Ik ben Leny, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Bosheks.
Ik ben een vrouw en woon in Planeet Aarde (Nederland) en mijn beroep is Medisch Entomoloog, Imker, Wiccan en Lichtwerker .
Ik ben geboren op 22/05/0000 en ben nu dus 2024 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Flora Fauna Muziek Wetenschap.
Meer dan een halve eeuw heb ik een dierenopvang ( Stichting/TAO Foundation) https://taofoundation.international/nl/ voor dieren die niemand meer wil hebben. Werk als ARA(Animal Rights Advocate) voor de dieren die geen stem hebben.Dieren/Cyber activist.
V
To see a world in a grain of sand And a Heaven in a wild flower, Hold Infinity in the palm of your hand And Eternity in an hour.
~be who you are and say what you feel because those that matter... don't mind... and those that mind... don't matter..
Nice to see you here.㋡
I am a Wild Earthling.
I do not identify with illusory (and illegitimate) nation-state constructs nor do I require such constructs to verify and validate the legitimacy of my existence.
An infiltrator and subverter of institutions of indoctrination,an anti-authoritarian and an insurgent anarchist, and gravitate towards insurrectionist and anti-civilization tendencies. It's just a matter of whose.
Anti New World Order! "for our children, and our children's children"
I am a seeker, searching for truth, special behind the lies that the Goverments try to tell us.
Do not believe everything, discover your own truth!!
And please do not alowed that they take advantage of you.
Open your eyes!
Take care my friends Stay Wild & Free.. !
Tree Teardrop
X
Dropbox
Druk op onderstaande knop om je bestand naar mij te verzenden.
Een bacterie die leeft in de ijskoude wateren van Antarctica weet te overleven door zichzelf aan het ijsoppervlak vast te grijpen, met een enorm 'eiwitanker'.
Het aantal Nederlanders dat het ermee eens is dat huishoudens gaan stoppen met het gebruik van aardgas is het afgelopen jaar gegroeid van 47 naar 58 procent.
Stonehenge bestaat uit een aantal stenen die in een cirkel van 35 meter zijn opgesteld en waarvan de functie nog steeds niet bekend is. Je vind Stonehenge in het kleine Britse dorpje Amesbury in het zuiden van Groot-Brittannië. Het bouwwerk moet zo rond 3100 voor Christus gebouwd zijn.
Beschrijving van Stonehenge, Groot-Brittannië
Stonehenge omringd zich met talloze mysteries. Zo is het allereerst nog niet duidelijk wat de precieze functie van de Stenen cirkel is geweest. Ook vraagt men zich af hoe men het voor elkaar kreeg deze gigantische stenen zonder moderne hulpmiddelen op hun plaats te krijgen en waar deze stenen vandaan zijn gehaald.
Vingers kruisen dat het dit weekend opklaart, want alleen dan kunnen we een pak vallende sterren spotten. De meteorenzwerm van de Perseïden bereikt morgennacht en in de nacht van zondag op maandag haar hoogtepunt, tot liefst 60 vallende sterren per uur. "Vannacht hoef je echter op niet te veel te hopen. De - bijna volle - maan verspreidt te veel licht en er wordt regen voorspeld", vertelt weerman Frank Deboosere.
Hij kan het niet genoeg benadrukken. "Wie vallende sterren wil spotten, moet op een donker plekje staan. Weg van alle stadslicht, het liefst op het platteland, op een wei. En beter nog in de Ardennen of in Limburg. Of, als het even kan, een hoge berg in de Alpen", vertelt weerman Frank Deboosere. "Wie pakweg op de Grote Markt van Brussel hoopt zijn of haar eerste vallende ster te spotten, is eraan voor de moeite."
Elk jaar rond 12 augustus kunnen we ons aan een meteorenregen verwachten. Die kreeg de naam Perseïden mee. "De aarde bevindt zich momenteel in het baanvlak van de komeet Swift-Tuttle en die is gevuld met gigantisch veel stofdeeltjes. Die stofdeeltjes zijn uiterst miniem, héél erg klein. Een honderdste van een millimeter bijvoorbeeld. Maar dus wel 'groot genoeg' om een vallende ster te zijn", vervolgt Deboosere.
"Eerst en vooral: een vallende ster heeft niets te maken met de echte sterren aan de hemel. Je zal dus nooit een ster - zoals die van de Grote Beer bijvoorbeeld - naar beneden zien vallen."
Wat we dan wel zien? "Kleine stofdeeltjes die een lichtspoor achterlaten. De stofdeeltjes zelf zijn immers niet met het blote oog waarneembaar, want die halen snelheden van liefst duizenden kilometer per uur. Alleen wanneer ze onze dampkring binnenkomen, kunnen we ze zien. De lucht rondom het stofdeeltje wordt dan opgewarmd, tot duizend graden Celsius. Er ontstaat een gloed en dát noemen wij een vallende ster. Die gloed duurt meestal slechts een seconde, soms enkele seconden, maar nooit langer."
De grootste kans op vallende sterren heb je in de nacht van zondag op maandag, want dan kalart het overal op. Belangrijk: kijk vooral in noordelijke of noordoostelijke richting
Frank Deboosere
Eén grote domper voor dit weekend: "De weersverwachting ziet er niet te goed uit. Deze avond zijn er nog wel wat opklaringen, maar voor middernacht zullen er nauwelijks vallende sterren te spotten zijn. Na middernacht wordt die kans groter, maar in de vroege uurtjes neemt de bewolking toe en kan het regenen." In de nacht van zaterdag op zondag ziet het er beter uit, kondigt Deboosere aan, met een grotere kans op opklaringen. "Wie dan nog niets gezien heeft, zet maar beter in de nacht van maandag op dinsdag zijn wekker. Dan worden de meeste opklaringen verwacht. Belangrijk: kijk vooral in noordelijke of noordoostelijke richting."
