Waar geraak ik in godsnaam mijn auto kwijt in Middelkerke?
Dat is zonder enige twijfel een kapitale vraag die veel toeristen maar ook inwoners van onze gemeente zich tijdens de zomermaanden en in de weekends helaas vaak moeten stellen.
Je zou er tegenop zien om een uitstapje te maken met de wagen, zeker naar een georganiseerd evenement, want je krijgt steevast een parkeerprobleem.
Zijn er dan te veel autos? Dat is een open deur inslaan, zoals er ook te veel appartementen zijn voor een beperkte oppervlakte. Men kan eigenlijk zeggen dat de badplaatsen zo goed als verzadigd zijn.
Of zijn er te weinig parkeerplaatsen?
Theoretisch heb je de keuze tussen een gratis parking en één tegen betaling. Er zijn in Westende ook twee private parkings: Westend en Lakodam. Wie niet wil of kan betalen staat verder af van zijn bestemming op een randparking, hoewel die van de Badenlaan slechts op 500 meter van het centrum gelegen is. Op deze zondagvoormiddag 20 juli 2008 stonden alle gratis parkings in Middelkerke en Westende nokvol. Daar bovenop staan nog veel wagens in overtreding maar de politie knijpt zeker een oogje dicht op zulke dagen, vooral tegenover toeristen? Hier en daar was er nog een betalende parkeerplaats vrij, maar dat zal wel aan het tijdstip gelegen hebben en aan het feit dat er geen evenement plaatsgreep.
Op het infoplan van de kern Middelkerke van 2008, dat wel een paar verschillen vertoont met het parkeerplan op de gemeentelijke website, staan zeven parkings ( - die aan begraafplaats) aangegeven: 2 betalend en 5 gratis. Ze bieden respectievelijk plaats aan 110 en circa 800 wagens.
Voor Westende zijn er dat zes, 3 betalend en 3 gratis, de eerste goed voor 315 plaatsen , de tweede voor 470 plaatsen. Volgens een (onvolledige?) studie van de VAB (Vlaamse Automobilistenbond), die alle kustparkings van meer dan 100 wagens bezocht, scoren onze twee badplaatsen Middelkerke en Westende nogal hoog wat het aantal plaatsen betreft. Men kan van mening verschillen over het feit of dat al dan niet gunstig is.
Het is algemeen bekend dat sommige kustgemeenten (grote) inspanningen leveren om steeds meer parkeerplaatsen, boven- en ondergronds, bij te maken. Deze oefenen dan weer een grote aantrekkingskracht uit op de automobilist en ze blijven dus even vol als vroeger.
Is er dan geen oplossing? Als er al één is, bestaat deze schijnbaar niet in het aanleggen van nieuwe parkings of in het hier en daar bijmaken van enkele parkeerplaatsen in de straten, zeer dikwijls ten koste van groen, speelruimte, voetgangers en fietsers. Ze veroorzaken tevens steeds meer verkeersoverlast en dus meer CO2 uitstoot.
Daarom moeten bouwlustigen van villas en appartementsblokken aan de kust ertoe verplicht worden om parkeerplaatsen te voorzien op hun eigen grond zodat de openbare weg minder ingenomen wordt. In Middelkerke betaalt men 1750 euro belasting per parkeerplaats onder het aantal, door de gemeente bepaald, per type gebouw. Zo moet een woongebouw beschikken over 1 parkeerplaats indien de vloeroppervlakte minder dan 150 m² bedraagt en over 1 parkeerplaats voor iedere bijkomende 150 m². Voor een handelsgebouw of een kantoor of een garage is dat 1 per 50 m², voor een hotel 1 per drie kamers, enz Deze maatregel zou veel strenger moeten zijn. Wat betekenen die 1.750 euro tegenover de prijs van een parkeerplaats? De promotor zal die wel doorrekenen aan de koper, zeker? Deze belasting is dus veel te laag om zijn doel te bereiken. Kijk maar naar andere badplaatsen waar volgende belastingen opgelegd worden per ontbrekende parkeerplaats: Nieuwpoort 10.000 euro, De Haan 3.500, Bredene 2.500, Knokke 2.000 euro, De Panne 1860 euro, .
En hoe gaat dat eigenlijk voor de appartementsblokken op de dijk, die geen parkeerplaatsen kunnen voorzien, omdat ze toch niet bereikbaar zijn? Ik neem aan dat die ook moeten betalen, tenzij ze elders een parkeerplaats buiten het openbaar domein hebben. Of ben ik verkeerd?
Moet het openbaar vervoer meer gestimuleerd worden? De (nochtans talrijke) trams zitten ook al overvol, mede door de ouderen die gratis reizen! Dat is zeker zo, als iedereen zich naar een evenement begeeft!
Als men weet dat er op de kustplaats van bestemming weinig parkeerplaatsen zijn, dan laat men de auto thuis en men rijdt er met de tram naartoe. Velen rijden met de auto naar een halte en stappen daar op de tram.
Vanuit het binnenland is Middelkerke slecht bereikbaar. Er is geen treinstation en de kusttram stopt negen keren tussen Oostende-station en casino Middelkerke, 14 keren tot Westende-bad en 17 keren tot Lombardsijde-dorp.
De mensen ertoe aanzetten de fiets meer te gebruiken? Natuurlijk, maar dan zijn dringend meer en veiliger fietspaden nodig, voorzien van de juiste verkeersborden. Dit laat nu zeer veel te wensen over. De kustplaatsen zouden eigenlijk fietsparadijzen moeten zijn!
Een vraag die men kan stellen is: doen de kustgemeenten niet te veel inspanningen voor de toeristen en te weinig voor de eigen inwoners? Het zal wel nooit voor iedereen goed zijn! De belangen van de horeca-uitbaters verschillen natuurlijk van die van de gewone inwoners.
Men mag nochtans niet vergeten dat die ook gemeentebelastingen betalen.
Op de website van de VLD vind ik dat de partij streeft naar ondergrondse garages, een extra randparking en flexibele parkeerregimes in de winkelcentra., wat dat laatste ook moge betekenen. Men vindt ook dat het openbaar vervoer moet gestimuleerd worden. Dat is allemaal nogal vaag, nietwaar?
Uit een studie van het Interfacultair Instituut Verkeerskunde Universiteit Hasselt Parkeerbeleid aan de Vlaamse kust, leren we dat Michel Landuyt oordeelt dat het globale parkeerbeleid in de gemeente systeem - georiënteerd is en dus steunt op een visie, een beleid op langere termijn. Dat betekent dat parkeren een onderdeel moet zijn van een duurzaam mobiliteitsbeleid: minder autoverkeer + meer te voet, per fiets en met openbaar vervoer. De mobiliteitsambtenaar Sofie Feys, anderzijds, vindt dat er een actiegericht tot projectmatig parkeerbeleid is, het tegenovergestelde dus van de burgemeester. In de studie wordt zelfs gesteld dat hetparkeerbeleid op een laag pitje staat in Middelkerke en dat er weinig politieke moed is om er goed mee om te gaan.
Waarom zijn er asielzoekers in het Kamp van Lombardsijde?
Natuurlijk weet ik dat het kamp sedert de laatste fusie van gemeenten gelegen is op het grondgebied van Nieuwpoort. Het wordt echter nog steeds kamp van Lombardsijde genoemd en het ligt dichter bij Lombardsijde en ook bij Westende, dan bij Nieuwpoort.Toen ik dus hoorde en las dat daar vanaf 8 juli 2008 88 asielzoekers zouden geherbergd worden, dan voelde ik mij daarbij betrokken en vond ik dat mijn Westendse blik er wel eens mocht op geworpen worden.
Enerzijds horen en lezen we dat de opvanginitiatieven voor asielzoekers, die wachten op een antwoord in hun dossier, overvol zitten. Anderzijds beweren onze politici altijd dat het aantal asielzoekers blijft dalen. Daarom wilde ik eens nagegaan of beide bovenstaande beweringen niet tegenstrijdig zijn.
Dalen de aanvragen eigenlijk wel? Zij, voor wie dat goed uitkomt, halen altijd weer de pieken aan van 1999 (35.778) en 2000 (42691). Het huidige aantal (11.115 voor 2007) staat eigenlijk op het niveau van 1995-1997 en de daling ten opzichte van 2006 is eerder minimaal. Algemeen wordt aangenomen dat heel wat vreemdelingen, die zichzelf slechts een kleine kans toemeten om erkend te worden, geen asiel meer aanvragen en liever in de illegaliteit verdwijnen met een grote kans om later geregulariseerd te worden. Het aantal migranten dat jaarlijks ons land binnenkomt, zal dus wel niet dalen!
Is de capaciteit van de opvangcentra dan misschien zo drastisch verlaagd? In mei 2002 konden er in de opvangcentra 6.781 ondergebracht worden, terwijl er 5.034 terecht konden in de lokale opvanginitiatieven van de OCMWs (LOI). Toen was de bezettingsgraad 84,48 %.Het aantal opvangplaatsen is in 2008 veel hoger: 8.640 in de centra en 7.201 in de LOI. En toch is de bezetting nu 98%.
Hoe kan je dat verklaren? In juni 2007 werd een vereenvoudigde asielprocedure van kracht. In het verleden werden asielzoekers toegewezen aan een opvangcentrum of aan een individuele opvangstructuur, afhankelijk van de beschikbare plaats op de dag van hun asielaanvraag. Nu verblijven ze gedurende de eerste vier maanden in een open opvangcentrum. Daarna kunnen ze doorstromen naar een particuliere woning. Bedoeling is te vermijden dat asielzoekers, zeker families met kinderen, te lang in een centrum moeten verblijven.
Asielzoekers hebben voortaan gedurende de ganse asielprocedure enkel nog recht op materiële steun. Deze nieuwe maatregelen liggen aan de basis van het feit dat de opvangcentra vol zitten. Deze worden namelijk niet snel genoeg ontruimd.
Een asielzoeker wil een betaalbare woning vinden. Als dat niet lukt, blijft hij gewoon in het opvangcentrum.
Daarenboven wordt er ook opvang voorzien voor gezinnen die uitgeprocedeerd zijn en blijft de prioriteit liggen bij de opvang van minderjarigen. Anderzijds is er de grote achterstand bij de Raad van State in de behandeling van de oude asieldossiers, waardoor er nog altijd meer dan 4000 mensen in het opvangnetwerk wachten op een beslissing.
Er wordt dus gezocht naar nieuwe opvangmogelijkheden. Reserveopvang is een flexibele vorm van noodopvang die bedoeld is voor nieuwe asielzoekers die niet op tijd bij het hun toegewezen opvangcentrum of ocmw geraken.
Fedasil mag in beperkte mate, en na overleg met toenmalig minister van Defensie André Flahaut, gebruik maken van het militair domein Lombardsijde als de gewone noodopvang helemaal volzet is. Dat gebaar dient gezien te worden als een bijdrage van Defensie in het kader van de hulp aan de natie. Als het leger moet inspringen bij overstromingen, bij kustvervuiling, bij de opvang van daklozen, waarom dan niet voor de opvang van asielzoekers, zei Flahaut.De eerste twee zijn wel noodgevallen, terwijl een ernstiger asiel- of daklozenbeleid de behoefte aan opvang zou kunnen verminderen. Flahauts vergelijking gaat dus niet op.
