Flakkert de roep naar behoud van de tram in Lombardsijde – dorp echt weer op?
Het verleggen van de trambedding van het dorp Lombardsijde naar de kustweg is al langer een onderwerp van discussie onder de inwoners. Er is al zo vaak gezegd en geschreven dat er ooit een referendum georganiseerd werd en dat 65% van de betrokkene daarin opteerden voor het behoud van de huidige toestand.
Ikzelf heb daarover reeds een paar artikels geschreven, de voorbereidende werken aan de kustweg zijn volop bezig, maar een actiegroep met Ruben Van Miegroet als voorzitter heeft onlangs weer van zich laten horen. Dat is weliswaar geen Lombardsijdenaar maar iemand die ernstig van mening is dat de overheid de wil van de lokale bevolking moet respecteren. Hoewel ikzelf ook geen rechtstreeks betrokkene ben, zal het mij steeds blijven interesseren hoeveel mensen het behoud van de tram door het dorp, op vandaag nog steunen. Heeft het gemeentebestuur er inderdaad goed aan gedaan om dat referendumresultaat te negeren of niet? Ik zou daarover natuurlijk een poll kunnen houden maar mijn ervaring leert dat ik daarmee nooit een geloofwaardig resultaat kan bekomen omdat de lezers er toch zo moeilijk toe bewogen kunnen worden om even één van de bolletjes naast de verschillende meningen aan te kruisen of zwart te maken. Zelfs al is het naamloos. Hieronder geef ik nogmaals de (ik hoop alle) argumenten pro, contra of twijfelachtig.
Pro De renovatie van de Nieuwpoortlaan en van de Zeelaan zullen Lombardsijde aantrekkelijker maken. Er komt een mooi ogend dorpsplein. Er zijn elf huizen langs de Nieuwpoortlaan waarvan de uitrit de trambedding moet kruisen. Dat zal een verademing zijn voor die bewoners. De wekelijkse avondmarkten in de zomer kunnen rustiger en veiliger verlopen. De trambestuurders hebben nu al de moeite van de wereld om onvoorzichtige marktbezoekers de sporen te doen vrijmaken. De tramrit Oostende – De Panne zal 3’ minder lang duren, maar daar heeft de Lombardsijdenaar geen baat bij. Er vallen drie bochten weg, dus minder sleet op de sporen en minder geluid Er zullen minder voetgangers vallen over de tramsporen.
Contra De afstand naar de tramhalte vanaf de Dorpplaats zal 600 meter bedragen. Dat is aanvaardbaar voor jonge gezonde mensen, maar niet voor ouderen, mindervaliden en heel jeugdige kinderen. Het is niet omdat het in Westende nog verder is, dat het in Lombardsijde ook zo moet zijn. Vooral vanaf het Prinsenveld en uitbreiding, vanaf de Zuidstraat met zijn zijwijken plus voor de mensen met kinderen van klein Westende zal dat heel wat minder gunstig worden.
Het afsluiten van de doorsteken voor het autoverkeer ter hoogte van de Schorrestraat die gesupprimeerd wordt, de Schoolstraat, Havenstraat en Schorrebloemstraat (rode bolletjes) zal veel omrijden vergen … niet onoverkomelijk maar ongemakkelijk! En een bijkomende belasting van de Zeelaan! Waarom zijn die doorsteken er ooit gekomen? Misschien waren ze wel gewenst door de bewoners omdat het een echte behoefte was? Er blijven slechts twee oversteken (groene bolletjes): ter hoogte van de Zeelaan en ter hoogte van het Albert I – monument in Nieuwpoort. Ziehier een plan met de toekomstige situatie.
De tramhalte aan de 'Okay' valt weg. De twee geplande tramhaltes (Zeelaan en Schoolstraat) bevinden zich op iets minder dan 600 meter van elkaar. De afstand tussen de Schoolstraat en de halte aan het Albert-monument in Nieuwpoort bedraagt meer dan een kilometer, dus meer dan de 650 meter die 'De Lijn', naar het schijnt, als standaardafstand tussen twee haltes, zou gebruiken. Een halte ter hoogte van de Schorrebloemstraat (tegenover de 'Okay') op iets meer dan 500 meter van de Schoolstraat is dus verdedigbaar.
De kostprijs van de werken is te hoog in verhouding tot de voordelen van de renovatie. ‘De Lijn’ alleen al, investeert 13 miljoen euro. Het agentschap Wegen en Verkeer geeft daarenboven ook nog 3,3 miljoen euro uit aan het structureel onderhoud van de N34 langs het nieuwe tramtracé. Zelfs al zouden de ‘Pro’s’ gelijk hebben, dan zou men toch eens moeten bedenken dat dit enorme bedragen zijn voor een project met zoveel ‘Contra’s’ en zoveel ‘Twijfels’.
Niemand gelooft dat de vervangbussen, de bestaande en de supplementair beloofde, met dezelfde frequentie een halte zullen houden in het dorp: in de zomer om de 15’?
Lombardsijde zal er een deel van zijn (al geen te grote) aantrekkingskracht door verliezen. Er wordt gevreesd dat het hierdoor de doodsteek zou kunnen krijgen.
Mits de trambedding in het dorp te vernieuwen, kan men evengoed een mooi dorpsplein maken en kan de veiligheid optimaal gemaakt worden. Dat was nochtans in 2004 niet de mening van burgemeester Landuyt. Hij zette toen al de inwoners onder druk met “ofwel verdwijnt de tram en komt er een mooi ogend Dorpsplein, ofwel blijft de tram en verandert er weinig aan het Dorpsplein’.
Een honderdtal bomen moesten daarvoor gekapt worden. Dat betekent dus ‘minder natuur’ in plaats van ‘meer natuur’. Er wordt gelachen met de compensatie die ‘De Lijn’ daarvoor voorziet. Met recht, want wat heeft Lombardsijde daaraan? Er zouden 13 ha exotenbestrijding* uitgevoerd worden in het gebied tussen De Haan en Wenduine. * De provincie volgt de bestrijding op van ongewenste planten in onze waterlopen. Sommige uitheemse oever- en waterplanten (exoten) zoals grote waternavel, parelvederkruid, waterteunisbloem en watercrassula kunnen explosief groeien en bijgevolg de waterafvoer hinderen. Er kan ook massale vissterfte optreden als de drijvende planten zuurstof onttrekken aan het onderliggende water. De meest effectieve bestrijding is het (manueel) verwijderen van de volledige plant, inclusief de wortel. De verwijderde planten worden best onmiddellijk afgevoerd en gecomposteerd.
De indruk ontstaat dat de tram uit de Zeelaan weg moet omdat daar de enige ontsluiting is voor de nieuwe verkaveling en voor het project van de firma Debaillie met een hotel met 300 kamers, zwembad en tennisaccomodatie ... Dat zou een groot probleem kunnen worden alhoewel ons bestuur daar niet in gelooft. Uitritten kunnen niet voorzien worden op de Kustweg wegens te gevaarlijk, maar hier bij ons weet je maar nooit. Hebben de immobiliënhandelaars de beslissing soms beïnvloed, zoals zo vaak in Middelkerke?
Het lijkt erop alsof de stad Nieuwpoort voorstander is van het verleggen van de trambedding in het vooruitzicht van de uitbreiding van de jachthaven. Het is echter nog niet duidelijk waarom juist. Heeft het misschien iets te zien met een eventueel nieuw project op het terrein – leegstaand gebouw ‘Brusselle – trambocht - parking voor Westfront’? Hebben de immobiliënhandelaars of de stad zelf daar al iets voorzien? En ligt dat stuk tramspoor misschien in de weg?
Veel Lombardsijdenaars, misschien nog steeds een meerderheid, zijn tegen het verleggen! De tram in het dorp is erfgoed!
Twijfelachtig Er zullen minder dodelijke ongevallen gebeuren met de tram; de tram zal wel sneller rijden langs de Kustbaan. Op het nieuw traject kunnen evengoed ongevallen gebeuren. Het is geleden van vrijdag 05 augustus 2011 dat er nog een dodelijk ongeval gebeurde met de tram. In de Nieuwpoortlaan, ter hoogte van de tramhalte YMCA tussen Lombardsijde en Nieuwpoort.wilde een vrouw nog snel bij de halte geraken toen de tram reeds in aantocht was. 'De Lijn' heeft de laatste jaren zeer veel geïnvesteerd in 'Veiligheid'. Als de trambestuurders alert blijven en als de autobestuurders, fietsers en voetgangers de wegcoderegels volgen, dan lopen ze geen gevaar. Maar dat is een illusie natuurlijk! In juli en augustus 2018 gebeurden er ongevallen met de kusttram in De Panne (2.7), Koksijde (2.8) en in Nieuwpoort (4.8). Daarom moet de tram er toch niet weg!
De leefbaarheid van de dorpskern zal eronder lijden; de handelszaken (horeca) zullen minder succes hebben, in tegenstelling met de bewering van de burgemeester op Focus dat er met het verdwijnen van de tram uit de dorpskern meer handelszaken en terrasjes zullen bij komen. Zal Lombardsijde er echt door heropleven? Zal een vernieuwd dorpspleintje met enkele bomen en zitbanken de redding betekenen voor een nu langzaam uitstervend dorp? Volgens onderstaande tekening lijkt het geen parkeerplein te zullen worden, maar omgekeerd … men kan zich de vraag stellen aan hoeveel auto’s Lombardsijde nog plaats zal bieden?
Mijn vorige artikels als bijkomende documentatie: (map Verkeer)
6.5.2013: “Zou de tramlijn dan toch nog uit de dorpskern van Lombardsijde verdwijnen?" 14.9.2015: “Middelkerke, Westende, Lombardsijde... en de kusttram” 25.9.2017: “Verleggen van de trambedding in Lombardsijde! Verbetering of verarming?” 27.11.2017: “Het begint er nu op te lijken dat de tram wel degelijk uit de dorpskern van Lombardsijde zal verdwijnen”
Besluit We mogen/moeten nu wel aannemen dat ontgoocheling, weerstand of woede niet meer aan de orde zijn. Wat de Goden beslissen is onomkeerbaar en de werken zijn al ver gevorderd. Ziehier een foto daarvan van Ludo Coulier:
Westende: Toch een Naaktstrand met annex voor 'randactiviteiten’?
Al dan niet de boerkini toelaten in een zwembad, stelt overal problemen. Er loopt een gerucht dat op een gedeelte van het strand van Westende, vanaf Sint-Laureins richting Nieuwpoort, toch een naaktstrand zoals in Bredene zou kunnen komen, zoveel jaar (12) nadat daar al eens sprake van was. Daar zal men niet moeten vrezen dat er moslima zullen opduiken met of zonder boerkini. Op zo’n strand worden namelijk alle vormen van juwelen tentoongesteld en de Koran wil daar niet van weten. Eigenlijk wordt een naaktstrand, volgens onderzoekers althans, vooral door mannen bezocht. Vrouwen, niet-moslima dan, zouden meer drempelvrees hebben en vlugger gefrustreerd zijn over wat cellulitis hier en een vetlaagje daar. Als je op internet surft naar ‘naaktstrand’, dan stel je vast dat het eventueel Middelkerks naaktstrand vooral toegejuicht wordt op ‘gay-websites’.
Maar misschien blijft het wel bij die geruchten! Het kabinet van Vlaams minister Schauvliege wijst er wel op dat voorlopig nog helemaal geen sprake is van een officiële aanvraag voor de aanleg van zo’n naaktstrand. Er zijn natuurlijk enkele voorstanders die zo’n aanvraag van ganser harte … en goesting zouden steunen. Waarschijnlijk zal het wel bij 'wishful thinking' blijven!
Bredene wil niet langer dat zijn naaktlopers zich als haringen in een ton moeten voelen en wil zich ontlasten van die overvloed aan nudisten … en van demonstraties van randactiviteiten. De Federatie van het Belgisch Naturisme (FBN) ijvert al langer voor een tweede naaktstrand. Ze heeft daarvoor zelf het stuk strand van Westende naar voren geschoven. De andere badplaatsen beweren dat hun strand zo al druk genoeg bezet wordt en dat er geen plaats meer over is voor een naaktstrand.
Hoe stond ons gemeentebestuur daar in 2006 tegenover? De VLD wilde zich natuurlijk profileren, in het vooruitzicht van de gemeenteraadsverkiezingen op 8 oktober 2006, als de partij die zogezegd, tegen alle vorige ervaringen in, de heropleving van Westende wilde bewerkstelligen. Omdat toenmalig burgemeester Michel Landuyt absoluut zijn pier uit zijn jongensdroom wilde in Middelkerke, moest Westende ook iets krijgen. Het speelde geen rol of hij daarmee moest ingaan tegen Europese richtlijnen en tegen de bestaande plannen op het gebied van natuurbescherming, waarvan hij als burgemeester perfect op de hoogte had moeten zijn.
In “het Laatste Nieuws” van 13 mei 2006 zegt Michel: “Laat ons niet vergeten dat de bespreking in de gemeenteraad tot doel had te toetsen of er een politieke meerderheid was voor het voorstel alvorens adviezen van hogerhand te vragen. Er is gebleken dat de gemeenteraad hiervoor nog niet rijp is*. Ik betreur dit want een naaktstrand kon een extra impuls zijn voor Westende. Het kan helpen aan de naambekendheid en nieuwe mensen naar hier lokken. Voor de tegenargumenten die worden aangehaald hebben wij oplossingen voorgesteld, maar het heeft niet mogen baten. Ik hoop nu alleen maar dat ons voorstel geen andere kustgemeenten op ideeën heeft gebracht en zij nu het voorstel zullen lanceren voor een tweede naaktstrand aan de kust in hun badplaats. Ik wil ook benadrukken dat het zeker niet gaat om een verkiezingsstunt, daarvoor hebben wij al te veel nieuwe controversiële ideeën gelanceerd in deze legislatuur. Enfin, het is nu niet goedgekeurd, maar wat niet is, kan misschien nog komen. Wie weet wat de toekomst nog in petto heeft…” Hij mikte vooral op Fransen, daar waar in Bredene meer Duitsers en Nederlanders komen en volgens hem moest er ingespeeld worden op de vraag van de toerist. De strandzone tegenover de vroegere camping ‘Cosmos’ zag hij daarvoor als uitstekend geschikt aangezien het duinengebied, waarin de camping lag, als bufferzone kon dienst doen. * Voor één keer stemde een verenigde oppositie met de hulp van de CD&V tegen de Open VLD De CD&V of liever 1ste schepen Liliane Pylyser-Dewulf was immers ook tegen een naaktstrand.
Het is nog te vroeg om navraag te doen naar hun huidige mening.
Maar, waarom zou dat naaktstrand er eigenlijk niet mogen komen? Betreffend duinengebied is door het gewestplan bestemd als natuurgebied en zeker niet als buffer, zoals Michel bedoelt. Het is beschermd door de Europese habitatrichtlijn en is opgenomen in het Vlaams Ecologisch Netwerk. Op 21 mei 1992 werd de Europese ‘Habitatrichtlijn*’ 92/43/EEG uitgevaardigd waarbij de lidstaten alles in het werk moesten stellen voor het instandhouden en herstellen van de biologische diversiteit, de natuurlijke habitats* en de wilde flora en fauna, op hun grondgebied. De richtlijn bevat een aantal zeer strenge regels.
*Een ‘habitat’ is een land- of waterzone met bijzondere geografische, abiotische of biotische kenmerken, die zowel natuurlijk als half natuurlijk kan zijn, waarin een bepaalde soort planten en dieren leven.
De duinvegetatie in Westende is van een zeldzaam type terwijl de al even zeldzame kuifleeuwerik, die enkel nog op deze plek voorkomt, er een mogelijke broedplaats vindt.
Het eventueel op betreffende locatie inrichten van een strand voor naaktrecreatie gaat vermoedelijk gepaard met een intensivering van de betreding van het gebied, zodat er in dat geval zal dienen te worden nagegaan hoe het ‘recreatief medegebruik’ zich zal ontwikkelen.
Men gebruikt daarvoor de omfloerste benaming ‘randactiviteiten’. Alhoewel de burgemeester van Bredene vindt dat er bij hem heel weinig daarover geklaagd wordt (het 'gerollebol' lijkt hem onder controle), zijn de specialisten van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) een andere mening toegedaan. Het gaat om zedenfeiten, soms onder invloed van alcohol: bezoekers van het naaktstrand die seks hebben in de duinen, daar afval achterlaten en “nog tal van andere vormen van openbare zedenschennis plegen”, klinkt het ietwat mysterieus bij de lokale politie. Zo verklaren ‘ooggetuigen’ dat sommige koppels de kick van seks op openbare plaatsen proefondervindelijk willen uitproberen.
Het vrijwaren van constructies is essentieel voor het intact houden van de bestaande strand-duinovergang. Het gebied is waarschijnlijk dan ook evenmin geschikt voor de inrichting als bewaakte zone voor naaktbaders. Dat vereist immers een minimum aan constructies (veiligheids- en sanitaire voorzieningen).
De mening van Vlaamse minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) is dan ook: “Alleen wanneer verzekerd kan worden dat de ‘randactiviteiten’, zoals we die vandaag kennen in Bredene, zich niet zullen ontwikkelen in Middelkerke, kan een naaktstrand op deze locatie in overweging genomen worden”.
Mijn vorige artikels Voor of tegen ‘naaktstrand’? Naaktstrand afgewezen op historische zitting van gemeenteraad.
Op 1 juli 2018 werd de sperperiode voor de verkiezingen van 14 oktober 2018 ingezet. Wat betekent dat eigenlijk?
Waarom?
De sperperiode is een periode van enkele maanden voorafgaand aan verkiezingen waarin er striktere regels gelden voor het bedrijven van politieke propaganda. De regels zijn bedoeld om ongewenste activiteiten van kandidaten en van politieke partijen in te tomen. Ook de communicatie van overheden is tijdens die sperperiode aan bijzondere bepalingen onderhevig om te voorkomen dat die wordt gebruikt “om het imago van een politicus of partij te beïnvloeden”. De regels zijn gebaseerd op de gedachte dat het bedrijven van propaganda buiten de sperperiode minder invloed heeft op het kiezersgedrag. Een ander beginsel is dat kandidaten zo veel mogelijk over dezelfde communicatiekracht moeten kunnen beschikken. Bij lokale verkiezingen, bepaalde (wat Vlaanderen betreft) art. 194 van het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011 een periode van drie maanden voorafgaand aan de verkiezingen. Sinds de decreetwijziging van 3 juni 2016 begint de periode echter op een vaste dag, 1 juli (dus zo'n 3 en 1/2 maand) voorafgaand aan de verkiezingen.
Regels voor politici Tijdens de sperperiode mogen de partijen, de lijsten of de kandidaten en ook derden die voor hen propaganda voeren: - geen geschenken of gadgets (aantrekkelijke hebbedingen) verkopen of verspreiden - geen commerciële telefooncampagnes voeren - geen reclamespots uitzenden op radio, televisie of in de bioscoop - geen gebruik maken van commerciële reclameborden of affiches - geen gebruik maken van niet-commerciële reclameborden of affiches groter dan 4 m². Ook gelden er bestedingsbeperkingen. Het propagandabudget dat zij mogen inzetten is gelimiteerd.
Opvallend vond ik dat in die regels geen sprake is van het gebruik van sociale media voor propagandadoeleinden. Ik stelde daarover dan ook een vraag aan het ‘Agentschap Binnenlands Bestuur – Team verkiezingen’ (zie verder)
Vragen en antwoorden
V: Wanneer mogen geen verkiezingsaffiches geplakt worden? A: Tijdens de sperperiode tussen 22 uur en 7 uur en op de dag van de verkiezingen tussen 7 uur en 15 uur.
V: Mag een politicus internet gebruiken om campagne te voeren? A: Internetcampagnes op eigen websites, blogs en youtube zijn toegelaten. Kandidaten (of anderen voor hen) mogen tijdens de sperperiode en daarbuiten ook via sociale media zoals Facebook en Twitter campagne voeren. Zowel commerciële als niet-commerciële campagneboodschappen op deze websites zijn toegelaten.
V: Zijn er beperkingen bij het uitgeven van het gemeentelijk informatieblad (De Sirene)? A: De informatiekanalen van de overheden hebben tot doel de bevolking op een neutrale en objectieve wijze te informeren over de organisatie en de werking van de diensten en over de gemeentelijke of provinciale activiteiten. Het zijn officiële publicaties van de overheid en niet van een zittende meerderheid. Het gemeentelijk infoblad - of enige andere publicatie verspreid met financiële of andere middelen van de gemeente mag dan ook niet politiek gekleurd zijn. In ieder geval is het niet mogelijk dat de leden van het college in het jaar van de verkiezingen, en zelfs daarbuiten, langs die informatiekanalen op een systematische wijze hun verwezenlijkingen van de afgelopen bestuursperiode op een rijtje plaatsen. Bij officiële overheidsinformatie moet elke schijn van partijdigheid worden geweerd.
V: Mogen de foto’s van de mandatarissen van de meerderheid ook tijdens de sperperiode afgedrukt worden in het gemeentelijk informatieblad? A: Dat mag!
V: Schept het maandelijks uitbrengen van een infogids met artikels over de dienstverlening, verwezenlijkingen door een dienst, activiteitenoverzicht, … een probleem? A: NEEN, ook al worden hierbij bepaalde politici vermeld. De publicaties mogen echter niet politiek gekleurd zijn, noch mogen de leden van het college langs die informatiekanalen op een systematische wijze hun verwezenlijkingen van de afgelopen bestuursperiode op een rijtje plaatsen.
V: Wat wordt verstaan onder verkiezingsuitgaven? A: Alle uitgaven en financiële verbintenissen door politieke partijen, lijsten of kandidaten voor mondelinge, schriftelijke, auditieve en visuele boodschappen die:
o erop gericht zijn het resultaat van een politieke partij, een lijst en hun kandidaten gunstig te beïnvloeden en,
o verricht zijn tijdens de sperperiode die loopt van 1 juli 2018 tot en met 14 oktober 2018.
