De samenleving is jaarlijks veel meer geld kwijt aan het koningshuis dan door de overheid wordt gemeld in de officiële begroting, blijkt uit onderzoek van het Republikeins Genootschap. Volgens hen kost het koningshuis jaarlijks 345,5 miljoen euro, acht keer zo veel als de officiële begroting.
Onder leiding van hoofdredacteur René Zwaap van tijdschrift De Republikein werd twee jaar lang onderzoek gedaan naar de kosten van het Koninklijk Huis. Officieel gaat het daarbij alleen om de salarissen van Willem-Alexander, Máxima en Beatrix, hun reiskosten en het onderhoud van de paleizen. Daar is dit jaar 42,3 miljoen euro voor beschikbaar.
Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) zijn de berekeningen 'gebaseerd op giswerk'.
Vermogen van 12 miljard
In het onderzoek van het Genootschap, dat ijvert voor het afschaffen van de monarchie, worden ook onder meer de kosten voor beveiliging (40 miljoen euro per jaar), de kosten voor staats- en werkbezoeken (bijna 40 miljoen) en de belasting (192 miljoen euro) die het koningshuis níet hoeft te betalen meegerekend.
Dat laatste bedrag baseren de onderzoekers op de schatting dat het Koninklijk Huis 12 miljard aan privévermogen heeft opgebouwd en dat via stichtingen buiten het zicht van de belastingdienst is geparkeerd. Het vermogen zou onder meer zijn verdiend met aandelen Shell en ABN Amro.
Volgens de site van het koninklijk huis bezit de koning geen aandelen van bedrijven die het predicaat koninklijk mogen voeren. Het lijkt erop dat dit betekent dat hij zelf geen aandelen Koninklijke Shell bezit.
De Nederlandse monarchie is volgens de onderzoekers een van de duurste van Europa. Alleen het Britse koningshuis is met 450 miljoen euro per jaar duurder, maar, die kosten worden over een veel grotere bevolking verdeeld.
'Appels en peren'
Die vergelijking is 'appels met peren' vergelijken, aldus de voorlichters van het koningshuis en de premier. De RVD wil niets zeggen over het vermogen omdat dit 'privé' is. Volgens de dienst betaalt de koning 'gewoon belasting', al geeft de dienst toe dat voor hem enkele uitzonderingen gelden.
Over de kosten voor beveiliging wil de RVD niets zeggen omdat mensen met kwade bedoelingen daar aanwijzingen over de beveiliging van het koningshuis zouden kunnen halen.
Er is al jarenlang politiek gesteggel over de kosten van het koningshuis, bijvoorbeeld over de onderhoudskosten van de Groene Draeck, de lemsteraak van prinses Beatrix.
Toegevoegde waarde BV Nederland
In de discussie over de kosten van onze monarchie wordt door voorstanders ook altijd aangevoerd dat het koningshuis ook geld oplevert voor de bv Nederland.
Werkgeversvoorman Hans de Boer (VNO-NCW) zei onlangs nog tegen Het Financieele Dagblad dat de toegevoegde waarde van het koningshuis bij handelsmissies 'aanzienlijk' is. Bij de missies naar China en Australië waar het koninklijk paar mee was, werd in totaal voor 700 miljoen euro aan contracten binnengesleept door Nederlandse bedrijven, becijferde de krant.