Nog altijd niets gespot? "Geen probleem, want gelukkig zijn er door het jaar heen ook een aantal momenten om naar de hemel te turen", zegt Deboosere nog. "Zoals rond 21 oktober bijvoorbeeld, met de Orioniden. En rond 14 december."
Voor wie al staat te popelen, Deboosere wil graag nog één raad kwijt: "Tuur samen naar de hemel, op zoek naar naar vallende sterren. Dat maakt het allemaal nog een pak leuker."
gerelateerd nieuws
Nacht van de Sterren afgelast wegens bewolking en regen
Maan zou wel eens meer water kunnen bevatten dan gedacht en dat heeft gevolgen voor toekomstige ruimtemissies
"Zonneactiviteit op weg naar dieptepunt en dat zal gevolgen hebben voor klimaat"
Esto que veis en las imágenes ocurrió ayer en la prote sobre las 21.30. Estos desgraciados no tuvieron reparo, a plena luz del día, en hacer lo que veis con este pobre peludo. Sin remordimientos, como si fuera un saco de basura, lo golpean, lo descuelgan con una correa y se van sin mirar atrás.
Evidentemente, denunciaremos estos hechos a la Policía. No nos vamos a quedar quietos.
Por eso pedimos vuestra colaboración. Si alguien puede tener alguna pista o cree conocer a los do...s hombres que salen en la grabación, que se ponga en contacto con la POLICÍA NACIONAL (091).
También os pedimos que COMPARTÁIS ESTE VÍDEO!! De verdad, es SÚPER IMPORTANTE!! Necesitamos que llegue a cuantas más personas mejor.
Tenemos que encontrarlos y acabar con todo esto.
El peque es una preciosidad. Es un perro jovencito, que ahora está super asustado, preguntándose por qué le ha pasado esto a él. Sin tener ni idea de dónde está.
De schokkende beelden van dierenasiel Os Palleiros in het Spaanse Pontevedra tonen hoe een rode auto stopt bij het asiel. Een man stapt uit en draagt zijn hond naar de poort van het asiel. De man wil het arme beestje eerst gewoon rechtstreeks over de hoge poort gooien, maar slaagt daar niet in.
Daarna klimt de man op het hek. Een tweede man geeft hem het hondje aan, waarop die hardhandig aan zijn halsband wordt opgetrokken en aan de andere kant van de poort naar beneden wordt gesmeten. De mannen lopen terug naar hun auto en rijden in volle vaart weer weg. Het beestje komt gelukkig goed neer, maar rent opgeschrikt terug naar de poort, niet begrijpend wat er allemaal gebeurt en waar zijn baasjes naartoe zijn.
Het dierenasiel heeft de video overhandigd aan de autoriteiten en ook op sociale media vrijgegeven in de hoop om zo de twee mannen te kunnen identificeren. Het asiel meldt dat de hond in goede gezondheid is, maar dat het diertje heel bang en erg gedesoriënteerd is. "Wie dumpt zijn hond nu zo wreed, zo meedogenloos? Zonder om te kijken, alsof het een stuk afval is." Het asiel hoopt snel nieuwe lieve baasjes voor de viervoeter te vinden.
Antes de nada, deciros que estamos abrumados. Ni en el mejor de los casos podíamos imaginarnos que el video podía tener tanta repercusión.
Gracias por los comentarios, por vuestras palabras de ánimo. Y por las MILES de veces que se ha compartido el video.
...
Gracias, de verdad!! Esperemos poder decir pronto que han identificado a estos desalmados.
Y ahora, os presentamos al protagonista involuntario del video. Este es KRUGUI. En las imágenes podéis apreciar cómo empezó a temblar ayer tan pronto entramos en su canil. Cierto es que después de comerse un buen cacharro lleno de carne de lata y un par de salchichas, ya le gustábamos más. Se dejaba acariciar y, tímidamente, se acercaba para sentir contacto. Seguro que pronto es uno más.
No tiene chip. Es un peludo joven y no parece mal cuidado... Suponemos que, en algún momento y sin saber por qué, empezó a "molestarles".
Lo que sí sabemos es que ya es uno más y que va a encontrar una familia genial. Y que tiene el cariño de TODOS VOSOTROS.
De politie in Eindhoven heeft vannacht een hond mee uit een huis genomen. Het dier zou al geruime tijd overlast veroorzaken. De baasjes van de hond blijken al twee tot drie weken met vakantie.
Afgelopen nacht kwam er opnieuw een overlastmelding binnen bij de politie. De buren stoorden zich niet enkel aan het geblaf, ze vonden het vooral zielig dat de hond alleen achtergelaten werd. "Ze hoorden haar regelmatig tekeer gaan met blaffen maar ook zichzelf in slaap janken", zegt de Nederlandse politie.
Agenten troffen de hond aan in de tuin van het huis. Het dier zou verzorgd worden door familie en om de dag eten krijgen. Afgelopen nacht trof de politie een tuin vol ontlasting aan. De hond liep ook mank.
