Ik ben Leny, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Bosheks.
Ik ben een vrouw en woon in Planeet Aarde (Nederland) en mijn beroep is Medisch Entomoloog, Imker, Wiccan en Lichtwerker .
Ik ben geboren op 22/05/0000 en ben nu dus 2024 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Flora Fauna Muziek Wetenschap.
Meer dan een halve eeuw heb ik een dierenopvang ( Stichting/TAO Foundation) https://taofoundation.international/nl/ voor dieren die niemand meer wil hebben. Werk als ARA(Animal Rights Advocate) voor de dieren die geen stem hebben.Dieren/Cyber activist.
V
To see a world in a grain of sand And a Heaven in a wild flower, Hold Infinity in the palm of your hand And Eternity in an hour.
~be who you are and say what you feel because those that matter... don't mind... and those that mind... don't matter..
Nice to see you here.㋡
I am a Wild Earthling.
I do not identify with illusory (and illegitimate) nation-state constructs nor do I require such constructs to verify and validate the legitimacy of my existence.
An infiltrator and subverter of institutions of indoctrination,an anti-authoritarian and an insurgent anarchist, and gravitate towards insurrectionist and anti-civilization tendencies. It's just a matter of whose.
Anti New World Order! "for our children, and our children's children"
I am a seeker, searching for truth, special behind the lies that the Goverments try to tell us.
Do not believe everything, discover your own truth!!
And please do not alowed that they take advantage of you.
Open your eyes!
Take care my friends Stay Wild & Free.. !
Tree Teardrop
X
Dropbox
Druk op onderstaande knop om je bestand naar mij te verzenden.
De hele wereld is in de ban van het coronavirus. Er worden drastische maatregelen genomen om de verspreiding van het virus te remmen, ook in Nederland.
Iedere dag worden we overspoeld met berichtgeving over het coronavirus. Vaak is het negatief. En dat is logisch in tijden van een crisis. Toch is er ook genoeg positief nieuws te melden rondom corona.
Zorgwijzer stelde daarom speciaal een goed-nieuws-overzicht samen. (laatste update: 10 april 2020)
Aantal patiënten op de IC voor het eerst afgenomen
Het RIVM meldt op 9 april 237 nieuwe geregistreerde ziekenhuisopnames. Dan zijn er 71 minder dan een dag ervoor. Ook in dagen ervoor lag het aantal nieuwe opnames relatief laag. Het resultaat is dat het aantal coronapatiënten op de IC voor het eerst is afgenomen. Dit gebeurde op 8 april 2020. Het zou gaan om 16 bedden meer dan op 7 april.
Op 9 april nam het aantal IC-patiënten weer licht toe, maar de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) blijft redelijk optmistisch.
Extra beademingsmachines IC
Toch blijft er druk op onze IC’s: op veel plaatsen in Nederland wordt daarom met man en macht gewerkt om de IC-capaciteit en het aantal reguliere ziekenhuisbedden te vergroten.
Vorig weekend bezorgde Philips de eerste 100 van in totaal 1.000 beademingsapparaten voor de Nederlandse Intensive Care’s. De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) zegt dat er nu 2.400 IC-bedden beschikbaar zijn.
Italië
Ook uit Italië komen er sinds begin april goede berichten over het aantal ziekenhuisopnames. Op dinsdag 7 april kwamen daar zelfs 106 IC-bedden bij, meldt correspondent Mustafa Marghadi op Twitter.
Aantal besmettingen neemt fors af
De groei van het aantal corona-besmettingen in Nederland neemt gelukkig sterk af. Het aantal personen dat een zieke aansteekt, ligt rond de 0,3. Dit is berekend op basis van een GGD-onderzoek van patiënten die zijn opgenomen in het ziekenhuis en die zijn ondervraagd over hun eerste ziektedag. Tijdens carnaval, rond eind februari lag het reproductiegetal op bijna 3.
De coronamaatregelen hebben dus een gunstig effect gehad op het voorkomen van de verspreiding van het virus. Dat stelt Jaap van Dissel, directeur van het Centrum voor Infectieziektebestrijding (CIB) van het RIVM.
Dit betekent niet dat de maatregelen kunnen worden versoepeld, want de verspreiding gaat ook bij 0,3 of 0,2 nog wel door. We moeten het volhouden tot het echt onder controle is.
Jaap van Dissel , RIVM
Eerste landen versoepelen maatregelen
Oostenrijk gaat als eerste land in Europa de maatregelen tegen het coronavirus versoepelen:
Na Pasen (12 en 13 april) mogen kleine winkels en parken weer open.
Begin mei mogen, als het goed is, ook grotere winkels, winkelcentra en kappers hun deuren weer openen
Midden mei volgen mogelijk hotels en restaurants
Grote evenementen blijven tot zeker eind juni verboden. Maar de verwachting is dat nog wel langer kan duren.
Opvallend is verder dat Oostenrijkers verplicht zijn om een mondkapje te dragen als ze winkels ingaan. Ook zijn er strenge limieten voor het maximum aantal klanten per winkel.
Denemarken
In Denemarken gaan na pasen (op 15 april) de basisscholen en kinderdagverblijven weer open.
Coronavirus lijkt in China onder controle
In China komen er nauwelijks nieuwe besmettingen bij van Covid-19. Het land lijkt de situatie onder controle te hebben. In Wuhan en de Chinese provincie Hubei, waar de coronapandemie is begonnen, is het laatste noodhospitaal al een tijd geleden gesloten.
In China zijn er op 8 april 62 nieuwe besmettingen bijgekomen. Er zijn in het land ook meerdere coronagevallen bijgekomen die geen symptomen vertoonden. Veel besmettingen komen van Chinezen die waren teruggekeerd vanuit het buitenland. Critici twijfelen aan deze cijfers en denken dat de aantallen bewust lager worden gehouden.
Bijna 83.000 mensen in China hebben het longvirus gekregen. Althans, dat is het geregistreerde aantal besmettingen. Van deze groep zijn er inmiddels bijna 78.000 volledig hersteld. Ruim 3.200 mensen zijn overleden.
Openbare leven langzaam opgestart
Hoewel er nog steeds strenge maatregelen gelden in China wordt de economie en het openbare leven langzaam aan weer opgestart:
In Shanghai en Peking zijn musea, attracties en parken weer open. Bij de ingang wordt men nog wel gescreend op klachten.
Ook winkels zijn grotendeels weer open, zelfs in Wuhan.
Bioscopen gaan op de meeste plekken weer open.
Het openbaar vervoer rijdt in veel steden weer als normaal.
In meerdere sectoren zijn de mensen weer aan het werk, vooral in de industrieën die vitaal zijn voor de economie.
Ook uit Zuid-Korea, Hong Kong en Singapore komen positieve berichten. Het aantal nieuwe besmettingen (en doden) is daar sterk afgenomen.
Hoe lang duurt het nog?
Het is lastig te voorspellen hoe lang de coronapandemie nog duurt in Nederland en de rest van Europa. Wel weten we hoe de ziekte zich heeft ontwikkeld in China, waar de piek al een even geleden is bereikt:
In China heeft het coronavirus vanaf ergens eind december ongeveer een maand maand lang ongestoord zijn gang kunnen gaan.
Op 23 januari werd een lockdown ingesteld voor de provincie Hubei, waar 60 miljoen mensen wonen.
Ruwweg eind februari – een maand na de lockdown in Hubei – werd de piek in China bereikt. Vanaf dat moment nam het aantal nieuwe gevallen alleen maar af.
De ‘lockdown’ in de provincie Hubei (met uitzondering van Wuhan) werd op 25 maart grotendeels opgeheven.
In Wuhan waar de uitbraak begon, is de lockdown op 9 april opgeheven.
Hoopgevend
Het is hoopgevend dat de maatregelen in China en een aantal andere landen effect hebben.
De vraag is nu of de maatregelen in Nederland en de rest van Europa drastisch genoeg zijn om het virus te controleren en het normale leven weer voorzichtig aan op te pakken, zoals nu ook in China gebeurt.
Het coronavirus heeft waarschijnlijk al veel meer mensen in Nederland besmet dan uit de officiële inschattingen blijkt. Zo blijkt uit een studie onder zorgmedewerkers van twee grote Brabantse ziekenhuizen. Het klinkt misschien als slecht nieuws, maar dit is juist een positieve ontwikkeling.
Waarom?
“Het betekent dat de groepsimmuniteit onder de Nederlandse bevolking waarschijnlijk al verder gevorderd is dan aanvankelijk gedacht”, zegt arts-microbioloog Jan Kluytmans, die is betrokken bij het onderzoek.
Bij veel mensen gaat de infectie van Covid-19 gepaard met lichte of milde klachten. Vooral bij jongere mensen gaan de klachten nog wel eens onopgemerkt voorbij.
Veel mensen genezen
Volgens het Johns Hopkins Coronavirus Resource Center zijn er wereldwijd al ruim 356.000 mensen (peildatum: 10 april) genezen van Covid-19. In werkelijkheid zijn dat er natuurlijk veel meer.
Hoewel harde cijfers ontbreken, weten we ook dat in Nederland al heel veel mensen zijn hersteld van het virus en daarmee immuniteit hebben opgebouwd. Hier wordt nog onderzoek naar gedaan.
