Ik ben Leny, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Bosheks.
Ik ben een vrouw en woon in Planeet Aarde (Nederland) en mijn beroep is Medisch Entomoloog, Imker, Wiccan en Lichtwerker .
Ik ben geboren op 22/05/0000 en ben nu dus 2024 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Flora Fauna Muziek Wetenschap.
Meer dan een halve eeuw heb ik een dierenopvang ( Stichting/TAO Foundation) https://taofoundation.international/nl/ voor dieren die niemand meer wil hebben. Werk als ARA(Animal Rights Advocate) voor de dieren die geen stem hebben.Dieren/Cyber activist.
V
To see a world in a grain of sand And a Heaven in a wild flower, Hold Infinity in the palm of your hand And Eternity in an hour.
~be who you are and say what you feel because those that matter... don't mind... and those that mind... don't matter..
Nice to see you here.㋡
I am a Wild Earthling.
I do not identify with illusory (and illegitimate) nation-state constructs nor do I require such constructs to verify and validate the legitimacy of my existence.
An infiltrator and subverter of institutions of indoctrination,an anti-authoritarian and an insurgent anarchist, and gravitate towards insurrectionist and anti-civilization tendencies. It's just a matter of whose.
Anti New World Order! "for our children, and our children's children"
I am a seeker, searching for truth, special behind the lies that the Goverments try to tell us.
Do not believe everything, discover your own truth!!
And please do not alowed that they take advantage of you.
Open your eyes!
Take care my friends Stay Wild & Free.. !
Tree Teardrop
X
Dropbox
Druk op onderstaande knop om je bestand naar mij te verzenden.
Een varkentje in Vleuten rook zaterdag de vrijheid. Hij ontsnapte door in de sloot te springen en aan de andere kant van het veldje aan de kant te klimmen.
Het dier staat op een veldje in de buurt van de Vleutensebaan. Zijn terrein is afgebakend door een slootje. Het varkentje ontdekte dat hij daar kon komen, zag zijn kans schoon en rende lekker rond op het nieuwe veldje. Het Huisdierenmeldpunt Utrecht schakelde de politie in om het dier te vangen. Met behulp van een ladder en een houten plank belandde het dier weer op zijn eigen veldje.
Joey Hoffman (22), die op 8 juli in Turkije verdween, is volgens persbureau AP dood gevonden in een opgedroogde rivierbedding bij het Turkse stadje Narlikuyu. Volgens politie Overijssel is er tijdens de zoektocht naar Joey inderdaad een stoffelijk overschot gevonden, maar moet uit onderzoek blijken of het daadwerkelijk om Joey gaat.
Hij was in Turkije samen met Björn en Derya, een echtpaar uit Haaksbergen. Volgens de eigenaar van een terrein waarop de drie enige tijd verbleven, had Joey ruzie met Derya op de dag dat hij verdween.
Het stel werd eerder verhoord door de politie en daarna weer vrijgelaten, maar moest wel in Turkije blijven. Volgens de politie hebben ze tijdens het verhoor verklaard dat Joey naar huis wilde en dat ze niet weten wat er daarna is gebeurd.
Politie Overijssel meldt op Twitter dat de familie van Joey inmiddels op de hoogte is gesteld van het feit dat er een lichaam is gevonden. “Er wordt verder onderzoek gedaan door de Turkse politie, daar doen wij verder geen woordvoering over.”
Honderden varkens komen om bij brand in stal Agelo !
Het Stopt nooit ! Arme weerloze dieren opgesloten voor de vraatzucht van de mens. Gruwelijk verbrand. Maar de kapitale huizen van de profiteurs branden niet !
Honderden varkens komen om bij brand in stal Agelo
Bij een grote brand in het Twentse Agelo zijn waarschijnlijk honderden varkens omgekomen. Twee stallen van een varkensfokkerij zijn volledig uitgebrand.
De brand ontstond in een van de twee schuren. De brandweer probeerde te voorkomen dat de brand oversloeg, 'maar dat is niet gelukt', zei een woordvoerder. Ook een andere stal vatte vlam. Eerst werd gesproken van bijna 8000 varkens, later zei de brandweer dat het 'hooguit om honderden varkens ging'.
Uren nablussen
Het vuur is zo goed als uit, al zal de brandweer nog enkele uren bezig zijn met nablussen. Het is niet duidelijk hoe de brand is ontstaan.
Eind vorige maand brak er brand uit in een varkensstal in de Gelderse plaats Erichem. Daarbij kwamen zo'n 20.000 varkens om.
Zoektocht met speurhonden naar vermiste Joey mogelijk uitgesteld !
Zoektocht met speurhonden naar vermiste Joey mogelijk uitgesteld
Het is nog onduidelijk of de Nederlandse zoekhondenstichting Signi morgen kan gaan zoeken naar de vermiste Joey Hoffmann (21) uit Haaksbergen. Hij wordt al sinds 8 juli vermist in Turkije.
