Ik ben Leny, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Bosheks.
Ik ben een vrouw en woon in Planeet Aarde (Nederland) en mijn beroep is Medisch Entomoloog, Imker, Wiccan en Lichtwerker .
Ik ben geboren op 22/05/0000 en ben nu dus 2024 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Flora Fauna Muziek Wetenschap.
Meer dan een halve eeuw heb ik een dierenopvang ( Stichting/TAO Foundation) https://taofoundation.international/nl/ voor dieren die niemand meer wil hebben. Werk als ARA(Animal Rights Advocate) voor de dieren die geen stem hebben.Dieren/Cyber activist.
V
To see a world in a grain of sand And a Heaven in a wild flower, Hold Infinity in the palm of your hand And Eternity in an hour.
~be who you are and say what you feel because those that matter... don't mind... and those that mind... don't matter..
Nice to see you here.㋡
I am a Wild Earthling.
I do not identify with illusory (and illegitimate) nation-state constructs nor do I require such constructs to verify and validate the legitimacy of my existence.
An infiltrator and subverter of institutions of indoctrination,an anti-authoritarian and an insurgent anarchist, and gravitate towards insurrectionist and anti-civilization tendencies. It's just a matter of whose.
Anti New World Order! "for our children, and our children's children"
I am a seeker, searching for truth, special behind the lies that the Goverments try to tell us.
Do not believe everything, discover your own truth!!
And please do not alowed that they take advantage of you.
Open your eyes!
Take care my friends Stay Wild & Free.. !
Tree Teardrop
X
Dropbox
Druk op onderstaande knop om je bestand naar mij te verzenden.
Wij leven in een maatschappij, waarin het volkomen normaal is dat medicijnen die worden voorgeschreven door artsen een scala aan, meestal ongewenste, bijwerkingen hebben.
Bij natuurproducten krijgt je geen bijsluiter met bijwerkingen, want die zijn er eigenlijk niet, behalve bij cannabis, want die heeft wel degelijk een bijwerking.
Maar liefst 40 procent van de onderzochte vleesproducten bleek multiresistente bacteriën te herbergen, waaronder akelige E. coli-stammen die ernstige urineweginfecties kunnen veroorzaken.
Soms zijn bacteriën niet alleen ongevoelig voor één soort antibioticum, maar voor heel veel. Dit zijn zogenoemde multiresistente bacteriën. Een infectie met zo’n bacterie is lastig te behandelen, aangezien veelgebruikte antibiotica niet meer werken. Het liefst houd je deze bacteriën dus buiten de deur. Toch blijkt dat nog knap lastig. Zo hebben onderzoekers ontdekt dat een scala aan multiresistente bacteriën zich gewoon schuilhoudt in vlees uit de supermarkt.
Studie Onderzoekers analyseerden in hun studie 100 vleesproducten (25 exemplaren kip, kalkoen, rundvlees en varkensvlees) die in 2020 willekeurig waren gekozen uit supermarkten in de Spaanse stad Oviedo. Maar liefst 40 van de 100 onderzochte vleesproducten bleken multiresistente stammen van de Escherichia coli-bacterie te bevatten, waaronder bacteriën die resistent zijn tegen verschillende antibiotica, waaronder penicilline, cefalosporines en aztreonam. “Dit is zorgelijk,” schrijft onderzoeker Azucena Mora Gutiérrez in een e-mail aan Scientias.nl. “We zijn gewend om ‘klassieke’ door voedsel overgedragen ziekteverwekkers, zoals de bekende salmonella-bacterie, te bestrijden. Multiresistente bacteriën die in voedsel aanwezig zijn, moeten echter ook worden gezien als potentiële ziekteverwekkers.”
Meer over Escherichia coli E. coli heeft niet altijd kwaad in de zin. De bacterie komt van nature in de darmen voor en zorgt daar onder normale omstandigheden niet voor problemen. Tegelijkertijd is het echter wel de meest voorkomende verwekker van urineweginfecties en kan de bacterie ook zowel binnen als buiten de darmen infecties veroorzaken. Vooral jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met weinig weerstand zijn gevoelig voor een E. coli-infectie en voor hen kunnen de gevolgen ernstiger zijn. Volgens onderzoek was E.coli verantwoordelijk voor 950.000 sterftes in 2019.