In Nederland is een 101-jarige vrouw hersteld na besmetting met het coronavirus. Ze lag 1,5 week in het ziekenhuis.
Vaccin corona
Er zijn wereldwijd zo’n 40 farmaceutische bedrijven en academische instellingen die werken aan een vaccin tegen COVID-19. Naar verwachting is er begin volgend jaar op grote schaal een coronavaccin beschikbaar.
Het belangrijkste nieuws over de ontwikkelingen van een corona vaccin:
Coronavirus muteert ‘amper’
Het coronavirus muteert nauwelijks, terwijl het zich wel zeer snel verspreid onder de bevolking. Dat stellen onderzoekers van de Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory.
Er wordt door het Amerikaanse laboratorium onderzoek gedaan op meer dan 1.000 verschillende monsters van het virus, bijvoorbeeld de variant die als eerste in China opdook en de variant die nu in VS wordt aangetroffen. Uit het onderzoek blijkt dat er tussen de monsters weinig verschil zit, wat betekent dat het virus zich amper muteert.
Verder zijn er aanwijzingen dat er geen nieuwe varianten van het coronavirus ontstaan die dodelijker zijn dan de oorspronkelijke.
Al met al is dit erg goed nieuws voor de ontwikkeling van een vaccin:
Er hoeft niet ieder jaar een vaccin ontwikkeld te worden, zoals bij de gewone griep.
Eén vaccin zou jarenlang bescherming kunnen bieden en misschien zelfs levenslang.
Immuunsysteem maakt antistoffen aan tegen corona
Het menselijk immuunsysteem is in staat om te vechten tegen het coronavirus (COVID-19). Dit gebeurt op een vergelijkbare wijze als bij de griep. Dat blijkt uit een onderzoek in Melbourne, waar ook een Nederlandse onderzoekster aan meewerkt.
In het onderzoek werd gekeken naar de immuunreacties van patiënten die waren besmet met het coronavirus. Daarvoor werden cellen in het bloed onderzocht.
Wat bleek bij patiënten met milde klachten te gebeuren:
Meerdere onderdelen van het immuunsysteem werden vrij snel na de infectie geactiveerd.
De hoeveelheid virus ging langzamerhand naar beneden.
Drie dagen na de piek van de immuunreactie was het lichaam virusvrij en hersteld.
Het lichaam van patiënten doet dus precies wat het moet doen: vechten tegen het virus. De resultaten in het onderzoek moeten helpen bij de ontwikkeling van een effectief vaccin dat het immuunsysteem op dezelfde wijze kan activeren als bij een daadwerkelijke besmetting, maar zonder dat men er ziek van wordt.
Eerste humane proef vaccin coronavirus
In de VS is men (op 16 maart) begonnen met een eerste humane proef voor een vaccin ter bescherming tegen het coronavirus.
Het vaccin veroorzaakt geen COVID-19, maar bevat een genetische code die van het virus is gekopieerd. Het lichaam gaat hierop reageren en maakt antistoffen aan. Toch stellen experts dat het nog maanden zal duren voordat bekend is of het vaccin werkt.
Tbc-vaccin ingezet onder zorgmedewerkers
In het Radboud Universitair Medisch Centrum en het Universitair Medisch Centrum Utrecht wordt er op grote schaal een tbc-vaccin ingezet om zorgmedewerkers mogelijk beter te beschermen tegen het coronavirus.
Het vaccin tegen tuberculose (tbc) geeft het afweersysteem een boost, waardoor personeel beter is beschermd tegen virussen. 500 medewerkers krijgen het vaccin toegediend. 500 andere medewerkers krijgen een placebo. Vervolgens worden beide groepen nauwlettend in de gaten gehouden. Als er minder mensen ziek worden en uitvallen in de gevaccineerde groep dan kan het vaccin op grote schaal worden ingezet ter bescherming van iedereen in de zorg.
Apen immuun na genezing corona
Uit een onderzoek van Chinese virologen blijkt dat apen die zijn geïnfecteerd met het coronavirus na genezing immuun blijken voor een nieuwe coronabesmetting:
Vier resusapen werden met het Covid-19 virus in aanraking gebracht.
Alle vier de apen werden ziek: ze kregen koorts, ademhalingsproblemen en verloren hun eetlust.
Eén aap ontwikkelde zichtbare schade aan de longweefsels. Die werd geëuthanaseerd.
De andere apen herstelden geleidelijk en vertoonden uiteindelijk geen symptomen meer.
28 dagen later kregen twee van de drie apen het coronavirus via de mond toegediend. Op dat moment waren deze apen al een tijdje niet meer positief op SARS-CoV-2 . Ook hun inwendige organen waren volledig hersteld.
Kort na het toedienen van het virus werd een lichte temperatuurstijging genoteerd, maar verder leek alles normaal.
De apen werden niet ziek. Sterker nog, er werden zeer hoge hoeveelheden antilichamen gedetecteerd. Een teken van immuniteit.
Dit zijn de eerste voorzichtige bewijzen dat er ook onder mensen groepsimmuniteit kan ontstaan. Maar iets dat bij apen werkt, werkt niet altijd hetzelfde bij mensen, benadrukken de onderzoekers.
15 procent burgers Heinsberg immuun
Uit een populatiestudie van het zwaar getroffen Duitse district Heinsberg zou blijken dat ruim 15 procent van de bevolking immuniteit heeft opgebouwd tegen het coronavirus. Daarnaast zou slechts 1 op de 270 mensen aan de gevolgen van het virus zijn overleden. Dat is minder dan 0,5 procent.
Medicijnen tegen coronavirus
Omdat een vaccin voor het coronavirus voorlopig nog even op zich laat wachten, wordt er wereldwijd ook veel onderzoek gedaan naar medicijnen tegen het coronavirus, bijvoorbeeld middelen met een antivirale werking.
Het belangrijkste nieuws over de ontwikkeling van een medicijn tegen corona
Bloedplasma
Het Erasmus MC is op 31 maart 2020 begonnen met een studie die moet onderzoeken of bloedplasma kan worden ingezet om zieke coronapatiënten te genezen. De medisch-ethische commissie heeft groen licht gegeven voor het toedienen van plasma. Ziekenhuizen gaan onderzoek doen naar de effectiviteit.
Ook in Zuid-Korea is een vergelijkbaar onderzoek opgestart en met positief resultaat. Artsen claimen dat twee zieke patiënten, een man van 71 en een vrouw van 67, zijn genezen met behulp van bloedplasma.
Beiden patiënten lagen aan de beademingsmachine op de IC en kregen bloedplasma toegediend. Na een dag ging de conditie van de man sterk vooruit. Ook de vrouw werd beter, al duurde dit wat langer.
Deze methode heeft zich overigens al eerder bewezen, namelijk bij de sars-epidemie in 2002 en 2003. Toen bleek bloedplasma een effectief middel te zijn: minder ziekenhuisopnames en een lager sterftecijfer.
Chloroquine
Het middel chloroquine zou mogelijk helpen bij de behandeling van patiënten die besmet zijn met het coronavirus en ernstige klachten vertonen. Dit werd eigenlijk in 2004 al ontdekt door een team virologen van de Katholieke Universiteit Leuven. Zij kwamen erachter dat chloroquine antiviraal blijkt te werken tegen SARS-coronavirussen.
Er is echter veel meer wetenschappelijk onderzoek nodig naar de werkzaamheid bij mensen, voordat chloroquine in de praktijk en op grote schaal kan worden toegepast.
In China is er al wel een kort experimenteel onderzoek geweest. Daar kregen meer dan 100 patiënten in het ziekenhuis dit middel toegediend. Het gebruik van chloroquine tabletten liet positieve resultaten zien bij de patiënten, waaronder:
Koorts nam vaker af
Longfunctie verbeterde meer
Al met al werd de hersteltijd van patiënten een stuk korter en kon men eerder ontslagen worden uit het ziekenhuis.
Chloroquine is wereldwijd goed verkrijgbaar en gemakkelijk in grote hoeveelheden te produceren.
Op 10 maart heeft het RIVM aangegeven dat chloroquine ook in Nederland wordt toegediend bij COVID-19 patiënten met matig, ernstige of zeer ernstige klachten. Dit gebeurt echter alleen in strikt overleg met de patiënt. Vooralsnog gaat het om een off-label middel en/of experimentele therapie.
Hydroxychloroquine
Ook het middel hydroxychloroquine duikt steeds vaker op in berichtgevingen als een effectief middel tegen de symptomen van Covid-19.
Hydroxychloroquine zou vergelijkbaar werken als chloroquine, maar minder toxisch zijn. Daardoor kan het middel in hogere doseringen worden toegediend en daarmee de ontstekingsremmende eigenschap waarschijnlijk effectiever maken dan chloroquine. Veel onderzoek is echter nog nodig.
In België krijgen alle ziekenhuizen binnenkort genoeg hydroxychloroquine om 22.000 patiënten te behandelen. Ook in Nederlandse ziekenhuizen wordt het middel al toegepast.
Antilichaam gemaakt in Nederland
Wetenschappers uit Rotterdam en Utrecht hebben een gericht antilichaam tegen het nieuwe coronavirus gevonden. Het is het allereerste antilichaam waarvan bekend is dat het een infectie tegengaat.
“Er bestaat een goede kans dat dit medicijn uiteindelijk ook op de markt komt”, zeggen de onderzoekers. Het testen van dit middel gaat echter maanden duren.