Sinds het noodopvangcentrum Neder-over-Heembeek (militair hospitaal) in augustus 2004 werd omgevormd tot een opvangcentrum voor niet-begeleide buitenlandse minderjarigen, beschikt Fedasil over nog slechts één noodopvangcentrum, in Sint-Pieters-Woluwe. Daardoor zijn er soms noodopvangplaatsen te weinig.
Tussen 4 en 12 januari 2006 ving Fedasil in Lombardsijde reeds 96 asielzoekers op.Vandaag kunnen hier twee wooneenheden gebruikt worden, waarin voorlopig in totaal 88 plaatsen ingericht werden. Die worden toegewezen aan alleenstaande mannen voor wie niet meteen plaats gevonden wordt in een gewoon opvangcentrum. Zij kunnen voor een korte periode - in principe niet meer dan 2 nachten - terecht in Lombardsijde van waaruit zij achteraf kunnen doorstromen naar een opvangcentrum.
Omdat Lombardsijde vanuit Brussel niet altijd even makkelijk bereikbaar (?????) is, worden de asielzoekers er per bus naartoe gebracht. Dat zal dus wel elke dag nodig zijn!
Er wordt geen bijkomend personeel aangeworven voor dit project. Personeelsleden van Fedasil, die zich hebben aangeboden als vrijwilliger, verzekeren de permanentie op het militair domein.
De noodopvang in Lombardsijde is tijdelijk, voorlopig tot 31 juli 2008. Wat er daarna gebeurt, zal afhangen van de toestand in het transitcentrum in Sint-Pieters-Woluwe.
Men kan zich natuurlijk afvragen wat asielzoekers verloren hebben in een kazerne waar wapens en munitie opgeslagen worden. Elke andere bezoeker moet zich normaal kunnen legitimeren of anders wordt hem of haar de toegang tot een militair kwartier geweigerd.
Het leger (en de politici) hebben schijnbaar een grote gedaanteverwisseling ondergaan.
In de Vlaamse badplaatsen zijn de avondmarkten zodanig ingeburgerd dat je ze nog nauwelijks kunt wegdenken. In onze gemeente worden er tijdens de zomermaanden juli en augustus niet minder dan 22 ingericht: in Lombardsijde, in Westende en in Middelkerke. Wijschijnen daarbij deze keer wel de koploper van de rangschikking te zijn. Of dat positief is, dat is een ander geval.
Omdat ik geruchten opving dat er dit jaar geen avondmarkten zouden plaatsvinden, vroeg ik aan de schepen voor markten Lode Maesen hoe de vork aan de steel zat en aan de oppositiepartijen welk hun standpunt was. Enkel de CD&V vond het de moeite niet om te antwoorden.
Hoe komen die markten eigenlijk tot stand?
Een paar marktkramers roepen zichzelf uit tot baas of leider van de markt. Ze nemen deel aan de aanbesteding per opbod, die de gemeenten uitschrijven. De hoogste bieder haalt het en neemt de organisatie voor zijn rekening.
De in Middelkerke bestaande vijfjarige concessie liep eind 2007 af en het gemeentebestuur moest er dus een nieuwe uitschrijven voor de periode 2008-2013. Op de dienst financiën was de persoon die hiervoor instaat in het begin van het jaar echter met zwangerschapsverlof. Het dossier bleef dus maar liggen en de concessie werd tenslotte slechts in de maand mei op de gemeenteraad gebracht. Alle partijen keurden toen unaniem een instelprijs goedvan 155.000 per jaar. Dat bedrag was er gekomen via een simpele indexaanpassing en afronding van de 137.000 die vroeger betaald werden.
De marktleiders willen natuurlijk zoveel mogelijk geld verdienen en ze kennen zeer goed de zwaktes van de gevolgde procedure. Als een paar bonden erin slagen een monopoliepositie uit te bouwen, dan kunnen zij hun wil opleggen. Zij beslissen dan waar en welk bedrag er aan de gemeenten aangeboden wordt. Is er een weerspannige die zich daartegen wil verzetten, dan wordt deze tot de orde geroepen (en zelfs bedreigd, zo verklaart er één op internet).
De gemeenten denken dat ze zich niet kunnen veroorloven om geen markten aan te bieden aan de toeristen en als de tijd dan nog begint te dringen, dan kunnen de marktbazen een gemeente gemakkelijk in de tang nemen. Zo gebeurde het dan ook.
Het Middelkerks gemeentebestuur ontving dus geen biedingen en kreeg te horen dat de instelprijs te hoog was. Een verlaging kon echter maar beslist worden in de gemeenteraad die pas in juni opnieuw bijeenkwam. Vooraf werd reeds een tweede oproeping gelanceerd, gepubliceerd in de dagbladen. De samenzwering onder de marktbazen hield stand De prijs werd verlaagd naar 120.000. De CD&V vond deze keer dat die prijs nog te hoog lag. De meerderheid oordeelde dat die partij wilde toegeven aan de druk van de marktbazen en vond dat dit niet kon. Er kwamen drie biedingen binnen, alle voor 120.000 euro. Het schepencollege paste de wet toe die zon geval voorziet en besliste de winnaar bij loting aan te duiden. Toen werd toch een marktbaas gevonden die bereid was 131.000 te bieden.
Als de concessie binnengerijfd is, dan organiseren (= toekennen van plaatsen) de marktbazen de markt en moeten de gewone marktkramers een lidgeld en standgeld betalen aan die leiders.
Deze beweren dat ze de prijs van de concessie absoluut laag willen houden opdat de marktkramer minder standgeld zou moeten betalen.
Veel marktkramers zijn echter een totaal andere mening toegedaan en vinden dat de organisatoren alleen aan hun eigen winst denken. Zo lees ik in één van de bronnen dat in de Kerkstraat in Middelkerke bijvoorbeeld 240 euro moet betaald worden voor een standplaats van twee bij zes meter, wat algemeen als sterk overdreven bestempeld wordt.
De lijst Dedecker stelde voor de prijs die de marktkramers moeten betalen, te plafonneren (12 euro per lopende meter) wat volgens hen de prijzen van de aangeboden waren zou doen zakken en aldus de koopkracht van de bezoekers zou verhogen. Dat zijn nog eens optimisten !
Het is duidelijk dat heel wat vragen kunnen gesteld worden bij die avondmarkten.
De eerste behelst de organisatie ervan.Hoe lang zal het oneerlijk, tot foefelen aanleiding gevend, systeem van aanbesteding per opbod nog in stand gehouden worden?
Zou de gemeente de markten niet beter zelf organiseren, om die maffiapraktijken te vermijden? Dat is ook de mening van de directeur van de Koninklijke Unie van Middenstand en van de meeste marktkramers die het gedoe van de bazen kotsbeu zijn. Zij vragen de oprichting van een democratisch gekozen markcomité per gemeente. Het gemeentebestuur ziet natuurlijk liever het geld binnenkomen zonder dat zij personeel moeten inzetten.
De tweede vraag gaat over het nut van die avondmarkten. Zijn de toeristen er echt nog in geïnteresseerd? Sommigen houden er schijnbaar van, na het zonnebaden, nog wat rond te lopen tussen marktkramen. Batjes vallen daar reeds lang niet meer te doen. Alle markten gelijken op elkaar en het aanbod is zeer beperkt. Het wordt een saaie bedoening!
Kunnen de badplaatsen dan niets beter aanbieden? Schijnbaar wel, want er is nu al bijna een overaanbod aan evenementen, die elk zorgen voor hun deel aan verkeers- en lawaaioverlast
Brengen deze avondmarkten een meerwaarde voor de handelaars? Voor de cafés wel zou je denken. In Westende-dorp is er nog slechts 1 café binnen de markt, in Lombardsijde nog een paar. Het feit dat men het aanvangsuur van 16 op 17 uur gebracht heeft voor Middelkerke en Westende om de handelaars te beschermen wijst toch ook al op het relatief klein voordeel voor de lokale handel, die in Westende-dorp en Lombardsijde fel ingekrompen is..
Ik vind dat er wel eens ernstig zou moeten nagedacht worden over die avondmarkten.
Bronnen
Artikel Het Nieuwsblad door efo op 030608: Gemeente organiseert extra avondmarkten
Artikel Het Nieuwsblad door efoToch avondmarkten op de zeedijken
Het gebeurt niet elke dag dat een Westendse villa de inspiratiebron is voor een spannend kinderboek. Deze eer viel te beurt aan Les Zéphyrs. De uitgeverij Clavis uit Hasselt vond dan ook dat de persvoorstelling van het boek De villa in de duinen van de Nederlandse jeugdauteur Anneriek van Heugten http://www.anneriekvanheugten.com/ best in onze badplaats gebeurde. Samen met de dienst Educatie en publiekswerking De Branding hebben zij die op voortreffelijke manier georganiseerd op donderdag 26 juni 2008.
Volgens de cultuurbeleidcoördinator van de gemeente werden enkel journalisten uitgenodigd wegens gebrek aan ruimte. Is dat de reden waarom de activiteit niet aangekondigd werd op de cultuurstek van de gemeente http://www.cultuurstek.be/ ?
Het Nieuwsblad vond het gebeuren toch wel de moeite om op de regionale bladzijden te vermelden, Radio Melinda had eenreporter zonder micro afgevaardigd, maar verrassing Focus nam een kwartier beelden op teneinde er dezelfde avond een nieuwsitem van anderhalve minuut te kunnen aan wijden. De uitzending kan bekeken worden op http://www.wtv.be/nieuws/streaming_focus.jsp
Er was ook een klas met leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar van t Lombartje uit Lombardsijde uitgenodigd. Zeer aandachtig luisterden ze naar Anneriek van Heugten toen deze enkele stukjes uit haar boek voorlas. Ze mochten daarna in twee groepen elk drie boeken opsporen van de hand van de auteur. De buit zou daarna gedeeld worden door de klasbibliotheek en de gemeentelijke bibliotheek. De boeken werden natuurlijk door de schrijfster gesigneerd.
En de gemeente?
Zo vaak ga ik nu wel niet naar culturele activiteiten, maar na Erfgoeddag op 13 april 2008 stelde ik vast dat de schepen voor cultuur en onderwijs van Middelkerke, alweer niet aanwezig was. Ik begrijp best dat een kapster zich tijdens de werkuren of de zaterdagvoormiddag niet gemakkelijk kan vrijmaken, maar dringt zich dan niet een keuze op? Mijn beroep of mijn schepenambt.
Wat mijn echtgenote en ik daar eigenlijk deden?Wel, wij zijn namelijk de trotse schoonouders van de auteur. De Nederlandse Anneriek van Heugten heeft dus wel degelijk een nauwe band met Westende en had best meer aandacht verdiend vanwege het gemeentebestuur.
