Toen ik deze morgen mijn brievenbus leegmaakte, stond mij een aangename verrassing te wachten: daar lag warempel nog eens een partijkrantje van de CD&V.
Periodiciteit Een mager beestje! Ja, dat mag ik toch zeggen. We zijn toe aan jaargang 13. Een nummer heeft het niet, wel een datum: december 2013. Het blaadje verscheen dus voor het eerst in 2002, eerst in krantenvorm tot ergens in 2009, nu in het handiger A4 – formaat. Ligt het aan de verdeling of werden er echt zo weinig verspreid? Ik bewaar zulke documenten van alle partijen en voor de CD&V mocht ik er maar 19 ontvangen in die dertien jaar, waarvan 9 in de laatste vijf jaar.
Titel en Samenstelling Het blaadje heette vroeger D!rect, maar dat is al een paar jaar niet meer het geval. Nu staat telkens bovenaan een kernzin: ‘Samen is super’, ‘De toekomst luistert’, {iedereen inbegrepen} en nu ‘Goed Gezinde Gemeente’. Zoals gebruikelijk wordt de helft van de 8 pagina’s voorbehouden voor de lokale en de andere helft voor de Vlaamse CD&V.
Woordje van de voorzitter Kristof Devos Kristof volgde begin februari 2013 Wim Desender op als voorzitter. Dit is dus het eerste blaadje dat hij mag of kan inleiden. Hij wenst de lezers vooreerst een warm eindejaar en een schitterend 2014. Of dat 'warm' op de eindejaarstemperatuur slaat of op het innerlijke van de mensen, beide zijn genietbaar en worden in dank aanvaard. Als ik de CD&V nu ook een warm 2014 wil wensen, dan dreigt het gevaar dat het opgevat wordt als ‘zoveel mogelijk druk vanwege de oppositie’. Een warm innerlijk en een goede gezondheid, dat wensen wij in elk geval aan alle leden en sympathisanten van de oranje partij. De voorzitter schrijft dat zijn partij ‘werk maakt van de uitdagingen in onze gemeente’. Hij somt deze op en verder weiden zijn beide schepenen erover uit. Laten wij die punten eens één voor één de revue passeren. Ik heb hiervoor ook een beroep gedaan op Geert Verdonck en Lode Maesen van het Progressief Kartel. Zij zijn daarvoor de aangewezen personen aangezien zij beide schepen waren binnen de vorige meerderheid van 2006 tot en met 2012. Hier komen de punten van de voorzitter:
Uitbreiden van de mogelijkheden om hotels, restaurants, cafés en B&B’s op te starten in woongebieden
Opwaarderen van de site ‘Tennis en Minigolf’ en van het Mouchotteplein tot moderne locaties mits een groene inkleding. (zie verder)
Prioriteit aan de vernieuwing van de dorpskern van Lombardsijde, een lange termijnrealisatie (zie verder)
180 nieuwe woningen in Lombardsijde (zie verder)
Een oplossing geven aan het probleem van de waterput in de IJzerlaan (zie verder)
Versterking van de ouderenzorg door het opstarten van het dagverzorgingscentrum ‘De Sluze’. Iedereen zal dat wel een goed initiatief vinden, zeker? Geert Verdonck: “natuurlijk hebben we daar geen problemen mee, maar waar ik het wel moeilijk mee heb is dat we enerzijds investeren in het welzijn van onze senioren, maar aan de andere kant koppig ziende blind blijven voor de steeds sneller voortschrijdende vergrijzing. Het huidige schepencollege gaat er immers prat op in deze legislatuur ‘er voor te zorgen dat er per jaar een 400 tal appartementen zullen worden bijgebouwd’. Dat is dus dweilen met de kraan open: het overgrote deel van deze appartementen wordt immers gekocht en bewoond (al dan niet als tweede verblijf) door senioren die veelal van buiten de gemeente komen. Het laat zich raden wie in een vrij nabije toekomst financieel zal opdraaien voor de zorg voor al die mensen. (die hebben bijgedragen in hun gemeente van herkomst, maar bijna niet in Middelkerke). Maar ja , ze hebben de te verwachten tweede verblijftaks hard nodig om hun megalomane plannen te financieren.
Werk maken van een degelijk milieubeleid (zie verder)
Wat is een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan? Eerste schepen Liliane Pylyser – Dewulf legt uit: “dat is een plan waarmee het gemeentebestuur in een bepaald gebied de bouwkundige bestemming vastlegt.” Het is dus de gemeente die de bouwkundige voorschriften in dat gebied bepaalt. De schepen zegt het zelf: “het gemeentebestuur kan daarin de invulling van haar grondgebied sterk beïnvloeden”. Is dat wel zo’n goeie zaak? Kan dat geen aanleiding geven tot willekeur en favoritisme? De gemeenteraad moet nog wel zijn goedkeuring daarvoor geven, gevolgd door deze van de bestendige deputatie, wat toch al een iets betere waarborg biedt. Naast de gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen, zijn er ook nog deze van de provincie (PRUP) en van het Vlaams Gewest.(VRUP). Recent werd zo’n PRUP goedgekeurd dat de naam ‘Strand- en dijkconstructies’ kreeg en waardoor de aanleg van terrassen en strandbars op het strand mogelijk maakt. Ik heb daaraan reeds een uitvoerig artikel gewijd om te waarschuwen voor de mogelijk kwalijke gevolgen van dat plan. Ik legde toen uit dat de horecazaken op de dijk zelf daardoor fel benadeeld worden en dat de concessies voor dergelijke uitbatingen (ook reeds in Blankenberge) in handen waren/zijn van machtige bedrijven die heer en meester zijn en waartegen nog nauwelijks verhaal mogelijk is. Jullie kunnen dat artikel lezen in de map ‘Horeca’ onder de titel “Bredere dijken in Middelkerke en Westende? Het is niet allemaal zoals het lijkt! Handelaars, weest op uw hoede!” Er werden ook nieuwe bouwkundige richtlijnen opgesteld om de ‘golfdempende uitbouw van de zeedijk en bijkomende invullingen voor de casinosite’ mogelijk te maken. Schepen Pylyser – Dewulf zou ook werken aan de herziening van een aantal achterhaalde gemeentelijke BPA’s of RUP’s, zoals dat voor de zeedijk en één voor de leegstaande site ‘Tennis en Minigolf’ tussen de Leopoldlaan en de Koninginnelaan, de fameuze site waar Janna haar ‘kunsttoer’ met de onderaardse parking drie diep van het marktplein wilde herhalen. Het liep echter uit op een grote sisser. Daar zal nu ook nieuwe bebouwing mogelijk worden. Ook het Mouchotteplein wordt gerenoveerd en wordt groen ingekleed. Het krijgt daarvoor een apart RUP. Als dat zo verder gaat, dan zal elke straat en elk pleintje straks zijn eigen RUP hebben ‘à la tête du client’. De bewoners/eigenaars van het plein zouden ‘gestimuleerd’ worden om hun verouderde appartementsblokken te renoveren. Zal dat gebeuren met stimulatiepremies of gelooft het gemeentebestuur nog in Sinterklaas? Het Mouchotteplein mag wat opgefrist worden, alhoewel… een plein met auto’s ziet er nooit leuk uit. Kan het zijn dat de pleintjesvernieuwingsmicrobe weer heeft toegeslagen? Ziehier de vier zijden (foto’s streetview Google)
Het Progressief Kartel is niet te spreken over deze verklaring van het CD&V. Lode Maesen: “Maar… het gaat gepaard met het aanpassen van het BPA waardoor bouwpromotoren hoger kunnen gaan bouwen. Het is dus vooral een opwaardering ten gunste van de bouwpromotoren. De zijstraatjes van de Kerkstraat liggen er al jaren verwaarloosd bij, al die tijd woonden er in deze werkmanshuisjes gewone Middelkerkenaars. Zou het kunnen dat de plannen voor een vernieuwing ingegeven zijn door het feit dat een ‘bevriende’ bouwpromotor er onlangs appartementsgebouwen bouwde?”
Geert Verdonck gaat nog een stapje verder: “De opwaardering is er eerder één van de portemonnee van de vrienden-promotoren (en dus al dan niet rechtstreeks de eigen portemonnee van een aantal schepenen die ook in de immosector actief zijn).” Wat de mini-golf site betreft: “het is er hen vooral om te doen om het huidige plan weer aan te passen zodat er toch veel meer appartementen kunnen gebouwd worden dan oorspronkelijk de bedoeling was. Er worden alleszins kosten noch moeite gespaard om de provincie te proberen te overtuigen in te stemmen met de voorgestelde wijzigingen.” Voor het Mouchotteplein: “hier maken ze het echt wel bont: eigenlijk gaat het over de vraag (via mail) van een bevriende bouwpromotor om het BPA te herzien, zodat er hoger kan gebouwd worden. Zijn uitleg: de bestaande gebouwen zijn oud en verouderd (klopt) en zijn duidelijk aan opfrissing toe (klopt ook). volgens deze bouwpromotor is de syndicus (hijzelf van mening dat de kosten hoog zullen oplopen en nog volgens hem zouden de huidige eigenaars weinig zin hebben om te investeren. Zijn oplossing is dus de boel neerhalen en meteen wat meer appartementen neerpoten op dezelfde oppervlakte. Winst verzekerd dus. Schepen Dewulf had overigens proberen te verdoezelen waar het eigenlijk om ging: het punt stond op de gemeenteraad geagendeerd als zou het er over gaan dat het plein een groene facelift kon gebruiken. Ze willen dus de vrienden een dubbele cadeau doen: meer mogelijkheden om hoger te bouwen en als kers op de taart nog een nieuw aantrekkelijk plein op kosten van de gemeente. (!!)
Burgemeester Janna kondigde een tijdje geleden reeds aan dat er drie nieuwe hotels zouden bijkomen in de gemeente. Eén daarvan wordt niet aangehaald door schepen Liliane, namelijk dat in het ‘Kasteel’, het wellness-hotel’. Dat wordt voor haar een golfhotel langs de Zeelaan in Lombardsijde. Van duidelijkheid en eensgezindheid gesproken!
Er zou ook reeds geanticipeerd worden op het verdwijnen van de tram in Lombardsijde-dorp. Lode Maesen: “In het meerjarenplan zal het pas gebeuren in 2017-2018, dus geen al te grote prioriteit. De trambedding had er volgens de schepen van mobiliteit al moeten liggen vóór de vorige zomer maar de eerste spadesteek moet nog altijd gegeven worden.”
Geert Verdonck: “het idee komt overigens evenmin uit hun koker: tijdens de vorige legislatuur organiseerde de meerderheid op onze vraag een deur aan deur bevraging met betrekking tot de toekomst van de tram, met daaraan gekoppeld reeds een voorstelling van hoe het plein er in de toekomst zou kunnen uitzien. Een meerderheid van de Lombardsijdenaren stemde toen helaas tegen.”
Het dorp krijgt er ook 180 nieuwe woningen bij. Lode Maesen: “dit is een volledige realisatie van Geert Verdonck, tegen de zin van de VLD in de vorige legislatuur. Volledig akkoord dus met zoveel nieuwe woningen op die plaats. Helaas zien we dat dit college er alles aan doet om het aantal sociale woningen en kavels te verminderen naar het minimum, zelfs nog erger. Geen goeie evolutie als we het dan hebben over betaalbaar wonen, iets wat ze allemaal in hun verkiezingspropaganda schreven.”
Geert Verdonck: “De plannen en de onderhandelingen met de eigenaar-promotor werden inderdaad een drietal jaren terug door mij opgestart. Ook de bijzondere voorwaarden met betrekking tot prijs voor de ‘betaalbare’ woningen en het aantal sociale woningen werden door mij onderhandeld en aanvaard door de promotor. De rol van de CD&V in deze is dus nihil, behalve dat de plannen zullen uitgevoerd worden in deze legislatuur. In tegenstelling tot wat de CD&V laat uitschijnen zullen er in de komende legislatuur trouwens beduidend minder sociale woningen worden gebouwd dan ik had voorzien en ook reeds voorbereid. Zo zal de site van het oud-gemeentehuis in Westende waarschijnlijk aan de privé worden verkocht, terwijl er reeds een studiebureau was aangesteld en reeds plannen ontworpen waren, die trouwens in de vorige legislatuur door de VLD mee werden goedgekeurd. (al was het tegen hun zin, vooral tegen de zin van de huidige burgemeester trouwens). Ook wat de site ‘Badenlaan’ betreft doen ze momenteel hun uiterste best om het aantal sociale en betaalbare woningen omlaag te halen, in het voordeel van jawel, dezelfde vrienden. Mevrouw Dewulf heeft trouwens herhaaldelijk ‘en public’ verkondigd dat sociale woningen niet thuishoren in Westende-Bad. Bewoners van sociale woningen zijn in haar visie immers niet ‘het juiste publiek’ voor Westende-Bad. In haar rijke beschermde wereldje zijn die mensen immers ‘kotjesvolk’. Dat de meeste gewone mensen moeite hebben om zich in Middelkerke een betaalbare woning aan te schaffen, is duidelijk haar zorg niet. In haar beperkte ‘visie’ komt het in Middelkerke immers allemaal wel goed als er maar voldoende mooie en dure appartementen gebouwd worden voor een rijk publiek.”
De schepen zou ook werken aan een oplossing voor de beruchte waterput in de IJzerlaan. Jullie herinneren zich misschien nog dat het huis van de familie Ronny en Carine Bamelis – Deboyser in april 2005 onbewoonbaar verklaard werd wegens verzakkingen veroorzaakt door het graven van een diepe put voor ondergrondse garages naast hun deur. De werken werden stilgelegd, de bouwheer raakte failliet, er werd vergaderd en geprocedeerd, deskundigen gaven adviezen, de rechters deden uitspraken maar zolang de verantwoordelijke niet vastgesteld was, wilde de verzekeringsmaatschappij niet betalen. De familie vond toen nergens gehoor en ze beleefden toen de ellendigste periode uit hun leven. Een echte lijdensweg. Tot op vandaag konden ze nog steeds niet genieten van enige schadevergoeding. De gemeente wil nu de ‘schandvlek’ weg uit het straatbeeld en heeft het bpa gedeeltelijk gewijzigd, zodat er bij bouwpromotoren weer interesse voor die stek kan groeien. Er kunnen voortaan meergezinswoningen komen en de bouwhoogte wordt aangepast tot 3 en maximum 4 niveaus. De schepen vindt dat die put “een bijzonder negatieve impact heeft op de toeristische uitstraling van Middelkerke”. Ik vind eerder dat de negatieve impact op het leven van de familie veel groter is. Mag ik ook nog even vermelden dat Liliane Pylyser – Dewulf van begin 2000 tot einde 2005 dezelfde schepenfunctie bekleedde als vandaag. Ik weet wel dat dit geen eenvoudig dossier moet geweest zijn, maar misschien moest men toch wel weten dat de ondergrond op de bouwplek niet geschikt was om zo diep uitgegraven te worden. Het gemeentebestuur heeft daar volgens mij in elk geval te weinig voor gedaan. Het ‘Progressief kartel’ heeft daarover een min of meer gelijkluidende mening:
Lode Maesen: “De oplossing voor de bouwput kwam volledig van het vorig college. Ik heb dit al enkele keren gezegd in de gemeenteraad. De oplossing is dubbel. Maar we gingen akkoord uit sociale overwegingen. De lijdensweg van die huiseigenaar duurde nu al lang genoeg. Maar mevrouw Dewulf heeft daar geen enkele bijdrage toe geleverd. Goedkoop populisme noemt men dat.”
Geert Verdonck: “Dat klopt. Ook al moet ik zeggen dat ik nooit zou hebben ingestemd met het toelaten van meergezinswoningen aan die kant van de IJzerlaan, indien het voor de buren van ‘ de put’ geen (financiële) oplossing zou bieden voor hun jarenlange miserie. Miserie die nota bene werd veroorzaakt door de toenmalige schepen van Openbare werken…mevrouw Dewulf. Ik was net schepen toen de miserie op die werf begon en ik had reeds ervoor (toen Johan Desseyn nog schepen was) gewezen op de gevaren van dergelijke bouwwerken op die locatie. (instabiele ondergrond met turflagen); Ik was hier goed van op de hoogte omdat mijn ouders ooit zelf hebben gebouwd op gelijkaardige grond (aan de overkant van de Westendelaan) .”
Een duurzame groei voor Middelkerke. Het verschil zit in de details. Korte uiteenzetting van schepen voor milieu, energie en duurzaamheid, Francine Ampe – Duron. De schepen beweert dat zij in de toekomst een voortrekkersrol zal spelen in het groenbeheer: de gemeentelijke groendienst zal in 2014 geen pesticiden meer gebruiken. Door het gebruik van houtsnippers zal de groei van onkruid tegengegaan worden, zodat aanplantingen optimaal verder kunnen groeien. In haar betoog lees ik echter geen nieuwe en zeker geen sensationele dingen. Het is weliswaar nuttig dat de inwoners regelmatig eens herinnerd worden aan de grondregels om de afvalberg te verminderen door beter te sorteren en te recycleren. Dat de bedrijfsafvalzakken vanaf januari ingevoerd worden, daarmee hinkt Middelkerke de gemeenten achterna die dat al vijf jaar of meer doen. Sinds 1 mei 2008 mag de gemeente trouwens geen bedrijfsafval meer ophalen conform het Afvalstoffendecreet (OVAM), tenzij de hoeveelheid beperkt blijft tot 2 bedrijfsafvalzakken per week (gelijkgesteld met huishoudelijk afval). In zijn voorwoord noemt de CD&V – voorzitter dat ‘werk maken van een degelijk milieubeleid’. Is dat echt wel een beleid? Is dat alles?
Het Progressief Kartel’ is daarover evenmin enthousiast. Lode Maesen: “Dat milieubeleid zien we echter niet in het meerjarenplan dus dat zal wel een lege doos zijn.
Geert Verdonck: “ik ben alvast benieuwd. In de vorige legislatuur was er van een milieubeleid (mijn bevoegdheid trouwens, en ook mijn grote frustratie toen) te weinig sprake: een onderbezette dienst, met een diensthoofd die meer af- dan aanwezig was (van CD&V strekking trouwens en weinig middelen. Het feit dat alles wat met groenvoorziening te maken had toen tot de bevoegdheid van Janna behoorde maakt een echt milieubeleid zo goed als onmogelijk. Janna wou dit trouwens niet aan mij laten. Ik wil er nog aan toe voegen dat onze huidige burgemeester altijd met minachting heeft neergekeken op alles wat met milieubeleid te maken had. Ik denk niet dat ze van gedacht is veranderd, dus veel zal er echt niet veranderen vrees ik.”
Besluit De CD&V vraagt aan het einde van het partijblaadje, dat al wie een opmerking heeft over het gemeentebeleid of over de CD&V werking in onze gemeente niet zou aarzelen en de conversatie zou aangaan. Ik hoop dat ik hiermee aan hun vraag voldaan heb.
Wordt Middelkerke ooit nog de start- of aankomstplaats van een tourrit? Is die hoop wel gewettigd en redelijk?
Middelkerke is een wielergekke gemeente. Of is het eerder een wielergek gemeentebestuur? Of is het een wielergekke groep inwoners met aan het hoofd de wielergekke sportschepen Johnny Devey? Burgemeester Janna Rommel-Opstaele en schepen Devey dromen er al jaren van dat hun gemeente ooit het startschot zal mogen geven of een eindspurt meemaken van een uiteraard vlakke rit in de ronde van Frankrijk. In mijn dagblad lees ik dat ze er blijven voor inzetten, zelfs al hebben ze er voor 2014 weer naast gegrepen, ten voordele van Ieper, die de start van de vijfde rit mag organiseren. Moeten we dat ‘inzetten’ beschouwen als ‘gokken’ of mag Middelkerke er inderdaad verder op blijven rekenen, dat hun droom ooit bewaarheid wordt? In 2015 al, hopen zij. De Tour start dan in Utrecht om vervolgens wellicht door ons land te komen. Laten wij even alle facetten van hun droom en van de organisatie op een rijtje zetten.
In welke wielerorganisaties heeft Middelkerke nu al één of meerdere voeten? De grote trots van Devey is natuurlijk de Noordzeecross veldrijden waarvan hij erelid of werkend lid of toegetreden lid is. Als jullie daar meer over willen weten, dan kan dat in twee van mijn vorige artikels, uiteraard in de map ‘Sport’. Op 24 februari 2013 beschreef ik mijn wedervaren op de cross op 16 februari 2013 en op 23 september 2013 maakte ik de eindbalans ervan op. Ik zocht zo goed mogelijk alle kosten op en kwam tot een eindresultaat van bijna 70.000 euro. Ik ben er echter zeker van dat het wel nog een stuk meer zal geweest zijn.
Middelkerke was ook al 11 jaar na elkaar, vanaf 2003, de startplaats van de Driedaagse van De Panne – Koksijde. Ik heb die start twee keren bijgewoond en jullie kunnen daarover mijn relaas lezen van 4 april 2010 en van 3 april 2011. In 2014 start de wedstrijd opnieuw in De Panne. Het organisatiecomité beweert dat Middelkerke niet meer geïnteresseerd was omdat het niet paste in hun budget. Er is wel nog een doortocht van Middelkerke voorzien.
De organisatoren van de driedaagse van West-Vlaanderen hebben zopas met het gemeentebestuur van Middelkerke een nieuwe overeenkomst bereikt om de eerste rittenkoers van het seizoen nog tot 2016 in onze badplaats te laten starten met een proloog. Die vindt volgend jaar plaats op 7 maart. De eerste rit vertrekt uit Brugge. Mijn waarneming bij vorige edities was dat het deelnemersveld nogal zwak was en weinig grote namen voorstelde, wat de wedstrijd vanzelfsprekend minder aantrekkelijk maakte. Behalve in de deelgemeente Middelkerke zelf, staan ook nauwelijks toeschouwers langs de omloop van de proloog.
De doortocht van Gent-Wevelgem Die is nauwelijks het bekijken waard. De echte koers begint pas veel later en bij ons rijdt een volledige groep met keuvelende renners voorbij.
Zoals ook al eens in 1958, beleefde Middelkerke op maandag 9 juli 2007 de doortocht van de Tour de France. Het ging om de rit van Duinkerke (F) naar Gent, met een tussensprint ter hoogte van de Heidestraat en een bevoorradingszone in de Spermaliestraat. Het gemeentebestuur vatte dat, zoals altijd, groots op. Het moest een onvergetelijk feest worden: er werden zwaaivlaggetjes en gele petjes uitgedeeld, de ganse gemeente werd geel bevlagd/gekleurd. Op het plein van Westende waren drankkraampjes en tafeltjes opgesteld. De publicitaire karavaan, tussen 13u36 en 13u58, werd tussen 15u09 en 15u41 gevolgd door de renners. Een flits … en het was voorbij.