De Turkse politie wil met een team van specialisten eerst zelf nog een heuvelachtig terrein naspeuren waar nog niet eerder is gezocht naar de vermiste Nederlander.
Tijd en zweetdruppels
Signi is weliswaar van harte welkom om naar Hoffmann te komen zoeken, maar eerst willen de Turken hun eigen naspeuringen afronden in de heuvels nabij de plaats Narlikuyu. Het zoekteam maakt daar volgens een van de leden, Janette Kruit, geen probleem van. "We zijn het in Nederland niet anders gewend. Het is volstrekt logisch dat de politie eerst haar eigen zoektocht wil afmaken, waar al zo veel tijd en zweetdruppels in zijn gaan zitten", vertelde zij vandaag, na aankomst van de drie zoekhonden en de eerste verkenningen in het gebied.
'Vermissingen' Turkije: dit gebeurde er de afgelopen maand
Met de lokale autoriteiten en met een Nederlandse liaison van de politie is vandaag in de Turkse badplaats Silifke overleg gevoerd over het plan de campagne. Mogelijk wordt het zoekhondenteam morgen al ingezet, maar zeker is dat niet. De gouverneur van het gebied heeft daarover het laatste woord.
Spoorloos
Joey Hoffmann is al ruim een maand spoorloos. Hij is het laatst gezien in gezelschap van een echtpaar, eveneens uit Haaksbergen. Hij zou hen helpen een huis te bouwen in Narlikuyu. Nadat zij op 8 juli uit elkaar gingen, is niets meer van hem vernomen.
Love Me, Love Me, Love Me, Love Me Say you do Let me fly away with you For my love is like the wind And wild is the wind Wild is the wind
Give me more than one caress Satisfy this hungriness Let the wind blow through your heart Oh wild is the wind Wild is the wind
You touch me I hear the sound of mandolins You kiss me With your kiss my life begins You're spring to me All things to me Don't you know You're life itself!
Like the leaf Clings to the tree Oh my darling cling to me For we're like creatures of the wind And wild is the wind Wild is the wind
You touch me I hear the sound of mandolins You kiss me With your kiss my life begins You're spring to me All things to me Don't you know You're life itself!
Like the leaf Clings to the tree Oh my darling cling to me For we're like creatures of the wind And wild is the wind Wild is the wind, wild is the wind Wild is the wind, wild is the wind
George Michael
Remember Me
Remember, I will still be here As long as you hold me, in your memory
Remember, when your dreams have ended Time can be transcended Just remember me
I am the one star that keeps burning, so brightly, It is the last light, to fade into the rising sun
I'm with you Whenever you tell, my story For I am all I've done
Remember, I will still be here As long as you hold me, in your memory Remember me
I am the one voice in the cold wind, that whispers And if you listen, you'll hear me call across the sky
As long as I still can reach out, and touch you Then I will never die
Remember, I'll never leave you If you will only Remember me
Remember me...
Remember, I will still be here As long as you hold me In your memory
Remember, when your dreams have ended Time can be transcended I live forever Remember me
Vele honderdduizenden kippen worden geruimd, miljoenen eieren vernietigd. Uiteindelijk komen ze als groene stroom weer uit je stopcontact.
Word lid
Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.
De vernietigde eieren en kippen worden verwerkt door één bedrijf, de firma Rendac in het Brabantse dorp Son. In ons land heeft Rendac - na het bijna-failliet van varkensslachter onderdeel van het Amerikaanse Darling - het wettelijke monopolie om dode dieren en ander dierlijk materiaal, dat uit de voedselketen gehaald moet worden, te verwerken.
Dat doet Rendac vanouds al voor slachtafval en dode huisdieren. Door de fipronilcrisis draait de fabriek nu op volle toeren. Er komen dagelijks zo'n 3 miljoen stuks eieren en tienduizenden kippen aan om verwerkt te worden tot vet en een eiwitrijk meel. Rendac steriliseert alle kippen en eieren 20 minuten onder hoge druk op 133 graden Celsius. Het materiaal dat resteert, wordt gedroogd. Het vet en meel gaan naar energiebedrijven, die het als biobrandstof bijmengen in kolencentrales. "Het is natuurlijk een tragische situatie, maar uiteindelijk hebben de eieren en kippen nog een nuttige bestemming als duurzame energiebron", zegt directeur Sjors Beerendonk van Rendac tegen de NOS. Want hoewel het onduurzaam klinkt, leveren het vet en meel uiteindelijk vier keer zoveel energie op als dat het productieproces aan energie kost.