Wat me deze keer opgevallen is bij de 'Ronde van Westende'?
Regelmatige (of trouwe?) lezers van deze blog weten dat ik graag met de fiets rondrijd. Ik staar daarbij niet voor me uit maar ik observeer om actief te blijven en me dus niet te vervelen.
De ligging van Zon en Zee maakt dat ik altijd wel in de omgeving daarvan voorbijkom. Ik word er dan telkens weer droef van als ik die troosteloze vlakte aanschouw. Ik weet dat daar ooit appartementsblokken zullen verrijzen maar het ziet er niet naar uit dat het voor morgen is. Ook de verwaarloosde ruwbouw van het nieuw gebouw van Duinenzicht noopt niet tot optimisme.
De rozenbedden op het kruispunt van Ter Duinen zouden me moeten opfleuren, maar helaas zijn ze zo onverzorgd, overwoekerd door wild gras en andere parasieten, dat ik me er nog triester door voel.
De hele fietsweg in de Essex Scottishlaan moet ik afleggen, gebukt over mijn fietsstuur omdat de takken van de populieren anders in mijn aangezicht slaan.
Aan de tramhalte zie ik weer een overvolle vuilbak en iemand heeft er ook een paar sandalen naast gezet. Ik stel ook vast dat het uurrooster slechts geldig is tot 21 maart 2008 maar we zijn nu twee maanden verder.
Langs de dijk van het Sint-Laurentiusstrand (tussen Strandlaan en Oceaanlaan) vallen me onmiddellijk de acht nieuwe parkeermeters op. Ze zijn van een ongewoon type. Ik stel vast dat ze nog niet in gebruik zijn, want op geen enkele van de vele wagens die de parking vullen, zie ik een ticket. Wat vind ik op het toestel? Eerst en vooral de mededeling dat de parkeerregeling wijzigt op 1 juli en op 1 oktober. Is het gebruik dan maar voorzien vanaf 1 juli? Dat staat wel niet aangeduid op het toestel noch op één of ander mededelingsbord.
Ik zie wel op het toestel dat je gedurende bepaalde periodes gratis kunt parkeren: tijdens de Paasvakantie (inbegrepen) tot en met 30 juni en van 1 tot en met 30 september. En s winters?
Maar hoe werkt zon toestel eigenlijk? Moet de handleiding misschien nog aangebracht worden? Als ik ervoor sta wil ik natuurlijk eerst bepalen hoelang ik wil parkeren en daarna daarvoor de nodige munten insteken. Maar waar vind ik de prijs? Ik zie het niet, wel drie knoppen 10ct, 50ct en 1 euro.
Als ik op internet het parkeerplan van de gemeente raadpleeg, lees ik dat de regeling voor het noordelijk deel van de parking verschilt van die van het zuidelijk deel. Lokaal is er geen verschil te zien en als dat wel zo was, weet iedereen dan wel waar Noord en Zuid is?
Met een kompas weet je het natuurlijk zo. Maar stel dat je geen kompas bij je hebt? Dan moet je een stok van ongeveer 1 meter lang in de grond zetten, daarna kijken naar de schaduw die de stok afwerpt en het einde daarvan markeren op de grond. Wacht daarna een kwartier, kijk opnieuw waar de schaduw van de stok is en breng een tweede markering op de grond aan bij het einde van de schaduw. Als je nu een lijn trekt tussen de twee gemarkeerde punten, en daarna een lijn die haaks staat op de zopas getrokken lijn, dan wijst de kant van deze lijn in de richting van de stoknaar het noorden.
Wie geen stok vindt, kan zijn horloge gebruiken. Wanneer u de kleine wijzer naar de zon richt, ligt het globale zuiden precies tussen de kleine wijzer en het getal 12.
Aan de Lakodam eindelijk iets positiefs: het nieuwe plein oogt groen en mooi. Ik zie dat er, naast een basketbalterrein en petanqueterreinen ook 44 parkeerplaatsen zijn: 1 euro per uur, 5 euro per dag.
Hoewel ik dat niet bij een fietstochtje vaststelde, toch nog iets. Aan het rond punt van de Oostendelaan en de Kalkaartweg, staat een niet-afgedekte wegwijzer =>Nieuwpoort 10 km/ => Middelkerke 2 km.
De chauffeurs kunnen die best niet volgen want 500 meter verder is de weg afgesloten en word je aangemaand de omleiding via Wilskerke te volgen. Dat betekent terugkeren.
Is het nog niet voldoende dat een kilometerlange omleiding moet gevolgd worden?
Rechtzetting: Stond het er nog niet, heb ik het niet opgemerkt? Er staat wel degelijk een (onopvallend) bord met de mededeling dat er moet betaald worden van 1 juli tot 31 augustus: 1 euro per uur, 5 euro per dag. Mijn excuses, maar er blijven toch nog heel wat vragen onopgelost.
Is Michel Landuyt nu nog steeds waarnemend burgemeester?
De laatste gemeenteraadsverkiezingen grepen plaats op 8 oktober 2006. Michel Landuyt haalde toen de meeste lijst- plus voorkeurstemmen en werd dus voor een tweede ambtstermijn voorgedragen als burgemeester.
Op 8 december 2006 werd hij benoemd door de bevoegde Vlaamse minister voor binnenlands bestuur, Marino Keulen van de VLD.
Vijf dagen later, op 13 december 2006, zou hij de eed afleggen in handen van de provinciegouverneur.
Dat werd dan ook aangekondigd in Het Nieuwblad. Keulen had dat schijnbaar ook gelezen. Hij trok dan ook rare ogen want de vorige edities met daarin de veroordeling van zijn partijgenoot-burgemeester, die had hij schijnbaar niet gelezen! Weet u, daar wordt bij ons in de partij niet over gesproken, hoor! Keulen wist dus noch van toeten noch van blazen over de vervolging vanLanduyt voor de correctionele rechtbank van Brugge waar het vonnis gepland was op 7 januari 2007.
Waarom hadden de procureur-generaal in Gent en de gouverneur van West-Vlaanderen hem dan een gunstig advies overgemaakt? Hij vroeg dan maar aan de provinciegouverneur om de eedaflegging van Michel Landuyt uit te stellen.
Laat mij toe nog even te herhalen waar het eigenlijk allemaal over gaat. Dit is wat de pers schrijft.
De bouw van een ijspiste in het asielcentrum Zon en Zee in 2001werd toegewezen aan de vzw Kiosk-on-ice van senator Jean-Marie Dedecker. Volgens de openbare aanklager gebeurde dat zonder de verplichte prijsvergelijking en met vervalsing van de notulen van het schepencollege van 4 december 2001. De twee offertes die in het dossier werden aangetroffen, zouden vals zijn en pas later toegevoegd zijn. De vzw van Dedecker zou met voorkennis van de prijzen van andere leveranciers een offerte hebben gemaakt.
Ook in 2002 zou er bij de aanbesteding van de schaatspiste gesjoemeld zijn. Peter Germonprez werd ervan verdacht zijn eigen ijspiste via de vzw van Dedecker te hebben verhuurd aan de gemeente. Bij deze aanbesteding zou een verhuurder van ijspistes expliciet zijn geweerd (Marc Gunst).Deze diende dan ook klacht in. Eigenlijk heb ik nooit begrepen waarom het altijd gaat over 2001 en niet over 2002.
Ik denk zelfs dat dit gewoon een fout is van de pers.
U kunt hierde tekst lezen die ik daarover schreef in de boeken over Zon en Zee.
De burgemeester en de andere betichten ontkennen in alle toonaarden. Jean-Marie Dedecker zelf is nooit verhoord in de zaak. Ook dat heb ik nooit begrepen! Dedecker is zelfs boos dat hij in het dossier wordt vernoemd! ,,Dit is een uitstekend voorbeeld van dorpspolitiek. Maar mijn naam wordt vermeld en plots is het nationaal nieuws. Kiosk-on-ice is slechts één van mijn zes bedrijven. Tot nader order heb ik nog altijd het recht zaken te doen.''
In april 2006pas, zou Landuyt gedagvaard worden. Hij was daarover zeer verontwaardigd en beweerde: Ik moest dat uit de pers vernemen. Zelfs nog tussen de pleidooien en de uitspraak heb ik geprobeerd om de debatten te laten heropenen, om nieuwe bewijsstukken voor te leggen. Dat werd geweigerd''.
Landuyt en zijn secretaris Leo Coulier hebben altijd ontkend iets te hebben geweten van onregelmatigheden in het dossier dat ze goedkeurden en vroegen de vrijspraak. Volgens hen kan er wel een onachtzaamheid zijn gebeurd omdat de organisatie van het kerstevenement eerder onverwacht op de schouders van de gemeente was terechtgekomen. Onverwacht? Op 13.11.2002 besliste de gemeenteraad dat de ijspiste op het marktplein zou komen. Op 27.11.02 gaf Vande Lanotte zijn zegen en op 21.12.02 was de officiële opening van de ijspiste. Een maand, later! Zo onverwacht is dit nu ook weer niet, hé? U ziet, het gaat over 2002.
Op 8 januari 2007 werd Michel Landuyt veroordeeld voor schriftvervalsing tot een voorwaardelijke celstraf van één jaar met uitstel en een boete van 1.487 euro. Dezelfde straf kreeg ook Germonprez terwijl gemeentesecretaris Leo Coulier tien maanden voorwaardelijk kreeg en Gunst en Vancrughten elk 8 maanden met uitstel.
Ook voor hen werd daar bovenop een geldboete opgelegd.
Landuyt was geschokt en gaf in een persbericht toe dat hij zo'n zwaar vonnis niet had verwacht. ,,Wij gingen resoluut voor vrijspraak. Ik heb altijd mijn onschuld staande gehouden en in overleg met mijn raadsman beslist om onmiddellijk hoger beroep aan te tekenen''. .
Na zijn veroordeling bleef Landuyt waarnemend burgemeester. Hoe kan dit eigenlijk, vragen velen zich af. Ja, de regels zeggen dat de oude burgemeester het mandaat blijft uitoefenen zolang de nieuwe de eed niet heeft afgelegd. Maar Landuyt was zelf de oude.
Op 31 mei 2008 lees ik in Het Laatste Nieuws dat de zaak van de ijspiste voor het Hof van Beroep in Gent uitgesteld werd tot 23 oktober 2008. Het openbaar ministerie liet weten dat het eerst wilde antwoorden op besluiten die de dag voordien nog ingediend werden.
Dat is dus 2 jaar na de verkiezingen en je kunt je dus afvragen hoe lang iemand eigenlijk waarnemend burgemeester kan blijven?
Niemand schijnt daar het antwoord op te kennen, ook de woordvoerder van het Vlaams ministerie voor Binnenlands Bestuur niet!! Mijn schriftelijke aanvragen hieromtrent bleven allemaal (moedwillig?) onbeantwoord.