Op 10 augustus 2013 werd het dernycriterium van Lombardsijde georganiseerd. Sympathiek, maar een echte wedstrijd is er niet te zien en de spanning is ver te zoeken.
Op 6 juli 2013 had de kwarttriatlon plaats moeten grijpen, maar dat ging niet door. De organisatie zou nu de nodige tijd nemen om het concept voor 2014 te herwerken zodat de uitstraling naar deelnemers en publiek toe, opnieuw het niveau van de jaren 2000 kan halen.
Ik heb nu ook vernomen dat de gemeente de ‘Tour de l’Eurométropole’ vroeger ‘Circuit Franco Belge’, ook nog ‘Tour de Wallonie’ subsidieert. In 2013 was er een aankomst voorzien in Nieuwpoort, voorafgegaan door enkele plaatselijke ronden. Het is een kleine rittenwedstrijd die van 2 - 5 oktober 2014 zal verreden worden.
Wat is eigenlijk de meerwaarde van heel dat wielergebeuren voor Middelkerke? In oktober 2013 verklaart sportschepen Devey in ‘Het Nieuwsblad’ over de Noordzeecross: “Met 600.000 tv-kijkers en ruim 15.000 betalende toeschouwers zorgt dat wielerevenement telkens voor een enorme toeristische en economische meerwaarde. Wielrennen is en blijft een sport van het volk, laat ons dat niet vergeten. Dat daaraan een prijskaartje hangt, is vanzelfsprekend, maar de return is navenant. Wat men ook moge beweren, het wielergebeuren zorgt voor een grote meerwaarde in Middelkerke”. Ook de gemeentesecretaris schreef mij destijds dat de publiciteit voor de gemeente een handelswaarde heeft van ‘wellicht honderdduizenden euro’s’. Eigenlijk is de cross op zich een slecht voorbeeld voor wat zij beweren. Ik heb dat al proberen te ontzenuwen in mijn balans van de cross. Misschien ben ik wel bedoeld met ‘wat men ook moge beweren’? Aangezien er gegeten en gedronken wordt op de omloop, zowel door VIP’s als door het plebs, kan men bezwaarlijk beweren dat de plaatselijke horeca/ economie daarvan profiteert, wel de organisatoren natuurlijk. ‘s Avonds was er dan nog de prijsuitreiking in het casino, dat wel profiteert, maar de andere horecazaken toch niet? Ik was één van de talloze toeschouwers die onmiddellijk na de cross op mijn tram stond te wachten. Ik schreef ook al eens dat het Epernayplein tien minuten na de start van de driedaagse van De Panne opnieuw leeg was, neen niet om de horecazaken te gaan vullen, maar naar het openbaar vervoer en naar de persoonlijke wagens. Natuurlijk zijn er een paar van de omliggende cafés of tearooms die zoals de ‘Manderlay’ hun 14 tafeltjes gevuld kregen maar dat is het spreken niet waard. De hotels hadden er niets aan want ik stelde namelijk vast op de website van de driedaagse dat geen enkele ploeg één van de drie nachten doorbracht in een Middelkerks hotel. Ze trekken uiteraard vooral naar De Panne, maar ook naar Gent, Kortrijk, Koksijde, Drongen, Nazareth, Wetteren, Oudenburg, Doornik, Waregem, Aalst, Erpe-Mere, Oostende, Deinze of Deurle. Men kan zich nu afvragen of de doortocht van zo’n koers nog wel de moeite loont om daaraan centen te besteden. Ik las zojuist dat de Limburgse gemeente Heers geen doortocht meer wil van de Eneco Tour … wegens te duur. De blauwe burgemeester vindt namelijk dat besparingen noodzakelijk zijn en dat de wedstrijd de lokale middenstand geen extra opbrengsten oplevert. En dan wordt van die Limburgers gezegd dat ze traag zijn. Van begrip alleszins niet!
Het dernycriterium in Lombardsijde heeft zeker geen meerwaarde voor de lokale economie. De organisatoren sluiten overeenkomsten met de uitbaters van allerlei kraampjes en de lokale handelaars, voor zover die er nog zijn op de omloop, krijgen geen kansen.
Wat de ronde van Frankrijk betreft: dat is natuurlijk het grootste wielerevenement. Dat kan dus uiteraard wel wat meer volk aantrekken. Alle ritten van de tour zijn zo opgevat dat de renners in de late namiddag aankomen en ’s anderendaags op een andere plaats vertrekken. In het beste geval, vóór of na de koers, zou de karavaan dus 1 avond en nacht in Middelkerke vertoeven. Heeft Middelkerke wel de nodige hotels? Ik vrees van niet. Zelfs al wordt beweerd dat er gaan bijkomen, zal moeten blijken of die hotels qua sterren beantwoorden aan de wensen van de heren renners en hun gevolg. Doen die het wel voor minder dan vier sterren? Wie heeft dan eigenlijk wel baat bij zo’n organisatie? De sponsors natuurlijk, die daarvoor ons belastingsgeld gebruiken. En verder? Is het niet enkel de horeca die daarvan profiteert? Niet alle inwoners zijn immers wielergek. Waarom moeten wij absoluut een wielergemeente worden? Omdat het zo’n ‘zuivere’ sport is? Het is de 'sport van het volk', zegt Devey. Hoeveel procent van dat volk zou hij bedoelen? Is het gerechtvaardigd dat zo’n groot gedeelte van het budget besteed wordt aan wielrennen? Als de horeca-uitbaters er echt baat bij hebben, dan moeten zij misschien een deel van de kosten dragen? Als de gemeente mordicus wil blijven beweren dat die wielerwedstrijden een enorm economisch en toeristisch belang hebben, dan zouden ze toch wel eens met cijfers moeten boven water komen. Kopen of huren de mensen een huis of appartement in Middelkerke omdat daar veel wielerwedstrijden ingericht worden? Hebben ze daardoor Middelkerke leren kennen? Misschien moet daarover eens een wetenschappelijke enquête uitgevoerd worden?
Hoe vaak mocht ons land de tourkaravaan of het tourcircus verwelkomen? Hieronder vinden jullie de ritten op Belgische bodem in de voorbije vijfentwintig jaar.
Plaats
Start
Aankomst
Antwerpen
1
1
Gent
1
Ieper
1
Waregem
1
Plaats
start
aankomst
Wallonië
11
10
Vlaanderen
3
2
Brussel
2
2
Hoe zijn Ieper en Waregem er in geslaagd de tour naar hun stad te halen?
Ieper Het is vooral oud-premier Yves Leterme die daarvoor het lobbywerk heeft verricht. Leterme: "Het is een werk van jaren geweest. Ik heb al lang een goed contact met Tour-organisator ASO. Daar is later het contact bijgekomen met de parcoursbouwer, die nog voor de ploeg van Jef Braeckevelt reed. Voor de rest los je af en toe eens iets op voor die mensen. Dat creëert banden en dan gaat het zoals met zo veel: als je elkaar een plezier kunt doen, gebeuren zulke dingen uiteindelijk." Bovendien zal de herdenking in het kader van de eerste wereldoorlog in Ieper ook wel een rol gespeeld hebben. De Ieperse burgemeester zag nog andere troeven: "Ieper is een fantastisch mooie stad om zo'n start te organiseren. We hebben de afgelopen jaren al enkele wedstrijden gehouden en getoond dat we dit aankunnen."
Waregem “De keuze voor Waregem was niet vanzelfsprekend”, beweren ze daar. Er werden uit Vlaanderen eveneens kandidaturen voor aankomst en/of startplaats ingediend door Antwerpen, Bilzen, Brugge, Deinze, Gent, Heusden-Zolder, Knokke-Heist, Kortrijk, Mechelen, Middelkerke, Poperinge, Roeselare, Veurne, Vilvoorde en Werchter-Rotselaar. Na het uitstippelen van het parcours van de Tour bleven toen enkel nog Brugge, Deinze, Gent, Kortrijk, Roeselare, Waregem en … Middelkerke over. Dat het Waregem werd, hadden ze te danken aan de vriendschap die ploegleider Jef Braeckevelt had met de afscheidnemende tourbaas. Ik vrees dus dat ereburger Freddy Maertens voor die ‘vriendjespolitiek’ niet groot genoeg is en in zijn onderhandelingen met de tourdirectie wat te licht uitvalt, niettegenstaande zijn palmares in die rittenwedstrijd. Hopen dat na Ieper in 2014 alweer voor een West-Vlaamse gemeente zal gekozen worden in 2015, lijkt mij ook wat optimistisch.
Hoeveel kost het? Natuurlijk verkrijgt men zoiets niet gratis. Al naargelang de bron lees je allerlei bedragen. Schepen Dominique Dehaene van het kartel CD&V/N-VA in Ieper: "Er geldt sowieso een vaste fee die betaald moet worden om als stad deel te nemen aan het Tour de France - parcours. Om een rit te laten vertrekken zal dat bedrag ongeveer 80.000 euro bedragen en om een rit te laten aankomen hangt het bedrag rond de 120.000 euro. Daarnaast valt het nog af te wachten welke extra kosten erbij zullen komen." De organisatiekosten zijn daar uiteraard niet inbegrepen. De start van de ronde kost natuurlijk nog veel meer. Utrecht zou 10 miljoen euro moeten ophoesten om startplaats te mogen zijn. Het bedrijfsleven betaalt daarvan wel de helft. Toen Brugge zich in 2004 kandidaat stelde, rekenden ze als kostprijs voor het Tour-evenement op 200.000 tot 250.000 euro. Dat zal 10 jaar later heel wat meer zijn! De gemeente Middelkerke schrijft in zijn begroting voor 2014 de bedragen in die ze voorziet als steun/ subsidie voor de verschillende wedstrijden: 35.000 euro voor de Driedaagse van West-Vlaanderen, 30.000 euro voor de Noordzeecross en 30.000 euro als toelage voor TV/vzw Cyclocross, 30.000 euro voor het dernycriterium, 30.000 euro voor ‘Tour de l’Eurométropole’, 15.000 euro voor doortocht Driedaagse van De Panne (dat laatste onder voorbehoud)… Zelfs al vinden we dat nu al veel, dan moeten we weten dat dit niet de totaalbedragen zijn die aan die wedstrijden besteed worden. Daar komen nog heel veel organisatiekosten bij: politie, werklieden gemeente, brandweer, … Ik zou wel eens jullie mening daarover willen kennen, maar ik persoonlijk vind dat al die uitgaven samen de spuigaten uitlopen.
Besluit Als we lezen dat een start of een aankomst van de Ronde van Frankrijk de ‘ultieme droom’ is van ons gemeentebestuur, hoe mogen we dat dan opvatten? ‘Ultiem’ betekent ‘allerlaatste, uiterste”. Houdt het daar dan mee op? Daarmee bedoel ik dus enkel dat ‘redelijkheid’ hier ten zeerste aangewezen is.
Bronnen Artikel in ‘Het Nieuwsblad’ van VLN op 24 oktober 2013
Wat is het toch spijtig dat de natuur zo geringschattend bejegend wordt!
Echte natuurliefhebbers, die nergens gehoor krijgen, wenden zich wel eens tot mij om hun nood te klagen. Ik heb al vaak de loftrompet geblazen voor het herstel van de natuur en voor het restaureren van de stelling van een artilleriebatterij op de site van de oude camping ‘Cosmos’. De voorgeschiedenis kunnen jullie lezen in de map ‘Duinen’ onder ‘Inrichtingsplan voor de duinen in Westende en Lombardsijde’ (23.09.2007) en in de map ‘Natuur’ onder ‘Cristal Place: terug naar de natuur’ (08.11.2009). Er zal vermoedelijk voor de natuurliefhebber nooit een standbeeld opgericht worden (zoals voor een wielrenner). Ik ondervind ook dat mijn artikels in verband met de natuur, de minste lezers aantrekken. Niet dat mij dat stoort, omwille van de cijfers toch niet!!!
Hoe onze duinen definitief beschermd werden (2 juli 1982)
Is er dan misschien weer een probleem? Mountainbikers, die ook wel een parcours verdienen, kan men schijnbaar niet beletten al onze duinen te doorkruisen. Ze rukken zelfs nog meer op, worden nog talrijker en rijden kriskras door de duinen. Sommige ongedisciplineerde wandelaars smijten hun vuil in het rond, waar het dus niet thuishoort. Blikjes, lege bierflesjes, papier, hondenpoepzakjes, lege chipszakken, … liggen overal verspreid. Sommige vertrappelen bewust of onbewust het zorgvuldig heraangeplant helmgras. Ziehier een paar voorbeelden.
Nog erger wordt het als zelfs takken afgebroken worden van de struiken om zich een doorgang te banen. Wie doet nu zoiets? Je moet daarvoor al een zaag bij hebben, zoals hieronder te zien is. De dader is toch niemand van de verantwoordelijke overheid zelf, zeker?
Er werd een mooi wandelpad aangelegd vanaf de ingang van de vroegere ‘Cosmos’ tot aan de Strandlaan. Het is een weliswaar smal pad, uitsluitend voor wandelaars bedoeld maar dat wel gemakkelijk verzandt. Zoals jullie hieronder links kunnen zien, werd de beperking op een bordje aangegeven. Rechts zien jullie dat dit nu spoorloos is. Afgebroken of verwijderd door de overheid?
Ook de batterij van de vroegere Atlantikwall deelt in de brokken. Toen men de duinen in hun oorspronkelijke staat herstelde, werden ook de bunkers zo goed mogelijk proper gemaakt. Ze werden voorzien van metalen deuren met verluchtingsgaatjes om te beletten dat men er zou in overnachten (heb ik zelf gezien!), dat men er zijn behoeftes zou in doen of er zijn afval zou in deponeren. Ik heb wel geen volledige rondgang gemaakt, maar enkele dagen geleden stelde ik vast dat alweer twee deuren openstonden, zonder ketting en zonder slot en dat er alweer vuiligheid in ligt. Ziehier wat ik bedoel.
Waarom de elektriciteitskabels voor de linkse bunker daar onbeschermd liggen, is mij een raadsel.
En hoe reageert de natuurliefhebber? Gelukkig zijn er in Westende ook nog verstokte natuurliefhebbers! Ik ken er één die zich sinds 1980 hardnekkig inzet voor de goede staat van onze duinen. Hoewel de huidige ontwikkeling hem veel pijn doet, is hij er nog niet moedeloos van geworden. Hij aarzelt zelfs niet om zelf blikjes, lege bierflesjes, papier, hondenpoepzakjes of lege chipszakken op te rapen en in de vuilbak te deponeren. Tegenover de overtreders durft hij niet meer reageren. Hij houdt zich liever koest om brutale agressieve reacties te vermijden. Het is toch wel erg als een mens moet oordelen dat hij toch zijn veiligheid niet in de weegschaal kan en mag leggen omwille van zijn liefde voor de natuur. Wie zal er ten lange laatste nog bezorgd zijn over onze duinen?
Hoe reageert het Middelkerks gemeentebestuur? Zoals reeds bleek uit het bovenstaand krantenartikel, wilde een Brusselse bouwpromotor, rond 1980, in de duinen rechts van de Strandlaan, als je naar de zee kijkt, 1000 appartementen en een reeks villa’s bouwen. Op 26 september 1980 keurde het Middelkerks schepencollege de bouwvergunning goed. Die werd echter 10 dagen later door Stedenbouw geschorst. Daarom trok het college de vergunningsaanvraag in en werd besloten een afwijking aan te vragen. Onverbeterlijk dus!! Ik hoor het huidig college al zeggen “Ja, maar dat was voor onze tijd!’. Zou dat echt nu niet meer kunnen? Laat mij toe van daaraan te twijfelen. Als een natuurliefhebber zich bij het huidig gemeentebestuur beklaagt over wat er scheef gaat, dan krijgt hij/zij steevast het klassiek antwoord “Wij zijn niet verantwoordelijk voor die duinen, dat is MDK”. (Maritieme Dienstverlening en Kust) Zo antwoorden ze ook als iemand de slechte toestand van een provinciale of gewestelijke weg, in de gemeente, aankaart. Dat ze misschien eens als gemeente zouden kunnen reageren bij de provincie of bij de verantwoordelijke dienst van de Vlaamse gemeenschap, dat is voor hen een stap te ver. Dat doen ze enkel om “dossiers te deblokkeren” (woorden van Michel Landuyt). Iemand die de politiecommissaris aanspreekt over de vermelde brutaliteit die straks wel eens volledig uit de hand zou kunnen lopen, die krijgt als antwoord: “Dat is geen prioriteit voor ons. Als je je bedreigd voelt, dan moet je maar klacht neerleggen bij de 101” Daar staat de burger die recht heeft op bescherming dan met zijn mond vol tanden. Wat blijft er dan nog over als reactiemogelijkheid? Een brief schrijven naar MDK of Afdeling Kust? Je krijgt wel een klaar en duidelijk antwoord. Zij beweren dat er al verschillende keren overleg gepleegd is tussen de afdeling kust van het Vlaams Gewest, het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), de gemeente Middelkerke en het Coördinatiepunt Kust (Provincie West-Vlaanderen) teneinde tot een ‘geïntegreerde oplossing’ te komen. Die ziet er als volgt uit: er werd één parcours uitgestippeld, dat niet over de wandelpaden in de ex-Cosmoscamping loopt en waarop drie wedstrijden per jaar mogen plaatsgrijpen. Zie parcours hieronder.
De rood-omrande gedeeltes van de duinen (vroegere camping ‘Cosmos’ en het gedeelte tussen de Essex-Scottishlaan, de Doornstraat en de H. Jasparlaan blijven dus gevrijwaard. Het parcours (zwarte lijn) begint ter hoogte van de ‘ surfclub’, gaat daar de St. Laureinsduinen in, een lus vormend via het wandelpad en zo naar de Koninklijke baan, dan verder bijna parallel met de baan in de duinen, voorbij camping Albatros tot aan de ‘trambocht’ in Lombardsijde. Vervolgens gaat het weer de baan over naar de ‘ cristal palace duinen’ en dan via het strand terug naar Westende-bad. Ik heb nog wel geen verbodsborden gezien, maar alle andere routes en wedstrijden zijn verboden en de politie moet optreden als daartegen gezondigd wordt. De wachters/ toezichters van MDK hebben zelf geen politionele bevoegdheid, zoals boswachters of natuurinspecteurs van ANB. Spijtig genoeg schijnt dat slechts de theorie te zijn. Als de politie niet streng optreedt, vrees ik dat het nooit meer goed zal komen.
Besluit Ik erken graag dat mountainbikers ook in de gelegenheid moeten gesteld worden om hun hobby te beoefenen. Anderzijds vind ik dat de overheid strenger moet optreden tegen vandalen. Ook de natuurliefhebber heeft een recht en dat is de natuur te zien eerbiedigen.
Iedereen wil oud worden maar niemand wil het zijn.
De levensverwachting van de Belgen In 2011 bedroeg de levensverwachting bij de geboorte voor de hele Belgische bevolking 80,4 jaar. Voor vrouwen bedraagt die 82,9 jaar, voor mannen 77,8 jaar. Op gewestelijk niveau heeft het Vlaams Gewest de hoogste levensverwachting (81,2 jaar). Ook daarin verschillen wij van het Waals Gewest dat het met 78,7 jaar moet doen. Op Europees niveau staat België op de 13de plaats. Deze hogere verwachtingen mogen we natuurlijk in de eerste plaats koesteren dank zij de vooruitgang van de geneeskunde. Mijn ouders werden helaas niet ouder dan 50 jaar omdat er in 1950 nog geen medicatie tegen hoge bloeddruk bestond en omdat toen nog geen ‘overbruggingen’ uitgevoerd konden worden. Ook een verbeterde hygiëne en gezonder voeding spelen een belangrijke rol.
Wat betekent ‘oud worden’? Er moet een onderscheid gemaakt worden tussen chronologisch en biologisch ouder worden. Bij chronologisch ouder worden kijkt men naar de traditionele leeftijd, dus vanaf de geboorte. Bij de biologische leeftijd richt men zich op de lichaamscellen. Deze zijn biologisch gezien soms jonger of ouder dan de persoon in kwestie is.
Waarom wordt de ene mens ouder dan de andere? Het zijn kleine verschillen die van ons unieke individuen maken. Alleen één-eiige tweelingen vertonen dezelfde erfelijke factoren. Ieder mens heeft een persoonlijke samenstelling van Genvarianten. Die bepaalt de kleur van onze ogen en van ons haar en gedeeltelijk ook van onze persoonlijkheid. De Genvarianten maken ons eventueel ook kwetsbaar voor ziekten of beïnvloeden de doeltreffendheid van medikamenten. Ze zijn ervoor verantwoordelijk dat iemand lijdt aan overgewicht of neiging heeft tot astma of hoe wij reageren op medikatie. Het grootste gedeelte van deze individuele Gen-verschillen is gebaseerd op afwijkingen in de erfelijke factoren, met andere woorden op een verschillende karakter in het DNA – alfabet. Wetenschappers hebben genetische varianten gevonden die geassocieerd worden met ouder worden. Ze ontdekten dat mensen met twee kopieën van een zekere DNA-variant meer biologische tekenen van ouderdom vertonen dan mensen die van dezelfde leeftijd zijn en dit DNA-deeltje niet hebben. Biologisch gezien kan het verschil in leeftijd tussen deze twee groepen tot acht jaar oplopen. Gemiddeld gezien is de groep met het DNA-deeltje vier biologische jaren ouder dan hun leeftijdsgenoten zonder het stukje DNA. Het onderzoek toont aan dat ouder worden niet alleen te maken heeft met levensstijl (roken, drinken), maar ook samenhangt met de genen. Sommige mensen zijn nu eenmaal zo ‘geprogrammeerd’ dat ze sneller ouder worden.
Er jong blijven uitzien en je jong blijven voelen, dat is de boodschap - Oud maar niet out! Je moet eerst gezond blijven, dan kan je die boodschap vervullen. Vooral de dames hechten een groot belang aan ‘er goed uitzien’. Ze zijn als de dood voor het eerste grijs haar of voor de eerste rimpel. Lees maar de levensles op het einde van dit artikel. Over één ding zijn allen het eens: je bent maar zo oud als je je van binnen voelt. De beleving ervan is natuurlijk verschillend. Het komt er op aan je steeds goed te blijven verzorgen: geen mond zonder tanden, geen vuile grijze baard, geen slordige kledij, niet steeds klagen over gezondheidstoestand,… kortom ‘Waardig ouder worden’. We moeten zo goed mogelijk meegaan met onze tijd: surfen op het internet, e-mailen, tablet, ipad, gps, gsm, ipod, facebook, twitter of linkedin, anders kom je in een wereld terecht waar je de weg niet meer vindt of niet meer thuishoort. Dat mag nochtans voldoende beweging niet in de weg staan. Zoals steeds zal het compromis hier de gulden middenweg moeten zijn. Men hoort soms dat iemand bij het op pensioen gaan ‘in een zwart gat’ valt. Wie daarmee geconfronteerd wordt, moet beseffen dat nu toch heel wat druk van haar of hem afgevallen is, dat zij en/of hij nu eindelijk tijd krijgen voor dingen waar ze tijdens hun ‘actief leven’ nooit aan toegekomen zijn: reizen, hobby’s, meer tijd voor het gezin, voor kinderen en kleinkinderen, …
Hoe worden wij oud of hoe zijn wij oud geworden in deze gemeente?
