Ik ben Leny, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Bosheks.
Ik ben een vrouw en woon in Planeet Aarde (Nederland) en mijn beroep is Medisch Entomoloog, Imker, Wiccan en Lichtwerker .
Ik ben geboren op 22/05/0000 en ben nu dus 2024 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Flora Fauna Muziek Wetenschap.
Meer dan een halve eeuw heb ik een dierenopvang ( Stichting/TAO Foundation) https://taofoundation.international/nl/ voor dieren die niemand meer wil hebben. Werk als ARA(Animal Rights Advocate) voor de dieren die geen stem hebben.Dieren/Cyber activist.
V
To see a world in a grain of sand And a Heaven in a wild flower, Hold Infinity in the palm of your hand And Eternity in an hour.
~be who you are and say what you feel because those that matter... don't mind... and those that mind... don't matter..
Nice to see you here.㋡
I am a Wild Earthling.
I do not identify with illusory (and illegitimate) nation-state constructs nor do I require such constructs to verify and validate the legitimacy of my existence.
An infiltrator and subverter of institutions of indoctrination,an anti-authoritarian and an insurgent anarchist, and gravitate towards insurrectionist and anti-civilization tendencies. It's just a matter of whose.
Anti New World Order! "for our children, and our children's children"
I am a seeker, searching for truth, special behind the lies that the Goverments try to tell us.
Do not believe everything, discover your own truth!!
And please do not alowed that they take advantage of you.
Open your eyes!
Take care my friends Stay Wild & Free.. !
Tree Teardrop
X
Dropbox
Druk op onderstaande knop om je bestand naar mij te verzenden.
Steven Coppens (36), een gehandicapte man uit Liedekerke, heeft deze ochtend in zijn wagen een vuistslag geïncasseerd bij een geval van verkeersagressie in Ninove. “De aanvaller was een fietser die uit het niks mijn passagiersdeur opentrok en mij een slag verkocht”, zegt Steven. “Nadien is hij doorgereden. Ik moet nu zelfs eten via een rietje...”
Coppens zit sinds zijn 25ste in een rolstoel nadat hij van jongs af lijdt aan vasculitis, een auto-immuunziekte. Toch probeert hij een zo normaal mogelijk leven te leiden, al dan niet bijgestaan door familie of een assistente. “Ik was deze ochtend bij mij thuis vertrokken richting Ninove”, vertelt hij. De man rijdt met een witte BMW 1-reeks, die op onderhoud moest. “Achter mij reed de assistente”, gaat hij verder. “Bedoeling was om mijn wagen af te zetten, waarna zij mij naar huis zou voeren. Aan het einde van de Okegembaan stond ik rond 10 uur stil, klaar om af te draaien richting Expresweg op kruispunt ‘Den Doorn’.”
Lees ook
Motard halfverlamd achtergelaten bij vluchtmisdrijf
Zestiger
Daar liep het uit het niks plots volledig verkeerd. “Naast mij stond een oudere man van ongeveer zestig jaar”, verklaart Coppens. “Hij was kalend en hij droeg een zwarte sjaal voor zijn gezicht. Ik schat hem ongeveer een meter zeventig groot. Hij droeg een kakikleurige jas. Zijn fiets was wit of zilver met op het kader zwarte letters, met daarrond een zwarte rechthoek. Het leek een damesfiets. Het kruispunt daar is enorm druk en het duurde eventjes voor ik kon invoegen. Op een gegeven moment zag ik dat hij naar mij keek waarna hij zijn fiets rustig naast zich neerlegde op de rijbaan. Ik wilde het raam laten zakken, maar die kans kreeg ik niet. Hij rukte de passagiersdeur open en brabbelde ‘Waarom rij je niet vooruit, zot?’. Nog voor ik iets kon antwoorden haalde hij uit en sloeg mij met zijn vuist vol in het gezicht.”
Hij rukte de passagiersdeur open en brabbelde ‘Waarom rij je niet vooruit, zot?’. Nog voor ik iets kon antwoorden haalde hij uit en sloeg mij met zijn vuist vol in het gezicht
Steven Coppens
Ten val
Steven kan er nog altijd niet bij. “Ik was volledig verdwaasd nadien, maar ik kan mij niet herinneren dat ik hem op welke manier dan ook gehinderd heb”, klinkt het. “Misschien ging het niet snel genoeg voor hem. Ik was hem onderweg ook nergens gepasseerd, dus ik vermoed dat hij uit de weg aan de Brantano is gekomen.”
De assistente van de dertiger zag alles gebeuren en wilde tussenbeiden komen. “Ze is onmiddellijk uitgestapt en vroeg hem wat er aan de hand was”, gaat het verder. “Maar hij ging ervandoor, zij is er nog achter gereden. Ik ben op automatische piloot gevolgd. Ter hoogte van de Groeneweg stopte hij even nadat we begonnen te toeteren. Mijn assistente heeft geprobeerd zijn fiets vast te grijpen, waarbij ze ten val kwam. Nadien is hij doorgereden en kon hij zich uit de voeten maken via de voetwegen tussen de garageboxen.”
Klacht ingediend
Steven trok nadien met zijn assistente voor verzorging naar de dokter, waar ook vaststellingen werden gedaan van de verwondingen. Vervolgens ging het naar het politiecommissariaat om klacht in te dienen. “Ik hoop dat ze die man vatten, maar ik reken er niet echt op”, zegt Steven. “Het leek een gefrustreerde man, die zeker niet aan zijn proefstuk toe was. In ieder geval zit ik er nu wel mee. Door mijn gehavende lip ben ik verplicht om te eten via een rietje.”
Wie tips heeft kan contact opnemen met de lokale politie van Ninove via het nummer 054/31.32.32.
Wereldwijd DNA-onderzoek ontdekt nieuwe genetische oorzaken borstkanker
Wereldwijd DNA-onderzoek ontdekt nieuwe genetische oorzaken borstkanker
Foto: ANP
Door het DNA van 275.000 vrouwen uit zes verschillende continenten te onderzoeken, zijn er nieuwe genetische oorzaken aan het licht gebracht van borstkanker.
Onder meer onderzoekers en artsen van UMC Utrecht hebben met meer dan 500 andere onderzoekers het DNA onderzocht van 275.000 vrouwen, van wie er 146.000 borstkanker hebben.
Uit deze studie, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature, blijkt dat er 65 genetische oorzaken van de ziekte zijn die nog niet eerder zijn ontdekt.
Dat erfelijkheid een grote rol speelt bij het ontstaan van borstkanker is al langer bekend, maar bij slechts 10 procent van de patiënten wordt een afwijking aangetoond in de genen ook al komt de ziekte veelvuldig voor in de familie.
De afwijkingen kunnen voorkomen in de reeds ontdekte "borstkankergenen" BRCA1 en BRCA2. Vrouwen die een mutatie in deze genen dragen, hebben een verhoogd risico op borstkanker van 60 tot 80 procent.
Preventie
Volgens Rob van der Luijt, klinisch moleculair geneticus die als onderzoeker is verbonden aan het UMC Utrecht, draagt het onderzoek mogelijk bij aan een betere voorspelling van het risico op de ziekte.
"Sommige deelstudies uit het onderzoek zijn al in 1996 gestart en laten zien wat wetenschappers al langer vermoeden. Namelijk dat de combinatie van veranderingen in genen het risico op borstkanker kan verhogen. Met de bevindingen uit deze studie hopen we in de toekomst borstkanker nog beter te kunnen behandelen of daar preventief tegen op te treden."
Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen in Nederland. In 2016 werd er volgens de Nederlandse Kankerregistratie, beheerd door IKNL, bij meer dan 14.000 vrouwen borstkanker vastgesteld. Elk jaar overlijden meer dan 3.000 vrouwen aan borstkanker.
It's all forgotten now..♥♪♫♥♪♫..♥♪♫♥♪.. Love Ain`t Easy
It's all forgotten now
It's all forgotten now
The trouble and the pain
Forgotten, every word I said
Forgotten, every tear you shed
We're still in love
It's all forgiven now
We're back in Lovers Lane
And though we wandered from our way
The corner's turned and we can say
We're still in love For you and I,
and everybody Must learn to give and take
We'll find, like everybody It's worth it for happiness sake
It's all forgotten now
We're happy once again
Our trouble gone beyond recall
And making up is best of all
We're still in love
Ray Noble & Al Bowlly
Love Ain`t Easy
How many times baby have you heard people say
that nothing good comes easy Tell me how many times do we sit amongst our friends
making up and breaking up just trying to get their lives together As simple as the word love is its, its not easy for two people
to feel and touch and hold and need each other, its how bad we really want it Whatever the mind can conceive, its possible Love ain't easy baby, love ain't easy
We're so perfect for each other, Still you have some doubts You're holding back your love girl, Just in case it don't workout
Yeah we know love ain't easy Something no one can deny But we'll never know if we can make it We wont longer knock until we try We wont know until we try
You, you say love is a gamble, Well nothing guarantee But if we give our love a chance girl, Girl I bet we will succeed.
Yeah we know love ain't easy That something no one can deny But we'll never know if we can make it We wont longer knock until we try We just wont know until we try
He's gonna blow for... Love ain't easy Love ain't easy We just wont know until we try Let him blow some more for... Love ain't easy Love ain't easy We just wont know until we try
Yeah we know love ain't easy That something no one can deny But we'll never know if we can make it We wont longer knock until we try We just wont know until we try
Love ain't easy It ain't easy Love ain't easy It ain't easy Love ain't easy It ain't easy Love ain't easy It ain't easy...
Onschuldig?!, het nieuwe programma van Peter van der Vorst, kijkt weg als een thriller. Alleen gaat het hier om echte mensen. De RTL-presentator leefde bijna drie jaar lang mee met vijf hoofdpersonen uit geruchtmakende zaken. Allemaal zijn ze veroordeeld voor moord of doodslag en allemaal vermoedelijk slachtoffer van een rechterlijke dwaling.
''De drijvende kracht achter dit programma is eerherstel en wat het met een mens doet wanneer je ten onrechte wordt beschuldigd van moord of doodslag. Wanneer je de stempel moordenaar krijgt. Mensen verliezen hierdoor familie en vrienden en kunnen geen baan meer krijgen. Ze worden een soort paria'', legt Peter uit. ''Ook volg ik de strijd van strafpleiters Geert Jan en Carry Knoops voor rechtvaardigheid. Zij staan iedereen bij.''
Onschuld
Samen met Knoops neemt Peter spraakmakende zaken als de showbizzmoord, de butlermoord en de Drontense bosmoord onder de loep. In de loop van de tijd raakte Van der Vorst overtuigd van de onschuld van de veroordeelden.
Peter geeft als voorbeeld de Drontense bosmoord. Henk Haalboom werd in 2003 veroordeeld tot twintig jaar celstraf. Al snel twijfelden deskundigen of er überhaupt sprake was van moord. ''Het is bizar. Er is gewoon geen bewijs voor moord en toch blijven rechters vasthouden aan hun oorspronkelijke standpunt. Dat heeft mij nog het meeste verbaasd, hoe streng ze zijn. Zo oordeelde de Hoge Raad in een andere zaak dat het herzieningsverzoek niet afweek van het vorige, terwijl de wet inmiddels is veranderd of de verklaring van een kroongetuige al jaren eerder van de tafel is geveegd. Maar je komt in een soort cirkelredenering terecht. Je wordt er boos van.''
Butlermoord
Dat eerherstel het belangrijkst is, blijkt ook in het geval van Dick van Leeuwarden, bekend van de butlermoord. In 1984 werd hij veroordeeld tot twaalf jaar celstraf voor de moord op Dorothea van Wylick. ''Het is de langstlopende herzieningszaak van Nederland. Hij is inmiddels 73 jaar oud en begint te dementeren. Voor hem is het dus heel urgent. Hij wil niet als moordenaar het graf in. Het is maar de vraag of hij dat gaat meemaken. Deskundigen hebben al aangetoond dat de vrouw een natuurlijke dood is gestorven. Wij volgen het zevende herzieningsverzoek. Nu zeggen ze dat hij een hartstilstand bij het slachtoffer had kunnen voorkomen of dat hij niet op tijd hulp heeft ingeroepen, maar alle deskundigen ontkrachten dat.''
De RTL Boulevard-presentator geeft toe dat het zware kost is. ''Het laat je niet meer los. Ik heb de levens van deze mensen 2,5 jaar gevolgd. Het is vooral een frustrerend traject om te volgen.'' Dat het hem niet meer loslaat is wel duidelijk. Zo spreekt hij Martien Hunnik, bekend van de showbizzmoord, nog geregeld. ''Na zijn vrijspraak werd hij een totaal ander mens. Er viel zo'n last van hem af. Hij had bijna dertig jaar in een gestrest lijf gezeten.''
Geen droge kost
Kijkers hoeven niet bang te zijn dat het programma vol droge kost en wetten zit. ''Ik heb het idee dat dit genre nu minder populair is, maar ik vind dat deze verhalen gezien moeten worden. Bovendien is het ook gewoon heel spannend om naar te kijken. Het lijkt een beetje op een thriller, maar dan met een sterk menselijk verhaal.''
Onschuldig?! is vanaf 24 oktober om 21.30 uur zes weken lang te zien bij RTL 4.
Ieder jaar worden zo'n duizend burgers die onschuldig zijn toch veroordeeld. Dat schat wetenschapsfilosoof Ton Derksen van de Radboud Universiteit Nijmegen, die onder meer Lucia de Berk vrijkreeg nadat zij onterecht was veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.
Volgens Derksen zijn tussen de tussen 4 en 11 procent van de veroordelingen onterecht, zo stelt hij in zijn boek Onschuldig vast, dat Metro vast in mocht zien. Derksen werkt op dit moment aan meerdere herzieningsverzoeken,
Opvallend: hoe zwaarder het delict, hoe hoger het percentage verkeerde veroordelingen is. Onder veelplegers, die relatief kleine vergrijpen plegen, schat Derksen het percentage verkeerde veroordelingen op tussen de 4 en 7 procent. Maar onder gevangenen die tot een levenslange gevangenisstraf zijn veroordeeld, ligt het percentage op zeker 11 procent. Derksen stelt zelfs dat „met een beetje pech” het aantal foute veroordelingen met een levenslange gevangenisstraf op 17 procent ligt.
Dat is veel meer dan tot nu toe werd aangenomen; de afgelopen tien jaar werden slechts vijf veroordelingen door de Hoge Raad herzien. Deze zaken kennen we al:
Schiedammer parkmoord
Foto: ANP
Op 22 juni 2000 klampt een elfjarig jongetje, dat hevig bloedt, een voorbijganger aan in het Beatrixpark in Schiedam. De jongen, Maikel, heeft een steekwond in zijn nek, en stelt dat hij en een meisje zijn belaagd door een man. De politie wordt gebeld, en die vindt even later het lichaam van de 10-jarige Nienke Kleiss. Ze is dood, beide kinderen zijn seksueel misbruikt.