Alle uitgaven voor mondelinge, schriftelijke, auditieve en visuele boodschappen gedaan door derden voor politieke partijen, lijsten of kandidaten.
V: Welke maximumbedragen zijn er van toepassing voor propaganda-uitgaven - voor een politieke lijst? - voor een kandidaat? A: Voor Middelkerke (10.001 tot 20.000 op de kiezerslijst ingeschreven kiezers) Een lijst mag niet meer uitgeven dan 1 euro per kiezer. Een individuele kandidaat mag niet meer uitgeven dan 0,080 euro per kiezer.
V: Moet de kostprijs van internettoepassingen worden aangegeven? A: JA, indien de kosten — zelfs vóór de aanvang van de sperperiode — gefactureerd werden voor de aanmaak van verkiezingspropaganda (bijvoorbeeld de creatie tegen betaling van een website).
V: Wordt het aanmaken van online propaganda via Facebook, Twitter, Youtube etc beschouwd als uitgaven? A: NEEN, op voorwaarde dat die aanmaak op dezelfde wijze en volgens dezelfde regels gebeurt als buiten de sperperiode.
V: Moet de kostprijs voor een periodieke manifestatie, tijdens de sperperiode, als verkiezingsuitgave aangegeven worden? A: NEEN, op voorwaarde dat: -ze niet uitsluitend voor verkiezingsdoeleinden worden georganiseerd; -het om geregelde en telkens terugkerende manifestaties gaat die altijd op dezelfde wijze worden georganiseerd.
De periodiciteit ervan wordt beoordeeld hetzij - aan de hand van een referentieperiode van twee jaar voor de sperperiode, waarin de manifestatie in kwestie jaarlijks eenmaal moet hebben plaatsgevonden - aan de hand van een referentieperiode van vier jaar voor de sperperiode, waarin de manifestatie in kwestie tweejaarlijks ten minste eenmaal moet hebben plaatsgevonden. Als de uitgaven voor reclame en uitnodigingen in vergelijking met het gewone verloop van een dergelijke manifestatie evenwel uitzonderlijk blijken te zijn, moeten ze bij wijze van uitzondering wel als verkiezingsuitgave aangerekend worden;
De kostprijs van niet-periodieke manifestaties die voor verkiezingsdoeleinden worden georganiseerd en waarvoor een deelnameprijs wordt aangerekend, als de uitgaven worden gedekt door de inkomsten, met uitzondering van de inkomsten uit sponsoring, en als het niet om uitgaven voor reclame en uitnodigingen gaat. Als de inkomsten de uitgaven niet dekken, moet het verschil als een verkiezingsuitgave worden aangerekend.
V: Moeten persoonlijke diensten, inclusief gebruik van persoonlijk voertuig, aangegeven worden A: Uiteraard niet, tenzij ze toch vergoed werden
V: Wie controleert dat allemaal? A: Partijen houden elkaar in de gaten voor wat de gebruikte propagandamiddelen betreft. De geschillen over de verkiezingsuitgaven omtrent de lijsten en de kandidaten zijn toevertrouwd aan een onpartijdig rechtscollege, namelijk de Raad voor Verkiezingsbetwistingen. De Vlaamse Controlecommissie voor de Verkiezingsuitgaven controleert de verkiezingsuitgaven van de politieke partijen en gaat na of de politieke partijen geen verboden propagandamiddelen hebben gebruikt en legt desgevallend sancties op. Een uitspraak over dergelijk geschil komt niet toe aan de Vlaams minister voor Binnenlands Bestuur of haar administratie.
Besluit Het lijkt mij dat bovenstaande regels pro forma opgesteld en opgelegd worden. Er wordt zodanig veel toegestaan dat je nog nauwelijks kan spreken van ‘beperkingen’. Welk verschil is er tussen reclamespots uitzenden op radio, televisie of in de bioscoop en berichten via de sociale media? Alle regels kunnen zodanig geïnterpreteerd worden dat een klacht weinig zin heeft. Wat de uitgaven betreft: er bestaan heel zeker voldoende knepen om de regels te omzeilen.
Waarom komen de Gentse en Antwerpse voorstanders van de boerkini niet zwemmen in het zwembad van Middelkerke?
Een Gentse rechter heeft heel wat stof doen opwaaien door te beslissen dat twee zwembaden voortaan verplicht worden om de boerkini toe laten. ‘Hygiënische’ of ‘veiligheidsredenen’ aanvoeren om vrouwen in die ‘uitrusting’ het zwemmen te verbieden, betekent volgens de rechtbank discriminatie op basis van geloof.
Het thema vormt al twee jaar hét symbool van het spanningsveld tussen integratie en godsdienstvrijheid. In Antwerpen negeert men dat vonnis omdat men er van mening is dat het verplicht dragen van de boerkini onterend is voor de vrouw, omdat ze onder druk zou gezet worden om zich zo te kleden. “Het gaat om mensen die lak hebben aan gelijkheid, die discriminatie van de vrouw zo vanzelfsprekend vinden dat ze iedere vorm van emancipatie een bedreiging vinden van hun vrijheid. De boerkini strookt niet met onze normen en waarden. Wij willen geen ‘boerkini’- zwembaden en ‘witte’ zwembaden.”
Vlaams minister van Inburgering en Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) reageert vlijmscherp op de rechtspraak uit Gent, die het boerkiniverbod in openbare zwembaden torpedeert. Ze vindt het ‘een zeer ongelukkige en wereldvreemde uitspraak. Daarmee wordt druk uitgeoefend op moslima’s die helemaal geen boerkini willen dragen. Zij riskeren geviseerd te worden door een deel van de gemeenschap.’
Maar iedereen voelt aan zijn ellebogen dat er iets beweegt … De islam in opmars, gesteund door een Vlaamse mensenrechtenspecialiste.
Maar waarom nemen ze toch geen voorbeeld aan Middelkerke? In de gemeenteraad van 19.4.2010, dus meer dan acht jaar geleden, werd namelijk al beslist dat de boerkini in ons Middelkerks zwembad toegestaan wordt. De meerderheid was weliswaar van mening dat onzedige kleding niet kon geduld worden. Daaronder verstond men jeanshorts, zwemshort onder de knie, string, opgerolde jeans, onderbroek onder zwemshort. Het voorstel van de Vlaams Belang – fractie om de boerkini daaraan toe te voegen, vond geen gehoor. Ieder zijn mening, natuurlijk, maar na de vergadering vroegen verschillende raadsleden die zojuist tegengestemd hadden, burgemeester Michel Landuyt op kop, zich af wat een boerkini is. Onbegrijpelijk toch! Mochten ze dat ondertussen alweer vergeten hebben, hier even een opfrissing. Het woord ‘boerkini’ is een samenvoeging van boerka en bikini. De twee hebben eigenlijk niets met elkaar gemeen. Waarom ze dan samenvoegen? De boerkini is een badpak uit waterafstotende speedostof dat het lichaam vrijwel van top tot teen inpakt, zoals bij een duikerspak. Het laat slechts de handen, de voeten en het gezicht vrij terwijl het hoofd bedekt blijft. Om de vrouwelijke vormen te verhullen heeft het pak rondom de borsten nog een extra stuk stof of sluier.
De koran gebiedt namelijk dat de vrouw haar schaamdelen kuis bedekt moet houden. “Zij mag haar schoonheid niet tonen. Ze moet ook haar klederdracht verlengen zodat ze herkend wordt als eerbare vrouw.” De man waakt mee over de klederdracht van zijn vrouw. Maar hoe kan hij dat in een zwembad? Volgens koranvers 24:30 dient hij zijn blik neer te slaan telkens hij naar een vrouw kijkt en er een brutale of schaamteloze gedachte in zijn hoofd opkomt. Of doet hem dat niets?
Ik heb via verschillende websites de indruk gekregen dat vooral Westerse vrouwen, die zich tot de islam bekeerd hebben, erop staan in boerkini te gaan zwemmen. Er wordt ook soms beweerd dat ze dat doen om te provoceren. Terwijl de ene vindt dat de moslimvrouw nu eindelijk ook kan gaan zwemmen, vinden de andere dat het samenleven van allochtonen en autochtonen daardoor nog wat meer bemoeilijkt wordt. Volgens de bepaling van de koran krijg je nu namelijk ‘eerbare’ en ‘niet-eerbare’ vrouwen samen in één bad.
Wat ik persoonlijk denk over de boerkini? In onze Westerse maatschappij vinden (vooral de bestgevormde) vrouwen dat ze fier mogen zijn op hun lichaam, dat bij voorkeur slank en mooi gebruind moet zijn, door de zon of in een solarium. Het lichaam is niet vies en niet aanstootgevend, dus waarom zouden we het bedekken, vinden ze. Jaren heeft de geestelijkheid het (half)bloot lopen als een zonde beschouwd. Nu dat juk van de kerk afgeworpen is, krijgen we te doen met een andere godsdienst die nog strengere normen oplegt. Eerlijk gezegd, ik vind dat dit een stap achteruit is. Mocht ik gaan zwemmen en daar naar een vrouw kijken (ssstt…) dan weet ik wel naar dewelke. Jullie toch ook, hé? Of ben ik nu ook niet eerbaar? Mijn vorige artikels 25.4.2010: “Wat verkies jij? De bikini of de boerkini?” 9.5.2010: “Dacht de burgemeester misschien dat de boerkini een tweedelig zwempak voor boerinnen is?”
Westende – dorp: Zijn ze echt van plan om de Gemeenteschool toch af te breken
Middelkerke, gek van tennis en van wielrennen, gek van strips en van daarmee beschilderde gevels, gek van kunst in de open ruimte (lees beeldenpark) en kindvriendelijk! Dat zijn adjectieven die de gemeente zich toeëigent. Terecht of onterecht? Aan jullie om te oordelen. Waar ze hier zeker niet gek van zijn, dat is van ERFGOED.
En dat is nu precies een dada van me. Enerzijds omdat een dorpsgebouw ‘zoete’ herinneringen oproept aan de tijd van toen en anderzijds omdat ik het niet zo heb voor de moderne gevels van tegenwoordig. Niet dat ik zo ouderwets ben … ik waardeer best het comfort van vandaag en besef wel degelijk dat een constructie die niet meer beantwoordt aan de veiligheidsnormen of aan de behoeften, niet kost wat kost in stand moet gehouden worden.
Wij werden in de voorbije weken overstelpt met informatie over de afbraak van onze ‘knechtenschool’. -herhaalde vragen in de gemeenteraad van Geert Verdonck aan schepen Vandekerckhove -discussies op Facebook -Geert Verdonck betuigt op FB zijn ontgoocheling omdat de andere oppositiepartijen daarover niets van zich lieten horen -dan toch reacties van LDD en N-VA -open bewonersbrief van de gemeente -open brief van Bram Constandt, historicus en kleinzoon van oud-schoolhoofd Georges Bloes -artikel van Dany Van Loo “Inwoners Westende woest om afbraak gemeenteschool: “Beslissing is ons door de strot geduwd”
Op 28 mei 2018 verscheen mijn artikel “Westende: Oei, Oei, nu moet mijn oude, mooie en geliefde school er toch aan geloven”.
Nog even de voor en tegen afwegen Laten we eerst even de bewonersbrief van het gemeentebestuur ontleden. Een renovatie, dat betekent eigenlijk het behoud van de mooie gevel aan de zijde van de Henri Jasparlaan, zou volgens ons wijs college volgende nadelen hebben: Om alle voorzieningen op hetzelfde perceel te kunnen voorzien, zouden grote bouwblokken van drie verdiepingen moeten gebouwd worden in het centrum van het dorp. Een groot deel van de vrije speelruimte zou worden ingenomen door bebouwing en wat overblijft van de speelplaats zou altijd in de schaduw liggen. Het optimale (medegebruik) van de gebouwen zou sterk belemmerd worden door een problematische inplanting en moeilijke verbindingen. Het huidige schoolgebouw ligt immers pal in het midden van het beschikbaar perceel. De bouwkost zou exponentieel stijgen. Het zou uiteindelijk een lelijk allegaartje worden van oude en nieuwe gebouwen. Enkel de voorgevel behouden is problematisch. Wij willen het voorbeeld niet volgen van de villa Cogels en van de gevelrij aan het Hazegras in Oostende. Een totale vernieuwing zou betekenen: Kwalitatief onderwijs in een modern en goed uitgerust gebouw. Welzijn van de schoolkinderen stellen boven erfgoedwaarde. Een mooi en luchtig gebouw, een pareltje van hedendaagse architectuur, volledig conform met alle normen, ook inzake duurzaamheid.
Een 100% functionele school, een aangename leer- en leefomgeving, milieuvriendelijk en energiezuinig.
Bijkomend onderzoek Schepen en OCMW-voorzitter Dirk Gilliaert (CD&V) vult aan: “Wij hebben wel degelijk bijkomend onderzoek gevraagd om gedeelten van de school te bewaren, maar dat bleek onmogelijk als we er de bibliotheek en een polyvalente ruimte voor de verenigingen willen in onder brengen. De huidige bib is te klein geconcipieerd. Het architectenbureau heeft ons duidelijk gemaakt dat wat wij voor ogen hadden heel duur zou uitvallen indien wij niet voor nieuwbouw zouden kiezen”.
Mening LDD Wij zijn voor een gloednieuwe moderne school met een hoge architecturale waarde. Het voorgestelde gebouw is architecturaal weerom een gemiste kans, eerder een bunker dan een mooi futuristisch project. Wij hebben zeker begrip voor het argument dat het dorpsgezicht zou verstoord worden, maar als we telkens uitsluitend met dat argument rekening houden, kan niets vernieuwd worden. Bedenk eens dat men toen in 1921 ook evengoed tegen een nieuwbouw was omdat het dorpsgezicht van toen ook zou verstoord worden. Daarom heeft lijst Dedecker in de gemeenteraad ook ingestemd met het nieuw project Wij betreuren wel dat er geen buitenschoolse kinderopvang voorzien wordt in de nieuwbouw, wegens oppositie van de CD&V die liever nog een nieuwbouw laat oprichten achter de kerk en dichter bij de Sint-Lutgardis-school. De schoolstrijd op een zakdoek op kosten van de burger. Het is ook hoogstens eigenaardig dat deze partij het nieuwbouwproject goedkeurde in de gemeenteraad en in het schepencollege en nu via Wim Desender en Ronny Devriendt bezwaren indient om het project te vertragen, terwijl ze zelf de schepen van Ruimtelijke Ordening hebben.
Wij betreuren ook dat het project door de strot geramd werd van de gemeenteraad zonder dat de meerderheid tot vier maal toe een deftig antwoord kon of wilde geven op vragen van een raadslid over de erfgoedwaarde, kostprijs van de juridische bijstand (van de dure huisadvocaat Eubelius) of de rol van de gemeentesecretaris als mefisto* in de aanbesteding van het project. *duivels personage die in de Faust van Goethe een grote rol speelt
Mening Project M Toch spijtig dat erfgoed niet wat hoger staat op het verlanglijstje van LDD. Het argument 'dat er niks vernieuwd kan worden als men met de erfgoedwaarde moet rekening houden ' klopt niet. Er zijn alleen al in Vlaanderen vele tientallen geslaagde projecten die erfgoed met nieuwbouw combineren. Nu, ieder zijn mening natuurlijk. Voor de rest kan Project M zich wel vinden in het standpunt van LDD. Wat het huidige bestuur hier in de gekende arrogante stijl op tafel legt, is inderdaad een gemiste kans, zoals we zelf al herhaaldelijk hebben aangetoond.
Lode Maesen (Progressief kartel): "Blijkbaar moet het hart en de ziel uit Westende verdwijnen".
Mening N-VA Het gebouw heeft erfgoedwaarde, reden waarom het opgenomen is in de vastgestelde inventaris van het bouwkundig erfgoed (https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/55100. De gemeentelijke basisschool van Westende is een representatief voorbeeld van de historiserende wederopbouw in de kuststreek en in het bijzonder van het oeuvre van Pil en Carbon Bij het nemen van de beslissing moet het schepencollege de erfgoedwaarde mee in ogenschouw nemen doordat het pand is opgenomen in de vastgestelde inventaris. Jammer dat er weer een zoveelste karaktermoord op onze gemeente en in het bijzonder Westende is gepleegd.
Op een FB – vraag of er dan geen enkel architect die de uitdaging aankan om de voorgevel te verwerken in een nieuw project met alle technieken die er zijn en met de diverse materialen, antwoordt N-VA dat dit zeker het geval is. Op een andere FB-vraag of de NV-A de Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois, hun partijgenoot, daarover niet kan aanspreken, antwoordt Anthony Goethals dat hij ermee bezig is.
Mening van een groep buurtbewoners
Bewoners van Westende hebben zich verenigd in hun protest tegen de beslissing en zijn niet te spreken over de manier waarop die werd genomen. Hun woordvoerder Bram Constandt schreef hierover een open brief, met volgende inhoud:
De gemeenteraad werd maandenlang voorgelogen De bewonersbrievenwaren dus duidelijk al voor het nemen van de officiële beslissing gedrukt. Ze werden op de avond van de beslissing in eigen naam in de brievenbussen van Westende-dorp verspreid. Dat toont aan dat de beslissing intern al lang genomen was en dat de gemeenteraad maandenlang voorgelogen werd.
Valse tegenstelling kinderwelzijn-erfgoed Dat de huidige gemeenteschool – en in het bijzonder de voorgevels – een grote historische waarde heeft, staat vast. De gebouwen aan de hand van de gekende architecten Carbon en Pil zijn als toonbeeld van wederopbouwarchitectuur opgenomen op de lijst van waardevol erfgoed. Het agentschap onroerend erfgoed liet dan ook weten dat het college “de erfgoedwaarde mee in ogenschouw [moet, nvdr.] nemen doordat het pand is opgenomen in de vastgestelde inventaris”. De schepenen van de meerderheidspartijen Open VLD en CD&V achten die erfgoedwaarde blijkbaar van weinig belang en trekken zich niet aan van het advies van het agentschap, noch van het advies van de gemeentelijke stedenbouwkundige ambtenaar die pleitte voor het behoud van de gevels en een weigering van de bouwvergunning op de agenda van het schepencollege liet plaatsen. Om dan toch het toonbeeld van wederopbouwarchitectuur van de gemeente, net 100 jaar na het einde van WO I af te breken, lijkt in timing toch erg ongelukkig.
Open VLD stelt dat het welzijn van de kinderen steeds voorgaat op de erfgoedwaarde. Eigenlijk gaat men hier uit van een valse tegenstelling. Kinderwelzijn en erfgoed zijn geen onverzoenbare uitersten, maar zouden steeds hand in hand moeten gaan. Kinderen al op jonge leeftijd bewust maken van de waarde van historische gebouwen, door hun te laten opgroeien in een nieuwe school mét waardevolle gevels, was hiertoe een unieke kans. Vanuit de redenering van de Middelkerkse Open VLD zouden we beter historische steden als Brugge en Gent volledig afbreken, want zeg nu zelf, stadscentra met brede lanen zijn toch een stuk praktischer en veiliger?
Men had toch minstens de waardevolle gevels kunnen behouden Iedereen is het erover eens dat Westende nood heeft aan een nieuwe gemeenteschool. Men had ook kunnen overwegen om een nieuw schoolgebouw op te trekken op een andere locatie, zoals bijvoorbeeld de site van het oude politiegebouw, gemeentehuis en bibliotheek. De argumenten die Open VLD in de bewonersbrief aanhaalt om zeker niet te opteren voor het behoud van de gevels houden bovendien geen steek. Stellen dat een mix van oud en nieuw een lelijk allegaartje zou zijn, doet hedendaagse architectuuroplossingen oneer aan, en gaat voorbij aan het feit dat een dergelijke combinatie wel succesvol werd uitgevoerd wat betreft de gemeenteschool in Middelkerke waar de gevel veel minder erfgoedwaarde heeft. (zie foto’s hieronder)
Bovendien is er geen sluitend cijfermateriaal om te stellen dat de bouwkost van een renovatie exponentieel veel hoger zou zijn.
Gebrek aan overleg en transparantie De gehele beslissingsprocedure is een perfect voorbeeld van wat goed bestuur niet inhoudt: geen transparantie, geen overleg, en al zeker geen inspraak. Het schooldossier beheerst al ruim een half jaar de agenda van verschillende gemeenteraden, maar op vragen werd door het schepencollege nooit geantwoord. Officieel om de procedure niet in het gedrang te laten komen, maar eigenlijk vooral om in alle stilte en zonder pottenkijkers de al lang genomen beslissing rond nieuwbouw juridisch te onderbouwen.
De eigenlijke beslissing werd overgelaten aan de bouwheer, geen enkele voorwaarde werd opgelegd. Uiteraard zal de bouwheer beslissen om voor de goedkoopste optie te kiezen en de winst te maximaliseren, maar in dat geval het is de taak van een gemeentebestuur om al bij het begin van de procedure over andere dan financiële motieven te waken. Ook intern overleg vond nooit plaats.
Er werd wel degelijk een bezwaar tegen het afleveren van de omgevingsvergunning ingediend, maar die personen werden uiteindelijk met de nodige druk op andere gedachten gebracht.
Tot slot vond het gemeentebestuur het niet nodig om het advies te vragen van hun eigen officieel erkende adviesorgaan, de cultuurraad. Het is blijkbaar de bedoeling om de bibliotheek van Westende ook onder te brengen in de nieuw te bouwen school, maar de cultuurraad werd niet geraadpleegd, noch werd hen inzage verleend in de plannen.
Kortom, een breed debat over de toekomst van Westende-Dorp dringt zich op. Een nieuwe school is noodzakelijk, maar alternatieven voor afbraak van het huidige gebouw werden nooit op tafel gelegd. Misschien is het nog niet helemaal te laat.
Wij zullen in elk geval onderzoeken welke stappen wij nog kunnen ondernemen tegen die geplande blokkendoos die het uitzicht van de buurt helemaal zal verpesten.