Grosso modo zoals overal elders natuurlijk, of zijn er misschien toch enkele verschillen? Laat ons eens kijken wat de gemeente aan zijn ouderen of bejaarden aanbiedt. Middelkerke wordt als kustgemeente geconfronteerd met een steeds toenemende vergrijzing. Veel van onze inwijkelingen zijn senioren die ervoor kiezen om aan de kust van hun pensioen te genieten. Zij bouwen hier dus een nieuw leven op en moeten als volwaardige inwoners van Middelkerke ook kunnen genieten van ouderenzorg in de eigen regio. Dit fenomeen legt natuurlijk extra druk op de ouderenzorg aan de kust. In Middelkerke is er één loket waar senioren met al hun vragen terecht kunnen, namelijk in het dienstencentrum 'De Stille Meers' bij seniorenconsulent Evelien Vanhaerents. Ook de seniorenraad met zijn 16 aangesloten verenigingen (zie verder) speelt een belangrijke rol bij het ouder worden van veel mannen en vrouwen.
Wie maakt er allemaal deel uit van die seniorenraad? De seniorenraad is in de eerste plaats een raad die het gemeentebestuur helpt bij het nemen van beleidsbeslissingen. Daarom wordt er zes maal per jaar vergaderd. De schepen seniorenbeleid Dirk Gilliaert, tevens OCMW voorzitter, en de afdelingsfunctionaris Welzijn, Maarten Detroyer, zijn vaste leden van de adviesraad. De voorzitter is Alfons Deley. Alle verenigingen of onafhankelijken die wensen lid te worden van de seniorenraad moeten erkend zijn door het gemeentebestuur. Hiervoor moet voldaan worden aan bepaalde voorwaarden. Zowel het erkenningsreglement als het aanvraagformulier kan aangevraagd worden bij de seniorendienst. Elke erkende Middelkerkse seniorenvereniging kan een aanvraag tot gemeentelijke subsidie indienen. Ook hiervoor dient te worden voldaan aan bepaalde voorwaarden. Een gemeentelijke toelage bestaat uit 4 delen: een basissubsidie, ledensubsidie, activiteitensubsidie en deelname aan de seniorenraad.
Memorandum Voor de gemeentelijke verkiezingen maakt de seniorenraad telkens een memorandum op. Dit zijn ideeën van de senioren voor de politieke partijen, die zij kunnen opnemen in hun programma. Deze voorstellen komen van de verenigingen en hun leden, dus van het terrein zelf. Deze voorstellen handelen niet enkel over het verenigingsleven, maar over allerhande onderwerpen, zoals veiligheid, toerisme, verkeer, ...
Seniorenbeleidsplan Met elke nieuwe legislatuur wordt een nieuw beleidsplan opgemaakt en uitgevoerd (?). In dat plan staan de actiepunten opgenomen waar men tijdens de legislatuur wil aan werken. Het plan wordt opgemaakt in samenwerking met alle betrokkenen die werken rond en met de doelgroep ‘senior’.
Seniorenverenigingen in Middelkerke
Vereniging
Aantal
leden
Voorzitter
Activiteiten
Bond aangespoelden
600
Frans De Backer
Voordrachten, reizen, etentjes, tochten
KBG Leffinge
250
Lieve Desender
Wekelijks kaarting, zomerfietstochten, 4 jaarlijkse grote feesten (optreden, maaltijd)
KBG Mannekensvere
34
Blanche Verhelst
Om de 14 dagen kaarting, jaarlijks etentje op restaurant
KBG Middelkerke
286
Ida Dewulf
4 feestvieringen, dagreis, kaarten, bollen
KBG Slijpe
110
Monique Vandenbroucke
Kaarten, ontspanningsbijeenkomsten, bezoeken (vroegere) leden in verzorginstehuis
Elke vrijdag+middagmaal, aantal uitstappen per jaar, kaarten,sociale activiteiten, cultuur
Zijn ze politiek geïnspireerd? Het zal jullie wel niet verwonderen, maar natuurlijk zijn ze politiek verzuild. KBG en OKRA kleven de CD&V strekking aan, LBG zijn de liberalen, Vl@S zijn de Vlaamse actieve senioren, S+ zijn de socialisten. ‘De Lombarde’ zou toegankelijk zijn voor iedereen, 'ongeacht de levensvisie'. Zelf vind ik die verzuiling jammer, maar veel andere mensen denken er waarschijnlijk anders over.
Wat betekent het pensioen? Zoals jullie zien, leveren de bonden voor gepensioneerden voortreffelijk werk om de laatste levensjaren van hun leden zo aantrekkelijk en aangenaam mogelijk te maken. Ze zorgen niet enkel voor de nodige lichaamsbeweging (zwemmen, fietsen, wandelen, petanque, dansen, …) maar voeren het onderhouden van goede sociale contacten hoog in hun schild. Ze organiseren daarom uitstappen, allerlei spelen (kaarten, bakspelen, bowling, lotto, rummykub, …), bezoeken aan vroegere leden in een verzorgingstehuis of in een ziekenhuis, bijeenkomsten (gezamenlijk middagmaal, kerst- of andere feesten, kooklessen en – oefeningen, vader/moederdag, ontspanningsnamiddagen). Ook het cultureel peil van de leden wordt verzorgd aangezien ook voordrachten en cursussen (computer, vreemde taal, ….) georganiseerd worden. Ik wil met mijn tabel hoegenaamd niet aantonen dat de ene bond meer en betere ontspanningsmogelijkheden aanbiedt dan de andere. De bovenstaande tabel zal ook wel niet limitatief zijn en als een lid met een briljant idee op de proppen komt, wordt daar waarschijnlijk wel op ingegaan. Sommige ouderen, waarvan de fysieke toestand het nog toelaat, blijven hun tuintjes onderhouden. Vele ontvluchten de koude wintermaanden bij ons en slaan figuurlijk hun tenten op in één of ander zuiders land. Vooral Benidorm is daarvoor erg in trek.
Hoe gedragen jongeren zich tegenover de ouderen? We mogen absoluut niet veralgemenen (van beide zijden) maar nogal wat ouderen vinden dat zij wel wat meer respect verdienen. Omdat oudere mensen vaak te lijden hebben van de één of de andere handicap (minder goed horen of zien, minder beweeglijk, enz…, worden ze soms ‘oude knarren’ genoemd. Toen wij jong waren leerde men ons dat wij op tram en trein onze zitplaats moesten afstaan aan een oudere. Dat gebeurt nu nog maar heel zelden. Ik hoorde ooit een jongere zeggen “Wij betalen voor onze plaats, de ouderen niet!” Een oudere laten voorgaan bij het binnengaan of verlaten van een huis/gebouw, schijnt ook niet meer van deze tijd te zijn. ‘Waarom zou dat moeten’, vroeg mij eens een jongere. Ik antwoordde daar toen op met ‘Als ze beide tegelijk gaan, zitten ze misschien geklemd in het deurgat’. Als sommige jongeren kritiek hebben over al die ‘voordelen’ waarvan ouderen genieten, dan denk of zeg ik ‘De jongeren genieten daarvan toch mee? Wie zorgt er vaak voor de kleinkinderen, wie neemt zijn kinderen en kleinkinderen al eens mee op restaurant, wie kan financieel op die ouderen rekenen als het al eens moeilijk wordt, wie zijn de erfgenamen van die ‘profiteurs’,…’
Hoe gedragen politici zich ten opzichte van bejaarden? De bejaarden zijn talrijk in de gemeente en dus maken zij een groot deel uit van het kiespubliek. Er is geen specifieke partij die zich zoals destijds WOW (Waardig Ouder Worden in 1994) speciaal toelegde op de noden en rechten van de ouderen. Aangezien er nog veel meer gepensioneerden zijn dan diegene die deel uitmaken van de verenigingen, richten veel kandidaten in de aanloop naar verkiezingen hun speciale aandacht op deze categorie. Talloos zijn ook de ouderen, die vanuit de bonden propaganda maken.
Rusthuizen of woon- en zorgcentra Ik ben van mening dat ouderen best zo lang mogelijk in hun vertrouwde thuis blijven functioneren. Dat is ook een beleidsoptie van het OCMW Middelkerke, dat weliswaar alle mogelijke ondersteuning wil geven om dit mogelijk te maken. Toch kan op een bepaald moment, ondanks optimale thuiszorg , een opname in een woon- en zorgcentrum noodzakelijk blijken. Dat zal het geval zijn voor mensen die bijna continu zorg nodig hebben en/of voor personen die ten gevolge van dementie hun eigen levensritme niet meer kunnen beheersen. Een woonzorgcentrumis wellicht beter bekend onder de vroegere naam rusthuis. Als in een woonzorgcentrum ook speciale plaatsen zijn voor zwaar zorgbehoevende ouderen, spreken we van een rust- en verzorgingstehuis (RVT). Ze worden allebei erkend door het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.
Welke woon- en zorgcentra zijn dat? Middelkerke telt voor het ogenblik drie woon- en verzorgingscentra die ofwel erkende bedden tellen, of waarvan de erkenning nog onderzocht wordt. Eén ervan is een openbare instelling, een tweede is van een VZW en een derde is in privéhanden. Het zijn:
De Ril, OCMW (Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn), woon- en zorgcentrum van de gemeente met 75 kamers in de Oostendelaan. Tara (Privé) in de Fleriskotstraat in Wilskerke, dat een erkenning heeft voor 87 bedden waarvan 50 met RVT. 'Tara' zou vermoedelijk de naam zijn van een huis uit de film 'Gejaagd door de wind' of 'Gone with the wind'. Haerlebout(VZW) Op de site van Home Pierre-Julien, aan de Duinenweg exploiteert CM Oostende sinds 1 juli 2013 een woonzorgcentrum met 45 rusthuiskamers, 22 serviceflats en 10 zorgflats. Het complex heet ‘Haerlebout’, verwijzend naar een hoeve uit de middeleeuwen. Jullie zien de drie centra hieronder, in de hierboven opgesomde volgorde.
>
Er is echter ook nog een gepland centrum, dat Westduin zal heten. Omdat Westende-Bad de gemeente zou zijn met het grootste aantal senioren in België', bouwt Armonea tegen het najaar 2014 nog een nieuw in de Badenlaan, op de gronden waar zich vroeger de ruiterschool Van Dooren bevond. Het complex zal plaats bieden aan 145 senioren en bestaat naast een hoofdgebouw met kamers voor één en twee personen eveneens uit zeventien serviceflats. Armonea is de grootste onafhankelijke aanbieder van seniorenzorgin België, met bijna 60 rusthuizen, serviceflats en serviceresidenties verspreid over heel het land. Ziehier hoe de werken gevorderd waren op 31 mei 2013 (links) en op 9 december 2013 (midden en rechts).
>
Daar waar het aanbod aan bedden van 2006 tot 2012 slechts gestegen is met 10 bedden van 137 naar 147 heeft Haerlebout in 2013 gezorgd voor een aardige aanwinst. Dat was ook nodig want, jullie zullen het wel niet geloven, onze gemeente behoorde (alweer) tot de slechtste van de klas. De denktank ‘Itinera’ heeft ook de behoefte van de gemeenten berekend voor 2013. Ze noemen dat ‘het programmatiecijfer’. Dat bedraagt voor Middelkerke 375 bedden. Binnen een jaar (?) komen daar nu wel de 145 (privé-)plaatsen van ‘Westduin’ bij. Het tekort zal daar dus mee aangevuld worden. Ziehier de indeling van ‘onze’ woon- en zorgcentra op 1 oktober 2013:
Erkend
Erkenning in onderzoek
Gepland
Totaal
Openbaar
OCMW
VZW
Privé
Tara
Totaal
Openbaar
OCMW
VZW
Haerlebout
Totaal
VZW
Privé
Westduin
147
60
-
87
70
15*
55
162
5
157
Omdat er in het nieuw OCMW – gebouw 15 plaatsen meer zijn dan het oud gebouw, wordt de erkenning ervan nog onderzocht
Enkele interessante uitspraken in verband met bejaarden
Een man heeft 3 leeftijden: jeugd, ouder zijn en "Je ziet er nog goed uit".
Spellman
Uit beleefdheid sta ik nooit mijn plaats af aan een oude persoon. Dat is mijn manier om hem te laten weten dat hij nog jong is.
Sim
Foto's waar je oud op staat moet je bewaren. Daarmee kan je over 10 jaar bewijzen dat je niks veranderd bent.
W. van Broeckhoven
Hoe ouder de foto, hoe jonger we eruit zien.
Anthierens
De jongeren kennen de regels, maar de ouderen kennen ook de uitzonderingen.
O.H.
Oude mensen weten wat het is om jong te zijn, maar jonge mensen weten niet wat het is om oud te zijn.
Wanneer ben je oud? Als je herinneringen je verwachtingen overwoekeren.
Van niets wordt u zo oud als van de ontdekking dat uw kinderen in de geschiedenisles leren wat u nog in de krant hebt gelezen.
Peter Darbo
Je wordt oud wanneer je begint te zeggen: "Ik heb me nog nooit zo jong gevoeld."
J.Renard
Hoe oud men is geworden, ziet men aan de gezichten van mensen die men jong heeft gekend.
Böll
Je houdt niet op met lachen omdat je oud wordt, je wordt oud omdat je ophoudt met lachen.
Pritchard
Wanneer je oud wordt, duurt het langer om uit te rusten dan om moe te worden.
Brickman
Ik ben op een leeftijd gekomen dat ik eerst mijn gebit en gehoorapparaat nodig heb om te vragen waar mijn bril ligt.
Turner
Niets overvalt de mens zozeer als de ouderdom.
Als je oud wordt, wordt alles slechter, behalve het vergeten, dat wordt beter.
Als je jong bent, moet je de wijsheid bestuderen. Als je oud bent, moet je haar in praktijk brengen.
Jean J Rousseau
Een zeer groot voordeel van ouderdom is dat bijna elke fout aan je leeftijd wordt toegewezen.
Om af te sluiten, een levensles op rijm over ‘Ouder worden’ van een wijze vrouw:
Toen de eerste rimpels kwamen was ik nogal in paniek Ik heb mijn face toen laten liften in een prijzige kliniek Nou, mijn man vond dat fantastisch Mijn gezicht was weer elastisch Niks geen rimpels, niks geen vouwen Net zo glad als bij ons trouwen Tot mijn man zei "het is te gek" Maar je hoofd past niet meer bij je nek Ach het was een kleine ingreep, want ze trekken alles strak En ze geven hier een sneetje, anders krijg je daar een zak Nou mijn man was heel tevreden Over wat ze met me deden De chirurg zat echter nog met mijn borstenin z'n maag Want die zaten volgens hem te laag Toen ze waren opgehesen, leken ze een beetje klein Maar met siliconenvulling mochten ze er weer zijn Ik zag mijn man dan ook ontvlammen Want ik had zulke prammen Toen op een avond na het vrijen Keek hij peinzend naar mijn dijen En al had ie geen kritiek Ik ging toch weer naar de kliniek Ik had trouwens ook een buikje, dus na enig overleg Liet ik dat meteen ontvetten, ze zuigen dat in no-time weg Om tegelijkertijd mijn billen Een flink stuk op te tillen Ik was op ieder feestje weer in tel Maar zat ondertussen wel strak in ’t vel Mijn man voelde zich naast mij niet meer op zijn gemak Want op straat riepen jongens "ga je lekker ouwe zak" Nou toen kocht ie een toupetje En een veel te strak korsetje Hij ging wandelen en trimmen En in het fitnesscentrum gymmen En maandenlang deed hij een rigoureus dieet Tot hij zomaar in de sauna overleed Toen stond ik op het kerkhof "mooi" te wezen bij zijn graf Maar nu hij me niet meer zien kan, is de aardigheid eraf Ik laat nu de kwabben zwellen en ik zal u vertellen.. Dames laat je niet verlakken Laat de boel maar rustig zakken Want met gladgestreken nekken Valt het leven niet te rekken Koester buik en onderkinnen Want uw schoonheid zit van binnen Vertelt u dat maar aan uw man!
Westende heeft ook een park Â… of Â… het gelijkt er toch opÂ…
Het Normandpark in Middelkerke Het Normandpark werd aangelegd onder het bestuur van de SVHV (Stem van het Volk), onder de leiding van Frank Verlinde. Het onderging in 2003 een volledige facelift, tien jaar na de aanleg. Volgens de eerste van mijn onderstaande bronnen: "De vijver werd op een milieuvriendelijke wijze gerenoveerd. Nieuwe gezellige zithoeken nodigen iedereen uit tot een moment van ontspanning en genieten. Kinderen kunnen hun energie kwijt op het groot vikingschip dat deel uitmaakt van het nieuw speelplein. Brede borders met bloeiende planten zorgen het hele jaar rond voor een intense natuurbeleving." Het park heeft begin 2008 nog een (kleine, volgens Janna) facelift ondergaan. Het kreeg een evenementenvloer. Om de ‘Sterren in het park’ te kunnen verwelkomen? De toenmalige schepen voor groendienst: “'Zo kunnen we in het park een groot podium plaatsen zonder het gazon te beschadigen. Bovendien hebben we de aanplantingen aan de inkomzone vernieuwd langs de kant van de Westendelaan. We kozen voor inheemse bomen en planten omwille van de vele vogels in het park en voor planten die niet zo veel onderhoud vragen.Ook de Kleine Kerkweg kreeg nieuwe bomen waardoor de inkomdreef ook vernieuwd werd.” Het park is echt zeer mooi en goed onderhouden. Hieronder zien jullie twee foto’s om diegene te overtuigen die er nog nooit op bezoek gingen.
Kennen jullie de definitie van ‘park’? Het is een door de mens ontworpen en aangelegd groen gebied met een overwegend recreatieve functie. In parken vinden we vrijwel altijd bomen, vijvers, paden met daarnaast vaak andere stijlkenmerken zoals kunstwerken.(bron 'Wikipedia'). Het Normandpark voldoet aan al deze kenmerken.
Voor diegene die dat allemaal reeds lang wisten, toch nog een verrassing Wie van jullie is reeds gaan wandelen in het park van Westende-dorp? Verrassing alom zeker? Jullie weten nochtans ook dat Westende nooit benadeeld wordt ten opzichte van Middelkerke? Grapje! Was dat maar waar! We moeten ons helaas vaak, als “aanhangsel van Middelkerke’ (dixit ere-burgemeester Michel) met heel wat minder tevreden stellen. Ik moet jullie eerst wat voorbereiden. Weten jullie wat een landschapspark is? Het is een natuurgebied, een natuurpark. In de oorspronkelijke betekenis was dat een gebied met grote landschappelijke kwaliteit dat moest beschermd worden. Tegenwoordig spreken de provincies en gemeenten nogal los van een landschapspark als ze een aantrekkelijk agrarisch gebied of openbaar groen bedoelen. Tot openbaar groen rekent men openbare tuinen, parken en groenstroken, soms ook onbebouwde stadsranden, speelplaatsen en water.(bron 'Wikipedia')
Het landschapspark in de Hofstraat in Westende-dorp Wie weet er nog waar vanaf 1941 de voetbalploeg Racing Westende speelde, in de tijd van Georges Bloes, Henri Tack, …? Juist, waar nu de volkswoningen “d’Yzercloove” zijn. Zegt die naam jullie nog iets? Weten jullie nog waar ooit dat speelplein was voor de kinderen? Weten jullie nog waar dat klein voetbalterrein was met twee minidoelen? Herinneren jullie zich nog waar vroeger een opslagplaats was en daarna een stort dat door de omwonenden zo verfoeid werd? Het terrein heeft dus een zeer rijke geschiedenis en er werden helaas al vaak vele euro’s aan verspild. Jullie kunnen er niet naast kijken want jullie vinden er die twee metalen paraplu’s terug die vroeger op het marktplein stonden en daar zeker niet meer mooi genoeg voor bevonden werden, na de renovatie.
Wat Janna verstaat onder landschapspark? Ik laat haar zelf aan het woord, want als het op beloven aankomt met grote woorden, is de burgemeester toch veel sterker en duidelijker dan ik.
'Met de aanleg van een nieuw park wil het gemeentebestuur voor een mooie, maar ook uitdagende en leerrijke overgang zorgen tussen de woonwijken langs de Hofstraat en het aangrenzende polderlandschap. Het gaat om een perceel van 15.000 vierkante meter groot, dat in natuurgebied ligt. Het is de bedoeling om alleen maar met natuurgetrouwe materialen te werken. In het ontwerp hebben we een groot evenementengazon voorzien, afgebakend door taluds. Aan de randen zullen er picknick- en zitruimtes komen op verhoogde houten plankenvloeren. Vanuit een uitkijkpost krijg je een mooi zicht over het park en het landschap. Er komen ook voorzieningen voor jongeren zoals een heus tienernest. Door het aanplanten van een boomgaard wil ik bovendien enkele vergeten fruitrassen terug onder de aandacht brengen. Slingerend tussen onder meer appels, peren, maar ook mispels en kweeperen loopt een blote voetenparcours voor wie van een uitdaging houdt: zonder schoenen of sokken de verschillende soorten ondergrond letterlijk aanvoelen. Op de hoek van de Sportstraat en de Hofstraat zullen we een grote zithoek voor minder mobiele mensen inrichten. De grote zones in het park worden uitsluitend met streekeigen groen uitgerust. Hier krijgen wilde bloemen de volle vrijheid. Kortom, hier wordt alles puur natuur’.
Wat is daar vandaag van terecht gekomen? Mag ik jullie allen eens uitnodigen om een bezoekje te brengen aan ons natuurpark? Doen!! Ik wil jullie nochtans waarschuwen. De eerste aanblik is ronduit ontgoochelend: je krijgt de indruk in een onkruidtuin te staan. Maar dat is de ‘pure natuur’, zegt Janna. Het is niet zomaar onkruid, maar zorgvuldig geselecteerd en gezaaid onkruid. Ze belooft ons ‘een leerrijke ervaring’. Ze wil de Westendenaars in de watten leggen en opvoeden door hen de mogelijkheid te bieden om zich de kennis van onkruidsoorten en wilde bloemen eigen te maken. Of kennen jullie misschien al de paardenbloem, het madeliefje, het herderstasje, de gewone melkdistel en de witte dovenetel? Jullie zien ze hieronder in de opgegeven volgorde. Zijn ze niet mooi? Ja toch!