En als de straf van Michel nu zou bevestigd worden door het Hof van Beroep, wordt hij dan ontzet uit zijn ambt? Ontzettingis een bijkomende straf, die naast de gevangenisstraf of de boete wordt opgelegd. Ze neemt bepaalde politieke en burgerlijke rechten van de veroordeelde af. Wie ontzet wordt uit zijn rechten, verliest zijn politiek mandaat. Maar Landuyt werd niet ontzet uit zijn rechten
De kieswet zegt dat al wie veroordeeld wordt tot een effectieve gevangenisstraf van 4 maand, zijn kiesrecht en zijn verkiesbaarheidrecht verliest. In zo'n geval moet de gemeenteraad de mandataris binnen de twee maanden nadat het arrest definitief is geworden en aan de gemeenteraad is meegedeeld, "vervallen verklaren" van zijn mandaat. Als de gemeenteraad dat niet doet, doet de Bestendige Deputatie het. Aangezien het voor Landuyt om een voorwaardelijke straf gaat, is dit hier dus niet van toepassing.
Ik ken het gerechtelijk dossier niet en het blijft een feit dat men onschuldig is tot het tegendeel bewezen is. Zelfs als men reeds veroordeeld is, kan het tegendeel bewezen worden als er nieuwe informatie aangebracht wordt.
We zullen wel nog wat geduld moeten hebben om te weten hoe het afloopt!
Aanpassing
Uit een reactie, per email, van een aandachtige lezer blijkt dat de minister bij iedere veroordeling, hoe klein ook, de benoeming kan weigeren. Hij vraagt hiervoor adviezen aan de procureur, de gouverneur en eventueel de procureur-generaal.
Er is geen termijn in verband met de waarnemende burgemeester. Waarschijnlijk is dat de reden waarom er beroep werd aangetekend. De straf is dan niet definitief en het stemrecht nog niet geschorst. In die optiek zal later, indien de straf in beroep bevestigd wordt, waarschijnlijk ook een voorziening in cassatie worden ingediend.
Er is een veelzeggend voorbeeld: Jacky Buchmann, voormalig VLD senator, kon wegens een veroordeling niet benoemd worden, hij ging in beroep en is zes jaar waarnemend burgemeester van Kapellen gebleven! Met dank voor de aanvulling.
Zijn de inwoners van Middelkerke tevreden over hun straten, hun fietspaden, hun voetpaden?
Nu we toch bezig zijn allerhande rangschikkingen van de Vlaamse gemeenten of juister van de kustgemeenten te bespreken, kan er nog maar eentje bij.
In de Algemene socio-economische enquête 2001 (opvolger van de voormalige tienjaarlijkse volkstelling) werd aan de inwoners van ons land gevraagd wat zij vinden van de straten, de fietspaden en de voetpaden in hun buurt.
Natuurlijk weet ik dat dit een rangschikking is van zeven jaar geleden. Natuurlijk weet ik dat dit gemeentebestuur pas begin 2001 geïnstalleerd werd.
De meerderheidspartijen zullen de archislechte uitslag van Middelkerke waarschijnlijk willen betwisten met die twee argumenten.
Nochtans blijf ik van mening dat ze niet kunnen beweren dat ze in die zeven jaar een inhaalbeweging uitgevoerd hebben. Vanzelfsprekend werden bepaalde werken uitgevoerd, maar dat is ook het geval in andere gemeenten. Als men de beschikbare budgetten bekijkt, zou dat er nog maar aan moeten mankeren. Daarbij kunnen sommige plannen/ verwezenlijkingen nog toegeschreven worden aan het vroeger bestuur. Zie hieronder de resultaten voor de kustgemeenten in de hierboven aangehaalde volkstelling.
Straten
Slecht
Normaal
Heel goed
Tevredenheids-
Index
Knokke-Heist
4,3%
53,3%
42,5%
138,2
Blankenberge
5,1%
56,3%
38,6%
133,5
Nieuwpoort
5,0%
57,9%
37,2%
132,2
Koksijde
6,8%
57,3%
35,9%
129,1
Bredene
8,5%
58,2%
33,3%
124,8
De Panne
7,1%
64,0%
28,9%
121,8
De Haan
8,6%
65,8%
25,5%
116,9
Middelkerke
11,5%
62,5%
26,0%
114,6
Oostende
12,6%
60,5%
26,9%
114,3
Ik kan en mag niet ontkennen dat reeds enkele straten vernieuwd of opgelapt werden. In Westende werden de Hovenierstraat en de Dahlialaan nieuw aangelegd. Ook de zeedijk kreeg een facelift, behalve dan vanaf de Lakodam tot aan Sint-Laureins. De Distellaan werd heraangelegd maar verkeert alweer (door slecht werk?) in slechte toestand. Aan de Badenlaan werd gewerkt, maar vooral met het oog om meer parkeerplaatsen te creëren. In Westende-dorp kan men zich niet van de indruk ontdoen dat de bestuurders vooral de verbeteringen in Middelkerke zelf op het oog hebben en dat onze deelgemeente wat achterop hinkt.
Voorbeelden daarvan blijven de Leopoldlaan en nu de Oostendelaan.
Ook vandaag stel ik nog vast dat sommige van onze straten in een lamentabele toestand verkeren. (Essex Scottishlaan, Hofstraat, Ooststraat, Henri Jasparlaan, )
De voetpaden vielen al iets minder in de smaak. Weer is Knokke-Heist de leider (tevredenheid 136,3/ 9,7 44,3 46,0), deze keer gevolgd door Nieuwpoort (129,7/ 11,4 - 47,5 - 41,1), Blankenberge (127,2/ 12,5 - 47,9 - 39,7), Oostende (122,0/ 11,2 - 55,7 - 33,1), De Panne (115,9/ 16,2 - 51,7 - 32,1), Bredene (113,4/ 17,5 - 51,6 - 30,9), daarna Middelkerke op grote afstand maar nog net boven de 100 tevredenheid (102,8/ 24,7 - 47,8 - 27,5) gevolgd door Koksijde (97,7/ 30,6 - 41,2 - 28,3) en De Haan (91,1/ 30,3 - 48,3 - 21,4)
Iedereen kan met mij vaststellen dat de voetgangers op veel plaatsen in onze gemeente totaal genegeerd worden.
Over de fietspaden was men overal veel minder tevreden. Weer leidt Knokke-Heist (97,4/ 32,5 - 37,7 - 29,8) voor Blankenberge (94,0/ 31,5 - 43,0 - 25,5), Bredene (90,7/ 34,8 - 39,8 - 25,4), Koksijde(82,6/ 38,8 - 39,8 - 21,4), Nieuwpoort (76,4/ 42,2 - 39,3 - 18,6), Oostende (70,0/ 45,4 - 39,1 - 15,5), De Panne (67,2/ 48,2 - 36,3 - 15,4). Op een beschamende voorlaatste plaats staat Middelkerke (66,7/ 49,0 - 35,4 - 15,6). Hekkensluiter is De Haan (58,8/ 53,1 - 35,0 - 11,9)
Volgens mij is er hier op dat gebied de minste vooruitgang geboekt.
In het ACHTSTE ENGAGEMENT van de VLD Verkeer op hun website, lees ik nochtans dat de partijvan mening is dat de gemeente Middelkerke, in samenwerking met het Vlaamse gewest, consequent verder moet werken aan de uitbouw van een veilig fietspadennetwerk in onze gemeente.
Hoog tijd dus om daar het bewijs van te leveren. In de nieuwe Hovenierstraat en Dahlialaan is er alweer geen spoor van een fietspad te bekennen. Waar wachten ze nog op?
Ik heb ook reeds verschillende keren dat onderwerp aangesneden in één van mijn artikels. U kunt ze hieren hierlezen
Ik hou eigenlijk niet van statistieken in verband met de veiligheid of onveiligheid in onze gemeenten. Ik twijfel er namelijk aan of ze wel betrouwbaar zijn.
Voor de burgemeesters moeten de cijfers laag zijn. Ze zien dat namelijk als een bewijs van goed bestuur.
Herinnert u zich nog debeestachtige overval op Kelly Hesters in Nieuwpoort-bad door een asielzoeker uit Zon en Zee op 16 april 2002? Toen zei Michel Landuyt: De criminaliteitscijfers waarin mensen uit Zon en Zee voorkomen, zijn niet toegenomen, integendeel. Als een asielzoeker al iets mispeutert, dangaat hem dat hooguit over het niet betalen van een ticket voor de kusttram. Criminaliteitgepleegd door asielzoekers uit het centrum beperken zich tot minieme feiten, zoals bijvoorbeeld een warenhuisdiefstal.
Die bewering was totaal vals, want bijna elke dag gebeurde er toen wel iets, ook ernstige feiten.
Ook de politiebeambten willen lage cijfers omdat die een maatstaf zouden zijn voor de kwaliteit van hun efficiënte preventie- en hun krachtdadige repressieactiviteiten.
Mijn excuses aan de vele politiebeambten die hun beroep ernstig uitoefenen en die hun steentje bijdragen om de onveiligheid in hun gemeente te bestrijden, maar door uitspraken van politici slinkt mijn vertrouwen in cijfers over de veiligheid elke dag een beetje meer.
Kan men dan die statistieken manipuleren? Een zwaar woord misschien maar het staat voor al dan niet opnemen van bepaalde feiten
Dagelijks verkondigen slachtoffers dat ze het de moeite niet meer vinden om diefstallen, vandalisme, Enz aan te geven. Ze ondervinden dat er in veel gevallen toch geen gevolg aan gegeven wordt. Ze horen en zien in de media dat de kans op snappen van de daders zeer miniem is omdat er onvoldoende personeel zou zijn om dat allemaal te onderzoeken. Ze stellen vast dat de bestraffing van de daders, als de zaak al voor de rechtbank komt, een lachertje geworden is.
Het Nieuwsblad verzamelde voor het Veiligheidsrapport van Vlaanderen van 23 mei 2008 de criminaliteitscijfers uit alle Vlaamse gemeenten.
Ik heb een vergelijking gemaakt voor 2007 tussen de kustgemeenten. U kunt die hier bekijken.
De eerste cijfers slaan op het aantal inwoners per gepleegd feit. 0 - 500 betekent dus tot 500 inwoners per gepleegd feit. Hoe lager het aantal inwoners per feit, hoe zwaarder de criminaliteit. De koplopers staan in het rood. Deze cijfers hebben betrekking op de ganse politiezone.
De tweede cijfers zijn het aantal criminele feiten voor de gemeente zelf.
De kustgemeenten -en steden tonen hogere criminaliteitscijfers dan andere gemeenten of steden van die omvang. Dat komt door de aanwezigheid van de vele toeristen in de zomermaanden, die dieven en ander gespuis aantrekken, omdat ze losser zijn, minder opletten, meer middelen hebben?
Het spreekt vanzelf dat de cijfers buiten het seizoen lager liggen. De rangschikking van de kustgemeenten zou dus best genuanceerd worden. Daarom vergelijk ik enkel de kustgemeenten met elkaar.