Wat zeg je ‘de bibliotheek afbreken’? De bibliotheek staat er pas sinds 1998!! Ze zal waarschijnlijk plaats moeten ruimen voor woonprojecten.
Mijn persoonlijke mening In de diverse bovenstaande meningen werden zowat alle argumenten tegen de volledige afbraak en totale nieuwbouw aangehaald. Ik moet/kan daar dus nauwelijks iets aan toevoegen. Alleen het volgende nog… De gemeente beweert dat grote bouwblokken van drie verdiepingen zouden moeten gebouwd in het centrum van het dorp, om alle voorzieningen op hetzelfde perceel te kunnen voorzien. Er zouden geen drie verdiepingen nodig zijn als men de bibliotheek laat waar ze is maar ze wat uitbreidt. Een gemeenschapszaal hoeft toch niet in de school. Hecht er één aan de huidige bibliotheek. Daar is het centrum van het dorp en niet op de plaats van de school.
Laat de kinderopvang waar ze is en vernieuw het geheel. Dan is er geen nieuwbouw nodig omdat de vrije basisschool (CD&V) vreest dat hun kinderen besmet kunnen worden in de nieuwe gemeenteschool …
Met wat meer verbeelding van de architect kunnen alle (nep)argumenten van de gemeente over schaduw op de speelplaats, ligging van het gebouw in het beschikbaar perceel, wegvallen. Zo te zien op de tekening beslaat het nieuw gebouw dezelfde oppervlakte als het oud gebouw, aan één zijde afgebakend door de Duinenlaan, aan de tweede door de huidige doorgang tussen speelpleintje en gebouw en aan de derde zijde door de Henri Jasparlaan. Het feit dat ons bestuur het voorbeeld van de villa Cogels niet wilde volgen, is nog zo’n goeie. Ziehier twee foto’s daarvan. Zij hadden die mooie gevel ook liever afgebroken gezien, zeker?
Tenslotte moet ik nog zeggen dat ik het standpunt van LDD betreur. Of men in 1921 evengoed tegen een nieuwbouw was omdat het dorpsgezicht van toen ook zou verstoord worden? Ze hebben zeker uit het oog verloren dat het dorp toen met de grond gelijkgemaakt was door bombardementen!!!!
De mening van de bloglezer In de rechtse kolom vinden jullie een poll/enquêteformulier. Ik zou namelijk graag weten of jullie voor of tegen het volledig afbreken en vernieuwen van de school zijn. Jullie weten natuurlijk ook dat het resultaat van zo'n enquête slechts waarde heeft als het aantal antwoorden hoog genoeg is. Ik vraag jullie dus talrijk op mijn vragen te willen antwoorden. De poll is volledig naamloos! Bedankt bij voorbaat.
Besluit Een hele boterham, dus! Alle meningen verzamelen kan niet in enkele regels. Dat bewijst enkel maar dat de Open VLD, na de ramp ' Zon en Zee' in 2001, nog maar eens een gevoelige snaar geraakt heeft bij veel Westendenaars. De bewonersbrief van de partij begint met ‘Besturen is vooruitzien en beslissingen durven nemen’. Wel, dat ze dan maar eens durven beslissen om te kiezen voor renovatie in plaats van nieuwbouw.
Middelkerke: Klimmen en Klauteren dat het een lust is: ook dat kan voortaan in X-Treme De Kegel
Het zou mij verwonderen dat er onder de lezers van dit blog nog iemand is die de ‘Kegel X-Treme’, het amusementspark langs de Westendelaan, niet kent? Ik schreef er op 4 februari 2013 een eerste artikel over: “Een grote aanwinst voor Middelkerke: X-Treme De Kegel. Racen, bowlen, minigolfen, biljarten en battlefield – toestanden, wat willen jullie nog meer?” (zie map ‘Sport’)
Geschiedenis Het echtpaar Danny en Linda Boudaer – Mertens baatten eerst een bowling uit aan de Colruyt maar in juli 2010 verhuisden ze naar de huidige locatie, onder de naam ‘X-Treme De Kegel’. De bowling bleef voorlopig waar die was maar er werd al gestart met de karting, de battlefield en de minigolf. In december 2012 werden die attracties aangevuld met de bowling (10 banen), de laser en een speeldorp. Een ruime cafetaria en een ruime parking maakten het geheel nog aantrekkelijker.
Op 27 april 2015 schreef ik een tweede artikel ‘Real Life Escape Room Game’ omdat er op 31 maart 2015 nog een merkwaardige attractie toegevoegd werd, namelijk een ontsnappingsspel uit een huis vol raadsels, puzzels of hersenbrekers, het ‘House of Riddles’ genaamd.
En de inspiratie van het echtpaar Boudaer-Mertens (en dochter Jeffy en schoonzoon Kristof) doofde maar niet uit. Mijn derde artikel op 4 april 2016 ‘Dinosauriërs komen weer tot leven in Middelkerke’ beschrijft de volgende nieuwigheid, het ‘park Dino’, een tentoonstelling van reuzengrote voorhistorische dieren, spannend en leerrijk voor groot en klein. Het kwam vanaf 25 maart 2016 in de plaats van het infrarood schietspel Battlefield, op een terrein van 5.000 vierkante meter.
Om aantrekkelijk te blijven moet een amusementspark regelmatig vernieuwen en nieuwe uitdagingen aanbieden aan zijn bezoekers. Daarom werd in december 2017 een aanvang gemaakt met de vervanging van het Dinopark door een klim- en klauterparcours. Op 5 juli 2018 ging het open voor het publiek.
Er was ooit een voorganger in de gemeente Jullie zullen zich zeker herinneren dat er enkele jaren geleden ook al een survivalparcours was, ook langs de Westendelaan maar aan de andere kant, ter hoogte van de rotonde. Dat was gekoppeld aan een maïsdoolhof. Toen veelbelovend maar spijtig genoeg werd er geen vergunning voor aangevraagd maar toch gedoogd door ons gemeentebestuur. Het moest uiteindelijk toch verdwijnen omdat het in landbouwgebied lag terwijl het geen enkele binding had met landbouw.
Het nieuw klimparcours Op 21 juni 2018 werd ik uitgenodigd om de officiële inhuldiging bij te wonen. Er zijn geen andere woorden voor dan ‘echt indrukwekkend’. Het park is met 56 hindernissen veel groter dan zijn voorganger. Het ligt in de groene zone die voorheen dus ‘bewoond’ werd door de dino’s.
Het vormt een echte uitdaging voor wie wil tonen dat hij/zij van geen kleintje vervaard is.
Naargelang van je gestalte en leeftijd kan je verschillende omlopen afleggen. De leeftijdsgrenzen werden vastgelegd op minder dan 6 jaar (laag boven de grond met een begeleider die naast het kind loopt), 6 tot 8 jaar, 8 tot 12 jaar, 12 tot 16 jaar en ouder dan 16 jaar.
Veiligheid … en nogmaals veiligheid Er bestaan natuurlijk voorschriften voor het uitbaten van een dergelijk amusementspark. De klimmers worden bovendien uitgerust met een modern veiligheidssysteem om toch maar niet te vallen.
De uitbaters stellen daarbij ook nog controleurs/instructeurs aan die nauwgezet op de veiligheid letten en die zelfs oordelen of een kandidaat-klimmer wel in staat is om een bepaald parcours af te leggen.
Het vraagt ongeveer twee uur voor het volledig parcours.
Prijzen
Besluit Zoals bij vorige gelegenheden heb ik alweer niets dan lof voor dit initiatief of liever de opeenvolgende initiatieven van de familie Boudaer – Mertens. Het zijn echte ondernemers die met hun amusementspark een grote toeristische- en amusementswaarde toevoegen aan wat Middelkerke aan inwoners, bezoekers en toeristen aanbiedt. Het is een ideale vervanger van strand en dijk bij minder goed weer, maar ook ’s avonds (bowling) of waarom ook niet op elk ander tijdstip als waardevolle afwisseling. Het is ook uniek aan de Belgische kust. Misschien beseft ons gemeentebestuur dat nog onvoldoende. De uitbaters weten anders maar al te goed hoe ze door overvloedige reclame van verschillende aard hun waar aan de man/vrouw moeten brengen.
de schepen van financiën een geweldige fan is van de Rode Duivels?
Omdat hij een ‘echte’ Belg is!
Hij wil dat heel Middelkerke vol hangt met zwart-geel-rode vlaggen met daarop reclame voor Jupiler en als die bestaan ook voor Proximus, Coca-Cola of Delhaize. In zijn hoedanigheid maakt hij zich sterk dat hierop geen belastingen zullen geheven worden. Als ‘fake news’ bestempelde hij het krantenartikel van Pieter Gordts en Hans Renier dat op 19 juni 2018 verscheen "Opgelet: Belgische vlag uit uw raam en/of hoesjes rond uw autospiegels kunnen u duur komen te staan’’. Hierin beweert professor fiscaal recht Michel Maus dat wanneer er op je vlag een sponsor staat, je in feite reclame maakt en daardoor onderhevig bent aan het betalen van 50 euro gemeentebelasting. Niet alle gemeenten beboeten het maar hij adviseert ze dat wel te doen. Als reden geeft hij aan dat er volgend jaar misschien een discriminatieprobleem opduikt als er een bakker een witte vlag buiten hangt met daarop de naam van zijn zaak. Als die dan wel een boete krijgt van 50 euro en hij stapt daarmee naar de rechter, dan krijgt hij zeker gelijk als hij kan bewijzen dat zijn buurman de hele zomer gratis reclame heeft gemaakt voor Jupiler.
Natuurlijk ben ik geen voorstander van een belasting op zich, maar ik hou ook niet van discriminatie. Waar ik zeker geen voorstander van ben: een schepen mag volgens mij geen dergelijke verklaringen afleggen. Als hij geen belasting wil geheven zien, dat hij dan minstens erover zwijgt in alle talen!
een groot feest plaatshad omdat de Lombardsijdelaan eindelijk weer in gebruik kan genomen worden.
Een 200 – tal aanwezigen woonden het feest bij dat plaats had in de Beukenstraat. Volgens mij waren zowat alle Westendse kandidaten voor 14 oktober 2018 aanwezig. De blauwe werden nog versterkt door Janna en Michel en Franky en Mario. Oranje heeft twee Westendse leiders maar ze kregen ook, onder andere, nog steun van hun voorzitter. Bij LDD werden ze ook bijgestaan door de kopstukken JM en Tom. Alles was voorzien: een tachtigtal zitplaatsen en de rest aan ronde receptietafeltjes, een heus orkest, twee frietkoten, een drankenstand, een springkasteel. Een hele straat vol.
Hoe moest de Westendenaar dat opvatten? Een vreugdevol feest omdat de werken vlot en snel verliepen met een mooi resultaat? Of een gelegenheid om samen een zucht van verlichting te slaken omdat eindelijk een einde gekomen is aan de jarenlange miserie van omrijden en van foutieve of ontbrekende signalisatie? Dat einde is wel maar voorlopig want er volgen later nog werken aan de Kustweg, aan de tramomlegging en aan de Nieuwpoortlaan die ook hun invloed zullen hebben op de Lombardsijdelaan.
De rechtstreeks betrokken slachtoffers, de bewoners van de Lombardsijdelaan, kregen daarvoor een uitnodiging met bonnetjes voor twee drankjes en een zak frites per persoon. Dat lokte nogal wat reacties uit: 1. Waarom kregen de bewoners van de Heidestraat en Rozenpad en Bassevillestraat die uitnodiging niet? Zij zijn toch ook ‘slachtoffers’ geweest van die jarenlange werken. Die van de Joseph Matthieulaan kregen er wel één. Of die van de Baronstraat, Beukenstraat, Hovenierstraat en Steenstraat er wel één kregen, dat weet ik niet. Niet de minste logika. Een echte soep!
Die van de Hofstraat en van de markt hebben later nog wel hinder ondervonden, maar echte reden om te klagen hadden ze eigenlijk niet want hun viering had al plaats toen de Westendelaan ingehuldigd werd. Dat geldt ook voor de Langestraat en de Essex Scottishlaan, maar die kregen wel een uitnodiging? Hoe verklaar je dat? Iemand van de Bassevillestraat diende klacht in en de dag erop heeft iemand van de gemeente kaarten in de bussen gestoken. Iemand vond terecht dat men een feest had moeten organiseren voor gans Westende-dorp, want iedereen heeft op de één of andere manier onder die werken geleden. En Middelkerke heeft toch geld genoeg! Schijnt het!
2. Waarom moest die viering in de Beukenstraat plaatsvinden? Sommige FB’ers vonden dat men van de gelegenheid had moeten gebruikmaken om de getroffen handelaars (horeca) een weinig te compenseren voor de geleden schade. Welke handelaars bedoelden ze eigenlijk? In het stuk tussen het kruispunt met de Essex Scottishlaan en het kruispunt met de Baronstraat, dat het onderwerp was van de viering, is er één café (‘De Bierpompe’), één restaurant (‘De Lochting’) en een frituur-snack (‘Het Hoeksje’). Je zou ook het restaurant ‘Hoeveke’ nog als slachtoffer in aanmerking kunnen nemen want hun klanten moesten telkens een lange omweg volgen om er te geraken. Waarschijnlijk ingevolge de opmerkingen op FB, werden de uitbaters van de frituur toch nog in laatste instantie uitgenodigd om een stand op te richten op het feest. Of ze konden concurreren met de ‘officiële’ frituur, dat betwijfel ik. Hoe had men die handelaars kunnen compenseren? Door de totale som die nu besteed werd aan het feest om de Lombardsijdelaan open te stellen, om te zetten in consumptiebonnen en ze op de één of andere manier te verdelen onder de Westendse bevolking, die ze dan bij de vier slachtoffers konden besteden. Maar ja, dan hadden de politici daarvan niet kunnen profiteren om in de belangstelling te staan. Sommige daarvan zien zo’n feest immers als een poging tot politieke recuperatie, te bekijken in het licht van de sperperiode die inging op 1 juli. Na deze datum mogen politici immers (bijna) niet meer op de foto.
3. Vele FB ‘ers beweerden niet te willen deelnemen aan de viering. Hun uitnodiging met bonnetjes zouden ze direct in de vuilbak gesmeten hebben. Iemand noemde diegene die wel zouden gaan zelfs ‘g..lekkers’. Niet mooi natuurlijk maar sommige werden wel hard op de proef gesteld.
dat het Sint-Laureinsstrand alweer verwaarloosd of stiefmoederlijk behandeld wordt.
De gemeenteschool ‘Duinpieper’ verhuist vanaf 1 september 2018 voor twee schooljaren naar de Calidris. Daarom heeft het gemeentebestuur ervoor gekozen om de werken aan de Essex Scottishlaan, de Doornstraat en de Strandlaan uit te voeren in het voorjaar van 2018 in plaats van te wachten tot na het einde van de werken aan de doortocht Westende. Ze startten in de week van 5 – 9 februari en zouden afgerond moeten worden voor het bouwverlof (16.7 – 3.8.2018) en vóór het begin van het schooljaar. Ze willen een veilige schoolomgeving garanderen rond de Calidris voor de start van het nieuwe schooljaar.
Dat had natuurlijk als noodlottig gevolg dat de toegang tot het Sint-Laurentiusstrand nog maar eens afgesloten was … en dat bij de start van het seizoen. Het strand was niet bereikbaar vanaf de Bassevillestraat - Essex Scottislaan - Strandlaan. Het moet dan ook niemand verwonderen dat op de parking GEEN ENKELE auto stond op 4 juli 2018.
Waarom de werken niet starten na het seizoen? Het werd niet opportuun gevonden om werken uit te voeren gedurende de twee jaar dat de Calidris dienst doet als school.
Om te illustreren dat de bouwfirma het ook niet altijd onder de markt had: een fietser vond er niets beter op dan in de Strandlaan over nog niet volledig opgedroogd beton te rijden met onderstaand gevolg; Herbeginnen dus maar! Ook niet leuk!
Middelkerke: Overspoeld door informatie want een nieuw seizoen baant zich aan!
Het ‘Seizoen’? Bestaat dat eigenlijk nog wel? Wij gebruiken die benaming nog steeds om een jaargetijde aan te geven, ‘zomerseizoen’, maar in de betekenis van ‘toeristisch seizoen’ geraakt dat woord toch wel in onbruik. Het heeft natuurlijk in hoge mate te zien met de zomervacantie, vooral voor de kinderen. Door de vele meestal ouderen die hun laatste jaren komen slijten aan de kust en de vele tweedeverblijvers die zelf regelmatig hun eigendom bezetten of het verhuren, zijn onze badplaatsen buiten de zomermaanden nooit meer zo uitgestorven zoals vroeger. De bezetting van de kustplaatsen hangt ook samen met het weer. Als het weer goed is dan trekken dijk en strand massa’s toeristen aan, in welke periode dan ook.
Waarom is een kustplaats aantrekkelijk? De kust is inderdaad een trekpleister zelfs al zijn de files op de autostrade voor iedereen erg vervelend. Je zou denken dat de toeristen naar onze kust komen om zich eens goed te ontspannen. Wat is er immers leuker dan even ontsnappen aan het dagelijks leven op het werk? Wie wil niet eens weg zijn uit het drukke stadsleven? Kan iemand zich iets gezonder voorstellen dan het inademen van de zeelucht? Waar kunnen kinderen zich beter uitleven dan op het strand of in het zeewater? Het weer aan de kust is natuurlijk niet altijd mooi. Wat gedaan als er een stormpje opsteekt of als de regen tegen de appartementsruiten klettert? Thuisblijven natuurlijk! En vooral voor de dijkbewoners kijken naar een vaak uitzonderlijk schouwspel van opbruisende golven en hardnekkige wandelaars die vechten tegen de stormwind. Is het iets beter maar toch geen strandweer, dan kan je genieten van een fietsuitstapje of van een wandeling langs ons prachtig kustlandschap of ons rijk achterland. Volstaat dit dan niet?
Hebben de toeristen dan nog wel behoefte aan speciaal georganiseerde evenementen? Alle kustgemeenten willen elkaar de loef afsteken om de toerist te vergasten op de uniekste attractie: een sportcompetitie, een tennis- of wielerwedstrijd, een rommel- of avondmarkt, een zang- of stripfestival, kinderspelen, een tentoonstelling, … Te veel om op te sommen! Elke dag kan de toerist kiezen uit een breed gamma aan ontspanningsmogelijkheden en als de eigen badplaats niets leuk te bieden heeft, dan is er wel een bezienswaardige stoet of feest in een andere gemeente. Kiest de toerist speciaal voor Middelkerke omdat daar zoveel evenementen georganiseerd worden? Ik vrees van niet! Worden dat er niet een beetje veel? Persoonlijk vind ik van wel en vele zullen het zeker met mij eens zijn, maar ze durven het niet zeggen zelfs al vloeken ze ook wel als het verkeer erdoor in de war gestuurd wordt.
Ik had het hierboven dus over de occasionele activiteiten of attracties. Maar, er zijn er ook andere!
De vaste attracties of amusementsmogelijkheden Natuurlijk moeten ook enkele vaste attracties aangeboden worden als alternatief voor strand en zee. Die zijn er in Middelkerke misschien te weinig: (zie verder) Hoe gebeurt de aankondiging van al die activiteiten? Wat zeker niet gezegd kan worden is dat de toerist (en ook de Middelkerkenaar) onvoldoende geïnformeerd wordt over het activiteitenprogramma. Talloos zijn de hiervoor aangewende middelen van de gemeente zelf. Naast de gemeentelijke website, de facebookpagina’s van gemeente, van mandatarissen, van partijen, van verenigingen of van individuen, zijn er nog folders en brochures. De gemeente verspreidt er veel maar ook de provincie (‘Westtoer’) wil aantonen dat ze nog een bestaansreden heeft door globale folders voor alle badplaatsen te verspreiden.
Maar eerst de gemeentelijke…
Brochure ‘Visit’, de Middelkerkse Vrijetijdsmagazine met 32 bladzijden Deze brochure is in zijn derde jaargang, 5 nummers in 2016, 2 in 2017 (winter, eindejaar en zomer) en zopas verscheen deze voor de zomer 2018. Je vindt er alle voorziene activiteiten: speciale weekends, kermissen en feesten, sportmanifestaties, aperitiefconcerten (één in elke deelgemeente), muziekfestivals, cultuuractiviteiten, stripfestival, diervriendelijk vuurwerk, markten, …
Brochure ‘start je avontuur in Middelkerke’ Het is een uitgave van Toerisme Middelkerke, opgesteld door de informatiedienst samen met dienst Toerisme, onder verantwoordelijkheid van secretaris Pierre Ryckewaert.
De inhoud ziet er als volgt uit ‘Kids in the middle’ waarin aangetoond wordt dat Middelkerke niet ten onrechte het label 'kindvriendelijke gemeente’ toegewezen kreeg: strips en alles daarrond, speelpleinen, kinderboerderij, amusementspark ‘X-Treme’, … Ontspanning: wandelen en fietsen, casino, draai- en dansorgelmuseum, visserijmuseum, e-karting Natuur: Puidebroeken, IJzermonding, Normandpark, , duinen, Schuddebeurze, Schapenweide Sport en Beweging: sportstrand, surfclub, sportpark, sporthallen, paardrijden, zwembad, fitness op de zeedijk, petanque, padel, tennis, minigolf Zee en Strand: zwemmen, beachbars Historische gebouwen: kusthistorisch museum, villa Les Zéphyrs, Grand Hotel Bellevue, Dronkenput, Fleriskothoeve, Groot Tempelhof, Groenhagemolen, Groot Kalkaertsleen Cultuur: theater en muziek in ‘De Branding’, bibliotheek, concertcentrum ‘De Zwerver’, Beeldenpark (zie hieronder ook nog eens de brochure ‘Kunst in de Open Ruimte’) Omgeving: (onvolledig) Nieuwpoort: Westfront en jacht- en vissershaven (‘Seastar’ boottochten op de IJzer werd niet waardig bevonden voor opname) Diksmuide: museum aan de IJzer met IJzertoren, Dodengang Oostende: Mercator, Amandine, Domein Raversijde De Panne: Plopsaland Blankenberge: Sea-Life (Serpentarium wordt niet vermeld?) Knokke-Heist: natuurpark Zwin Zeebrugge: Seafront , het maritiem themapark met Russische onderzeeër wordt niet vermeld Praktische info: medisch, openbaar vervoer, elektrische laadpalen, afval, honden, markten, parkeren Logies en Immo: verhuur en verkoopagentschappen, campings en caravanparken, hotels, gastronomie en shopping – zie ook aparte brochure hieronder Onze evenementen: speciale weekends, festivals, wielerwedstrijden (kampioenschappen in komende vijf jaar, dernycriterium, Noordzeecross)
De twee brochures: ‘Visit’ en ‘Start je avontuur in Middelkerke’ bevatten dus heel wat dubbele/gemeenschappelijke informatie.