Daarmee is het verhaal nog niet compleet. Wie maakt de kippen dood en hoe? Daar zijn weer andere gespecialiseerde bedrijven voor, zoals de TCC-group die eerder deze week een persbericht rondstuurde. Daarin legt deze pluimveeruimer boeren die voor de "moeilijke beslissing" staan om te ruimen uit dat ze "op de meest humane manier" ruimen. "De dieren worden eerst verdoofd en overlijden daarna als gevolg van een overdosis CO2." De kippen worden dus vergast.
Waar CO2-verdoving voor varkens recent ter discussie stond (tot de Reclame Code Commissie aan toe), blijkt CO2-vergassing Europees voorgeschreven te zijn als de manier om pluimvee diervriendelijk te doden (Verordening (EG) Nr. 1099/2009). Ook in de notitie van pluimvee-organisaties NVP, LTO/NOP en COBK met de protocollen die gelden in de fipronilcrisis, is CO2-vergassing de enige optie als een boer kiest om te ruimen.
En ondanks de brand bij Shell in Pernis die de tuinbouw met te weinig CO2 confronteerde, hoeven boeren zich zich geen zorgen te maken als ze in zee gaan met TCC-group: "Er is voldoende CO2-gas beschikbaar".
De LPF Eindhoven wil de onderste steen boven hebben in een mishandelingszaak door een groep Syriërs in het Henri Dunantpark !
Politie doet niks, wel als je een verkeersboete hebt dan word je gegijzeld als je die niet kan betalen.. oud , ziek , zwanger, maakt ze niks uit..
Maar dit tuig laten ze lopen .. lafbekken !!
Gepubliceerd op 9 aug. 2017
De LPF Eindhoven wil de onderste steen boven hebben in een mishandelingszaak door een groep Syriërs in het Henri Dunantpark in Woensel.
De mishandeling dateert van 1 juni. Dat er nu pas ruchtbaarheid aan wordt gegeven heeft te maken met het feit dat er na tien weken nog geen aanhouding is verricht. En dat terwijl de namen van de daders volgens de LPF bekend zijn bij de politie.
Zij zouden een Nederlandse jongen ernstig hebben mishandeld nadat hij ze had aangesproken omdat ze een meisje lastigvielen.
A clarion call against the mistreatment of animals and the hunting confederacy of men, against Agnieszka Holland’s Spoor loses its way in the snowy mountains.
Opening with beautiful aerial footage of the snowy landscapes of the Karkonosze mountains on the Polish-Czech border, no expense has been spared on Agnieszka Holland’s latest feature Spoor. And it’s a celebration of nature, witnessed through her conduit Duszejko (Agnieszka Mandat-Grabka), as she walks her dogs across the crepuscular upland meadows, visibly enchanted by the wonders of nature. But this retired engineer and part-time English teacher is at war. With the hunters, poachers and fox-farmers who also call this mountain their home. Encompassing nearly all of the town’s men from the priest to the mayor, it’s a confraternity of hunters in cahoots. The epitome of butchering male might taken on by this lone wolf, when her beloved border collies go missing one day
Hell hath no fury like a woman, and soon Duszejko has enlisted the help of the local good hearts; put-upon shopkeeper Good News, epilieptic police technician Dyzio and shy neighbour Matoga. It’s a shame then that Spoor veers into a crazed frenzy of admonishment, Holland’s protagonist filled with unwinning notions of astrology and vehement animal welfare campaigning. Transformed into a murder mystery, Spoor loses its way – sacrificing every kind of nuance for bleeding heart sentimentalism and unfounded shots of children in animal masks included purely for their imagistic pleasure.
Ultimately unengaging, Spoor struggles through much of its two-hour running time. But ending with an edenic modern family of lost souls and a vision of Duszejko and her dogs disappearing into fiction, Spoor is a call to arms. Or perhaps rather a plea to down those hunting rifles and let nature well alone.
Spoor is now showing at the 67th Berlin Film Festival
Minipaardje Luna is teruggevonden! Een groepje asielzoekers vond het dier toen ze bezig waren met onderhoudswerkzaamheden op het emplacement van de Zuid-Limburgse Stoomtreinmaatschappij. Dat meldt een medewerker van de ZLSM op Facebook.
De asielzoekers zagen dat een klein paard klem was komen te zitten. Ze wisten het dier los te maken en konden het minipaardje weer snel herenigen met de eigenaresse.
Minipaardje Luna werd sinds eind juli vermist. Ze was weggelopen tijdens een wandeling tussen Simpelveld en Baneheide toen ze ergens van was geschrokken.
Bekijk hierboven de reportage die we eerder deze week maakten.