De meerderheid (73 procent) van de geanalyseerde vleesproducten bevatte overigens niveaus van E.coli die binnen de veiligheidslimiet vallen. Desondanks herbergde bijna de helft daarvan (49 procent) multiresistente en/of potentiële ziekteverwekkende E.coli-bacteriën, die ernstige infecties bij mensen kunnen veroorzaken. “Het overgrote deel van de vleesproducten die we in Europa eten, valt binnen de veilig geachte grenzen,” zegt Gutiérrez. “Maar wat we met dit onderzoek wilden laten zien, is dat er dus echt multiresistente bacteriën in ons voedsel zitten. Het zou daarom goed zijn als er op regelmatige basis beter op deze potentiële ziekteverwekkers wordt gecontroleerd.”
Antibiotica-resistentie Dat Gutiérrez hier zo op hamert, is niet voor niets. “Antibioticaresistentie is wereldwijd een groot probleem dat de menselijke gezondheid ernstig aantast,” legt ze uit. “Momenteel eisen infecties veroorzaakt door resistente bacteriën 700.000 mensenlevens per jaar. En de verwachting is dat als we geen maatregelen nemen, dergelijke infecties tegen 2050 maar liefst tien miljoen mensen het leven zal kosten. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verklaart antibioticaresistentie dan ook als één van de grootste bedreigingen voor de volksgezondheid.”
Voedsel Hoe multiresistente bacteriën in vlees terechtkomen? “Deze bacteriën kunnen zich door de voedselketen van dier op mens verspreiden,” zegt Gutiérrez. “Ze kunnen bijvoorbeeld aanwezig zijn in de darmflora van (pluim)vee. Maar ze kunnen ook in het vlees terechtkomen door bepaalde handelingen in slachthuizen. Ze kunnen zelfs in de keukens van restaurants aanwezig zijn. En op die manier bereiken ze vervolgens de consumVlees
Toen de onderzoekers de uit de supermarkt gehaalde vleesproducten afzonderlijk van elkaar bestudeerden, ontdekten ze dat ESBL-bacteriën (bacteriën die het enzym ESBL dragen wat ervoor zorgt dat bacteriën resistent worden voor penicilline en andere veelgebruikte antibiotica) voorkwamen in 68 procent van de onderzochte kalkoenproducten, 56 procent in de kipproducten, 16 procent in rundvlees en 12 procent in varkensvlees. Dit duidt erop dat ESBL-bacteriën dus veelvuldiger voorkomen in pluimvee dan in andere soorten vlees. Mogelijk is dit te wijten aan verschillen in productie en slacht, zo vermoeden de onderzoekers. “Kortere fokperiodes leiden tot meer infecties en meer behandelingen,” legt Gutiérrez uit. “Dit leidt vervolgens weer tot een grotere selectie van resistente bacteriën. Daarnaast kan pluimvee ook tijdens de slacht op verschillende wijze besmet raken.”
ExPEC Naast ESBL-bacteriën, bleek 27 procent van de vleesproducten de Extraintestinal Pathogenic Escherichia coli (kortweg ExPEC) te herbergen. Deze bacterie bevat genen waardoor er ziekten veroorzaakt kunnen worden buiten het maagdarmkanaal. ExPEC veroorzaakt bovendien de overgrote meerderheid van de urineweginfecties.
Mcr-1-gen Eén procent van de vleesproducten bevatte bovendien de E.coli-bacterie met het mcr-1-gen. En dat is verontrustend. Het mcr-1-gen beschermt bacteriën tegen een antibioticum dat colistine wordt genoemd en dat dienst doet als een laatste redmiddel in de strijd tegen multiresistente bacteriën. Als dit gen zich verspreidt naar die multiresistente bacteriën, kunnen infecties veroorzaakt door deze ziekteverwekkers niet meer bestreden worden.
Kan het kwaad?