‘Logies en Immo’ en ‘Kunst in de Open Ruimte’
De Sirene De editie mei/juni 2018 bevat 29 pagina’s op 32 met wat zich in de gemeente afspeelt, geen activiteiten maar onder andere info over het leven in de gemeente. De rest handelt over enkele sport – en cultuuractiviteiten zoals Beaufort.
LOL@middelkerke 8.5 – 31.8.2018 Een boekje boordevol leuke kinder- en jongerenactiviteiten: kampen, buitenschoolse opvang, ééndagsactiviteiten, couleur aan zee, uitstappen, speelpleinwerking, Grabbelpas met dagelijkse activiteiten behalve op woensdag van 2 juli t.e.m. 30 augustus, jeugdhuiswerking voor jongeren tussen 12 en 18 jaar, vrijetijdsaanbod voor kinderen met een mentale beperking.
Een superaanbod!!
Cultuur Seizoen 14.9.2018 – 24.4.20192019, uiteraard uitgegeven door de Cultuurdienst
Losse folders
Maar, ook de provincie doet zijn duit in het zakje …
Kustpas
Dat is een plooifolder uitgegeven door ‘Westtoer’ met de ‘leukste en boeiendste’ attracties, 41 in aantal, in alle badplaatsen. Op vertoon ervan krijgt de bezoeker een korting op de ingangsprijs of een cadeautje. Oostende heeft natuurlijk met 11 bezienswaardigheden het meest te bieden tegenover Blankenberge (6), Koksijde (5), De Haan (5), De Panne (4), Knokke-Heist (3), Nieuwpoort (3). Middelkerke en Zeebrugge met elk 2 attracties bengelen achteraan. Het is natuurlijk niet fair enkel te vergelijken op basis van aantallen, maar ik moet helaas ook besluiten dat onze twee musea, weliswaar mooi, niet opwegen tegen wat de toerist in andere badcentra vindt. Middelkerke moet dus alleszins investeren in waardevolle toeristische attracties, in plaats van in megalomane projecten. Dat betekent nu wel niet dat een toerist hier op dat gebied volledig op zijn honger moet blijven zitten. Ook hier zijn wel enkele attracties, de Minigolf, de ‘Dronkenput’ waarmee ons bestuur altijd zwaait, maar vooral ‘De Kegel x-treme met bowling, karting, laser shooting, minigolf indoor, escape room en vanaf 5 juli 2018 een nieuw klim- en klauterparcours. Dit jaar staat het amusementspark nog niet in de ‘Kustpas’ maar dat komt, schijnt het …
Brochure ‘Beaufort’, uitgegeven door ‘Westtoer’ Een goed opgevatte brochure die info bevat over de driejaarlijkse expo van moderne kunst (30 maart – 30 september) met een kaart met alle kustplaatsen en de locatie van alle kunstwerken tentoongesteld in 2018, met een foto van en een korte uitleg over elk werk. Er staat ook een lijst in met alle werken inclusief locatie uit de 6 edities van Beaufort tot nog toe die achtergebleven zijn in elke gemeente. Voor Middelkerke zijn dat dus: de roestige ‘Caterpillar5bis’ van Wim Delvoye, de twee hoornen ‘I can hear’ van Ivars Drulle en ‘Olnetop’ van Nick Ervynck die voor het ogenblik het ‘Beeldenpark’ van Middelkerke vormen, geconcentreerd in de omgeving van ‘Hotel Belle Vue’ of ‘De Rotonde’ in Westende-bad. Straks komt daar het ‘Navigator Monument’ bij.
Zeekrant 2018
Vier A4 – pagina’s met info over de zee en een aantal onderwerpen die ermee samenhangen, maar geen activiteiten
Vlaanderen Passie: netwerk opgedeeld in drie kustzones (uitgegeven door??)
Het zijn verdeelborden die staan in hotels, campings enz... en de respons daarop zou redelijk goed zijn. In het toerismebureau in Westende-bad waren ze heel verwonderd toen ik naar een folder of een brochure daarover vroeg, want ze kenden het niet. X-Treme De Kegel werkt daar wel mee samen, zoals jullie hieronder zien. Er wordt gewerkt met bons.
Private
De Boarebreker De uitgave 2018 van onze horecaspecialist Georges Keters zou de dikste ooit zijn. Daarin zijn 51 pagina’s gewijd aan Middelkerke. Zoals de ondertitel het uitdrukt bevat de brochure artikels over gastronomie maar ook over toerisme. De voornaamste attracties/evenementen komen hier dus nogmaals aan bod, maar aangezien de gemeente niet de uitgever is …
KW Vakantie is een uitgave van Roularta ‘Krant van West-Vlaanderen’. Vijf en twintig van de 130 pagina’s geven de zomeragenda voor West-Vlaanderen. Aan Middelkerke worden drie bladzijden besteed, hoofdzakelijk over de Middelkerkse bieren en het bierweekend.
Losse folders (meegenomen uit toerismebureau, misschien zijn er nog veel meer)
Besluit Ja, ik weet dat mijn artikel zeer lang is en gezien de aard van mijn informatie, zeker voor de Middelkerkenaar, enorm saai. Om aan te tonen hoe de informatiebladen zich opstapelden, moest ik minstens aan elk daarvan wel enkele woorden besteden.
Diegene die nu nog durft verklaren ‘Mein Name ist Hase, ich weiss von nichts’ * neemt een loopje met de waarheid. Het zou interessant zijn te mogen vernemen, voor elke overheidsinstantie, hoeveel dat ‘grapje’ elk jaar kost. Natuurlijk ‘wat moet dat moet’, maar ik heb vastgesteld dat er veel dubbele informatie tussen zit. Moet iedere dienst nu per se een eigen brochure of folder hebben? * betekent eigenlijk ‘ik wil er niets mee te doen hebben’ maar als je het letterlijk vertaalt…
Misschien zijn er een aantal lezers van deze blog die op school de Griekse mythologie bestudeerd hebben. Zij zullen zich natuurlijk vertrouwd voelen met de namen van de Goden en andere figuren in mijn artikel. Maar ik twijfel er niet aan dat die ook door de andere gekend zijn.
De Goden De Olympus speelt een belangrijke rol in de Griekse mythologie. Deze berg werd door Homerus 'Huis van de goden' genoemd. Ze staat bekend als de plaats waar de twaalf Olympische goden woonden en waar de troon stond van de oppergod Zeus, heerser over hemel en aarde, vader van de goden en van de mensen. De twaalf Olympische goden zijn: Zeus, Hera, Athena, Poseidon, Demeter, Apollo, Artemis, Hermes, Aphrodite, Artes, Hepphaestus en Hestia.
De Goden daalden regelmatig af van hun berg om die van beneden hulp te bieden, te straffen en zelfs om er kinderen bij te verwekken.
De halfgoden Ik heb mij laten vertellen dat de Goden ook regelmatig afdaalden in Middelkerke … en dus verwekten zij er ook nazaten. De kinderen die gesproten zijn uit de verbinding tussen een God en een mens worden halfgoden genoemd. Ziehier enkele namen van gekende halfgoden: Yannina (God is verzoenend), Liliana (genadige lelie), Michalis (Wie is als God?), Joannis (God is genadig), Bartholomeus (de vorentrekker), Francina (de vrije), Diderica (macht over de mensen) en Petros (de steen, de rots)
Door hun afkomst hebben de halfgoden bijzondere (goddelijke) eigenschappen. Zij verrichten heldendaden en worden door iedereen bewonderd. De mythologie van het oude Griekenland heeft figuren voortgebracht, die al eeuwenlang worden beschouwd als ethische gedragsvoorbeelden. Het zal dus niemand verwonderen dat zij zeer machtig zijn en dat zij zich enorm veel (kunnen) veroorloven.
Wat hebben wij aan die halfgoden te danken? Zij richten vooral veel sportwedstrijden in zoals hindernissen overwinnen met een tweewieler, soms in het slijk of een balletje over een net slaan, binnen afgebakende rechthoeken. Het kan hen niet deren dat daarmee zeer hoge uitgaven gepaard gaan.
Om de Goden te behagen (en er dichter bij te komen) bouwen zij steeds meer ‘landmarks’ zoals uitkijktorens terwijl ze ook voorstander zijn van hoogbouw. Waarschuwingen dat ze wel eens zouden kunnen varen zoals Ikaros, slaan ze gewoon in de wind. Jullie weten toch nog wel dat dit de zoon was van meesteruitvinder Deadalus. Hij werd gevangen gehouden in het labyrint in Kreta en vloog ervan weg met door zijn vader gemaakte vleugels van veren en was om ze te bevestigen. Omdat de was zou kunnen smelten, waarschuwde Daedalus zijn zoon om niet te hoog en te dicht bij de zon te vliegen. Icarus was echter zo overmoedig en deed dat toch. De zon deed de was inderdaad smelten en zo viel Icarus in zee. Men zegt ook ‘Hoogmoed komt vóór de val!’
Zij lieten ondergrondse stallingen aanleggen, een soort onderwereld met drie verdiepingen, om hun onderdanen en bezoekers toe te laten hun koetsen te stallen. In hun gedachten zullen die stallingen ooit wel eens volgeraken. Soms gaven zij ook enorm veel geld uit voor stallingen die er nooit gekomen zijn.
Zij bouwen lokalen voor geldspelen en deelden daarvoor vergunningen uit aan goeie vrienden.
Gebouwen die geen genade meer vinden in hun ogen en waar ze hoge bedragen aan kunnen besteden, breken zij af en vernieuwen ze. Vaak gebeurt de afbraak van een oud gebouw vooraleer er een vergunning is voor het nieuw gebouw.
Zij legden in elk dorp een pleintje aan, bedoeld als ontmoetingsplaats, naar het voorbeeld van de open ruimtes in een Griekse stad, agora’s genaamd. De stemgerechtigde mannen zullen er ooit nog wel eens bijeenkomen om de laatste nieuwtjes te aanhoren op sociaal en economisch gebied en om zich te laten onderwijzen door allerlei filosofen. Voorlopig zijn ze daar nog niet toe gekomen, wegens hun drukke agenda’s.
De kunst speelde in het oude Griekenland een kapitale voorbeeldige rol, in het bijzonder op het gebied van beeldhouwwerk en architectuur. Het spreekt dus vanzelf dat ook de halfgoden van onze gemeente daardoor beïnvloed worden. Vooral halfgod Michalis, kunstkenner bij uitstek, is daarin zeer vooruitstrevend. Hij laat geen kans voorbijgaan om nog een beeld toe te voegen aan zijn beeldenpark of nog een gevel te laten beschilderen met één van zijn idolen. Niemand kan hem ervan weerhouden om daarvoor diep in de lokale beurzen te tasten. Pallas Athene, de godin van de wijsheid, wetenschappen en kunsten, zal ooit wel eens afdalen om Michalis daarvoor een ernstig standje te geven.
Voor al hun projecten werken zij samen met mythische wezens die dezelfde sympathieën koesteren of die zelfs uit éénzelfde stam voortsproten. Andere mythische wezens, gelijkend op gewone mensen, krijgen daarbij geen inspraak. Zij moeten zich maar tevredenstellen met ‘Brood en Spelen’.
Het college en de raad van de wijzen Eén maal per week treft het college van de halfgoden zich in het ‘Huis van de Moederhalfgod’. Het aanbidden van Yannina betekent niet dat vrouwen de dienst uitmaken. Sta me toe, om dat te staven, dat ik even verwijs naar de christelijke leer (Mattheus 16: 18, 19), waar Jezus zegt ‘En Ik zeg u, dat gij Petrus zijt, en op deze petra (‘rots’) zal Ik mijn gemeente bouwen en de poorten van het dodenrijk zullen haar niet overweldigen. Ik zal u de sleutels geven van het Koninkrijk der hemelen’
Het college wordt verondersteld bij zijn beslissingen rekening te houden met de ‘Raad van de Wijzen’ maar eigenlijk voelen zij zich daartoe niet echt gebonden. Deze raad bestaat, naast een meerderheid die de halfgoden aanbidt, ook uit drie groepen die steeds weer moeten vaststellen dat de halfgoden eigenlijk niet zo onfeilbaar zijn zoals ze zelf beweren. De aanvoerders van die groepen zijn: Johannes Maria (enerzijds God is verzoenend en anderzijds Ster van de Zee), Anthonios (de onschatbare), Geert (sterke dappere met de speer) en Lodovico, (de roemvolle krijgsheld). Deze ‘ketters’, zo kan men ze gerust noemen omdat zij meestal afkerig staan tegenover de halfgoddelijke wil, weren zich wel heftig maar hun weerstand kan de halfgoden nauwelijks deren. Een eenzaat vult het geheel aan, Daniël genaamd, Hij werd door zijn groep verbannen omwille van dictatoriale trekjes maar de halfgoden houden nog steeds van hem, maar vooral omgekeerd als dat nodig blijkt.
Groephoofdman Johannes Maria, die alles met Argusogen bekijkt, beloofde onlangs dat hij, indien hij op 14 oktober 2018 tot ‘Meesterhalfgod’ zou verkozen worden, de stal in Middelkerke zal uitmesten. Daarmee verwees hij bewust of onbewust naar de mythe over de ‘stal van Augias’ die drieduizend ossen bezat maar de stallen in geen dertig jaar uitmestte. Johannes Maria wil dus Herakles, die de Augiasstal tenslotte uitmestte, achternagaan.
De straffen van de Goden Zoals hoger gezegd daalden de Goden ook af van de Olympus om straffen uit te delen. Zo dreigde de oppergod Zeus er ooit mee als straf een duizendjarige storm op ons los te laten. Daarmee gepaard gaande was er sprake van een alles verzwelgende vloed, een zondvloed. Poseidon, de heerser over de zee, kan namelijk met een stoot van zijn drietand golven laten ontstaan en de aarde laten beven.
Om zich daartegen te wapenen willen de halfgoden nu een brede vaste dijk bouwen en ze kijken daarbij niet op een cent of … zelfs een ietsje meer.
Tot tweemaal toe daalde Apollo, de God die de rechtspraak in handen hield, af naar het huis van de ‘Moederhalfgodin’ omdat hij vermoedde dat er onwelriekende zaken gebeurden bij de toekenning van vergunningen en van subsidies. Maar zoals steeds blijven de halfgoden hun onschuld uitschreeuwen!
Om de goden gunstig te stemmen, richten de halfgoden luxueuze feesten in, uniek voor onze kust en enorm duur. Het feit dat de oudejaarsfeesten al zo vaak mislukten, kan men misschien ook zien als een straf van de goden.
Kennen jullie het sprookje van ‘Vrouw Hölle’? Zij is een vrouwelijk wezen die vanuit haar oorsprong in contact staat met de onderwereld. Haar aard varieert van behulpzaam en vriendelijk tot bestraffend en hard. ‘Wie goed doet, goed ontmoet!Help je je medemens en luister je ernaar, dan zal je daar wat voor terugkrijgen. Doe je dat niet, dan zal je daarvoor gestraft worden.' Wij kijken dus uit naar de reactie van Vrouw Holle op 14 oktober 2018.
Nog een paar wijze raadgevingen Tenslotte wil ik nog de aandacht vestigen op het ‘Orakel van Middelkerke’. Raadpleging van een Orakel is een eeuwenoude welbekende manier om duidelijkheid te krijgen over een toestand of antwoord op een vraag. Het was bij uitstek het communicatiepunt tussen de Grieken en hun goden. Het orakel beweerde de wil van een of meer goden weer te geven, en uiteindelijk ook altijd te doen uitkomen, ook al werd het niet altijd correct begrepen. Misschien kunnen onze halfgoden ook af en toe eens het orakel raadplegen vooraleer beslissingen te nemen over grote projecten? Of vóór ze van die monsterachtig hoge bedragen uitgeven.
Je zou soms gaan denken dat alles wat ze aanraken in goud verandert. Koning Midas kreeg die eigenschap van de machtige wijngod Dionysus, als beloning. In zijn dwaasheid had hij er echter niet aan gedacht dat hij nu zelfs geen voedsel meer zou kunnen aanraken. Op zijn vraag werd dat ongedaan gemaakt, mits zijn hoofd in water onder te dompelen. Dat water veranderde echter ook in goud. Aan onze halfgoden, opgepast dus!
Besluit Ik weet het! Hier en daar heb ik de waarheid over de Griekse mythologie wat geweld aangedaan. Ik hoop nu maar dat de Goden niet van de Olympus afdalen om mij te straffen. Maar ja, ik ben geen halfgod, hé?
Wordt ‘Bruisend Middelkerke’ nu een CD&V facebookpagina of niet?
Het is voorwaar een prestatie om op Facebook een groep te vormen die straks 7.500 leden telt. Dat is de grote verdienste van Pascal Bolle die al sinds 2012 inwoners, tweede verblijvers en toeristen informeert over wat zich in Middelkerke afspeelt. Hij vindt dat hij ze daardoor ook bij elkaar brengt.
In het huishoudelijk reglement van de groep staat dat reclame of aankondigingen in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 onherroepelijk gebannen worden.
en facebookpagina’s van de gemeente en van diverse mandatarissen, Focus, brieven, krantartikels voornamelijk uit ‘Het Nieuwsblad en ‘Het Laatste Nieuws’. De facebookgroep ‘Bruisend Middelkerke’ brengt ons echter een algemeen overzicht wat ongeveer alles omvat wat er ook maar te berichten valt over de gemeente, tot zelfs overlijdensberichten, op vraag van de familie, wachtdiensten, kustweerbericht, evenementen, … In 2012 werd Pascal daar trouwens voor verkozen tot ‘Krak van Middelkerke’, een erkenning voor zijn inzet ten voordele van de gemeente.
Ik heb sinds mijn aansluiting bij de groep steeds de onafhankelijke berichtgeving gewaardeerd en ik heb mij wel eens afgevraagd welke de politieke strekking zou kunnen zijn die Pascal aankleeft, maar ik moet toegeven dat men die niet kon afleiden uit de berichten op de pagina. Tenzij misschien een lichte sympathie voor LDD.
Ik ben wel een paar keer niet akkoord gegaan met de beheerder die volgens mij te streng reageerde op pogingen tot het plaatsen van een bericht. De inzenders maakten daarover namelijk hun beklag in andere Facebookgroepen. Overal wordt beweerd dat de vrijheid van meningsuiting gerespecteerd wordt, maar toch worden in Bruisend Middelkerke soms berichten geweigerd voor redenen die niet altijd duidelijk zijn. Ik begrijp dat aan beledigende uitlopende discussies een einde gesteld wordt, maar dat zou volgens mij slechts in zeer extreme gevallen mogen gebeuren. Ik heb niet teruggevonden of het diegene is die een bericht plaatst of de beheerder van de groep die er verantwoordelijk voor blijft en die de kans loopt op een sanctie als het iets onwettelijk is. Nu verwacht ik dat Pascal daarop zal antwoorden ‘Je moest eens weten wat men allemaal in onze groep zou willen publiceren’.
Maar goed, ik wil het eigenlijk hebben over de politieke ambities van Pascal Ik kende de politieke gezindheid van Pascal dus niet en dat hoefde natuurlijk niet. Ik was echter niet weinig verwonderd toen ik las dat hij zal voorkomen op de lijst van de CD&V bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018. Of hij altijd al sympathie had voor de oranjekleur, betwijfel ik. Heeft die partij, aangetrokken door het hoog aantal leden van de FB – groep misschien gedacht dat Pascal veel kiezers zou kunnen opleveren en hebben ze hem daarom een gunstige plaats op hun lijst aangeboden? Er zullen natuurlijk wel dankbare leden zijn die nu toch iemand gevonden hebben die hun vertrouwen zou kunnen verdienen, maar die 7500 zijn niet allemaal mogelijke kiezers, aangezien daar ook veel tweedeverblijvers en toeristen bij zijn. Niet alle leden houden bovendien van de CD&V. Trouwens, tussen haakjes, de nieuwe leden worden telkens vermeld maar de afvalligen niet. Zitten die daar nog bij?
Nieuwe trend in ‘Bruisend Middelkerke’ Sinds Pascal zich ‘ge-out’ heeft als CD&V’er is er wel een nieuwe trend waar te nemen in ‘Bruisend Middelkerke’. Op 27 mei 2018 verklaarde Eric Vandewalle (kandidaat bij LDD), sedert 3 mei 2018 aangesteld als moderator voor het beheer van de lidmaatschappen en berichten: ‘Eén zaak zal je Pascal echter nimmer mogen en kunnen verwijten: op geen enkel moment heeft hij politiek laten meebeslissen in zijn beoordelingen. Hij weet de zaken mbt dit forum goed gescheiden te houden van zijn eigen ambities’. Ik moet dat helaas tegenspreken. Er zijn namelijk klachten daarover. Er zijn twee methodes om ‘reclame’ te maken voor een partij.
