Ik ben Leny, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Bosheks.
Ik ben een vrouw en woon in Planeet Aarde (Nederland) en mijn beroep is Medisch Entomoloog, Imker, Wiccan en Lichtwerker .
Ik ben geboren op 22/05/0000 en ben nu dus 2024 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Flora Fauna Muziek Wetenschap.
Meer dan een halve eeuw heb ik een dierenopvang ( Stichting/TAO Foundation) https://taofoundation.international/nl/ voor dieren die niemand meer wil hebben. Werk als ARA(Animal Rights Advocate) voor de dieren die geen stem hebben.Dieren/Cyber activist.
V
To see a world in a grain of sand And a Heaven in a wild flower, Hold Infinity in the palm of your hand And Eternity in an hour.
~be who you are and say what you feel because those that matter... don't mind... and those that mind... don't matter..
Nice to see you here.㋡
I am a Wild Earthling.
I do not identify with illusory (and illegitimate) nation-state constructs nor do I require such constructs to verify and validate the legitimacy of my existence.
An infiltrator and subverter of institutions of indoctrination,an anti-authoritarian and an insurgent anarchist, and gravitate towards insurrectionist and anti-civilization tendencies. It's just a matter of whose.
Anti New World Order! "for our children, and our children's children"
I am a seeker, searching for truth, special behind the lies that the Goverments try to tell us.
Do not believe everything, discover your own truth!!
And please do not alowed that they take advantage of you.
Open your eyes!
Take care my friends Stay Wild & Free.. !
Tree Teardrop
X
Dropbox
Druk op onderstaande knop om je bestand naar mij te verzenden.
Onveilige, goedkope opladers vormen een groot risico voor de brandveiligheid. De brandweer raadt aan om zo veel mogelijk originele opladers te gebruiken, het apparaat tijdens het opladen op een harde ondergrond te leggen en apparaten niet ‘s nachts op te laden.
,,Meer dan de helft van de woningbranden heeft iets te maken met de stekker”, zegt Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars. Samen met Brandweer Nederland heeft het Verbond het rapport Risicomonitor Woningbranden opgesteld. Volgens Buis ontstaat brand voornamelijk door kwalitatief minderwaardige opladers die niet origineel zijn. Ook het apparaat langer aan de lader laten zitten dan nodig kan brand door oververhitting veroorzaken.
De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) deed in de zomer van 2016 onderzoek naar onveilige opladers en bestempelde twaalf van de 41 USB-opladers als gevaarlijk. Bij nog twaalf andere merken kon de veiligheid niet worden vastgesteld, waardoor de verkoop van 24 van de 41 opladers verboden werd. In Nederland verkochte opladers vallen onder toezicht van de NVWA, maar tegenover internetverkopers buiten de Europese Unie staat de NVWA machteloos.
Het is aan de consument zelf om voorzichtig te zijn bij het aanschaffen van een oplader. Ook het CE-keurmerk, dat als richtlijn dient binnen de Europese Unie, blijkt lang niet altijd betrouwbaar te zijn. Het keurmerk is namelijk vrij gemakkelijk te verkrijgen en het is vaak niet duidelijk of een onafhankelijke organisatie het keurmerk heeft verstrekt. Buis raadt aan geld uit te geven aan een goede oplader, het liefst een originele of een goede imitatie. Volgens hem zijn de iets duurdere opladers vaak ook beter.
Twee zwanen en vier meerkoeten zijn in Waverveen doodgeschoten. De dieren zijn met een luchtbuks in het hoofd geschoten. De dierenambulance in de regio hoopt de dader snel te vinden, maar van de dierenbeul ontbreekt nog ieder spoor.
De hulpdiensten dachten eerst dat ze waren aangereden, maar bij de röntgenfoto’s zagen ze dat het een gerichte schietactie bleek te zijn.
Behalve de dode dieren is er ook nog een gewonden zwaan. Dierenambulance de Ronde Venen / Amstelland heeft het vermoeden dat die ook een kogel in zijn kop heeft. Het dier kunnen ze alleen nog niet vangen. Dit omdat het beest te schuw is en meteen wegvliegt.
Politiedrone vindt verdwaalde oma terug in maisveld !
Politiedrone vindt verdwaalde oma terug in maisveld
Woensdag 22:30
Delen:
Een kleine gemeenschap in de Amerikaanse staat North Carolina is het nieuwste project van het plaatselijke politiebureau erg dankbaar. Dankzij de nieuwe drone van de politie kon een vermiste oudere vrouw binnen een half uur terug worden gevonden.
25 minuten nadat de melding over de vermiste 81-jarige vrouw binnenkwam werd de bejaarde vrouw gevonden door een drone-operator van de politie. Daarmee was de drone zelfs sneller dan de speurhonden die ook ter plaatste waren.
De drone kan sowieso rekenen op veel complimentjes van de sheriff van Randolph County. Hij is ook al gebruikt bij enkele moordonderzoeken en de zoektocht naar een ontsnapte gevangene.
Een foto van twee Indiase olifanten die door dorpelingen worden belaagd met rotjes en brandende teerballen heeft een prijs gewonnen.
Op de foto is te zien hoe de beide dikhuiden, een volwassene en een jong, opgejaagd door het vuurwerk over een weg vluchten. De achterpoten van het kleine olifantje staan in brand. Het beeld veroorzaakt veel debat op sociale media en vestigt de aandacht op de groeiende confrontaties tussen mensen en olifanten in India.
Lees verder na de advertentie
Velen winden zich op over de ‘wrede’ dorpelingen die het vuurwerk naar de olifanten gooiden
De foto werd door de Indiase fotograaf Biplab Hazra genomen in de oostelijke deelstaat West Bengal, bij de grens met Bangladesh, en werd uitgeroepen tot wildfoto van het jaar door het bekende Indiase natuurtijdschrift Sanctuary Asia. Hazra vertelde aan lokale journalisten dat hij het olifantenjong met de brandende achterpoten krijsend en ‘in verwarring’ zag wegrennen. “Alle juryleden waren zeer verdrietig en in tranen toen ze dit beeld zagen”, aldus jurylid Parvish Pandya.
Discussie
Op sociale media leidt de foto tot een verhitte discussie. Velen winden zich op over de ‘wrede’ dorpelingen die het vuurwerk naar de olifanten gooiden. “Ik wou dat er een kudde olifanten was gekomen die deze mensen volledig had verpletterd”, schrijft ene Syed Manzoor op de Facebook-pagina van Sanctuary Asia. Anderen verwijten het tijdschrift effectbejag en vinden dat het blad de ‘schokkende’ foto niet had moeten publiceren. Weer anderen nemen het juist op voor de dorpelingen, die hun akkers en huizen beschermen tegen olifanten. “Zou u aan de kant blijven staan als uw levensonderhoud, in feite uw overleven, wordt bedreigd?”, schrijft Divya Chaudhry.