Coronapufje moet hopelijk bescherming bieden
Een team van de Rijksuniversiteit Groningen (UMCG) is bezig met het aanpassen van een bestaand geneesmiddel, zodat deze via een inhalator kan worden toegediend om gedeeltelijk of zelfs volledig bescherming te bieden tegen het coronavirus.
Het coronapufje is een bestaand middel tegen malaria die de longen mogelijk kan beschermen tegen Covid-19.
Er moet volop worden getest op vrijwilligers om te kijken of het middel veilig kan worden geïnhaleerd. Het is volgens een professor van het UMCG een kwestie van maanden voordat we weten of het middel werkt.
Coronatest
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) benadrukt dat zoveel mogelijk mensen met symptomen van het coronavirus moeten worden getest. Met een coronatest kun je de overdracht snel stoppen, stelt de WHO. Dat komt omdat je besmette personen direct kunt isoleren en kunt achterhalen met wie zij contact hebben gehad.
Testcapaciteit wordt vergroot
Op 31 maart werd bekend dat er in Nederland vier keer zoveel capaciteit komt voor het uitvoeren van coronatests. Vanaf half april is het mogelijk om dagelijks 17.500 testen uit te voeren. In maart was dat slechts 4.000.
Bloedtest voor immuniteit
Verder zijn onderzoekers van de Nederlandse bloedbanken bezig met een landelijk bevolkingsonderzoek naar het coronavirus. Het doel van dit onderzoek is om proberen te achterhalen:
Hoe breed het virus zich heeft verspreid.
In hoeverre de samenleving immuniteit opbouwt.
De test wordt uitgevoerd op het bloed van tienduizenden bloed- en plasmadonoren van de bloedbank Sanquin.
Betrouwbare test voor iedereen
Binnen een paar weken zijn er mogelijk betrouwbare en laagdrempelige coronatests voor iedereen. Dat stelt hetlaboratorium voor Medische Microbiologie van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen.
Door veel te testen kunnen we ook zien wie wel en niet een virusbesmetting heeft doorgemaakt. Daarmee kun je de verspreiding beter in kaart brengen en nieuwe besmettingen voorkomen.
Mondkapjes voor de zorg
Er is nog steeds een nijpend tekort aan mondkapjes in de zorgsector. Dat geldt met name buiten de ziekenhuizen, zoals in de wijkverpleging of de verpleeghuiszorg.
Om de tekorten op te lossen gaan Nederlandse bedrijven miljoenen mondkapjes per week produceren, bestemd voor zorgpersoneel. Rond 14 april is de machine – die de kapjes moet gaan maken – klaar voor gebruik. Waarschijnlijk kan de productie eind april op volle toeren draaien.
Het grote voordeel van productie in Nederland is dat we niet afhankelijk zijn van andere landen: de mondkapjes kunnen sneller worden geleverd en de kwaliteit kan gemakkelijker worden gewaarborgd.
Veilig hergebruik mondkapjes mogelijk
De TU Delft heeft een methode ontwikkeld waarmee mondkapjes op een veilige manier tot vijf keer kunnen worden hergebruikt. De kapjes moeten hiervoor een speciale reiniging ondergaan bij een temperatuur van 121 graden.
De methode is direct toepasbaar en op te schalen, zodat vrijwel alle mondmaskers die in Europa worden gebruikt, kunnen worden hergebruikt.
Pakket aan noodmaatregelen
De Europese Centrale Bank (ECB) doet er alles aan om de eurozone te beschermen. Er worden vele tientallen miljarden vrijgemaakt om de klappen op te vangen in heel Europa.
Ook de Nederlandse overheid gaat opgebouwde financiële reserves benutten om geraakte bedrijven en zelfstandigen te ondersteunen. Er zijn meerdere maatregelen aangekondigd.
Dit zijn de vier belangrijkste:
Zzp’ers die door de coronacrisis zijn getroffen, komen sneller in aanmerking voor de bijstand.
Bedrijven die werktijdverkorting hebben aangevraagd, krijgen 90 procent van de loonkosten vergoed (in plaats van 75 procent).
Alle ondernemers krijgen drie maanden uitstel van het betalen van belastingen.
Bedrijven die direct zijn getroffen door de coronavirus, zoals horecagelegenheden, kunnen een directe tegemoetkoming krijgen van 4.000 euro.
750 miljard
Op 19 maart 2020 lanceert de ECB een plan om 750 miljard euro beschikbaar te stellen om staats- en bedrijfsobligaties op te kopen. Vorige week werd al besloten om 120 miljard euro in de Europese economie te pompen.
Positief effect op milieu
De coronamaatregelen hebben een aanzienlijk negatief effect op de economie, maar aan de andere kant juist een positief effect op het milieu.
Hoe hoe komt dat?
Er is minder verkeer op de weg
Er is minder bedrijvigheid
Industrieën worden deels stopgezet
Er wordt veel minder gevlogen
Luchtkwaliteit China verbetert
Satellietbeelden van NASA lieten een drastische daling zien van de vervuiling boven China. De hoeveelheid stikstofdioxide in de lucht zou met gemiddeld 35 procent zijn afgenomen in China. Er zou sprake zijn van ten minste een kwart minder uitstoot van schadelijke broeikasgassen.
Door de tijdelijk betere luchtkwaliteit wordt er mogelijk duizenden mensen een vroegtijdige dood bespaard. Sterker nog, het is zelfs aannemelijk dat de verbetering in de luchtkwaliteit in China meer mensenlevens heeft gered dan het coronavirus in eerste instantie heeft gekost.
Let op: in deze aannames zijn de neveneffecten op het sterftecijfer van het coronavirus niet meegenomen, bijvoorbeeld het feit dat er meer mensen overlijden als gevolg van de economische malaise.
Luchtkwaliteit Italië verbetert
Ook in Italië, dat al een tijdje in lockdown is, is de luchtkwaliteit verbeterd, blijkt uit metingen aan het aardoppervlak en satellietbeelden. In de afgelopen maand is de hoeveelheid stikstofdioxide gehalveerd. De lucht die mensen inademen is aanzienlijk schoner.
Doordat er in Venetië als gevolg van de noodmaatregelen niet meer mag worden gevaren, is het water in Venetië zo schoon dat je vissen kunt zien zwemmen. Dit is nooit eerder vertoond.
Luchtkwaliteit Nederland
Ook het effect op de luchtkwaliteit in Nederland is voorzichtig merkbaar, zo blijkt uit satellietfoto’s en berichtgeving van het RIVM. Door de coronacrisis zijn er minder industriële activiteiten en is er minder weg- en vliegverkeer. Dit zorgt voor een lagere uitstoot van luchtverontreinigende stoffen in ons land, zoals fijnstof en stikstofoxiden.
Naar verwachting zijn de precieze effecten over een paar weken duidelijk te zien in de gemeten concentraties.
CO2-uitstoot neemt af
Als gevolg van het coronavirus neemt de wereldwijde CO2-uitstoot en andere broeikasgassen ook af. Er is minder mensen- en goederentransport en industrieën draaien op een lager pitje.
De afname van broeikasgasuitstoot zal op termijn mogelijk ook positieve effecten hebben op de wereldwijde klimaatverandering. Het is echter nog te vroeg om daar harde conclusies uit te trekken.
Zelf positieve ervaring?
Heb je zelf nog goed nieuws in verband met het coronavirus of ervaar jij iets positiefs aan de thuisquarantaine?
Laat het – net als al vele anderen – hieronder weten in de reacties.
China, een land waar ze huisdieren, zoals honden en katten als voedsel gebruiken, is een Levensgevaarlijk continent en een risico voor de hele Wereld!
HET NIEUWE CORONAVIRUS: WAAR KOMT HET VANDAAN EN WAAR GAAT HET NAAR TOE?
Terwijl landen wereldwijd worstelen om het virus te bedwingen, haasten onderzoekers zich om vast te stellen waar het vandaan komt en – misschien nog wel belangrijker – waar het heengaat.
De berichtgeving over het Coronavirus of COVID-19 heeft Nederland en de rest van de wereld behoorlijk in de greep. Verschillende cijfers uit verschillende gebieden buitelen over ons heen, er zouden al vaccins ergens succesvol zijn ingezet, maar tegelijkertijd horen we dat we nog wel anderhalf jaar moeten wachten. We hebben het gekregen van een vleermuis, maar de bio-chemie in China wordt door menigeen ook argwanend bekeken.
Gemuteerd virus.
Special Professor Emerging en Zoonotic Viruses dr. Wim van der Poel van de Universiteit Wageningen onderzoekt dit soort virussen al 20 jaar. “De term COVID-19 voor de ziekte wordt vooral gebruikt door de WHO, maar wij spreken liever van SARS Coronavirus 2. Het virus lijkt namelijk sterk op SARS uit 2003, maar dan gemuteerd in een versie die veel makkelijker en sneller van mens op mens wordt doorgegeven. Ter vergelijking: SARS werd in 2003 pas na 4 maanden door de Chinese autoriteiten geïdentificeerd en daarna alsnog succesvol onder controle gebracht. SARS Corona 2 werd na 1 maand al volledig geclassificeerd. En besmette alsnog veel meer mensen. Overigens hebben ze deze zaken nu veel beter op orde in China.”
