinden. Je kan zelf een gevarieerd menu samenstellen met de handige (week)menuplanner. En je gooit veel minder eten weg dankzij de digitale koelkast, waarin je overgebleven ingrediënten ‘opslaat’ en zo in één oogopslag ziet wat er wanneer op moet. Wij zijn fan!
De Afgeprijsd-app
Een uitvinding uit heaven: de Afgeprijsd-app is een initiatief van het NoFoodWasted-platform. De app laat je zien welke producten in jouw supermarkt bijna over datum zijn en daarom flink afgeprijsd zijn.
Volgens app-ontwikkelaar August de Vocht daalde de maandelijkse voedselverspilling bij deelnemende supermarkten met achttien tot twintig procent! Again: goed voor je portemonnee én de wereld.
Weggooitest-app
Onze grote inspiratiebron Milieu Centraal (zij doen veel onderzoek naar duurzaamheid) startte de app: De Weggooitest. Het laat zien hoeveel kilo zuivel, brood, groente, aardappels en vlees iemand per jaar denkt weg te gooien, wat dat kost en hoeveel CO2-uitstoot dat veroorzaakt. De app geeft je ook meteen handige tips hoe je minder voedsel kan verspillen.
De Weggooitest is de derde app voor iPhone van Milieu Centraal. Hiervoor begonnen zij de Afvalscheidingswijzer en de Groente- & fruitkalender uitgebracht.
Meer lezen over hoe je voedselverspilling kan tegen gaan?
- Dit bedrijf gaat voedselverspilling tegen met slimme prijskaartjes
- Zo voorkom je voedselverspilling. Restjesdag vandaag?
- Doe mee! Dit zijn de beste initiatieven tegen voedselverspilling
Toe aan een nieuwsbrief die je écht verder helpt? Meld je aan voor de Bedrock Weekly.
https://www.voordewereldvanmorgen.nl/duurzame-blogs/5-apps-om-verspilling-voedsel-tegen-te-gaan