Nu rijst natuurlijk de vraag wat er gebeurt als we met multiresistente bacteriën besmet vlees eten. Kan het kwaad? “Niet als je het goed hebt gekookt of gebakken,” onderstreept Gutiérrez. “Maar als een multiresistente bacteriën deel uitmaken van ons lichaam (verkregen door voedselconsumptie, maar ook door bijvoorbeeld nauw contact met huisdieren die deze bacteriën dragen), lopen we het risico dat een behandeling met antibiotica niet werkt als de bacterie een infectie veroorzaakt. Stel je een urineweginfectie voor, veroorzaakt door bacteriën uit onze eigen darmen. Daarom is het ook zo belangrijk om beter op multiresistente bacteriën te controleren, ongeacht de bron van herkomst. Het is bovendien heel belangrijk dat iedereen ervoor zorgt dat de verspreiding van resistente bacteriën niet toeneemt en dat je alleen antibiotica gebruikt op voorschrift van een arts. Resistentie tegen antibiotica is een natuurlijk verschijnsel bij bacteriën. Maar de mens heeft het proces enorm versneld door verkeerd gebruik van antibiotica.”
Al met al laten de onderzoekers zien dat potentieel ziekteverwekkende, multiresistente bacteriën zelfs in de supermarkt te vinden zijn. En niet alleen in Spanje. “Wat wij in ons land in de supermarkten hebben gevonden, komt in feite in heel Europa voor,” benadrukt Gutiérrez. Om te voorkomen dat we multiresistente bacteriën in ons lichaam krijgen, is het belangrijk dat we op de juiste manier met ons voedsel omgaan. “Onderbreek bijvoorbeeld de koelketen van vlees tussen de supermarkt en je huis niet,” somt Gutiérrez op. “Bak het vlees grondig en bewaar het op de juiste manier in de koelkast. Desinfecteer gebruikte messen, snijplanken en ander kookgerei dat je hebt gebruikt om het rauwe vlees te bereiden, om zo kruisbesmetting te voorkomen. Met deze maatregelen voorkom je elk risico.”
Kindness in your eyes I guess you heard me cry You smiled at me like Jesus to a child I'm blessed I know Heaven sent and heaven stole You smiled at me like Jesus to a child And what have I learned from all this pain I thought I never feel the same about anyone or anything again But now I know
When you find a love When you know that it exists Then the lover that you miss Will come to you on those cold, cold nights When you've been loved When you know it holds such bliss Then the lover that you kissed Will comfort you when there's no hope in sight
Sadness in my eyes No one guessed and no one tried You smiled at me like Jesus to a child Loveless and cold With your last breath you saved my soul You smiled at me like Jesus to a child And what have I learned from all these tears I've waited for you all those years Then just when it began he took your love away But I still say
When you find a love When you know that it exists Then the lover that you miss Will come to you on those cold, cold nights When you've been loved When you know it holds such bliss Then the lover that you kissed Will comfort you when there's no hope in sight
So the words you could not say I'll sing them for you And the love we would have made I'll make it for two For every single memory Has become a part of me You will always be my love Well I've been loved so I know just what love is And the lover that I kissed is always by my side Oh the lover I still miss... was Jesus to a child
Wij leven in een maatschappij, waarin het volkomen normaal is dat medicijnen die worden voorgeschreven door artsen een scala aan, meestal ongewenste, bijwerkingen hebben.
Bij natuurproducten krijgt je geen bijsluiter met bijwerkingen, want die zijn er eigenlijk niet, behalve bij cannabis, want die heeft wel degelijk een bijwerking.
Ons land heeft zoveel militair materieel aan Oekraïne geleverd dat het niet alleen in overtreding is van de eigen wetten, maar nu ook in oorlog is met Rusland.
Ondertussen gaat in Oekraïne de verering van nazi’s gewoon door en doen ze hier alsof dit de normaalste zaak van de wereld is.
Selectyourdiet.com is de grootste dieetvergelijker ter wereld. Elk dieet heeft een eigen pagina met alle relevante informatie en reviews van bezoekers en diëtisten.