SARS Corona 2 is een zoönose, een ziekte die van dieren op mensen kan overspringen. Ook Ebola, BSE en de pest zijn zoönosen. Van der Poel benadrukt het belang van het onderzoek naar zoönosen voor de mensheid. “Zo’n 70% van alle virussen die de mensheid in de toekomst naar verwachting zal treffen, zal van dieren afkomstig zijn. Dat is geen nieuwe ontwikkeling, dat is altijd al zo geweest. Maar we weten nu veel meer dan 20 jaar geleden. En we komen ook steeds meer te weten. We hebben een goed beeld van hoe SARS Corona 2 ontstaan is.”
Decoronapandemie, coronacrisis of COVID-19-pandemie is de uitbraak in 2019 en wereldwijde verspreiding in 2020 van de ziekte COVID-19 en de gevolgen hiervan voor de samenleving. De veroorzaker is SARS-CoV-2, een nieuw coronavirus afkomstig uit een dierlijke gastheer (men spreekt dan van een zoönose).
In december 2019 werd in de Chinese miljoenenstad Wuhan een cluster van symptomen van een “longontsteking van onbekende oorsprong” waargenomen.[1] In de maanden daarna raakten eerst duizenden mensen in Wuhan en omgeving besmet en vervolgens in tal van andere landen. Een deel van hen overleed. Op 11 maart maakte de WHO bekend dat de uitbraak van COVID-19 een officiële pandemie was.
De term coronacrisis verwijst ook naar de gevolgen van de pandemie voor de samenleving. Zo kwam het culturele leven grotendeels tot stilstand en diende een ernstige economische recessie zich aan.
China, een land waar ze huisdieren, zoals honden en katten als voedsel gebruiken, is een Levensgevaarlijk continent en een risico voor de hele Wereld!
De Federal Communications Commission (FCC) zal elk excuus gebruiken om de krankzinnige en verraderlijke “Race to 5G” te versnellen – laat staan dat veel steden, landen en organisaties om verschillende geldige redenen actie hebben ondernomen tegen installatie (zie 1 , 2 , 3 , 4 ) naast gezondheidsrisico’s (zie 1 , 2 , 3 , 4 ), waaronder verminderde immuniteit voor ziekten. Sinds 2018 worden mensen en dieren ziek waar het is aangezet (zie 1 , 2 , 3 ,4) .
Hoe dan ook, de FCC gebruikt de pandemie van het coronavirus als een reden om de uitrol te versnellen, waaronder altijd het lanceren van satellieten om het vanuit de ruimte op ons af te vuren. Argh. Nu hebben ze de lancering van A LOT meer goedgekeurd, ook al werden ze er al van beschuldigd de milieuwetgeving te overtreden toen ze SpaceX’s Starlink Mega Constellation (ongeveer 42.000 ruimtevaartuigen!) Goedkeurden.
De FCC heeft SpaceX geautoriseerd om te beginnen met het uitrollen van maar liefst 1 miljoen grondantenne voor zijn Starlink internetproject.
Starlink is een ambitieus netwerk van ongeveer 12.000 satellieten dat SpaceX wil gebruiken om overal ter wereld snel internet te bieden.
“Het lijkt op een UFO op een stok”, zei SpaceX-CEO Elon Musk over deze grondantenne in een interview eerder deze maand.
SpaceX kreeg vorige week een belangrijke overheidslicentie, zo blijkt uit federale documenten, aangezien het bedrijf een regelgevende hindernis wegneemt die het dichter bij het aanbieden van een nieuwe snelle internetverbinding vanuit de ruimte brengt.
De Federal Communications Commission (FCC) heeft SpaceX toestemming gegeven om te beginnen met het uitrollen van maar liefst 1 miljoen van de grondantenne die het bedrijf nodig heeft om gebruikers te verbinden met zijn Starlink-satellietinternetnetwerk. Starlink is het plan van SpaceX om een onderling verbonden netwerk of “constellatie” van ongeveer 12.000 kleine satellieten te bouwen om overal ter wereld snel internet te bieden. Het bedrijf heeft het afgelopen jaar 360 Starlink-satellieten gelanceerd
De licentie vermeldt dat elke grondantenne een diameter van 0,48 meter heeft, of iets minder dan 19 inch breed.
“Het lijkt op een UFO op een stok”, zei SpaceX-CEO Elon Musk eerder deze maand in een interview. “Het is erg belangrijk dat je geen specialist nodig hebt om te installeren. Het doel is voor … slechts twee instructies en ze kunnen in beide volgorde worden uitgevoerd: naar de lucht wijzen, aansluiten. ”
De FCC moet het publiek beschermen door de telecomindustrie te reguleren. Helaas waren ze al lang voor de regering-Trump een “gevangen genomen agentschap” . De “Race to 5G” heeft ze echter veel gevaarlijker gemaakt. In februari 2019 heeft de telecomindustrie in het congres verklaard dat ze GEEN wetenschappelijk bewijs hebben dat 5G veilig is.
MEDICIJN GEVONDEN DAT HET CORONAVIRUS BINNEN 48 UUR UITSCHAKELT?
MEDICIJN GEVONDEN DAT HET CORONAVIRUS BINNEN 48 UUR UITSCHAKELT?
Het medicijn – dat nu gebruikt wordt om parasieten te bestrijden – lijkt in ieder geval in het laboratorium veelbelovend.
Tot die conclusie komen onderzoekers van Monash University nadat ze het middel in het laboratorium loslieten op cellen die met het virus geïnfecteerd waren. De experimenten wijzen uit dat het middel het virus binnen 48 uur kan doden. “We ontdekten dat een enkele dosis in 48 uur tijd in feite al het virale RNA verwijderde en dat er zelfs na 24 uur al sprake was van een significante afname van het virus,” aldus onderzoeker Kylie Wagstaff.
Meer onderzoek Of dit dan de behandeling is waar talloze patiënten wereldwijd naar smachten? Die conclusie zul je Wagstaff nog niet zo snel horen trekken. Het is namelijk belangrijk om je te realiseren dat deze resultaten enkel in het laboratorium geboekt zijn. Of het middel in vivo – oftewel in het menselijk lichaam – hetzelfde resultaat heeft, is nog onduidelijk. “We moeten nu uitzoeken of de dosis waarin je het aan mensen kunt toedienen, effectief is. Dat is de volgende stap.”
This video is a special tribute to the the magical maestro "VANGELIS" the most inteligent music composer and producer of the electronic music world history ever. This track is one of all time my favorites and i decide to make a special videoclip to that. I've decide to cut and mix it together some of "Jesus of Nazareth" classic movie scenes and give it a touch of synchronization with this marvilous song and a touch of old movie effects. I hope you like it because i really made this with all of my heart and senses on it If the master VANGELIS see this work please give me a word about it, please, is very important to me to know it, and a pleasure too. From PORTUGAL with love to the world and music.
CREDITS: MUSIC: Vangelis - 12 o'clock (1975 Heaven and Hell album) VIDEO: Luis Moreira (from Setúbal - Portugal) SCENES: Jesus of Nazareth (1977 Franco Zeffirelli) E.mail: uprecordsportugal@netvisao.pt
Listen, O dearly beloved! I am the reality of the world, the centre of the circumference, I am the parts and the whole.
I am the will established between#Heaven and #Earth, I have created perception in you only in order to be the object of my perception. If then you perceive Me, you perceive yourself. But you cannot perceive Me through yourself, It is through my eyes that you see Me and see yourself, Through your eyes you cannot see Me.
Dearly beloved! I have called you so often and you have not heard Me I have shown myself to you so often and you have not seen Me. I have made myself fragrance so often, and you have not smelled Me. Savorous food, and you have not tasted Me. Why can you not reach Me through the object you touch Or breathe Me through sweet perfumes? Why do you not see Me? Why do you not hear Me? For you My delights surpass all other delights And the pleasure, I Procure you surpasses all other pleasures. For youI am preferable to all other good things.
I am Beauty! I Am Grace! Love Me. Love Me alone!
Love yourself in Me, in Me alone. Attach yourself to Me, No One is more inward than I.
Others love you for their own sakes. I love you for yourself. And you, you flee from Me.
Dearly beloved! You cannot treat Me fairly, for if you approach Me, it is because I have approached you. I am nearer to you than yourself. Than your soul, than your breath.
Who among creatures would treat you as I do? I am jealous of you over you. I want you to belong to no other, not even to yourself. Be mine, be forMe, as you are inMe, though you are not even aware of it.
Dearly beloved! Let us go toward Union. And if we find the road that leads to separation. we will destroy separation.
Let us go hand in hand. Let us enter the presence of Truth. Let it be our judge, and imprint its seal upon ourUnion for ever. #Alone-with-Alone| Version By:#Henry-Corbin
One of the 20th century’s most prolific scholars of Islamic mysticism, Henry Corbin (1903-1978) was Professor of Islam & Islamic Philosophy at the Sorbonne in Paris and at the University of Tehran. (Iran)
Corbin’s central project was to provide a framework for understanding the unity of the religions of the Book: Judaism, Christianity and Islam. His great work: “Alone with the Alone: Creative Imagination in the Sufism of Ibn ‘Arabi “is a classic initiatory text of visionary spirituality that transcends the tragic divisions among the three great monotheisms. Corbin’s life was devoted to the struggle to free the religious imagination from fundamentalisms of every kind.