De foto illustreert de toenemende tegenstelling tussen olifanten en mensen in India. Het Zuid-Aziatische land telt zo’n 30.000 Aziatische olifanten, ongeveer 70 procent van de wereldwijde populatie. Maar door mijnbouw, industrialisering en de aanleg van wegen en spoorlijnen vermindert hun leefgebied en worden hun migratieroutes verstoord. De olifanten dringen hierdoor geregeld dorpen binnen en verwoesten akkers, wat hen in conflict brengt met mensen. De bewoners proberen de dikhuiden vaak te verdrijven door te schreeuwen, op trommels te slaan en met rotjes te gooien.
“De mensen weten niet hoe ze met de olifanten kunnen samenleven.”
Jitendra Upadhyay, overheidsfunctionaris
Angst
Fotograaf Hazra vertelde aan de krant The New Indian Express dat het brandende olifantenjong de aanval met vuurwerk overleefde. Maar de aanvaringen tussen mens en dier lopen lang niet altijd goed af. Volgens de Indiase overheid zijn sinds 2013 ruim 1400 mensen gedood door olifanten. En omgekeerd werden meer dan 100 olifanten gedood door mensen.
Op sommige plaatsen nemen de Indiase autoriteiten maatregelen om de confrontaties te voorkomen. Zo worden bijvoorbeeld greppels gegraven en hekken met schrikdraad neergezet om de dieren weg te houden bij dorpen. Ook worden bewoners voorgelicht over de migratieroutes en het gedrag van olifanten. Maar betrokken beambten geven toe dat er nog heel wat te verbeteren valt.
“Er is onder de bevolking veel angst voor de olifanten”, aldus overheidsfunctionaris Jitendra Upadhyay onlangs tegen de BBC. “De mensen weten niet hoe ze met de olifanten kunnen samenleven.”
DierenWie gek is op honden, zal snel jaloers worden op deze man. Australiër Matt raakt helemaal bedolven onder vijftien schattige bordercolliepuppy’s. De puppy’s, die uit verschillende nestjes komen, zijn rond acht weken oud en gaan binnenkort naar hun nieuwe gezin. Het moment dus voor Matt en zijn vrouw om nog wat quality time met hen door te brengen.
Met de hulp van de politie zette bokscoach Ramon Sosa uit het Amerikaanse Houston zijn eigen dood in scène. Zo lokte hij zijn vrouw in de val. Zij had een huurmoordenaar aangesteld om haar man het hoekje om te helpen. Ze maakte daarbij een cruciale fout: de huurmoordenaar was een oude bekende van zijn doelwit.
De 50-jarige Ramon Sosa werkte samen met speurders om te bewijzen dat zijn vrouw, Maria ‘Lulu’ Sosa, een man omgerekend 1.700 euro had aangeboden om Ramon te doden. De 43-jarige Lulu wilde haar man dood om zijn fortuin in te pikken.
Bokscoach en voormalig eigenaar van een fitnesszaal Ramon: “Ze had een zekere Gustavo benaderd en hem gevraagd of hij de moord kon regelen. Wat ze niet wist, is dat we bevriend zijn. Ik ben nog de coach van Gustavo geweest. Hij had in het verleden al problemen gehad. Toen hij me belde en zei dat hij me wilde zien omdat er iemand was die me wilde doden, dacht ik dat hij een grapje maakte. Maar toen ik besefte dat het ernst was, beraamden we een plan. Hij zou haar aanbod opnemen en dat zouden we als bewijs aan de politie voorleggen”. (lees verder onder de foto)
Verborgen microfoon
Dus verborg Gustavo een microfoon in zijn kledij en nam hij zijn volgende ontmoeting met Lulu op, waarna hij het bewijsmateriaal aan de politie van Houston bezorgde.
Dat Lulu een huurmoordenaar wilde aanstellen om hem te doden, was een zware klap voor Ramon. Sinds hij haar in 2007 in een salsaclub had ontmoet, was Ramon bedwelmd door haar schoonheid. De gescheiden vader van drie kinderen maakte Lulu het hof en de twee trouwden in 2010. Tot die dag was er slechts één probleem: als Mexicaanse moest Lulu om de zoveel maanden terug naar haar thuisland om haar visum te hernieuwen. Maar door te trouwen met Ramon, afkomstig uit Puerto Rico, had ze recht op een Green Card en kon ze dus permanent in de VS verblijven.
Het huwelijksgeluk hield aan tot begin 2015, toen geldzorgen de relatie onder druk zetten. “Ik dacht dat we wel een uitweg zouden vinden, maar plots zei Lulu dat ze wilde scheiden”, stelt Ramon in The Sun.
Niet veel later kreeg Ramon een telefoontje van Gustavo, wat het startschot was van hun plan om te bewijzen dat Lulu moordplannen had.
“Politie kwam met geniaal plan”
“Tijdens die opgenomen ontmoeting liet Gustavo haar geloven dat hij twee huurmoordenaars kende. De politie was geschokt toen ze de opname hoorden, maar kwam met een geniaal plan op de proppen. Ze vroegen me te doen alsof ik dood was, zodat we de foto’s aan Lulu konden tonen”.
Een undercover agent die zich als de huurmoordenaar voordeed, ontmoette Lulu op een parkeerplaats en toonde haar de foto’s. Ze moest ermee lachen
Ramon Sosa
Met de hulp van het FBI maquilleerde de politie Ramons gezicht zodat het leek alsof hij door het hoofd was geschoten. Daarna trokken agenten met hem naar de woestijn, waar ze Ramon in een ondiep graf legden. “Het was een vreselijk gevoel om daar te liggen en te doen alsof ik dood was. Toen ik Lulu ontmoette, kon ik zeker niet verwachten dat onze relatie op die manier zou eindigen”.
De politie nam foto’s van Ramon in zijn geënsceneerd graf en zorgde ervoor dat hij drie dagen in een hotel verbleef. “Een undercover agent die zich als de huurmoordenaar voordeed, ontmoette Lulu op een parkeerplaats en toonde haar de foto’s. Ze moest ermee lachen”, getuigt Ramon. Maar hij lachte het laatst toen Lulu voor de rechter in Conroe, Texas schuldig pleitte en voor twintig jaar achter de tralies belandde.
Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) sluit het in opspraak geraakte legkippenbedrijf Pyfferoen niet. Dat bevestigt Weyts aan VTM Nieuws.
In de zes vestigingen van het kippenbedrijf van de familie Pyfferoen zijn enkele inbreuken vastgesteld, maar die zijn niet al te ernstig. Dat blijkt uit het mondeling verslag dat de inspecteurs vanmiddag aan Weyts hebben gegeven.