2,7 miljoen Nederlanders kunnen eten van het voedsel dat wordt weggegooid
Foodlog
2,7 miljoen Nederlanders kunnen eten van het voedsel dat wordt weggegooid
Artikel van Redactie • Gisteren om 20:21
Gemiddeld gooide iedere Nederlander vorig jaar 33,4 kilo voedsel weg. Dat is nog wel ietsjes minder dan bij de vorige meting in 2019, maar het verschil is minimaal. Zo halen we nooit de doelstelling van 2030: dan mag nog maar 21,6 kilo voedsel in de vuilnisbak belanden - de helft van wat we in 2015 weggooiden. Minister Adema werkt aan specifieke voorstellen.
“Goed voedsel is onze eerste levensbehoefte. Als we ons eten verspillen, gooien we ook onnodig geld, water, energie en andere grondstoffen weg. En natuurlijk de waardering voor het vakmanschap van de boer," schrijft minister Piet Adema van LNV in de Kamerbrief bij de nieuwe cijfers over voedselverspilling in Nederland.
Het ministerie werkt samen met het Voedingscentrum en de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling aan het tegengaan van voedselverspilling. Iedere 3 jaar vindt een meting plaats. Sinds 2015 is de verspilling bij burgers gedaald met 23%, naar 33,4 kilo per persoon. In 2019 stond de teller op 34,4 kilo. De daling stagneert, constateert de minister, en daarom is "meer actie nodig vanuit de hele voedselketen om de Nederlander te helpen thuis minder voedsel te verspillen."
Lijstjesmakers verspillen tot 9 kilo minder
Dat zal nog niet meevallen, zegt Toine Timmermans, voedselverspillingsexpert bij Wageningen University & Research, in Trouw. "We zijn nu op een niveau beland dat het moeilijker is de verspilling verder te laten dalen. Iedereen is zich er wel van bewust, de quick wins hebben we gehad." Nog altijd zijn brood en deegwaren (6,2 kilo), groente (4,4 kilo), fruit (4,3 kilo), aardappelen (2,8 kilo) en zuivel (2,8 kilo) het meest weggegooide eten. In vergelijking met 2019 worden brood, deegwaren en zuivel minder verspild, maar groente en fruit juist meer, aldus RTL Nieuws.
Dé gouden tip om tot 9 kilo voedsel te besparen? Maak altijd een lijstje en zet daar ook de hoeveelheden op, zoals 400 gram sperziebonen.
Volgens minister Adema is er in de hele voedselketen, van landbouw tot consument, nog veel winst te behalen. Toverwoorden zijn onder meer: kleinere verpakkingengrote bedrijven 'medeverantwoordelijk' maken voor de hele weg die hun producten afleggen (2026)business cases voor 'onvermijdbare reststromen' (denk aan snijresten van aardappelen, groenten en fruit)verwerking tot diervoercirculaire productie van vlees, zuivel en eierenaanpassing van wetgeving (flexibelere regels voor houdbaarheidsdata)
Adema zegt het zo: "Ik zie dat we in de hele keten nog te weinig progressie boeken. Er moet echt een tandje bij om voedselverspilling in 2030 te halveren, want er is van boer tot bord nog veel winst te behalen. [..] Een halvering van de totale voedselverspilling in Nederland levert een enorme winst op. Zo kunnen 2,7 miljoen mensen een jaar eten van het voedsel dat niet wordt verspild en zorgt het voor een reductie aan broeikasgassen van twee tot drie megaton."
Verplicht monitoren
Een belangrijke voorwaarde om die halvering te halen, is weten hoeveel er nu eigenlijk verspild wordt door de voedselverliezen in de landbouw beter te monitoren. De minister verkent ook of het mogelijk is monitoring en rapportage in de keten verplicht te stellen. Samen met aanvullende maatregelen, waar later dit jaar een besluit over wordt genomen, moet dat ervoor zorgen dat in 2030 voedselverspilling in Nederland is gehalveerd, vergeleken met 2015.
Je hulp is zó nodig.. jouw geld gaat rechtstreeks naar deze dieren ! Gegarandeerd !