Een paar maanden na de moord wordt Cees Borsboom opgepakt. De verdachte is al eerder veroordeeld voor ontucht met kinderen, en een agent had hem in de buurt van het park gezien.
Borsboom wordt zwaar onder druk gezet door de politie - hij wordt onder meer uitgeput door dag en nacht het licht aan te laten. De verdachte breekt, en legt een bekentenis af. Die trekt hij later weer in, maar desondanks wordt Borsboom in 2001 veroordeeld. In hoger beroep wordt Borsboom ook schuldig bevonden: hij krijgt 18 jaar gevangenisstraf en tbs.
Vier jaar later blijkt het een misser: Wik H. wordt gearresteerd voor een ander misdrijf, en zijn dna blijkt overeen te komen met dat in de zaak van de Schiedammer parkmoord. H. krijgt in hoger beroep eveneens 18 jaar en tbs.
Puttense moordzaak
Foto: ANP
Stewardess Christel Ambrosius verkracht en vermoord in het huis van haar oma in Putten. Ze is gewurgd, haar keel is doorgesneden en op haar lichaam wordt een druppel sperma gevonden.
Een jaar later worden Wilco Viets en Herman Du Bois veroordeeld. Op de avond van de moord zagen wandelaars hoe zij stapvoets door het bos reden. De druppel sperma op het lichaam van Ambrosius kan niet aan de mannen worden gelinkt, maar toch worden ze veroordeeld tot tien jaar celstraf.
Ze komen zeven jaar later, als ze tweederde van hun straf hebben uitgezeten, op vrije voeten. Maar in 2002 worden ze alsnog vrijgesproken. Het is dan nog niet duidelijk wie de moord heeft gepleegd.
In 2008 komt er alsnog een ander in beeld: het dna van Ronald P. matcht wel met de druppel sperma. Hij wordt in 2011 veroordeeld tot 18 jaar celstraf.
Lucia de Berk
Foto: ANP
Zeven patiënten overleden er, voornamelijk baby's, en verpleegkundige Lucia de Berk was steeds in de buurt. In het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag deden al langer rare verhalen over haar de ronde. Dat kan geen toeval zijn - in 2003 wordt ze veroordeeld voor een levenslange gevangenisstraf. Ze vermoordde haar patiënten door ze een overdosis medicijnen toe te dienen, zo luidde het verhaal.
Ook andere ziekenhuizen waar De Berk werkte hebben vermoedens dat zij betrokken is bij opvallende sterfgevallen. En ze wordt plotseling beschuldigd van brandstichting in haar ouderlijk huis, terwijl ze op dat moment tiener was, en bovendien niet in de buurt van het huis.
Maar als deskundigen de 'moorden' nog eens goed bekijken, blijkt er helemaal geen misdrijf te zijn. De slachtoffers zijn een natuurlijke dood gestorven, en De Berk had daar dus helemaal niets mee te maken. In 2009 wordt De Berk, die dan zes jaar lang onschuldig in de gevangenis zat, vrijgelaten.
Showbizzmoord
Foto: ANP
Platenproducent Bart van der Laar wordt in 1981 in een plas bloed gevonden in zijn huis in Hilversum. Een ongelukkige valpartij, lijkt het op het eerste oog. De zwaargewonde Van der Laar wordt naar het ziekenhuis gebracht, waar blijkt dat er een kogel door zijn hoofd is geschoten. Drie dagen later overlijdt de platenproducent alsnog.
Van der Laar had die dag een afspraak met Martien Hunnik, een prostitué. Hunnik had een alibi voor de moord, maar legt toch een bekentenis af. Hij trekt die later weer in, maar Hunnik wordt toch veroordeeld tot twee jaar cel en tbs. In zat zijn straf uit - in totaal acht jaar zat hij vast.
Afgelopen jaar werd de zaak na een herzieningsverzoek opnieuw behandeld. Het gerechtshof bepaalde dat de bekentenis van Hunnik, die hij later dus weer had ingetrokken, niet betrouwbaar was. Hij wordt alsnog vrijgesproken.
Ina Post
Foto: ANP
Op 22 augustus 1986 wordt in Leidschendam de 89-jarige mevrouw Kolstee-Sluiter gewurgd. Uit haar huis zijn een aantal cheques gestolen. De hoofdverdachte: haar verzorgster Ina Post. De cheques worden namelijk geïnd, en het handschrift zou overeen komen met dat van Post.
De verzorgster legt een verklaring af na meerdere omstreden verhoren. Post wordt veroordeeld tot zes jaar gevangenisstaf, en zat tweederde van haar straf uit. Ze blijft desondanks volhouden dat ze onschuldig is, en strijdt jarenlang om dat aan te tonen.
In 2010 haalt Post haar gram: in een herzieningszaak wordt besloten dat de zaak over moet worden gedaan. Daarin wordt ze alsnog vrijgesproken, wegens gebrek aan bewijs.
Gerechtelijke dwalingen in Nederland; ze komen vaker voor dan je denkt
Ton Derksen, wetenschapper Lucia de Berk kwam mede dankzij hem vrij. Maar justitie dwaalt veel vaker, betoogt Ton Derksen in een nieuw boek. Politie en OM manipuleren omdat ze vinden dat ze de maatschappij moeten beschermen. Maar niemand wil dat horen.
Folkert Jensma
Hoeveel smeekbeden van veroordeelden heeft de gepensioneerde hoogleraar Ton Derksen (1943) de laatste jaren wel niet ontvangen? Hij denkt er even over na, zijn vrouw Henny peinst mee. Samen komen ze op zestig tot zeventig. Ze herkennen de enveloppen en het type handschrift inmiddels. Op de piano ligt er weer één, wijst hij. Derksen maakte destijds naam met zijn analyse van de foutieve veroordeling van de Haagse verpleegkundige Lucia de Berk, die mede tot haar vrijspraak leidde. Sindsdien bestudeerde hij veertien zaken intensief – hij kan niet alles aannemen en schrijft dus regelmatig „weer zo’n teleurstellende brief”.
Een enkele keer is er een succesje – laatst kreeg hij nog iemand vrij die tot tien jaar was veroordeeld – maar vaak loopt het mis. De drempel voor herziening in het strafrecht is veel te hoog. In plaats van de eis dat er een ‘novum’ moet zijn, een nieuw feit dat indien bekend een ander oordeel had opgeleverd, werkt volgens hem de Britse maatstaf van de ‘real possibility’ van onschuld veel eerlijker. ‘Plausibele onschuld’, aantoonbaar op basis van het bestaande dossier – het komt veel voor, zegt hij. Hoe kan het anders dat in Engeland met een bevolking – die slechts drie keer zo groot is – van 1998 tot 2006 bij 54 mensen een veroordeling wegens moord werd herroepen? „In Nederland was dat in diezelfde periode twee, en tot 2016 vijf!” De zeventig vaak emotionele verzoeken op zijn deurmat na Lucia lieten Derksen niet los. Hoeveel onschuldigen zouden er ‘netto’ in Nederlandse gevangenissen zitten?
De meest bekende gerechtelijke dwalingen:
Hogere foutmarge
Dinsdag komt het resultaat uit. Het boek Onschuldig vast probeert een wetenschappelijk antwoord te geven op basis van empirisch onderzoek, interviews, ervaring met individuele zaken, buitenlandse vergelijkingen, analyse van de strafrechtpleging, kennis van cognitieve instincten en waarschijnlijkheidstheorie – zijn specialisme. Derksen beredeneert, mede op basis van de relatief veel hogere Engelse, Noorse, Schotse en Amerikaanse herzieningscijfers, dat de foutmarge van het Nederlandse strafrecht veel hoger moet zijn.