In elk seizoen bloeien wilde bloemen, in alle mogelijke kleuren, vooral in de zomer natuurlijk. Het ganse park wordt omgeven door bomen en er werd ook een haag aangeplant, langs de straatkant, maar die moet voortdurend strijd voeren tegen het woekerend onkruid. De paadjes doorlopen het ganse terrein. Om te vermijden dat het onkruid zich ook hier kan doorzetten, werd een doek aangebracht met daarop grint. Dat is wel niet overal gelukt en wat bijkomend onderhoud zou dus wel nodig zijn. “Niet om met mooie, propere schoenen op te wandelen, want je zakt erin”, wist een voorbijganger en bewoner uit de omgeving mij te vertellen. Als Janna vindt dat de Westendenaars de paden blootsvoets zullen bewandelen om de verschillende soorten ondergrond letterlijk aan te voelen, dan zal ze toch eerst eens het voorbeeld moeten geven. Ze zijn inderdaad omzoomd door fruitbomen: appelaars, perelaars en pruimelaars. Het zijn nog jonge boompjes, maar dat ziet er veelbelovend uit als ze ooit in bloei zullen staan.
De uitkijkpost is niet al te goed bereikbaar en heeft al wat schade opgelopen. Zo mooi is het zicht op het park en over het polderlandschap nu ook weer niet.
Het groot evenementengazon, afgebakend door taluds, met aan de randen picknick- en zitruimtes op verhoogde houten plankenvloeren, heb ik niet gevonden. Of is dat eigenlijk het centrum van het park? Dat is echter geen gazon, want daar groeien juist de meeste onkruidsoorten en wilde bloemen.Daar zal dus het ‘wildebloemenfestival’ niet kunnen georganiseerd worden. Kijken jullie hieronder maar.
Het amfitheater met daarvoor de kleine cirkelvormige arena is goed geïntegreerd in de rest, want de trappen zijn ook begroeid met onkruid.
De zithoek ‘voor minder mobiele mensen’ is mooi geplaveid. Er werd ooit zelfs een fundament gegoten in gewapend beton met de bedoeling er een kaartershuisje op te plaatsen. Aan de omwonenden werd gevraagd wie het chalet gratis wilde uitbaten en koffie maken en serveren, maar er werd misschien uit het oog verloren dat ‘gratis niet bestaat’. Geen vrijwilliger dus en daarom werd maar besloten geen kaartershuisje te plaatsen en het platform weer uit te breken: een langdurig en kostelijk ‘grapje’.
Waar het ‘Tienernest’ zich bevindt en wat de opeengestapelde boomstammen moeten voorstellen, dat is mij een raadsel.
Hetzelfde geldt voor de bermen of taluds met de paaltjes, met daartussen onkruid.
De picknick- en zitruimtes op verhoogde houten plankenvloeren heb ik niet kunnen vinden. Er was ook een vlindertuin gepland. Die zou nu voorzien zijn op het kerkhofpleintje maar er komt maar geen beweging in.
Besluit Voor wie daaraan mocht twijfelen: ik ben een grote fan van de natuur. Maar hoeveel dergelijke fans zou Westende-dorp eigenlijk tellen? Ikzelf vind het park een origineel idee, maar we mogen niet vergeten dat ‘Natuurpunt’ in dezelfde omgeving ook reeds verschillende terreinen heeft aangekocht die een beetje hetzelfde doel nastreven als het landschapspark. Men zou kunnen stellen dat Westende toch geen natuurdorp mag worden. Er moet een gezond compromis gevonden worden tussen natuur, sociaal leven/ woningen en … ja ook voor ons dorp, toerisme. De Westendenaars, zelfs vele omwonenden, weten niet wat een landschapspark is. Ze hebben er geen behoefte aan, behalve om er hun geliefkoosde hond te laten p… Niemand begrijpt waarom Janna hier een natuurpark neergepoot heeft.
In de komende zomer zal ik zeker nog teruggaan om de wilde bloemen in al hun kleurenpracht te bewonderen. Ik nodig nogmaals alle Westendse lezers uit om daar ook eens een bezoekje te brengen, maar vergeet niet kousen en schoenen uit te doen als je een paadje betreedt.
Zojuist las ik in mijn krant dat het aantal hotelkamers in Middelkerke op korte termijn zal verdubbeld worden. Aan dit onderwerp heb ik al eens een artikel gewijd. Jullie kunnen het lezen in de linkse kolom van deze blog, in de map ‘Horeca’.
Janna Rommel-Opstaele, toen nog schepen van lokale economie, ondertussen gepromoveerd tot burgemeester, verklaarde op 13 januari 2011 aan ‘Het Nieuwsblad’ dat ze meer en grotere hotels wilde en dat het niet langer kon dat de ruimtelijke plannen dat onmogelijk maakten. De BPA’s of RUP’s met de nummers 16 (Westende - dorp) en 17 (Westende - bad) en 19 (Lombardsijde) voorzagen inderdaad overal dat de zones algemeen een woonbestemming hadden. Er konden maximaal 30% van de toegelaten vloeroppervlakte ……. en horeca worden voorzien en dit met een maximum van 300 m² per handelsuitbating van de gerealiseerde vloeroppervlakten. We weten allemaal dat dergelijke plannen gemaakt zijn om gewijzigd te worden als het de politici uitkomt, in de meeste gevallen zonder rekening te houden met de bewoners van de bewuste zones, zelfs al is er een vooronderzoekperiode voorzien waarin bezwaren kunnen ingediend worden. Wel, de plannen werden dus nog maar eens gewijzigd en er zouden dus nieuwe hotels komen. Voor de zoveelste keer schrijf ik ook nu weer: “Dat ze daar nu maar mee voor de dag komen, bijna 13 jaar nadat ze aan de macht kwamen!”. Hun euro zal alweer wat laat gevallen zijn, zeker?
Het logiesdecreet werd ondertussen ook gewijzigd Vanaf 1 januari 2013 is het logiesdecreet volledig van toepassing. Dit wil zeggen dat ENKEL VERGUND LOGIES en het, in het kader van het decreet 'Toerisme voor Allen', erkend jeugd- en volwassenenlogies nog in aanmerking komt voor promotie door Toerisme Vlaanderen (en haar partners zoals provinciale toeristische organisaties, diensten voor toerisme, ...). Alle verwijzingen naar vergunningen op basis van de oude wetgeving vindt men niet meer terug in de toerismedatabank. Volgens het laatste dagbladartikel zouden er in Middelkerke momenteel negentien hotels zijn, goed voor samen 323 kamers. Niet dat ik dat niet geloofde, maar tegenwoordig verandert alles zo snel en ik heb dan maar eens de huidige stand van de vergunde hotels opgevraagd aan ‘Toerisme Vlaanderen’. Ik kreeg daar ook snel antwoord op, maar de gegevens over het aantal kamers schijnen ‘Top Secret’ te zijn. Ik heb ze dan maar, hotel per hotel, op internet gezocht. Hopelijk kloppen ze, want niet alle websites worden goed bijgehouden. Er zijn dus inderdaad 19 vergunde hotels, verdeeld over de deelgemeenten als volgt:
Aantal Aantal kamers sterren 1 2 3 4 Middelkerke 7 Atlanta 17 x Excelsior 39 x Honfleur 13 x Kasteeltje 9 x Kristoffel 12 x Renty 8 x Zeegalm 22 x Westende 11 Belcasa 16 x De Wielingen 18 x Isba 6 x Melrose 10 x Sint-Laureins 10 x Splendid 15 x Villa Alice 12 x Villa Hotel 6 x Westendia 15 x Zeeparel 14 x Zon en Zee 68 x Schore Schoorbakkehoeve 15 x TOTAAL 325 1 12 6
Volgens de burgemeester is dat te weinig en ze verheugt er zich op dat daar eindelijk binnen afzienbare tijd verandering zal in komen. Er zouden vier hotels bijkomen: Middelpunt, Duinenzicht, Sporthotel en één op het terrein rechtover het shopping center. Janna zei ooit dat er ook een aanvraag binnengekomen was voor een hotelcomplex in de Leopoldlaan, maar daar schijnt nu geen sprake meer van te zijn. Zou dat ‘bluf’ kunnen geweest zijn? Of heeft dat iets te zien met een latere renovatie van het casino? Ook Kriss Vakantieservice BVBA beweerde in 2011 nog één en ander van plan te zijn. De capaciteit van ‘Zeegalm’ zou met 5 kamers uitgebreid worden. ‘Zon en Zee’, dat nu reeds plaats biedt aan 256 personen, zou na enkele vergeefse aanvragen voor een zwembad, de moed niet opgeven om zich ooit als “luxehotel met zwembad” te kunnen profileren. Zij beweerden toen ook nog binnenkort de bouw van een nieuw hotel te plannen. Die plannen bestaan nog steeds,. De beheerder wil geleidelijk aan het vroegere vakantiecentrum op een hoger peil brengen en hoopt daarbij op de steun van de gemeente, die volgens hem de bestaande hotels wel wat meer en beter zou mogen promoten in plaats van het steeds te hebben over nieuwe grote hotels.
Welke zijn dan wel die geplande nieuwe hotels?
Middelpunt Op 21 juni 2013 was ik aanwezig in de Westendelaan 37, bij de tweede opening door minister Bourgeoisan van wat een ‘zorghotel’ genoemd werd. ‘Middelpunt’, zo heet het nieuwe vakantieverblijf dat zorgt voor een ‘zorgeloze vakantie, maar dan metzorg’. Het is dus een toeristisch tewerkstellingsproject. Een gast met een beperking en/of een (hoge) zorgvraag kan er volop genieten van een ontspannend en aangenaam verblijf aan de kust. Comfort, de sfeer en de accommodatie van een hotel worden er gecombineerd met de faciliteiten en de volledige toegankelijkheid van een zorgverblijf. Een vakantie in Middelpunt is niet enkel voor de zorgbehoevende een uitje, ook het gezin moet ervan genieten. De dagelijkse zorg wordt er overgenomen, zodat het voor het hele gezin vakantie is. De gasten kunnen er samen met hun familie, hun gezin, een mantelzorger of in groep volop genieten van een ontspannend verblijf. Er zijn 44 tweepersoonskamers. Tijdens één van de toespraken hoorde ik dat de provincie West-Vlaanderen, Toerisme Vlaanderen en het departement Welzijn sterk geloven in dit concept en daarom gezorgd hadden voor de nodige financiële ondersteuning. Ik hoorde ook dat het hotel zich volledig wilde integreren in de omgeving en daarom nauw wilde samenwerken met de gemeente. Een gids: ‘Zeker in de startfase zullen seminarieruimtes openstaan voor lokale besturen, verenigingen en organisaties. Er zal ook samengewerkt worden met plaatselijke initiatieven van de toeristische dienst.‘
Ik ving nu echter geruchten op dat Middelpunt zou fungeren als ‘gewoon hotel’ waar iedereen kan en mag logeren. Als dat klopt, dan zou ik dat fout vinden. De lokale hotels kunnen immers niet concurreren met een gesubsidieerd hotel dat samenwerkt met de gemeente.
Sporthotel in ‘Ons kasteel’ Dat is het majestueus uitziend gebouw langs de Westendelaan, met de allures van een kasteel, dat ik daarom reeds in 2008 die naam gaf. De vergunning werd al uitgereikt in 1999, zo lang geleden dat sommigen nu zelfs de naam ‘spookkasteel’ ervoor gebruiken. Er was van bij het begin sprake van een privé ‘wellnesscentrum’. Het gebouw zou later ook voor die functie aan de gemeente aangeboden geweest zijn, maar zou door de burgemeester geweigerd zijn. Een week voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2012, heeft het gemeentebestuur toch een vergunning afgeleverd voor de afwerking en de uitbreiding van ‘het kasteel’ in de Westendelaan tot sporthotel. Na jarenlange verwaarlozing, wijzen kranen en bouwmaterialen er nu op dat het hotel in de maak is. De capaciteit zou 125 kamers bedragen.
Nog te bouwen hotel naast de luchthaven Recht tegenover het shopping center, op de grens met Oostende, op de hoek van de Kalkaartweg met de Oostendelaan, dus op Middelkerks grondgebied, zou promotor Twin Properties een ‘indrukwekkend project’ realiseren. ‘Twin Properties’ is een vastgoedbedrijf uit Oostduinkerke rond de broers Jonathan en Jochen Debucquoy. Ofwel zijn die broers zo rijk als de zee diep is (ze willen het in elk geval worden) ofwel vertegenwoordigen zij een groep (vastgoedholding NV Gromabel) die zo rijk is als een oceaan diep is. Ze zijn ook van plan een hotelcomplex met 100 kamers neer te laten zetten in ‘Hengelhoef’, dat andere vakantiecentrum in Limburg dat samen met ons vakantiecentrum ‘Zon en Zee’ door ‘keizer Johan uit Oostende’ doodgemaakt werd, dertien jaar geleden. De holding was ook al voor 50% betrokken in de aankoop van Zon en Zee. Op een oppervlakte van ruim dertienduizend vierkante meter zou, vlakbij de luchthaven Brugge-Oostende, een hotel komen met drie verdiepen en 65 kamers, met zwembad, ruime parkeermogelijkheden en ingeplant in een groenzone. De gemeente leverde hiervoor onlangs de bouwvergunning af. Het geluk van burgemeester Janna kan niet meer op: “De locatie is ideaal. Hier is al jaren sprake van, maar nu is het eindelijk zover. Een opening tegen de zomer van 2015 lijkt meer dan haalbaar.” Toen zij het daarover had in 2011, was er sprake van dat het hotel zou gebouwd worden door de Europese hotelketen Ibis, een dochteronderneming van het Franse Accor. De Ibis-hotels zijn bedoeld als doorreishotel voor korte verblijven en bevinden zich in de directe omgeving van stations en vliegvelden. De keten richt zich op zakelijke reizigers op doorreis of als overnachtingsfaciliteit bij een vliegveld. Als Accor achter dat project zit, wat ik dus niet weet, dan mogen jullie dus gerust, samen met mij, twijfelen aan de meerwaarde ervan voor onze lokale economie.
Duinenzicht Dezelfde initiatiefnemer zal ook het vroegere Duinenzicht in de Bassevillestraat volledig ombouwen tot een hotelcomplex met twee verdiepen. Dat zal onderdak bieden aan 119 logies. Zij hebben dat domein enkele jaren geleden gekocht en het laten verkrotten tot een schande voor Westende-dorp. Ze hadden zeker gedacht dat zij er wel zouden in slagen de gemeente ervan te overtuigen dat zij moesten genieten van dezelfde voorschriften als deze bepaald in het BPA ‘Zon en Zee’. Dat schijnt echter niet het geval te zijn. Zij moeten zich houden aan het BPA ‘Westende-dorp’. Dat plan voorziet in een bebouwing op 40% maar ook in slechts twee bouwlagen. Dat betekent een gelijkvloers en een eerste verdiep (en eventueel een dakappartement of één met teruggetrokken gevel)!!!! Gaat dat hotelproject wel samen met het mede-eigenaarschap van ‘Zon en Zee’, waar ook al een hotel is? Al die groepen zijn zo in elkaar verstrengeld dat het heel ingewikkeld en ondoorzichtig en onbegrijpelijk wordt voor de leek.
Is er wel behoefte aan al die nieuwe hotels? Janna Rommel-Opstaele beweert al een hele tijd “We kregen al heel wat vragen om grotere hotels te bouwen en niet alleen in onze badplaatsen zelf, maar ook in het achterland. Ze leveren volgens haar een grote bijdrage aan de lokale economie. Maar, zou ze dat allemaal ook met cijfers kunnen bewijzen? Ik weet niet of onderstaande cijfers voldoende representatief zijn. Ze zijn afkomstig van de ‘hotelbarometer’. Dat is een gezamenlijk initiatief van het Steunpunt Toerisme en Recreatie van de KU Leuven, de provinciale toeristische organisaties en Horeca Vlaanderen en wordt beleidsmatig ondersteund door Toerisme Vlaanderen en de Vlaamse minister bevoegd voor toerisme, Geert Bourgeois. Het is de bedoeling dat de hoteluitbater maandelijks op de daarvoor voorziene webapplicatie gegevens invoert over de gemiddelde prestatie van zijn/haar hotel in de voorgaande maand. Voor het geheel van de kust gaf de barometer mij volgende bruto bezettingsgraad:
In 2013
jan
feb
mrt
apr
mei
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
gem
Kust
20,5%
29,1%
37,4%
47,3%
57,3%
64,1%
79,2%
48,8%
1ster
10,9%
25,3%
47,0%
64,0%
70,3%
88,0%
84,8%
57,9%
2 sterren
13,1%
17,8%
26,9%
38,3%
47,1%
48,4%
73,6%
37,7%
3 sterren
24,2
31,8%
49,8%
60,0%
65,1%
65,1%
81,2%
50,8%
4 sterren
21,3%
32,7%
37,7%
43,1%
54,1%
62,9%
76,4%
47,9%
Groot (> 50 kam)
10,0%
18,0%
24,3%
39,5%
46,5%
52,4%
73,7%
41,3%
Middelgroot (16-50)
18,3%
26,5%
33,8%
44,5%
54,1%
60,3%
80,5%
46,4%
Klein (<16 kam="" span="">
24,5%
33,5%
43,1%
51,0%
62,2%
69,9%
78,7%
52,2%
In 2012
Kust
21,6%
27,4%
34,7%
51,6%
56,9%
61,5%
72,3%
81,8%
64,7%
49,1%
33,6%
31,0%
48,3%
1ster
13,5%
20,5%
35,4%
55,9%
64,1%
68,4%
79,2%
86,8%
69,5%
39,9%
31,8%
20,3%
50,4%
2 sterren
16,5%
19,5%
25,2%
46,8%
52,3%
67,7%
78,9%
53,8%
28,7%
21,0%
20,5%
40,3%
3 sterren
24,8%
29,9%
38,2%
54,0%
61,7%
63,9%
75,1%
84,4%
70,1%
42,8%
38,4%
38,1%
51,7%
4 sterren
22,4%
31,3%
34,6%
48,8%
52,7%
61,2%
67,9%
76,9%
60,7%
39,3%
33,7%
28,2%
46,7%
Groot (> 50 kam)
12,1%
20,1%
21,7%
42,3%
44,2%
49,2%
63,7%
76,7%
53,2%
28,6%
18,5%
18,1%
37,8%
Middelgroot 16-50
20,4%
24,7%
33,6%
49,4%
54,1%
56,7%
71,3%
81,5%
60,5%
32,9%
28,3%
27,6%
45,2%
Klein (<16)
24,7%
31,5%
38,3%
55,6%
62,0%
68,5%
75,1%
83,0%
70,8%
48,3%
41,2%
36,5%
52,8%
Ik heb aan de 19 uitbaters van de vergunde hotels van Middelkerke een email gestuurd en hen op vriendelijke en positieve manier gevraagd of bovenstaande cijfers representatief konden zijn voor hun hotel. Dat was misschien iets te vrijpostig. Tevens had ik van hen graag vernomen of er werkelijk behoefte is aan al die nieuwe hotels in de gemeente. De feiten wijzen er inderdaad op dat de hotels eigenlijk nooit volzet zijn. Natuurlijk is dat wel eens het geval op een topdag in het zomerseizoen. Spijtig genoeg mocht ik slechts 1 antwoord ontvangen. Die uitbater, die ik hartelijk bedank voor zijn medewerking, vindt dat het inderdaad wat overdreven dat er vier hotels bijkomen. Hij/zij vindt dat Janna toch altijd haar gedacht doet. Hoewel ik verzekerd had dat er geen namen zouden vernoemd worden in mijn artikel, durven mensen geen standpunt innemen. Is dat gewoon omdat ze tot de blauwe partij behoren of is dat de schrik om op de tenen te trappen van de burgemeester, die dan misschien wel eens moeilijk zou kunnen doen als het op het verlenen van vergunningen aankomt? Wat kunnen we uit die cijfers afleiden? Buiten het logisch feit dat de maanden juli en vooral augustus de drukste zijn, zien we dat de cijfers de hoogste zijn voor 1 en 3 – sterrenhotels (1 en 6 in Middelkerke) en voor kleine hotels met minder dan 16 kamers. Het is natuurlijk wel zo dat de Middelkerkse hotels op de klassieke uitzondering(en) na kleine hotels zijn (14 op 19) en dat er geen enkele bij is met 4 sterren. Dat betekent nu wel niet dat de hotelcapaciteit van de gemeente daarom ineens moet verdubbeld worden.
Aan onze scholen willen de ouders allemaal voor de in- of uitgang parkeren
Jullie zullen wel denken ‘daar is hij weer, dat hebben we toch al één of meerdere keren gelezen’. Ik weet het, maar om na te gaan of er in de loop van de maanden of jaren beterschap is ingetreden, blijf ik de toestand volgen; In december 2008 vroeg ik mij al af ‘Is de omgeving van de Westendse gemeenteschool wel veilig. Jullie kunnen het lezen via de link in 'Bronnen' onderaan. De aanleiding daartoe was mijn vaststelling dat de enkele parkeerplaatsen voor de school (8 of 9) in de Duinenlaan niet enkel onvoldoende waren, maar ook dat de ene ouder die zijn kind veilig (en dus in zijn/haar ogen zo dicht mogelijk bij de ingang aan de school wil laten in- of uitstappen), daarbij geweldig moest opletten voor de collega-ouders die hetzelfde willen. Ze maken dan maar gebruik van het fietspad, ook al weten ze dat ze daarvoor een boete zouden kunnen krijgen. Hieronder zien jullie wat ik bedoel. Ook de bus die de kinderen naar de opvang moet brengen, zondigt tegen dezelfde regel.
Het gemeentebestuur (en de politie) weet dat ook al jaren. Het schijnt dat er zelfs al politiecontroles zouden geweest zijn. Om de chaos aan de schoolpoort op te lossen, werd toen een stuk van de Henri Jasparlaan, tussen de kerk en de school, heraangelegd. Dat betekent dat er nu wat meer parkeerplaatsen zijn en dat er ook eenvoetpad ligt. Hieronder zien jullie, vanuit twee gezichtshoeken, hoe het er vroeger uitzag en hoe het er nu uitziet.