Mystic, philosopher, poet, sage, Muhyiddin Ibn 'Arabi is one of the world's great spiritual teachers. Ibn 'Arabi was born in Murcia, Spain in 1165 and his writings had an immense impact throughout the Islamic world and beyond. The universal ideas underlying his thought are of immediate relevance today.
Het nieuwe coronavirus verspreidt zich razendsnel over de hele wereld. Maar hoe ontstaat zo'n nieuw virus, hoe past het zich aan aan de mens en hoe word je er ziek van? Professor Menno de Jong van het Amsterdam UMC geeft antwoord op al je vragen!
We praten hier dus NIET over nepneiuws maar over vastaatnde feiten !
Feiten die ogenschijnlijk niks met elkaar hebben te maken maar opeens wel als een legpuzzel in elkaar vallen .
En het wekt nog meer argwaan als opeens al dit nieuws wordt verwijderd en gecensureerd ! op alle sociale media WTF !!!!!
David Icke werd eergisteren geïnterviewd door het mediaplatform London Real. Veel mensen keken het interview live, maar het werd een minuut na afloop direct verwijderd door Youtube. Er is nu een totale David Icke-block op sociale media en het is daar ook verboden om de link te leggen tussen COVID-19 en 5G.
De vrijheid van meningsuiting staat zwaar onder druk. En daar zullen we met z'n allen tegen moeten strijden.
Als op het Leidseplein de lichtjes weer eens branden gaan
Als op het Leidseplein de lichtjes weer eens branden gaan
En is ‘t gezellig op het asfalt in de stad En bij het Lido zijn de blinden voor de raam vandaan Dan gaan we kijken naar het sprookje, lieve schat Zo hand in hand, jij en ik, lachende naar alle kant Als kinderen zo blij omdat het licht weer brandt Als op het Leidseplein de lichtjes weer eens branden gaan Dan gaan we kijken naar het sprookje, lieve schat
Maantje in zijn volle luister is weer present Het laat me zien, hier in het duister, hoe mooi je bent Samen lopen wij te dromen, hier hand in hand Tot straks het licht weer brandt
Als op het Leidseplein de lichtjes weer eens branden gaan en het is gezellig op het asfalt in de stad En bij het Lido zijn de blinden voor het raam vandaan Dan gaan we kijken naar het sprookje, lieve schat
Als op het Leidseplein de lichtjes weer eens branden gaan En is ‘t gezellig op het asfalt in de stad En bij het Lido zijn de blinden voor de raam vandaan Dan gaan we kijken naar het sprookje, lieve schat Zo hand in hand, jij en ik, lachende naar alle kant Als kinderen zo blij omdat het licht weer brandt Als op het Leidseplein de lichtjes weer eens branden gaan Dan gaan we kijken naar het sprookje, lieve schat
Geschreven tijdens de 2e wereldoorlog door Jacques van Tol en Cor Steyn. Gezongen door Willy Walden.
Zeg maar dag, bejaarden, zieken en uitkeringstrekkers !!
Om een ‘loterij’ te voorkomen, is de crisisfase onderverdeeld in drie blokken. In het eerste blok gaat de drempel voor opname omhoog, worden patiënten geweigerd die waarschijnlijk nog maar kort te leven hebben, al zeer zwak zijn en/of kampen met zware ziektes. In het tweede blok wordt de medische selectie nog strenger en wordt ook gekeken naar mensen die al op de ic liggen: heeft verdere behandeling nog wel zin?
Als er dan nog steeds een beddengebrek is, gaat het derde blok in en moet er gekozen worden op basis van niet-medische gronden. Er kan geloot worden, het principe ‘wie het eerst komt’ is een optie, maar ook leeftijd en sociale status kunnen een rol spelen.
Zeg maar dag, bejaarden, zieken en uitkeringstrekkers !!
Om een ‘loterij’ te voorkomen, is de crisisfase onderverdeeld in drie blokken. In het eerste blok gaat de drempel voor opname omhoog, worden patiënten geweigerd die waarschijnlijk nog maar kort te leven hebben, al zeer zwak zijn en/of kampen met zware ziektes. In het tweede blok wordt de medische selectie nog strenger en wordt ook gekeken naar mensen die al op de ic liggen: heeft verdere behandeling nog wel zin?
Als er dan nog steeds een beddengebrek is, gaat het derde blok in en moet er gekozen worden op basis van niet-medische gronden. Er kan geloot worden, het principe ‘wie het eerst komt’ is een optie, maar ook leeftijd en sociale status kunnen een rol spelen.
Artsen schrijven nu crisis-regels: wie krijgt nog een bed op de ic?
DRAAIBOEKEr had allang een pasklaar protocol voor kunnen zijn, maar dat is er niet. Dus wordt deze week keihard gewerkt aan de precieze regels wie er bij een dreigend beddentekort nog op de intensive care terecht kan. De 70-plusregel gaat na kritiek in elk geval overboord.
Het staat nog letterlijk in de recent verspreide richtlijn van de landelijke vereniging voor ic-artsen: ,,Bij onvoldoende capaciteit worden ook patiënten van 70 jaar of ouder niet meer opgenomen of behandeld op de ic.” Voor alle duidelijkheid: die leeftijdsgrens geldt nu nog niet, maar hád in kunnen gaan als de ic’s waren overstroomd met coronapatiënten en het kabinet de ‘crisisfase’ uit zou roepen.
ADVERTENTIE
‘Vitale zeventiger’
Maar de gevoelige passage wordt nu uit de richtlijn geschrapt, zegt Diederik Gommers, intensivist bij het Erasmus MC en voorzitter van de landelijke vereniging voor intensive care, tegen deze nieuwssite: ,,Wij dokters werken heel vaak met leeftijd, maar we realiseren ons dat deze zin niet goed geland is. Als er iemand van 65 en iemand van 71 komt, moet je kijken naar de biologische leeftijd, de levensverwachting, naar wat iemand aan medische achtergrond heeft. Er zijn mensen van 72 die heel vitaal zijn en niks mankeren, dus het is terecht dat zij hiermee problemen hebben. Aan het eind van de week hopen we de nieuwe tekst van het triageplan klaar te hebben.”
Dat protocol moet artsen op de ic helpen bij het maken van de moeilijkste keuzes in hun loopbaan. Als niet iedereen meer een plek op de ic kan krijgen, worden bedden eerst verdeeld op basis van medische status en levensverwachting en – in de allerlaatste fase – ook op niet-medische gronden.
(Tekst loopt door onder de grafiek)
Om een ‘loterij’ te voorkomen, is de crisisfase onderverdeeld in drie blokken. In het eerste blok gaat de drempel voor opname omhoog, worden patiënten geweigerd die waarschijnlijk nog maar kort te leven hebben, al zeer zwak zijn en/of kampen met zware ziektes. In het tweede blok wordt de medische selectie nog strenger en wordt ook gekeken naar mensen die al op de ic liggen: heeft verdere behandeling nog wel zin?
Als er dan nog steeds een beddengebrek is, gaat het derde blok in en moet er gekozen worden op basis van niet-medische gronden. Er kan geloot worden, het principe ‘wie het eerst komt’ is een optie, maar ook leeftijd en sociale status kunnen een rol spelen.
Geen routine
Die laatste fase is allesbehalve routinewerk voor Nederlandse artsen. Het is belangrijk dat in elk ziekenhuis dezelfde regels gelden, daarom wordt nu een definitief draaiboek voor de crisisfase geschreven. De Federatie Medisch Specialisten heeft na consultatie van medisch-ethici vorige week een eerste conceptversie voorgelegd aan de Inspectie. Artsenfederatie KNMG en andere partijen buigen zich er nu nog over.
Dit protocol had misschien allang een keer opgesteld moeten zijn, zo erkennen betrokkenen, maar tot vorige maand leek dergelijke ‘oorlogsgeneeskunde’ ook voor professionals een ver-van-het-bed-show.
Luister ook naar Niels Klaassen over deze crisis-regels in de podcast Achter het Verhaal:
Verder weg
Lichtpuntje: vooralsnog lijkt de crisisfase wat verder weg. De dagelijkse toestroom van coronapatiënten naar de afdelingen voor meest intensieve zorg vlakt de laatste dagen af. Gisteren kwamen er 24 ic-patiënten bij, de dagen ervoor waren dat er tussen de 25 en 35, flink minder dan de 80 tot 100 nieuwe coronagevallen die vorige week dagelijks op de ic belandden. Er liggen nu 1409 Nederlanders met corona op de ic, de ziekenhuizen hebben 2400 plekken (waarvan 500 voor niet corona-patiënten). Daarmee is er nog ruimte voor 500 corona-patiënten.
Dus is het ‘afwachten of we in Nederland daadwerkelijk in ‘code zwart’ terechtkomen’, meldt René Héman, voorzitter van artsenfederatie KNMG op de website. ,,Maar we moeten ons er wel op voorbereiden. Dan is het voor zowel de burgers, maar ook voor dokters, belangrijk dat we overal in Nederland op dezelfde manier keuzes maken en samen proberen zoveel mogelijk levens te redden.”
Aan het eind van de week moet dat afwegingskader klaar zijn. In de hoop dat het al kort daarna voor altijd in de lade kan verdwijnen.
slinkse trucs / video‘Antibacteriële’ bankpassen, afpersingsmails waarin wordt gedreigd met een coronabesmetting of mondkapjes die nooit aankomen. Met slinkse trucs proberen cybercriminelen een slaatje te slaan uit de coronacrisis.