Het moet allemaal niet veel gekker worden. Eerlijk gezegd gisteravond liepen twee schapen van mij over de Wittemer weg. Maar vandaag werd toch wel een bijzondere mijlpaal bereikt met betrekking tot ontsnapte dieren langs de Miljoenenlijn. Asielzoekers die al vijf vrijdagen onderhoudswerkzaamheden verrichten op het emplacement van de ZLSM hebben een veulen gevonden die al vanaf eind juli vermist werd. Hij of zij zat vast tussen de clematis en werd met zorg los gemaakt door de asielzoekers. Na wat telefoontjes is het veulen met de eigenaar herenigd.
Dat zei de Duitse boswachter Peter Wohlleben in NRC.
rees Can TALK to Each Other... But How?
De aanleiding
De Duitse boswachter Peter Wohlleben schreef Het verborgen leven van bomen. In dat boek karakteriseert hij bomen als individuen, die gevoelens hebben en met elkaar communiceren. In een interview in NRC Weekend (Lux, 9 april) zegt Wohlleben dat bomen via het wortelstelsel „nieuwtjes” delen via „de ragfijne draadjes die zwammen en schimmels ondergronds tussen de boomwortels spinnen”. We checken of bomen communiceren via wortels.
Waar is het op gebaseerd?
Het staat in Wohllebens boek, maar zonder verwijzingen naar wetenschappelijke literatuur. „Dit is algemene kennis onder wetenschappers”, zegt hij aan de telefoon.
En, klopt het?
Dat bomen via schimmels rond de wortels (de ‘mycorrhiza’) voedingsstoffen opnemen, is basiskennis. Het is een win-winsituatie voor schimmel en boom. Via dat schimmelnetwerk staan bomen ook met elkaar in contact. Onderzoek naar die rol (het ‘wood wide web’) waarover Wohlleben sprak, is sterk in opkomst. Zeker twintig onderzoeksgroepen wereldwijd houden zich ermee bezig. Het gaat vooral over uitwisseling van suikers en andere voedingsstoffen, zoals stikstof.
Er wordt zelfs serieus onderzoek gedaan naar het uitwisselen van informatie van planten en bomen via dat netwerk – zij het maar door een stuk of drie labs. Er zijn een paar studies naar gedaan, allemaal uit de laatste jaren. Daaruit blijkt dat als planten worden aangevreten of anderszins worden beschadigd, andere planten zich wapenen waarmee ze via de mycorrhiza in verbinding zijn.
Eén van die studies, die Canadese boomonderzoekers vorig jaar publiceerden in Scientific Reports ging over bomen: dennen, om precies te zijn. De onderzoekers plukten Douglassparren (een soort den) kaal. Dennen van een andere soort die via mycorrhiza met die bomen verbonden waren, merkten dat: ze begonnen stressstofjes te produceren.
Veel meer labs houden zich trouwens bezig met voedingsstoffen die via de mycorrhiza verspreid worden. Daarover sprak Wohlleben ook in het interview: hij zei dat bomen „zorg verlenen aan familieleden in de buurt die dorst hebben of ziek zijn”.
Als op bestelling stond er nog geen week na het interview in Lux in het wetenschappelijke toptijdschrift Science een onderzoek van Zwitserse biologen over uitwisseling van suikers tussen bomen in een bos, via het schimmelnetwerk. Uit de studie bleek echter niet dat die bomen hun familieleden gericht voeden, zegt Marcel van der Heijden, een Nederlandse bioloog in Zwitserland die gespecialiseerd is in mycorrhiza. „De suikers komen terecht bij allerlei boomsoorten in de buurt.” Sparren in het Zwitserse bos voeden dus óók beuken.
Onder boomkundigen wordt overigens wel gespeculeerd over de mogelijkheid dat bomen via de wortels hun familie bevoordelen. Dat hoeft niet via het schimmelnetwerk, het kan ook doordat wortels van naburige bomen met elkaar vergroeien (root grafting in jargon).
Er zijn veel waarnemingen van bomen die nadat ze afgekapt waren, in leven bleven door wortelcontact met soortgenoten. De Israëlische bioloog Simcha Lev-Yadun betoogde in 2011 in Tree Physiology: „Dit zeer algemene en belangrijke fenomeen verdient meer aandacht.”
Conclusie
Er is wetenschappelijk onderzoek dat erop wijst dat bomen elkaar via het schimmelnetwerk waarschuwen tegen belagers – en dus „nieuwtjes” uitwisselen. Wij beoordelen de bewering van Peter Wohlleben daarom als waar.
Wetenschappers noemen het nu al “één van de grootste ontdekkingen in zwangerschapsonderzoek”.
Wereldwijd worden elk jaar 7,9 miljoen baby’s met aangeboren afwijkingen geboren. En de kans op een miskraam wordt – in Nederland – op ongeveer 10% geschat. De oorzaak van de meeste aangeboren afwijkingen en miskramen is onbekend. Tot nu.