Hij vindt bij veelplegers een percentage foute veroordelingen tussen 4 en 7 procent. Bij ‘grootplegers’ (moord, verkrachting) ligt dat tussen 7 en 15 procent. Onder levenslang gestraften is het foutpercentage minimaal 11,4. Maar 17 procent houdt hij ook voor ‘goed mogelijk’.
Minimaal duizend onschuldigen zouden hier per jaar schuldig worden bevonden. Wat ook betekent dat er evenzovele echte daders voortvluchtig zijn. Hoe zwaarder het misdrijf, hoe makkelijker de rechter genoegen neemt met zwakker bewijs, vond hij, en hoe hoger het risico op een onjuist vonnis. Noors onderzoek onder strafrechters kwam bij de zwaarste zaken zelfs op een (impliciet) geaccepteerd foutpercentage van 17 procent uit.
Dat getal steekt schril af tegen de netto vijf justitiële dwalingen die justitie heeft erkend: de zaken-De Berk en -Ina Post, de Puttense moordzaak, de Schiedammer parkmoord en de Showbizzmoord. Dat zou optellen tot een nauwelijks waarneembaar foutpercentage van vele cijfers na de komma, en dus wijzen op een vrijwel feilloos werkend rechtssysteem. Dwalingen worden in de rechtspraak vooral gezien als witte raven: uitzonderingen in een systeem dat foutloos werkt. Anders zouden er immers wel meer herzieningen slagen. Een cirkelredenering waarover Derksen zich opwindt. Dat de Nederlandse strafrechtketen minder fouten dan elders produceert acht hij onwaarschijnlijk. Foutloze systemen bestaan nergens, net zomin als feilloos opererende politiemensen, officieren of rechters.
Fouten zijn onontkoombaar
De wetenschapsfilosoof Derksen is een ‘fallibilist’: hij gaat ervan uit dat fouten onontkoombaar zijn en mensen in hun overtuigingen, aannames of begrip van de feiten nooit perfect zijn. Wat hij ook niet erg vindt, zolang het maar onder ogen wordt gezien. Maar in de herzieningszaken waarbij hij betrokken was, leek het wel „alsof het me kwalijk werd genomen” dat hij op fouten wees. Dat deed hij aanvankelijk op de onbekommerde manier die hij in de filosofie gewend was. „Daar hak je op een ander in, die hakt dan terug en dan gaan we samen naar buiten en is het allemaal over”.
In de wereld van recht en vervolging ligt dat anders, ontdekte hij. Daar kun je niet vrijuit spreken en wordt harde kritiek gezien als wantrouwen of een aanval op iemands integriteit. Juristen worden opgevoed met een niet te schokken vertrouwen in het rechtssysteem, constateerde hij. Dan is zijn bruuske mededeling dat er in de strafrechtpleging gelogen wordt niet erg welkom.
Is dat onkunde, domheid, kwade trouw? Derksen probeert voorzichtig te zijn – hij kan de deuren al horen dichtslaan. Verschillende bijeenkomsten met magistraten mislukten omdat hij er ‘te hard’ in ging. OM en politie zouden de rechter vooral willen behoeden voor een verkeerd oordeel – en dus worden taps verkeerd uitgewerkt, ontlastend bewijs achtergehouden, daderkennis ingeprent bij onschuldigen of informatie bewust fout eenzijdig geïnterpreteerd. Het is liegen voor een ‘hoger goed’. Het is ‘immers’ aan politie en OM de maatschappij te beschermen tegen de dader, die het gedaan heeft en onder geen beding mag vrijkomen, zo luidt zijn theorie.
Types van suikerwater, die rechters
Wat meespeelt is dat officieren niet tegen rechters opkijken, zoals burgers meestal wel. Integendeel, als een officier van justitie overstapt naar de rechtspraak ziet men dat binnen het OM als een stap terug, niet als promotie. Types van ‘suikerwater’, die rechters, die in het goede spoor gehouden moesten worden. Ten bate van die noble cause wordt het manipuleren van bewijs gelegitimeerd, vermoedt hij.
Dat het onderwerp liegen taboe is, komt doordat erkenning ervan het vertrouwen in de rechtspleging voor de togadragers zelf catastrofaal ondermijnt. Het hele strafproces is immers gebaseerd op het uitgangspunt dat men op elkaars woord kan vertrouwen. Daarin is liegen ongehoord. Met dit boek hoopt hij het taboe te doorbreken. Hoewel hij zich geen illusies maakt over het publieke of politieke klimaat. „Justitiële dwalingen zijn tegenwoordig onterecht vrijgelatenen.” Dat mensen onschuldig worden opgesloten is in de publieke en politieke opinie eerder collateral damage van een systeem dat toch al te weinig mensen opsluit. En hijzelf wordt dan gezien als „de man die al die boeven wil loslaten”, zo weet hij.
Bij zijn interviews had Derksen geen toegang tot het OM, dat niet met hem wil praten. Hij had wel toegang tot de politie, de strafrechters en het gevangeniswezen, waar hij steekproeven en interviews hield. Van politiemensen en gevangenisdirecteuren die dachten dat het in gemiddeld ‘10 procent’ van de zaken fout was gegaan, tot veelplegers die (na correctie) aangaven dat 6,4 procent van hun eigen veroordelingen onterecht waren.
Derksen heeft bescheiden verwachtingen van zijn boek. Er zijn maar weinig mensen met macht die zijn geïnteresseerd in onschuldigen die tot een celstraf zijn veroordeeld. De politiek zal zich er niet aan branden. Bij de rechtspraak of het OM is er geen wil om dwalingen op de agenda te zetten.
‘Hij zal het wel gedaan hebben’
Derksen komt met een reeks oorzaken voor de feilen van de strafrechtketen. Hij licht er twee specifieke uit: een slecht begrip van waarschijnlijkheden en onbekendheid met empirie. Zo is de politie te gemakkelijk in het construeren van een motief, meent hij. Wie zich in de buurt van een moord of een aanranding bevond en geldgebrek heeft of het slachtoffer best aantrekkelijk vond, krijgt van de politie snel een rol als verdachte toegedicht. Terwijl het aantal mensen met geldtekort vele malen groter is dan het aantal moordenaars. En mannen die vrouwen aantrekkelijk vinden zijn ook niet echt dun gezaaid. Maar in de politielogica is nabijheid voldoende voor verdenking.
Verder meent hij dat het verschil tussen passend bewijs en discriminerend bewijs feitelijk onbekend is in de strafrechtpraktijk. Om discriminerend bewijs te vinden moet er echt gezocht worden naar potentieel ontlastende informatie – en daar heeft de politie een ingebakken afkeer van. Discriminerend bewijs maakt het waarschijnlijker dat het ene is gebeurd en juist niet het andere. Met ‘passend bewijs’ kun je twee kanten op– dus ook naar schuldig, wat veel beter uitkomt als je de schuldige al denkt te hebben.
Bij langdurige onderzoeken ontwikkelt de politie een belang dat de verdachte ook daadwerkelijk de dader is. ‘Line-ups’ waarbij getuigen een dader in een rij moeten aanwijzen zijn riskant voor de politie. ‘Hun’ verdachte zou weleens niet aangewezen worden. Ze worden tot het laatst uitgesteld of geschrapt. Vooral om te voorkomen dat de verkeerde wordt aangewezen, vermoedt hij.
Strafrechters schrijven hun vonnissen nogal eens zo dat ze immuun zijn gemaakt voor weerlegging. Dat gebeurt door alles wat ertegen spreekt om te draaien en weg te redeneren. Waren de omstandigheden uiterst moeilijk om het misdrijf te plegen? Dan is dat juist een bewijs van de sluwheid en de vastberadenheid van de verdachte.