Koen VoskuilLaatste update:12:07
Delen per e-mail
Het Landelijke Meldpunt Internetoplichting van de politie heeft de afgelopen weken al tien malafide webshops offline gehaald. De webshops boden tegen betaling mondkapjes, zelftesten en andere preventieve artikelen tegen de coronacrisis aan, maar leverden die niet. Sommige leken sprekend op bestaande webwinkels. Er gaan zelfs afpersingsmails rond waarin wordt gedreigd de familie van de ontvanger te infecteren met corona als er niet betaald wordt.
Zo zijn er talloze nieuwe vormen van oplichting die inspelen op angstgevoelens tijdens de coronacrisis, blijkt uit inventarisaties van de politie en de Fraudehelpdesk. Neem een mail namens het RIVM waarin kwaadaardige software zit ingebouwd. En via Whatsapp wordt zogenaamd een uitkering aangeboden aan mensen die als gevolg van corona zonder werk zitten. In werkelijkheid proberen criminelen zo bankgegevens te ontfutselen.
Hoewel het aantal aangiften van cybercrime nog niet toeneemt, signaleert de politie dat de coronacrisis veelvuldig wordt misbruikt om mensen op te lichten. ,,In deze periode zijn mensen kwetsbaarder. Ze trappen sneller in dit soort trucs dan normaal”, waarschuwt Theo van der Plas, Programmadirecteur Digitalisering en Cybercrime van de politie.
Antibacteriële bankpas
Zo gaat er een mail van de bank rond waarin mensen wordt gevraagd hun bankpas op te sturen, zodat die omgeruild kan worden voor een zogenaamde antibacteriële pas. ,,Het is schandalig dat criminelen tijdens deze crisis nog extra slachtoffers maken”, zegt hij. ,,We zijn daarom extra gemotiveerd om deze mensen aan te pakken.” Het Landelijk Meldpunt Internetoplichting, de tien cybercrimeteams en het team High Tech Crime van de politie zijn daarom extra actief om coronafraude te dwarsbomen en op te sporen.
In deze periode zijn mensen kwetsbaarder. Ze trappen sneller in dit soort trucs
Theo van der Plas, Politie
Ook de Fraudehelpdesk ontvangt meldingen van oplichting en gegevensdiefstal die verband houden met het virus. ,,We zien dat oplichters inspringen op gevoelens van angst, maar ook op de behoefte de medemens te helpen”, zegt directeur Marloes Kolthof. ,,Fans van André Rieu worden opgeroepen geld te doneren zodat kinderen in Turkije niet met het coronavirus besmet worden.” Het management van André Rieu heeft laten weten niets met die berichten te maken te hebben.
Lees verder onder de foto
15.000 euro kwijt
In tijden van corona moet je elkaar steunen, dacht Frank ruim een week geleden. Dus toen een buitenlandse toeriste voor het Rotterdam Centraal Station niet met de bus kon, omdat daar geen contant geld wordt aangenomen, wilde hij graag helpen. Hij wist niet dat hij via een uiterst gewiekste truc een kleine 15.000 euro zou kwijtraken.
Frank nam een briefje van 5 euro aan, die hij elektronisch zou overboeken. Een derde persoon, die de toeriste leek te helpen, wist daar ‘een nieuwe manier’ voor. ,,Hij pakte mijn telefoon en scande een QR-code. Ik vond het wel vreemd, maar zag dat er inderdaad vijf euro was afgeboekt, dus het leek te kloppen.”
In werkelijkheid had de persoon bij het station zijn mobiele telefoon razendsnel via de QR-code gekoppeld aan Franks ING-rekening. Een dag later bleek zijn daglimiet verhoogd, was al zijn spaargeld naar zijn betaalrekening overgezet en overgeboekt naar een vreemd rekeningnummer. ,,Ik ben nog in gesprek, maar vooralsnog wil de bank de schade niet vergoeden”, zegt Frank. ,,Het is een flinke tegenvaller. Ik was aan het sparen om op termijn een huis te kunnen kopen. Dat is weer verder uit zicht nu.”
Het stomste vindt hij nog dat hij normaal gesproken juist scherp is op oplichterspraktijken. ,,Maar door alle oproepen om elkaar te helpen tijdens de coronacrisis, ben je toch een beetje minder alert. Je denkt goed te doen, maar daar wordt heel hard misbruik van gemaakt.”
Internetvandalisme
Om die reden springen oplichters maar al te graag in op de actualiteit, concludeert de Fraudehelpdesk, die de afgelopen tijd al meer dan 300 mails met betrekking tot het coronavirus ontving. Mensen ontvangen bijvoorbeeld belletjes over energiecontracten, die speciaal tijdens de crisis goedkoper zouden zijn. Of ze worden verleid in cryptovaluta te investeren, omdat die zogenaamd veel in waarde zullen stijgen.
De politie signaleert is alert op nog een ander fenomeen: de aan huis gebonden tiener die uit verveling aan internetvandalisme gaat doen. ,,Het begint misschien onschuldig met een poging om iemands wachtwoord te achterhalen”, zegt Programmadirecteur Digitalisering en Cybercrime Theo van der Plas van de politie. ,,Maar in werkelijkheid zijn jongeren nog maar één klik verwijderd van strafbaar handelen.”
Om jongeren te ontmoedigen om strafbaar gedrag op het internet te vertonen, plaatst de politie waarschuwingen op sociale media als Instagram. ,,Het lijkt klein leed, maar digitaal vandalisme kan leiden tot grote problemen. Niet alleen door de schade die het veroorzaakt, maar ook in de vorm van een strafblad voor de jongere”, aldus Van der Plas.
Malafide partijen
De politie raadt burgers aan om extra waakzaam te zijn op aanbiedingen of betaalverzoeken via de mail of op het internet. Bij twijfel kunnen mensen nagaan of de naam van de website voorkomt op deze lijst van malafide partijen.
Daarnaast ziet de politie dat mensen vaker oude laptops afstoffen zodat iedereen in huis op het internet kan. ,,Zorg in elk geval dat van die apparaten de beveiliging op orde is. Zorg dat de systemen en de virusscanner up to date zijn bijvoorbeeld”, geeft Van der Plas als tip. ,,En kijk of de wachtwoorden aan vernieuwing toe zijn. Dat kan een hoop ellende schelen.”
* De naam van Frank is op verzoek gefingeerd. Zijn echte naam is bij de redactie bekend.
Bekijk hieronder onze video's over het coronavirus.
Ferrets catch the flu and exhibit similar symptoms to us so they are used in research to make flu vaccines and to better understand why this disease is so good at making us ill. Here Professor Wendy Barclay of Imperial College London explains their role in her research. The ferrets we see are used to train scientists in how to handle the animals. We could not film the research ferrets because we might have given them a cold!
Read more about Ferrets and Flu on our sister website, Animal Research Information: the general role of ferrets in research is discussed here: http://www.animalresearch.info/en/des...
Ons wordt keer op keer verteld dat de fret het geschiktste model is voor onderzoek naar influenza, Corona inbegrepen. Ik schreef er hier al twee stukjes over. Het blijkt ook uit de gepubliceerde misbruikcijfers. (NL) Maar wie zich al wat langer met dierproeven bezighoudt weet dat het een leugen is. De hele dierproefwereld hangt aan elkaar van List en Bedrog. Men probeert het beulswerk te verbergen, vergoelijken, verfraaien, verzachten, enz.enz. Enerzijds is het te begrijpen, anderzijds denk je toch altijd dat de geleerde witte jas zo niet fatsoenlijk dan toch nog wel eerlijk is. Forget it. De waarheid is dat de diersoort helemaal niks uitmaakt!
Heel duidelijk blijkt dat ook uit een berichtje van weer een andere groep van verdedigers van dierproeven. Met de weidse naam: European Animal Research Association (EARA). Dit maakt reclame voor VARKENS. Varkens hebben een vergelijkbaar ademhalings- en immuunsysteem als de mens en dus ... vul het maar in. Ik verzin niks, de afbeelding staat hieronder.
1) Fretten worden misbruikt als proefdier, m.n. voor onderzoek naar influenza. Het vreemde daaraan is dat de fret beschouwd wordt als gedomesticeerd, als huisdier. Tot dezelfde familie behoort de nerts: daarvoor geldt zelfs een fokverbod! Die soort is wild, niet gedomesticeerd.
Maar tuig heeft overal maling aan. Ook met andere huisdieren zoals honden en katten wordt volop geëxperimenteerd.
2) Tuig houdt van theater, van valse voorstellingen. Dat zie je goed in dit filmpje, dat gemaakt is door een clubje van voorstanders van dierproeven. (‘Understanding animal research’) Hier wordt gedaan alsof leuk omgegaan wordt met de fretten, alsof er met ze wordt gespeeld. Maar de kooien op de achtergrond kunnen niet verborgen gehouden worden. En van de proeven zelf krijgen we echt geen filmpje voorgeschoteld.
3) Het aantal fretten dat in Nederland jaarlijks wordt misbruikt is sterk wisselend. De aantallen in de laatste vijf jaar zijn: 782 – 396 – 294 – 680 – 475.