Grote ontdekking Australische onderzoekers hebben namelijk een belangrijke oorzaak van miskramen en aangeboren hart-, ruggengraat- en nierproblemen en een open gehemelte ontdekt. “De implicaties zijn enorm,” stelt onderzoeker Sally Dunwoodie. “Dit kan het aantal miskramen en aangeboren afwijkingen wereldwijd significant terugdringen en dat zijn woorden die ik niet snel in de mond neem.”
NAD Het onderzoek wijst uit dat veel miskramen en aangeboren afwijkingen terug te leiden zijn naar een tekort aan NAD. NAD staat voor Nicotinamide adenine dinucleotide en het is één van de belangrijkste moleculen in alle levende cellen. Het speelt een rol bij de productie van energie, maar ook bij het repareren van DNA en de communicatie tussen cellen. De productie van het molecuul kan echter beïnvloed worden door omgevings- en genetische factoren. En wanneer er te weinig van het molecuul wordt aangemaakt, ontstaat een tekort dat ertoe leidt dat de organen van ongeboren kinderen zich niet goed kunnen ontwikkelen. Het resultaat? Een miskraam of aangeboren afwijking. “Nu, na twaalf jaar onderzoek, heeft ons team ontdekt dat dit tekort genezen kan worden en miskramen en aangeboren afwijkingen voorkomen kunnen worden door een vitamine te slikken,” stelt Dunwoodie.
Vitamine B3 En wel vitamine B3. Deze vitamine is nodig om NAD te maken en zit onder meer in vlees en groene groente. Bovendien zit deze vaak in de vitaminesupplementen die zwangere vrouwen slikken. Maar recent onderzoek toont aan dat zelfs zwangere vrouwen die deze supplementen trouw gebruiken in hun eerste trimester – dat zo belangrijk is voor de ontwikkeling van de organen – vaak te weinig B3 in hun lichaam hebben zitten. En tegen het derde trimester bleek 60 procent van de zwangere vrouwen – ondanks de supplementen – te weinig B3 te hebben. Het wijst erop dat zwangere vrouwen meer B3 nodig hebben dan momenteel in supplementen zit.
“De onderzoekers vergelijken de ontdekking met een doorbraak uit de vorige eeuw, toen men ontdekte dat foliumzuur onder meer de kans op een open ruggetje verkleinde”
Muizen Pre-klinische experimenten onderschrijven dat. Dunwoodie en collega’s bestudeerden het effect dat vitamine B3 op ontwikkelende muizen-embryo’s had. Vóór vitamine B3 aan het dieet van de moeders werd toegevoegd, gingen embryo’s middels een miskraam verloren óf kwamen de jonge muizen met aangeboren afwijkingen ter wereld. Nadat B3 aan het dieet van de moeders was toegevoegd, werden zowel miskramen als aangeboren afwijkingen voorkomen en kwamen alle jongen gezond ter wereld.
Net als foliumzuur De onderzoekers vergelijken de ontdekking met een doorbraak uit de vorige eeuw, toen men ontdekte dat foliumzuur onder meer de kans op een open ruggetje verkleinde. Ten gevolge van die ontdekking slikken zwangere vrouwen en vrouwen met een kinderwens nu supplementen met daarin foliumzuur. Hierdoor is het aantal kinderen dat met een open ruggetje ter wereld komt, enorm afgenomen. “Net zoals we nu foliumzuur gebruiken om een open ruggetje te voorkomen, suggereert het onderzoek van professor Dunwoodie dat het waarschijnlijk goed is als vrouwen al heel vroeg – nog voor ze zwanger zijn – vitamine B3 gaan slikken,” stelt onderzoeker Robert Graham. “Dit verandert de manier waarop wereldwijd voor zwangere vrouwen wordt gezorgd.”
Het werk van Dunwoodie krijgt ongetwijfeld een vervolg. Zo willen de onderzoekers een test ontwikkelen om vast te stellen of zwangere vrouwen een NAD-tekort hebben. Zo kan gemakkelijk worden vastgesteld welke vrouwen een verhoogd risico lopen op een miskraam of een kindje met een aangeboren afwijking, waarna er extra B3 kan worden voorgeschreven om dat te voorkomen.
15 minderjarigen die een ezel in het kleine plattelandsdorpje Sidi Kamel (provincie Sidi Kacem) seksueel hebben misbruikt, zijn behandeld voor rabiës die zij van het dier hebben gekregen.
De kinderen, in de leeftijd van 7 tot 15 jaar, werden met spoed naar het Mechraa Belksiri ziekenhuis gebracht waar zij een week verbleven. Zij ontvingen hier medische behandeling nadat een ezel rabiës aan hen had overgedragen, meldde de Marokkaanse krant Al Akhbar.
