Voorzitter Wil Kregting met de oehoe naar wie het project is vernoemd.

Vogelasiel Someren wordt belangrijkste in Zuidoost-Brabant

vrijdag 8 september 2017 - 13:32|Boyke Joosten

SOMEREN - Toen het Vogelasiel Someren zes jaar geleden moest vertrekken van de Boerenkamplaan vanwege het overlijden van oprichter Toon de Smit vertrok het tijdelijk naar Camping De Somerense Vennen in Lierop. Na vijf jaar werd bekend dat de tijdelijke locatie de vaste locatie ging worden. En nu een jaar later, staat er een grote uitbreiding onder de projectnaam Oehoe voor de deur. Daarmee wordt het vogelasiel, naast die van Zundert, een van de twee hoofdopvangcentra van Brabant.

“We waren op zoek naar een definitieve plek voor ons asiel. We hebben een cirkel getrokken van één kilometer, rondom alle kippenbedrijven in de gemeente Someren. Om besmettingsgevaar zoveel mogelijk te beperken. Toen kwamen we erachter dat dit eigenlijk gewoon de beste plek is”, zegt Wil Kregting, voorzitter Vogelasiel Someren in het opvangcentrum op de camping. De negen buitenvolières die het asiel nu tot haar beschikking heeft zitten regelmatig overvol, en dus wil het asiel uitbreiden. “We gaan richting de Bussersdijk, dus niet uitbreiden richten de mensen op de camping. We krijgen dan ook een eigen ingang aan die Bussersdijk en hoeven dan niet meer over de camping om het asiel te bereiken."

De uitbreiding
De bouwtekening dateert al uit 2015. Om definitief te mogen blijven zitten en uitbreiding te realiseren moest eerst het bestemmingsplan gewijzigd worden. “Die bestemmingsplanwijziging is een document van 480 pagina’s”, zegt Kregting om de bureaucratie erachter aan te duiden. Om de uitbreiding te verwezenlijken moest er geld komen. “De gemeente stelde de grond beschikbaar. Wij moeten zorgen dat de bomen herplant worden. Omdat deze al meer dan 25 jaar oud zijn moeten we voor elke gekapte boom drie nieuwe bomen planten.” Het asiel zette voor die kosten een crowdfundingsactie op. “We haalden in slechts twee maanden de benodigde 14.000 euro op. Daarmee laten we de bomen herplanten.” Voor de overige kosten kreeg het asiel zo’n 200.000 euro subsidie van de provincie Noord-Brabant en sponsorden twaalf fondsen samen nog eens 70.000 euro. “Van dat geld betalen we het nieuwe gebouw dat 11 bij 42 meter groot moet worden”, zegt de voorzitter.

Vooropvang
Nu heeft het asiel een vooropvang in Helmond en Nistelrode omdat vogels niet altijd direct naar Someren kunnen worden gebracht. “Als de uitbreiding klaar is krijgen we ook vogels vanuit de vooropvang in Eindhoven. Die gaan nu nog naar Zundert. Afgelopen jaar hebben we ongeveer 2.000 vogels opgevangen, dat worden er na de uitbreiding 5.000”, aldus Kregting. Vogels die binnenkomen bij de opvang kunnen allerlei mankementen hebben. “We krijgen ze binnen met gebroken vleugels, gebroken poten tot zelfs ingeslikte vishaakjes." Alle vogels die worden behandeld worden weer opgelapt en klaargestoomd om uit te zetten. “Behalve deze oehoe”, zegt Kregting, terwijl we bij een van de volières staan met daarin een prachtvogel. “Deze komt van een particulier en kan niet terug de natuur in. Deze oehoe is nu onze mascotte en de naamgever van het uitbreidingsproject.”

Vogels en zoogdieren
Naast de vogelopvang gaat het asiel ook zoogdieren opvangen zodra de verbouwing klaar is. “We zijn dan een van de twee vergunninghouders in Brabant die beschermde inheemse diersoorten mogen opvangen.” De uitbreiding van het vogelasiel zou eigenlijk medio 2017 klaar moeten zijn. “Ik hoop dat we begin 2018 aan de bouw van ongeveer een half jaar kunnen beginnen. Dit komt doordat de vergunningsprocedures meer tijd innemen dan gedacht”, zegt Kregting, die daarbij benadrukt dat daar niemand schuldig aan is. ”Dat werkt gewoon zo”, zegt hij.