De eerste bestaat erin berichten te posten waarin de partij op de voorgrond geplaatst wordt of waarin activiteiten aangekondigd worden. Ziehier een voorbeeld daarvan, verschenen op 23 mei 2018
Maar, je kunt op je Facebookpagina ook jouw partij voordeel proberen te verzorgen door alle berichten over de andere partijen te negeren. De Open VLD had op 12 mei 2018 zijn barbecue in Westende-dorp. Daarvan is geen spoor te vinden in Bruisend Middelkerke. Elk jaar wordt nochtans de lentehappening van LDD aangekondigd. Dat gebeurde ook nu weer op 14 mei voor de happening op 9 juni. Hoe verklaar je dat?
Op 26 juni 2017 viel het gerecht binnen op het gemeentehuis in verband met het casinodossier. Pascal vond het toen nodig enkel de reactie van de burgemeester weer te geven. De tweede inval op 31 mei 2018, in verband met fraude bij subsidies, werd met de mantel van de liefde bedekt, doodgezwegen. Zou er misschien al een voorakkoord zijn tussen Open VLD en CD&V?
Sedert jaar en dag nam Pascal elke maandag mijn blogartikel op in zijn groep. Welke partij ik ook bekritiseerde, dat maakte niets uit. Wel op 28.5.2018 echter. Was dit omdat ik in mijn besluit schreef: “Met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht moeten de Westendse en andere minnaars van waardevol erfgoed en kunstvolle monumenten eens overwegen om andere bolletjes te kleuren dan die van de partijen van de huidige meerderheid.”? Ook op 4 juni 2018 kende mijn artikel over de partijkrantjes geen genade in het oog van de’ rechter’. Ook op 11 juni 2018 schijnt mijn artikel niet in goede aarde gevallen te zijn. Mij maakt het hoegenaamd niets uit hoor, de pagina levert me trouwens maar een minimaal aantal lezers op. Mijn blogartikel kan evengoed aangekondigd worden in de groepen ‘Je bent van Westende/Lombardsijde/Middelkerke als …’ maar ik vind het kinderachtig. Besluit Ik wens Bruisend Middelkerke verdere bloei in alle neutraliteit.
De Open VLD Middelkerke zet voortaan een punt achter zijn RESPECT!
Grote blauwe borden met daarop RESPECT, in koeien van letters, ontsieren tegenwoordig onze straten. Ik wil eerbiedig blijven want sommige noemen dat eerder ‘vervuilen’.
Zijn er misschien verkiezingen op komst? Je zou het gaan denken want welk ander belang of betekenis kan men aan dergelijke borden toekennen? Het lijdt wel geen twijfel dat de blauwe partij ze gezet heeft.
Wat betekent ‘Respect’ eigenlijk? Het woord 'respect' komt van het Latijnse woord re-spicere, dat omkijken betekent. In de vroege tijd, als een Romein in Athene verbleef, liep hij het gevaar om als vreemdeling aangevallen en beroofd te worden. Daarom keken deze vreemdelingen altijd over hun schouder achterom, uit angst en ontzag voor eventuele rovers en andere onverlaten die hen het leven zuur konden maken. Enkele van onze steden beginnen goed op Athene te gelijken!
Respect betekent aanzien, eerbied of waardering voor iemands kwaliteiten, prestaties of vaardigheden. Het is een gevoel dat werkt in beide richtingen: geven en ontvangen. Je kunt bijvoorbeeld respect hebben voor ouderen of voor leraars, hoewel dat nu veel minder voorkomt dan vroeger. In voetbalstadions worden bijvoorbeeld acties opgezet om respect te vragen voor gekleurde spelers. Men wil daarmee discriminatie en racisme tegengaan en aan de supporters vragen oerwoudgeluiden, kwetsende spreekkoren en spandoeken achterwege te laten.
Respect betonen aan anderen lijkt me niet het beoogde doel van de Open VLD. Het kan hier dus enkel gaan over een andere betekenis van het woord 'respect', namelijk opkijken naar iemands macht, kracht of potentieel waardoor hij angst, ontzag of gevoelens van minderwaardigheid in je creëert, en jij jezelf ten opzichte van hen wat minder belangrijk maakt. Respect creëert bescheidenheid. Zouden ze echt willen dat de Middelkerkenaar opziet naar zijn bestuurders? Voelen zij zich onvoldoende gewaardeerd en/of geëerbiedigd? Moet de oppositie zijn kritiek achterwege laten? Wil de blauwe partij misschien dat de bevolking in de stemlokalen toont hoe erkentelijk ze wel is voor wat de Open VLD in de voorbije achttien jaren gepresteerd heeft? Wensen zij misschien dat de waardering voor hun ‘uitzonderlijke’ kwaliteiten overgaat in ontzag? En waarom zetten ze er dan nog een punt achter RESPECT? Dat betekent toch 'er voor goed mee stoppen?
Talloos zijn de uitspraken over respect. Ziehier enkele daarvan.
Op Facebook maar ook daarbuiten wordt verontwaardigd gereageerd op de blauwe reclameborden. Vele vinden dat de Open VLD dat soort respect absoluut niet verdient. Vooral de leden van de oppositie zijn er niet over te spreken! Zo vindt bijvoorbeeld Diego Demarcke van LDD dat de oppositieraadsleden regelmatig buitenspel gezet worden, dat hen het woord afgenomen wordt. Hij vindt het ongepast dat de blauwen nu met de slogan RESPECT uitpakken: ‘Is dat nu niet wat te laat?’, vraagt hij zich af.
Franky Standaert van LDD: ‘Vele mensen staan altijd voor voldongen feiten, inwoners, toeristen en toevallige passanten. Het gebrek aan infoverstrekking is tergend en anno 2018 niet van deze tijd te noemen. Wanneer mensen terechte kritiek hebben worden ze weggezet als klagers en zagen. Dus mensen; wanneer we de plakkaten van Respect passeren denk er eens aan…H’
Of heeft de Open VLD ingezien dat het tijd is om uit een ander vaatje te tappen? De actie van de Open VLD betekent waarschijnlijk gewoon de start van hun verkiezingscampagne. Ze zullen toch niet tot inkeer gekomen zijn zeker? Dan hadden ze misschien beter onderstaand bord in onze straten gezet?
Welke regels zijn er verbonden met verkiezingsborden? Op 1 juli 2018 start de sperperiode van meer dan 3 maanden tot de verkiezingsdag. Vanaf dan moeten partijen, lijsten en kandidaten de uitgaven die zij aan hun campagne besteden, beperken. Daarom zal de Open VLD er nog snel gebruik van gemaakt hebben om nu borden te plaatsen vooraleer de sperperiode start. Het plakken van verkiezingsaffiches is aan strikte regels onderworpen. Vooreerst zijn er de gemeenteborden waarop elke partij een (klein) gedeelte toegewezen krijgt. Op andere goederen beheerd door openbare besturen (vb telefoonpalen, …) mogen verkiezingsaffiches niet. Commerciële reclameborden en affiches zijn verboden terrein. Niet-commerciële reclameborden en affiches zijn toegelaten zolang zij niet groter zijn dan 4m², maar enkel mits vooraf schriftelijk te zijn toegelaten door de eigenaar of door de gebruiksgerechtigde.
Brengen verkiezingsborden echt wel iets op? Steeds meer gemeenten denken eraan om bij de volgende campagne geen verkiezingsborden meer toe te laten. In bepaalde gemeenten nemen partijen zelf het initiatief om er geen te plaatsen, maar er is bijlange geen overeenstemming. Groen Middelkerke zal zich tijdens de komende verkiezingscampagne houden aan de officiële plakborden voor verkiezingsaffiches. Zij reiken de andere Middelkerkse partijen de hand om hierin mee te stappen.
Het is inderdaad een grote investering vooral voor kleine partijen en het is tevens algemeen bekend dat de impact ervan redelijk klein is. Sommige partijen beweren dat ze de borden na de verkiezingen nog gebruiken voor andere doeleinden … als ze niet kapotgewaaid zijn. Campagne voeren zou eigenlijk moeten kunnen met gelijkheid van financiële wapens. Een plaatselijke partij heeft enkel inkomsten door de vrijwillige bijdrage van mandatarissen en de opbrengst van activiteiten zoals eetfestijnen. De klassieke partijen beschikken over een pot van vele miljoenen, gevuld door iedere belastingbetaler. Borden in voortuinen zijn voor de kleintjes de enige betaalbare oplossing ... of enkel de officiële borden gebruiken!
Wie onder jullie leest er alle partijkrantjes van Middelkerke?
'Het wordt warm(er), letterlijk en figuurlijk! 14 oktober 2018 nadert met rasse schreden, de messen worden figuurlijk geslepen, de kiezer wordt het hof gemaakt … de brievenbussen worden gevuld met partijkrantjes … of deze worden aan de deur afgeleverd om te vermijden dat ze weggegooid worden samen met de ‘gewone’ reclameblaadjes.
Ziehier waarmee de partijen ons de laatste weken ‘verwenden’. Eigenlijk behoor ik niet tot de categorie van inwoners die daarop misprijzend neerkijken. Ze helpen mij namelijk om de temperatuur op te nemen in de gemeente. Ik zie daardoor hoe de lijsten langzaam vorm krijgen en ik bewonder de foto’s van al die gezonde, eerlijke, brave, vooruitstrevende, met de allerbeste intenties bezielde kandidaten die maar één ding hartstochtelijk wensen namelijk ‘make Middelkerke great again’. Voor geen geld van de wereld zou ik de vervulling van de beloften willen missen ‘die ons leven na 14 oktober 2018 op zijn kop zullen zetten door belastingverminderingen, meer veiligheid, door prachtige nieuwe projecten, door communicatie aan de bevolking, door ruime inspraakmogelijkheden, kortom meer van alles en beter, ...’ Ik wil de zucht naar verandering horen en zien.
Ziehier een mozaïek van de koppen van de partijblaadjes van N-VA, CD&V, Groen en Lijst Dedecker. Vlaams Belang en Project M hebben nog niets van zich laten zien. De partij van Geert Verdonck, of Geert zelf, is wel zeer actief op Facebook.
Waarom de Open VLD daar niet bij staat? Wel, alhoewel die natuurlijk ook een partijkrantje hebben, doen ze het voor één keer anders. Zij organiseren een barbecue/feest (in Westende-dorp dan nog!) met Laura Lynn en vragen inkomgeld om zo de partijkas te sparen want de gemeente mag daar toch niet voor opdraaien, nietwaar?
Zij geven daarvoor een gesponsord foldertje uit … met de foto van de artieste maar terzelfdertijd ook met ‘beeltenissen’ van de partijvedetten (zonder Michel Landuyt!), met drie nieuwe kandidaten, afgewisseld met reclame voor goede en nog betere vrienden en bovenaan links voor de beste vrienden.
Wat houden de folders in?
Over de folder van Groen heb ik het in een vorig artikel al gehad.
De CD&V Op de voorpagina prijkt ‘Onze CD&V – ploeg’ voorlopig bestaande uit 16 leden, Liliane Pylyser incluis. Verder worden enkele kandidaten voorgesteld: Sabina Stragier (NIEUW), ook kandidaat voor de Provincieraad, treedt in de voetsporen van wijlen haar vader Jan Stragier. Zij engageert zich voor onderwijs, mobiliteit, toerisme en ruimtelijke ordening met nadruk op verlaging van de werkloosheidcijfers. Tatiana Claeys: (tweede poging) sport, jeugd en cultuur, onderwijs, opvang en landbouw. Pascal Bolle: (NIEUW) communicatie tussen gemeentebestuur en inwoners, veiligheid, toerisme en evenementen. Reina Depuydt: (NIEUW) spreekbuis voor de jeugd en aanspreekpunt in de gemeente Stefanie Vanden Berghe: (derde poging) zorg voor kinderen en opvang ervan, gelijke behandeling van vrij en gemeentelijk onderwijs. Ronald Vandenbruwaene: (NIEUW) sportief aanbod vooral voor de jeugd en kwetsbare mensen uit hun isolement halen Diane Delacauw: dierenwelzijn, zwem- en surfgebeuren
Verder twee foto’s van de nog te vernieuwen doortocht van Lombardsijde en voorstelling van de twee lijstduwers Katrien Goemaere en (nogmaals) Sabine Stragier.
De N-VA Voorzitter Kurt Knockaert verwijt het bestuur dat de inwoners te weinig betrokken worden bij hun beslissingen. Zijn partij wil dat de gemeenteraden online kunnen gevolgd worden. Hij wil ook dat er een nieuwsbrief verspreid wordt waarin de maandelijkse beslissingen toegelicht worden. N-VA heeft volgens hem nu ook een ‘speerpunt’, namelijk ‘inspraak en communicatie’.
Lijstrekker en gemeenteraadslid Anthony Goethaels stelt vragen bij de toekenning van een kunstgrasveld aan Davo Westende. Volgens hem had de keuze niet op Westende maar op Lombardsijde moeten vallen. De bijhorende accommodatie, aantal en grootte van de kleedkamers, kleine en verouderde cafetaria met een slecht dak, geen opbergruimte voor onderhoudsmateriaal en geen rechtstreekse toegang tot het veld passen volgens hem niet bij een kunstgrasveld. Dat de grond van het terrein bovendien geen eigendom is van de gemeente, vindt hij straf. Ik ook! Een cadeau van 450.000 euro!!! Hij vraagt zich ook af wat er geworden is van de plannen om in het sportpark een derde veld aan te leggen om binnen- en buitenlandse topploegen aan te trekken die zouden kunnen logeren in het sporthotel. Ze wachten waarschijnlijk op de volgende finale van de Champions League.
Beide heren kan ik niet anders dan overschot van gelijk geven.
Anthony Goethaels of is het bestuurslid Peter Cooleman (wat een flater die verkeerde naam onder de foto!) vindt dat alles in de gemeente beter kan en moet. Zijn leuzen zijn: ‘Veilig’, ‘Verantwoord’ en ‘Vlaams’: werken en ondernemen stimuleren voor meer welvaart, veilige buurten en straten en tenslotte inzetten op de Vlaamse identiteit. ‘Verandering’ die beloofd werd op Vlaams en federaal niveau, zou volgens hem gewerkt hebben en dus moet dat ook gebeuren in Middelkerke. Door N-VA Middelkerke zouden wij kunnen rekenen op informatie, begeleiding en hulp waar mogelijk, om aldus Middelkerke mooier te maken.
Bovenstaande artikels worden tenslotte aangevuld met foto’s van het uitdelen van chocolaatjes op de Middelkerkse markt, ter gelegenheid van Valentijn. De lezers worden ook uitgenodigd om een leeuwenvlag aan te schaffen voor de luttele prijs van 5 euro. Heeft het Vlaams Belang niet ook ooit zo’n actie ondernomen?
De lijst Dedecker Hun programma wordt nog maar eens volledig ontplooid. Jean-Marie schijnt nu plots ook een vloot aan te voeren. Aangezien een vloot de grootste formatie is binnen een zeemacht, moet dit waarschijnlijk wijzen op zijn ambitie om in Middelkerke de grootste partij te worden. Er staan nog maar 22 bemanningsleden op de foto. Moeten er misschien nog bijkomende aanmonsteren of waren er afwezigen bij het nemen van de foto? De oppositie schijnt volgens eigen zeggen wel degelijk van plan te zijn om Middelkerke groter te maken of straffer nog, het weer op de kaart te zetten. De partijkrant bevat de volgende programmapunten: Afschaffing van de gemeentelijke personenbelasting. Inspraak van de volledige bevolking bij grote ingrijpende werken en beslissingen die bepalend zijn voor de toekomst van de gemeente; de partij is voorstander van een bindend referendum 'Wat we zelf doen, doen we beter!' Gemeente moet beter bereikbaar zijn, vanaf de afrit van de autostrade: tunnel onder kanaal, nieuwe ringweg rond het centrum tot aan de reeds bestaande rotonde Complete face-lift van Lombardsijde, na verleggen van de tramlijn Uitvoeren van een ‘Marshallplan’ * voor Westende-bad * een omvangrijk materieel hulpplan voor Europa, dat op initiatief van de toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken George Marshall drie jaar na de tweede wereldoorlog in werking trad. De Calidris moet opnieuw een jeugdcentrum worden Er moet een catamaranzone en een getijdenzwembad komen. Het Rauschenbergplein moet heringericht worden en er moet een nieuw stadsplan opgemaakt worden via een architectuurwedstrijd. Middelkerke moet heruitgevonden worden. Na verhuis van het zwembad naar het sportpark moet er in de plaats een nieuw dienstencentrum met kinderopvang komen. Het marktplein moet leven ingeblazen worden. Er moet een multifunctioneel sportpark komen voor klassieke zaal- en buitensporten maar ook voor funsporten. De duinengordel met de radiopylonen moet daarin geïntegreerd worden. In Leffinge moet er een kleine binnenjachthaven komen.
Alle deelgemeenten moeten evenredig van evenementen voorzien worden. Op basis van? Aantal inwoners?
LDD klaagt aan in een rubriek ‘Wist je dat…?’ er in Middelkerke een nieuw 25 meter zwembad met alleen een plonsbad en een suisbuis aanbesteed werd voor de prijs van 37,5 miljoen euro? terwijl Oostende een nieuw olympisch 50 meter zwembad bouwt, inclusief tribune voor 300 personen, instructiebad 25m x 10 m, recreatiebad voor senioren, kleuter- en peuterbad, 70 meter lange interactieve glijbaan, sauna, hottubs, whirlpool, watervallen, familieglijbanen, 6 meter hoge klimwand, enz… voor 31 miljoen euro terwijl Kortrijk het grootste 50 meter zwembad van de provincie bouwt voor 33 miljoen euro: wildwaterbaan van 160 meter, golfslagbad, buitenbad met waterspeeltuin, 5 glijbanen, 3 kinderbanen, warme lagune, wellness, … Napoleon Games de casino-concessie kreeg voor slechts 185.000 euro/jaar, een verlies voor de gemeente van 46,2 miljoen euro. Napoleon Games de online-licentie voor casinospelen op het internet, die daarbij hoorde, voor miljoenen euro’s doorverkocht aan casino-uitbater Golden Palace terwijl Middelkerke daarvan geen eurocent te zien krijgt. Patrick Dejonghe een cadeau van 72.000 euro op 3 jaar kreeg na het zelf opzeggen van de oude en het afsluiten van een nieuwe concessie mobiele verkoop van ijs op dijk en strand de kosten voor de Groenhagemolen in Leffinge, door de gemeente gekocht van burgemeester Janna Rommel – Opstaele, al oplopen tot 1.927.953 euro
Besluit Samen met velen onder jullie, waarschijnlijk, hoop ik dat het enerzijds niet bij beloften zal blijven en anderzijds dat de drang om absoluut beter te doen dan de huidige meerderheid, niet zal leiden tot overdrijving en tot dezelfde fouten.
Westende: “Oei, Oei, nu moet mijn oude, mooie en geliefde school er ook nog aan geloven!
Het casino, het vroegere restaurant Van Biervliet (of oud-politiekantoor), de watertoren in de Logierlaan, het ‘Rozenhof’ (of oud huis van secretaris Lucien Coulier )… en nu ook nog de Gemeenteschool Westende en straks ook nog het oud-gemeentehuis en de bibliotheek ‘Trefpunt’ vielen/vallen allemaal ten prooi, enerzijds aan de ziekelijke vernieuwingsdrang van ons gemeentebestuur en anderzijds aan de niets en niemand ontziende immobiliënhandelaars en/of studiebureaus.
Ooit stelde ik in een artikel de vraag of in Middelkerke de ‘afbraakziekte’ heerst? Een aandoening met die naam heb ik weliswaar in geen enkele lijst gevonden. Een kwaal misschien? Beide dragen dezelfde symptomen in zich en ons gemeentebestuur lijdt heel zeker aan varianten daarvan.
Waarom nemen ze toch zo graag onze dierbare herinneringen af door ze simpelweg te vernielen? Een eerste reden is dat ze toch op zo’n ontroerende manier houden van paradepaardjes of speerpunten. Zichzelf op het voorplan stellen, pronken met nieuwe projecten, waaraan ze zo goed als geen verdienste hebben, tenzij betalen met de gemeentekas.
Ten tweede, als ze nog maar het woord ‘subsidies’ horen, dan moeten ze daarvan profiteren. Hoe hoog het totaalbedrag of het overblijvend aandeel van de gemeente ook mag zijn, ze moeten die subsidies binnenhalen. Natuurlijk vergeten ze daarbij dat dit geld van Vlaanderen of van de provincie ook uit onze zakken komt.
Ten derde, we weten allemaal dat onze gemeente veel weg heeft van een familiaal bedrijf. Dat betekent echter niet dat ze geen andere vrienden hebben. Ze gunnen ook graag een stevige boterham aan studiebureaus en aan gelijk-gekleurde immobiliënmakelaars. Nieuwe gebouwen uit de grond stampen, zo pompeus en zo duur mogelijk, lenen zich daartoe natuurlijk uitstekend. Ze hanteren daarvoor steeds weer het zogezegd argument dat renoveren duurder uitvalt dan volledige heropbouw. (lees ook verder)
Ten vierde, op 22 april 2018 werd in Vlaanderen opnieuw een Erfgoeddag ingericht. Op die dag wil men “publiek, pers en beleid in Vlaanderen en Brussel sensibiliseren rond cultureel erfgoed opdat iedereen op een eigentijdse, kwalitatieve en zinvolle manier zou omgaan met het cultureel erfgoed in zijn dagelijkse omgeving”. In alle gemeenten bestaan inventarissen van ’Beschermd’ erfgoed, en andere van ‘Vastgesteld’ erfgoed. Bij een bescherming is het verboden beschermde goederen te ontsieren, te beschadigen, te vernielen of andere handelingen te stellen die de erfgoedwaarde ervan aantasten. Erfgoedobjecten die waardevol zijn, vastgesteld maar niet beschermd, krijgen hierdoor toch een aantal rechtsgevolgen. https://www.onroerenderfgoed.be/nl/bescherming/vastgestelde-inventarissen/rechtsgevolgen/
De gemeenteschool is ‘vastgesteld’ erfgoed sinds 14 september 2009. In de loop van de voorbije jaren heb ik kunnen vaststellen dat de gemeente nauwelijks aandacht heeft daarvoor. Er is nochtans een actieve cel ‘Erfgoed’ in de gemeente, met bekwame mensen met zeer goede ideeën.
