Illegale puppyhandel in Nederland samen stopzetten
Nog altijd verschijnen er regelmatig nare nieuwsberichten over de illegale puppyhandel in Nederland. Al langer zijn er...
Illegale puppyhandel in Nederland samen stopzetten
By Jacques on 14 juli 2017 in
Nieuws met
Nog altijd verschijnen er regelmatig nare nieuwsberichten over de illegale puppyhandel in Nederland. Al langer zijn er signalen dat de handel in ongezonde en illegale pups onverminderd door blijft gaan. De Dierenbescherming maakt zich ernstige zorgen over al het leed dat de illegale puppyhandel veroorzaakt.
Ieder jaar worden er 150.000 honden aangeschaft en van de helft van deze honden is niet duidelijk waar zij vandaan komen. Een groot deel van de honden uit de illegale puppyhandel blijkt uit Oost-Europa te komen. Waar er onder erbarmelijke omstandigheden gefokt wordt en de dieren niet goed verzorgd worden. De ouderdieren worden verwaarloosd en zijn ongezond. Waardoor veel pups geboren worden met ziektes of genetische afwijkingen.
De illegale puppyhandel zorgt voor veel dierenleed en veel pups worden dan ook niet oud. De illegale fokkers brengen de zieke pups naar Nederland en hier worden ze verkocht aan niks vermoedende kopers. De indruk wordt gewekt dat de pups hier geboren zijn en de paspoorten van de dieren worden gemanipuleerd.
Maatregelen illegale puppyhandel
Met de illegale puppyhandel wordt veel winst gemaakt. Investeren in de gezondheid of verzorging van de pups en hun ouder doen de fokkers niet. Ze houden de kosten zo laag mogelijk en de honden zijn hier de dupe van. Er zijn regels in Nederland omtrent het houden van- en fokken met dieren. Maar de handelaren weten deze nog altijd gemakkelijk te omzeilen.
De Dierenbescherming pleit voor aanpassing van de wet en een beter werkend systeem om de illegale puppyhandel een halt toe te roepen. Zij vinden dat er in de advertenties een verplicht en traceerbaar registratienummer vermeld moet worden. Ook moet het mogelijk worden om fokkers verantwoordelijk te stellen voor de fok- en leefomstandigheden van de honden. Ze willen ook voor een ‘witte lijst’ van fokkers in het buitenland opstellen.
Samenwerking met Marktplaats
Op Marktplaats worden er maandelijks 8600 advertenties met pups aangeboden en veel potentiële kopers wenden zich tot deze site. Maandelijks krijgt Marktplaats ongeveer 15 meldingen over pups die leven in erbarmelijke omstandigheden en verdachte situaties. Maar veel kunnen ze momenteel nog niet doen met deze meldingen.
Ook zij wachten op wettelijke aanpassingen die het dierenwelzijn gaan verbeteren volgens een woordvoerder van Marktplaats. Maar ook de consumenten zelf moeten goed blijven opletten en de illegale puppyhandel mijden.
Een rashond onder de prijs
Veel rashonden worden de dupe van trends, je ziet dan ineens een stijging in de vraag naar een bepaald ras. Deze ‘mode’ pups zijn vaak een stuk duurder bij de erkende fokkers en hier maken illegale fokkers misbruik van. Zij bieden rashonden ver onder de reguliere prijs aan en verkopen pups die niet raszuiver- en bovendien ongezond zijn.
Veel illegale fokkers wekken de indruk dat de pups die zij hebben zelf gefokt zijn en dat de moederhond aanwezig is. In de praktijk zie je echter dat de pups veel te jong bij hun moeder zijn weggehaald en dat dit invloed heeft op hun ontwikkeling. In Nederland houd een verkoper de schijn op dat zijn hond de moeder is van de pups.
Samen moeten we de illegale puppyhandel stoppen
De illegale handel in pups is afschuwelijk volgens Martijn van Dam staatsecretaris van Economische Zaken. Onlangs zijn er weer twee grote illegale handelaren opgepakt, waaruit blijkt dat de handel onverminderd door blijft gaan. Ondanks de maatregel dat er sinds 2015 alleen nog pups van 15 weken of ouder geïmporteerd mogen worden. De registratie en identificatie van honden moet ook volgens hem verbeterd worden.
Kritisch opstellen bij het zoeken naar een pup
Maar de consument moet ook meehelpen om de strijd tegen de illegale puppyhandel aan te gaan en deze te stoppen. Hij pleit voor een betere aanpak en de aandacht van de Nederlandse Voedsel– en Warenautoriteit, de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming en de Politie is niet genoeg.
Ook de consumenten moeten zich meer gaan verdiepen in de afkomst van hun potentiële pup. Een kritische kijk is hiervoor belangrijk en de lagere prijzen zouden niet de doorslag moeten geven bij het uitzoeken van een pup.
Leed na aanschaf ongezonde pup
Vaak brengen de lage prijzen veel ellende met zich mee en mogen de kopers van illegale en ongezonde pups alvast gaan sparen. Voor de hoge dierenartskosten die hen te wachten staan. De pups dragen ziektes met zich mee omdat ze niet ingeënt worden en hebben veelal afwijkingen.
Niet alleen de gezondheid van de pups laat het vaak afweten, dieren uit de illegale puppyhandel hebben vanwege hun slechte start ook vaak gedragsproblemen die een levenslang probleem voor de eigenaren kunnen opleveren. Veel pups worden te jong weggenomen uit het nest en zijn niet gesocialiseerd.
Aanschaf illegale pup voorkomen
Veel kopers staren zich blind op de prijs bij de aanschaf van een pup en letten te weinig op de leefomstandigheden van hun mogelijke nieuwe maatje. Ook heb je potentiële kopers die zich laten lijden door medelijden. Zij nemen tegen beter weten in de pup mee om hem te ‘redden’ uit zijn situatie.
Het maakt voor de pup in kwestie een verschil maar voor de ouderdieren brengt het meer leed. De vraag naar hun pups blijft bestaan en het fokken zal doorgaan. Om de aanschaf van een illegale pup te voorkomen is het belangrijk dat je op een aantal dingen let.
- Vermijd advertenties zonder duidelijke foto’s en overige info over het nest.
- Google de naam of nickname van de fokker en het e-mailadres. Zo vind je mogelijk verhalen van andere kopers.
- Kopieer en plak de tekst in Google om te bekijken of exact dezelfde tekst vaker gebruikt wordt.
- Bekijk alle advertenties van de fokker, bied hij meerdere nesten aan en veel verschillende rassen? Dan heb je mogelijk met een puppyfarm te maken.
- Neem eerst contact met de handelaar op en beoordeel hoe hij over de pups denkt. Gaat hij voorzichtig te werk en staat het welzijn van de pups voorop? Of merk je duidelijk dat het handelswaar is, waar hij zo snel mogelijk van af wilt?
- Zoek het nestje minimaal twee keer op voordat je over gaat tot kopen. Een goede fokker zal dit alleen maar toejuichen en akkoord gaan.
- Betaal liever niet contant, als je het geld kunt overmaken heb je bewijs van betaling en direct de gegevens van de fokker.
- Ga alleen over tot kopen als de pup gechipt is en is geregistreerd staat op de naam van de handelaar.
- Bezoek alleen een nest waar de moederhond aanwezig en let op haar conditie. Is de moederhond gezond en oogt zij verzorgt?
Bekijk ook de documentaire over de illegale puppyhandel in Nederland en Like & Share voor meer Awareness!