Derksen neemt ‘ongelooflijke tegenzin’ waar om zich met dit ‘onplezierige onderwerp’ bezig te houden. „Het lijkt ook zo vruchteloos.” De politie is te druk met de eigen reorganisatie. „Maar ik wil het zelf gezegd hebben. Ik heb geprobeerd het zo clean mogelijk te analyseren: ik wil niet achteraf het verwijt krijgen dat ik het niet heb gezegd. Ten opzichte van die mensen die onschuldig vast zitten is dit een moreel punt.”
Vluchtelingenpolitiek is ‘het grootste bedrog van de 21e eeuw’ !
Vluchtelingenpolitiek is ‘het grootste bedrog van de 21e eeuw’
Tot 80.000 Eritreërs komen vakantie vieren thuis: ‘Eritrea Asiel Holiday Tours’ Internationale vluchtelingenpolitiek is “het grootste bedrog van de 21e eeuw”. Dat zei oorlogsjournalist Arnold Karskens vanochtend in WNL Op Zondag. Karskens deed deze uitspraak naar aanleiding van de recente discussie rondom Eritrese vluchtelingen. Sommige van hen zouden vakantie vieren in hun thuisland terwijl ze eerder bij een asielaanvraag beweerd hadden dat het daar voor hen te onveilig was.
Het kabinet beloofde eerder op te treden tegen dit gedrag, maar de Telegraaf onthulde eerder deze week dat tot nu toe geen enkele Eritreër zijn verblijfsvergunning ingetrokken zag omdat hij of zij thuis vakantie vierde. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie is dit omdat weinig Eritreërs op vakantie gaan in hun thuisland. RP: En WEER liegen ze dat het gedrukt staat!
Karskens veegde de vloer aan met dit argument. De verslaggever bezocht zelf het land en hoorde van bronnen ter plaatse dat tussen de 40.000 en 80.000 Eritreërs elk jaar daar vakantie vierden. “Dat zijn niet allemaal vluchtelingen, maar overwegend wel”, aldus Karskens, die sprak van “Eritrea Asiel Holiday Tours”.
Na intensief overleg met GAIA en de Fur Free Alliance, die door GAIA vertegenwoordigd wordt in België, heeft modegigant Gucci beslist te stoppen met het gebruik van bont vanaf de zomercollectie 2018. Gucci’s hoofddirecteur Marco Bizzarri heeft dit aangekondigd tijdens een live uitzending van Gucci 2017. GAIA-directeur Ann De Greef: “Na Hugo Boss en Armani ziet ook het luxe merk Gucci voortaan af van bont. Gucci toont hiermee in te zien dat bont niet meer van deze tijd is.”
Gucci’s beslissing om bontvrij te gaan is het gevolg van een constructieve dialoog met de Fur Free Alliance, een overkoepelende organisatie van 40 dierenorganisaties die strijden tegen het kweken van pelsdieren voor bont. Deze organisatie beheert een speciaal programma van bontvrije retailers en merken genaamd Fur Free Retailer Program. In België zijn de bedrijven te vinden op http://www.gaia.be/nl/handelaars-zonder-bont-programma.
Gucci besluit nu te stoppen met bont van nerts, coyote, wasbeerhond, vos, konijn en karakul (ook wel bekend als Swakara of Perzisch lam) en alle andere soorten die speciaal gefokt of gevangen worden voor de bontindustrie. Gucci stapt hiermee in de voetsporen van Armani, Hugo Boss, Yoox Net-a-Porter, Stella McCartney en vele anderen die ook het internationale programma Fur Free Retailer ondersteunen.
Ann De Greef: “Ethiek en duurzaamheid spelen inmiddels een cruciale rol in de modewereld. Het moge duidelijk zijn dat het villen van een wild dier, het vlees weggooien, en het vervolgens gebruiken als decoratief randje aan de kraag van een jas of tas totaal niet duurzaam is noch ethisch te verantwoorden. De grote modemerken hebben eindelijk het licht gezien!”
Gucci’s hoofddirecteur Marco Bizzarri: “Sociaal verantwoord ondernemen is één van onze kernwaarden, en wij blijven ons inzetten voor het milieu en de dieren. Met hulp van de leden van FFA , is Gucci heel enthousiast om de volgende stap te zetten en wij hopen dat dit inspirerend zal werken voor meer innovatie en bewustzijn met blijvende verbeteringen in de luxe mode industrie.”
David Helfgott is a man of enduring musical genius, and it was his life that inspired the biographical drama, "Shine".
It's been 20 years since Geoffrey Rush played Helfgott, winning an academy award for his performance. Our reporter Craig Bennett caught up with the musical prodigy, and his wife and full time carer, Gillian
Het leukste van het web Nemo, de hond van de Franse president Emmanuel Macron, heeft een nogal gênante situatie veroorzaakt tijdens een vergadering. Macron zat met enkele staatssecretarissen in een salon van het Elysée wanneer Nemo plots zijn poot ophief en een plasje deed tegen de open haard.
Tijdens een vergadering in het Frans presidentiële paleis, trippelde de geadopteerde hond van Macron door de kamer en hief hij zijn poot op om een plasje te doen tegen de open haard. “Dit gebeurt niet vaak”, reageerde Macron, die duidelijk ongemakkelijk werd. “Het is door jullie dat mijn hond zich plots ongewoon gedraagt”, voegde de president er nog grappend aan toe.
Dieren In de Duitse deelstaat Thüringen worden binnenkort mogelijk zes ‘half-wolven’ gedood. Het gaat om welpen die een hond als vader hebben. Het landelijke wolveninstituut adviseert het ministerie van Milieu van Thüringen om de dieren zo snel mogelijk af te maken.
Het mengen van honden- en wolvengenen is volgens het instituut een gevaar voor de wolvensoort. Volgens het ministerie hoeven de jonge dieren echter niet noodzakelijkerwijs dood. Wel moeten ze uit de natuur worden “weggehaald”. Het ministerie heeft nog geen definitief besluit genomen over het lot van de bastaardwolven.
Lees ook
“België is het enige wolvenvrije land van Europa”. Al is dat een kwestie van tijd
Dat een wolf en een hond met elkaar paren is zeldzaam. In Duitsland leven verschillende wolvenroedels. Vorige week werd ook op de Veluwe in Nederland een wolf gespot.
De gummibeertjes van Haribo zijn favoriet bij jong en oud, maar een nieuwe documentaire heeft onthuld dat deze lekkernijen niet zo onschuldig zijn als ze lijken. De Duitse snoepjesfabrikant werkt samen met een plantage in Brazilië waar carnaubawas ontgonnen wordt en de arbeiders zich in schrijnende omstandigheden aan een hongerloontje uitsloven. De Duitse omroep ARD legt in ‘Markencheck’ deze wantoestanden bloot.
Carnaubawas, een ingrediënt dat de snoepjes doet glanzen en voorkomt dat ze aan elkaar plakken, is een geelbruine substantie die in de bladeren van de carnaubapalm zit. Deze plant komt van nature in het noordoosten van Brazilië voor. Dit staat bekend als de armste streek van het land. De documentairemakers beweren dat Haribo beroep doet op plantages waar arbeiders ongeveer 40 real (ongeveer 10,6 euro) per dag verdienen om de bladeren van de plant te hakken. Slapen doen ze niet in een comfortabel bed, maar buiten op de grond of in wagens. Ook hebben ze geen toiletten ter beschikking en water drinken ze ongefilterd uit rivieren in de buurt. De omstandigheden op de plantages zijn zo erg dat de Braziliaanse politie af en toe een raid houdt om de werknemers uit hun lijden te verlossen, zo is in de film van ARD te zien.