Heeft het wel nog zin een ‘Erfgoeddag’ of een ‘Open Monumentendag’ in te richten, of anders gezegd moet Middelkerke nog langer doen alsof ze zulke dagen belangrijk vindt? Neen toch, als je toch zo weinig eerbied hebt voor het lokaal erfgoed, zowel roerend als onroerend en voor dat deel van de bevolking dat wel al die herinneringen blijft koesteren. Binnen een drietal jaren zou de school 100 jaar dienst gedaan hebben. Welke (vroeger enkel mannelijke) Westendenaar heeft er zijn (korte) broek niet versleten op de banken van de ‘Knechtenschool’, zoals de school vroeger in de volksmond genoemd werd. Wie heeft er niet leren lezen en schrijven in dat mooie gebouw, waarvan we er in Westende niet te veel hebben? Moet het dan verwonderen dat velen onder ons heimwee hebben naar die tijd? Is dat misplaatste sentimentaliteit? Neen toch!
Is een gebouw na 100 jaar rijp voor de sloop? Aangezien bijna het gehele dorp vernietigd werd tijdens de eerste wereldoorlog en daarna heropgebouwd, stammen de meeste huizen uit dezelfde tijd als de gemeenteschool. Enkele voorbeelden van nog bestaande gebouwen: Vrije school Sint Lutgardis (1922), Pastorie (1921), Villa ‘La Dune’ (1925) in de Duinenlaan, Oud huis Burgemeester Van Huffel in de Lombardsijdelaan 16 (mooi gerenoveerd), parochiekerk (1922) (mooi gerenoveerd), ‘Brasserie L’Avenir' (1922) de ex-brouwerij van Albert Vandekerckhove, het klooster van Lombardsijde, … Bovendien is de Westendse gemeenteschool een voorbeeld van typische werderopbouwarchitectuur én bovendien van de hand van een gerenommeerd architectenduo Charles Pil en Henri Carbon , die in de hele regio actief waren. Ook het Sint-Bernarduscollege van Nieuwpoort en talrijke gebouwen in de stad Lo-Reninge zijn getuigen van het feit dat 100-jarige gebouwen niet tot afbreken gedoemd zijn, als ze maar degelijk onderhouden en tijdig gerenoveerd worden.
In de vorige legislatuur (Open VLD/Progressief Kartel) werd bijvoorbeeld fors geïnvesteerd in verbouwingswerken in het oud-gemeentehuis, zodat dit gebouw nu aan de vereiste criteria beantwoordt. En toch zal het er moeten aan geloven! Ons bestuur kan misschien een voorbeeld nemen aan de recente beslissingen van het stadsbestuur van Nieuwpoort, waardoor hoogbouw in het stadscentrum voortaan onmogelijk wordt.
Wat is men dan wel allemaal van plan? De gemeenteschool zou wel degelijk met de grond gelijkgemaakt worden, ook het woonhuis van het schoolhoofd, nu secretariaat. De school verhuist vanaf 1 september 2018 voor twee schooljaren naar de Calidris. In de nieuwe school zou een bibliotheek voorzien worden op de eerste verdieping, naast een kleine ontmoetingsruimte. Het zou een gebouw worden met 2 bouwlagen + lift. (+ op de hoek met de Duinenlaan nog één of meer lokalen op een gedeeltelijke 2de verdieping). De huidige bibliotheek, die aanleunt bij het oud-gemeentehuis, zou in 2020 afgebroken worden. Als het ‘Trefpunt’, pas gebouwd circa 1999, en de kinderopvang ook nog zouden verdwijnen, zoals ik hoorde, dan zal het centrum van Westende-dorp nog meer de allures krijgen van een spookdorp, ergens aan de rand van Middelkerke, met mysterieuze lege straten. Misschien moeten de ramen van sommige huizen straks wel dichtgespijkerd worden? Iedereen vraagt zich trouwens af wat er mis is met de huidige bib/trefpunt - gebouw.
Ondertussen zou men (nog dit jaar?) starten met de bouw van een buitenschoolse kinderopvang in de Henri Jasparlaan 7 (braakliggend stuk grond van de kerkfabriek) (op twee huizen van de Vecino, verdoken achter de rechtse boom)
Het was eigenlijk de bedoeling de opvang te integreren in het gebouw van de gemeenteschool, maar dat schoot bij sommige in het verkeerd keelgat. Wat denken jullie wel? Kinderen van de vrije school opvangen in de gemeenteschool!!!! Na de bouw van deze nieuwe kinderopvang, zou ook het oud-gemeentehuis met de grond gelijk gemaakt worden.
Wat verwacht men van een nieuw gebouw dat een oud gerenoveerd gebouw niet zou kunnen bieden? Verklaren dat een renovatie evenveel kost als een heropbouw, heb ik altijd al flauw gevonden. Wat zou ik toch graag eens rustig zo’n dossier inkijken/bestuderen waarin renovatie en volledig nieuw met elkaar vergeleken worden!
Het kan best zijn dat er meer ruimte nodig is, maar de omgeving van de school biedt voldoende mogelijkheden om daaraan te voldoen.
Op 14 april 2016 stelde schepen voor Cultuur, Bart Vandekerckhove (Open VLD), aan de gemeenteraad voor om de renovatie van de gemeenteschool De Duinpieper in Westende, goed te keuren. “Het wordt een renovatieproject in combinatie met nieuwbouw, met de nodige aandacht voor de erfgoedwaarde van het huidige gebouw”, zei de schepen toen. Geert Verdonck (Progressief Kartel) interpelleerde over de kwestie op de gemeenteraad van donderdag 9 november 2017. "Op een eerdere gemeenteraad stelde ik aan de burgemeester de vraag of er rekening zou worden gehouden met het advies van Onroerend Erfgoed, met name het advies om de onderwijzerswoning en de beeldbepalende gevels van het schoolgebouw te bewaren en dus te integreren in de nieuwbouw. De burgemeester heeft mij toen tijdens de gemeenteraad mondeling verzekerd dat dat zeker zo was. Op basis van deze verklaring hebben wij dan ook onze goedkeuring verleend aan het agendapunt", klinkt het. “Er werd later nog eens bevestigd dat het advies van de Vlaamse dienst Onroerend Erfgoed om de beeldbepalende gevels te bewaren, zou worden gevolgd. Het gebouw staat op de lijst waardevol erfgoed, maar is niet beschermd. Het gaat echter om een beeldbepalend gebouw van Westende-dorp met een historische en voor veel bewoners emotionele waarde.”
Geert Verdonck (in de toekomst Project M) wilde in de gemeenteraad van 9 mei 2018 opnieuw weten waarom de concrete plannen voor de nieuwe gemeenteschool uitblijven, zelfs al is het openbaar onderzoek afgerond. Dat liep uit op een geanimeerde discussie tussen hem en schepen Bart Vandekerckhove. Geert vroeg zich af waarom de meerderheid nog steeds niets lost over eventueel ingediende bezwaren. Hij beweerde zijn hart vast te houden omdat het huidig bestuur volgens hem nooit veel interesse betoond heeft voor ons bouwkundig erfgoed. Natuurlijk ging de bevoegde schepen daarmee niet akkoord.
Heeft de burger – liefhebber van erfgoed daartegen dan geen verhaal? Er zouden twee bezwaren ingediend zijn. In zijn antwoord aan Geert Verdonck gaf schepen Vandekerckhove dat toe. Dat indienen was mogelijk tot 28 april. Bart VDK beweerde ook dat het college nu wacht op het advies van de bevoegde ambtenaar om een beslissing te nemen.
Een definitieve beslissing omtrent de afbraak/nieuwbouw moet genomen worden uiterlijk op 10 juli 2018. Het zou zeer interessant zijn om de namen van de ondertekenaars van de bezwaren te kennen, maar zolang het dossier niet afgesloten is, is er geen inzagerecht. Een Westends actiecomité oprichten tegen de afbraak zou misschien een goede zet zijn. Een protestcomité komt echter altijd moeilijk tot stand omdat veel tegenstanders voor allerlei redenen liever de gemeente tot vriend houden. Hier staan voor de gewone Westendenaar geen commerciële belangen op het spel. Dat was destijds wel het geval toen een comité opgericht werd om te beletten dat er een asielcentrum zou komen in Zon en Zee.
En wat met de politieke partijen van de oppositie? Ik hoorde dat er deze week vanuit een bepaalde politieke hoek toch nog iets zou ondernomen worden. De Westendse kiezers wachten daarop!
Vorige artikelsover het onderwerp 20.2.2017 ‘Herinneringen aan onze prille schooltijd in Westende’ 05.9.2016 College of RMS, een keuze voor jongens en meisjes uit Westende, Lombardsijde en Middelkerke halfweg de 20ste eeuw. 06.2.2011 Onderwijs in Westende: Natuurlijk weet ik dat 1943 niet te vergelijken is met 2011! 19.12.2010 Lang geleden! Toen we nog op de schoolbanken zaten in Westende
Besluit Zijn wij te veeleisend of wil het gemeentebestuur steeds zijn wil doordrijven tegen de zin van de inwoners die niet uit zijn op nieuwe paradepaardjes, speerpunten, landmarks…? Wij willen ook niet eeuwig in het verleden leven, maar het weinige erfgoed in ons dorp willen we toch geëerbiedigd zien.
Met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht moeten de Westendse en andere minnaars van waardevol erfgoed en kunstvolle monumenten eens overwegen om andere bolletjes te kleuren dan die van de partijen van de huidige meerderheid.
Bronnen Gemeenteschool dreigt dan toch helemaal uit het Westendse straatbeeld te verdwijnen Progressief Kartel ijvert voor behoud historische gevels 14/11/2017 door Dany Van Loo Vrees voor sloop gemeenteschool HNB 12 mei 2018 door Dany Van Loo Foto geplukt uit facebookbericht van 6 mei 2018 van Geert Verdonck
Qito: wie kon ooit denken dat zoiets nog mogelijk was in Westende
Toen ik tussen de reclames in mijn brievenbus de magazine ‘Qito’ vond, was mijn verbazing groot! Ging dat enkel en alleen over Westende-dorp? Dat liet de ondertitel toch vermoeden? Dat vond ik nu eens ‘geweldig’! Dat moet zich sinds de fusie, meer dan 40 jaar geleden, niet meer voorgedaan hebben! De voorzitter van de Handelaarsbond van Westende-dorp Ethel De Blieck en zijn ‘enthousiaste’ medewerkers Jochen Van Parijs, Sandra Deryckere, Emelie Derinck, Wim De Ceunynck en Rudy Debruijne verdienen dus alle lof.
De magazine telt 68 pagina’s, werd gedrukt op 15.000 exemplaren, werd gratis verdeeld in Westende – dorp, maar kost eigenlijk 3,50 euro.
De kaft, nader bekeken Wat natuurlijk in het oog springt, is de onder-titel ‘Westendenaren veroveren Instagram – Word ook een hit met de tips van Laurence Ameele’. Voor iemand die niet zo vertrouwd is met sociale media, kan dat wel vragen opwerpen. Instagram is een sociaal netwerk waarbij je voornamelijk communiceert met beelden. Door middel van foto’s en video’s laat je bijvoorbeeld zien waar je bent, met wie je bent, wat je aan het doen bent, wat je mooi vindt en wat je passie, sport of hobby is.
Instagram wordt voornamelijk gebruikt via een app voor de mobiele telefoon of tablet. Via de app kan je foto’s en video’s maken en direct eenvoudig bewerken. Door middel van filters maak jij je foto scherper, kleuriger of geef je de foto een nieuwe look, zoals zwart-wit of juist retro. Vervolgens deel je direct jouw foto via jouw Instagram pagina en via andere social media kanalen zoals Facebook, Twitter, Tumbrl of Flickr.
Op de vraag aan Laurence wat haar activiteiten op Instagram en als ‘Influencer’* eigenlijk inhouden, antwoordt ze: ‘Op mijn instagramaccount https://www.instagram.com/laurenceameele/ post ik elke dag gemiddeld twee foto’s of filmpjes van leuke kledij en accessoires, of van mijn activiteiten. Op reis dienen de mooie landschappen of uitzichten als achtergrond voor mijn outfit.’
*Onder ‘influencer’ wordt een kennisleider verstaan op een specialistisch gebied met een hoog bereik en relevantie. Influencers zijn veelal blogschrijvers en actieve sociale media gebruikers.
Laurence zou 11.000 volgers hebben. Dat betekent dat zovelen de berichten lezen en dus kennismaken met wat Laurence aanprijst. Jij kan anderen (zowel personen en bedrijven) volgen en zo automatisch op de hoogte worden gehouden van nieuwe foto’s en video’s. Anderen kunnen jou ook (terug)volgen. Er is standaard ingesteld dat jouw foto’s en video’s voor iedereen zichtbaar zijn en iedereen mag jou volgen. Op de link hierboven kunnen jullie lezen hoe kan bepaald worden wie jou volgt en wie jouw foto’s en video’s ziet.
Even de inhoud ontleden De magazine telt 29 pagina’s advertenties en 3 pagina’s met aankondigingen van evenementen in Westende-dorp.
Inhoudstafel 1 pagina Lijst met leden van de handelaarsbond van Westende-dorp 2 pagina’s Woordje en foto’s van de initiatiefnemers 2 pagina’s Westendenaren veroveren Instagram (over fashionista Laurence Ameele) 6 pagina’s Uw logopedist weet raad – Wanneer communicatie niet meer zo vanzelfsprekend is 1 pagina Lifestyle: ‘Er is koffie en er is koffie’ 3 pagina’s De 24 uren van Charlotte 3 pagina’s Bekende Westendenaren aan het woord: Beestig beroemd: Qito: 2 pagina’s Ondernemers in Westende aan het woord. Er was eens: de transformatie van directiesecretaresse tot cafébazin: 2 pagina’s Lifestyle: Trends en Tips voor uw interieur: 3 pagina’s FAQ Jobstudenten: 1 pagina Publireportage: Werk in eigen streek 1 pagina Publireportage: 5 dingen die u misschien nog niet wist over auto’s: Uw garagist Johan Casselman vertelt: 1 pagina Publireportage: Het geheim van een stralend gelaat – Experte Fabienne deelt Beautytips en Tricks 2 pagina’s Publireportage: Interieur en Electro De Moor – Drie generaties onder één dak 1 pagina Uw notaris weet raad: Gedeelde vreugde dankzij gesplitste aankoop: 1 pagina Sport: De familie van Sport – Wereldkampioen Lau en zijn familie: 2 pagina’s Sport & Ontspanning: Octopus NIET voor Pussies: 2 pagina’s
TOTAAL: 36 pagina’s
De inhoud wordt niet weggedrukt door de reclame. Ik vind het een goede idee aan de pagina’s met reclame 1 of meerdere pagina’s tekst te koppelen die de lezer wel kan interesseren.
Besluit Grootste moeilijkheid zal zijn: volhouden!! Ik ben bereid zo nodig mijn medewerking te verlenen met een artikel over Westende-dorp, aangepast aan de wensen van de redactie wat betreft lengte, foto’s bijgevoegd of niet.
Gedaanteverwisseling, nieuwe ‘look’ van Groen in Middelkerke?
Deze morgen 27 april 2018, verrassing alom, maar ik vond toch wel een krantje van ‘Groen’ in mijn brievenbus, zeker? Volgens de verantwoordelijke uitgeefster, Meyrem Almaci, is het een informatief drukwerk dat niet valt onder de regels van reclamedrukwerk. Het is waterloos gedrukt om een energieverslindende droogoven te vermijden, om liters water uit te sparen en om de drukkers toe te laten om in een gezonde omgeving te werken. Deze drukwijze wordt eveneens toegepast bij de dagbladen ‘De Morgen’, ‘Het Laatste Nieuws’ en ‘De Tijd’ die van de persen rollen in het Eco Print Center in Lokeren.
Omdat ik daar, dat zal jullie wel niet verwonderd hebben, een blogartikel van wilde maken, was ik verrast te lezen dat ‘niets in deze uitgave mag vermenigvuldigd of openbaar gemaakt worden zonder toestemming van de uitgever’. Ik richtte dus maar een aanvraag aan de uitgever, die me die via de lokale afdeling, de toelating gaf. Bedankt!
De vroegere manier van propaganda voeren Bij vorige verkiezingen zag ik van de Groenen nog maar zelden een folder, zeker niet met foto’s van de lokale kandidaten, hoogstens één bij de Europese, federale of Vlaamse verkiezingen.
Groenen werden ooit afgeschilderd als ‘rabiaat vegetarisch etende, in geitenwollensokken gehulde mensen die hun dagen bij voorkeur doorbrengen in de Wielewaal of het Zwin om er in alle rust naar de vogels te kijken.’ De clichébeelden van de verrekijker, de knapzak, de seitan* en de tofu** hebben lang koppig standgehouden, maar stroken nu allang niet meer met de werkelijkheid. De tijd van de soberheid, van liever boterhammen dan belegde broodjes, behoort tot het verleden. * een eiwitrijk vegetarisch product, met een op vlees lijkende vezelstructuur ** een vleesvervangend sojaproduct, ook gekend onder de naam sojakaas
In Middelkerke wordt al een hele tijd niet meer over Groen gesproken. Erica Blomme staat al dertig jaar op de lijst, nu op de tweede plaats. Ze is nu ook 'voorzitter'. Die titel mag nu wel gebruikt worden. Dat is ooit anders geweest. Groen geraakte de voorbije twee legislaturen in de vergetelheid door het feit dat ze een progressief kartel vormden met de SP-a. Ze hadden geen eigen verkozene in de gemeenteraad. Dat is trouwens, in de politieke geschiedenis van de gemeente, nog nooit het geval geweest. Geert Verdonck en Lode Maesen behartigden de laatste twaalf jaar wel op degelijke wijze de belangen van hun kartelgenoten. De groene partij kon ook al enkele keren geen volle lijst aan de kiezers voorstellen (1988, 1994, 2000) en dat is altijd een grote handicap. De kiezer ziet dat als een bewijs van onvermogen.
Jos Geysels, de ‘uitvinder’ van het cordon sanitaire tegen het ‘Vlaams Blok/Belang’, zei ooit ‘Groene politiek is geen luxepolitiek’. Die luxe wordt ook vandaag nog niet nagestreefd, verre van daar, maar de partij heeft in de voorbije jaren toch ingezien dat er best wat vernieuwing nodig was en dat de vroegere soberheid niet tot in het absurde mocht nagestreefd worden. Zo was ik ook verwonderd dat de partij op 11 mei 2018 een lentedrink aanbiedt in Middelkerke. Inderdaad, zelden gezien of gehoord! Ze plaatsen ook al enkele jaren berichten op een facebookpagina en bereiken ook daarmee veel meer potentiële kiezers.
De inhoud van de krant ‘Hier in Middelkerke’
De lokale afdeling krijgt vijf van de acht pagina’s ter beschikking. Volgende onderwerpen worden erin behandeld: Milieudienst: onderbemand of ondermijnd? In tegenstelling tot andere gemeenten, telt de milieudienst van Middelkerke slechts één milieuambtenaar, die bovendien ontslagen is Spermaliestraat: tijd voor een nieuw wegdek met een deftig fietspad Brugfiguren, die mensen die in armoede leven of die het slachtoffer zijn van sociale uitsluiting, de weg wijzen naar de diensten waar ze recht op hebben (studietoelagen, onderwijscheques, goedkope medische zorg, betaalbare sport- en creaclubs, psychische, huiswerk- of budgetbegeleiding, invullen papieren, luisteren als ze hun hart willen luchten) Bouwwoede in Westende: verzet tegen parkeer- of woontorens en zeker in natuurgebied Zwerfvuil: toetreden tot statiegeldalliantie (is ondertussen gebeurd via druk door PK) Dierenwelzijn: van Middelkerke een diervriendelijke gemeente maken
Pagina ‘Ja, Groen is iets voor mij!’ Met aankondiging van de Lentedrink in ‘De Branding’ op vrijdag 11 mei en met een oproep door de Vlaamse partijleiding om lid te worden.
Heeft een groene partij veel toekomst op lokaal vlak? Bovenaan de kop van de krant staat ‘Groen werkt voor iedereen’ Men kan dat natuurlijk opvatten als ‘Iedereen profiteert ervan’ maar ook als ‘alle politieke partijen hebben al lang ingezien dat men de voordelen van de natuur, van een gezonde en veilige levenswijze niet meer kan negeren’. Iedereen maakt er dus propaganda voor. Ze beloven het allemaal, maar of ze het ook uitvoeren? Kijk eens naar de hierboven aangehaalde onderwerpen uit het krantje. Buiten de meerderheid wil iedereen een einde stellen aan de bouwwoede. Iedereen wil ten strijde trekken tegen zwerfvuil. Iedereen vindt het rechtvaardig dat dieren niet mishandeld of verwaarloosd worden. Iedereen beweert een eerlijke, gezonde en menselijke samenleving te willen. Het is misschien minder concreet maar iedereen vindt inderdaad ook dat de overheid moet zorgen voor de bescherming van mens en milieu, de duurzame aanwending van grondstoffen en het behoud van de natuur.
Misschien zullen de groene partijleden moeten tonen of bewijzen dat ze ook interesse hebben voor een gezond beheer van financies, voor landbouw, voor toerisme, voor erfgoed, … Ze zullen stelling moeten nemen bij grote evenementen, bij organisatie van sportwedstrijden, bij aankopen van kunstwerken, … Veel thema’s waarmee de partij op Vlaams vlak groot succes boekt, komen op lokaal vlak niet aan bod: migratie, kernstop, luchtvervuiling, gelijkberechtiging van mannen en vrouwen, dierproeven, onverdoofd slachten, abortus, minder auto’s …
Besluit Als Groen de bedoeling heeft om mee te werken aan de noodzakelijke veranderingen na 18 jaar heerschappij van de Open VLD, dan wens ik ze veel succes.