Wat je hieraan ziet is dat men maar wat doet. Standaard wordt hoog opgegeven van de regulering van dierproeven, m.n. door Dierexperimentencommissie (DEC), en Centrale Commissie Dierproeven (CCD). Ook dit theater wordt bespeeld door het gezelschap van List en Bedrog. Mooi doen naar buiten, maar feitelijk zit er geen rem op. Vergunning voor experimenten met fretten? ‘Men vraagt en wij draaien.’
Op sociale media gaan veel onjuiste berichten over het coronavirus en de pandemie rond. NUcheckt zet de veel gedeelde berichten op een rijtje.
NUcheckt houdt dit overzicht van onjuiste berichten over het coronavirus op sociale media bij. Kom je zelf een bericht, foto of video tegen waar je twijfels bij hebt, mail dan naar factcheck@nu.nl. Dan gaan we ermee aan de slag.
Baksoda geen kuur tegen COVID-19
Een Nederlands Facebook-bericht waarin wordt beweerd dat baksoda helpt om COVID-19 te genezen, is ruim 36.000 keer gedeeld. Baksoda zou volgens het bericht werken tegen het coronavirus doordat het je bloed minder zuur maakt, wat er vervolgens voor zou zorgen dat virussen minder goed in je lichaam gedijen. Baksoda (ook wel bekend onder de Engelse naam baking soda, die vaak wordt gebruikt in de Nederlandse artikelen) zou zelfs al ten tijde van de Spaanse griep zijn gebruikt.
In de jaren twintig van de vorige eeuw bestond inderdaad het idee dat de zuurgraad van je lichaam invloed heeft op bijvoorbeeld verkoudheid of griep. Inmiddels is bekend dat het lichaam van gezonde personen er zelf voor zorgt dat de zuurgraad van het bloed stabiel is. Dit bevestigde Sarah Stanley, expert infectieziekten aan de Universiteit van Californië, aan persbureau AP. Ze vertelde dat je de zuurgraad van je bloed niet met voeding kan beïnvloeden en dat het voor je gezondheid ook erg belangrijk is dat de zuurgraad van je bloed stabiel blijft.
Er is geen enkele aanwijzing dat baksoda helpt tegen COVID-19, zo meldde onder andere de BBC, persbureau Reuters en factchecker Snopes. Langdurig veel baksoda nemen kan wel leiden tot een hoge bloeddruk.
Zie ook: NUcheckt: Heeft 'baking soda' helende krachten?
Onduidelijk of bloedgroep invloed heeft op ernst COVID-19
Op alternatieve gezondheidswebsites en sociale media wordt sinds half maart een bericht gedeeld waarin staat dat je bloedgroep invloed heeft op de kans dat je ernstig ziek wordt van besmetting met het coronavirus. Deze berichten zijn gebaseerd op één Chinees onderzoek.
Experts stellen dat er in dit onderzoek een interessante observatie is gedaan, maar dat op basis van het onderzoek geen conclusies kunnen worden getrokken. Het is op dit moment niet duidelijk of er een verband is tussen de bloedgroep en de ernst van de klachten van een COVID-19-patiënt.
Zie ook: NUcheckt: Geen duidelijk verband tussen bloedgroep en coronavirus
Geen bewijs dat vitamine C helpt tegen coronavirus
Vitamine C kan, in tegenstelling tot wat in verschillende berichten op sociale media wordt beweerd, een besmetting met het coronavirus niet voorkomen. Voldoende vitamine C binnenkrijgen door het eten van groenten en fruit is altijd belangrijk. Maar eerder onderzoek toonde al aan dat extra vitamine C slikken de kans op een verkoudheid niet kleiner maakt.
Ook zijn er op dit moment geen aanwijzingen dat vitamine C slikken helpt bij de behandeling van de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. Er wordt nu in China wel onderzoek gedaan naar een behandeling waarbij grote hoeveelheden vitamine C worden ingespoten. De resultaten van dat onderzoek worden pas in september verwacht.
Zie ook: NUcheckt: Geen bewijs dat extra vitamine C werkt tegen coronavirus
Tabel griep-, verkoudheids- en COVID-19-klachten niet van RIVM
Er worden veel tabelletjes gedeeld die je zouden helpen onderscheid te maken tussen griep-, verkoudheids- en COVID-19-klachten. Vaak staat bij deze tabellen dat ze van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) afkomstig zijn. Dat laatste klopt niet, bevestigt het RIVM in gesprek met NU.nl.
Op 16 maart plaatsten verschillende nieuwsmedia vergelijkbare overzichten online. Deze lijken gebaseerd op een inventarisatie van de klachten van ruim 55.000 Chinezen bij wie het coronavirus is vastgesteld. Bij deze groep waren koorts en een droge hoest de meest voorkomende klachten, maar ook een verstopte neus, spierpijn en diarree kwamen voor.
De symptomen die in de aan het RIVM toegeschreven tabel staan, kloppen in grote lijnen. Je kunt op basis van deze tabel echter niet uitsluiten dat je het coronavirus hebt: ook als je bijvoorbeeld niest, is het in theorie mogelijk dat je besmet bent met het coronavirus. Het RIVM adviseert om thuis te blijven als je koorts en/of milde verkoudheidsklachten hebt.
Zie ook: Dit zijn de symptomen van het coronavirus
Onjuiste informatie over coronavirus in krantenadvertentie
Het datajournalistiek platform Pointer constateerde dat een man die eerder werd geïnterviewd vanwege zijn antivaccinatiestandpunt, achter een advertentie met onjuiste informatie over het coronavirus zit, die deze week in de Volkskrant is geplaatst. In deze advertentie wordt geïnsinueerd dat het coronavirus niet gevaarlijker is dan de griep.
Dit klopt niet. Een woordvoerder van het RIVM legde dit aan Pointer uit: "Het grote verschil is dat er in de bevolking veel weerstand en immuniteit is tegen de normale griep, ook doordat kwetsbare mensen en ouderen de griepprik krijgen. In een griepseizoen worden maar enkele honderdduizenden mensen besmet met het virus. Tegen COVID-19 heeft niemand nog immuniteit." Hierdoor kan dus potentieel iedereen besmet raken met het coronavirus, wat tot overbelasting van de zorg kan leiden.
Veel klopt niet in 'corona-info uit Zwitserland'-bericht
Een WhatsApp- en Facebook-bericht dat uit Zwitserland zou komen en wordt toegeschreven aan een Italiaanse arts in de Chinese stad Shenzen, bevat veel verkeerde informatie over het coronavirus. Zo wordt er onder meer beweerd dat het coronavirus doodgaat bij 26 of 27 graden en je niet besmet bent met het coronavirus als je slijm ophoest. Deze beweringen kloppen niet.
Zie ook: NUcheckt: Onjuiste informatie in veel gedeeld 'info uit Zwitserland'-bericht
Geen bewijs dat ziekenhuis adviseerde om op te passen bij benzinepompen
Op WhatsApp wordt een bericht gedeeld waarin staat dat het coronavirus zich snel verspreidt via benzinepompen en dat je daarom altijd handschoenen of een doekje moet gebruiken. Het bericht komt in verschillende varianten voor en er worden verschillende bronnen genoemd: het zou door een verpleegkundige zijn verstuurd, door een ziekenhuis en één keer werd specifiek het Amstelland Ziekenhuis genoemd. Dit ziekenhuis vertelde aan NU.nl dit specifieke advies niet te hebben gegeven.
Het bericht blijkt ook in het Engels rond te gaan, waar het onder andere is toegeschreven aan het Ierse universiteitsziekenhuis in Galway. Dit ziekenhuis heeft ook verklaard het advies over benzinepompen niet te hebben gegeven.
Het coronavirus kan worden verspreid via oppervlakten, maar er zijn geen aanwijzingen dat benzinepompen meer bijdragen aan de verspreiding van het coronavirus dan bijvoorbeeld winkelkarretjes en pinautomaten. Besmetting vindt volgens het RIVM vooral plaats via hoest- en niesdruppeltjes.
Vervoer van legervoertuigen is geen aankondiging van lockdown
Op 21 maart ging op WhatsApp en Twitter een filmpje van militaire voertuigen bij station Amersfoort Centraal rond. De persoon die in deze video te horen is, zegt dat er een lockdown aan komt. Het ministerie van Defensie liet via Twitter echter weten dat de voertuigen niets met de maatregelen tegen het coronavirus in Nederland te maken hebben. De voertuigen worden teruggebracht naar de kazerne vanwege een geannuleerde oefening in Duitsland. In de komende periode zal meer materieel getransporteerd worden vanwege geschrapte oefeningen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport liet aan NU.nl weten dat als er een lockdown komt, dit nooit op deze manier wordt bekendgemaakt.
De komende tijd vindt er een aantal grote materieeltransporten plaats ivm gecancelde oefeningen. Daarbij zullen NL en VS militaire voertuigen zichtbaar zijn op de weg en het spoor. Dit staat los van de bestrijding van het coronavirus. 1/2 📸(archief #DOSCO)
Avatar
Auteur
Defensie
Moment van plaatsen
12:17 - 22 maart 2020
Doodskisten gefotografeerd na ramp bij Lampedusa in 2013
Peter Burger, docent en onderzoeker aan de Universiteit Leiden en gespecialiseerd in nepnieuws en broodjeaapverhalen, signaleerde woensdag dat de Nederlandse Facebook-pagina Ik hou van Italië beweert dat een gedeelde foto van doodskisten uit Bergamo afkomstig is. Deze Italiaanse plaats is zwaar getroffen door het coronavirus. De foto die op de Facebook-pagina werd gebruikt, is echter al in 2013 genomen. De foto is gemaakt na de scheepsramp bij Lampedusa, waarbij zeker 366 migranten om het leven zijn gekomen.