Lees ook
“Minister Weyts was via inspectie al op de hoogte van wantoestanden in kippenbedrijf Wingene”
Het bedrijf kwam gisteren in opspraak na undercoverbeelden van dierenrechtenorganisatie Animal Rights. Uit de beelden blijkt dat de scharrelkippen in de vestiging van Pyfferoen in Wingene in slechte omstandigheden leven. Vandaag raakte bekend dat er een jaar geleden al twaalf inbreuken vastgesteld waren bij een controle van de inspectie. Het bedrijf wordt niet gesloten, omdat de inbreuken destijds zwaarder waren dan nu is vastgesteld. Wellicht volgen er wel administratieve boetes. Supermarktketen Lidl heeft het contract met Pyfferoen wel opgezegd.
“Wake-upcall”
“Maandag zijn er twee vestigingen gecontroleerd, deze ochtend de andere vier. Het gaat om vier opfokbedrijven en vestigingen met legkippen”, aldus Weyts. “Er zijn tijdens de inspectie een aantal inbreuken vastgesteld, maar die zijn eerder beperkt en in regel met de Europese normen.”
De minister stelt wel vast dat die Europese normen te laag liggen. “Het is goed dat de beelden naar buiten komen, zodat iedereen ziet hoe de realiteit van de geïndustrialiseerde landbouw eruitziet. Dit is een wake-upcall.”
Weyts is dan ook vastbesloten om de inspanningen voort te zetten om samen met de sector te evolueren naar strengere normen dan de Europese. “Het bedrijf en de hele sector hebben er alle baat bij om de lat hoger te leggen”, zegt hij.
Het bedrijf en de hele sector hebben er alle baat bij om de lat hoger te leggen
Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts
Ook consument verantwoordelijk
Een deel van de verantwoordelijkheid ligt ook bij de consument. “Als je kiest voor bio-eieren of eieren van vrije uitloop, dan kies je ook voor dierenwelzijn”, benadrukt hij. Die kippen hebben meer ruimte dan scharrelkippen die binnen zitten en ’s avonds opgehokt kunnen worden, zoals is gebleken uit de beelden van dierenrechtenorganisatie Animal Rights.
De twaalf inbreuken van vorig jaar zijn aangepakt. Nu moet het bedrijf de bijkomende inbreuken ook wegwerken. Er wordt nog een schriftelijk verslag opgemaakt en er wordt ook een proces-verbaal opgesteld. Dat zou morgen klaar moeten zijn.
Zaakvoerders tevreden dat bedrijf deuren niet moet sluiten
De zaakvoerders van kippenbedrijf Pyfferoen in Wingene zijn tevreden en opgelucht, enerzijds dat ze kunnen openblijven, anderzijds dat ze aan een grondige, objectieve controle werden onderworpen. Dat meldt advocate Sofie Bollaert vanavond. De zaakvoerders willen meewerken om het welzijn van de dieren te verbeteren.
“De cliënt is tevreden en opgelucht. Uit de heel grondige en objectieve inspectie met zeven inspecteurs is gebleken dat er geen ernstige inbreuken zijn gepleegd. Integendeel, in vergelijking met de inspectie van vorig jaar is de situatie zelfs verbeterd. De inbreuken van vorig jaar werden aangepakt”, aldus de advocate. Het bedrijf beantwoordt aan de Europese normen, al geeft het toe dat die “inderdaad vaak te ruim en te breed zijn, waardoor het bedrijf zelf niet altijd weet wat goed is”.
De cliënt is tevreden en opgelucht. Uit inspectie is gebleken dat er geen ernstige inbreuken zijn gepleegd. Integendeel, in vergelijking met de inspectie van vorig jaar is de situatie zelfs verbeterd
Advocate Sofie Bollaert
De advocate meent voorts dat de beelden een momentopname zijn van een van de zes vestigingen. ’s Nachts mogen de scharrelkippen namelijk opgehokt worden. Overdag zitten ze op een grotere ruimte, weliswaar binnen.
“Morgen zou het proces-verbaal klaar zijn. We wachten dat af om te zien welke bijkomende maatregelen en inspanningen we nog moeten leveren, maar het bedrijf wil absoluut zijn positieve medewerking verlenen om het welzijn van de dieren te verbeteren”, besluit de advocate.
Animal Rights legt bedrog met ‘scharreleieren’ bloot: “Kippen scharrelen nooit, pikken elkaar door stress en stallen liggen vol uitwerpselen” schokkende beelden in eierbedrijf Pyfferoen in Wingene !
Geen maand na de schokkende beelden uit het slachthuis van Izegem legt Animal Rights opnieuw een schrijnend geval van dierenleed bloot. Medewerkers drongen binnen in het West-Vlaamse eierbedrijf Pyfferoen en troffen daar zwaar verwaarloosde kippen aan: graatmager, kaalgeplukt en soms ziek. Hun eieren belanden in de rekken als ‘scharreleieren’, maar dat is puur bedrog: geen van de kippen heeft ooit gescharreld, laat staan daglicht gezien.
Eierproducent Pyfferoen, eigendom van de broers Hans en Louis Pyfferoen, heeft in ons land verschillende vestigingen. Eén daarvan ligt in het Westvlaamse Wingene. Er zitten 130.000 leghennen, die op papier ‘scharreleieren’ produceren. Via pakstations worden die geleverd, hetzij aan bedrijven die er bijvoorbeeld koekjes of mayonaise mee maken, hetzij aan supermarkten, die ze verkopen als ‘verse scharreleieren’. In het geval van de eieren die Animal Rights na het maken van de omstreden beelden traceerde, was dat Lidl: ze lagen er in de winkel onder de vlag van het huismerk.
Lees ook
Zo hard ziet een scharrelkip af
Scharrelkippen scharrelen niet
Eerst op 24 augustus, dan op 30 september drongen medewerkers van Animal Rights ’s nachts Pyfferoen binnen. Dat lukte vrij eenvoudig - de deuren waren open. Ze wisten op voorhand min of meer welke infrastructuur ze daar zouden aantreffen: Pyfferoen heeft een vergunning voor vijf grote hokken. Dat zijn scharrelstallen. Twee daarvan zijn voorzien van verdiepingen. De stalvloer fungeert als scharrelruimte. De drie andere hokken hebben een deur die open en toe kan - liefst zoveel mogelijk open. Alleen, dat was niet wat Animal Rights vaststelde.
Campagnecoördinator Benoit Van den Broeck: “Toen wij er waren, waren de kooien gesloten en we hebben alle redenen om aan te nemen dat de kippen haast altijd opgesloten zitten. Er zaten tienduizenden kippen opeen gestapeld, in stallen die helemaal zijn afgesloten van natuurlijk licht en buitenlucht. De kippen die we zagen, zijn nog nooit buiten geweest en ademen 24 uur op 24 uur stallucht in, die veel stof, ammoniak en bacteriën bevat.”