DIERENNOOD.NL
Zoveel extra honden voor Kemal erbij - Stichting Dierennood
Trouwe lezers weten dat een asiel in een land als Macedonië niet te vergelijken is met de asielen in Nederland. Geen structuur, geen lunchpauzes, lang werken...
Trouwe lezers weten dat een asiel in een land als Noord-Macedonië niet te vergelijken is met de asielen die we kennen in Nederland of zelfs in Spanje.
Niets geen structuur, geen vaste tijden, geen lunchpauzes of om 5 uur klaar. Het is letterlijk buffelen, 24/7.
Er zijn geen vrijwilligers die verder gaan met schoonmaken als jij met een dier lang onderweg bent naar een dierenarts.
Alles blijft dan liggen en je loopt constant achter de feiten aan. En als je dan laat op de avond moe, vies en koud naar huis wilt gaan, krijg je een dringend telefoontje:
“Er ligt een hond of kat gewond langs de weg.” En dan ga je maar weer …
Het gebeurt vaker dan je denkt dat we horen dat trouwe helpers aangeven dat ze het eigenlijk niet meer aankunnen. “Ik ben zo moe van alle zorgen, financiële problemen, het zware werk en de oneindige stroom nieuwe dieren in nood.
Ik slaap nauwelijks, weet niet hoe ik verder moet, ik trèk het niet meer. Maar wat moet ik? Ik kan de dieren niet zomaar aan hun lot overlaten?”
En soms… is een bekende en voorheen betrouwbare rescuer al over het randje heen… Dat was helaas het geval met Daniela. Tien jaar heeft ze gevochten voor de dieren in een belabberd land als Noord-Macedonië en ècht alles gegeven. Toen raakte ze opgebrand en lukte het haar gewoon niet meer om haar 100 honden goed te verzorgen. Uiteindelijk heeft het haar geestelijk geknakt.
De Nederlandse stichting Happy Together for Dogs heeft geschrokken hulp gezocht en gevonden. Het asiel van Kemal Neziri bij Skopje was bereid de zorg over de honden over te nemen. Hulde aan deze man!
Eind januari heeft Kemal samen met een dierenarts het asiel van Daniela bezocht. Wat zij daar aantroffen was te verdrietig voor woorden. Overduidelijk waren de dieren al lang niet meer behoorlijk gevoed of verzorgd. Buren vertelden dat ze Daniela soms dagenlang niet zagen.
20 honden waren inmiddels overleden … En zeker 30 tot 40 honden zagen er verschrikkelijk uit met zeer ernstige huidproblemen, alle dieren waren duidelijk ondervoed en hadden dringend medische zorg nodig.
Van de eerste beelden die we te zien kregen sprongen ons de tranen in de ogen. De dieren bleken al langer op enkel brood te hebben geleefd. Zodoende was er geen enkele weerstand tegen allerlei ziektes. Veel dieren waren bijna kaal en enkele hadden de winterkou niet overleefd. Pure horror.
Kemal en zijn vrijwilligersteam staan nu voor de grootste uitdaging van hun leven. Hij zorgde zèlf al voor 130 honden en daar komen nu zomaar 70 bij … En helaas geen gezonde dieren die hij probleemloos in zijn eigen roedel kan plaatsen. Om alle honden goed te onderzoeken moeten ze 1 voor 1 getest worden op ziektes en/of problemen.
Van sommige is al bekend dat ze geopereerd moeten worden, een groot deel heeft medicatie nodig en alle honden moeten aansterken door andere, goede voeding. En véél honden moesten meteen een jasje aan om te voorkomen dat ze alsnog zouden bezwijken door de kou.
Vanwege plaatsgebrek kunnen niet alle honden in één keer naar hun nieuwe onderkomen. Ze komen mondjesmaat in quarantaine, doorlopen alle onderzoeken en kunnen dan pas voorzichtig in hun nieuwe roedel geïntroduceerd worden.
Sommige dieren zijn lief en redelijk sociaal. Die waren als eerste aan de beurt. Een handvol brokjes in de achterbak van het busje en de hongerige honden springen er vanzelf wel in. Uiteraard worden de achterblijvers nu wel gevoed en zo goed en zo kwaad als het kan van zorg voorzien.