Facebook-bericht met de foto van doodskisten uit 2013.
Afgelopen week kwamen er uit Bergamo wel beelden van doodskisten en een colonne legervoertuigen voor het vervoeren van overledenen. De burgemeester van de Italiaanse plaats vertelde dat de crematoria op dit moment onvoldoende capaciteit hebben. Persbureau Reuters meldde dat het leger daarom lichamen naar crematoria buiten de stad heeft overgebracht.
Video van dronken man in Brussel heeft niets met coronavirus te maken
Op Twitter verscheen maandagochtend een video van een man in België die op een metrostation was bezweken aan COVID-19. Datajournalisten van Pointer toonden aan dat de video inderdaad in België is opgenomen, maar niets met het coronavirus te maken heeft. Het vervoersbedrijf dat de metrolijn exploiteert, verklaart dat de man dronken was en daarom op de grond lag.
Het is druk in de supermarkten, maar niet alle hamsterfilmpjes kloppen
Op Facebook gaat een video rond waarin mensen in Brussel zouden vechten om de laatste pot Nutella. Volgens de begeleidende tekst is het filmpje op 14 maart 2020 gemaakt. Dezelfde video is echter al op 26 januari 2018 op YouTube geplaatst. Er waren toen in meerdere Franse supermarkten vechtpartijen, omdat er 70 procent korting werd gegeven op Nutella.
Vechtpartij om afgeprijsde Nutella.
Foto van herstelde natuur in Venetië blijkt van klein eiland buiten centrum
Door de afwezigheid van toeristen verschijnen op veel plekken dieren, die daar normaal gesproken niet te zien zijn. Maar niet al deze mooie foto's kloppen helemaal. De onderstaande foto's zouden aantonen dat er zwanen zijn teruggekeerd in Venetië. Eliot Higgins van onderzoekscollectief Bellingcat ontdekte dat de foto van de zwanen niet in het centrum van Venetië genomen is, maar op Burano, een eiland dat ongeveer op 7 kilometer afstand van Venetië ligt. Hoe uitzonderlijk het is dat daar zwanen zwemmen, is niet bekend. Ook op oudere foto's van toeristen uit Burano zijn soms zwanen te zien.
Zwanen in Burano.
Veel gezondheidsadviezen kloppen niet
NUcheckt maakte op 16 maart een overzicht van de onjuiste gezondheidsadviezen die op dat moment rondgingen. Hierin leggen we onder meer uit dat je niet kunt bepalen of je COVID-19 hebt door tien seconden lang je adem in te houden. Ook vertellen we dat gorgelen of knoflook je niet beschermen tegen het coronavirus of de ziekte die het virus veroorzaakt.
Zie ook: Dit zijn de onjuiste corona-adviezen die nu rondgaan op sociale media
Constant water drinken beschermt niet tegen coronavirus
Volgens berichten op Facebook, Twitter en WhatsApp kan iedere vijftien minuten een slokje water drinken voorkomen dat je besmet wordt met het coronavirus. Dit is onjuist. Voldoende water drinken is altijd belangrijk, maar iedere paar minuten drinken voorkomt geen besmetting met het coronavirus.
Zie ook: NUcheckt: Verspreiding van onjuist advies over water drinken tegen corona
Screenshots van nieuwswebsites vaak gemanipuleerd
Begin maart circuleerden zogenaamde screenshots met de opmaak van media als het AD, Het Parool, de NOS, Omroep Brabant en AT5. Meestal stond er in het niet-kloppende bericht dat in een bepaalde plaats of op een bepaalde school iemand met het coronavirus besmet was geraakt. Je kunt makkelijk controleren of het screenshot klopt door naar de website van de nieuwsorganisatie zelf te gaan. Als het bericht daar niet te vinden is, is het bericht hoogstwaarschijnlijk nep.
Zie ook: NUcheckt: Nepnieuws lijkt toegenomen na coronabesmetting in Nederland
Coronavirus kwam niet uit Engels lab
Volgens verschillende berichten, onder meer op ons reactieplatform NUjij, is het coronavirus ontstaan in een Engels lab. Dit is onjuist en gebaseerd op een misverstand. Er bestaan, naast het coronavirus dat nu een pandemie heeft veroorzaakt, ook nog andere coronavirussen. In het Engelse lab is geen onderzoek gedaan naar het coronavirus waar mensen nu massaal ziek van worden, maar naar een coronavirus dat alleen gevaarlijk is voor pluimvee.
Zie ook: NUcheckt: Bericht dat coronavirus uit Engels lab komt is nepnieuws
Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.
Het coronavirus in het kort
Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
Nieuwe virusziektes zijn helemaal niet zo nieuw. Ze bestaan al, maar dan bij dieren. Het coronavirus dat in december 2019 uitbrak in de Chinese stad Wuhan komt bijvoorbeeld voor bij vleermuizen. En de griep stamt oorspronkelijk van vogels. Voor mensen zijn de virussen wel nieuw als ze succesvol overstappen. Omdat we er dan geen weerstand tegen hebben, kunnen we flink ziek worden.
'Nieuwe' virussen springen dus over van dier naar mens. Dat kan op plekken waar dieren en mensen dicht op elkaar wonen. China is het meest bevolkte land ter wereld. Bovendien houden ze er enorme hoeveelheden dieren. Dat zijn al twee redenen waarom daar meer virusziektes kunnen ontstaan dan in pakweg Luxemburg.
Neem een tussenstap
Maar virusziektes ontstaan niet zomaar: overspringen van dier naar mens is voor een virus niet vanzelfsprekend, vertelt hoogleraar virologie Marion Koopmans van de Universiteit Leiden. 'We zien dat vogelgriepvarianten die overspringen naar mensen de slachtoffers behoorlijk ziek maken. Maar vaak is er weinig verspreiding tussen mensen.' Om ook andere mensen te kunnen infecteren, moet het virus zich eerst genetisch aanpassen.
Meer van Quest
Peter Garrard BeckGetty Images
Advertentie - Lees hieronder verder
Veel virussen lassen voor zo'n aanpassing een soort tussensprong in. De virussen besmetten eerst een landbouwdier, dat vervolgens ons te grazen neemt. Dat geeft het virus meer tijd zich voor te bereiden op de menselijke gastheer.
SARS sprong over naar mensen via civetkatten
Goed broeinest
Chinese dierenmarkten staan bekend als het perfecte broeinest voor zulke sprongetjes. Op die markten worden allerlei levende diersoorten verhandeld, en is de hygiëne zacht gezegd niet altijd opperbest.
Een vleermuis die in veevoer poept kan bijvoorbeeld een coronavirus overbrengen naar een varken. Een mens kan dat virus vervolgens binnenkrijgen en er ziek van worden.
Het gebeurt vaker
Het virus SARS sprong in 2002 bijvoorbeeld over van vleermuizen naar civetkatten, die weer mensen besmetten, denken wetenschappers. En in 2013 was het raak met de vogelgriep. Die sprong van wilde vogels over op kippen en daarna op mensen.
Chinese markten staan vaak vol met levende dieren
James HofmanGetty Images
Bij het nieuwste coronavirus is oorsprong herleid tot de hoefijzerneuzen, een kleine vleermuizensoort. Vleermuizen worden in China soms als delicatesse opgediend, dus het virus kan in theorie direct op de mens zijn overgegaan. Maar de kleine hoefijzerneuzen fladderen vooral vrij rond, dus vermoedelijk diende een (nog onbekend) landbouwdier als tussenstap.
Verbieden is moeilijk
De oorsprong van al die made in China-ziekten is dus vrij duidelijk. Begin 2019 waarschuwden Chinese wetenschappers zelfs al voor een nieuwe uitbraak van een coronavirus op de markten voor levende dieren.
Moeten we die markten dan niet gewoon verbieden? Koopmans denkt dat dat lastig ligt. ‘We weten al heel lang dat die wildedierenmarkten in China een probleem zijn. Maar we weten ook dat het cultureel heel diepgeworteld is. Ze zijn in China al meerdere keren verboden, maar gaan telkens ook weer open.’
Zeg maar dag, bejaarden, zieken en uitkeringstrekkers !!
Om een ‘loterij’ te voorkomen, is de crisisfase onderverdeeld in drie blokken. In het eerste blok gaat de drempel voor opname omhoog, worden patiënten geweigerd die waarschijnlijk nog maar kort te leven hebben, al zeer zwak zijn en/of kampen met zware ziektes. In het tweede blok wordt de medische selectie nog strenger en wordt ook gekeken naar mensen die al op de ic liggen: heeft verdere behandeling nog wel zin?
Als er dan nog steeds een beddengebrek is, gaat het derde blok in en moet er gekozen worden op basis van niet-medische gronden. Er kan geloot worden, het principe ‘wie het eerst komt’ is een optie, maar ook leeftijd en sociale status kunnen een rol spelen.
http://blog.seniorennet.be/bosheks/