Trage dood
Op beelden die Animal Rights maakte is te zien wat de nachtelijke inspectie opleverde. Al meteen achter de toegangsdeur ligt een dode kip. Van nagenoeg alle dieren is het verenkleed beschadigd en één kip heeft een gezwel aan z’n poot, zo groot als een pingpongbal. Een ander dier is met z’n poot vast komen te zitten aan traliewerk, en sterft een trage dood. Verderop ligt een kadaver in verregaande staat van ontbinding en sommige kippen slagen er niet meer in om te stappen, wellicht als gevolg van breuken.
“We konden aan de gebrekkige gezondheidstoestand van de dieren zien dat ze al een hele tijd in dit bedrijf waren. Overal lagen uitwerpselen en daar waren ze ook zélf mee besmeurd. We zagen kippen die mankten, kippen die duidelijk pijn hadden, en één kip had ook duidelijke legnood: je ziét het ei klaarzitten in het lichaam maar het geraakt er niet uit en dat zorgt voor vreselijke infecties. Zonder verzorging gaat zo’n dier dood. Veel kippen waren kaal en gewond. Dat komt door verenpikkerij - iets wat ze bij elkaar gaan doen in situaties van grote stress.”
Animal Rights nam een zevental kippen mee, om die te laten onderzoeken door een dierenarts. Haar conclusie was duidelijk: de dieren lijden aan bloedarmoede, zijn extreem mager en zijn mishandeld.
Twaalf inbreuken
Dat de dierenrechtenorganisatie zo’n schrijnende beelden kon maken bij Pyfferoen is opmerkelijk. Exact een jaar geleden, op 14 oktober 2016, voerde de inspectiedienst Dierenwelzijn een controle uit bij Pyfferoen. Hoewel de inspectie overdag plaatsvond, waren de kooien van de scharrelkippen gesloten. Er werden twaalf belangrijke inbreuken vastgesteld, en het bedrijf moest beloven zich in regel te stellen. Alleen, er kwam nooit een herinspectie.
Met de nachtelijke actie en het verspreiden van de beelden wil Animal Rights het consumentenbedrog van scharreleieren aantonen. “We hebben de eieren van Pyfferoen gevonden bij Lidl. Ze worden daar verkocht als verse scharreleieren. De consument wordt keihard bedrogen. Hij denkt een ei te kopen van een kip die gezond heeft geleefd, maar in werkelijkheid gaat het om mishandelde, ondervoede dieren die nooit buitenlucht en daglicht hebben gezien.” Toestanden zoals bij Pyfferoen zijn volgens Animal Rights in ons land schering en inslag. “In elk bedrijf waar intensief dieren gehouden wordt, gaat het mis. We vragen dat de overheid strenger optreedt en sowieso kooien voor legkippen verbiedt.” Animal Rights vraagt voorlopig niet de sluiting van Pyfferoen.
Cathérine Moerkerke mocht voor VTM heel uitzonderlijk mee op nachtelijke strooptocht met Animal Rights. Met een cameraploeg ging ze het bedrijf mee binnen en legde ze de wantoestanden vast. Ze toont ook wie de mensen achter Animal Rights zijn, wat hen drijft en wat ze al bereikten in ons land. Haar verslag is dinsdagavond om 21.40uur te zien, in CATHéRINE, op VTM.
Pramodini Rual was amper vijftien jaar oud toen een soldaat bijtend zuur in haar gezicht gooide. Het meisje -Rani voor de vrienden- moest boeten omdat ze zijn huwelijksaanzoek geweigerd had. Ze raakte vreselijk verminkt en verloor lange tijd haar zicht in beide ogen. Er volgde een eindeloze lijdensweg, met tal van operaties en ziekenhuisbezoeken tot gevolg. In 2014 moest Rani zich laten behandelen tegen een zware infectie aan haar benen. Toen zou ze Saroj Kumar Sahoo leren kennen, een vriend van een van de verpleegsters. De twee werden stapelverliefd en zijn nu van plan om te trouwen. “Eindelijk heb ik weer een reden om te leven. Hij houdt van mij om wie ik ben”, klinkt het.
Rani moest na de laffe aanval vier maanden in India op intensieve zorgen doorbrengen. Daarna zou ze nog eens vier jaar lang thuis aan haar bed gekluisterd blijven. Haar moeder nam al die tijd de verzorging van haar wondes voor haar rekening.
Dankzij een chirurgische ingreep kan de vrouw sinds enkele maanden weer door haar linkeroog kijken. Voor een klein stukje althans, maar meer had ze niet nodig om helemaal haar hart te verliezen. “Saroj behandelt me als een koningin en spoort me aan om het leven door een roze bril te zien. Hij is een deel van mezelf geworden. Als hij er niet was, zou ik zeker de moed verloren hebben. Hij toont veel begrip en staat altijd klaar voor mij. Het voelt fijn aan als je partner van je houdt en het goede in je ziet.”
Nieuwe klap De tortelduifjes leerden elkaar kennen op een moment dat Rani een nieuwe klap te verwerken kreeg. Het was de bedoeling dat de huid op haar benen gebruikt zou worden voor een transplantatie, maar de wondes begonnen zwaar te ontsteken. “De dokters zeiden dat het vier jaar zou duren vooraleer ik weer zou kunnen stappen. Mijn moeder stortte in en Saroj is haar op dat moment komen troosten. Hij beloofde dat hij er alles zou aan doen om me weer te laten wandelen.”
“Ik was al blind. Het idee dat ik ook niet meer zou kunnen bewegen, maakte me kapot. Maar hij bleef urenlang praten om mij een hart onder de riem te steken. Hij gaf zelfs zijn job op om me elke dag te komen bezoeken. Van 8 uur ’s morgens tot de middag en van 16 tot 20 uur, telkens was hij daar. Het was routine geworden. De wondes begonnen langzaam te genezen, ik kreeg mijn vertrouwen terug en nu kan ik toch alweer op mijn voeten staan. Zijn rol op het mentale vlak valt niet te onderschatten.”
“Hoe zou ik iemand anders blij moeten maken?” Voor Rani -25 inmiddels- was het echter niet zo makkelijk om zich over te geven aan de liefde. “Op 14 januari 2016 heeft hij zijn gevoelens voor mij kenbaar gemaakt. Ik was ook verliefd op hem, maar een relatie was toch nog een ander paar mouwen. Ik kon niet eens voor mezelf zorgen, hoe zou ik iemand anders dan blij moeten maken? Maar hij bleef me inpeperen dat ik er niet te veel mocht over nadenken. Ooit zou er wel een dag komen waarop alles in z’n plooi zou vallen.”