U ziet dat in veel domeinen de cijfers niet meegedeeld werden. Als er geen feiten in zon domein zouden gepleegd zijn, dan zou men heel zeker blij zijn dat men dit kan vermelden. Moeten we daaruit besluiten dat men ze niet durft meedelen omdat ze te hoog zijn?
Knokke scoort bijzonder hoog, Of betekent dit dat die gemeente juistere cijfers doorgeeft? Waarom zouden er daar meer fietsen gestolen worden? Omdat ze daar duurder en mooier zijn?
Alweer moet ik vaststellen dat Middelkerke aan de staart van het peloton bengelt.
Is het misschien te veel gevraagd dat er correcte cijfers zouden opgegeven worden en dat de criminaliteit kordater zou aangepakt worden, zowel op straat als in de rechtbanken? Neen, toch? Maar dat zal nog niet voor morgen zijn, zeker?
De Université catholique de Louvain heeft in opdracht van het weekblad Knack een ranglijst opgesteld van de Vlaamse steden en gemeenten. Waar is het meest aangenaam om te leven? De onderzoekers zijn voor hun wetenschappelijke studie vertrokken van 31 meetbare categorieën, gebundeld in vier domeinen: sociaal-economisch, kwaliteit van de huizen, het leefmilieu en de beschikbaarheid van diensten.
Een rangschikking maakt altijd ontevredenen en doet altijd stof opwaaien. De grote steden Mechelen (301), Gent (303) enAntwerpen (306) bengelen namelijk aan de staart van het peloton van de 308 Vlaamse gemeenten. Ook Brugge (229) en zeker Oostende (296) slaan geen goed figuur.
Burgemeesters, die het niet zo goed doen maar die steeds weer door de media ten hemel geprezen worden, vinden zon klassement vanzelfsprekend niet wetenschappelijk, kunstmatig, niet menselijk en dus onrechtvaardig.
Die van Gent vindt zijn stad nochtans de gezelligste. Die van Antwerpen en Gent onderstrepen samen dat de winkels, de cultuur, de aangeboden werkgelegenheid en het onderwijs hun grote troeven zijn. Ze vinden het onterecht dat de (rijke) gunstiger beoordeelde omliggende gemeenten daarvan profiteren zonder mee op te draaien voor de financiële en andere lasten. Het is in hun ogen vooral onrechtvaardig dat de aanwezigheid van veel allochtonen en de daarmee gepaard gaande werkloosheid zo zwaar doorwegen.
Mocht die beoordeling correct zijn, vindt de burgemeester van Antwerpen, dan zouden de inwoners toch massaal uit mijn stad wegvluchten. Dat dit inderdaad ook het geval is, schijnt hij dus te miskennen. Jaarlijks verlaten namelijk zon 4000 autochtonen de stad en die worden vervangen door zon 7000 allochtonen.
Je zou eigenlijk op die studie moeten reageren met de vraag Biedt Schilde (koploper) meer voordelen om er te wonen dan Antwerpen? Je hebt er geen of weinig maatschappelijke overlast, geen vervuilende industrie, veel groen en weinig verkeer, terwijl de inwoners en hunkinderen dichtbij al hun behoeften en noden kunnen voldoen? Als het antwoord JA is, dan moet Schilde Antwerpen voorafgaan in de rangschikking. Zo simpel is dat en meer moet er niet achter gezocht worden. De onderzoekers zeggen ook dat ze niet het geluk van de inwoners gemeten hebben. Sommige mensen wonen nu eenmaal ergens graag en nemen er de nadelen bij, anderen zijn gebonden aan een gemeente door hun werk of door een daar gebouwde woning.
En hoe heeft Middelkerke het er deze keer van afgebracht? Onze gemeente staat nooit vooraan in rangschikkingen. Niet schitterend, dus!. Of hoe kan je anders een 259ste plaats noemen?
Ziehier een vergelijking met de andere kustgemeenten:
Gemeente
Economie
Huisvesting
Leefmilieu
Diensten
Totaal
Knokke-Heist
293
32
66
22
89
Koksijde
294
82
22
79
119
De Haan
287
106
106
118
131
Bredene
280
129
155
38
176
Nieuwpoort
301
202
102
27
251
Middelkerke
297
197
131
77
259
Blankenberge
306
206
112
19
278
De Panne
303
279
157
60
292
Op het gebied van huisvesting bevestigt dit resultaat een ander onderzoek over sociale huisvesting, uitgevoerd door het ABVV in november 2007.
Middelkerke (17.501 inwoners) staat daar op de 247ste plaats, met 136 sociale woningen, zijnde 129 inwoners per woning.
Kan men bovenstaande tabel nu vergelijken met het palmares van het gevoerd beleid, opgesteld in 2006 door het instituutItinera.
Toen stond Middelkerke allerlaatste. Het Middelkerks bestuur zal misschien denken of zeggen dat er vooruitgang geboekt werd. Ik denk niet dat dit het geval is.
De gebruikte criteria voor de studie2008 kon ik niet vinden (ik hoop dat het gemeentebestuur die wel krijgt) maar ik zie in elk geval dat de vorige keer de kwaliteit van het bestuur, het financieel beheer en de verhouding inkomsten/ uitgaven ook een cijfer kregen en vooral in dat laatste deed Middelkerke het bijzonder slecht.
Waar haal je achtergrondinformatie over Middelkerke?
Er bestaan natuurlijk heel wat manieren om informatie in te winnen over je gemeente.
In de huidige tijd wordt de hoofdrol vertolkt door het informatiemiddel bij uitstek, het internet. Veertien dagen geleden heb ik al mijn mening gegeven over de manier waarop de politieke partijen uit onze gemeente daarvan gebruikmaken.
Maar op andere gebieden vind je er een werkelijke schat aan inlichtingen over van alles en nog wat. De gemeente loopt voorop met een eigen website voor eigen bevolking en voor toeristen. Deze wordt aangevuld met sites van de politiezone, het ocmw, de cultuurdienst, de jeugddienst, enz Ook de kerkgemeenschap blijft niet achterwege.
Natuurlijk is het web een ideaal middel om het toerisme te promoten. Dat doet Westtoer samen met vakantiecentra, casino, restaurants en hotels. De immobiliënkantoren bieden er huizen, appartementen en garages te koop en te huur aan. Feesten, sportmanifestaties en kunstactiviteiten worden er aangekondigd. Bedrijven en handelaars presenteren hun gids.
Sommigen laten de surfers meegenieten van hun geschiedkundige opzoekingen terwijl ook de lokale windmolens veelvuldig aan bod komen. Je zou eigenlijk kunnen zeggen dat er een overaanbod aan informatie is. Wie leest dat allemaal en wordt het wel bijgehouden? Dat laatste is natuurlijk de toetssteen om de waarde van die informatie te bepalen.
Maar er is ook nog een gemeentelijk informatieblad De Sirene naast blaadjes zoals Ja, wadde en De Stoete Middelkerkenoare. De politieke partijen geven blaadjes uit en er is natuurlijk de pers, meestal de lokale want zo vaak haalt Middelkerke de nationale of Vlaamse pers niet.
Die papieren uitgaven zijn meestal nauw verbonden met de overheid. Men vindt zelfs nauwelijks nog een lokaal journalist die ambetante vragen stelt of die de overheid durft bekritiseren. In veel gevallen laten de dagbladen zich gewoon gebruiken door de overheid. Ook de regionale televisie Focus is in dat bedje ziek, wat min of meer te begrijpen (maar niet te aanvaarden) is aangezien ze gesponsord worden door de gemeenten. In de tijd van Zon en Zee heb ik over dat probleem vele paginas vol geschreven.
In Ja wadde is blauw niet enkel de dominerende kleur van het papier. De Stoete Middelkerkenoare laat wel eens alle stemmen aan het woord, maar echt stoet kan het blaadje bezwaarlijk genoemd worden. Let wel, ik vind het goed dat ze er zijn, maar achtergrondinformatie kan je er niet echt in vinden. En daarmee is het woord gevallen: waar vind je de informatie die de overheid niet of niet graag meedeelt?
Daarvoor moet je surfen. Googel maar eens naar Middelkerke .
wordt gezegd dat er voor het ogenblik 41 stadsblogs over Vlaamse gemeenten bestaan. En ja, Middelkerke, staat er ook bij in de categorie 1 tot 6 berichten per week, met Westendse blik op Middelkerke.
Buiten de officiële of commerciële of verbloemde of technische of brave sites, vind je eigenlijk nauwelijks iets over datgene waar de overheid liever het zwijgen toe doet.
Ik was dan ook aangenaam verrast op de blog te vallen van Vlaams volksvertegenwoordiger Bart Caron, Vlaams Progressieven (ex Spirit), notabene in Middelkerke een coalitiepartner van de VLD. Deze stelt zich enkele vragen over enkele ethische connecties in de gemeente.
De namen van burgemeester Landuyt en zijn echtgenote Rita Ramoudt, tewerkgesteld op het architectenbureau van Ronny Van Troostenberghe worden er aangehaald, naast Landuyts advocaat- partner Boutens en vastgoed Depoorter. Er wordt ook gezegd dat het echtpaar Willy en Jana Rommel-Opstaele wel een voet hebben in de immobiliënsector.Maar leest u maar zelf wat Bart Caron er op 22 januari 2008 over schreef op http://www.bartcaron.be//?p=733
Er staan ook enkele zeer interessante reacties bij.
4 mei 2008. Prachtig weer, enorm veel volk aan de kust en dus weinig beschikbare parkeerplaatsen.
Als je dan naar Oostende wil, kan je eigenlijk best de tram nemen. Als je oud bent, geniet je zelfs het voorrecht om dat gratis te doen, ook al nemen sommigen je dat niet in dank af.
Ik wilde op of rond een bepaald uur daar aankomen en ik keek dus op internet wanneer er in Westende Sint-Laureins een tram zou voorbijkomen die daaraan voldeed.
Je zegt aan Google dat je naar de website van De Lijn uurroosterwil en je ziet als eerste pagina De Lijn met als één van de onderdelen Dienstregeling.
Zo kom je in het Dienstregelingsboekje waar je in de paragraaf directe verbindingen tussen 2 gemeenten van (Westende, hoewel dat geen gemeente is!) naar (Oostende) invult.
Je klikt op <Zoeken> en je krijgt nog een venster Dienstregeling waar je de richting of lijn De Panne Oostende Knokke moet kiezen door er op te klikken.
Je krijgt nu nog een venster Dienstregeling waar je de halte moet kiezen waar je wenst op te stappen. Ik kies dus Westende Sint-Laureins en klik op <Zoeken>.
Je komt nu in een venster Kalender waar je de datum moet kiezen waarop je wenst te reizen. Je krijgt dan eindelijk de tabel met de uren waarop in jouw halte een tram naar Oostende voorbijkomt. Dat is volgens mij traag en veel te ingewikkeld. Maar, dat resultaat heb ik pas op 5 mei 2008 kunnen krijgen, want op 4 mei had ik volgend probleem.
Uw browser kan geen css (Cascading Style Sheets) lezen of heeft deze uitgeschakeld.