Vanwege de schrijnende situatie nam de politie contact op met de dierenpolitie. In overleg met de Officier van Justitie werd het dier in beslag genomen.
Op het politiebureau werd direct een bedje voor de hond klaargemaakt. "Hij heeft een tijdje bij de collega's achter de balie gelegen en kreeg water en eten. Door iedereen werd natuurlijk de nodige aandacht aan haar gegeven. Het is een hele lieve en vrolijke hond", aldus nog de politie.
Het dier heeft een eigen plekje in een hondenhok gekregen om tot rust te komen. In de woning is een briefje achtergelaten voor de verzorger. De dierenpolitie neemt de zaak verder op zich en neemt passende maatregelen.
Afgelopen nacht kregen collega's een overlast melding van een blaffende hond. Het was niet de eerste overlast melding van dit adres. De hond zou al vaker voor overlast zorgen de afgelopen week. Naast dat de omwonende er last van hadden, vonden ze het vooral erg zielig voor de hond. Ze hoorden haar regelmatig tekeer gaan met blaffen maar ook zichzelf in slaap janken.
Ter plaatse troffen de collega's de hond aan in de tuin. Daar had ze een... eigen hok. De bewoners waren niet thuis. Zij waren al 2 tot 3 weken op vakantie. De hond zou verzorgd worden door familie en zouden om de dag komen om de hond eten te geven. Collega's zagen dat de tuin vol met ontlasting lag en dat de hond mank liep. De collega's vonden het een schrijnende situatie en konden het hier niet zo achterlaten. De overlast moest stoppen maar het was duidelijk dat er ook niet goed voor de hond werd gezorgd. Ze namen contact op met een collega van de dierenpolitie. Deze collega gaf aan dat ze na overleg met een Officier van Justitie de hond in beslag konden nemen. Zo gezegd, zo gedaan. De Officier gaf gelukkig toestemming en de hond ging met de collega's mee in de auto op weg naar het hoofdbureau. Daar werd direct een bedje voor de hond gemaakt. Hij heeft een tijdje bij de collega's achter de balie gelegen en kreeg water en eten. Door diverse collega's werd natuurlijk de nodige aandacht aan haar gegeven. Het was immers een hele lieve en vrolijke hond. Uiteindelijk gaven we haar een eigen plekje in het hondenhok zodat ze nog de nodige nachtrust kon hebben.
In de woning werd een briefje achtergelaten voor de verzorger van de hond dat ze op het hoofdbureau zit. De dierenpolitie zal de zaak verder op zich gaan nemen en passende maatregelen nemen.
De politie in Eindhoven heeft vannacht een hond mee uit een huis genomen. Het dier zou al geruime tijd overlast veroorzaken. De baasjes van de hond blijken al twee tot drie weken met vakantie.
Afgelopen nacht kwam er opnieuw een overlastmelding binnen bij de politie. De buren stoorden zich niet enkel aan het geblaf, ze vonden het vooral zielig dat de hond alleen achtergelaten werd. "Ze hoorden haar regelmatig tekeer gaan met blaffen maar ook zichzelf in slaap janken", zegt de Nederlandse politie.
Agenten troffen de hond aan in de tuin van het huis. Het dier zou verzorgd worden door familie en om de dag eten krijgen. Afgelopen nacht trof de politie een tuin vol ontlasting aan. De hond liep ook mank.
Vanwege de schrijnende situatie nam de politie contact op met de dierenpolitie. In overleg met de Officier van Justitie werd het dier in beslag genomen.
Op het politiebureau werd direct een bedje voor de hond klaargemaakt. "Hij heeft een tijdje bij de collega's achter de balie gelegen en kreeg water en eten. Door iedereen werd natuurlijk de nodige aandacht aan haar gegeven. Het is een hele lieve en vrolijke hond", aldus nog de politie.
Het dier heeft een eigen plekje in een hondenhok gekregen om tot rust te komen. In de woning is een briefje achtergelaten voor de verzorger. De dierenpolitie neemt de zaak verder op zich en neemt passende maatregelen.
Afgelopen nacht kregen collega's een overlast melding van een blaffende hond. Het was niet de eerste overlast melding van dit adres. De hond zou al vaker voor overlast zorgen de afgelopen week. Naast dat de omwonende er last van hadden, vonden ze het vooral erg zielig voor de hond. Ze hoorden haar regelmatig tekeer gaan met blaffen maar ook zichzelf in slaap janken.
Ter plaatse troffen de collega's de hond aan in de tuin. Daar had ze een... eigen hok. De bewoners waren niet thuis. Zij waren al 2 tot 3 weken op vakantie. De hond zou verzorgd worden door familie en zouden om de dag komen om de hond eten te geven. Collega's zagen dat de tuin vol met ontlasting lag en dat de hond mank liep. De collega's vonden het een schrijnende situatie en konden het hier niet zo achterlaten. De overlast moest stoppen maar het was duidelijk dat er ook niet goed voor de hond werd gezorgd. Ze namen contact op met een collega van de dierenpolitie. Deze collega gaf aan dat ze na overleg met een Officier van Justitie de hond in beslag konden nemen. Zo gezegd, zo gedaan. De Officier gaf gelukkig toestemming en de hond ging met de collega's mee in de auto op weg naar het hoofdbureau. Daar werd direct een bedje voor de hond gemaakt. Hij heeft een tijdje bij de collega's achter de balie gelegen en kreeg water en eten. Door diverse collega's werd natuurlijk de nodige aandacht aan haar gegeven. Het was immers een hele lieve en vrolijke hond. Uiteindelijk gaven we haar een eigen plekje in het hondenhok zodat ze nog de nodige nachtrust kon hebben.