Maar die lijkt nog niet voor morgen. De huid aan haar ruggengraat is helemaal weggesmolten, waardoor haar nek nu begint door te hangen. Haar ogen moeten nog verschillende keren onder het mes. En op haar hoofd ontbreekt een groot stuk huid, ook daar is dus nog plastische chirurgie nodig.
“Bang van mezelf” Toen de vrouw zichzelf na al die jaren voor het eerst weer in de spiegel zag, schrok ze zich een hoedje. “Ik had wel al een vermoeden hoe erg het zou zijn, maar de realiteit kwetste me hard. Ik was zo bang van mezelf dat ik de hele nacht liggen huilen heb. De dokters zeggen dat ik nog zeker vier operaties nodig heb, ik hoop die zo snel mogelijk achter de rug te hebben.”
Maar daar is geld voor nodig, en haar moeder is door haar reserves heen. “We kunnen voorlopig dus niet meer verder. Helaas brengt zo’n vertraging ook weer nieuwe complicaties met zich mee.”
“Zaak nooit serieus genomen” De dader blijft intussen ongemoeid. “Ik wacht nog steeds op de dag dat hij gearresteerd wordt en achter de tralies verdwijnt. De politie kwam mijn verklaring afnemen, maar de zaak werd nooit serieus genomen. Ik gaf zijn volledige identiteit, maar plots beweerden ze dat er niemand met zo’n naam bestond.”
“Ik diende klacht in, waarop ik zelf bewijs moest leveren. Maar omdat ik in bed moest blijven liggen en mijn moeder er alleen voor stond, kwam daar niet veel van in huis. Mijn jongere neef was een ooggetuige, maar niemand kon hem naar de rechtbank brengen. En zo werd de zaak in 2012 definitief geklasseerd.”
In Californië geldt glyfosaat als kankerverwekkend. De EU overweegt om het weer voor tien jaar goed te keuren. Vier vragen.
Geertje Tuenter
Het is het meest gebruikte bestrijdingsmiddel ter wereld. En het meest omstreden: glyfosaat. Beter bekend als hoofdbestanddeel van Monsanto’s onkruidbestrijdingsmiddel Roundup. Volgens een Amerikaans onderzoek zou het kankerverwekkend zijn, volgens twee Europese studies is het gebruik ervan veilig.
Deze week stemmen de lidstaten van de Europese Unie over een voorstel van de Europese Commissie om glyfosaat weer voor tien jaar in Europa toe te staan. Eigenlijk had de beslissing al in 2016 moeten vallen, maar toen kwamen de EU-lidstaten er niet uit.
1 Wat staat er in Europa op het spel en waarom duurt het al zo lang?
Vorig jaar verliep de Europese goedkeuring voor glyfosaat en moest een nieuwe periode worden afgesproken. Omdat de EU-lidstaten daarover onderling niet tot overeenstemming konden komen, kwam het in juni 2016 tot een compromis: de vergunning werd voor achttien maanden verlengd zodat het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) onderzoek kon doen naar glyfosaat. Op 15 december loopt deze periode af.
Het voorstel van de Commissie moet worden aangenomen met een zogeheten gekwalificeerde meerderheid: ten minste zestien landen die samen ten minste 65 procent van de EU-bevolking vertegenwoordigen, moeten vóór stemmen. Dat kan nog lastig worden. Italië, Oostenrijk en Frankrijk hebben zich al uitgesproken tegen een verlenging met tien jaar. Daarnaast heeft Duitsland zich in het verleden onthouden van stemming: de CDU was voorstander van ruime verlenging, de SPD was tegen. De Tweede Kamer stemde onlangs in met de verlenging van tien jaar, maar nam wel een motie van de CU en D66 aan waarin werd opgenomen dat bij nieuw, belastend wetenschappelijk onderzoek de toelating in Europa herbeoordeeld zou moeten worden.
Wanneer de lidstaten er niet uitkomen, kan de Commissie in theorie ook zelf een beslissing nemen. Maar eurocommissaris van Gezondheid en Voedselveiligheid Vytenis Andriukaitis heeft gezegd die meerderheid toch te willen.
2 Waarom is het gebruik van glyfosaat zo omstreden?
Glyfosaat werd in de jaren zeventig door agrochemiebedrijf Monsanto op de markt gebracht. Het wordt door heel veel boeren gebruikt en wordt daardoor ook in drinkwater en voedsel teruggevonden. Vorig jaar werden sporen van glyfosaat in een aantal Duitse bieren aangetroffen en kortgeleden in ijs van Ben & Jerry’s. Al decennia hebben milieuorganisaties kritiek op het gebruik van bestrijdingsmiddelen met glyfosaat, zoals Roundup, omdat zij zeggen dat het schadelijk is voor zowel mensen als het milieu. Maar sinds een paar jaar wordt de kritiek breder gedragen.
In 2015 verscheen een onderzoek van het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC), onderdeel van wereldgezondheidsorganisatie WHO. De conclusie van het IARC: bestrijdingsmiddelen met glyfosaat zijn „waarschijnlijk kankerverwekkend bij mensen”. De data kwamen vooral van studies waarin boeren werden onderzocht.
Maar binnen Europa kwamen twee instellingen tot andere conclusies, op basis waarvan de Europese Commissie voorstelde om glyfosaat weer tien jaar toe te laten. Een paar maanden na het onderzoek van IARC kwam de Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA met de beoordeling dat er onvoldoende bewijs is dat glyfosaat kankerverwekkend is. Het onderzoek had een andere opzet dan dat van de IARC: EFSA keek naar risico’s bij gebruik volgens de voorschriften, aldus Nature, en IARC onderzocht of glyfosaat kankerverwekkend is, ongeacht concentraties en omstandigheden.
Ook het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) deed onderzoek naar gezondheidsrisico’s van glyfosaat en concludeerde in een studie van begin dit jaar dat de stof niet kankerverwekkend is en daarnaast ook geen erfelijke eigenschappen verandert of effect heeft op vruchtbaarheid.
Verschillende milieu- en gezondheidsorganisaties, zoals Greenpeace, maakten bezwaar tegen de conclusies van ECHA. Ze vinden het bezwaarlijk dat het agentschap gebruikmaakt van studies die deels niet openbaar zijn: dat zijn studies die zijn uitgevoerd door producenten van bestrijdingsmiddelen en die niet worden gepubliceerd omdat ze bedrijfsgeheimen zouden bevatten. Daarnaast trekken critici de onafhankelijkheid van het agentschap in twijfel, omdat ECHA-medewerkers deels afkomstig zijn uit het bedrijfsleven.
3 In de Amerikaanse staat Californië werd glyfosaat juist op de lijst van middelen die kanker kunnen veroorzaken gezet. Waarom?