Lees ook
Na meer dan 7(!) uur eindelijk één rijstrook opnieuw open op E313 richting Antwerpen
De Duitse tak van Amnesty International meent dat het aan de Duitse bedrijven en de overheid is om leveranciers te controleren zodat de mensenrechten op de werkvloer gerespecteerd worden. “Als er misdrijven gebeuren, dan moeten de bedrijven hier paal en perk aan stellen en voor compensatie zorgen”, aldus economisch experte van Amnesty International Lena Rohrbach.
Een woordvoerder van Haribo zei eerder deze week aan de Britse media dat ze op de hoogte zijn van de beschuldigingen, maar dat het onderzoek naar de werkomstandigheden in Brazilië nog lopen. “De productieprocessen zijn erg belangrijk en we eisen dat alle leveranciers aan strenge sociale en ethische voorschriften voldoen.” Volgens de Global Slavery Index leven ongeveer 40,3 miljoen mensen als moderne slaven. Slechts 1 procent van hen kan aan deze wantoestanden ontsnappen.
Loopt je Android-telefoon de laatste tijd snel leeg? Je bent niet de enige die daar last van heeft. Daarom zetten we 10 tips op een rijtje, zodat je smartphone hopelijk weer het einde van de dag haalt.
De grote vraag: waarom gaan onze smartphones toch zo snel leeg? Dat komt volgens Thomas Haenen, redacteur bij Android Planet, doordat we veel socialmedia-apps op onze telefoon hebben: "Facebook, Twitter, Instagram, WhatsApp. Al dit soort apps zijn vaak op de achtergrond actief, houden je smartphone wakker en verbruiken daardoor veel energie."
Android Oreo
Daarom heeft Google in de laatste versie van Android, genaamd Oreo, een functie toegevoegd die de activiteit van apps op de achtergrond beperkt, vertelt Haenen: "Er zijn alleen nog maar nauwelijks smartphones met Oreo in omloop, dus het is wel zo verstandig om even te kijken hoeveel sociale apps je nou echt nodig hebt."
Naast het checken van jouw geïnstalleerde apps (via Instellingen > Apps) zijn dit onze 10 tips om voor een langere accuduur. Let op: de benamingen van de instellingen kunnen door alle verschillende Android-toestellen soms verschillen.
1. Gebruik alleen gps
De laatste versies van Android gebruiken een combinatie van gps, wifi en je mobiele netwerk om je locatie te bepalen. Door naar Instellingen > Beveiliging & Locatie > Locatie > Modus te gaan, kun je 'alleen gps' activeren.
2. Laat Google je niet constant volgen
Net als in bovenstaande optie ga je naar Instellingen > Beveiliging & Locatie > Locatie en ga je naar 'Locatiegeschiedenis'. Als dit is ingeschakeld, houdt Google bij waar je bent om zo 'nuttige informatie' aan je voor te schotelen. Dit kost veel energie en kun je daarom beter uitschakelen.
3. Vervang de Facebook-app
Uit onderzoeken blijkt dat de Facebook-app de meest energieslurpende app op menig Android-telefoon is. Je hebt er allerlei energiezuinige alternatieven voor, zoals Metal for Facebook of Tinfoil for Facebook. Eerstgenoemde is een lichte en functionele Facebook-app, de tweede gooit de mobiele website van Facebook - die ook goed werkt - in een app-jasje.
4. Gebruik een donkere achtergrond
Als je smartphone een amoled-scherm heeft - veel Samsung-telefoons hebben er één - dan verbruiken donkere kleuren minder energie dan lichte kleuren. Door bijvoorbeeld een zwarte achtergrond in te schakelen en de donkere modus van een app te gebruiken, kun je aanzienlijk veel batterij besparen.
5. Zet wifi, bluetooth en je hotspot uit als je het niet gebruikt
Als je geen wifi, bluetooth of je hotspot nodig hebt, schakel het dan uit in de instellingen. Vooral je hotspot kan onopgemerkt op de achtergrond blijven draaien waardoor je accu vrij snel leegloopt. Je vindt je hotspot via Instellingen > Netwerk en Internet > Hotspot en tethering.
6. Schakel trillingen tijdens tikken uit
De trilmotor in je smartphone heeft energie nodig om te kunnen trillen. Dus als je veel typt, verbruik je automatisch ook meer energie. Je kunt de trillingen uitschakelen door naar Instellingen > Geluid te gaan en daar dan 'trillen bij tikken' uit te schakelen.
7. Zet OK Google uit
De officiële Google-app komt met een optie die de hele tijd op de achtergrond luistert naar het commando 'OK Google'. Dit verbruikt energie en kun je uitschakelen door naar de Google-app te gaan en vervolgens Instellingen > Spraakinstellingen > OK Google detectie te gaan en dan 'altijd aan' uit te schakelen.
8. Beperk widgets en synchronisaties
Widgets kunnen je accu een stuk sneller leeg laten lopen omdat ze regelmatig verversen met nieuwe informatie, bijvoorbeeld de huidige temperatuur of de laatste nieuwsverhalen. Kijk goed naar welke widgets je écht nodig hebt en verwijder de rest van je telefoon. Beperkt ook de automatische synchronisatie van apps. Ga naar Instellingen > Accounts en kijk welke apps je handmatig wil verversen.
9. Zet je scherm minder fel
Dit lijkt een voor de hand liggende tip, maar veel mensen schroeven de schermhelderheid lekker omhoog als ze het scherm niet zo goed kunnen zien. Velen vergeten dan dat de helderheid zo hoog staat. Daarom is het belangrijk om de schermhelderheid naar beneden te halen en vervolgens de automatische schermhelderheid in te schakelen.
10. Schakel de accubesparingsmodus in
Als je toch niet genoeg energie hebt om het einde van de dag te halen, kun je als laatste redmiddel de energiebesparingsstand inschakelen. Die vind je bij Instellingen > Batterij > Batterijbesparing en zorgt ervoor dat het stroomverbruik tijdelijk wordt verminderd.
Bekijk ook de accutips van Merijn Doggen van techplatform Bright
Danse A La Vie Tu es le souffle de ma vie Le vent qui danse autour de moi Tu es la fraîcheur de mes nuits Mon cœur qui bat Tu es la rivière dans mon lit La mer qui vient et qui s'en va Tu es le seul cours de ma vie L'amour c'est toi Tu es mon toit et ma patrie L'amour c'est toi
Allez viens danse à la vie Sur un tango sur une mélodie Un chant d'amour un hymne infini En noires et blanches fais danser la vie Allez viens danse à la vie Le fandango c'est tell'ment joli Un chant d'amour qui déchire la nuit Viens et danse à la vie... Tu es le soleil qui sourit Les jours de pluie de froid Le grain de toutes mes folies C'est toujours toi Tout à tour amie ennemie Je vais là où j'entends ta voix S'il faut que je trouve un abri Tu es mon toit Si ma vie est une fantaisie C'est grâce à toi
Allez viens danse à la vie Sur un tempo sur une mélodie Un chant d'amour un hymne infini En noires et blanches fais danser la vie Allez viens danse à la vie Le fandango c'est tell'ment joli Un chant d'amour qui déchire la nuit Viens faire danser la vie
Met Het 5:2 Vasten dieet volg je twee dagen per week een relatief strikt dieet en de overige vijf dagen mag je alles eten waar je zin in hebt. Het Vasten dieet is makkelijk vol te houden, werkt snel en effectief en is bovendien erg gezond!