Bronnen Verkiezingsbijlage van ‘De Morgen’ van 10 mei 2004, artikel ‘Hoe leeft de partij’ van Tom Cochez
Vlamingen zijn doorgaans tevreden over hun buurt (79%) en gemeente (76%). Dat blijkt uit de jaarlijkse gemeente- en stadsmonitor van het Agentschap Binnenlands Bestuur en Statistiek Vlaanderen.
Jullie zullen wel al gezien hebben dat ik geen supporter ben van dergelijke statistieken omdat je niet altijd weet hoeveel mensen er aan de enquête deelnamen, omdat de onderzochte gemeenten enorm van elkaar verschillen op het gebied van verspreiding en dat de uitdaging van een bestuur volledig kan afwijken van die van de concurrentie. Ik wil het nog niet hebben over antwoorden van bevraagden die eigenlijk niet weten wat ze moeten antwoorden maar het toch doen of ‘Neutraal’ aanduiden. Maar … dat zal wel in alle gemeenten het geval zijn.
Toch bespreek ik dergelijke statistieken altijd omdat er toch altijd wel enige les uit kan getrokken worden en dat een gemeente er misschien toch wel op de één of andere manier beter kan van worden. Ik maak dan telkens een vergelijking met de andere kustgemeenten, Oostende uitgezonderd.
Maar … bekijken jullie nu toch eens mijn overzichtelijke tabel met de uitslagen van deze nieuwe enquête.
Gemeente
Mening van ondervraagden
Respons
%
Ontevreden %
Neutraal %
Tevreden %
Knokke-Heist
7
8
85
Koksijde
8
8
84
Bredene
9
7
84
Nieuwpoort
10
6
83
De Haan
10
10
79
De Panne
10
15
75
Blankenberge
12
14
74
Middelkerke
11
21
68
363/950
Middelkerke hangt toch wel weer aan het staartje, zeker! Niet gebuisd, maar toch geen rapport om trots over te zijn.
Welke domeinen werden beoordeeld? Dat waren er meer dan honderd, op het gebied van maatschappelijke ontwikkeling. Hierna volgt daarvan een korte samenvatting maar wie nog meer details wil kennen, vindt die op
file:///F:/Blog/Blog/Blogfiguren/EnqueteGemeenten2018/rapport_middelkerke.pdf -woningen en woonomgeving (buurt, tuin, straten en voetpaden, betaalbaarheid, energiebesparende voorzieningen) -mobiliteit (bezit en gebruik vervoermiddelen, beschikbaarheid openbaar vervoer, veiligheid, voldoende fietspaden en parkeerplaatsen en staat daarvan, aantal verkeersongevallen) -natuur, milieu en energie (interesse daarvoor, huisvuilvoorzieningen) -cultuur en vrije tijd (interesse voor zwembad en sportvoorzieningen en voor cultuur- en sportevenementen, interesse voor bibliotheek, aanbod aan winkels en horeca) -overheid (informatie en dienstverlening naar bewoners, vertrouwen in verschillende politieke niveaus en in politie en media) -samenleven (voorkomen van armoede, inkomen bewoners, leefloon, betalingsmoeilijkheden, onveiligheidsgevoel, verkeer– , geur-, licht- en lawaaihinder, zwerfvuil en sluikstorten) -onderwijs en vorming (aantal kleuters en lagere school, aanbod, tevredenheid over kwaliteit) -ondernemen en werken (stopgezette en nieuwe bedrijven, werkloosheidsgraad) -zorg en gezondheid (kinderopvang, gezondheidsvoorzieningen, ouderenzorg)
Waar vooral over geklaagd wordt? Vooreerst moet ik aanhalen dat een slecht domein (meerdere zelfs) dat nochtans de algemene uitslag beïnvloedt, niet steeds onder de verantwoordelijkheid van de gemeente valt. Zo zijn er de punten ‘Vertrouwen in federale en Vlaamse regering’, ‘zicht op groen vanuit de woning’, ‘hoeveel inwoners er met een elektrische fiets rijden’ … en zo zijn er nog een aantal. Men zou misschien kunnen denken dat dit ook het geval is voor ‘Aantal woningen met zonnepanelen en met zonneboilers’, maar misschien had de gemeente daarvoor een campagne op touw kunnen zetten. Middelkerke wil zich het etiket ‘kindvriendelijk’ opplakken, maar hoe leg je de 59% uit voor ‘voldoende geschikte plekken voor de jeugd’ en de 43% voor ‘veilige verplaatsingen voor kinderen’?
Excuses zoals ‘we zijn ermee bezig’ kunnen niet aanvaard worden. Dat is het geval voor ‘voldoende fietspaden’ (48%), voor voldoende parkeerplaatsen (47%), voor staat van fietspaden (57%), voor staat van voetpaden’ (62%). Na drie legislaturen (voor de Open VLD) en twee (voor CD&V) hebben ze tijd en kansen genoeg gehad om er iets aan te doen. Vooral de gemeentewegen, speciaal die in Westende en Lombardsijde, werden volledig verwaarloosd.
Ja, er zijn natuurlijk domeinen waarin de gemeente wel (zeer) goed scoort! Om er maar enkele te noemen: huisvuilvoorzieningen, aanbod restaurants en eetcafés, activiteiten voor ouderen, informatie over alle activiteiten, voldoende speelvoorzieningen voor kinderen jonger dan 12 jaar, voldoende groen in gemeente en buurt, onveiligheidsgevoel, de inwoners wonen er graag en zijn niet van plan te verhuizen binnen de 5 jaar, voldoende shopping – en winkelvoorzieningen.
Welke kan toch de reden zijn waarom Middelkerke altijd zo slecht scoort in dergelijke statistieken?
Zit er misschien in het Agentschap Binnenlands Bestuur en Statistiek Vlaanderen een vijand van de gemeente?
Is Middelkerke de kustgemeente met de grootste uitdaging (meeste deelgemeenten, langste gemeentelijk wegennet, …)?
Wonen er misschien in Middelkerke meer geboren criticasters dan elders?
Brengt het bestuur zijn waar niet op de juiste manier aan de man/vrouw?
OF
Blijft Middelkerke inderdaad in gebreke in de domeinen die in de enquête aan bod komen? Is er bij ons te weinig politiecontrole op het verkeer? Heeft ons gemeentebestuur meer belangstelling voor de gewestwegen (toeristen) dan voor de gemeentewegen? Wordt de jeugd inderdaad verwaarloosd? Is de communicatie naar de bevolking inderdaad onvoldoende? Wordt er inderdaad niet geluisterd naar de bevolking? Of slechts met een half oor?
Besluit Na zo’n enquête kan de gemeente maar op één manier reageren. Niet door de resultaten te betwisten en vol te houden dat de gemeente wel op degelijke manier bestuurd wordt, dat er geen fouten gemaakt werden, althans niet door de gemeente zelf. Er moeten lessen getrokken worden en in plaats van nog langer te willen pronken met de opgezette grote projecten, moet nu eens meer aandacht gaan naar de zwakke punten die door de enquête blootgelegd werden.
Middelkerke: DAT had IK zelfs niet voor mogelijk gehouden!!
Reeds meer dan 10 jaar schrijf ik kritische blogartikels om er daarna elke maandag één te publiceren. De behandelde onderwerpen zijn zeer uiteenlopend en zeer vaak is het ene verstrengeld met het andere. De meeste (51) handelen over politiek. Ik zorg ervoor dat ik steeds enkele artikels in voorraad heb maar het gebeurt ook vaak dat zich de één of andere gebeurtenis onverwacht voordoet in de gemeente. Dan geef ik daaraan voorrang. Ik probeer altijd de actualiteit bij te houden. Ik geef ook wel eens voorrang aan een curiositeit, waarvan ik denk dat de lezers er bijzondere interesse voor zullen vertonen. In al die jaren heb ik dus wel het één en ander zelf ontdekt of werd het mij, meestal op discrete wijze, meegedeeld. De laatste jaren is er een belangrijke bron bijgekomen: FACEBOOK
Zo verschenen op 1 april 2018 volgende berichten in de groep ‘Je bent van Middelkerke als…’:
“Graag hadden we gezien dat Pata Pata wat voorzichter en trager reed tussen de mensen op het strand”. Met een reactie daarop:” Niet alleen op het strand, ook in de Mouchottestraat komt hij aan hoge snelheid voorbij.” En daarna: “Maar ja, beschermd door gemeentebestuur!
Omdat ik op mijn leeftijd geen strandganger meer ben en het bovenstaande zich afspeelde in de deelgemeente Middelkerke, moest ik wel op zoek gaan naar meer informatie om dat te begrijpen.
Wat is Pata Pata? Het is één van de vier (of vijf als je die tegenover de Logierlaan meerekent) Middelkerkse Strandbars, namelijk deze tegenover het ‘De Greefplein’ met 156 zitplaatsen. De concessie werd afgesloten voor 9 uitbatingsjaren (2015-2023) voor een jaarlijkse huurprijs van 2.800 euro, een habbekrats in vergelijking met andere badplaatsen. http://www.standaard.be/cnt/dmf20161208_02615350
De uitbater/concessiehouder ervan is Patrick De Jonghe.
Patrick De Jonghe is ook ooit fietsverhuurder geweest Op de Zeedijk nummer 77 in Middelkerke, heeft Patrick De Jonghe, ook een fietsenverhuurzaak uitgebaat. Hij beweerde op zijn website DE ‘specialist van de Middenkust’ te zijn voor het huren van gocarts, ‘rollerblades’, ‘streetsteppers’ en allerhande fietsen. Hij beweerde ook ‘kleine kinderen laaiend enthousiast te maken met zijn kleurrijk aanbod vol tractoren, ijskarretjes en ander thematisch rollend materieel.’ De familie De Jonghe heeft trouwens in Middelkerke altijd de fietsenverhuursector gedomineerd. Concurrentie duldden zij niet. Daar kunnen Johan en Linda Declerck – Verkempynck van 'Joli Sport' van meespreken.
Toen ‘Zon en Zee’ in 2001 asielcentrum werd en Johan en Linda hun omzet in Westende-dorp daardoor al te zeer zagen verminderen, zochten en vonden ze een oplossing door op de zeedijk nr 69 in Middelkerke een bijhuis op te richten. Dat werd ‘Joli Rent’. Ik herinner mij dat dit niet in de smaak viel van de De Jonghe’s. Zij verzetten er zich tegen met alle mogelijke middelen en met de steun van het verwant gemeentebestuur. Door het kordaat en doortastend optreden van Linda tegen een steeds weer verdaagde toekenning van een vergunning, kwam die er tenslotte toch.
Lag de concurrentie te zwaar op hun maag? Enkele jaren later gaven de De Jonghe’s er de brui aan. Zowel de zaak van Ann De Jonghe in de Leopoldlaan 60 als deze van Patrick op de Zeedijk 77, werden overgenomen.
Patrick De Jonghe verkoopt ook ijs op het strand Om zich beter (sneller?) te kunnen bewegen in het mulle strandzand, wordt daarvoor gebruikt gemaakt van een John Deeretractor, waarvan jullie hieronder een exemplaar zien. De maximumsnelheid van het tuig ‘zou’ 35 KmHr zijn!
Foto Dominique Jaucquet
Op 14 augustus 2015 kon men in ‘Het Nieuwsblad’ in een artikel van Dominique Jaucquet lezen dat de stad Oostende een ijsverkoper verboden had om op het strand van Raversijde en Mariakerke nog ijs te verkopen op een 'mini-tractor'. 'Omdat dit niet aangenaam is voor strandgasten', klonk het. En die tractoren waren eigendom van jawel … Patrick De Jonghe uit Middelkerke die de beslissing betreurde omdat hij daar volgens hemzelf reeds 14 jaar (dus sinds 2001?) gebruik van maakte, zonder problemen en zonder klachten.
In Middelkerke reden er ook zes van die tractoren. Het college van burgemeester en schepenen gaf op 4 april 2011 aan de firma van Patrick De Jonghe de toekenning van de concessie voor verkoop van consumptie-ijs op strand en dijk te Westende en Middelkerke, kortom van de gemeentegrens Nieuwpoort tot de gemeentegrens Oostende. Volgens de concessietekst moest de concessionaris beschikken over een bijkomende toestemming van het gemeentebestuur om stapvoets met gemotoriseerde voertuigen te mogen rijden. Op vrijdag 7 juni 2013 diende gemeenteraadslid Diego Demarcke van LDD een interpellatie in voor de gemeenteraad van 13 juni 2013. Daarin werd specifiek gevraagd naar toestemmingen voor het rijden met gemotoriseerde voertuigen op het strand en/of op de dijk. Diego kreeg van de burgemeester een opsomming van toelatingen gaande van een old-timer rally tot het landbouwweekend, maar ze repte met geen woord over de concessie voor de verkoop van consumptie-ijs. Toen Diego specifiek vroeg of Patrick De Jonghe dan wel een toestemming had zei ze formeel en zelfverzekerd "ja".
Toen gevraagd werd wanneer deze toestemming dan wel werd toegestaan, antwoordde de burgemeester eerst dat ze zich dat niet meer zo goed herinnerde om later na meermaals aandringen schoorvoetend toe te geven dat ze de dag voordien de toestemming schriftelijk had opgemaakt en gemachtigd.
De vergunning werd dus ijlings opgemaakt en op woensdag 12 juni 2013 kreeg Patrick De Jonghe dan eindelijk wettelijk een vergunning.
Had De Jonghe voorheen dan echt in de onwettelijkheid mogen werken? Gemeenteraadslid Tom Dedecker van LDD wou toen wel eens weten waarom de politie en/of gasambtenaren dan niet opgetreden waren tegen deze reeds 2 jaar durende overtreding. Hoewel de burgemeester het hoofd van de politie is en dat haar verantwoordelijkheid is, bleef ze het antwoord schuldig en verwees ze daarvoor naar de korpschef. Tom Dedecker kondigde dan maar aan de vraag te zullen stellen op de volgende politieraad/gemeenteraad van 27 juni 2013, zodat de burgemeester en de korpschef ruim 3 weken de tijd hadden om hun antwoord voor te bereiden. Op de gemeenteraad van 27 juni 2013 vroeg Tom Dedecker dus hoeveel keer de Middelkerkse politie opgetreden was tegen de concessionaris omtrent het onrechtmatig met voertuigen rijden op het strand. En hoeveel waarschuwingen en/of processen-verbaal en/of GAS-sancties er door de Middelkerkse politie voor voormelde inbreuken werden opgemaakt lastens de concessionaris en/of zijn aangestelden.
Ongelofelijk maar waar: niemand van de meerderheid kon of wou daar op de zitting een antwoord op geven. Ook de korpschef NIET! Ook na 3 weken voorbereiding nog steeds NIET! Of wilden ze dit stinkend potje liever gedekt houden? De vraag stellen, is ze b…!
Raadslid Tom Dedecker liet het daar niet bij en diende de dag nadien op 28 juni 2013 zijn vragen schriftelijk in. Tom Dedecker: “Een kleine twee weken later op 12 juli 2013 kwam dan eindelijk het antwoord van de korpschef. Hij bekende daarin dat de politie geen enkele PV had opgemaakt en dat er ook geen waarschuwingen werden gegeven. Hij verwees subtiel naar de tussenkomst van toenmalig burgemeester Michel Landuyt die in casu meegedeeld had dat andere zaken een hogere prioriteit genoten. Of de Korpschef daarmee bedoelde dat de burgemeester als hoofd van de politie hem gevraagd had niet op te treden is uit het antwoord niet formeel af te leiden. Wat wel uit het antwoord blijkt is dat de burgemeester en de korpschef daarover overleg gepleegd hadden en dat Michel Landuyt op de hoogte was van het feit dat Patrick De Jonghe geen toestemming had om met gemotoriseerde voertuigen op het strand en de dijk te rijden.
Het betrof hier dus geen vergetelheid of een administratieve dwaling maar een moedwillige omzeiling van de wetgeving. Vriendjespolitiek van de bovenste plank. “
Maar … wie is die Patrick De Jonghe eigenlijk? Wie kent de familie De Jonghe eigenlijk niet? Een dynastie in Middelkerke! Ik schreef over de familie op 25.10.2009 een artikel ‘Politieke dynastie in Middelkerke’
Henri Joseph De Jonghe had, onder andere, drie zonen met Rosalia Sophia Hamers: August (° 1891), Engelbert (°1894) en Charles (°1902). Engelbert, beter gekend als ‘Berten’, was van 1914 tot 1927 beroepsrenner. Hij nam 9 maal deel aan de Ronde van Frankrijk, waarvan hij in 1923 de vierde etappe won. In 1920 was hij derde in Parijs – Tours, tweede in het eindklassement van de Ronde van België en tweede in de Ronde van Vlaanderen. In 1922 won hij Parijs - Roubaix.
Jawel, Patrick is de broer van Carine De Jonghe, jarenlang schepen van Middelkerke, gemeenteraadslid en nu provincieraadslid voor de Open VLD, voorzitter van het directiecomité toerisme. Een persoon met invloed, dus! En schijnbaar onaantastbaar! En arrogant bovendien! Op Facebook (groep 'Je bent van Middelkerke als ...) las ik een bericht van een politieagent, die zich meende te herinneren dat hij ooit in de Leopoldlaan een schepen een parkeerticket geschreven had. Achter de voorruit lag een kaartje met “schepen in dienstverband” erop... deze schepen was echter gewoon aan ‘t werk in haar kapsalon... Gevolg? De agent moest verplicht het ticket annuleren want ... wat dacht hij wel? Een schepen een bon aansmeren!!
Op het FB - bericht van de politieagent, reageerde De Jonghe met "Z"Evergem?!?!?! En veel erger: “Eens jouw boekje openen voor je bij de politie was????” Kan men dit niet klasseren onder ‘bedreiging van een politiebeambte’? Haar echtgenoot steunt haar daarbij met een ‘beschaafde’ opmerking, kort, maar toch ontsierd door drie schrijffouten: (wordt je gefrustreerde flik) op zes woorden na de komma
En wie heeft nu de nieuwe concessie voor ijsverkoop op het strand met John Deere, binnengehaald? Sinds het aantreden aan de macht van de Open VLD in 2001 had Patrick De Jonghe tot 2020 het monopolie op de verkoop van consumptie-ijs op het strand maar ook op de zeedijk tot aan de tramlijn. Het gemeentebestuur had daarvoor destijds twee concessies uitgeschreven, elk van 15.000 euro, één voor Middelkerke en één voor Westende. Door de indexering was de totale jaarlijkse concessieprijs opgelopen tot 38.000 euro per jaar. Alhoewel dat, begrijpelijkerwijze, moet gebeuren in overleg tussen bestuur en concessiehouder, zegde Patrick De Jonghe in september 2017, éénzijdig de concessie op. Het gemeentebestuur wachtte tot een paar weken voor de paasvakantie 2018 om een nieuwe aanbesteding uit te schrijven. De opening van de aanbiedingen had plaats op 27 maart. Dat betekent dat de aanbesteding slechts enkele dagen liep. Aangezien de concessie beëindigd zou worden in 2020 en er grote investeringen moesten gebeuren (zoals de aankoop van strandmobielen) en met het alibi dat de zeedijk niet meer lucratief is en niet meer exclusief, was dat een zet om het opnieuw aan De Jonghe te geven, en dat voor de helft van de prijs, namelijk 7.500 euro per concessie. Is dat wel normaal dat iemand die zijn concessie zelf opzegt, mag deelnemen aan de volgende aanbesteding? Het LDD had voorgesteld om geen concessie meer te geven voor ijsverkoop op het strand, maar dit toe te staan aan de nieuwe strandbars mits een kleine verhoging van hun huurprijs. Maar ... hadden jullie het anders verwacht? Dat werd afgewezen ... omdat het de familiebelangen van het geslacht De Jonghe schaadt. Zoals ik het hierboven schreef: het Middelkerkse gemeentebestuur is een familiebedrijf, met het gouden devies: “Eigen Volk Eerst”.
Besluit Is dat typisch voor Middelkerke? Waarschijnlijk niet maar hier bij ons doet zich de laatste tijd toch wel al te vaak iets voor waardoor bij de inwoners een haatgevoel gekweekt wordt tegen alles wat politiek bestuur aangaat. ‘Dat is nu éénmaal politiek!’ Of ‘Onbetrouwbaar’, ‘oneerlijk’, ‘corrupt’, ‘gemanipuleerd’?
Je weet tenslotte niet meer welk ‘lelijk’ woord het best past bij deze handelswijze.
Aanpassing De concessie voor Pata-Pata Beach werd aangegaan voor 5.002 euro i.p.v. 2.800 euro. In vergelijking met Nieuwpoort is dat nog steeds een 'habbekrats'
Sinds 20 februari 2018 bestaat de Middelkerkse boerenmarkt vijfentwintig jaar.
Waarom? Wanneer en Waar? De Middelkerkse dorpskom moest nieuw leven ingeblazen worden en tot een ware heropleving gebracht worden. Een boerenmarkt in Middelkerke, zoals er ook al één was in West-Vlaanderen in Diksmuide, Koekelare, Damme, Poelkapelle en Tielt, moest daartoe bijdragen. Dat vonden de initiatiefnemers Louis Heytens en Eric Depypere (van Landbouwkrediet Koekelare), gesteund door Frans Serruys, Jan Stragier, Luk Van Hoof, Nathalie Deny, Norbert Ramoudt, Herman Verhaeghe.
De doelstellingen waren ‘Versheid, kwaliteit en een redelijke prijs.’ Land- en tuinbouwers uit Groot-Middelkerke kregen de voorrang om hun eigen gekweekte producten aan de man/vrouw te brengen, waarna andere producenten uit de regio ook een kans kregen.
De eerste markt had plaats op 20.2.1993 van 09u30 tot 12u30 en verder elke zaterdag, jaar in jaar uit. De initiatiefnemers wilden de markt organiseren op het Oudstrijdersplein achter de kerk … maar dat werd toen juist gerenoveerd en daarom werd uitgeweken naar de ingang van het gemeentelijk park in de Westendelaan.