Er deed zich een probleem voor. U kan het opnieuw proberen of u kan -als alternatief- gebruik maken van onze dienstregelingstabellen , doorkomsttabellen of bellen naar De LijnInfo (070 220 200). Indien dit probleem zich blijft voordoen, neemt u best contact op met de webmaster.
Mensen van De Lijn, neem het van mij aan, uw website moet herwerkt, lees vereenvoudigd worden.
Tijdens het wachten op de tram krijg je de tijd om eens rond te kijken. Ik stel eerst vast dat het loket enkel in de zomer geopend is, hoewel het op 4 mei zeker even druk was. Maar ja, die loketten worden in de zomer door jobstudenten bemand, zeker? De (gemeentelijke) vuilbak is overvol en per vierkante meter liggen er een tiental sigarettenpeukjes.
Als de tram dan met een aanvaardbare drietal minuten vertraging aankomt, heb ik geluk dat er voldoende plaats is. In Westende Belle-Vue zie ik dat enkel de steun van de vuilbak er nog staat en dat het vuil ernaast op de grond ligt. In Middelkerke - Verhaeghelaan hebben ze het toch wat properder gedaan. Het vuil zit in een blauwe PMD zak en is naast de cilindervormige afval bak gezet. Ja, het zal nog niet zo eenvoudig zijn om van Middelkerke een propere gemeente te maken. En ook niet om de daders te vinden
Politiek en surfen op het internet in Middelkerke!
Een politieke partij moet campagne voeren, om zich bij de kiezers bekend en bemind te maken. In de moderne tijd worden daarvoor alle beschikbare mediavormen aangewend.
Sedert de opkomst van het internet, kunnen politici daarvan uitgebreid gebruikmaken om zich aan de kiezers voor te stellen en om beter de contacten met hen te verzorgen.
Laten wij eens nagaan wat de Middelkerkse politieke partijen op dat gebied uit hun mouw toveren.
De VLD, de CD&V en het kartel SP.a Spirit Groen hebben een eigen website. Het Vlaams Belang is ondergebracht op de stek van de regio Middenkust, Groen Middelkerke staat op een West-Vlaamse site terwijl de webcontacten van de lijst De Decker verzorgd worden via de persoonlijke site van ene Gino Moeyaert uit Lombardsijde.
Je zou kunnen zeggen dat de VLD de volledigste en de best verzorgde website heeft. Die partij is ook veruit de grootste, de best gestructureerde in de gemeente.
Ze heeft het meeste mandatarissen. Het is ook de grootste meerderheidspartij die het beleid voert en die dus best geplaatst is om daarover iets te vertellen.
Ziehier de veelal voorkomende rubrieken. Wie is wie? is natuurlijk bedoeld om de mandatarissen en bestuursleden voor te stellen. Vooral bij de VLD wordt ook een link gelegd naar de nevenverenigingen (jongeren, gepensioneerden en vrouwen).
De partijen willen de lezers ook overtuigen dat zij een goed beleid voeren. Of ze dat nu engagementen of stokpaardjes of iets anders noemen, de huidige inhoud daarvan zal zeker op heel weinig mensen indruk kunnen maken.
Activiteiten is natuurlijk ideaal om iedereen te verwittigen van of te herinneren aan wat de partij in de nabije of verre toekomst van plan is.
In fotogalerij kan men beelden verspreiden van voorbije activiteiten, waar de aanhangers zich graag in terugvinden.
Bij nakende verkiezingen is de website vanzelfsprekend een ideaal propagandamiddel om de kandidaten met hun foto en hun programma voor te stellen.
De partijen die een partijkrant uitgeven, kunnen deze online plaatsen en de geïnteresseerden kunnen die dan downloaden. Dat bespaart heel wat opslagruimte in de bureaukasten van de verzamelaars.
Natuurlijk moet het via de website ook mogelijk zijn om contact op te nemen met de partijen. Men zou er vragen moeten kunnen stellen, commentaar kunnen leveren, ja zelfs kritiek moeten kunnen uiten. Veelal beperkt zich dit tot de mogelijkheid om online lid te worden van de partij.
Het lijkt eigenlijk vanzelfsprekend, vooral dan voor de minderheidspartijen, dat ze links leggen naar andere websites (cultuur, sport, toerisme, ..) waar ze eventueel misschien eigen verwezenlijkingen of activiteiten kunnen in de kijker stellen. De meerderheidpartijen hebben hiervoor natuurlijk de gemeentelijke website.
Het is dus duidelijk dat een webpagina voor een politieke partij van onschatbare waarde kan zijn. Als die de juiste toon kan vatten, goed verzorgd is en vooral zorgvuldig bijgehouden is, dan kan de partij heel wat mensen overtuigen van zijn degelijkheid. Daar nijpt nu voor de CD&V en SP-a Spirit in Middelkerke het schoentje. Ik zie Freddy Vandenbussche nog steeds staan als fractievoorzitter en hun laatste activiteit schijnt de nieuwjaarsreceptie 2007 geweest te zijn. SP-a Spirit Groen is blijven steken op de verkiezingsnacht van 8 oktober 2006.
Voor Spirit zou dit nochtans een ideale kans geweest zijn om zich onder zijn nieuwe naam aan de surfers voor te stellen.
Politici houden het niet bij hun partijwebsite. Sommigen hebben een eigen site of blog. De VLD speelt een voortrekkersrol, maar ook hier hebben sommige sites nood aan updating. Zo situeren de laatste signalen van Landuyt (12.06.2007), van Devey (19.10.2006 juist na de gemeenteraadsverkiezingen) en van Dejonghe (24.08.2007) zich in een min of meer ver verleden.
Zulke sites hebben natuurlijk weinig zin en geven een zeer negatieve indruk, die een nefaste weerslag kan hebben op de titularissen ervan.
Samenvattend kan ik zeggen dat op verre na niet de enorme mogelijkheden van het internet benut worden. De politieke partijen van Middelkerke zouden zich daar best eens over beraden. Aanpassing Ik moet mij verontschuldigen bij de Vlaams Progressieven die wel een website hebben en dit op http://sites.spirit.be/spirit1/faces/web/standpunten.jsp?name=gemeenteraadsverkiezingen&group=middelkerke&curgroup=middelkerke Veel recente berichtgeving is er ook niet op te vinden. Ik heb eveneens de andere politici onrecht aangedaan door niet te vermelden dat ook Jana Opstaele een website heeft en dat die ook niet bijgehouden wordt. Zo, dat is dan recht gezet.
Hebt u het Middelkerks kasteel al eens bezocht? Welk kasteel? Waar kasteel?
Als u via de Westendelaan van Westende dorp naar Middelkerke rijdt, dan kunt u er toch niet naast kijken! Links van de weg is men namelijk al j..aaa ren een reusachtig gebouw aan het oprichten. Via een majestueuze ingang met nog ontbrekende poort betreedt men een immens terrein met het kasteel op de achtergrond.
Eigenlijk vraag ik mij reeds de hele tijd af waarvoor dat domein zal gebruikt worden, wie de eigenaar wel mag zijn, maar vooral of dat normaal is dat zon gebouw maar niet de ruwbouw ontgroeit.
Wel, nu ken ik het antwoord. Op 18 mei 1999 leverde het college van burgemeester en schepenen, onder de leiding van Frank Verlinde bijgestaan door Pol Vermander, Luc Dedecker en Jean Levecque een bouwvergunning af aan Eddy Gryson uit Aartrijke voor het oprichten van een fitness- en sportcentrum op nummer 94 van de Westendelaan, kadastrale omschrijving 2e afdeling, sectie C, nummer 280 c..
Onder artikel 10 van de beslissing van het college vinden we zeer duidelijk vermeld De werkzaamheden of handelingen waarvoor vergunning is verleend, mogen niet langer dan tot (er staat niets ingevuld!) in stand blijven. We zijn nu straks negen jaar verder en de werkzaamheden zijn nog steeds niet voleindigd, erger nog, ze liggen stil. Werd er misschien niets ingevuld om de tijd oneindig te kunnen rekken?
De bestemming van het terrein is volgens het gewestplan Oostende Middenkustvan 26.01.1977 gebied voor dagrecreatie. Dagrecreanten zijn mensen die hun activiteiten uitoefenen buiten de onmiddellijke omgeving van hun woning maar die niet overnachten op die plaats. Over het gebied bestaat eveneens een bijzonder plan van aanleg BPA MIAMI
Maar wie is eigenlijk Eddy Gryson? Hij behoort tot een familie uit Aartrijke, die in Torhout enkele firmas heeft, zoals Gryson Immobiliere CVBA, Gryson J & C Zakenkantoor en Gryson Building Company BVBA
Volgende bouwondernemingen hebben meegewerkt aan het kasteel en hebben er een bord hangen.
Martin HOLLEVOET BVBA Eernegemstraat 10 uit 8480 Ichtegem. De firma heeft niet gereageerd op mijn vraag waarom de werken stilliggen.
DELRUE Metaal uit Ichtegem en SOETE uit Boezinge
Ik lees op de website http://michellanduyt.skynetblogs.be/ : Eigenaars van leegstaande en verkrotte gebouwen zullen in de toekomst ook zwaarder aangepakt worden omwille van de woningschaarste. Dat zegt dus Michel Landuyt.
Het lijkt me dus logisch dat ik mij afvraag of er taks betaald wordt op dat leegstaand gebouw, nietwaar?
In Vlaanderen, in 1996, heeft men namelijk een heffing in het leven geroepen die de leegstand van panden, ook huizen, ook nieuwgebouwde (!) aan banden moet leggen. Huizen die langere tijd leeg staan krijgen een aanslag. De Vlaamse overheid rekent als leegstandtaks 75 procent van het kadastrale inkomen (KI).
Ik heb aan twee Vlaamse instanties meer uitleg gevraagd over de regelgeving in een dergelijk geval. Ze doen niet eens de moeite om te antwoorden. Bravo!
Ik begin zo stilaan te denken dat dit een potje is, waarvan men het deksel liever niet oplicht, omdat er een reukje zou kunnen uit opstijgen.
Weet iemand daar soms meer van? En wil die het ook toegeven?
Mogen de lezers van deze blog het dan misschien ook vernemen?
Op 17 april 2008 kregen wij een warme oproep van de burgemeester om ervoor te zorgen dat de gemeente proper wordt en blijft.
Eigenlijk had ik met een gerust hart en met trots deze brief bij het gesorteerd papier mogen gooien.Ik behoor namelijk tot de categorie milieu- of afvalbewuste inwoners die alles en nog wat sorteren.
In de brief worden eigenlijk diegene op de korrel genomen die de pret bederven. Rare uitdrukking want daarmee worden diegene bedoeld die hun afval buitenzettende avond voordien of in niet-reglementaire zakken, die bij sommigen dan nog niet of niet afdoend dichtgebonden zijn. Het op te halen papier en/ of karton wordt vaak niet samengebonden en de sorteerregeling voor PMD wordt niet gevolgd, met andere woorden, in de blauwe zakken zitten piepschuim, plastic potjes, aluminiumfolie, en andere niet-toelaatbare stoffen.