Het kruispunt tussen de Henri Jasparlaan en de Duinenlaan werd weliswaar zo ongelukkig georganiseerd dat vooral de fietser niet meer weet wie of wat voorrang heeft op dat punt. Die werken moesten klaar zijn tegen het begin van het schooljaar op 1 september 2010 … maar dat viel tegen want er waren toen nog wat ‘tekortkomingen.’ Ook daarover schreef ik toen een artikel ‘De eerste dag van het schooljaar 2010 – 2011’. Jullie kunnen het lezen via de link in de 'Bronnen' onderaan. Wie echt geïnteresseerd is in veiligheid van de schoolkinderen en die beter wil begrijpen waarom ik me zorgen maak, raad ik aan om op een woensdagmiddag om 11u30 eens aan de schoolpoorten te gaan kijken, niet enkel aan deze van de gemeenteschool in de Duinenlaan, maar ook aan deze van de vrije basisschool in de dorpskern.
Is er nu iets verbeterd aan de gemeenteschool? Op woensdagmiddag 13 november om 11u30 stelde ik vast dat de toestand nog identiek is met deze van drie jaar geleden. In de Henri Jasparlaan blijven nog enkele schaarse plaatsen over en het lijkt mij dat er meer auto’s staan dan vroeger, typisch voor wat ik altijd zeg: “hoe meer parking, hoe meer auto’s”!.
Is de toestand aan de vrije basisschool dan misschien beter? Bijlange niet. Daar zag ik dat alle parkeerplaatsen in de Westendelaan tussen de Essex Scottishlaan en de kerk bezet waren en dat de laatkomers zich dan maar opgesteld hadden in de Duinenlaan, op het fietspad voor de Geanty. Er is ontegensprekelijk onvoldoende controle van de politie
Oplossingen Zolang de ouders niet meer discipline aan de dag leggen, wat je toch van hen in hun voorbeeldfunctie zou mogen/moeten verwachten, is er geen oplossing. Het heeft zelfs geen zin meer parkeerplaatsen aan te leggen, wat aan de vrije school zelfs niet mogelijk is, want iedereen wil toch zo dicht mogelijk bij de ingang of uitgang staan. Wat moet er dan wel gebeuren? Eerst en vooral de ouders sensibiliseren om onveilig verkeer aan de schoolpoort absoluut te vermijden. Als dat niet helpt, moet de politiecontrole fors opgedreven worden. Opdat minder ouders hun wagen aan de poort in de Duinenlaan zouden parkeren maar eerder in de Henri Jasparlaan, kan misschien overwogen worden om een hoeveelheid leerlingen de school te doen verlaten via de uitgang aan het fietsenrek. Aan de schooldirectie om te oordelen of dat mogelijk en doeltreffend zou zijn.
Inspelen op de actualiteit in Middelkerke en Westende
Stadsbestuur gaat het met vijftig mensen minder doen De woorden van de burgemeester van onze ‘stad’ (zeg maar ‘gemeente’) over sparen/besparen, in ‘De Sirene’, verleden week hier door mij becommentarieerd, zijn nog niet koud of zij pakt alweer uit met een verklaring over de intenties van ons bestuur (of van haarzelf?) over hetzelfde onderwerp. Moeten wij dat beschouwen als een bocht van 180 graden? Zij verklaart nu plots dat ons bestuur in de komende jaren een interne reorganisatie in het personeelsbestand plant. Concreet zou Middelkerke het straks met vijftig werknemers minder willen doen, zonder dat er naakte ontslagen vallen. Janna: “De komende vijf jaren zijn er vijftig personeelsleden die met pensioen gaan. Het is de bedoeling om deze mensen straks niet meer te vervangen en door interne verschuivingen alles op te vangen.Vooral bij het poetspersoneel is er een lichting werknemers die dicht tegen het pensioen aan zit. Middelkerke heeft vandaag zo'n 420 mensen in dienst. Binnen vijf jaar moet de teller op 370 staan. De interne reorganisatie kadert in de besparingen die we willen doorvoeren, zonder dat we daarbij de belastingen voor de inwoners en de tweedeverblijvers verhogen. De maatregel zal de goede werking van de gemeente niet in het gedrang brengen. We zullen door een betere organisatie alle taken kunnen blijven uitvoeren.”
‘Geen naakte ontslagen’ betekent voor politici dat er niemand moet afgedankt worden, dat niemand het hen dus kwalijk zal nemen, dat zij geen kiezers willen/zullen verliezen. Natuurlijk betekent dat op termijn een serieuze besparing, maar waarom is er daarvan geen sprake in haar verklaring in ‘De Sirene’? Is dat misschien nog maar pas in haar opgekomen? En … hoe moet het verlies van 50 arbeidsplaatsen dan opgevat worden? Elke partij en elke politicus heeft toch als hoofddoel ‘jobs creëren’ of ‘minder werklozen’. Zal dat wel in dank afgenomen worden?
Het inzetten van gemeentepersoneel zal in de toekomst beter georganiseerd worden zodat de ‘dienstverlening aan de bevolking’ er niet zal onder lijden. Zal het resterend personeel dan niet harder moeten werken? Proficiat, als dat kan! Onze gemeente had als middelgrote gemeente inderdaad wel een ruim personeelsbestand. Dat is functie van het aantal inwoners maar de kustplaatsen vormen toch wel een speciaal geval (tweedeverblijvers, zomertoeristen, ...) Waarom heeft de Open VLD daar toch 13 jaar mee gewacht? In al die jaren had dat toch reeds een aardige stuiver kunnen opleveren?
Bron Artikel in ‘Het Nieuwsblad’ van 15 november 2013: “Stadsbestuur gaat het met vijftig mensen minder doen’ door dji
Vordering werken afbraak Soetaert De afbraakwerken van de vroegere firma Soetaert in de Heidestraat, vorderen goed. Het sorteren vansteen en ijzer is volop bezig. Daar moet aardig wat ijzer in verwerkt geweest zijn. Bij het nemen van de linkse onderstaande foto had ik de gelegenheid even met de eigenaar van de camping Jan Vlamynck te spreken. Omdat ik toch wat ongerust ben over de invloed van de uitbreiding van de camping op het verkeer in de Heidestraat, vroeg ik hem of er bij beide toekomstige onderdelen van de camping een in- en uitrit voorzien is. Voor het gedeelte op de linkse foto is het uiteraard niet anders mogelijk. Hij zei mij dat de planning nog aan de gang is, maar dat alles in het werk zal gesteld worden om de verkeersdrukte rond beide in- en uitritten tot een minimum te beperken.
Afwachten, dus maar Â…
Hoeveel verdient de gemiddelde Middelkerkenaar? Voor de zoveelste keer, na werkloosheid, kinderopvang, prijs van een eigendom, werden we op 14 november in de krant overdonderd met vergelijkende cijfers. Deze keer gaat het over de gemiddelde verdiensten van de individuen, voor ons dus van de ‘Middelkerkenaar’ (en niet van het ‘Middelkerks gezinstotaal’!). De cijfers zijn afkomstig van de Federale Overheidsdienst (FOD) Economie en werden afgelezen op de aangiften van de personenbelasting van het aanslagjaar 2012 inkomstenjaar 2011. En wat stellen wij vast? De gemiddelde ‘arme Middelkerkenaar’ verdient per jaar minder dan de gemiddelde Vlaming (17.146 euro), ja zelfs minder dan de gemiddelde Belg (16.106 euro) en verdient het minst van alle inwoners van de kustplaatsen. Onze gemiddelde inwoner is dus de armste van allemaal!! Dat mag blijken uit onderstaande tabel:
Blankenberge
16.126
Bredene
16.684
De Haan
17.939
De Panne
16.138
Knokke-Heist
21.922
Koksijde
21.790
Middelkerke
15.979
Nieuwpoort
16.606
Oostende
16.089
Als informatie: de armoedegrens ligt voor een alleenstaande op 12.000 euro per jaar en voor een gezin met twee volwassenen en twee kinderen op 25.212 euro per jaar. De tweedeverblijvers tellen uiteraard niet mee.
Hoe verklaar je zoiets? Betalen wij teveel belastingen, vooral aanvullende personenbelasting zodat rijke eigenaars elders gaan wonen? Is de Middelkerkenaar ingenieuzer bij het invullen van de belastingsaangifte? Zijn onze winkels of horecagelegenheden te duur voor ons, zodat wij minder kunnen overhouden? Is onze gemeente als woonplaats niet aantrekkelijk genoeg voor rijke mensen? Wonen hier te veel leefloners en werklozen? Zijn er hier meer gezinnen met slechts 1 inkomen? De tweede partner verdient dus niets, maar telt wel mee voor het gemiddelde. Ligt de verspreiding van de inwoners over een zeer groot grondgebied aan de basis? Verdienen de boeren te weinig? Ik zou nog meer vragen kunnen stellen maar dat zou te ver leiden.
Natuurlijk vind ik ook deze keer weer dat het verspreiden van dergelijke cijfers zinloos is. Een studie met uitleg over die cijfers en met antwoorden op mijn vragen, zou mij natuurlijk fel interesseren, maar zoiets wordt nooit verspreid, zeker niet via de kranten.
Bron Artikel in ‘Het Nieuwsblad’ van 14 november 2013 ‘Hoeveel verdienen inwoners in jouw gemeente? door dst
De burgemeester van Middelkerke heeft een nieuw woord geleerd: “sparen/besparen!”
Een verrassing van formaat!
Met alle respect voor het voortreffelijk gemeentelijk informatieblad, maar ik viel bijna achterover toen ik de laatste editie van 'De Sirene' opensloeg. Op het eerste leesblad staat namelijk het voorwoord van de burgemeester. Hoe? Dat is toch normaal! Ja, maar ze richt zich daarin tot haar 'beste inwoners' en kondigt daarin aan dat Middelkerke, zoals verschillende andere gemeenten, in de komende jaren 'serieus zal moeten besparen'. Als dat geen grote verrassing is!! Sparen in Middelkerke? Burgemeester: "We willen dit echter doen zonder ons personeel te treffen, zonder de dienstverlening aan te tasten en zonder belangrijke projecten terug te schroeven. Bovendien willen wij een gunstig fiscaal klimaat behouden, verder zuurstof geven aan handelaars en de verenigingen, die ons sociaal weefsel versterken, structureel blijven ondersteunen. Janna neemt mij verder de woorden uit de mond: 'Hoe zou dit dan moeten gebeuren?'.
Ben ik nu beter geïnformeerd? Ik zou nu zoals Piet Huysentruyt kunnen vragen 'Wat heb ik nu geleerd?' De doorsneelezer zou kunnen blij zijn 'want ze zullen in het vervolg spaarzamer omgaan met ons belastingsgeld.' Persoonlijk vind ik dergelijke informatie altijd te vaag en ongelukkig. Ik wil altijd weten 'Hoeveel' zal dat zijn, in euro's uitgedrukt? Is dat wel bereikbaar? Zijn dat geen valse beloftes? Zijn er misschien nog andere domeinen waar kan bespaard worden? Wat betekent een gunstig fiscaal klimaat behouden? Geen taksen verhogen, zoals in die andere gemeenten? Maar de burgemeester belooft of zegt nog meer: 'Het was en is mijn vaste overtuiging dat vele kleintjes een grote maken en dat er nog heel wat kan bespaard worden op de interne gemeentelijke werking. Ik heb de voorbije maanden dan ook opdracht gegeven aan alle gemeentelijke diensten om te kijken hoe dit concreet kan gebeuren. Met resultaat, want vandaag staan een hele reeks besparingsmaatregelen op stapel, waarbij we vooral vertrekken van het motto 'samen sterker.' Eigenlijk is dat nog vager en veel wijzer kunnen wij daar niet van worden.
Mijn voorstel aan de burgemeester Mag ik eens een positief voorstel doen aan onze burgemeester? Waarom gaat u niet te werk zoals de kranten dat doen? Daar waar een journalist in een langer artikel op neutrale wijze de lezers grondig moet informeren, mag de hoofdredacteur, meestal op de tweede bladzijde, in een kolom, persoonlijk commentaar leveren bij datzelfde nieuwsitem, in klare maar algemene termen.
Waarom wordt in de 'De Sirene' op een andere plaats aan de lezers niet uitgelegd wat het telefoniecontract van de Vlaamse overheid inhoudt en hoe dat winst kan opleveren? Waarom wordt niet duidelijk gemaakt hoe door de samenwerking van diverse gemeentebesturen drastisch kan bespaard worden op de nachtophaling van het huisvuil? Waarom wordt ons niet wijsgemaakt waarom en in welke mate de groepsaankoop van gas en elektriciteit veel goedkoper kan uitvallen voor de deelnemende gemeentebesturen? Waarom mogen wij geen idee krijgen van de aard van de besparingsmaatregelen die 'op stapel staan'? Is dat misschien op vervoer (camions en dienstwagens)? Kan het niet beter gecoördineerd worden? Is het voertuigenpark niet te uitgebreid? op recepties? op nutteloze studies en werken (een paar voorbeelden: parkeergarages marktplein en Leopoldlaan, de bloembakken op het marktplein) op verwarming en verlichting van de gemeentegebouwen? Kennen jullie de beste manier om te besparen op energie? Er minder gebruiken!!! Men 'treft daarmee geen personeel' maar het licht uitdoen en de verwarming lager zetten als er geen behoefte aan bestaat, is toch zo doeltreffend! Heeft men de gratis energiescan van Infrax reeds laten uitvoeren? Die wordt namelijk fel aangeprezen op de website van de gemeente. Gebruikt men overal spaarlampen in plaats van gloeilampen? Is er reflecterende folie aangebracht achter de radiatoren? op papier en bureaugerief? op computers? Moet iedere dienst altijd het laatste model hebben en/of de laatste versie van een softwarepakket? op aankopen - strengere selectie? Is het materiaal wel degelijk nodig, gaat het niet met een goedkoper exemplaar? Kan de levensduur van materiaal voor politie, brandweer, groendienst, niet wat verlengd worden? op verbouwingen of herinrichtingen of opsmukwerken Zijn ze echt wel nodig? Kunnen ze niet een beetje uitgesteld worden? Kan het niet minder luxueus? op feesten en evenementen? Moet het wel gratis zijn?
Dan zouden de lezers kunnen vaststellen dat het bestuur er alles aan doet om de kosten voor de interne werking te verlagen. Uit de tekst van de burgemeester maak ik op dat ik verder geen voorstellen mag/moet doen om te besparen op personeel, op projecten, op dienstverlening aan de burger en dat het zinloos is te spreken over het verhogen van bepaalde taksen op bepaalde diensten. Ik vrees dan ook dat de hele geplande besparingsactie geen schatten zal opleveren voor de gemeentekas.
Maar laten we toch maar eens afwachten!
Ik zal dan zelf maar wat bijkomende informatie verschaffen, zeker?
Het telefoniecontract van de Vlaamse overheid Vanaf 1 februari 2012, dus straks sinds twee jaar geleden, beschikken de lokale en provinciale besturen ook over de mogelijkheid om in het telefoniecontract van de Vlaamse overheid te stappen. De Vlaamse regering schreef dus een nieuwe overheidsopdracht uit voor "het aanbieden van een breed gamma van telecommunicatiediensten, bestaande uit vaste spraaktelefonie en marketingnummers, mobiele spraaktelefonie en mobiele datacommunicatie, en de levering van hardware voor mobiele telefonie en datacommunicatie (GSM, Smartphone, PDA)". Deze overheidsopdracht werd opnieuw gewonnen door Mobistar voor de volgende zeven jaar. Die had ook reeds het lopende contract (tot 20 juli 2011). Nog vroeger werd samengewerkt met Belgacom, notabene het telecombedrijf waarvan de regering nog altijd een meerderheidsbelang in handen heeft. Mobistar was echter goedkoper omdat het betere filtering- en blokkeringsmechanismen gebruikt en 'gedetailleerde elektronische factuurrapporten' aanlevert. In het bestek van de gunningsprocedure zitten enkel de diensten vaste telefonie/marketingnummers, mobiele telefonie/mobiele datacommunicatie en de levering van mobiele hardware. De levering van vaste hardware (telefooncentrale en vaste toestellen) of een aanbod ter vervanging voor een telefooncentrale (voip/uc als software-as-a-service) zitten daar niet in. Het is ook niet mogelijk dit op een ander contract van de Vlaamse Overheid af te nemen, aangezien het huidige ICT-contract niet opengesteld is via een aankoopcentrale voor lokale overheden.
De burgemeester beweert dat de gemeente voortaan maar liefst 55% zal besparen op mobiele telefonie, door mee te stappen in dat telefoniecontract. Ik zou toch zo graag eens weten hoeveel dat bedraagt in euro's.
Krachtenbundeling nachtophaling huisvuil De burgemeester beweert dat er drastisch kan bespaard worden indien verschillende gemeentebesturen volgende zomer de krachten bundelen bij de nachtophaling van huisvuil. Bewoners en toeristen in de toeristische zones van de kustplaatsen beklagen zich vaak over rondslingerend afval, vooral omdat de meeuwen de afvalzakken op de zeedijken en in de achterliggende straten openpikken. Daarom wordt op bepaalde plaatsen het afval 's nachts opgehaald. In onze gemeente mogen de zakken buitengezet worden tussen 22u30 en 00u30 om daarna 's nachts afgehaald te worden, dat om de tijd tussen het buitenzetten en het ophalen zo kort mogelijk te houden. In Middelkerke strekt de zone van nachtophaling zich uit over beide zijden van volgende straten:
In Middelkerke: Kerkstraat, Paul de Smet de Naeyerstraat, Zeedijk, Joseph Casselaan, Leopoldlaan, alsook de straten en straatgedeelten tussen Joseph Casselaan, Leopoldlaan en Zeedijk In Westende: Koning Ridderdijk, Distellaan, Golvenlaan, Oceaanlaan (gedeelte tussen Golvenlaan en Koning Ridderdijk) alsook de straatgedeelten tussen Distellaan , Golvenlaan en Koning Ridderdijk. Tussen Middelkerke en Westende: Parklaan (tussen Louis Logierlaan en Pluvierstraat) En de Zonnelaan en de straten tussen Zeedijk en Zonnelaan.????
Het is dus niet de Middelkerkse reinigingsdienst die 's nachts het vuil ophaalt. Totnogtoe deed de gemeente daarvoor een afzonderlijke prijsvraag. Nu werd de IVOO (de Intergemeentelijke Vereniging voor afvalbeheer voor Oostende en Ommeland) aangeduid als aankoopcentrale. Er werd een opdracht uitgeschreven voor de 6 deelnemende gemeenten met 6 onderdelen. Het betreft Bredene, Gistel, Ichtegem, Middelkerke, Oostende en Oudenburg, maar de gemeenten in het hinterland doen natuurlijk geen nachtophaling. Het zijn dus enkel de krachten van Oostende, Bredene en Middelkerke die gebundeld konden worden. In het verslag van de gemeenteraad van 3 oktober 2013 staat dat dit een besparing zou opleveren van 11.000 euro, namelijk een verlaging van de prijs van 68.000 naar 57.285 euro.
Groepsaankoop gas en elektriciteit Hopelijk om van de leveranciers van gas- en elektriciteit een zo gunstig mogelijke prijs te bekomen onderhandelde de gemeente tot heden zelf. Verschillende Limburgse gemeenten, die zogezegd de 'trage' zijn, hebben al geruime tijd geleden het initiatief genomen om samen hun energie, gas en elektriciteit, aan te kopen. Dat wordt daar georganiseerd door NUHMA (Nutsbedrijven Houdstermaatschappij), het Limburgs klimaatbedrijf, samen met Infrax. NUHMA beschikt over de software om de prijzen te vergelijken, wat geen eenvoudige opgave is en Infrax coördineert en vergemakkelijkt de aankoop. Ook de raad van bestuur van Infrax West, met zetel in Torhout, heeft ingestemd om deze groepsaankoop voor de West-Vlaamse gemeenten te organiseren. Deze werden allemaal aangeschreven en diverse gemeenten antwoordden positief, waaronder Middelkerke. De gemeenten kregen tijd tot 1 november 2013 om in te tekenen. Nu worden de gegevens verzameld en kan de globale aanbesteding gebeuren. De startdatum is bepaald op 1 januari 2015.
Volgens de burgemeester zal dat de energiefactuur fors naar beneden halen. Hoeveel de winst zal bedragen, zal nog wel niemand kunnen zeggen. Ik las ergens dat niet alle energieleveranciers deelnemen aan de aanbesteding en dat sommige gemeenten er in slagen bij één van die niet-deelnemers een lagere prijs los te krijgen.
Besluit De burgemeester beweert dus dat het schepencollege en de administratie eendrachtig kiezen voor 'slim en duurzaam besparen zonder mensen te treffen'. Ik verheug mij daar natuurlijk over en ik hoop dat het een succes wordt. Verder hoop ik ook dat er niet langs de ene kant bespaard wordt en langs de andere kant met geld gesmeten wordt om dure en/of mislukte projecten in gang te zetten, zoals we helaas al verschillende keren hebben moeten vaststellen in de voorbije jaren. De Open VLD is straks dertien jaar aan de macht. Als er straks toch zoveel zal bespaard worden in de gemeente, dan kan men zich afvragen waarom ze daar niet vroeger mee begonnen zijn.
Eindelijk ook hondenpoepbuizen in Middelkerke Middelkerke heeft een 20-tal hondentoiletten verspreid staan/liggen over de gemeente. Wie gaat wandelen met zijn hond kan zijn zakjes met hondenpoep nu ook kwijt in speciaal daarvoor voorziene hondenpoepbuizen. In eerste instantie gaat het om een proefproject waarbij deze buizen op volgende proeflocaties worden uitgetest:
- Loopweide Klein Kasteelstraat (Middelkerke) - Tramwegel (Leffinge). Hier verdwijnt wel het huidige hondentoilet - Leopoldlaan/Jules Van den Heuvelstraat (Middelkerke) - Hoek Parklaan-Zilvermeeuwenlaan (Westende) . Hier is wel het vroegere hondentoilet verdwenen. - Steenovenstraat (Middelkerke)
Wat moet Middelkerke daar nog aan ‘proeven’? Worden er 'testhonden' ingezet?Ervaren of de locaties wel geschikt zijn? Gaat men er dan telkens slechts vijf tegelijk plaatsen? Bredene (20 buizen), Blankenberge (85), De Panne (35), Koksijde (35) en Oostende (30) plaatsten die buizen al enkele jaren geleden. Middelkerke heeft waarschijnlijk nog die hele tijd moeten sparen om het geld ervoor bijeen te krijgen!! De hondenpoepbuis is een koker/paaltje van 1 meter lang. De opening bovenaan is klein opdat er enkel drolzakjes in gedeponeerd kunnen worden. De buis kan gemakkelijk geledigd worden via een groter deksel onderaan. Het is eigenlijk een alternatieve vuilnisbak waarin men de zakjes kan kwijtraken. Met een hangslot wordt de toegang door ‘onbevoegden’ onderaan onmogelijk gemaakt. Hieronder zien jullie de ‘input’ en de ‘output’.