In de woning werd een briefje achtergelaten voor de verzorger van de hond dat ze op het hoofdbureau zit. De dierenpolitie zal de zaak verder op zich gaan nemen en passende maatregelen nemen.
Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vrijdagmorgen bepaald.
De beslissing valt na dagenlange onzekerheid voor baasje Ginny en eigenaresse Benice. Jack werd tijdelijk ondergebracht bij kennissen die het schaap zonder Ginny’s toestemming doorverkocht hadden. De “nieuwe” eigenaren brachten het beestje, dat ook als GGZ-knuffelschaap door het leven gaat, naar de slacht. Dit tot grote ontsteltenis van Jacks baasjes.
De situatie werd pas echt penibel toen bleek dat als een dier eenmaal geregistreerd staat en in een slachthuis verblijft, de slacht onomkeerbaar is. Voor Jack maakt de NVWA nu dus een uitzondering.
Bezoekers van de website van Burgers’ Zoo in Arnhem zijn donderdagavond live getuige geweest van de bevalling van neushoorn Izala. Via de webcam was te zien hoe haar kalf werd geboren. De dierentuin is opgetogen over de geboorte.
Intussen heeft het jong de eerste stapjes al gezet en drinkt hij of zij bij de moeder. Het is het tweede jong voor Izala. Het eerste kalfje overleed vorig jaar maart tijdens de geboorte.
De draagtijd van breedlipneushoorns bedraagt zestien tot achttien maanden. Een volwassen neushoornvrouw weegt rond de 2000 kilo.
De vrouw van de vermoorde Peet, Arine, heeft een nieuwe inzamelingsactie op poten gezet voor de familie van Peet van Es. De Nederlander werd begin dit jaar vermoord in zijn Zuid-Afrikaanse huis.
Zijn vrouw Arine en de twee kinderen zijn inmiddels al enige tijd terug in Nederland en door het geld van een eerdere inzameling kon het lichaam van Peet ook naar ons land worden teruggevlogen. Maar ze moeten het nu al maanden doen zonder hun geliefde huisdieren: hun drie honden zijn in Zuid-Afrika achtergebleven.
De familie wilde Afrika na de moord zo snel mogelijk verlaten. Nu zamelt een vriendin geld in, om de dieren alsnog naar Nederland te krijgen.
Onderzoekers verwijderen virussen uit DNA van 37 varkens
Onderzoekers verwijderen virussen uit DNA van 37 varkens
Foto: ANP
Wetenschappers hebben in de Verenigde Staten bij 37 varkens de virussen verwijderd die in hun DNA verborgen zaten.
Volgens de onderzoekers is het een opwindende stap in het proces om ooit organen van varkens naar mensen te transplanteren. Hoewel ze ook stellen dat het een enorme uitdaging is om te voorkomen dat die organen door het menselijk lichaam worden afgestoten.
In de studie bleek dat de virussen zich van varkenscellen naar menselijke cellen konden verplaatsen, wanneer deze cellen werden gemengd. Toen ze vervolgens met behulp van de Crispr-technologie 25 virussen verwijderden uit het DNA en vervolgens de eitjes bevruchtten, konden ze embryo’s creëren. Dat leverde uiteindelijk 37 gezonde varkentjes op.
Bij de Crispr-techniek knipt een soort molecule schaar selectief ongewenste delen weg uit het DNA en vervangt het met nieuwe stukjes.
Orgaantekort
Volgens de onderzoekers van Harvard zijn het de eerste varkens die deze virussen niet hebben, zo schrijft BBC. Het zouden genetisch gezien ook de "meest aangepaste" dieren ooit zijn, gezien het aantal wijzigingen in het DNA.
De onderzoekers zeggen dat het gros van de onderzoeken met genetisch aangepast dieren is bedoeld om ooit het orgaantekort voor mensen op te lossen. "Maar we erkennen dat we nog in een zeer vroeg stadium zitten", aldus een van de wetenschappers.
Het verplaatsen van organen naar een andere soort heet xenotransplantatie. Vanuit het oogpunt van de mens zijn varkens wat dit betreft interessant, omdat het formaat van de organen overeen komt.
Geboren voor de bevrijding? Dan hoor je thuis in de Stille Generatie
Dit zijn wijWij hebben heel veel meegemaakt: de zwartste crisisjaren, opkomend fascisme, jodenvervolging, een wereldoorlog, de atoombommen op Japan, een Koude Oorlog, dekolonisatie, watersnood, een land in wederopbouw en aan het einde van het hele verhaal die welvaartsstaat waarvoor juist onze generatie zoveel bloed, zweet en tranen heeft gegeven. Maar daarover hoor je ons niet pochen. Wij zijn de Stille Generatie.
Bob van HuëtLaatste update:07:08
Dit artikel is onderdeel van onze generatieserie Dit zijn wij. Alle verhalen en extra's kun je teruglezen in het gelijknamige boek. Bestel nu! voor maar 17,50 euro.
Weetjes over de Stille Generatie
2200 Er zijn 2200 honderdjarigen. Twee keer zoveel als in 17 jaar geleden. 10,2 van de Nederlandse bevolking is geboren vóór 1945.