Ik heb mij al vaak afgevraagd waarom daar niet of nauwelijks tegen opgetreden wordt. De niet-reglementaire zakken laten staan is natuurlijk geen oplossing. Ik bedoel dat die pretbedervers een lesje moeten geleerd worden. Niet een belerend vingertje ertegen opsteken, niet blijven vermanen, maar in hun portemonnaie zitten.
De gemeente beweert in de brief dat ze dat van plan is. Ze geven een ondubbelzinnige boodschap mee, ze zullen streng optreden. Overtreders kunnen en zullen worden gestraft. Ze riskeren een administratieve boete tot 250 euro.
Als dat maar waar is!! Afwachten maar! Laat mij toe eerlijk te zeggen dat ik er geen rotsvast vertrouwen in heb.
Het feit dat er zoveel pretbedervers zijn heeft natuurlijk te maken met het feit dat zij wel weten dat de kans op een boete minimaal is.
Een gemeenteraadslid van de oppositie zou eens in de gemeenteraad moeten vragen hoeveel inwoners in de voorbije jaren een boete betaald hebben voor hondenpoep, paardenpoep of andere milieuovertredingen.
Ik hoor nochtans dat op 18 april reeds jacht gehouden werd op overtreders.
Doet de politie dat of zijn dat die speciaal opgeleide mensen met politiebevoegdheid?
Hoe lang zullen ze het volhouden en wat zullen ze doen als straks het hoogseizoen aanbreekt?
Ik moet toegeven dat het niet altijd gemakkelijk is om de dader of de eigenaar van een afvalzak te lokaliseren, vooral in vakantieparken en grote appartementsblokken.
In bijlage aan de bovenvernoemde brief, kregen we ook een nieuwe kalender voor het ophalen van afval. En wat zien we?Het huisvuil zal minder vaak afgehaald worden.
Voor de 8 resterende maanden van 2008 geeft dat:
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Totaal
vroeger
7
9
8
8
9
9
8
8
68
nu
5
4
5
4
4
5
4
5
36
Je kan dus gerust zeggen dat het aantal ophaalbeurten tot de helft gereduceerd is.
Het zou gaan om besparingen. De wijziging van de kalender werd reeds op het vorige exemplaar aangekondigd. Betekent dat nu dat we nog slechts 25 euro belasting zullen moeten betalen voor het afhalen van huisvuil in plaats van 50 euro? Is dat echt een verkapte manier om die belasting te verhogen? Of moeten daarmee die speciaal opgeleide mensen betaald worden?Of worden die betaald met de opbrengst van de boetes?
Laat ons maar het verder verloop afwachten. Als de gemeente maar proper wordt!
Erfgoedweekend is een initiatief van FARO, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw, in samenwerking van de erfgoedgemeenschappen in Vlaanderen en Brussel en met de volle steun van de Vlaamse overheid.
Vlaanderen bezit heel wat onroerend erfgoed, waar het trots op mag zijn: van kastelen tot arbeidershuisjes, van abdijen tot industriële gebouwen, van cultuurlandschappen tot archeologische sites. Om hun toekomst te verzekeren, werd in 1994 Erfgoed Vlaanderen opgericht. Elk jaar wordt een erfgoeddag georganiseerd. Vandaag, 13 april 2008, gebeurt dat reeds voor de achtste keer. Er wordt telkens een thema vooropgezet. Deze keer is dat Wordt verwacht, met denken over de toekomst als uitgangspunt. Wat is erfgoed eigenlijk en welke verwachtingen moet of kan men daarvoor koesteren?
Erfgoeddag mag niet verward worden met Open monumentendag waarop het publiek kennis kan maken met het bouwkundig, landschappelijk en archeologisch erfgoed. Op erfgoeddag wordt eerder het cultureel, dus roerend of niet-materieel erfgoed in de kijker geplaatst.
Zijn de campings daar ook bij? Waarom niet? Erfgoed is een zeer ruim begrip.
Dat dacht ook de Middelkerkse heemkundige kring Graningate want gisteren en vandaag kon/ kan men in de camping Westende een mooie tentoonstelling bekijken ondersteund met diashow en film, met de naam een halve eeuw kamperen. Het had eigenlijk Meer dan een halve eeuw moeten zijn aangezien Hilaire Soetaert en Ivonne Moermans hun camping Westende reeds openden in 1952.
Maar beter laat dan nooit!
Naast de voorzitter van Graningate, sprak ook de Middelkerkse burgemeester. Hij verontschuldigde eerst de schepen voor Erfgoed, Carine De Jonghe, die verhinderd was wegens professionele redenen. Moet ik dat begrijpen? Men kan natuurlijk zijn beroep niet uitoefenen naast een schepenambt en het allebei goed doen. Landuyt vermeldde verder dat er geld vrijgemaakt was voor initiatieven aan de kust en dat de gemeente zich daar graag bij aangesloten had.
Ook de heer Metsu van Recread vzw nam het woord. Hij is de algemene secretaris van de belangenorganisatie van de kampeerondernemers in Oostende, die de contacten met de overheid verzorgt. Ik had daar eigenlijk eerder iemand van toerisme Vlaanderen verwacht, die de belangen van de kampeerder behartigt.
Alle sprekers stelden vast dat het kamperen een enorme vlucht genomen had en dat de campings een zeer grote gedaanteverwisseling ondergaan hebben in de voorbije jaren. Voor wie er meer wil over weten, u kunt hier een vroeger door mij geschreven artikel daarover lezen. Ze vonden dat we ons maar moeten neerleggen bij minder natuur, minder vrijheid, meer luxe, grote caravans en vaste vissershuisjes.
Als we het toch nog eens over verwachtingen mogen hebben, dan stel ik mij enkele vragen over die toekomst.
Zullen de niet-vergunde campings in Middelkerke verdwijnen? Zullen alle campings zich volledig aanpassen aan het kampeerdecreet? Komt er meer groen op de campings, zodat de bewoners toch nog de illusie krijgen dat ze in de vrije natuur verblijven in plaats van in een getto? Komt er ook overal een groen scherm rond de campings? Verdwijnen de campingplaatsen waar men tegen een blinde muur opkijkt? Zullen alle kampeerders gerust mogen slapen omdat de brandweer erover zal waken dat elke caravan goed bereikbaar is en verplaatsbaar, door betere toegangswegen en betere evacuatiewegen?
In 2006, toen in Middelkerke volop gesproken werd over een naaktstrand tegenover de vroegere camping 'Cosmos', heb ik daarover een uitvoerig artikel geschreven. U kunt het hier lezen.
Ik vermeldde daarin dat in Bredene, het grote voorbeeld in dat domein voor burgemeester Landuyt, reeds heel wat problemen gerezen waren omdat sommige naakte koppels zich helemaal niet schaamden om openlijk, zelfs terwijl kinderen toekeken,hun lusten bot te vieren.
In verschillende kranten lees ik deze week dat een homokoppel van de correctionele rechter in Brugge opschorting van straf heeft verkregen voor openbare zedenschennis in de duinen aan het naaktstrand in Bredene. De advocaat van de man voerde aan dat een eventuele straf voor één van de twee mannen, die een werknemer is bij een internationale instelling, rampzalig zou zijn omdat hij daardoor levenslang een strafblad zou moeten meedragen. Hij pleitte ook verzachtende omstandigheden omdat het de eerste keer was, niet dat ze het deden, maar dat ze betrapt werden. In zijn pleidooi verwees hij ook naar de pornografische fotocollectie van Louis Paul-Boon die op zondagmiddag getoond werd op de openbare omroep en naar het programma 'Sexcetera', dat ook wemelt van pornografische beelden. Hij is van oordeel dat beide voorbeelden bewijzen dat de gangbare normen en waarden op zedelijk gebiedgeëvolueerd zijn ('seks is alom aanwezig in onze maatschappij') en dat de overtreding 'niet in proportie was met een eventuele bestraffing'.
Hij beklaagde er zich over dat homo's door de politie geviseerd worden. De plek waar de mannen het 'deden' is volgens hem moeilijk bereikbaar en ze zouden betrapt zijn tijdens een gerichte politiepatrouille.
Het 'doen' op het strand vindt hij toch nog heel wat anders.
Hij noemt het hele geval 'schieten met een kanon op een mug'. De advocaat beweert onlangs in een tijdschrift gelezen te hebben dat zo'n 80 procent van de vrouwelijke lezers ooit al seks had in het openbaar.
Nu, een advocaat is er om zijn cliënt zo goed mogelijk te verdedigen. Geen probleem dus, als hij dat maar allemaal zelf niet gelooft. Hij heeft wel een punt dat er te veel seks te zien is op TV, ook in reclamefilmpjes of op internet. Ik vind inderdaad dat daar weleens zou mogen tegen opgetreden worden.
Jan-Marie Berkvens, Brugs procureur, vindt het vonnis betreurenswaardig. Het openbaar ministerie is niet in beroep gegaan omdat de stapels dossiers bij de hoven al zo groot is. Het sop zou in dit geval de kool niet waard zijn.
Berkvens vindt dat er geen nieuwe normen zijn, maar dat alleen het strafwetboek telt. Hij beweert dat het parket geen verzameling wereldvreemde snuiters is maar dat er voor seks in de vrije natuur geen maatschappelijk draagvlak is. De politie zal dus verder processen-verbaal opstellen en ze zullen in Brugge dus blijven dagvaarden. Dit voorval zal allicht niet van aard zijn om de Bredense agenten te blijven motiveren.
Moraalfilosoof Etienne Vermeersch vindt dat men de mensen niet nodeloos en onverwacht mag confronteren met zaken die ze niet willen zien.
Wat ik er nu zelf van denk? Niet veel goeds natuurlijk. Er treedt inderdaad een normvervaging op. Het feit dat het parket er schijnbaar niet al te zwaar aan tilt en niet in beroep gaat maakt daar ook deel van uit.
Men zou de lijn nu natuurlijk ook kunnen doortrekken naar andere criminele feiten.
Zullen de rechters nu straks oordelen dat vandalisme, voorbijgangers uitschelden, iemand afranselen (ik wil nog niet spreken van moorden), inbreken, een bank overvallen en noem maar op eigenlijk allemaal niet meer zo erg zijn omdat het toch dagelijkse kost is?
Eigenlijk doen ze dat nu al. Een doodslag op een bus noemen ze een 'incident'
Volgens mij mogen weldenkende mensen onder ons niet berusten in die normvervaging en moeten we ons allemaal samen daartegen verzetten. Zoiets aanvaarden, noem jij dat misschien meegaan met de tijd? Ik vind dat een beetje te bruusk en ik denk dat een maatschappij onleefbaar wordt als er nog nauwelijks regels of normen bestaan of dat ze niet geëerbiedigd worden.
Uit een meestal zeer goed ingelichte bron, verneem ik vandaag dat Westende-dorp er weldra weer een curiosum bij krijgt. Op het vroegere terrein van het zwembad van Zon en Zee, zouden namelijk de werken gestart zijn voor het optrekken van een moskee.