Die beslissing nam het Californische milieu- en gezondheidsagentschap OEHHA op basis van de conclusies van het IARC. Monsanto vocht de beslissing tevergeefs aan bij de rechter. De beslissing betekent dat makers van bestrijdingsmiddelen met glyfosaat op de verpakking moeten waarschuwen dat een bepaalde mate van blootstelling kan leiden tot kanker.
De conclusie van de IARC had nog een ander gevolg in de VS: ruim 800 kankerpatiënten besloten Monsanto aan te klagen. Zij denken kanker te hebben gekregen van Roundup, en vinden dat Monsanto heeft nagelaten te waarschuwen voor het product.
In augustus kwamen interne e-mails van Monsanto naar buiten die in de rechtszaal gebruikt waren, waarin medewerkers onderling spreken over de veiligheid van Roundup. Zo schreef een Monsanto-wetenschapper in 2001: „Als iemand naar me toe zou komen en zou zeggen dat ze Roundup zouden willen testen, dan weet ik wel hoe ik zou reageren – met serieuze bezorgdheid.”
Glyfosaat is een herbicide dat dodelijk is voor alle planten. Dat was een uitkomst: met Roundup hoefden boeren niet meer verschillende bestrijdingsmiddelen door elkaar te gebruiken. In Europa wordt glyfosaat gebruikt om velden onkruidvrij te maken voordat er gewassen op verbouwd worden, maar ook vlak voor de oogst. Als de plant dan afsterft geeft dat de rijping van graan of maïs nog net even een zetje.
Volgens boerenorganisatie LTO spaart glyfosaat het milieu. „Doordat glyfosaat het perceel onkruidvrij maakt voorafgaand aan de teelt, hoeven tijdens de teelt minder bespuitingen te worden uitgevoerd met andere onkruidbestrijdingsmiddelen”, zegt Joris Baecke, woordvoerder plantgezondheid van LTO.
Volgens Violette Geissen, hoogleraar aan de universiteit in Wageningen, is glyfosaat weliswaar de goedkoopste manier van onkruidbestrijding, maar zijn er ook verschillende andere goede manieren voorhanden. Deze maand verscheen een onderzoek onder leiding van Geissen waaruit bleek dat in bijna de helft van de Europese landbouwgronden glyfosaat (of een afbraakproduct daarvan) werd aangetroffen. Vanwege gevolgen daarvan voor de gezondheid van zowel mensen, als natuur en biodiversiteit zegt Geissen een nieuwe toelating van glyfosaat „niet verstandig” te vinden.
Sinds vorig jaar is glyfosaat-gebruik door Nederlandse gemeenten verboden. Particulieren mogen het wel gewoon gebruiken.
Resistentie is “net zo’n ernstige bedreiging voor de veiligheid als een plotselinge uitbraak van een dodelijke ziekte”, zegt de WHO.
Bastiaan Nagtegaal
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept boeren en de voedselindustrie op om gezonde dieren geen antibiotica meer toe dienen. Door de geneesmiddelen ontstaan resistente bacteriën, waardoor bij mensen onbehandelbare infecties ontstaan. Dat is een groot gevaar voor de volksgezondheid, waarschuwt de WHO.
“Een gebrek aan effectieve antibiotica is net zo’n ernstige bedreiging voor de veiligheid als een plotselinge uitbraak van een dodelijke ziekte”, zegt directeur-generaal van de WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus:
“Er moet langdurig krachtig ingegrepen worden in alle sectoren willen we het tij van antimicroberesistentie keren en de wereld veilig houden.”
Wereldwijd wordt volgens de WHO zo’n 80 procent van de antibiotica ingezet bij boeren, goeddeels als middel om groei te stimuleren en ziektes te voorkomen. Er zijn al gevaarlijke bacteriën die onbehandelbaar zijn, en onderzoekers hebben “zeer weinig veelbelovende” nieuwe behandelmethoden in de maak, waarschuwt de organisatie.
De WHO ontraadt in alle gevallen gebruik van antibiotica voor gezonde dieren, tenzij er in de directe omgeving een ziekte is vastgesteld. Als dieren ziek zijn, moet eerst een goede diagnose gesteld worden, waarna bekeken moet worden of toediening van het medicijn wel noodzakelijk is. Dan nog mogen dieren alleen antibiotica toegediend krijgen die op de lijst van de WHO aangemerkt staan als het “minst belangrijk” voor de behandeling van mensen, en niet van de lijst “hoogste prioriteit levensbelang”.
Veel landen hebben al wetgeving die het gebruik van antibiotica bij gezonde dieren in meer of mindere mate verbiedt. De Europese Unie heeft het gebruik van antibiotica ten behoeve van groeibevordering al in 2006 verboden, en ook het gebruik door mensen neemt al jaren af. Toch vallen in de Europese Unie jaarlijks nog zo’n 25.000 doden door antibioticaresistentie.
01. 黒い犬 / 검은 개 (Black Dog) 02. 河 / 강 (River) 03. 蝶 / 나비 (Butterfly) 04. 陽射しは暖かく / 햇살은 따뜻해 (Shine) 05. ソウルの鳥 / 서울의 새 (Birds in Seoul) 06. 僕の年老いたキンセンカへ / 늙은 금잔화에게 (To My Old Mary-Gold) 07. 萌黄 / 연두 (Green) 08. 家族 / 가족 (Family) 09. 風のような歌を / 바람 같은 노래를 (Singing Like A Wind) 10. 花は何も言わない / 꽃은 말이 없다. (Flowers Never Say)
Nederland sluit nog altijd veel geheime belastingdeals met multinationals. Daarmee blijft ons land een van de belangrijkste landen in Europa als het gaat om internationale belastingontwijking. Dat staat in een Europees rapport, waar de Nederlandse onderzoekstichting SOMO aan meewerkte.
De geheime belastingdeals die Nederland sluit met multinationals zijn al omstreden, dus dat de Belastingdienst nu ook nog eens eigen regels overtreedt is extra pijnlijk. Staatssecretaris Menno Snel (Financiën) mag de fiscus weldra verdedigen. Ongetwijfeld komt de onvrede over het afschaffen van de dividendbelasting dan ook weer voorbij.
Nike heeft tussen 2010 en 2014 jaarlijks ruim een miljard dollar via Nederland naar Bermuda doorgesluisd. De NOS meldt dat minister Wopke Hoekstra zich hierover gisteren al moest verantwoorden in het Duitse journaal. “Met Nederland vergeleken is Luxemburg kinderspel”, zou een Duitse politicus hebben gezegd. Tom-Jan Meeus ziet in het duikgedrag voor de fiscus een teken van westers verval: “We kunnen dit verwijten aan alléén de meest vermogenden, maar vrijwel alle westerlingen gedragen zich zo tegenover het algemeen belang: onze superieure cultuur moet het met steeds minder van onze centen stellen.”