Jan De oer-Hollandse naam Jan en is de populairste bij de Stille Generatie en al vanaf 1880 een winnaar, volgens het Meertensinstituut. Tot de jaren zeventig is jan onverslaanbaar. Johannes en Hendrik komen achter hem. Bij de meisjes is Maria kampioen. Johanna en Anna staan respectievelijk twee en drie.
2,5 In 1935 is het gemiddeld aantal kinderen per vrouw 2,5. Dat daalt naar 1,8 in 1965 en is nu 1,6.
14.050 Bij automobilisten boven de 75 jaar is de Megane Scenic de populairste auto. Er rijden er 14.050 rond. Daarna Toyota Yaris en Opel Agila.
Ze bestempelen ons als de stille generatie, trouw aan gezag. Beleefdheid en terughoudendheid zijn er bij ons ingestampt. Bescheidenheid siert de mens, praatjes vullen geen gaatjes en holle vaten… Ach, wie kent ze nog, die oude wijsheden. Andere trefwoorden voor onze grijze generatie? Patriarchaal, volgzaam, behoudend, spaarzaam en voorzichtig. In tijden van oorlog horen ze bij overleven. In het westen van het land aten we bloembollen. Na de vrede zwoegden we tegen hongerloontjes en brachten een collectief offer voor de wederopbouw van dit gezegende land. Opdat onze kinderen, de babyboomers, het vooral beter zouden hebben dan wij.
Kostwinner De luxe van hun individualiteit konden wij ons niet veroorloven. Het was ze gegund. Zoals we de opbouw van de staat ondersteunden, zo stonden we vaak klaar om onze kinderen en kleinkinderen te helpen. Vader was de kostwinner, moeder de hoeksteen van het gezin. En nu? Nu worden we vergeten. Over ons dichtte de grote Jacques Brel in een van zijn mooiste chansons, De Oudjes. ‘Hun boeken vallen in slaap, hun piano's zijn gesloten, de kleine kat is dood. De muskaat(wijn) op zondag doet ze niet langer zingen. De oudjes bewegen niet meer. Hun gebaren hebben diepe rimpels, hun wereld is heel klein. Van het bed naar het raam. Dan van het bed naar de stoel en dan, van bed naar bed.’ Muziek Maar hééé. Ook wij waren jong. Hollywood was onze droom met Bogard en Brando, met Garbo en Monroe. Dankzij onze eerste televisies genoten we in zwart-wit van al die Amerikaanse vrolijkheid, van hun mooie auto’s voor de deur en van al die huishoudelijke apparatuur. Een transistorradio, op batterijen! Wij waren de eersten die muziek meenamen naar het strand. Wij lachten ons tranen om Fien de la Mar, Snip en Snap, Mary Dresselhuys, Wim Kan, Toon Hermans, en Wim Sonneveld, Ellen Vogel, Ko van Dijk en Conny Stuart. Wij bewonderden Ghandi en zijn geweldloze strijd voor mensenrechten. En nu vechten sommigen van ons tegen alzheimer, tegen het vervagen van al die herinneringen. Maar we zijn er nog steeds. Wie zong dat ook al weer? ‘Goede tijden, slechte tijden, Ik heb ze allemaal meegemaakt. En, mijn lief, ik ben er nog steeds.’
Onze jaren in cijfers
Onze helden
Elke generatie heeft zijn helden. Dit zijn er drie van de Stille Generatie.
Ko van Dijk
Luidruchtige ster van de Stille Generatie. Bijna 50 jaar zette deze bassende brombeer de toon als theater- , televisie- , film- en hoorspelacteur. Uitbundige, driftige, Amsterdammer met klein hartje speelde ruim 300 rollen. Dominant in Biels & Co, een soort Nederlandse All in the Family, op de radio. Ko van Dijk huwde zes keer en scheidde net zo vaak.
Benny Goodman
Klarinettist en big bandleider. Jazzy joodse immigrantenzoon die Amerika en de wereld veroverde vanaf 1932, vlak voordat Hitler rijkskanselier werd. King of Swing, voorloper van de King of Rock & Roll (Elvis). Beiden lieten blanke tieners dansen op zwarte ritmes. Goodman tartte segregatie in eigen land door ook zwarte musici te contracteren voor zijn orkest: Lionel Hampton speelde vibrafoon.
Doris Day
‘Do-Do’ , het buurmeisje waar iedereen verliefd op werd. Dochter van Duitse immigrantenfamilie Kappelhoff. Blonde Doris danste en acteerde koket in tientallen films en musicals. Beste vertolking van ‘Que Sera, Sera (Whatever Will Be, Will Be)’, de titelsong van The Doris Day Show, een populaire tv-soap over een vrolijke weduwe en opgroeiende zoons. Vier keer getrouwd, strijdster voor dierenrechten.
Onze muziek
Onze dagelijkse bezigheden
Haal je Google cardboard uit de kast en bekijk deze typische zaken van de Stille Generatie in virtual reality (gewoon in 3D bekijken kan natuurlijk ook).
Onze dilemma's
Kiezen maar! Let the battle begin...
1.
Toen roken nog heel gewoon was
2.
Tijd voor een borreltje…
Bessenjenever
Vermout
3.
Morris Minor MM (model 1948) of Citroën DS (strijkijzer)?
Morris Minor MM
Citroën DS
4.
Welke politicus?
Willem Drees
Jan de Quay
5.
Wim….
Sonneveld
Kan
6.
Welke kledij?
Coco Chanel
Christian Dior
7.