De lokale autoriteiten hebben de inwoners van het dorpje (en omgeving) gewaarschuwd en zijn op zoek naar mogelijke anderen die het dier hebben "benaderd" en "bewonderd", om het risico van de verspreiding van rabiës onder de inwoners van de regio te beperken.
Het voorval werd onderwerp van bespotting onder de bevolking van het kleine dorpje, maar het is ook een onderwerp van angst en schaamte voor ouders die zich in het uiterste geheim gehaast hebben om hun kinderen te vaccineren voor het geval dat ze het dier hebben benaderd zonder dit aan anderen te vertellen.
Volgens de krant zou het aantal infecties veel hoger kunnen zijn, omdat sommige ouders hun kinderen naar ziekenhuizen buiten de regio kunnen hebben gebracht om vernedering te voorkomen.
Afgezien van de onwetendheid en seksuele ellende die deze zaak onthult, komt de vraag naar boven wat de Marokkaanse wet nou eigenlijk zegt over bestialiteit? En wat blijkt, bestialiteit is volgens de Marokkaanse wet niet strafbaar. Er zijn wel wetten tegen dierenmishandeling, maar bestialiteit valt hier niet onder.
Ahmed Tazi, voorzitter van de Vereniging voor de Verdediging van Dieren en Natuur (ADAN), benadrukt aan h24.info dat het gebrek aan onderwijs een belangrijke rol speelt in de verspreiding van dit soort gedrag van jongeren in bepaalde regio's. Hij geeft aan dat er een wetsonderwerp in voorbereiding is om aan de regering voorgelegd te worden om deze gedragingen te beëindigen en voor de wet strafbaar te maken.
De eigenaar van de ezel zal naar alle waarschijnlijk wel vervolgd worden, hij had de ziekte van de ezel moeten melden aan de autoriteiten. De ezel is in deze dubbel slachtoffer, na seksueel te zijn misbruikt heeft de eigenaar de ezel i.v.m. de ziekte moeten afmaken.
Noord-Korea en de Verenigde Staten liggen nog steeds op ramkoers. Wat als het onverhoopt echt uit de hand zou lopen? Het Britse blad The Economist komt met een huiveringwekkend scenario.
Bob van HuëtLaatste update:20:40
Laat het vooral bij nucleaire bluf blijven. De een heeft gedreigd met ‘vuur en woede’, de ander met een ‘zee van vlammen ‘. Het archaïsche regiem van Noord-Korea bezigt al sinds mensenheugenis apocalyptische beeldspraak om zich groot te maken te midden van supermachten. De wereld raakte er langzaam aan gewend. Maar sinds het regiem in Pyongyang een aantal zorgwekkend succesvolle rakettests heeft gedaan - die Amerikaans grondgebied binnen bereik brengen - en er in Washington nu iemand zit die het verbale vuurwerk evenmin schuwt is een escalatie niet meer uit te sluiten. Er zijn diverse scenario’s uitgedacht van een werkelijke atoomoorlog tussen de kemphanen Kim Jong-un en Donald Trump. Twee onvoorspelbare leiders met een groot ego die ook nog eens graag uit de heup schieten.
Verschrikkelijk
Het Britse blad The Economist schildert deze week hoe het uit de hand kan lopen. Het beeld is verschrikkelijk. Het dodental van een daadwerkelijke confrontatie wordt geraamd op minstens een half miljoen tijdens de oorlog en nog eens velen honderdduizenden slachtoffers vallen daarna als gevolg van de nucleaire straling. En dat is dan nog alleen maar aan Zuid-Koreaanse kant. Het communistische noorden betaalt minstens een zo hoge prijs.
Donald Trump hoopt dat Noord-Korea de aard van zijn boodschap en de draagwijdte ervan terdege tot zich heeft laten doordringen. De Amerikaanse president waarschuwde Pyongyang voor de gevolgen van een militaire actie tegen de Verenigde Staten of hun bondgenoten. ,,Ik hoop dat ze de ernst van wat ik heb gezegd volledig begrijpen. En wat ik heb gezegd, dat meen ik'', aldus Trump op zijn golfcomplex in New Jersey tegen verslaggevers. ,,Zo moeilijk is het niet die woorden te snappen.''
Dat is inderdaad te hopen want de gevolgen van een kernoorlog zijn rampzalig. Niet alleen voor Zuidoost Azië maar voor de hele wereld. Zelfs het klimaat kan erdoor dramatisch worden aangetast, aldus experts. In het fictieve doemscenario van The Economist gaat het helemaal mis wanneer Noord-Korea op het punt staat een nucleaire proefexplosie op grote hoogte uit te voeren zoals de Verenigde Staten en ook de toenmalige Sovjet-Unie deden in de jaren zestig om hun atoomarsenaal te testen. Anders dan bijvoorbeeld India en Pakistan die hun bommen ondergronds testten zou Kim Jong-un de wereld met zo'n bovengrondse test in een grote klap duidelijk willen maken waartoe hij in staat is.