Langzamerhand wordt het moeilijker en moeilijker om ook de bangste en agressiefste dieren te vangen. Het terrein is groot en dieren in paniek zijn razendsnel. Vaak zit Maca, de vrouw van Kemal, een uur lang een hond naderbij te lokken maar de allerlaatste dieren zaten er tot midden maart nog. Pas enkele dagen voor het verschijnen van dit project was de laatste hond ook overgebracht en is het terrein leeg.
De Nederlandse Mark van Zuiden van Happy Together for Dogs is er gaan helpen en hij houdt ons op de hoogte van het wel en wee van de vorderingen.
Natuurlijk gaat Kemal dit financieel niet alleen redden! Daarom besloten wij om hem en de deerniswekkende wezentjes even voorrang te geven. Zij hebben jullie en ons dringend nodig.
De foto’s spreken voor zich … Help als-je-blieft om deze stakkertjes hun traumatische ervaringen te doen vergeten.
Geef ze een kans op een gezond lijf en een nieuw - hoopvol - begin.
Je kunt deze dieren direct helpen door een bedrag over te maken naar:
En wij zorgen dat je donatie echt alleen voor dit hulpproject besteed zal worden.
Bij ons is er geen aftrek voor salarissen, huisvesting of overbodige franje.
Of doneer via onderstaande knoppen:
Streefbedrag: 9.000 euro - Stand per 16 april: 5.090 euro
ALLE DONATIES ZIJN ZEER WELKOM EN DAARVOOR HEEL VEEL DANK!
17 april - Wow, dit was echt een goede week voor die arme drommels na zo'n zware tijd... Maar flinke donaties zijn dan ook bitter hard nodig, lieve mensen! Dus ga er alsjeblieft goed mee door, we zitten op de helft van de maand...
10 april - Ondanks grote 'concurrentie' van onze Zwerfdierendag-actie om donaties voor onze sterilisaties te vragen, kwam er toch ook een welverdiend mooi bedrag voor dit heel aangrijpende hulpproject binnen. Allemaal zeer bedankt en op naar een nog betere rest van de maand...
3 april - Een nieuwe maand en dus ook een nieuw maandproject. Dit keer weer een heel bijzonder noodproject. Voor een situatie die (gelukkig) niet vaak voorkomt, namelijk dat dieren weggehaald moeten worden uit een asiel waar zij helaas bitter slecht behandeld werden. Op de achtergronden ga ik hier niet op in, maar neem maar van mij aan, dat de 70 honden die overgeplaatst werden een paar ongelooflijk slechte jaren hebben gehad. Vel-over-been was voor velen een heel juiste omschrijving... Dat er dan toch nog in zo'n zeer moeizaam land als Noord-Macedonië een asielhouder zich bereid heeft verklaard om die 70 arme dieren in een erbarmelijk slechte conditie over te nemen is op zich al niet minder dan een wonder! Chapeau dus voor Kemal! Het minste dat wij dan als dierenvrienden voor hem kunnen doen is om hem financieel ruim te ondersteunen. Daarmee kan hij dan gaan proberen om naast zijn grote aantal eigen asieldieren, ook deze erbij te verzorgen. Met vele dierenarts-bezoeken, goed dierenvoer, enz. Pffff..... respect voor die man!!
Week t/m 2 april: 761 euro Week t/m 9 april: 1.847 euro Week t/m 16 april: 2.482 euro
Wij leven in een maatschappij, waarin het volkomen normaal is dat medicijnen die worden voorgeschreven door artsen een scala aan, meestal ongewenste, bijwerkingen hebben.
Bij natuurproducten krijgt je geen bijsluiter met bijwerkingen, want die zijn er eigenlijk niet, behalve bij cannabis, want die heeft wel degelijk een bijwerking.
Ons land heeft zoveel militair materieel aan Oekraïne geleverd dat het niet alleen in overtreding is van de eigen wetten, maar nu ook in oorlog is met Rusland.
Ondertussen gaat in Oekraïne de verering van nazi’s gewoon door en doen ze hier alsof dit de normaalste zaak van de wereld is.