Fanny Blankers-Koen (hardloopster) of Bep van Klaveren (bokser)?
8.
Luisteren naar de familie Doorsnee of Paul Vlaanderen?
9.
Waar wil jij een eitje op?
Nasi goreng
Macaroni
10.
Betoverd worden door de stem van Vera Lynn of Edith Piaf?
Hij wordt kaalgeschoren en gemarteld in een Bredase loods, doet aangifte en brengt maanden door op een geheime locatie. Een Brabantse getuige beschrijft wat er met je gebeurt als je beschermd moet worden door politie en justitie.
Bram Endedijk
Hij weet het: hij had niet moeten gaan. Het is 11 september 2016, een bewolkte zondagavond. In zijn auto ligt een fles whisky, van huis meegenomen als medicijn tegen de klappen die ongetwijfeld zullen volgen. Een paar slokken. Hij twijfelt, maar als hij niet gaat, staan ze straks wellicht bij de school van zijn zoon. Dus stapt hij de Bredase loods binnen. Wat moet hij anders?
In de loods gaat hij op een barkruk zitten. Achter hem zit een aantal mannen, in een halve cirkel om hem heen. Hij wordt geslagen. Dan trekt iemand een vuurwapen. Een tondeuse bromt. Hij moet stil blijven zitten terwijl al zijn haren op de grond vallen. Ze pakken een nijptang, zijn pink moet eraf. Iemand geeft hem een geel vaatdoekje met een zaagje erop. Hij moet zijn eigen vinger afzagen.
„Stop, stop”, zegt iemand.
Het vuurwapen is er weer. Ze zetten het op zijn hoofd. Hij mag zelf aftellen, zeggen ze. Dat vertikt hij. Dan wordt er afgeteld. Vijf, vier … Hij denkt dat het is afgelopen. Drie, twee … Denkt aan zijn zoontje, dat hij nooit meer zal zien. Een, nul …
Mannen uit de wietwereld
Het is woensdag 14 september 2016 als een man met kaal hoofd binnenstapt bij een politiebureau in Brabant. Hij heet Martinus en vertelt dat hij ernstig mishandeld is in een loods, nadat hij lange tijd door mannen uit de wietwereld is bedreigd.
„Je slaapt niet thuis vanavond”, reageert de politie. ’s Nachts brengen ze hem naar een hotel, ver weg van zijn woonplaats. Hij mag met niemand contact opnemen, ook niet met zijn ouders. Kort daarna tekent hij, op advies van de politie, een contract met als kop: ‘Overeenkomst opvang veilige locatie’.
De dreiging van de mannen in de loods is zo groot dat naar huis gaan voor hem te gevaarlijk is. Martinus tekent de overeenkomst op 19 september 2016. Hij zal in de rechtszaak tegen de mannen naar verwachting een belangrijke getuige zijn.
Martinus’ achternaam kan om veiligheidsredenen niet gepubliceerd worden. Als Martinus samen met zijn advocaat Peter Schouten zijn verhaal doet, valt hij soms even stil. Dan komen de tranen, vooral als hij terugdenkt aan de maanden dat hij beschermd moest worden. „Ik wil mijn verhaal vertellen om uit te leggen wat er met je gebeurt als je door de overheid beschermd moet worden na een aangifte. Ik heb te maken gehad met heel goede agenten. Maar de organisatie rammelt, er lijkt totaal niet over te zijn nagedacht.”
Geldproblemen
In de maanden nadat hij het contract heeft getekend, stopt het inkomen van Martinus; hij kan niet meer naar zijn werk. Hij krijgt geldproblemen, kan geen contact meer opnemen met zijn vrienden en vanwege de veiligheid kan zijn zoon niet meer bij hem wonen. Martinus zegt steeds meer spijt van zijn aangifte te krijgen.
Er bestaan verschillende categorieën getuigen die overheidsbescherming krijgen. De zwaardere gevallen vallen onder het Team Getuigenbescherming. Dat team van de landelijke eenheid van de politie opereert onder gezag van het landelijk parket van het OM. Dit programma geldt bijvoorbeeld voor de bekende kroongetuige Peter la S. van het Passage-proces.
Daarnaast bestaat het Stelsel Bewaken en Beveiligen, een samenspel van verschillende overheidsdiensten. Daaronder vallen ook mensen die niet getuigen in strafzaken. Martinus valt onder de regionale variant van dit stelsel. Hij is feitelijk geen beschermde getuige maar een getuige die beschermd wordt.
Per getuige die beschermd wordt, kunnen de voorwaarden en maatregelen wisselen, die in een overeenkomst worden vastgelegd. Martinus tekende zijn overeenkomst zonder dat daar een advocaat bij aanwezig was, terwijl hij daar naar eigen zeggen wel om heeft gevraagd. Daarop zou hem zijn medegedeeld dat dit niet nodig is, omdat hij „geen verdachte” is.
Martinus tekende zijn overeenkomst zonder dat daar een advocaat bij aanwezig was, terwijl hij daar naar eigen zeggen wel om heeft gevraagd
In de praktijk bestaat er een groot verschil tussen de beschermingsvormen, zegt strafrechtadvocaat Sander Janssen, die in 2013 promoveerde op een onderzoek naar kroongetuigen en getuigenbescherming. „Als je onder het Team Getuigenbescherming valt, kun je best veel invloed hebben op hoe je beschermd wordt. Terwijl je je bij het Stelsel Bewaken en Beveiligen veel meer hebt te schikken naar de aanwijzingen van de staat.” De grote boeven weten dat, zegt Janssen. „Die verklaren dus niet voordat ze hun bescherming zwart op wit hebben geregeld. Want als je eenmaal hebt verklaard, is het vaak te laat. Dan heeft het OM je verklaring al, en heb je nauwelijks nog mogelijkheden eisen te stellen aan de wijze van beveiliging.”