De Kapitalisten weten hoe je de belasting kunt ontwijken en de burgers worden extra gepakt! Zoals hier: Nare verrassing voor de burger: heffing op spaargeld stijgt vanaf 2019!
Reizen Je hebt er misschien ook al eens een foto van voorbij zien komen op sociale media: Trolltunga in Noorwegen, een rotsformatie die bijna horizontaal uit een berg steekt en ongeveer 350 meter boven het meer Ringedalsvatnet hangt. Dé plaats voor het perfecte vakantiekiekje. Alleen, de werkelijkheid is enigszins anders dan de vele beelden doen vermoeden.
Want foto’s wekken de indruk dat het een plekje is in een uithoek van de wereld, ver van alles en iedereen vandaan. Een desolate plek waar alleen de grootste avonturiers raken. Niets is echter minder waar. Want de plek wordt overspoeld door toeristen, zo blijkt uit foto’s van reizigers.
Lees ook
Huwelijksaanzoek is wereldnieuws
Kritiek
Onder meer op de recensiewebsite TripAdvisor zijn foto’s te zien van de lange wachtrijen die net buiten het beeld staan en in de commentaren klinkt kritiek op de drukte en de rommel op de hotspot. “Het was een grote teleurstelling toen we er aankwamen”, klinkt het bij een reiziger. “Overal ligt er vuilnis dat mensen hebben achtergelaten. Zelfs op het einde van het seizoen is het er druk. Je moet ongeveer een uur wachten voor je een foto kan nemen.”
En hij is niet de enige die kritiek heeft: “Wij hebben maar liefst vier uur moeten wachten voor we een foto konden nemen”, klinkt het nog. De enige manier om de wachtrijen te ontwijken is volgens enkele reizigers zorgen dat je er om 6 uur ’s morgens bent.
Magisch
Maar niet te veel getreurd, want ondanks alles zijn reizigers het er vrij unaniem over dat Trolltunga zelf een magische ervaring is. “Het decor is absoluut adembenemend. Je klimt vanop zeeniveau naar een rotsachtig plateau, waar je een overdonderend uitzicht hebt over het meer en de omliggende bergen. De rots zelf is een wonderlijk zicht en als je erop zit, besef je pas echt hoe nietig de mens is.”
Dat we overdag wakker zijn en ’s nachts slapen, is terug te voeren op het uitsterven van de dinosauriërs 66 miljoen jaar geleden. Daarvoor waren zoogdieren nachtdieren. In het donker werden ze minder bedreigd door de dino’s die overdag rondliepen. Toen dat gevaar verdween, konden de zoogdieren steeds vaker overdag actief worden. Die overgang duurde een paar miljoen jaar.
Britse en Israëlische wetenschappers hebben de verandering berekend en schrijven erover in het wetenschapsblad Nature Ecology & Evolution. Ze keken naar de leefpatronen van 2415 zoogdiersoorten die nu leven. De eerste zoogdieren die helemaal overschakelden naar de dag, waren de voorouders van apen en mensen. Zij werden waarschijnlijk 33 tot 52 miljoen jaar geleden dagdieren.
Positieve gevolgen van nachtleven
Aan het leven in de nacht hebben zoogdieren waarschijnlijk sterk reukvermogen, goed gehoor en gevoelige snorharen overgehouden. Die moesten het slechte zicht in het donker compenseren.
De meeste dino’s zijn 66 miljoen jaar geleden uitgestorven, toen een kilometersgrote asteroïde insloeg voor de kust van het huidige Mexico. Een enorme stof- en gaswolk vulde de dampkring. Doordat zonlicht daar niet doorheen kwam, kelderde de temperatuur. Waarschijnlijk vroor het een paar jaar onafgebroken. Planten konden niet bloeien, planteneters verhongerden en daardoor stierven ook de vleeseters die joegen op de planteneters. Driekwart van alle diersoorten op aarde verdween. Kleine diersoorten, waaronder de zoogdieren, wisten dit echter te overleven en floreerden in de lege wereld. Krokodillen, schildpadden en haaien bleven bestaan, tot op de dag van vandaag
Schokkende beelden tonen ernstig dierenleed bij legkippen
Nieuws: 6 november 2017
Slacht
Animal Rights heeft gewonde, zieke en gestreste scharrelkippen gefilmd bij bvba Pyfferoen, een Vlaamse eierproducent die meerdere legkippenbedrijven bezit.
De levensomstandigheden in de scharrelstallen zijn een aanslag op het welzijn en de gezondheid van de kippen. Scharreleieren zijn absoluut niet diervriendelijk.
Nadine Lucas, Animal Rights
Gestreste kippen in scharrelstallen
Op de beelden zijn scharrelstallen te zien waarin tienduizenden kippen op elkaar gestapeld leven. De scharrelvloer en de etages waarop de dieren rusten, voedsel tot zich nemen en eieren leggen zitten onder de uitwerpselen. Vele kippen hebben kale plekken.
Dit is het gevolg van verenpikken, een gedragsstoornis die veelvuldig voorkomt in de eierindustrie. Uit stress pikken de dieren elkaars veren uit wat leidt tot kaalheid en huidwonden.
Scharrelkippen in kooien
Animal Rights constateerde dat een groot aantal scharrelkippen opgesloten zat in kooien. De dieren zijn afhankelijk van de eierproducent om toegang te krijgen tot de scharrelvloer. Uit een PV van de dienst Dierenwelzijn1 blijkt dat de kooien gesloten blijven.
De eieren van deze kippen worden verkocht als ‘scharreleieren’, wat neerkomt op bedrog en misleiding van de consument.
Full size Dieren met wonden, aandoeningen, en zieke dieren worden aan hun lot overgelaten
Gewonde en zieke dieren
Animal Rights filmde dieren met pootaandoeningen. De dieren manken bij het stappen, wat duidt op pijn en mogelijke breuken. Er zijn kippen te zien met uitpuilende cloaca’s van het intensieve eieren leggen, en een kip met legnood, wat een levensbedreigende situatie is voor dat dier.
Lucas: "Gewonde en zieke scharrelkippen krijgen geen verzorging. We zagen in de hokken dode dieren liggen tussen levende soortgenoten. Dieren die vastgeklemd geraken, sterven een langzame dood.”
Via pakstations naar de supermarkten
De eieren van bvba Pyfferoen worden geleverd aan pakstations Munckenei in Wingene en OVO-West in Brugge. In de pakstations worden de eieren gesorteerd naar kwaliteit en gewicht vooraleer ze in de supermarkten belanden. Op elk ei staat een code die ook het erkenningsnummer van het legbedrijf weergeeft.
Animal Rights vond verse scharreleieren met het nummer van bvba Pyfferoen (2BE3068) terug bij grootwarenhuis Lidl, waar ze aangeboden werden onder het huismerk.