Well, I rolled the dice, baby Now I'm left out all alone I was lost in a shuffle, babe Lost and halfway gone Oh, I know you and that vengeful woman inside Wore out my welcome, I knew when to step aside
Time is the healer that rescued me The blues led to the bottle That landed me on the street When it's raining down with worry And you know it's too late It's the train that never comes And the heart that never waits So I'll be movin' on (movin' on, I'll be movin' on) I'll be movin' on (movin' on, I'll be movin' on) I'll be movin' on (movin' on, I'll be movin' on) I'll be movin' on (movin' on, I'll be movin' on)
We used to be perfect, baby I saw love in your eyes Put my wild days behind me I thought I had arrived
The gods must have heard, I guess I spoke too soon They had other plans , just not for me and you
Time is the healer that rescued me The blues led to the bottle That landed me on the street When it's raining down with worry And you know it's too late It's the train that never comes And the heart that never waits So I'll be movin' on (movin' on, I'll be movin' on) I'll be movin' on (movin' on, I'll be movin' on) I'll be movin' on (movin' on, I'll be movin' on) I'll be movin' on (movin' on, I'll be movin' on)
Look over there, thinking you are all that Wrapped around my finger, to find out it's all an act I see through you woman and that sweet masquerade What do you want from me? All you do is throw me shade Time is the healer that rescued me The blues led to the bottle That landed me on the street When it's raining down with worry And you know it's too late It's the train that never comes And the heart that never waits
Time is the healer that rescued me The blues led to the bottle That landed me on the street When it's raining down with worry And you know it's too late It's the train that never comes And the heart that never waits So I'll be movin' on (movin' on, I'll be movin' on) I'll be movin' on (movin' on, I'll be movin' on)
Joe Bonamassa -
"The Heart That Never Waits" (Live) - Tales of Time
Wij leven in een maatschappij, waarin het volkomen normaal is dat medicijnen die worden voorgeschreven door artsen een scala aan, meestal ongewenste, bijwerkingen hebben.
Bij natuurproducten krijgt je geen bijsluiter met bijwerkingen, want die zijn er eigenlijk niet, behalve bij cannabis, want die heeft wel degelijk een bijwerking.
Ons land heeft zoveel militair materieel aan Oekraïne geleverd dat het niet alleen in overtreding is van de eigen wetten, maar nu ook in oorlog is met Rusland.
Ondertussen gaat in Oekraïne de verering van nazi’s gewoon door en doen ze hier alsof dit de normaalste zaak van de wereld is.
Hier worden een kwart miljoen kippen per dag geslacht
Esbro is een immense kippenslachterij. Per dag worden er 245.000 kippen geslacht. Oftewel bijna vier kippen per seconde. Vanuit Doetinchem wordt de kip naar landen over de hele wereld getransporteerd. We nemen een kijkje binnen het bedrijf hoe ze hier te werk gaan.
Wanneer voelt een dier zich wel? Als we niet alleen tegemoet komen aan de fysieke, maar ook aan de mentale behoeften die een dier heeft. Dat zegt Anne Hilhorst, directeur van Wakker Dier. En die kunnen verschillen, want ook dieren hebben hun individuele voorkeuren.
Elke koeienboer weet dat sommige dames bij de deur staan te trappelen om de wei in te mogen, terwijl anderen met tegenzin de stal verlaten. De ene kat zit het liefst altijd op schoot; de ander wil met rust gelaten worden. Wat geluk is, wat welzijn is, is voor elk dier anders. Niet alleen hebben verschillende diersoorten uiteenlopende voorkeuren; ieder individueel dier heeft andere voorkeuren. Dierenwelzijn is hieraan tegemoetkomen.
Basisbehoeften
De basisbehoeftes zijn voor ieder dier hetzelfde. Goed voer dat je kunt eten op een manier die past bij jou en jouw lichaam. Kunnen rusten op een veilige en comfortabele plek. Sociale contacten kunnen opzoeken én vermijden. Niet fysiek beperkt worden door touwen, tralies of amputaties. Maar deze basiszaken zijn bij lange na niet voldoende voor goed dierenwelzijn.