Rode lijn
Minister van defensie Mattis zei in de 'real world' al waar de rode lijn ligt voor de Amerikanen: ,,We hoeven niet te gaan wachten totdat zij een intercontinentale ballistische raket hebben met een nucleair wapen erop, om te kunnen concluderen dat het gevaar nu acuut is." Voor Donald Trump is dat dus net zo min aanvaardbaar en zal voor het zover komt door de Amerikanen een preventieve tegenaanval worden ingezet, aldus het draaiboek van The Economist. Dat zou zijn in 2019. De Amerikaanse president heeft dat spierballenvertoon ook nodig omdat het bergafwaarts gaat met zijn eigen populariteit en hij naar zijn achterban wat moet doen om zijn teksten geloofwaardig te houden. Het scenario is dan als volgt: met kruisraketten die worden afgeschoten vanaf duikboten die rondom het Koreaanse schiereiland liggen, wordt de lanceerbasis van de Noord-Koreaans kernraket platgegooid voordat die kan vertrekken. Amerika zet bovendien honderden vliegtuigen in om andere lanceerinstallaties te raken en de Noord-Koreaanse luchtafweer goeddeels weg te vagen. Kim Jong-un bindt daarop in met zijn nucleaire dreigementen, zo lijkt het.
Maar de Noord-Koreaanse dictator heeft ook nog conventionele en chemische wapens in zijn arsenaal. Bij wijze van represaille krijgen de 180.000 manschappen van zijn elitekorpsen het bevel een reeks aanvallen uit te voeren op Zuid-Koreaans grondgebied. Onder meer via tunnels onder de gedemilitariseerde zone worden gewaagde raids ondernomen die veel schade aanrichten en voor grote paniek zorgen onder de verbijsterde Zuid-Koreanen. Er vallen 100.000 slachtoffers. Met cyberaanvallen heeft Pyongyang het openbare leven in Seoel dan al stilgelegd.
War Game
De Zuid-Koreaanse en de Amerikaanse bevelhebbers zouden op dat moment kunnen aarzelen. Tenminste, in de war game van The Economist. Nu nog harder terugslaan betekent dat Kim bevel kan geven aan zijn 14.000 artillerie-eenheden – waarvan twee derde Seoel binnen bereik hebben – het vuur te openen op de Zuid-Koreaanse metropool waar bijna 10 miljoen mensen wonen. Dat zou elke weg terug afsnijden.
Maar Kim voelt dat hij dit niet kan winnen en wil strijdend ten onder gaan. Het vuur wordt inderdaad geopend op Seoel waarbij ook gifgas naar het zuiden wordt geschoten. De paar intercontinentale raketten die de Noord-Koreaanse leider nog kan laten afschieten worden door Amerikaanse Patriots afgevangen. Een of twee raketten met atoomkoppen komen er toch door en raken Seoel. 300.000 mensen overleven dat niet.
Dan besluit Donald Trump volledig nucleair te gaan en zijn B2-stealthbommenwerpers in te zetten. Er zijn uiteindelijk vier moderne kernbommen nodig om Noord-Korea op de knieën te krijgen, volgens het draaiboek van The Economist. De bunkers waarin Kim en zijn generaals schuilen worden vernietigd. Onder Noord-Koreaanse burgers zijn honderdduizenden doden te betreuren. De wereld is in shock. Trump zal aan de Amerikanen tweeten dat hij geen andere keuze had en het land heeft behoed voor de waanzin van Kim Jong-un. De vraag is wat China nu doet. Ondertussen kelderen de beurzen en begint een wereldwijde recessie.
Fictie
Het verhaal van The Economist is vooralsnog - en gelukkig maar - fictie. Maar het geeft wel een idee van de krachten die kunnen loskomen. Volgens de Republikeinse Amerikaanse senator Lindsay Graham is er geen twijfel aan wat de uitkomst van een gewapend conflict zal zijn. ,,Als we moeten, gaan we de oorlog in. Ik wil het niet maar als het moet dan moet het. En ik zal je zeggen wie die oorlog gaat winnen. Wij."
Guam, een territorium van de Verenigde Staten, heeft het dreigingsniveau niet opgeschroefd sinds Noord-Korea plannen bekend heeft gemaakt om de komende weken in de buurt van het eiland aan te vallen. De gouverneur van Guam zei zich veilig te voelen en vertrouwen te hebben in het leiderschap van de Amerikaanse president Trump.
Een bacterie die leeft in de ijskoude wateren van Antarctica weet te overleven door zichzelf aan het ijsoppervlak vast te grijpen, met een enorm 'eiwitanker'.
Het aantal Nederlanders dat het ermee eens is dat huishoudens gaan stoppen met het gebruik van aardgas is het afgelopen jaar gegroeid van 47 naar 58 procent.