De hondenpoepbuizen worden geplaatst op sites waar overlast is.
In andere landen zie je zoiets niet. Op de Nederlandse vlag ‘behoort, tenzij daartoe gerechtigd, geen enkele versiering of andere toevoeging te worden aangebracht’. Bij ons doen ze dat dus wel. Ik heb wel niet kunnen terugvinden of het toegelaten is of niet. Aan het gemeentehuis van Middelkerke wappert zelfs fier de derde van bovenstaande vlaggen, naast de allergrootste trots van ons bestuur, de toeristenvlag, waarvan ik dus wel weet dat ze onwettelijk is. Ik wou ook nazien welke vlag er hangt aan het oud-gemeentehuis van Westende, maar dat is spijtig genoeg niet mogelijk. Jullie zien hieronder rechts waarom niet.
De gemeenteraad is geen vergadering van jaknikkers en machtelozen! Of toch?
Af en toe woon ik eens een gemeenteraad bij om de politici eens aan het werk te zien. Hoewel zo’n bezoek in 2013 wat interessanter geworden is door de steviger oppositie door de lijst Dedecker en het Progressief kartel (en zeer sporadisch ook eens de NV-A), stap ik daar telkens ontgoocheld buiten. Ik zie daar inderdaad, na afloop, een groep moedeloze leden van de oppositie en een aantal zelfvoldane leden van de meerderheid. In het huidig artikel zal ik proberen een beeld te scheppen van de invloed van de gemeenteraad of liever van het gebrek daaraan. Ik maak mij echter geen illusies. De gemeenteraad is zogezegd een onderdeel van een democratisch gemeentebestuur en zal wellicht nooit afgeschaft worden noch gemoderniseerd worden omdat er te veel persoonlijke en financiële belangen mee gepaard gaan.
Hoeveel behandelde punten? Sinds het aantreden van de nieuwe meerderheid op 2 januari 2013 kwam de gemeenteraad 11 maal bijeen, de installatievergadering inbegrepen. Daarvoor werden in de open vergadering 303 punten geagendeerd. Tien punten werden behandeld in de besloten vergadering. Er werden ook nog 34 vragen gesteld door oppositieleden aan het einde van de diverse vergaderingen.
Kunnen de oppositieleden enige invloed uitoefenen op de afhandeling van de agendapunten? Telkens een agendapunt opgeworpen wordt, wordt eraan toegevoegd wat van de leden van de gemeenteraad verwacht wordt. Zij kunnen ‘aktenemen’ of ‘goedkeuren’. Ook de term ‘kennisgeving’ wordt gebruikt. Vaststellingen en hervaststellingen zijn er ook. Goedkeuring gebeurt vaak door mondelinge of geheime stemming. Voor de leden van de oppositie komt het eigenlijk allemaal op hetzelfde neer. Op elk gebied of voor elk punt heeft de meerderheid immers vooraf reeds beslist. Als de oppositie (de mens) wikt, dan beschikt toch de meerderheid (God)! Het is misschien goed dat we er het gemeentedecreet even op naslaan. Er wordt door de gemeente ook een huishoudelijk reglement opgesteld, een werkdocument dat een afspiegeling is van het decreet. Het bevat verduidelijkingen en bijsturingen van enkele regelingen eigen aan de gemeente, zoals de commissies, het vragenrecht, de wijze van stemopneming, de schikking in de raadzaal, de beschikbaarheid van de dossiers, de vergoedingen van raads- en collegeleden, …
Welke zijn eigenlijk de belangrijkste bevoegdheden van de gemeenteraad? De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en beschikt over de volheid van bevoegdheid. Dat wil zeggen dat de gemeenteraad alle bevoegdheden heeft die niet uitdrukkelijk in vastgelegde wetten en decreten aan het college van burgemeester en schepenen of aan de burgemeester werden toevertrouwd. De gemeenteraad kan dus op papier en in principe belangrijke bevoegdheden uitoefenen en daarmee echt wegen op het gemeentebestuur, maar Â… Hier zijn ze dan:
Controle over de acties van de burgemeester en schepenen, over beheer OCMW, over ondergeschikte administraties (vb kerkfabrieken) Goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten De raad kan een systeem van klachtenbehandeling inrichten alsook een systeem van interne controle Op financieel gebied Vaststellen van de jaarlijkse rekening van het vorige dienstjaar Instellen van de belastingen en retributies en het stemmen van de fiscale reglementering Vaststellen van het meerjarenplan en de aanpassingen ervan, het budget en de budgetwijzigingen Nemen van besluiten waarbij de financiële lasten van de opgenomen leningen worden herschikt door die lasten te spreiden over een langere periode In verband met de gemeentelijke reglementen Uitwerken van de gemeentelijke reglementen over het innerlijke beheer (reglementen betreffende de werking van de gemeentediensten en van de gemeenteraad) en van de gemeentelijke politieverordeningen (politiereglementen over de handhaving van de openbare orde), subsidiereglementen Bepalen van straffen en administratieve sancties op de overtreding van die reglementen In verband met het gemeentepersoneel Aanstellen en ontslaan van de gemeentesecretaris, de adjunct-gemeentesecretaris en de financieel beheerder en ook de sanctie- en tuchtbevoegdheid ten aanzien van deze personeelsleden Goedkeuring van het kader en van de statuten, de rechtspositieregeling en de benoeming van het gemeentepersoneel Werken Beslissingen betreffende de aanleg van de openbare wegen Sluiten van openbare aanbestedingen Vaststellen welke opdrachten voor werken, leveringen en diensten kunnen beschouwd worden als opdrachten van dagelijks bestuur Vaststellen van de wijze waarop de opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten worden toegewezen, en het vaststellen van de voorwaarden ervan, behalve indien de opdracht nominatief in het vastgelegde budget is opgenomen en onverminderd de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen inzake opdrachten van dagelijks bestuur
Aankoop, verkoop, wisseling van een onroerend goed, het aannemen en uitgeven van grond in erfpacht, het sluiten van huurcontracten Definitief aanvaarden van schenkingen en het aanvaarden van legaten Vertegenwoordiging en delegatie Beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in intercommunales, instellingen, verenigingen en ondernemingen
Om alle taken met succes te kunnen uitvoeren, kan de gemeenteraad een beroep doen op zelfopgerichte adviesraden, overlegstructuren of commissies die als taak hebben de besprekingen in de gemeenteraadszittingen voor te bereiden Oprichten van extern verzelfstandigde agentschappen
Op elk ogenblik mag de hogere overheid de gemeenteraad vragen om over een bepaald punt te discussiëren. Daarbuiten kan de gemeenteraad bij reglement ook nog bepaalde bevoegdheden toevertrouwen aan het college. In bepaalde gevallen (vb aanneming van werken, leveringen en diensten) is die delegatie wenselijk om het verloop van het dagelijks gemeentebeheer niet in het gedrang te brengen. Het gemeentedecreet bepaalt een aantal bevoegdheden die niet mogen gedelegeerd worden. Het grootste gedeelte van de hierboven vermelde, valt onder dat verbod.
Het stellen van vragen Volgens het huishoudelijk reglement hebben de gemeenteraadsleden het recht aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen. Op schriftelijke vragen van raadsleden wordt binnen de maand na ontvangst schriftelijk geantwoord. Na de afhandeling van de agenda van de openbare vergadering kunnen de raadsleden mondelinge vragen stellen over aangelegenheden die niet op de agenda zijn ingeschreven over alle onderwerpen die tot de bevoegdheid van de gemeenteraad behoren. Tijdens de huidige legislatuur, tot en met de vergadering van 22 augustus, werd daar 34 keren dankbaar gebruik van gemaakt: LDD 19, Progressief Kartel 13, NV-A 2. Laat ons het toelaten van die vragen toch een lichtpunt noemen. Ze geven aan de oppositieleden de gelegenheid zich te manifesteren en aan te tonen dat zij het wel degelijk goed voorhebben met de gemeente en bereid zijn constructief samen te werken. Dat brengt ook een zekere motivatie teweeg en dat is hard nodig, zoals blijkt uit mijn betoog hierboven. Zij wijzen op tekortkomingen die misschien tot dan toe niet gekend waren door de meerderheid. Zij vragen verduidelijkingen en drukken daarmee vaak geruchten de kop in of ze laten ze bevestigen.
Ik ben blij dat ik op het einde van mijn artikel toch iets positiefs over de gemeenteraad kon schrijven. Het was niet veel maar alle beetjes helpen.
Verwijzing Mijn artikel ‘Loont het financieel de moeite om gemeenteraadslid te zijn in Middelkerke?’van 16 oktober 2011 in de map ‘Gemeentebestuur’
Het is niet de eerste keer dat ik schrijf dat ik elke keer uitkijk naar het verschijnen van het ‘driesterrenblad’ Open blik***, het partijblaadje van de Open VLD in Middelkerke, omdat ik zeker ben dat mijn kritische Westendse blik mij daarna stof zal opleveren voor een blogartikel. In de eerste week van oktober kreeg ik jaargang 4 nummer 2 in de bus. Schijnbaar hebben ze dus niet zo heel vaak iets te vertellen. Het draagt als hoofdopschrift: “Hoe attractief is Middelkerke voor jonge gezinnen?”
Twijfelen ze daar zelf misschien aan? Ik zou als politieke partij eerder gekozen hebben voor een zelfbewuster, vastberadener titel ‘Middelkerke is attractief voor jonge gezinnen!” Zinnetjes als “Het kan natuurlijk altijd beter” klinken niet erg overtuigend. Aan de lezers van je blad hulp moeten vragen om te weet te komen wat je zou moeten doen om meer jonge gezinnen naar onze gemeente te krijgen, al evenmin. Het is zeker geen bewijs van de vindingrijkheid en het initiatief van een partij die nu al bijna dertien jaar daartoe de kans en de gelegenheid kreeg/krijgt.
Welke gebieden worden behandeld om die aantrekkelijkheid te bewijzen? Om te staven dat de Open VLD van Middelkerke een gemeente gemaakt heeft of aan het maken is, waarin jonge gezinnen het goed kunnen hebben, hebben ze zogezegd de meest recente cijfers opgehaald van de officiële websites. Ze hebben dat gedaan voor de domeinen ‘Betaalbaar wonen en bouwen’, ‘Fiscaliteit’ en ‘Voorzieningen.
Laten we eens deze cijfers overlopen om te zien of ze werkelijk zo goed zijn als de partij wil doen uitschijnen of geloven.
Voorzieningen “Het aantal plaatsen in de voorschoolse en buitenschoolse kinderopvang is vergelijkbaar met deze van andere middelgrote kustgemeenten.” (244 plaatsen en vijfde plaats op 9) Kinderopvang is de verzamelnaam voor alle vormen van professionele opvang voor kinderen van 0 tot 13 jaar. De namen van de onderverdelingen ‘voorschoolse’ ( vanaf 07u30 tot aanvang school) en ‘naschoolse’ (vanaf einde schooltijd tot 18 uur) spreken voor zich. ‘Buitenschoolse opvang’ is de som van de voorschoolse en de naschoolse. Als je de cijfers gaat opzoeken voor Middelkerke op de door ‘Open VLD blik’ aangegeven bron, dan vind je dat er geen 244 maar slechts 154 plaatsen zijn in de voorschoolse opvang. In 2009 waren er dat 153. Er werd dus geen vooruitgang geboekt. Dat zijn er 39 per 100 kinderen. Een 178ste plaats op 308 Vlaamse gemeenten, is zeker niets om hoog mee op te lopen. Er zouden wel nog 93 plaatsen zijn voor buitenschoolse opvang. Het cijfer 244 hierboven, is dat misschien een verkeerde optelling van 154 en 93? Dat zou bij het haar getrokken zijn want zijn dat niet dezelfde plaatsen van de voorschoolse opvang? Heeft men dat cijfer misschien wat willen opsmukken?
“Middelkerke beschikt over een ruim aanbod lagere kwaliteitsscholen”. (!!!)(6 scholen en vierde plaats). De gemeente is dus ook daarin geen uitblinker maar waarschijnlijk voldoet dat wel aan de behoefte. Maar wat is een lagere kwaliteitsschool? Wordt daar minder goed les gegeven? Zijn ze dan minder goed uitgerust? Natuurlijk niet, het zijn lagere scholen, maar met kwaliteit. Van een ongelukkige uitdrukking gesproken! Dat kan wel degelijk verkeerd verstaan worden.
Ik heb op hun website http://www.vldmiddelkerke.be/?content=verkiezing#pijler1 tevergeefs gezocht naar dat programmapunt. Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen op 8 oktober 2006, zette de Open VLD tien ‘Engagementen voor een nog betere toekomst’ voorop. Daarin was van opleiding van leefloners geen sprake. Voor de verkiezingen van 14 oktober 2012 maakten ze er ook geen gewag van in hun ‘vijf pijlers voor de toekomst.’ In hun propaganda voor beide verkiezingen vermeldden ze telkens ‘vijf stokpaardjes’. De woorden ‘leefloon’ en ‘leefloner’ ontbreken daarin volledig. Mag ik ook nog opmerken dat de OCMW’s verplicht zijn vreemdelingen jonger dan 25 jaar aan tewerkstelling te helpen of een project op te starten dat moet leiden tot tewerkstelling? Ik ben er ook zeker van dat de OCMW’s daar sowieso topprioriteit aan geven. Wat dus bedoeld wordt met ‘onder impuls van de Open VLD fractie van de OCMW – raad' is mij niet duidelijk!
Besluit Dames en heren van de Open VLD, doet alstublieft niet langer aan desinformatie. Zegt eenvoudig waar het in Middelkerke op staat: geen valse beloften, bescheidenheid, duidelijke vooruitzichten, correcte cijfers en eerlijk opbiechten van uw moeilijkheden. Voor die laatste zal de bevolking wel begrip hebben. En Â… de jonge gezinnen zullen er jullie dankbaar voor zijn! Misschien komen ze dan wel in Middelkerke wonen.
Bronnen Artikel in ‘Het Nieuwsblad van 16.10.2013 van Dany Van Loo http://www.nieuwsblad.be/extra/kinderopvang/ Artikel 'Het Nieuwsblad' “Hoeveel plaats is er voor kinderopvang in jouw gemeente?
Ook in oktober zijn er nog attracties te zien op de Koning Ridderdijk in Westende
Oktober, maand van … Oktober is de maand van de bieten- en maïsoogst. Het is echt ongewoon dat je op dat tijdstip van het jaar nog op temperaturen van 17 à 20° kan rekenen. En toch gebeurt het vandaag de dag. Veel eigenaars en dagjestoeristen maken er (voor de laatste keer, dit jaar?) gebruik van om te komen genieten van duin, dijk en strand en om op een bankje te zitten zonnen of om de fiets weer van stal te halen of een wandeling te maken. Je hoeft er niet eens warm voor uitgedost te zijn. Zondag 6 oktober was zo’n dag en er liep, reed of zat ongebruikelijk veel volk op de Westendse Koning Ridderdijk. Alle blikken waren gericht op zee en strand, maar waar keken ze toch allemaal naar? Het antwoord op die vraag staat te lezen op onderstaande informatieborden.
Waarom moet er zand opgespoten worden? Het opspuiten van zand heet zandsuppletie. Op 27 maart 2011 verscheen mijn blogartikel ’Hevig stormen in Middelkerke? Dat gebeurt toch maar om de 250 of zelfs om de 1000 jaar!’ Het kan gevonden worden in de map ‘Dijk en Strand’. De wind veroorzaakt zandverstuivingen waardoor het strand in erge mate afgekalfd wordt. Daardoor zou de veiligheid in het gedrang kunnen komen mocht er ooit een superstorm opsteken. Omdat Westende en Middelkerke aangezien worden als prioritaire risicozones, kunnen overstromingen niet uitgesloten worden. Daarom wordt het strand in Westende, tegen einde november 2013, met 140.000 kubieke meter zand opgehoogd. Dat wordt een ‘zachte’ zeeweringsmaatregel genoemd, in tegenstelling met de ‘harde’ zoals het bouwen van zeedijken. Er wordt dag en nacht en ook ’s zondags gewerkt. Volgend jaar is Middelkerke aan de beurt. Daar zal 1 miljoen kubieke meter zand nodig zijn. Er wordt gehoopt op nog wat mooi weer, zoals in het begin van de maand, want een te grote golfslag zou de werken hypothekeren.
De voorbereiding De werken zijn gestart met de montage van een buizenleiding, op het Sint-Laureinsstrand, over een lengte van ongeveer duizend meter. De buizen worden aaneengeschroefd en/of gelast op de vloedlijn van het strand, dat is de strook die overeenstemt met de laatste vloedstand. Op die manier kon zowel bij hoog- als bij laagtij gewerkt worden. Hieronder vinden jullie enkele fotoÂ’s van die buizen. Er worden dus gewone metalen gebruikt maar ook rubberen buizen. We zullen verder zien waarom.
De uitvoering Als de aan elkaar gelaste stalen buizen klaar zijn, worden ze naar zee verplaatst. Er wordt lucht ingeblazen om ze drijvend te houden. Een sleepboot brengt het gevaarte dwars in zee en sleept het naar een koppelschip waar de lucht uit de buis geperst wordt zodat deze naar de zeebodem zakt. De aan elkaar geschroefde buizen worden gebruikt voor de buizenleiding op het strand. Jullie zien dat hieronder: links de gelaste, rechts de aan elkaar vastgeschroefde, langs en dwars op het strand.
En waar komt het zand dan wel vandaan? Voor onze kust ligt een complex systeem van zandbanken en daar wordt het zand gewonnen. Sommige specialisten beweren nochtans dat de zandbanken een belangrijke rol spelen in de zeewering. Ze zouden de golfslagen breken. Voor een leek lijkt dat dus wel tegenstrijdig. Naar het schijnt, zouden de zandbanken echter steeds opnieuw aangevuld worden. De Noordzee voor de Belgische kust wordt gekenmerkt door een geringe diepte (gemiddeld ongeveer 20 m). Ziehier de bestaande zandbanken voor onze kust.
Wanneer het laadruim vol is, wordt de zuigbuis aan boord gehesen en vaart het schip naar een plaats waar de lading kan worden gelost. Deze plaats wordt in het huidig geval aangeduid met een oranjeboei. We zien hieronder een foto op (te?) grote afstand van boei, koppelschip en drijvende leiding.
Daar wordt het baggerschip via een koppelschip aan een drijvende’ leiding (de rubberen, dus lichtere buizen) ‘gekoppeld. Deze wordt via de stalen pijpleiding op de zeebodem verbonden met de stalen persleidingen op het strand. Door de stalen leiding wordt een zand-watermengsel naar de kust gepompt. Het water is nodig als transportmiddel voor het verplaatsen van het zand door de buizen. Het zand wordt vervolgens over het strand verdeeld door grondverzetmaterieel (bulldozers en kranen). Op de foto hieronder zien jullie het baggerschip en het pontonschip en aan het eindpunt van de buizen dc bulldozers die het naar het strand geperst zand verspreiden op het strand,
Wie voert de werken uit? Dat gebeurt in het kader van het Masterplan Kustveiligheid in opdracht van de Vlaamse Overheid, Maritieme Dienstverlening en Kust, afdeling Kust - Vrijhavenstraat 3 - 8400 Oostende. Op de informatieborden kunnen we ook aflezen dat DC Industrial van de groep De Cloedt, de aannemer is. Zij voeren de baggerwerken uit of met andere woorden alles wat op zee gebeurt. De familie De Cloedt heeft 135 jaar ervaring opgebouwd in baggerwerken, waterbouw en civiele werken, zowel in België als in het buitenland. De firma Heyman – De Roeck is de onderaannemer die instaat voor het kraan- en buizenwerk op het strand. De NV R. De Meulenaere & zonen uit Oudenburg heeft als opdracht het bulldozerwerk, met andere woorden het verplaatsen van het zand op het strand.
“De afrekening”: Westendenaar gebleven in hart en nieren, vertelt de auteur Jaak Maes uit Antwerpen, over zijn bewogen jeugd.
Toen ik op 31 december 2012 mijn artikel "Middelkerke: verdient wijlen Andreas Inghelram, oud-burgemeester en veroordeeld wegens collaboratie tijdens WO2, dat een pleintje naar hem vernoemd wordt? " publiceerde, kreeg ik daarop een reactie uit een hoek waarvan ik het bestaan niet afwist. Ziehier de tekst ervan: "Ik ben 83 en heb 1938-1940 als snotneus in de jongensschool van Westende bij 'Meester' Inghelram in de klas gezeten. Ik stel met veel genoegen vast dat Middelkerke de man nog niet vergeten is. MIJN jeugd heeft hij in elk geval sterk beïnvloed, ook al woon ik sinds '45 in Antwerpen. Nu ik ver op het einde van mijn bobijn ben beland, heb ik een geromantiseerde Blog opgestart in Seniorennet (categorie Literatuur jaak_maes 'De Afrekening' over MIJN Westende in de periode '38-'48 waarin onder andere de figuur van een 'burgemeester Engelborghs u erg bekend zal voorkomen...” En een paar weken later: “Ondanks het spons-vegen en het eerherstel wringt het mij dat A. I als bezielde collaboratie burgemeester een aantal van zijn volgelingen met zijn propaganda zot genoeg kreeg om ze voor het oostfront te doen tekenen om daar te creperen. Dergelijke volksmenners waren 'moreel schuldig' voor het trieste lot van hun onmondige meelopers, maar werden er nooit op afgerekend. Dit probleem komt uitvoerig aan bod in mijn 'gefingeerd' verhaal over de oorlogsburgemeester van Westende (*) Engelborghs...(Seniorenblog/Literat./'DeAfrekening')” *Inghelram is in werkelijkheid wel burgemeester van Middelkerke geweest, niet van Westende
Gezien mijn belangstelling voor Westende, leek mij dat natuurlijk uitermate interessant en daarom nam ik contact op met Jaak (of Joseph?) Maes. Hij vertelde mij uitvoerig en zonder schroom over zijn bewogen jeugd, vooral over zijn belevenissen als tiener tijdens de tweede wereldoorlog. Ik vond het de moeite waard daar even over uit te wijden.
Wie is Josef/ Jaak Maes alias Jacky Deben? Josef Emiel Maes werd geboren in Oostende in 1930. Hij werd als baby met de roepnaam ‘Jacky’ opgenomen in het pleeggezin Deben. Vader Deben was elektricien, zijn echtgenote was pensionhoudster. Zij hadden twee dochters Francine °1922 en Hetty °1928.
Met horten en stoten werd hem dan met een zeer karige uitleg wijsgemaakt dat zijn straatarme wildvreemde moeder hem bij de geboorte zomaar afgestaan had aan de Debens omdat haar ‘vent’ hem als zijn zoon weigerde te erkennen…En gezien de baby ‘Jacky’ van Ma Deben toevallig kort voordien in de wieg was gestorven, mocht hij dat emotionele gat opvullen.