Welzijn is niet in een schoon hok zitten, vrij zijn van ziektes en voldoende eten krijgen. Hoewel dit volgens veel diereneigenaren een prachtig leven is. Veel te vaak versmalt de discussie over dierenwelzijn zich tot de basisbehoeftes. Maar welzijn is niet de afwezigheid van pijn of honger. Het gaat om fysieke én mentale gezondheid. En dat laatste wordt vaak vergeten.
Kapot vervelen
Een leven zonder uitdagingen, zonder verrassingen, zonder plezier. Het is misschien wel het ergste wat we dieren kunnen aandoen – los van fysiek geweld natuurlijk. Een leven waarbij elke dag precies zo verloopt als de vorige. Een leven waarin je niets leert, niets beleeft. Geen wonder dat deze verveelde dieren gemeen worden en dan elkaar maar beginnen te pesten. Pikkerij en bijterij ontstaan vaak in stallen waar de dieren zich simpelweg kapot vervelen.Een voorbeeld. Studie na studie wijst uit dat dieren graag willen werken voor hun eten. Sterker nog, ze doen dat liever dan zomaar een beloning ontvangen. En dat geldt niet alleen voor de dieren die wij als intelligent beschouwen, zoals varkens of apen. Ook bijvoorbeeld duiven en diverse vissoorten hebben deze behoefte. De zoektocht, de uitdaging van eten zoeken, lijkt belangrijker dan eten.
Autonomie
Voor mij draait dierenwelzijn om zelf te kunnen kiezen wat je wilt doen en dat vervolgens ook kunnen doen. Autonomie. De ene kip wil het liefst insecten vangen in het grasland, de ander eet liever graan dichtbij de veiligheid van een boom of schuur. Voor een varken dat graag wil spelen moet er speelmateriaal zijn, voor een varken dat zich wil afzonderen, een plek waar dat kan. Het probleem is dat wij nu alles bepalen voor de dieren wij in de vee-industrie. Wat ze eten, wanneer ze eten, hoe lang ze slapen, wanneer ze slapen, met wie ze samenleven, in wat soort groepen ze samenleven. Een dier heeft helemaal niets te kiezen.
En dat maakt veel dieren ongelukkig en depressief. Als je door een stal loopt, herken je ze meteen. Glazige ogen, lome reacties, ongeïnteresseerd. Ze zijn afwezig en lethargisch. Ik heb kippen gezien die niet eens de moeite nemen om zich te verplaatsen terwijl je bijna op ze staat. Niet omdat ze niet kunnen lopen, maar omdat ze afgesloten zijn van de wereld. Terwijl deze dieren in de ogen van diereigenaren allemaal hun ‘natje en hun droogje’ krijgen.
Autonomie maakt individuele verschillen zichtbaar
Wat een verschil met dieren die meer autonomie hebben. Dieren die genoeg ruimte krijgen om elkaar te vermijden of juist op te zoeken. Dieren die kunnen voldoen aan hun soorteigen behoefte (wroeten, grazen, klimmen, rennen). Dieren die nog eens een keer iets meemaken omdat er vliegtuig overvliegt of een gek voertuig voorbij komt. Deze dieren zijn alert, zelfverzekerd en ontspannen. De individuele verschillen zijn opeens goed zichtbaar. Het varken dat altijd direct als eerste de modderpoel in springt. De geit die altijd probeert te ontsnappen. Er zijn altijd dieren die direct op je afstappen, dieren die verwachten dat jij naar hen te komt en dieren die totaal geen boodschap hebben aan het bezoek. Maar dat is hun keuze, hun karakter. En dat vind ik dierenwelzijn, dat ze zelf mogen kiezen wat ze doen en wie ze zijn.
In Wat is ...? gaan we met bekende en minder bekende mensen op zoek naar wat hen motiveert om te ontdekken of we elkaar van daaruit weer kunnen vinden. De introductie tot de dierenwelzijnsreeks vind je hier. Waarom we dit doen lees je in De ontdekking van de ander.