Stonehenge bestaat uit een aantal stenen die in een cirkel van 35 meter zijn opgesteld en waarvan de functie nog steeds niet bekend is. Je vind Stonehenge in het kleine Britse dorpje Amesbury in het zuiden van Groot-Brittannië. Het bouwwerk moet zo rond 3100 voor Christus gebouwd zijn.
Beschrijving van Stonehenge, Groot-Brittannië
Stonehenge omringd zich met talloze mysteries. Zo is het allereerst nog niet duidelijk wat de precieze functie van de Stenen cirkel is geweest. Ook vraagt men zich af hoe men het voor elkaar kreeg deze gigantische stenen zonder moderne hulpmiddelen op hun plaats te krijgen en waar deze stenen vandaan zijn gehaald.
Vingers kruisen dat het dit weekend opklaart, want alleen dan kunnen we een pak vallende sterren spotten. De meteorenzwerm van de Perseïden bereikt morgennacht en in de nacht van zondag op maandag haar hoogtepunt, tot liefst 60 vallende sterren per uur. "Vannacht hoef je echter op niet te veel te hopen. De - bijna volle - maan verspreidt te veel licht en er wordt regen voorspeld", vertelt weerman Frank Deboosere.
Hij kan het niet genoeg benadrukken. "Wie vallende sterren wil spotten, moet op een donker plekje staan. Weg van alle stadslicht, het liefst op het platteland, op een wei. En beter nog in de Ardennen of in Limburg. Of, als het even kan, een hoge berg in de Alpen", vertelt weerman Frank Deboosere. "Wie pakweg op de Grote Markt van Brussel hoopt zijn of haar eerste vallende ster te spotten, is eraan voor de moeite."
Elk jaar rond 12 augustus kunnen we ons aan een meteorenregen verwachten. Die kreeg de naam Perseïden mee. "De aarde bevindt zich momenteel in het baanvlak van de komeet Swift-Tuttle en die is gevuld met gigantisch veel stofdeeltjes. Die stofdeeltjes zijn uiterst miniem, héél erg klein. Een honderdste van een millimeter bijvoorbeeld. Maar dus wel 'groot genoeg' om een vallende ster te zijn", vervolgt Deboosere.
"Eerst en vooral: een vallende ster heeft niets te maken met de echte sterren aan de hemel. Je zal dus nooit een ster - zoals die van de Grote Beer bijvoorbeeld - naar beneden zien vallen."
Wat we dan wel zien? "Kleine stofdeeltjes die een lichtspoor achterlaten. De stofdeeltjes zelf zijn immers niet met het blote oog waarneembaar, want die halen snelheden van liefst duizenden kilometer per uur. Alleen wanneer ze onze dampkring binnenkomen, kunnen we ze zien. De lucht rondom het stofdeeltje wordt dan opgewarmd, tot duizend graden Celsius. Er ontstaat een gloed en dát noemen wij een vallende ster. Die gloed duurt meestal slechts een seconde, soms enkele seconden, maar nooit langer."
De grootste kans op vallende sterren heb je in de nacht van zondag op maandag, want dan kalart het overal op. Belangrijk: kijk vooral in noordelijke of noordoostelijke richting
Frank Deboosere
Eén grote domper voor dit weekend: "De weersverwachting ziet er niet te goed uit. Deze avond zijn er nog wel wat opklaringen, maar voor middernacht zullen er nauwelijks vallende sterren te spotten zijn. Na middernacht wordt die kans groter, maar in de vroege uurtjes neemt de bewolking toe en kan het regenen." In de nacht van zaterdag op zondag ziet het er beter uit, kondigt Deboosere aan, met een grotere kans op opklaringen. "Wie dan nog niets gezien heeft, zet maar beter in de nacht van maandag op dinsdag zijn wekker. Dan worden de meeste opklaringen verwacht. Belangrijk: kijk vooral in noordelijke of noordoostelijke richting."
Nog altijd niets gespot? "Geen probleem, want gelukkig zijn er door het jaar heen ook een aantal momenten om naar de hemel te turen", zegt Deboosere nog. "Zoals rond 21 oktober bijvoorbeeld, met de Orioniden. En rond 14 december."
Voor wie al staat te popelen, Deboosere wil graag nog één raad kwijt: "Tuur samen naar de hemel, op zoek naar naar vallende sterren. Dat maakt het allemaal nog een pak leuker."
gerelateerd nieuws
Nacht van de Sterren afgelast wegens bewolking en regen
Maan zou wel eens meer water kunnen bevatten dan gedacht en dat heeft gevolgen voor toekomstige ruimtemissies
"Zonneactiviteit op weg naar dieptepunt en dat zal gevolgen hebben voor klimaat"