Abdelkader-Zaaf-Mokhrab, woordvoerder van de Westvlaamse moslimunie verheugt zich bijzonder over dit vooruitzicht. Hij is van mening dat moslims en katholieken perfect moeten kunnen samenwerken.
De actiegroep Westende-dorp aan de rooms-katholieken! deelt deze mening niet en overweegt gerechtelijke stappen om de bouw alsnog te verhinderen. Er wordt namelijk aan getwijfeld of dit project te rijmen valt met het gewestplan Oostende-Middenkust en met het Bijzonder Plan van Aanleg Zon en Zee.
De kans om bij het gerecht gehoor te vinden, is volgens ingewijden bijzonder klein, zolang de minaret, van waaruit vijf officiële oproepen tot gebed (de salat of salah)per dag, via een geluidsinstallatie, zullen weerklinken, niet boven de wettelijke hoogte uitsteekt. Een andere voorwaarde wordt waarschijnlijk dat er duidelijke afspraken moeten gemaakt worden, zodat de kerkklokken niet gelijktijdig geluid worden.
Het zou gaan om een Maghrebijnse moskee, waar alle Arabisch sprekende (soennitische) moslims afkomstig uit Marokko, Algerije en Tunesië terecht kunnen.Het zou een indrukwekkend gebouw worden met een zeer bijzondere architectuur. Omdat de islam afbeeldingen van levende wezens verbiedt, zullen de muren van het gebouw versierd zijn met mozaïeken en sierlijk geschreven teksten uit de koran. Hieronder ziet u een ontwerpfoto van de geplande moskee en van een minaret.
Omdat wij, westerlingen, meestal niet zo vertrouwd zijn met de islam, volgt hierna een korte uitleg over hoe moslims hun geloof belijden.
Op vrijdag is het voor mannelijke moslims verplicht om naar de moskee te gaan voor het gezamenlijke middaggebed. De imam gaat daarin voor. De gelovigen knielen tijdens het bidden met hun voorhoofd naar de grond en draaien zich daarbijin de richting van Mekka.
Traditioneel hebben mannen en vrouwen gescheiden gebieden. Dit komt waarschijnlijk voort uit de gedachte dat deze maatregel zou helpen in het uitbannen van 'onreine' gedachten, die de aandacht van het gebed kunnen afleiden. Ook de rituele reiniging voorafgaand aan het gebed vindt hierin zijn oorsprong. Deze vindt plaats in een fontein in de ruimte vlak na de ingang. Bij die ingang zijn lange rijen met planken voorzien om de schoenen op te zetten. De moskee moet altijd schoon en rein zijn, omdat het Gods huis is.
Welke gevolgen zou de nieuwe moskee nu kunnen hebben voor de Westendse bevolking? Aangezien West-Vlaanderen slechts een beperkt aantal moskeeën telt (7?) zullen moslims uit de wijde omgevingwaarschijnlijk hier de gebedsdiensten komen bijwonen. De gemeente zal dus voldoende parkeerplaatsen moeten voorzien. De gemeenteraad zou zich tijdens de volgende zitting uitspreken over een toelage om de werken te helpen financieren. Volgens een vooraanstaand lid van het college zou de moskee een verrijking betekenen die misschien de wedergeboorte van het dorp zou kunnen inluiden.
De aandachtige lezer heeft natuurlijk onmiddellijk begrepen dat dit blogbericht, gepost op 1 april, als enige bedoeling had hem of haar op het verkeerde been te zetten.
Toch beetgenomen? Niet getreurd! In elke aprilgrap zit natuurlijk een schijn van waarheid.
Toen ik ongeveer zes maanden gelden startte met mijn blog, had ik mij allesbehalve hoge verwachtingen gesteld in het succes ervan. De teksten handelen uitsluitend over Middelkerke, eerder Westende zelfs en wat daarmee verband houdt en zijn uiteraard oninteressant voor buitenstaanders. En toch verheugt het mij dat ik er vandaag mag op wijzen dat mijn blog zojuist zijn duizendste unieke bezoeker mocht verwelkomen. Ingewijden weten dat viewers en unieke bezoekers niet hetzelfde zijn. De eerste categorie zijn diegene die de site meer dan één keer bezochten. Hun totaal bedraagt 1796.
Ik had ook niet verwacht dat de reacties zouden toestromen. Ik mocht er nog maar twee ontvangen. Enkele schaarse bezoekers reageren wel eens in het gastenboek of per gewone email. Misschien willen ze hun naam niet verbonden zien aan deze blog, gezien mijn reputatie van niemand ontziende die de vinger op de wonde probeert te leggen. Maar reacties mogen ook naamloos zijn, hoor!
Ook in de Westendse dorpskom wordt naarstig gebouwd.
De Westendelaan is zogezegd de hoofdstraat van Westende-dorp. Vroeger heette ze de Dorpplaats, althans het gedeelte in de dorpskom, maar onze bestuurders vonden in de gemeenteraad van 14 oktober 1966 dat dit een gallicisme was en dat het Dorpsplein moest zijn. Anderzijds vonden ze echter dat dit verwarring zou kunnen stichten met Arthur Meynneplein, de huidige markt.
Bovendien is het eigenlijk geen plein maar een gedeelte van de Staatsbaan nr 72 en dus noemden ze het Dorpsstraat.
Later werd die omgedoopt tot Westendelaan. Eigenlijk vind ik die naam niet zo geschikt voor dat stuk in ons dorp.
Al een hele tijd vroeg ik mij af hoe onze voornaamste straat er in de toekomst zou uitzien. Ik hoorde namelijk dat alle huizen tussen de kerk en de Centea - bankzouden afgebroken worden. Dat blijkt echter een vals bericht geweest te zijn. Het huis van aannemer dakwerken tSiolle, het huis nr320, de apotheek en het daarnaast liggend pand (vroegere garage Gunst en daarna bibliotheek en nu eigendom van de apotheker) zouden overeind blijven. Het café Graaf van Vlaanderen is reeds afgebroken en een nieuw gebouw Hof ter Gunst van R&R promotie bvba Leffingemet 120 m² winkelruimte beneden en 13 appartementen met 1, 2 of 3 slaapkamers, rijst al de hoogte in. U ziet links hieronder hoe het er zal uitzien. Het café De Kroon zal later volgen en vervangen worden door een nieuwbouwproject met dezelfde naam van Immo Moenaert. Op de rechtse onderstaande ontwerpfoto ziet u de geplande gevel van het nieuw gebouw. Beneden komen drie handelszaken en daarboven 3 x 4 appartementen.
Nu de apotheek in Lombardsijde zo mooi en ruim vernieuwd werd, kan men zich afvragen of dat onze apotheker er niet zal toe aanzetten om binnenkort hetzelfde te doen. De dorpskom kan er enkel wel bij varen.
Op de hoek met de Essex Scottishlaan komt een gebouw van ImmoDax van 24 appartementen.
Aan de andere kant van de laan, recht tegenover de kerk, hebben we de tamelijk recente residentie Prestige met beneden de Axa bank en daarboven appartementen. Naast de frituur Domino, komt waarschijnlijk residentie Alegria van ImmoDAX.
Naast bakkerij Herreman, op de plaats van mijn voorouderlijk huis, bouwt Trends residentie Ter West met 5 appartementen.
Ook hier kan men zich de vraag stellen wat het gemeentebestuur nog denkt bij te dragen tot de verdere uitbouw van ons stuk Westendelaan, alias de dorpskom. De markt is er al wat op verbeterd
Zou men eigenlijk niet een plan moeten maken van de nieuwe laan op gemeentelijk vlak, vooraleer men de bouwvergunningen uitreikt?En tijdig afspraken maken met de gewestelijke overheid?
Op 7/03/2008 zouVlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits volgens Het Nieuwsblad (efo) 1,5 miljoen euro opzijgezet hebben voor de vervanging van de slijtlaag van de N318 tussen Middelkerke en Westende en 2,5 miljoen euro voor rioleringswerken in de doortocht in Westende. Het bestek zou nu opgemaakt worden en de werken zouden ten vroegste in 2010 uitgevoerd worden.
Wij leven dus op hoop van zegen
In afwachting wens ik alle lezers en lezeressen van mijn blog een vrolijk Pasen 2008.
Toen ik klein was, ik was het kakkernestje thuis, wilde mijn moeder dat ik een klaksje droeg om geen koede te krijgen. Ik gebruikte toen pertangs al geen kwielebabbe en geen futte meer. Maar ja, ik was ook geen 'trunte'. Ik verzette mij daar tegen, want ze had me anders misschien nog kloefen aangedaan ook.U boai heb ik wel gedragen en sluffers ook, kajuuten zelfs zonder koessen hoewel je daar gemakkelijk zweetvoeten kon van krijgen.
Wat wij toen zo allemaal deden? Onder andere, Katje duuk spelen, stekevisjes vangen, leven maken met u wisse, rulders opsluiten in een bottel of in u flessche, stekebeiers en braambeiers trekken, koersen met de kortewagen, sjette geven op onze fietsjes in uuze stroate, sliedern of schatsen op ties in de wienter, vele gruchte maken of u bitje moaschen. We zochten ook lootn bolln en oed iezer en dat verkochten we aan Stanten. Met de winst aten we veel spekkn, lekkestokkn en chiclitten uit de wienkel van Lucie Coene of Marietje Vandecasteele, die op de platse weunden
Op school speelden we boare, ottopiano, gandarmendief, ketten afdoen van uuze moaten en pekkeln. We moesten wel altijd goed voor uuze kannesjère zorgen.
Als t kerremesse was, zaten we op de schuuten of op de sliengerpis of probeerden we eens de bollosmieto.
s Zondags aten we 's morgens koekestuuten met butter en s middags u kiekn of u keun en in de week bloeling of vette dermes of u mutse van een zelfgeslacht zwien of soms wel u kè mussels.
Ik ben ooit messediender geweest en toen mochten we de klokken luun, stiekem proevn an de wien, de klas verlaten en schooltje duukn om trouwers te gaan strikkn aan de kerk. Wat we zeker niet mochten doen: kuurieuzeneuzn, de apekalle uithangen, vechten slagomslienger, met suefers spelen, smoren, spuugen no de menschen of op de messoate spelen. Kobbenetten moesten we gerust laten. We mochten niet in de buurt komen van den allepit. We moesten niet thuiskomen met verslokerde bloemen of met tettingen . Dat was allemaal kiezig. Moeder zou tegen de plafong gegaan zijn, vooral als ze aan t kuusschen was, en we zouden zeker met klieken en klakken buiten gevlogen zijn.
We werden op het hart gedrukt dat we eerbiedig moesten zijn tegenover meneire pastre die ons leerde lezen, de masoeurs van de nunneschole , de meistre die ons ook leerde lezen, de garde champetter en zeker tegenover de keunink en de keuneginne.
Als je met die mensen in contact kwam, moest je wel niet beginnen te stamern of stakestief in doedinge goan stoan, maar toch
Jullie verwachten toch geen vertaling van mij, hé?