Full size Animal Rights vond de eieren terug bij grootwarenhuis Lidl
We willen mensen ervan bewust maken hoe misleidend de term ‘scharrelei’ is.
Nadine Lucas, Animal Rights
Bewustzijn
Animal Rights maakt met deze beelden de verborgen lijdensweg van scharrelkippen in ons land zichtbaar. Lucas: "We willen mensen ervan bewust maken hoe misleidend de term ‘scharrelei’ is. Consumenten hebben recht om te weten op welke manier het voedsel dat te koop ligt in de supermarkten geproduceerd wordt.”
Animal Rights moedigt mensen aan om te kiezen voor plantaardige eetgewoonten die dieren, mensen en leefmilieu ten goede komen.
Red de legkippen
Animal Rights wijst er ook op dat in Vlaanderen twee derde van alle legkippen nog steeds gehouden wordt in verrijkte kooien, waar het dierenleed nog extremer is. Animal Rights roept de Vlaamse overheid op om in de eerste plaats een verbod in te stellen op de productie van kooi-eieren.
Stop het bedrog
Animal Rights dringt aan op volledige transparantie over de herkomst van eieren en andere dierlijke producten in de winkels. Misleidende reclame moet plaats ruimen voor eerlijke informatie over de levensomstandigheden van dieren in de industriële veehouderij.
Bewuste consumenten kunnen veel dierenleed voorkomen door eieren, vlees en zuivel te vervangen door plantaardige alternatieven.
Animal Rights filmt schokkende situatie bij Belgisch eierbedrijf
VideoGeen maand na de schokkende beelden uit het Vlaamse slachthuis in Izegem legt Animal Rights opnieuw een schrijnend geval van dierenleed bloot. Medewerkers van de organisatie filmden bij het West-Vlaamse eierbedrijf Pyfferoen en troffen daar zwaar verwaarloosde kippen aan: graatmager, kaalgeplukt en soms ziek. Hun eieren belanden in de rekken als ‘scharreleieren’, maar dat is puur bedrog: geen van de kippen heeft ooit gescharreld, laat staan daglicht gezien.
Eierproducent Pyfferoen, eigendom van de broers Hans en Louis Pyfferoen, heeft verschillende vestigingen. Eén daarvan ligt in het Westvlaamse Wingene. Er zitten 130.000 leghennen, die op papier scharreleieren produceren. In het geval van de eieren die Animal Rights na het maken van de omstreden beelden traceerde, lagen de eitjes onder de vlag van het huismerk bij supermarktketen Lidl.
Scharrelkippen scharrelen niet
Tweemaal drongen medewerkers van Animal Rights ’s nachts Pyfferoen binnen. Dat lukte vrij eenvoudig - de deuren waren open. Ze wisten op voorhand min of meer welke infrastructuur ze daar zouden aantreffen: Pyfferoen heeft een vergunning voor vijf grote hokken. Dat zijn scharrelstallen. Twee daarvan zijn voorzien van verdiepingen. De stalvloer fungeert als scharrelruimte. De drie andere hokken hebben een deur die open en toe kan - liefst zoveel mogelijk open. Alleen, dat was niet wat Animal Rights vaststelde.
Campagnecoördinator Benoit Van den Broeck: ,,Toen wij er waren, waren de kooien gesloten en we hebben alle redenen om aan te nemen dat de kippen haast altijd opgesloten zitten. Er zaten tienduizenden kippen opeen gestapeld, in stallen die helemaal zijn afgesloten van natuurlijk licht en buitenlucht. De kippen die we zagen, zijn nog nooit buiten geweest en ademen 24 uur per dag stallucht in, die veel stof, ammoniak en bacteriën bevat.”
Trage dood
Op beelden die Animal Rights maakte is te zien wat de nachtelijke inspectie opleverde. Al meteen achter de toegangsdeur ligt een dode kip. Van nagenoeg alle dieren is het verendek beschadigd en één kip heeft een gezwel, zo groot als een pingpongbal, aan z’n poot. Een ander dier is met z’n poot vast komen te zitten aan traliewerk en sterft een trage dood. Verderop ligt een kadaver in verregaande staat van ontbinding en sommige kippen slagen er niet meer in om te stappen, wellicht als gevolg van breuken
We zagen kippen die mank liepen, kippen die duidelijk pijn hadden
Animal Rights
,,We konden aan de gebrekkige gezondheidstoestand van de dieren zien dat ze al een hele tijd in dit bedrijf waren. Overal lagen uitwerpselen en daar waren ze ook zélf mee besmeurd. We zagen kippen die mank liepen, kippen die duidelijk pijn hadden, en één kip had ook duidelijke legnood: je ziét het ei klaarzitten in het lichaam maar het geraakt er niet uit en dat zorgt voor vreselijke infecties. Zonder verzorging gaat zo’n dier dood. Veel kippen waren kaal en gewond. Dat komt door verenpikkerij - iets wat ze bij elkaar gaan doen in situaties van grote stress.”
Animal Rights nam een zevental kippen mee, om die te laten onderzoeken door een dierenarts. Haar conclusie was duidelijk: de dieren lijden aan bloedarmoede, zijn extreem mager en zijn mishandeld.
Twaalf inbreuken
Dat de dierenrechtenorganisatie zo’n schrijnende beelden kon maken bij Pyfferoen is opmerkelijk. Exact een jaar geleden, op 14 oktober 2016, voerde de inspectiedienst Dierenwelzijn een controle uit bij Pyfferoen. Hoewel de inspectie overdag plaatsvond, waren de kooien van de scharrelkippen gesloten. Er werden twaalf belangrijke inbreuken vastgesteld, en het bedrijf moest beloven zich in regel te stellen. Alleen, er kwam nooit een nieuwe inspectie.
Die supermarktketen heeft na het zien van de beelden de samenwerking onmiddellijk stopgezet, meldde VTM Nieuws.
,,Wij betrekken onze eieren van andere leveranciers'', aldus de zegsvrouw.
Als de zon opgaat boven de stad Waar ik jou o jou heb liefgehad Waar wij onze levens deelden En onze kinderen speelden Waar nu nog slechts ruïnes staan Want legers zijn voorbijgegaan Dan huilt mijn hart Mijn droeve hart
Als de zon opgaat boven het veld En de doden zijn de doden zijn geteld Onze zonen onze vaders
Zij die zijn verraden Verkwanseld voor een ideaal Een droom een god een generaal Dan huilt mijn hart Mijn droeve hart
Als de zon opgaat bij de rivier En jij mijn lief bent niet meer hier De tuinen zijn verlaten Verscheurd zijn ook de straten Dan dwaal ik waar geen stad meer is Een haveloze erfenis Dan huilt mijn hart Mijn droeve hart