Met Het Vastendieet val je af, blijf je gezond en leef je langer!
Hoe werkt Het Vastendieet?
Je hoeft je tijdens het Vastendieet niet langdurig aan een strikt regime te houden, daarom is dit dieet ook goed vol te houden.Op de dagen dat er gedieet moet worden, mag je als vrouw zijnde namelijk maar 500 kilocalorieën nuttigen en als man zijnde 600 kilocalorieën.
Het 5:2 Vastendieet Documentaire
Bekijk hieronder de 5:2 Vastendieet Documentaire (Nederlandse ondertiteling) van Michael Mosley over Het 5:2 Vastendieet. Deze populaire Intermittent Fasting documentaire van Michael Mosley werd uitgezonden via de televisie zender BBC en de Nederlandse zender NTR.
Het Vastendieet week en dagindeling
Het maakt in principe niet uit wanneer je je twee vastendagen inlast. Op de vasten dagen mag je je calorieën in één keer gebruiken, maar ze ook spreiden over de dag. Het idee hierachter is dat men nog nooit wetenschappelijk heeft vastgesteld dat een groot ontbijt effectiever is voor gewichtsafname dan eten gedurende de dag.
In tegenstelling tot de algemene opvatting, blijkt Het 5:2 Vastendieet tevens door vasten een gezonde manier van afvallen. Doordat je 2 dagen in de week eten beperkt brengt het wijzigingen aan in je lichaam en herstelt je lichaam zichzelf.
Vasten zorgt ook voor afname van je bloedruk, cholesterol, bloedsuiker en IGF-1 (somatomedine-C) en helpt ziekten, waaronder hart en vaatziekten, beroerte, de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie, diabetes type 2 en kanker te voorkomen.
Beginnen met Het Vastendieet
Beginnen met het Vastendieet is eenvoudig. Bekijk hier Michael Mosley populaire BBC DOCUMENTAIRE Fast Diet over het Vastendieet zodat je meteen weet wat voor gezondheid voordelen het Vastendieet heeft en waarom je er van af gaat vallen. Koop het VASTENDIEET BOEK zodat je de basis van het vasten leert kennen (bovendien heeft het boek veel bruikbare tips en recepten). Word lid van de besloten FACEBOOK GROEP van Het 5:2 Vastendieet voor het stellen van vragen, motivatie, ondersteuning en het uitwisselen van recepten.
Ervaringen van Het 5:2 Vastendieet groep
Wij kunnen je alles vertellen over Het Vastendieet en zeggen hoe geweldig wij Het Vastendieet vinden, maar ik denk dat je meer overtuigd wordt als je het van de lijners en leden van Het 5:2 Vastendieet groep zelf hoort.
Hieronder zie je een alvast een kleine greep uit de ervaringen van de 5:2 Vastendieet groep leden. Als je nog meer ervaringen wilt zien, of als je ondersteuning wilt tijdens het volgen van Het Vastendieet word dan gratis lid van Het 5:2 Vastendieet groep op Facebook. Ook voor tips en of recepten delen.
Het enige dieet dat ik (56) ooit heb volgehouden en waarschijnlijk een leven lang kan volhouden. Ben bezig sinds begin augustus, ben nu al tien kilo kwijt en maar liefst ZES cm van mijn tailleomvang en twee centimeter rond mijn hals. Belangrijkste: ik voel me er heerlijk en energiek en schoon bij. Mijn zandloperfiguur is weer zichtbaar, hoera!
Marja
De 5 kilo die ik af wilde vallen zijn eraf!! Ga maar gewoon door met dit dieet, hoewel het eigenlijk niet eens een dieet is… Maar het bevalt me prima en het resultaat is geweldig !! Love Het Vastendieet!
Angela
Ja ik ben heel enthousiast want ik ben vanaf april tot en met heden ermee 12 kilo afgevallen. Maar wat nog veel belangrijker is, is dat ik veel meer energie heb, beter naar mijn lichaam kan luisteren en ik ben veel meer in mijn evenwicht.
Willeke
HOERA!!!! 10 kilo eraf! Vanaf 1 mei, tweemaal per week vasten op vaste dagen, ook in de vakantie. Daarnaast gewoon eten. Wel veel bewegen! Het gaat me eigenlijk heel gemakkelijk af e voel me super!
Dieren Nederland is in de ban van de wolf. Een wandelaarster zag er deze week een in natuurreservaat de Veluwe, de derde al in een jaar. En dus rijst ook bij ons de vraag: is de wolf voorgoed terug? “We zijn het laatste wolvenvrije land van Europa”, zegt Jan Loos van Landschap vzw. Al duiken de dieren ook hier vaker op.
Bijna wekelijks meldt iemand dat hij of zij een wolf heeft gespot in ons land. Via het meldpunt ‘Welkom Wolf’ komen jaarlijks tientallen oproepen binnen. Van “ik heb gegrom gehoord in het bos” tot een foto met in de verte enkele stipjes. Dit jaar bleek elke oproep loos alarm: meestal verwart de mens de wolf met een husky of zelfs een vos.
Wanneer het bericht geloofwaardig klinkt en de foto of het voetenspoor toont dat het echt om een wolf gaat, wordt een taskforce op pad gestuurd. Een tiental wolvenexperts gaat dan zo snel mogelijk ter plaatse. Al blijft de kans dat het roofdier dan nog wordt gespot, bijzonder klein. “De wolf is een zwerver en zoekt prooi en een partner. Als hij die niet vindt, trekt hij verder”, zegt Jan Loos die het meldpunt beheert. “Wilde wolven kunnen enorme afstanden afleggen.” Zo trok een jonge wolf vanuit het oosten van Duitsland onlangs naar Wit-Rusland, een tocht van liefst 1.500 kilometer.
Lees ook
Wie z’n job niet goed doet vliegt buiten. Zo ook deze puppy
Frankrijk en Duitsland
In Nederland, en zeker in ons land, is de wolf hot topic. In Frankrijk en Duitsland liggen ze er niet meer meer wakker van. Beide landen tellen er elk een honderdvijftig, verspreid over verschillende roedels. De jonge dieren die het ouderlijke nest verlaten - dat doen ze meestal als ze twee jaar oud zijn - kunnen dan overal terechtkomen. Als er al een wolf wordt gespot in de Ardennen of Limburg, komt die meestal uit de buurt van Straatsburg (Frankrijk), voor de wolf amper een dag stappen. De wolven in Nederland komen uit de streek ten oosten van Berlijn.
Roodkapje-verhalen
“Dat een eenzame wolf ons land weleens doorkruist, staat vast, maar roedels kennen we hier nog niet”, gaat Loos verder. “Daarom zijn we het enige wolvenvrije land van Europa. We worden letterlijk omsingeld.” De wolf werkt dan wel aan zijn comeback in ons land, maar het valt moeilijk te voorspellen wanneer hij zich voorgoed in onze streken zal vestigen. Men spreekt over járen.
Nochtans heeft het dier zich door de jaren heen sterk aangepast aan de mens: hij vindt overal voedsel en stapt door felverlichte tunnels, springt over hekwerk en houdt heel af en toe halt op een parking. Beangstigend, vindt u? Loos stelt ons gerust. “De grote boze wolf bestaat niet. Die komt enkel voor in de Roodkapje-verhalen. Wolven zijn net bang van mensen en hebben ons meestal opgemerkt voor wij hen kunnen zien. We lopen ook rechtop en zien er zelfverzekerd uit. Dat schrikt hen zeker af, net als beren. De middeleeuwse verhalen behoren echt letterlijk tot het verleden: de laatste zestig jaar is er wereldwijd geen enkel geval bekend van een wolf die een mens heeft aangevallen.”