Maar deze identiteitscrisis midden in de woelige oorlogsjaren was met het vinden van mijn MOEDERS naam allesbehalve opgelost : de vraag bleef nog lang spoken in wiens schoenen ik het blijkbaar ongewenste VADERschap kon schuiven.
Een eerste aanwijzing kreeg ik kort na het incident met de rantsoeneringskaart, tijdens een woeste ruzie met Francine over mijn plots zinkende schoolresultaten : zij liet snerend vallen dat mijn moeder destijds in het seizoen kamermeisje was in hùn Oostends pension…En als ik mij niet vlug herpakte op school en weer in de pas zou lopen, kon ik naar dat wijf teruggaan !
Nog langer in Westende blijven werd onhoudbaar voor de DebenÂ’s
Naargelang de oorlog vorderde en de Duitsers in ’43-’44 van hun pluimen begonnen te verliezen, werden de tegenstellingen en spanningen tussen ‘wit’ en ‘zwart’ steeds scherper. In Westende echter, zoals waarschijnlijk overal in de ‘Sperrzone’ langs de kust waar de bevolking van de Duitsers moest leven, ontaardde dat slechts zelden in daden van openlijke vijandigheid. Bij kinderen zoals ik beperkte deze evolutie zich tot bepaalde vriendschappen die wegdeemsterden en andere die van de weeromstuit nauwer werden aangehaald. Maar aan dit gezapige sociaal leventje op het Bad kwam plots een einde toen vlak voor de bevrijding de smerige moordpartij in de Villa Sybaris * aan het licht kwam. *Lees meer hierover in het blogartikel’Zware criminaliteit in Westende in de voorbije 100 jaar’ in de map ‘Veiligheid – Politie’
En samen met dit drama begon de afgang van het gezin Deben, want het werd onweerstaanbaar bij het onderzoek van de Duitse speurders betrokken. Dit mondde voor mijn pleegzus Francine uit op een briefje met doodsbedreigingen vanwege de ‘Witten’.
Verblijf in Berlijn Na een tweetal weken geraakten wij dan door de goede zorgen van Pa Deben deftig onder dak in een vensterloos appartement in Berlin-Steglitz, Albrechtstrasse 15B. Het vroeg heel wat werk om het bewoonbaar te maken, maar we hebben het er toch bijna een jaar uitgehouden. Dit bewogen ‘Berlijns avontuur’ met de verschrikkelijke belevenissen die ik in Duitsland de volgende negen maanden meemaakte, volstaan om tien boeken vol te schrijven.”
Terug naar Westende Wij hadden ons waanzinnig ‘Berlijns avontuur’ dan toch zonder al te veel kleerscheuren overleefd: nu bleef nog de terugkeer naar Westende te regelen. Einde juli '45 ging het dan verplicht in die richting en werden Francine en mijn pleegvader bij onze aankomst in Brussel een maand of twee geïnterneerd als incivieken : zij wegens haar werk als dactylo op de ‘Flämische Kulturstelle’ en hij als vrijwillige arbeider in Duitsland. Na deze eerste schok op ‘vaderlandse bodem’ bleven wij als een soort ‘uitgestoten leprozen’ bij mijn pleegvaders familie wonen op een zolderkamertje in Antwerpen. Leuk was à nders…Maar na deze traumatische belevenissen ben ik wel serieus terug op mijn pootjes gevallen: ik had begrepen dat het leven geen lachspel was, en dat ik uit mijn pijp moest komen om uit de put te geraken.
Ikzelf ben pas in '46 tijdens een schoolvakantie voorzichtig mijn voelhorens gaan uitsteken in Westende, als logeergast bij een bevriende familie.”
Is Westende een propere deelgemeente van Middelkerke?
Het is niet de eerste keer dat ik zeg en schrijf dat onze gemeente van het bestrijden van sluikstorten en hondenpoep een topprioriteit gemaakt heeft. Terecht en gelukkig maar! Dit is het vierde blogartikel dat ik wijd aan de verbeten strijd die het huidig bestuur nu al meer dan 12 jaar voert tegen eigenaars van honden (of liever hun poep) en tegen sluikstorters. Wie zich wil inleven in deze strijd kan mijn artikels ‘De weg naar de hel is geplaveid met goede voornemens…’ (11.4.2010) en ‘Hondendrollen en paardenvijgen’ (26.9.2007) raadplegen in de map ‘Milieu’. Er wordt een leger van bestrijders ingezet, uitgerust met een grote verscheidenheid aan voertuigen en middelen: veiligheidsagenten, stadswachten, jobstudenten, milieuambtenaar, preventiemedewerkers, de GAS – ambtenaren en officieren van de lokale en federale en gerechtelijke politie, anonieme controleurs en tenslotte een milieucel om eventuele overtreders te vervolgen. Er worden campagnes gevoerd met folders en affiches. Er wordt ‘gesensibiliseerd’ en preventieve acties gevoerd. En toch levert dat allemaal weinig of geen succes op.
Publieke vijanden Nr 1 zijn de meeuwen Als vuilniszakken opengepikt worden door meeuwen, dan ligt het vuil meters in het rond te stinken. Werkelijk geen mooi zicht. Hieronder een mooi voorbeeld (foto genomen op 23.9.2013)
Alle badplaatsen krijgen er mee te kampen en iedereen zoekt naar een adequate oplossing. In de toeristische zones van Middelkerke en Westende-Bad organiseerde het gemeentebestuur vorige zomer voor het eerst een speciale en vroege ochtendophaling van huisvuilzakken die opengepikt werden door meeuwen en ... enkel die. Dat waren er tussen 17 juli en 30 augustus niet minder dan 1.243. Voor dag en dauw trok een mobiele ploeg er op uit om het vuil op te ruimen. Waarom dat niet gebeurde in de landelijke zones? Ik zou het niet weten. Nochtans kunnen wij in de Heidestraat wekelijks getuige zijn van het fenomeen. Bij jullie zal dat niet anders zijn. Schepen Devey beweert dat het initiatief zijn vruchten afwerpt. Wat zou hij daarmee bedoelen? Er werd ook al gesuggereerd dat de zakken zouden opgehangen worden, maar dat kan de goedkeuring van de schepen niet wegdragen, wegens te moeilijk voor oudere mensen en voor het personeel. Dat zou de meeuwen nochtans niet zinnen, natuurlijk, want ze kunnen niet ter plaatse fladderen. Maar waar hang je die zakken dan wel op? Aan de huisgevels? Neen, in Oostende en Knokke-Heist werd onlangs een proefproject gestart met haakjes aan verlichtingspalen. Inwoners konden daar hun vuilniszak aan ophangen … maar ze deden het niet!. Ons gemeentebestuur is van plan in het vervolg veel strenger op te treden tegen het veel te vroeg buiten zetten van het huisvuil. Wat zal dat optreden dan wel inhouden? Van wie is die welbepaalde zak in een vakantiecentrum of in een appartementsgebouw? Als de dader dan toch kan gevonden worden, krijgt die dan een GAS – boete? Effectief, of blijft het bij woorden? Dat men daarmee de bewoners de schrik op het lijf jaagt (!), mag blijken uit het feit dat sommige daags voordien of zelfs in het weekend hun zakken al op straat plaatsen … telkens weer …
De meeuwen hebben het trouwens niet enkel op de vuilniszakken gemunt. Dat mocht, zoals hieronder blijkt, ook wielerkampioen Freddy Maertens ondervinden.
Een Oostendse kijker van Focus beweert: “Meeuwen zijn net vliegende ratten. Overal laten ze uitwerpselen achter, bewoners kunnen niet meer op hun terras of ze worden bekogeld met meeuwendrek. Kinderen, ja zelfs brandweermannen die de eieren komen prikken, worden aangevallen”. De meeuwenpopulatie breidt zich steeds verder uit. Aan heel onze kust vliegen tussen de vijftien- en dertigduizend meeuwen rond, die steeds agressiever worden. Hun constant gekrijs is al van 4 uur ’s ochtends te horen wanneer de vogels aanvliegen om hun jongen te voeden. Ze vallen etende toeristen aan. De EHBO-posten aan het strand krijgen elke dag kinderen binnen met schrammen op hun schouders of gezicht omdat ze door meeuwen werden aangevallen.
Allerlei voorstellen om de populatie uit te dunnen, worden/werden bovengehaald. -Blankenberge en Knokke-Heist pleiten voor de drastische oplossing en willen de vogels doodschieten. Ze willen een quotum vastleggen voor een beperkt aantal meeuwen per vierkante meter. "We zijn geen moordenaars, maar er zijn grenzen", zegt de milieuschepen in Knokke-Heist. -Eerder probeerde Oostende de meeuwenplaag al terug te dringen door de eieren van de vogels in de nesten te doorprikken. Dat gebeurt door brandweermannen, gewapend met een doodgewoon eiprikkertje dat je in de keuken gebruikt om eitjes te koken zonder dat ze barsten. Nog vroeger werden de eieren geschud, maar dat gaf geen honderd procent garantie. Vaak raakte het ei dan toch uitgebroed. Prikken geeft de absolute zekerheid dat er geen jong meer zal uitkomen. De meeuw zelf heeft tijdens de hele broedperiode niets in de gaten. Zij gaat ervan uit dat het om een gezond ei gaat en zal dus geen nieuwe leggen. Doordat het broeden uiteindelijk mislukt, is de kans kleiner dat de meeuw volgend jaar naar dezelfde plek terugkeert om te broeden.
De kustgemeenten hebben hun verzoek aan Vlaams minister van Leefmilieu en Natuur Joke Schauvliege (CD&V) van vorig jaar herhaald. De opheffing van het beschermd statuut van de dieren, moet drastischer ingrijpen mogelijk maken. Maar, dat zou een beslissing zijn die door Europa moet genomen worden!
Er zijn in de voorbije jaren ook ideeën de revue gepasseerd met de bedoeling de meeuwen te verjagen: - op het dak van een school, waar regelmatig veel meeuwen komen, een telegeleide auto laten rondrijden met een opgezette vos. (Knokke-Heist) Er zou een meeuwenwacht komen om het speelgoed te bedienen, maar het plan werd afgevoerd wegens 'te gevaarlijk'. - een onbemande helikopter met een doorsnede van zowat 70 centimeter, zes propellers en een kastje onderaan dat ultrasone geluiden uitzendt. Scheveningen (NL) zou daar al succes mee geboekt hebben. Van op het dak van een groot hotel laten ze om de twee dagen zo'n toestel uitvliegen. Dat kost wel minstens enkele duizenden euro’s per maand.
- een disco-installatie plaatsen met lasers (Knokke-Heist) -vliegers in de vorm van roofvogels of ‘Hawk-kites’; ze maken de meest onvoorstelbare bewegingen en duiken als een havik, automatisch, bij het minste zuchtje wind. Standaard hangen ze vast aan een 7 meter lange glasvezelpaal zodat ze tot 12 meter hoog kunnen vliegen. Meerdere vliegers zijn dus nodig op strategische plaatsen.
- kleurrijke windmolentjes (Oostende) - een valkenier op pad sturen die een woestijnbuizerd laat rondvliegen (Oostende) - voor de kust een eiland opspuiten waar de dieren ongestoord kunnen broeden. Schepen Lesaffre van Oostende wil ook werk maken van voederbakken in zee, zodat de meeuwen opnieuw gewoon worden om eten op zee te zoeken in plaats van in de stad. Volgens haar ligt de decimering van de vissersvloot aan de basis van de overlast. Toen kwam immers meer visafval in zee terecht zodat 'de ratten van de zee' daar hun voedsel gingen zoeken. Volgens marien bioloog Jan Seys van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) zijn de meeuwen op de huizen komen broeden omdat de haven van Zeebrugge zich uitbreidt en ze daar niet meer terechtkunnen.
Enkele geuite ideeën beoogden om het de meeuwen lastiger te maken: -teruggrijpen naar de klassieke vuilnisbakken in kunststof, op wieltjes (gemakkelijk voor oudere mensen). Dat heb ik enkele tijd geleden in Limburg gezien. Daar waren er dan weer klachten dat de bakken de doorgang op het voetpad versperden, zoals blijkt uit de foto hieronder links. Er zijn drie soorten bakken, zodat meteen kan gesorteerd worden.
-speciale gele ‘gewapende’ vuilniszakken gebruiken; Blankenberge, die zich stilaan ontpopt tot aartsvijand van de meeuwen, kreeg er in leen van het Nederlandse Leiden, met de bedoeling daarna hun voorbeeld te volgen. ‘Die zouden ‘meeuwenbestendig’ moeten zijn’, zei burgemeester Patrick De Klerck. Niet dat de meeuwen zich laten afschrikken door de gele kleur maar de zakken bestaan uit lagen stevig plastic die in verschillende richtingen over elkaar heen liggen. Hierdoor kan een meeuw nog wel een gaatje pikken, maar een scheur in de zak trekken zou niet meer lukken. Na twee weken testen werd het experiment al afgeblazen, wegens ‘mislukt!’. - ondergrondse afvalcontainers installeren, zoals in Den Haag, tegen het voorjaar van 2014. Daar zal in de buurt van elke woning, binnen een straal van 75 meter, een ondergrondse afvalcontainer staan.
Tenslotte zijn er nog de administratieve maatregelen: -Voortaan wordt in Knokke-Heist een bijkomende voorwaarde opgelegd om een bouwvergunning te bekomen: in de gebouwen moet er een betere toegang zijn tot het dak zodat de nestenbouw gemakkelijk kan verhinderd worden. Eigenaars en bewoners moeten er in het voorjaar alles aan doen om nestvorming te voorkomen. Eieren mogen niet vernietigd worden, niet alleen omdat meeuwen beschermde vogels zijn, maar ook omdat het toch niet helpt. Het ligt namelijk in de natuur van de vogels om dan gewoon nieuwe eieren te leggen. Elk jaar stuurt het gemeentebestuur een brief naar de agentschappen, vastgoedkantoren en syndici om werkzaamheden uit te voeren en maatregelen te treffen op de appartementsgebouwen. Dat houdt in: het dak regelmatig betreden, mogelijk nestmateriaal verwijderen en op risicolocaties netten en pinnen plaatsen. -een verbod om de meeuwen te voederen uitvaardigen
Volgens ‘Vogelbescherming Vlaanderen’ zijn dat allemaal slechts ‘schijnoplossingen’. Door het afval en mensen die de meeuwen voederen, zullen de dieren volgens hen in grote aantallen blijven terugkeren. Er werd al een plan aangekondigd voor de hele kust om te bepalen hoe met de meeuwen moet omgegaan worden. ‘Helemaal verdwijnen zullen ze uiteraard nooit', zegt Hannelore Maelfait van het Coördinatiepunt Duurzaam Kustbeheer. In Den Haag bestaat er al zo’n integraal meeuwenplan. Dit gaat niet alleen over sensibilisering, maar ook een kordate handhaving, een subsidiereglement voor nestwerende maatregelen en een alternatieve aanpak voor huisvuilophaling staan in dit plan.
Publieke vijand Nr2: gebrek aan opvoeding van een deel van onze jeugd
Onderstaande fotoÂ’s heb ik genomen op 17 augustus 2013 op het speelplein naast het voetbalstadion van Lombardsijde. Ze geven een beeld van het gebrek aan eerbied dat sommige jongeren opbrengen voor dure projecten van ons gemeentebestuur.
Misschien is er wat meer toezicht nodig?
En wat denken jullie van onderstaande foto? (genomen op 23.9.2013)
En Â… dat hebben de meeuwen niet gedaan! En de jeugd ook niet!
Middelkerke: Eindbalans van de Noordzeecross veldrijden op 16 februari 2013
Onderstaand artikel is een lang verhaal, ik weet het. Ik had eerst gedacht er een samenvatting van te maken. Ik vreesde toen echter, dat ik daarmee onvoldoende de geest van de overheidsdiensten betreffende openbaarheid van bestuur zou kunnen weergeven. Alleen het gehele verloop schetsen van mijn pogingen om alle gegevens in mijn bezit te krijgen, zou mij toelaten de eindbalans van de Noordzeecross op te maken.
Aanleiding voor dit artikel Jullie herinneren zich misschien dat ik in mijn artikel “Finale Superprestige veldrijden op 16 februari 2013 in Middelkerke” van 24 februari 2013 schreef dat ik op 7 februari 2013 enkele vragen gesteld had aan ons gemeentebestuur. Min of meer delicate vragen stel ik altijd in het kader van het decreet van de openbaarheid van bestuur van 26 maart 2004. Dat houdt onder andere in dat alle bestuursdocumenten bij een bestuursinstantie principieel openbaar zijn zodat eenieder er inzage kan van nemen, er een afschrift kan van bekomen of er uitleg kan over vragen. De overheid is er aan gehouden binnen de 15 dagen na registratie van de aanvraag door het bestuur de vraag te beantwoorden. (in mijn geval dus 22 februari 2013) Wordt die termijn niet geëerbiedigd, dan kan daartegen beroep aangetekend worden binnen de 30 kalenderdagen bij de beroepscommissie voor openbaarheid van bestuur. (in mijn geval dus ten laatste op 24 maart 2013)
Even herhalenÂ… Voor een beter begrip, herhaal ik nog even mijn vragen, die ik via het email - adres info@middelkerke.be richtte aan het college van burgemeester en schepenen, omdat die als college geen eigen email - adres hebben.
En ja Â… op 13 maart, bijna op de valreep, was het zover Â… Na een verwittiging door de burgemeester dat zij de secretaris erop zou wijzen dat hij zijn antwoord reeds moest doorgegeven hebben, kwam dat antwoord er nog diezelfde dag. Ik bedank in elk geval de burgemeester voor haar tussenkomsten. Heeft het dan zoveel zweet, bloed en tranen gekost? De secretaris liet mij weten dat hij inmiddels de meeste opzoekingen had kunnen verrichten. De nog ontbrekende elementen van het antwoord zouden nadien bezorgd worden. In gans mijn artikel heb ik die elementen op een gele achtergrond geplaatst. De secretaris liet mij ook weten dat dit nog onvolledig opzoekingswerk om mijnentwille niet minder dan 16 uur in beslag genomen had. Moet ik daaruit afleiden dat de gemeente, zonder mijn vraagstelling, geen balans zou opgemaakt hebben van de Noordzeecross? De volgende kleine reeks vragen noem ik de basisvragen omdat er nadien nog een korte reeks aanvullende vragen volgt. Die aanvullingen waren nodig omdat sommige antwoorden onvolledig waren of gewoon ontbraken. Ik heb die overal in mijn tekst op een groene achtergrond weergegeven.
Ziehier de vragen en de antwoorden die ik kreeg met daarbij mijn commentaar.
Basisvraag 1. Hoeveel bedraagt de gemeentelijke subsidie voor de organisatie van de Noordzeecross?
Antwoord: 1) De gemeentelijke subsidie voor de organisatie van de Noordzeecross bedroeg 30.000 euro ten voordele van de cross zelf mits het behalen van een aantal doelstellingen.
Commentaar: De secretaris zegt er niet bij dat de VVV (Vereniging voor Vreemdelingenverkeer) die 30.000 euro toekende. Natuurlijk vond ik die dus niet in een verslag van de gemeenteraad. De algemene vergadering van de VVV, waarin de oppositie wel vertegenwoordigd is, heeft daar geen zeggenschap over, enkel de Raad van Bestuur tenzij ze dit delegeerden naar een dagelijks bestuur. De subsidie stond wel vermeld in het financieel overzicht dat werd voorgelegd aan de algemene vergadering. De acties en initiatieven van de VVV zijn niet openbaar voor de gewone burger. Die verplichting tot openbaarheid, ook voor extern verzelfstandigde besturen, komt er wel op 1 januari 2014, maar totnogtoe heeft Middelkerke zich niet gehouden aan het decreet waarbij alle verenigingen, gemeentebedrijven, autonome gemeentebedrijven en rechtspersonen belast met bepaalde taken van gemeentelijk belang, tegen 1 januari 2013 in regel moesten zijn. Dus ook met decreetartikel 228 die de openbaarheid verplicht maakt.
In het mediaplan werd ook nog voorzien in een tussenkomst door de gemeente van 6.250 euro voor de rechtstreekse uitzending van het slotgala in het casino op VIER, Ook hier werd een voorwaarde aan verbonden: de gemeente moest 20 toegangskaarten krijgen voor de uitreiking van de Superprestige trofeeën in het casino van Middelkerke. Ook hier wordt er niet bij gezegd voor wie die kaarten bestemd waren en welke tegenwaarde dat vertegenwoordigt. Ik ken niet de waarde van een kaart.
Commentaar: Ik heb lang vruchteloos gezocht naar dat mediaplan zodat ik me afvroeg of dat misschien geen spek voor de bek van de geïnteresseerde burger was. Toch kreeg ik het uiteindelijk in handen.
2) Aan het OCMW werden 11 Noordzee-arrangementen aan 100 euro gefactureerd. We kunnen die 1.100 euro dus nog aan de subsidies toevoegen.
Algemeen Commentaar: Weten jullie welke de definitie is van ‘subsidie’? Het woord is afgeleid van het Latijn ‘subsidium’, wat betekent ‘ondersteuning’, ‘hulp’, ‘bijstand’. Een paar ruimere omschrijvingen spreken van ‘Een geldbedrag dat de overheid geeft aan iemand of een bedrijf om hem of haar te lokken of te helpen iets te bereiken.’ of nog (ZEER belangrijk) ‘Toekenning van een bedrag om praktische, sociale, sportieve of ideële doelstellingen te realiseren zonder dat een tegenprestatie gevraagd wordt van de ontvanger’ of nog ‘door de overheid beschikbaar gestelde fondsen bedoeld om een prijs te verlagen of een bepaalde uitgave aantrekkelijker te maken.’ of tenslotte ‘ aanspraak op financiële middelen, door een bestuursorgaan verstrekt met het oog op bepaalde activiteiten van de aanvrager, anders dan als betaling voor aan het bestuursorgaan geleverde goederen of diensten.’ In tegenspraak met de hierboven aangehaalde definities, zouden aan het geven/krijgen van die subsidie volgens de secretaris echter wel voorwaarden verbonden geweest zijn. Vooreerst moest de gemeente, als partner in de organisatie, zichtbaar zijn in alle media en op alle informatiedragers van het evenement en op het parcours. Ik schreef hierboven reeds dat ik het maar logisch vond dat de media duidelijk in de verf zetten dat Middelkerke als partner van de organisatie optrad. De secretaris somt dan alle gelegenheden en mediatypes op die dat inderdaad ook gedaan hebben. o veertien dagen tv spots op VIER tv o rechtstreekse uitzending van de wedstrijd op VIER tv o rechtstreekse uitzending van de slot show vanuit het casino van Middelkerke o 7 dagen aankondigingspots op Focus/WTV o speciale uitzending sport West Extra op zondag na de wedstrijd (focus/wtv) o 14 dagen spotjes op Radio 2 o 3 inlassingen in Primo tv gids o advertenties en reportages in de Krant van West-Vlaanderen o advertenties en reportages in Het Laatste Nieuws o advertenties en reportages in De Zondag o advertenties en reportages in De Tips o advertenties en reportages in De Streekkrant o advertenties en reportages in gespecialiseerde wielertijdschriften.