Volgens Janssen is de manier waarop getuigen beschermd worden nu te ondoorzichtig. „Het is een blinde vlek, het moet veel transparanter. De verschillende voorwaarden waar een getuige zich aan moet houden, komen zelden naar buiten. Gewone burgers weten zo nauwelijks waar ze mee te maken kunnen krijgen.”
Ook in het document dat Martinus ondertekent, staan tal van voorwaarden. Zo is contact met journalisten verboden. Martinus zegt zich te realiseren dat dit verhaal ervoor kan zorgen dat de beveiliging stopt. Advocaat Schouten: „Wij hebben nu meer vertrouwen in openheid dan in de overeenkomst. We doen dit omdat we vinden dat het programma tekortschiet in doen wat het zou moeten doen: getuigen beschermen.”
Het is 2008 als de ellende voor Martinus begint. Hij heeft schulden, een vriend biedt aan 1.200 euro voor te schieten. Een gewone lening, denkt Martinus, zonder een spoor van criminaliteit. Maar een paar maanden later staat zijn achterbuurman op de stoep. „Een onderwereldfiguur”, volgens Martinus. Hij zei: „Jij hebt een schuld bij mij, ik wil het terug. Als je dat niet doet, ben je opgejaagd wild.”
Als tegenprestatie moet Martinus in Wouw een woning hennepplanten beheren. Een groep van vier mannen houdt in de gaten of alles goed gaat. Maar Martinus laat per ongeluk een tuinslang lopen. Door de wateroverlast wordt de plantage ontdekt als hij er niet is. Om het goed te maken met zijn schuldeiser, moet hij een wietplantage in zijn eigen huis nemen.
Op een dag trekt Martinus het niet meer. Hij vlucht naar een andere woning, en zegt tegen de mannen dat hij wil stoppen. Dat valt verkeerd: diezelfde avond krijgt hij klappen. Hij moet zich twee dagen later melden in de loods in Breda.
Aan een boom vastbinden
Nadat ze hem in de loods met het vuurwapen hebben bedreigd, pakt iemand een muntstuk. „Kop of munt”, vragen ze. Als Martinus verliest, zeggen ze, binden ze hem in het bos aan een boom vast. Martinus kiest kop, en heeft geluk: het is vier keer kop. De avond eindigt als Martinus toezegt dat hij wekelijks 350 euro zal afgeven aan de mannen, nagenoeg zijn hele salaris. Hij mag naar huis. De volgende dag belt hij de politie, die meteen beschermende maatregelen regelt.
Martinus hopt van vakantiepark naar vakantiepark, met een kogelvrij vest naast zich op de achterbank, totdat hij onderdak vindt bij een vriend. Maar de voorwaarden van het contract blijven gelden: zonder toestemming mag hij met niemand contact hebben.
Een uitkering aanvragen is lastig: het is te onveilig om naar het gemeentehuis te gaan. De eerste twee maanden heeft hij geen inkomen, daarna krijgt hij ‘zakgeld’: per week 30 euro voor de vriend bij wie hij verblijft en 20 euro voor zichzelf. Pas na enkele maanden komt de uitkering rond, met terugwerkende kracht. „Het leven op een vakantiepark is duur”, vertelt Martinus. „Alleen een wasje is al 10 euro. Soms had ik zelfs te weinig geld om te eten. Maar ze vroegen wel of ik voor een gesprek met mijn contactpersoon naar Breda kon komen. Ik zat op drie kwartier reizen, had geen geld voor vervoer. ‘Dan leen je dat maar’, werd me gezegd.”
Sinds de gebeurtenissen in de loods heeft Martinus nachtmerries, hij wil medische hulp. Maar volgens het contract vindt „consultatie alleen plaats na toestemming van de contactpersonen”. Om ontdekking van de locatie te voorkomen, gaat dat buiten de verzekering om. En, zo staat er: „De kosten voor medische of psychische hulp zijn [...] in principe voor uzelf.” Martinus: „Toen ik aangaf een dokter te willen zien, werd me verteld dat dit niet mogelijk was. Ze konden geen arts over laten komen.” Pas na een e-mail van zijn advocaat kan hij een dokter zien, maar psychische hulp blijft uit.
Als Martinus een tijdje op verschillende adressen verblijft, krijgt hij bezoek van hulpverleners. Hun conclusie is dat zijn zoon voor de veiligheid naar Martinus’ ouders moet. „Ik kon niks doen, want anders zou ik op straat staan”, zegt Martinus. „Maar toen voelde ik me harder gestraft dan degenen die me dit aangedaan hebben. Ik was helemaal alleen, en ik dacht: ik zie hem nooit meer terug.”
Verdachten op vrije voeten
In maart van dit jaar zegt Martinus dat hij met zijn zoon herenigd wil worden. In een e-mail reageert de ‘maatregeladviseur’ van het programma Bewaken en Beveiligen dat als dit gebeurt „de politie de hoofdofficier van justitie adviseert de reeds genomen veiligheidsmaatregelen niet langer vanuit het Stelsel Bewaken en Beveiligen te handhaven”. Met andere woorden: als zijn zoon bij hem intrekt, vervallen de veiligheidsmaatregelen.