Aanvraag bij het gemeentebestuur Burgemeester Frank Verlinde (Volksunie) was onmiddellijk te vinden voor het initiatief en legde het voorstel voor aan landbouwschepen Luc Dedecker en aan de Land- en Tuinbouwraad, die een gunstig advies gaf. Het schepencollege verleende daarop de toelating tot 1 juli 1993.
Petitie van lokale handelaars De allereerste boerenmarkt startte onder wat men een ‘slecht gesternte’ noemt. Niettegenstaande 247 zelfstandige land- en tuinbouwers aangeschreven werden, waren er slechts zeven standhouders waarbij slechts één Middelkerkenaar, Johan Pittery. De andere waren uit de buurgemeenten Zarren-Werken, Pittem, Leke en Koekelare.
Gerard Lambert, exploitant van ‘Het Fruitpaleis’, in de Smet de Naeyerstraat was daarvoor al naar de burgemeester getrokken met een petitie ondertekend door een dertigtal handelaars uit Middelkerke-centrum: “Wij aanvaarden die markt niet want wij moeten voldoen aan diverse wettelijke bepalingen en wij zijn onderhevig aan zware belastingen en zij niet.” Op de startdag haalde Lambert scherp uit naar de organisatoren en naar de standhouders. Hij had het vooral gemunt op deelnemers uit de andere gemeenten. De toeschouwers en kopers schenen nochtans tevreden en dus bleven de initiatiefnemers hoopvol voor de toekomst. ‘Elk begin is moeilijk’, vonden ze. Ook op de tweede marktdag was er herrie. De tegenstanders en het schepencollege hielden namelijk vast aan hun wil dat enkel standhouders uit de gemeente mochten deelnemen. Dat vonden de organisatoren niet haalbaar en om daaraan te ontsnappen, weken ze uit naar een privaat terrein op de hoek van de Molenstraat met de Watervlietstraat, nabij de gemeentelijke werven. Vroege bezoekers die zich nog aanboden aan het Normandpark, werden daar door middel van vlugschriften, doorgestuurd naar de nieuwe standplaats, goed voor natte voeten en slijkschoenen. Deze keer waren er al drie standhouders uit Middelkerke (Johan Pittery uit Wilskerke, Robrecht D’Hoore uit Slijpe en Peter Opstaele uit Leffinge) en zes andere, dezelfde van de eerste marktdag.
En wat vond de VLD daarvan? Als oppositiepartij vond de VLD een boerenmarkt absoluut geen goed idee.
‘Aangezien land- en tuinbouwers nu al hun eigen producten verkopen in eigen huis’, vond fractieleider Michel Landuyt dat aan die markt eigenlijk geen behoefte was. Hij vond ook dat de geest van de overeenkomst, door naar privaat terrein te verhuizen, met de voeten getreden werd. Zijn partijgenoot Germain Dierendonck, voorzitter van de ‘Tuinbouwveiling der Kust’ vond dat ook en zei dat het feit dat slechts drie kandidaten opdaagden, aantoonde dat er inderdaad geen behoefte aan is. Hij had er in principe niets tegen dat de eigen mensen met eigen producten de markt bevolkten.
Paul Dewulf, voorzitter van de ‘Verenigde Handelaars Westende-bad’ was formeel: “Een boerenmarkt, met wie dan ook, is uit den boze en mondt straks in het seizoen uit op uitspattingen zoals we dit al meemaakten met de zogezegde ‘antiekmarkten’. Men houdt zich nu al niet aan de afspraken. Wat zal het dan deze zomer zijn? Onze kleinhandelaars hebben trouwens evengoed verse groenten in huis als zij op de boerenmarkt. Onze kleinhandel heeft het al zwaar genoeg het te moeten opnemen tegen de grootwarenhuizen, laat staan dat ze nu nog tegenwind moeten krijgen van een boerenmarkt. Bovendien betalen de standhouders weinig of geen standgelden. Dit is oneerlijke concurrentie. Het besluit van het schepencollege de boerenmarkt alleen open te stellen voor Middelkerkse producenten en het feit dat ze vluchten naar privaat terrein bewijst nu al dat er misbruiken zijn.”
Viering van 20 jaar Boerenmarkt In 2013 bestond de markt 20 jaar en dat werd op zaterdag 30 maart en op 6 april 2013 bij mooi weer gevierd met een speciale boerenmarkt én een tombola. Iedere bezoeker die naar de boerenmarkt kwam maakte elk half uur kans op een waardevolle prijs (6 pakketten met een waarde van 40 – 50 euro samengesteld door de standhouders, in totaal 136 prijzen o.a. van de gemeente en van Middelkerkse handelaars (!!!!)). De hoofdprijs was ½ varken. De trekking van de winnaar daarvan werd op 6 april 2013 om 11u30 uitgevoerd door burgemeester Janna Rommel-Opstaele. De organisatoren mochten een massa volk begroeten: 1779 kopers
Bezoek aan de markt op zaterdag 17.2.2018 Op 17.2.2018, drie dagen voor de verjaardag, wilde ik toch wel eens weten hoe het tegenwoordig met de boerenmarkt gesteld is. Ik zag dat er acht standhouders waren, waarvan zeven er ook al bij waren bij de twintigste verjaardag in 2013:
Vleesproducten “ ’t Eendenhof’ “ uit Avekapelle - Veurne Groenten en fruit Godfried Lefevere – Mieke Serruys uit Slijpe Bloemcenter Danny en Ines Verschoore uit Poelkapelle Zuivelproducten Johan D’Hoore uit Slijpe, Zuivelproducten Daniël en Agnes Sys uit Diksmuide Aardappelen en Groenten Koen Verstraete uit Koekelare Fruit Pierre Maertens uit Werken Groenten Hans Denoo uit Sint-Pieterskapelle
Dat zijn er dus drie uit een deelgemeente van Middelkerke, enkele komen al 25 jaar naar de markt en Johan D’Hoore zet het werk verder van zijn vader Robrecht die er van bij de start bij was, toen samen met twee andere Middelkerkenaars Johan Pittery uit Middelkerke en Peter Opstaele uit Leffinge. Was het nog te vroeg om te vieren? Zaten de hoogwaardigheidsbekleders van de gemeente in de VIP – tent van de Noordzeecross? Ik weet het niet, maar ik had toch verwacht dat de gemeente die verjaardag wat luister zou bijzetten. Volgens één van de standhouders zou ‘men ermee bezig zijn’. En inderdaad: ik las op de website van de gemeente dat er een evenement plaats zou grijpen op zaterdag 7 april 2018. Opnieuw daarheen, dus! Veel volk, waarvan onderstaande foto’s getuigen.
Wanneer het ‘officieel’ gedeelte zou starten, dat wist ik niet, maar geen bezwaar, ik was daar niet om onze bestuurders nogmaals in al hun glorie bezig te zien, noch om een jeton te krijgen voor een gratis drankje, noch om te proeven van de hapjes., maar wel om mede te onderlijnen dat zo’n boerenmarkt een succes is. Dat moet de hevige tegenstander van bij de start, fractieleider van de oppositie destijds, nu plots ook denken, want hij was er nu wel bij … of was dat met het oog op oktober 2018?
Bronnen Artikels in ‘Het Laatste Nieuws’, door: Georges Keters op 9.2.1993: Eigen groenten op markt’ Georges Keters op 12.2.1993: ‘Dagverse boerenmarkt’ PBM op 12.2.1993: ‘Nu ook een boerenmarkt te Middelkerke’ Georges Keters op 22.2.1993: ‘Boerenmarkt stuit op verzet handelaars’ Georges Keters op 1 maart 1993: ‘Herrie op boerenmarkt’
Dan toch nog Beaufort … en Middelkerke doet in 2018 weer lustig mee
Jullie weten natuurlijk ook wel dat ‘Beaufort’ een triënnale is voor hedendaagse kunst.
Van 30 maart tot 30 september 2018 loopt de zesde editie. Na 15 jaar werd het format/model/project herdacht. Met een beperkt aantal kunstenaars werd gekozen voor het benadrukken van de sterke en unieke kwaliteiten van Beaufort: het decor van de zee, de laagdrempeligheid van het project, de spreiding over de kustlijn en de uitbouw van een kwalitatief beeldenpark op termijn. Zo wordt er gestreefd naar integratie op lange termijn. Beaufort mikt op een brede doelgroep: de cultuurliefhebbers maar ook de inwoners, de dag- en verblijfstoeristen en de tweede verblijvers. Westtoer organiseert een promotiecampagne in Vlaanderen en Wallonië. De zesde editie van Beaufort wil op een structurele en duurzame manier hedendaagse kunst integreren in de publieke ruimte aan zee.
Er waren lang twijfels over het voortbestaan De organisatie van de huidige editie had heel wat voeten in de aarde want door de overheveling van bevoegdheden is cultuur geen provinciale bevoegdheid meer. Ik heb niet gevonden waarom Vlaanderen Beaufort niet wilde overnemen. Omdat alleen de kuststrook er voordeel bij had? De Provincie West-Vlaanderen plaatste Beaufort dan maar onder de toeristische bevoegdheden en komt daarvoor zelf met 1,5 miljoen euro over de brug. Het provinciebedrijf Westtoer neemt een coördinerende rol op en neemt de communicatie voor zijn rekening.
Onvrede over de kunstwerken (onvoldoende inspraak in kunstwerk en locatie), slechte communicatie, geen Vlaamse steun en zelfs gemeenten die hun geld terugvroegen, kortom een opeenstapeling van ergernissen na de laatste editie, maakten dat de toekomst van Beaufort aan een zijden draadje hing. Maar op een kustburgemeestersoverleg gaven negen van de tien kustgemeenten dan tenslotte toch groen licht voor een volgende editie. Zo komt het dat ook in de zomer van 2018 kunstinstallaties aan de kust werden ingeplant. Enkel Blankenberge neemt niet deel. Naast de investering van de provincie, dragen de gemeenten bij om het totaalbudget op 2,37 miljoen euro te brengen. Niet weinig, nietwaar?
Beaufort vindt plaats binnen een ruimere context van Art@Coast. In deze brede campagne zullen tal van artistieke initiatieven aan de kust samen gepromoot worden. De doelstelling is om de kust als een eigentijdse cultuur-toeristische bestemming in de kijker te plaatsen bij een breed publiek.
De curator Heidi Ballet werd aangesteld als curator. Ballet werkt als onafhankelijk curator vanuit Brussel en Berlijn. Ze cureerde al projecten in Parijs, Bordeaux, Vilnius, Berlijn en China. Ballet beschouwt Beaufort als een uitdaging die ze met enthousiasme op zich neemt: "Ons denken over zeeën en oceanen is historisch gegroeid als een soort ongedefinieerd niemandsland. Ik vind het interessant om hier anders naar te kijken. De zee is immers een fascinerend territorium dat ons met de rest van de wereld verbindt. Het erkennen van deze verbondenheid maakt onze kuststreek tot een kruispunt".
Zij duidde eerst negen kunstwerken aan, die de gemeenten konden verwerven en vulde de lijst later aan met nogmaals 9 werken.
De kunstenaars Ballet koos achttien artiesten, waaronder Katja Novitskova uit Estland, die recent nog op de biënnale van Venetië stond, maar ook heel wat Belgen: het Brusselse collectief Rotor, Guillaume Bijl, Stief DeSmet en de twee West-Vlamingen Frederik Van Simaey en Edith Dekyndt.
Middelkerke: Kunstwerk 1 Tijdens de triënnale is een kunstwerk van de Deense kunstenaar Simon Dybbroe Moller te zien in Middelkerke. De kunstenaar is dan wel een Deen, hij werkt en leeft in Frankfurt en stelde al werken tentoon in heel wat wereldsteden als New York, Kopenhagen en Berlijn en wordt aanzien als heel veelzijdig. Hij sleepte ook al enkele ‘awards’ in de wacht.
Het nieuwste kunstwerk dat straks het Middelkerkse Beeldenpark zal uitbreiden is ‘The Navigator Monument’, een verzonken roer van een boot. De gemeente besloot immers al om het werk aan te kopen. Het is gebaseerd op het logo van Netscape Navigator, de voormalige zoekmachine die eind jaren negentig zijn leidende positie op het internet verloor aan ‘Microsoft Explorer’. Het beeldhouwwerk werd tegen de achtergrond van de Noordzee geplaatst, op het strand nabij de surfclub ‘De Kwinte’. Het heeft als afmetingen 500 x 1000 x 60 cm en is uit brons.
Ziehier welke verklaring men aan het werk geeft:
‘De fysieke kabels van het internet liggen net onder het wateroppervlak. Webbrowsers zijn verankerd in de mythologieën van de vroege globalisering. De geschiedenis van het internet wordt voorafgegaan door die van bibliotheken, de industriële revolutie en het progressieve sociaal idealisme. Heel toepasselijk dus dat Westende, een badplaats gebouwd door de familie van Paul Otlet, een internet visionair, dit monument voor een vroegere internettoepassing huisvest.’
Je moet het maar kunnen uitleggen. Nu moet de bezoeker dat enkel nog begrijpen. Laagdrempelig toch? Of niet?
Hieronder zien jullie links het logo van Netscape, in het midden een beeld van het half-begraven roer en rechts de achterzijde die er minder fraai uitziet.
Mijn beoordeling: ik vind het onbeschaamd om zoveel geld uit te geven voor een kunstwerk dat zelfs niet getuigt van de minste originaliteit. Het wekt wel indruk door zijn grootte, met de zee als achtergrond. Gewoon gekopieerd van een logo! Een model op computer en een afwerking door een gespecialiseerde productiefirma! Met zoiets zijn ze er echt prima in geslaagd om de laagdrempeligheid te onderstrepen, behalve dan op het gebied van de kostprijs: 75.000 euro voor de aankoop, de provincie West-Vlaanderen past hetzelfde bedrag bij. Daarnaast tellen de gemeenten 10.000 euro neer voor de onkosten. Of moet onze gemeente maar de helft van het kunstwerk betalen, omdat het een ‘verzonken’ roer is, dat half onder het zand zit?
Middelkerke: Kunstwerk 2 Zoals hierboven reeds gezegd koos de curator eerst negen werken die door de gemeenten konden verworven worden. Maar er werden ook nog negen werken aangeduid die maar tijdelijk in de gemeenten blijven. Dat tweede werk voor Middelkerke is “Holy Land’ van Kader Attia, 2006, een Frans-Algerijnse kunstenaar. Het staat in Middelkerke tegenover Zeedijk huisnummer 23.
De tekst van de organisatie luidt als volgt:
In de afgelopen decennia werd Europa vaak als een Heilig Land gezien door Afrikanen die met oorlog en armoede werden geconfronteerd. Van degenen die de tocht maakten, stierven velen een tragische dood voor ze ooit de kust bereikten. Naar schatting lieten de voorbije twintig jaar 20.000 vluchtelingen het leven op zee. ‘We zijn ons niet altijd bewust van deze tragedie, waarbij ettelijke lichamen naar de zeebodem verdwijnen en sterven in alle anonimiteit, ver weg van vaderland en beloofde land.’
Meer dan 30.000 Noord-Afrikaanse koloniale soldaten stierven in Europa tijdens Wereldoorlog I, terwijl ze de Fransen tegen de Duitse invasie trachtten te beschermen. Hun nakomelingen hebben echter nooit rechten verworven om naar Europa te migreren, waardoor het idee van Europa als Beloofde Land overeind bleef.
De installatie met 40 spiegels met variabele afmetingen moet een tijdelijk monument zijn dat een respectvolle begrafenis biedt aan zowel de verdronken vluchtelingen als de koloniale soldaten. De spiegels hebben de vorm van een islamitisch graf of een gotisch venster, gericht naar de zee. Vanuit het oogpunt van de zee zien de spiegels er glanzend en mooi uit, maar van dichterbij wordt duidelijk dat ze alleen maar de werkelijkheid weerspiegelen. De installatie belichaamt de kloof tussen fantasie en werkelijkheid voor de migrant, terwijl de bezoeker die zichzelf in de spiegel ziet slechts tijdelijk in het verhaal wordt opgenomen en er elk moment weer kan uitstappen.”
Mijn ‘statements’ Vooraleer dit kunstwerk te beoordelen, ziehier enkele persoonlijke statements, om alle misverstanden te vermijden.
Ik ben de Afrikaanse soldaten die voor het Franse Leger tegen de Duitsers vochten, onder andere in de duinen van Lombardsijde, in onmenselijke omstandigheden, enorm dankbaar voor hun bijdrage in de strijd voor onze vrede.
Ik betreur dat in Afrikaanse landen nog zoveel armoede en ziekte heerst en dat diegene die daaraan iets willen doen, daarbij onvoldoende geholpen worden
Ik betreur de duizenden slachtoffers, die vaak in gammele boten, tegen het betalen van hoge vergoedingen aan mensensmokkelaars, de overtocht naar Europa willen maken en hun einddoel niet bereiken
Ik ben bereid een bijdrage te betalen aan een fonds met eerbiedwaardige, sociale, menselijke doelstellingen om de levensomstandigheden van die sukkelaars in hun geboortelanden te verbeteren.
Ik wil echter ook stellen dat het niet gepast is, dat een dergelijk politiek geladen onderwerp, gebruikt wordt voor een kunsttentoonstelling.
Alle Europese landen zijn het nu stilaan aan het eens worden dat, naast gezinsherenigingen, enkel nog een beperkte hoeveelheid vluchtelingen (medisch hulpbehoevenden, levend in oorlogsgebied) kan toegelaten worden
Betreuren dat afstammelingen van die Afrikaanse soldaten die hier in de eerste wereldoorlog vochten, het recht niet konden verwerven om naar Europa te integreren, is toch absurd. Die soldaten waren Senegalezen, Tunesiërs, Algerijnen en … Marokkanen. Als je dan weet dat er op 1 januari 2015 in België 468.687 inwoners waren met een Marokkaanse migratieachtergrond, 51.449 met een Algerijnse, 39.617 met een Tunesische en 5.456 met een Senegalese!
In West-Vlaanderen vindt men steeds meer islamitische kerkhoven: In Brugge (Blauwe Toren’ 39), Oostende (Stuiverstraat 45), Kortrijk (Marke 80) , Roeselare (Beveren 8-10) Moslims worden begraven op de rechterzij, met het hoofd naar Mekka gericht. Het grafveld moet worden afgescheiden van de rest van de begraafplaats en moslims mogen niet begraven worden in dezelfde grond als ‘ongelovigen’. Ook moet er een wasgelegenheid en een islamitische gebedsruimte voorhanden zijn. Bovendien mogen moslims in principe nooit opgegraven worden. In tegenstelling tot niet-moslims worden moslims allemaal begraven in een lijkwade. Iedereen heeft hetzelfde graf, dus geen diversiteit in kledij, ligplaats of gradatie.
Heeft men ingezien dat een kerkhof niet thuishoort in het drukbezocht gedeelte van het strand? Het werd immers verwezen naar een afgelegen plek naar Raversijde toe, ter hoogte van de splitsing van de Zeedijk in Cyriel de Grootelaan en Zeedijk - Joseph Casselaan
5. Wil men hiermee onderlijnen hoe onrechtvaardig migranten bij ons ontvangen en behandeld worden? Dan is ‘Holy Land’ geen neutraal kunstwerk. Dat hoeft ook niet, maar het had dan ook nooit een plaats mogen krijgen op een officiële kunsttentoonstelling.
Besluit Natuurlijk weet ik dat mijn kritisch oordeel niet in dank zal aanvaard worden. Na al die vergaderingen en de lovende woorden van onze bestuurders! Een politiek mandataris hoeft niet noodzakelijk een kunstkenner te zijn maar hij/zij mag de inwoners niet voor id.... houden. Hij/Zij moet zich durven verzetten tegen een absurde keuze van kunstwerken, die enorm duur zijn, maar die hem/haar wordt opgedrongen om toch maar een beeldenpark te kunnen aanvullen. Hij/Zij moet niet beschaamd zijn om een paar echte kunstkenners te raadplegen en deze laatste moeten eerlijk voor hun mening durven/mogen uitkomen, eventueel tegen de wil ingaan van een curator.
Neen, natuurlijk mag Middelkerke het predicaat ‘Koninklijk’ voortaan niet in haar gemeentewapen dragen! Neen, natuurlijk werden burgemeester Janna Rommel – Opstaele en schepen Michel Landuyt niet bedolven onder de complimenten door de nationale commissie ‘Eervolle onderscheidingen’.
Ik heb geprobeerd jullie iets wijs te maken als aprilgrap, maar dat is me schijnbaar niet gelukt. Ik ben er niet blij om, maar eerlijk is eerlijk …
Mijn poging om de lezers van mijn blog op het verkeerde been te zetten heeft mij niet de voldoening geschonken die ik ervan verwacht had. Je zou zelfs kunnen beweren dat het een complete mislukking was! Geen enkele reactie!!
Na een grondig onderzoek, ben ik tot de volgende mogelijke conclusies gekomen:
Een aprilgrap moet gelanceerd worden op 1 en niet op 2 april, maar ja 1 april 2018 viel nu éénmaal niet op een maandag. Dat zal wel zo zijn op 1 april 2019, en daarna nog eens op 1 april 2024. Bij ‘leven en welzijn’, zal ik het dan maar nogmaals proberen.
Aprilgrappen zijn niet meer van deze tijd
Mijn grap was niet sterk genoeg en sloeg dus niet aan bij de lezer. Om geloofwaardig te zijn, moet er een deel waarheid en een deel leugen in vervat zijn.
Heeft de lezer dan werkelijk alles voor waarheid aangenomen? Vond hij/zij echt dat Middelkerke een voorbeeldgemeente is voor de andere gemeenten en dat mijn artikel enkel de zuivere waarheid inhield en niets dan de zuivere waarheid?? Of had de lezer mijn vermeende grap onmiddellijk door omdat hij/zij mijn lofbetuigingen voor Middelkerke zo goed als totaal onmogelijk vond en er daarom maar met een flauwe glimlach aan voorbij gegaan is?