Schapen- en geitenhouders moeten meer vrezen. “We zijn het verleerd om ons vee goed op te hokken.” Brengt een wolf trouwens ooit schade toe aan je eigendom, dan krijg je een vergoeding, voegt Loos nog toe. De wolf is immers een beschermde diersoort.
De grote boze wolf bestaat niet. Wolven zijn net bang van mensen en hebben ons meestal opgemerkt voor wij hen kunnen zien
Jan Loos
Dieren in Nesten
Een wolf zien in ons land is dus een kwestie van tijd. Al is het zo goed als onwaarschijnlijk dat je er ooit oog in oog mee zult staan op een wandelpad in een bos. Slaag je er toch in eentje te spotten in Vlaanderen of de Ardennen? Dan ben je eerst en vooral een geluksvogel. Het Meldpunt vraagt ook om zeker foto’s en de locatie door te geven.
De programmamakers van ‘Dieren in Nesten’ konden in 2011 nog een wolf spotten in de bossen van Namen. In november van vorig jaar nog verklaarden enkele jagers uit Nassogne (Luxemburg) er ook een op het spoor te zijn, al is voor sluitend bewijs een DNA-analyse nodig
De bladeren verkleuren in de mooiste kleuren en vallen van de bomen. IJverig blazen medewerkers van de gemeente de parken met hun bladblazers schoon en ruimen tuineigenaren hun tuin op. Maar juist deze hersftbladeren zijn belangrijk voor insecten en bevatten belangrijke voedingstoffen voor de bodem.
Insecten en bodemverrijking
Op veel plekken zoals achtertuinen en de stadsparken worden de bladeren zodra ze vallen meteen opgeruimd. Een hoop dood blad kan natuurlijk verstikkend werken voor gras of de wintergroene planten in de tuin. Echter is het soms beter de bladeren te laten liggen of simpelweg te verplaatsen. De bladeren vormen een isolerend winterdek en bieden bescherming tegen strenge vorst maar zorgen er ook voor dat er minder onkruid groeit. Daarnaast zijn ze zijn ook belangrijk voor insecten, zoals pissebedden en duizendpoten, die deze als natuurlijke schuilplaats gebruiken. Ook de egel overwintert vaak tussen hopen herfstbladeren.
De insecten die weer tussen de bladeren leven dienen als voedselbron voor veel vogels in de karige wintermaanden. Maar ook veel bodemfauna is afhankelijk van de dode bladeren en zetten deze om in belangrijke voedingsstoffen voor de bodem. In feite zijn de bladeren een natuurlijke manier van bodemverrijking die nu vaak uit het systeem worden gehaald. Laat de bladeren dus in de bordessen liggen of leg het op een composthoop zodat je de voedingsstoffen kunt hergebruiken.
De Krant Word je moedeloos van de pakken herfstblad in je tuin? Nergens voor nodig: met deze tips heb je het zo geruimd. En het is nog nuttig voor je planten ook.
Maak er bladaarde van
Bladeren verteren tot kruimelige, donkere bladaarde, een beetje zoals bosgrond. Die bevat minder voedingsstoffen dan compost, maar verbetert wel de bodem in je tuin. Maak op een schaduwplek een korf van kippengaas. Gooi hem vol bladeren en maak goed nat. Nat blad verteert sneller.
Es, beuk, berk, kers, olm, haagbeuk, linde, eik, populier en wilg verteren het snelst, binnen een jaar. De hoop omkeren hoeft niet.
Strooi het in de moestuin
Laat moestuinbedjes niet leeg liggen. De regen maakt de aarde hard (zeker klei) en de voedingsstoffen spoelen uit. Leg een dik pak bladeren op de blote aarde. In maart meng je het onder of gooi je het op de composthoop.
Gebruik het als anti-vorstdeken
Sommige planten hebben bescherming nodig tegen de vorst, zoals de grote bladplant Gunnera en bananenbomen. Zet er een draadgaas rond en vul de korf met bladeren. In april haal je het ‘deken’ weer weg.
Maak er een dierenverblijf van
Als je je afvraagt waar de padden, kikkers en salamanders uit je tuin heen zijn, kijk dan maar eens onder een hoop bladeren. Leg her en der een hoop en laat hem onaangeroerd tot april. Stop er wat grillige takken onder, zo is er extra ruimte waar de egel kan overwinteren.
Geef het aan de bomen
Jonge (fruit)bomen hebben graag ruimte aan hun wortels. Daarom laat je het best een cirkel van 2 meter diameter onkruidvrij. Strooi er een dikke laag herfstbladeren uit; die houden het onkruid tegen en maken de grond luchtiger. Laat ze er rustig verteren. Strooi er in de lente nog een laagje stalmest of grove compost bovenop, als voeding.
Bouw er een muurtje van
Wie veel snoeit, weet hoe handig een takkenwal is. Tussen twee rijen palen stapel je alle takken en twijgen tot een dikke muur. Strooi er gerust ook bladeren tussen die langzaam (pas na twee jaar) verteren zoals van esdoorn, magnolia, plataan en paardenkastanje.
Leg het op straat
In een bladkorf, wel te verstaan! Tal van steden en gemeenten plaatsen draadkorven op de stoep. Het blad wordt gecomposteerd en als groencompost verkocht of uitgedeeld. En zo houd je de stoep vrij en begaanbaar. Rottend herfstblad wordt immers plakkerig en gevaarlijk glad.
Mix het met gazon
Gazonmaaisel verteert slecht en gaat vaak stinken. Houd je herfstbladeren bij en meng er systematisch een deel van onder het gras: het composteert sneller én geurloos. Maai je nu je gazon met het afgevallen blad erbij, dan heb je al meteen een kant-en-klare mix.
Bestrijd er het
onkruid mee
Een stuk grond met veel onkruid of een lap gazon waar je wilt moestuinieren? Bedek het met karton, strooi er een dik pak bladeren op en zet vast met een laag stalmest, houtsnippers of wat takkenbossen. Volgende lente is de grond onder je karton heerlijk rul en zijn onkruid en gras afgestorven. Spit of woel de grond om, raap er de onkruidwortels uit en je kunt van start gaan. Of laat alles liggen, maak gaten in het karton en plant daar rechtstreeks in.
Stop het in een vuilniszak
Duw goed aan, giet er flink wat water over, vouw de zak dicht en prik onderaan een paar gaten. Zet de zak weg, in de schaduw. Over een jaar haal je er bladaarde uit, die je tussen je bloemen en groenten strooit. Ideaal voor wie geen grote bladkorf kan plaatsen. Het verteren gaat nog sneller als je eerst een keer met je grasmaaier over de bladeren rijdt.
Doe de vogels een plezier
In een hoop bladeren zit ontzettend veel leven. Tal van bodemdiertjes en nuttige insecten zijn er aan het werk om het blad tot bladaarde en humus te verwerken. En dat weten de vogels maar al te goed! Wanneer het eten schaarser wordt, scharrelen ze tussen de bladeren op zoek naar wormen en insecten. Zelfs als het vriest, blijft het binnen in de hoop vorstvrij en vol leven.
Dek er de bodem mee toe
Bladeren verhogen het humusgehalte van je tuin en daar groeien je planten beter van. Laat het dus liggen waar mogelijk. Hark het alleen weg van het gazon, vis het uit de vijver en houd grindstroken en paden vrij. Strooi de bladeren die je verzamelde over elk kaal plekje aarde in je tuin en onder hagen en struiken. Het verteert rustig ter plaatse en remt ook het onkruid af: geen betere en goedkopere mulch.