Inmiddels zijn alle zeven verdachten uit de loods op vrije voeten, in afwachting van hun proces. Maar als Martinus dit jaar voor een verhoor bij de rechter-commissaris zit, weet hij niet wat hij hoort. Zijn adres wordt opgelezen, in bijzijn van de advocaten van de verdachten. Advocaat Schouten: „Mijn mond viel open. Ik heb ingegrepen, men was er niet van op de hoogte dat dit niet zou kunnen. Het toont aan dat de systemen gewoon niet goed op elkaar zijn afgestemd.”
Brabantse zwijgcultuur
Getuigen zijn cruciaal in de aanpak van de problemen die de drugscriminaliteit in Brabant veroorzaken, zo lieten Brabantse burgemeesters al meerdere keren weten. Ze hekelen de zwijgcultuur in Brabant. Bewoners van Heusden kregen dit jaar nog een brief, waarin gevraagd wordt „niet weg te kijken” van drugscriminaliteit.
Schouten: „De overheid in Brabant hamert er almaar op dat burgers aangifte moeten doen tegen de onderwereld, maar dan moet zo iemand ook een goede begeleiding krijgen tijdens zijn bescherming. Het is niet de bedoeling dat de aangever eraan onderdoor gaat.”
De beschermingsmaatregelen zijn volgens Martinus nog steeds van kracht. De bescherming is niet per se permanent, en kan worden afgebouwd als de dreiging minder wordt. Martinus zou er ook zelf uit kunnen stappen.
Vertrouwen erin heeft Martinus niet meer. „Vanaf het moment dat ik dat document heb getekend, is mijn leven gestopt. Ik heb meer verloren dan gewonnen. Natuurlijk weet ik niet wat er gebeurd zou zijn als ik geen aangifte had gedaan, maar nu woont mijn zoon nog steeds niet bij me. Mijn schulden zijn alleen maar groter geworden. Ik heb mijn vrienden al een jaar niet meer gesproken.”
Naar verwachting wordt de strafzaak tegen de zeven mannen, die verdacht worden van afpersing in vereniging, eind dit jaar afgerond. „Ik word nog bijna elke nacht huilend wakker”, vertelt Martinus. „Dan roep ik heel hard ‘schiet dan, schiet dan’ in mijn slaap. Maar overdag lijkt de nachtmerrie gewoon verder te gaan. Mijn hele leven is verdwenen.”
video Een man die vanochtend aan het wandelen was met zijn hond in de Braamstraat in Schoten is op straat onder vuur genomen. Zijn toestand is onduidelijk. Volgens het parket van Antwerpen zijn er vermoedelijk meerdere schutters, die op de vlucht zijn. Het parket kwalificeert de feiten als een poging tot moord.
Een gedeelte van de Braamstraat is afgesloten. De gespecialiseerde diensten van de federale gerechtelijke politie, evenals het labo zijn ter plaatse gekomen. Her en der in Schoten staan politievoertuigen opgesteld. De politie is met onder meer steun van de federale politiehelikopter op zoek naar de daders.
"Deze ochtend omstreeks 8 uur werd een 29-jarige man beschoten terwijl hij aan het wandelen was met zijn hond. Hij werd geraakt in het been, maar er is nog geen zicht op de ernst van zijn verwondingen", stelt het parket. "Vermoedelijk waren er meerdere schutters. De politie zet momenteel alles in het werk om de daders op te sporen en de juiste omstandigheden van de feiten te achterhalen."
Een man die zich als undercoveragent uitgaf is veroordeeld wegens moord nadat hij door zijn slachtoffer werd gefilmd terwijl die werd verstikt. De 28-jarige Jason Marshall kreeg zijn slachtoffer Peter Fasoli (58) zo ver dat hij toeliet vastgebonden en gekneveld te worden door Marshall. Dat gebeurde in 2013, in het huis van het slachtoffer in Londen. Twee jaar lang werd zijn dood als een ongeval beschouwd, tot een familielid de beelden aantrof op de harde schijf van zijn computer.
Met de camera op zijn laptop filmde Fasoli hoe Marshall hem verstikte met een stuk huishoudfolie. Daarna stichtte hij brand in het gebouw in een poging zijn sporen uit te wissen. Hoewel Marshall dacht dat hij Fasoli had gedood, is het mogelijk dat hij nog leefde toen de brand werd aangestoken.
Marshall, die zichzelf had uitgegeven als een undercover agent, ontvluchtte Groot-Brittannië en pleegde drie weken later nog een moord in Italië.
Bijna twee jaar na de moord ontdekte een familielid van Fasoli de beelden op diens laptop. Zijn neef Christopher Murgatroyd onderzocht uit nieuwsgierigheid de door de brand beschadigde computer in november 2014. Dat leidde tot Marshalls uitwijzing en arrestatie.
"Zonder de beelden op de laptop zou Marshall met de moord zijn weggekomen. De video, die enorm schokkend is, toont wat zijn intenties waren en ondermijnt elke valse verklaring die hij had kunnen geven. Dat heeft tot zijn veroordeling geleid", zo laat het parket weten. Marshall werd schuldig bevonden aan moord en brandstichting, hij zal pas later weten welke straf hij krijgt.
gerelateerd nieuws
'Kim Jong-Trump' is een hit
Politie en militairen niet welkom bij fitnesscentrum in Atlanta