Toetredende leden hebben geen stemrecht in de algemene vergadering maar omwille van hun inzet en deskundigheid worden zij betrokken in de werking van de vzw ofwel voor advies ofwel omwille van hun representatief karakter bij andere instanties van de wielerbond of Super Prestige of toeristische overheden. Commentaar: dat mag en kan op basis van het grondwettelijk beginsel van vrijheid van vereniging. De prestaties van bovenvermelde personen (tevens personeelslid) in het kader van de Noordzeecross werden niet uitgevoerd tijdens hun diensturen. Het betreft belangloze inzet (geraamd op 180 uren per persoon per jaar) van deze mensen voor de Noordzeecross. Zij worden ook niet extra bezoldigd noch door de gemeente, noch door de vzw. Zij ontvangen ook geen enkele onkostenvergoeding. Dhr. Verdonck Bart, sector assistent van de gemeente Middelkerke en tewerkgesteld in de dienst toerisme, is in deze laatste hoedanigheid dossierbeheerder voor de Super Prestige Middelkerke, Zijn prestaties gebeuren vanuit zijn functie tijdens de diensturen. De schepen Devey bekleedt een protocollaire functie. Als werkend lid!!
Basisvraag 3. Werden de bruggetjes en hindernissen op het parcours opgebouwd en de nadar - afsluitingen geplaatst door gemeentepersoneel? Zo ja, hoeveel bedraagt de gezamenlijke loonkost voor deze prestatie?
Antwoord: Het gemeentepersoneel voerde de volgende prestaties uit tijdens de voorbereiding: - leggen van 2 metalen rijplaten - ophalen van nadarafsluiting in Nieuwpoort, Koksijde en Ichtegem - leveren van een verreiker (is een voertuig dat gebouwd is om zware lasten te tillen en te verplaatsen) met chauffeur op vrijdag 15/02 en zaterdag 16/02 voor de installatie van start en finish - plaatsen van 3 houten bruggen over de grachten (in het kader van de veiligheid) (2 personen x 8u) - leveren van 2 personen van de sportdienst voor 13/02-14/02 en 18/02 voor het aanbrengen en wegbrengen van signalisatie ( 3 dagen x 2 personen x 4u) - plaatsen van rubberen matten en leggen van tapijt in de VIP-halle (4 personen x 2uur) - aansluiten van elektriciteit en water op het parcours, Vipruimtes en materiaalposten Aantal personen? Hoeveel uren? - afsluitende schoonmaak van het terrein (4 personen x 4 uur) - veiligheid, controle en evaluatie door dossierbeheerder van toerisme Bart Verdonck Er was een raming voorzien van 400 manuren voor het uitvoeren van diverse taken voor, tijdens en na de cross. Volgens de registratie aan de hand van werkbonnen werden 516 uren gepresteerd door gemeentepersoneel. Hoeveel kost een werkuur?
De gemeente leverde voor en na de cross volgende materialen: stuifzand voor het maken van een zandbak en 3 zakken strooizout. De kostprijs van deze materialen werd opgevraagd aan de technische dienst.
De gemeente leende ook een aantal materialen uit, conform het geldende reglement: hoe luidt dat? Het ging over nadarafsluitingen, afvalcontainers, vuilnisbakken, 2 generatoren, 100 zandzakjes, mobiele werfkeet en 1 kruiwagen met schop.
Basisvraag 4: Op de dag van de cross a. Hoeveel bedragen de kosten voor het inzetten van de Middelkerkse politie? b. Hoeveel bedragen de kosten voor het inzetten van ander gemeentepersoneel? Antwoord: De gemeente leverde volgende personele medewerking op de dag van de cross Op het gebied van hulpverlening Openbare veiligheid: 25 politiemensen en 2 officieren en 8 manschappen van de brandweer. De kosten worden opgevraagd. Reinheid en netheid: 2 personen van de reinigingsdienst Permanentie voor eventuele tussenkomsten bij pannes,Â…
c. Nemen de gemeenteraadsleden en de OCMW - raadsleden met hun partner deel aan het VIP – arrangement op kosten van de gemeente? Zo ja, welk bedrag is daar mee gemoeid? De vraag 4c werd beantwoord onder basisvraag 1.
Achterblijvende informatie en mijn aanvullende vragen ter verduidelijking Omdat de secretaris in de tekst hierboven beloofde (op gele achtergrond) mij de resterende informatie door te sturen, dacht ik dat het een kwestie van dagen zou worden tot ik de definitieve balans van de cross zou kunnen opstellen. Wat was ik toch naïef! Op 15 maart stelde ik ook nog volgende vragen ter verduidelijking en ter aanvulling (zie tekst op groene achtergrond)
Vraag 2: De gemeente kreeg verder 20 toegangskaarten voor de uitreiking van de Superprestige trofeeën in het casino van Middelkerke. Aan wie werden die kaarten gegeven en welke prijswaarde hadden ze?
Vraag 4: U schrijft: “Voor de volledigheid wens ik u mede te delen dat toetredende leden geen stemrecht hebben in de algemene vergadering maar dat zij omwille van hun inzet en deskundigheid betrokken worden in de werking van de vzw.” En verder: de schepen heeft enkel een protocollaire functie, maar hij is ‘werkend lid’! Wie zit dan wel in de algemene vergadering?
Vraag 5: Welke is de kostprijs voor - personen van de reinigingsdienst tijdens de cross voor de reinheid en netheid? - permanentie voor eventuele tussenkomsten bij pannes,Â…?
En het vragen en nog eens vragen herbegint weer Daar ik op 27 maart nog steeds geen antwoord had ontvangen, stuurde ik nog maar eens een herinneringsmail. Omdat ik op mijn mails van 15 en 27 maart zelfs geen ontvangstmelding kreeg, vroeg ik op 4 april 2013 aan de secretaris welke de reden daarvoor was. Op zondag 7 april kreeg ik dan toch de melding dat mijn bericht gelezen werd. De secretaris liet mij dezelfde dag ook weten dat mijn vragen veel opzoekingen vergden.
Er wordt dan maar een nieuw argument bovengehaald om toch maar niet te moeten antwoorden Volgens de secretaris diende de gemeente die opzoekingen zelfs niet uit te voeren omdat het geen bestaande bestuursdocumenten betrof in de zin van het openbaarheidsdecreet maar wel documenten die speciaal voor mij door de gemeente moesten opgesteld worden. Dat hij daar niet vroeger aan gedacht heeft! Hij wou echter toch hoffelijk blijven en mij ‘desalniettemin’ de nodige antwoorden bezorgen “als hijzelf en de medewerkers daarvoor de nodige tijd kregen en na uitvoering van de prioritaire taken.” Ik kon maar niet geloven dat de gemeente na zo’n evenement geen balans opmaakt en dat de verscheidene diensten (politie, technische diensten) geen nota nemen van de uitgevoerde prestaties? Volgens mij bestaan die documenten dus wel. In het uitgebreid antwoord dat ik vroeger ontving werden de antwoorden trouwens beloofd, zoals blijkt uit de teksten op een gele achtergrond. Er waren enkele vragen bij waarop het antwoord zo kon gegeven worden, zonder een document en zonder opzoekingen: kostprijs werkuur gemeentepersoneel, personen die mochten genieten van de avondshow, aantal extra verkochte vip kaarten aan verminderd tarief, is de schepen werkend lid of heeft hij een protocollaire functie, … Op 10 april gaf ik dan ook uiting aan mijn verwondering over zijn antwoord. Ik vroeg hem ook hoeveel tijd hij dan wel nodig had, aangezien mijn oorspronkelijke vragen dateren van 7 februari 2013. Ik probeerde hem te overtuigen dat ook ik hoffelijk wilde blijven maar dat hij mijn nog beschikbare termijn voor het aantekenen van beroep bij de commissie voor openbaarheid niet uit het oog mocht verliezen. Nog dezelfde dag kreeg ik het laconieke bericht: “Ik ben met verlof tot en met maandag 22 april 2013.” Dat zal dan zeker ‘prioritair’ geweest zijn. Ik wilde zijn vervanger daarmee niet opzadelen en wachtte maar zijn terugkeer af. Op 25 april bracht ik hem dan mijn mail van 10 april in herinnering en deelde ik hem tevens mee dat ik op maandag 29 april eventueel beroep zou aantekenen bij de bevoegde commissie.
Dan toch maar beroep aantekenen bij de beroepscommissie voor openbaarheid van bestuur Aangezien mij pas op 29 april gemeld werd dat mijn bericht gelezen werd, stuurde ik dan maar op 30 april het dossier naar de beroepscommissie. Ook hier eerst geen antwoord, maar op mijn aandringen meldde men mij een week later goede ontvangst, gepaard aan het toegekende dossiernummer. Omdat de termijn van 30 dagen bijna verlopen was, vroeg ik op 27 mei nog eens na welke de vooruitzichten op een beslissing waren. Op 31 mei kreeg ik volgende mail: “Zoals bepaald in artikel 24, §1, tweede lid van het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur, stel ik u met dit schrijven in kennis van het feit dat in bovenvermeld dossier de beroepstermijn van dertig kalenderdagen wordt verlengd tot een termijn van vijfenveertig kalenderdagen. Gelet op de complexiteit van dit dossier (!) is het voor de beroepsinstantie onmogelijk om de nodige informatie te verzamelen binnen de termijn van dertig kalenderdagen. Slechts wanneer alle gevraagde informatie in het bezit is van de beroepsinstantie, kan deze met kennis van zaken een beslissing terzake treffen. Het beroep werd geregistreerd op 30 april 2013, zodat u nu, met inachtneming van de verlengde termijn, uiterlijk op 14 juni 2013 een uitspraak kan verwachten. Deze zal u dan meteen ter kennis worden gebracht.”
Vraag 1: Hoeveel verminderingskaarten werden aangekocht werden en voor wie waren ze bestemd? A. De gemeente kocht geen verminderingskaarten
Vraag 2: Aan wie werden de toegangskaarten voor de uitreiking van de SuperPrestige trofeeën bezorgd? Hoeveel kostte een kaart? A. aan de leden van het college, aan wielerkampioen Freddy Maertens en aan de directeur van toerisme samen met hun partners
Vraag 3: Hoeveel bedraagt de prijs voor 1 werkuur gemeentepersoneel? A. De prijs voor personeel niveau D met 12 jaar anciënniteit bedraagt 18,58 euro.
Vraag 5: Welke is de kostprijs voor -personen van de reinigingsdienst tijdens de cross voor de reinheid en netheid? -permanentie voor eventuele tussenkomsten bij pannes,Â…? Zie antwoord op vraag 3. Maar hoeveel uren presteerden ze?.
Tevens wordt aan de provincie meegedeeld dat met het toesturen van bovenvermeld reglement over uitlenen van materiaal, vraag 6 beantwoord werd.
En wat besliste de beroepscommissie voor openbaarheid van bestuur? Het was dus afwachten tot na 14 juni. Ik verwachtte daar niet veel van want ik weet natuurlijk al langer dat het hemd nader is dan het rokje. De commissie heeft gewoon de uitleg van de secretaris overgenomen. Mijn klacht wordt ongegrond verklaard omdat ‘de gemeente niet over de bestuursdocumenten beschikt waarop de informatie concreet vermeld is. Het decreet openbaarheid van bestuur voorziet niet dat een instantie er toe kan verplicht worden om zelf een bestuursdocument op te maken dat een antwoord biedt.’
Mijn commentaar: Eerst en vooral heeft men genegeerd dat mijn vragen ook gingen over de gegevens die mij in de mail van 13 maart beloofd waren. Dat waren de kosten voor - 25 politiemensen op de dag van de cross - 10 brandweermensen - het leveren van materiaal door de gemeente.
Totale subsidie Voor zover de gegevens die nu in mijn bezit zijn correct zijn, zou de totale subsidie door de gemeente nu volgende waarden aannemen: 37.350 euro + 9.587,28 euro ( 514 werkuren à 18,58 euro of meer tijdens de weekends) + 12.500 euro bijdrage van VVV + kosten brandweer 2.782,32 euro + 6.162,97 euro kosten voor politie lokaal en federaal. Als dat geen aanzienlijk totaalbedrag is: 68.382,57 euro!! Het zou volgens mij eens op spaarzame en rechtvaardige manier onder de loep moeten genomen worden. Misschien moet in deze tijden van crisis (of is er hier misschien geen crisis?) ook maar eens in die Noordzeecross gesnoeid worden.
Heb ik nu een nederlaag geleden? Ik vind van niet. Een aantal van mijn vragen werden weliswaar niet beantwoord en men heeft alweer een (volgens mij onjuist) achterpoortje gevonden om dat niet te moeten doen. Ze wisten toch ook wel dat ik de vragen opnieuw kon stellen via de politiek! Gezien de onwil van het gemeentebestuur en de lichtgelovigheid van de commissie voor openbaarheid van het bestuur, vind ik dat beide een slechte beurt gemaakt hebben. Maar ja, wie ben ik, slechts een gewone burger?
Al zes jaar werp ik een blik op Middelkerke maar vooral op Westende
Elk jaar, begin september, maak ik een balans op van mijn opzoekingswerk en kritisch schrijfwerk op deze blog. Te zien en te horen aan enkele reacties en aan het aantal lezers, lijkt die nogal positief uit te vallen. Nu ben ik aan mijn wekelijks artikel nummer 318 en mijn enthousiasme is nog niet gekoeld.
Enkele cijfergegevens Op 29 maart 2008 mocht ik mijn 1000ste unieke bezoeker begroeten Op 11 september 2013 bedroeg het aantal viewers 146.841 waaronder 93.795 unieke bezoekers. In de klassering van de top 1000 van Seniorennet bekleedde mijn blog op 11 september 2013 de 93ste plaats. Dat gaat op en neer met 63ste als beste rangschikking ooit, maar ik heb nu toch zowat een vaste stek binnen de ‘Top 100’. Er bestaan tientallen middeltjes om het aantal bezoekers op te drijven: links met andere blogsites, de blog aanmelden bij tijdschriften en dagbladen, vrienden en kennissen regelmatig wijzen op het bestaan van de blog, blog vermelden bij elke verzonden email en op adreskaartjes, … Ik zou daar meer gebruik kunnen/moeten (?) van maken. Hieronder vinden jullie de grafieken die de evolutie weergeven van de populariteit van mijn schrijfsel: links het aantal viewers per jaar, rechts het gemiddeld aantal per week in die zes jaren.
Let wel, dat zijn viewers, dus geen unieke bezoekers. Hieronder zien jullie verder nog, links het aantal unieke bezoekers per maand en rechts het aantal unieke bezoekers per weekdag in %.
Volgens de statistieken van ‘Seniorennet’ zouden die lezers uit 52 landen komen, de meeste weliswaar met minder dan 5 bezoeken.
Door te surfen op het net, natuurlijk, in de eerste plaats Bloggen zoals ik dat nu al zes jaar doe, zou niet mogelijk zijn zonder op internet te kunnen surfen. Je vindt er alle mogelijke wetteksten, decreten, gidsen van de overheid, verslagen van gemeenteraden, levensbeschrijvingen, artikels uit het verleden, Â… De mogelijkheid om te e-mailen laat toe op een vlotte manier te communiceren met de diensten en personen die over de gewenste informatie beschikken.
De gemeente informeert zijn burgers goed Als inwoner van de gemeente, krijg ik natuurlijk ‘De Sirene’, het gemeentelijk informatieblad, in de bus. Op mijn aanvraag, werd ik ook een bestemmeling van de wekelijkse nieuwsbrief van de gemeente, die mij informeert over de recente evenementen en nieuwtjes. De gemeente heeft bovendien ook een rijk gedocumenteerde website.
Door mij rechtstreeks te richten tot de gemeentelijke, provinciale of Vlaamse diensten Begin september 2012 schreef ik “Tenzij zij zelf nog niet over de gewenste juiste en actuele informatie beschikken, omdat mijn onderwerp zich nog volop in de beleidsvoorbereiding bevindt, werd ik nog nooit ontgoocheld als ik mij met vragen richtte tot de gemeenteambtenaren.” Daar is in het voorbije jaar spijtig genoeg verandering in getreden. De waarnemende gemeentesecretaris heeft mij namelijk maanden aan het lijntje gehouden na het stellen van vragen over de Noordzeecross. Meer daarover, binnenkort! Ik heb daardoor de indruk gekregen dat men op de ruimst mogelijke medewerking mag rekenen … zolang men maar geen delicate vragen stelt. Hetzelfde geldt ook voor de ambtenaren van de Vlaamse gemeenschap. Natuurlijk is er de federale wet van 12 november 1997 betreffende de openbaarheid van bestuur in de provincies en gemeenten evenals het Vlaams decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur waardoor iedere burger het recht heeft elk bestuursdocument te raadplegen en er een afschrift van te krijgen, behoudens in een aantal speciale gevallen (veiligheid, persoonlijke levenssfeer, …) Bij ons schijnt men echter een eigenaardige interpretatie te geven aan ‘bestuursdocument’. Ik heb in 2013 ten einde raad een klacht ingediend bij de beroepscommissie omdat de gemeente mij niet wilde antwoorden binnen de decretale termijnen en ik heb daarbij vastgesteld dat die commissie eerder de kant kiest van de overheid dan die van de nieuwsgierige burger.
Door mij te richten tot de vertegenwoordigers van het volk, de mandatarissen Ik wil hier ook de voorzitters van de politieke partijen bedanken voor hun bereidwillige medewerking aan mijn initiatieven. Zonder uitzondering hebben zowel Open VLD (een zeldzame keer), CD&V, Progressief kartel, Lijst Dedecker, Vlaams Belang mij nog nooit in het ongewisse gelaten. Aan de NV-A heb ik nog nooit iets gevraagd. Ook de diverse partijkrantjes zijn voor mij rijke bronnen van inspiratie. Als ik graag de reacties van de gemeenteraadsleden ken, dan kan ik altijd terecht bij het Progressief Kartel en bij de Lijst Dedecker. Dat betekent natuurlijk geenszins dat al die aangesproken personen het eens zijn met de inhoud van mijn artikels. Dat hoeft ook niet! De meerderheid is mij uiteraard niet zo genegen. Ik begrijp dat de Open VLD mandatarissen mij niet in hun hart dragen en ook OCMW – voorzitter Gilliaert (CD&V) vindt mij schijnbaar een luis in zijn pels.
Door communicatie met de lezers (weinig voorkomend) In de voorbije zes jaar kreeg ik slechts 115 reacties binnen. Zien jullie een onderwerp dat ik zou kunnen behandelen? Gaan jullie niet akkoord met mijn zienswijze? Hebben jullie aanvullingen? Deel het mij gerust mee, ik zal ze met plezier vermelden of ontleden in een volgend blogartikel. Jullie zouden er mij een groot plezier mee doen. Ik kijk er nu al naar uit. Bedankt bij voorbaat.
Of ik nog voldoende inspiratie heb? Dat ik ooit zou te lijden krijgen aan een gebrek aan inspiratie, dat is weinig waarschijnlijk. De actualiteit heeft natuurlijk altijd voorrang en … aangezien onze bestuurders steeds wel te vinden zijn voor een straffe uitspraak of voor een aankondiging van een megaproject, maak ik daar natuurlijk graag gebruik van. Nu de oppositie in Middelkerke eindelijk volwaardig is, met Jean-Marie Dedecker als speerpunt, levert menige gemeenteraadszitting stof op voor een interessant artikel. Af en toe woon ik die eens bij. Zonder te spreken van de tekortkomingen van dit bestuur, die ikzelf vaststel… De kranten pakken ook regelmatig uit met enquêtes over bepaalde aspecten van onze huidige samenleving: werkloosheid, kinderopvang, prijs woningen,... Aangezien ze dan ook de cijfers weergeven voor elke gemeente, vind ik het dan meestal de moeite waard om deze voor Middelkerke eens te analyseren en te commentariëren en ze te vergelijken met die van de andere badplaatsen. Ik blijf ook de geschiedenis van Westende, ook de kleine geschiedenis, uitpluizen en dat is vaak interessant genoeg voor een blogartikel. Twee van de 52 weken besteed ik aan een artikel in het Westends dialect en aan de jaarbalans van mijn blog. Een aantal ontwerpen van schrijfsels ligt al weken of maanden te wachten op publicatie: ‘De Afrekening’ van Jaak Maes, de ‘Eindbalans van de Noordzeecross’ die heel wat voeten in de aarde gehad heeft., ‘Zin en nut van een gemeenteraad in de moderne samenleving’, … En dan moet ik ook regelmatig eens in herhaling vallen. Ik probeer namelijk de door mij aangehaalde problemen op te volgen: de Sint-Laurentiusdijk, het marktplein in Middelkerke alias ‘het evenementenplein, het voetbalstadion in Lombardsijde, de toestand en zuiverheid van sommige wegen, …
Het is niet onwaarschijnlijk dat sommige onder jullie mijn artikels te lang vinden. Ik probeer echter een soort dossier over sommige onderwerpen samen te stellen met bespreking van alle facetten. Maar misschien lukt het mij niet steeds niet langdradig te worden. Ook daarop zijn reacties welkom.
Welke waarde hebben dergelijke testen en hoe worden ze onthaald? Vooreerst drie persoonlijke ervaringen. In een Nieuwpoorts restaurant heeft Luc Bellings ooit een vispannetje bekroond met een 10/10. De uitbaters zijn daar (uiteraard) fier op. Zij hebben er nu een bijzonder item op hun spijskaart van gemaakt en maken er nu extra reclame voor. In een ander Nieuwpoorts restaurant werden de mosselen ooit geprezen als de ‘beste van gans de Belgische kust’. Toen ik die fameuze mosselen ook eens wilde proeven, werd mij een potje geserveerd met meer dan de helft ongeopend gebleven schelpen. De ene mossel schijnt dus de andere niet te zijn. In een Westends restaurant hadden wij als tafelburen twee dames die in het zicht van de ‘garçon’, tevens de ‘patron’, de bladzijde bovenhaalden met de beoordeling van de dagschotel. Dat viel niet al te best in de smaak want ‘dat was oneerlijk’ en ‘dikke zever’.
Ik herhaal dus nogmaals dat dit geen beeld geeft van de waarde van de Westendse en Middelkerkse restaurants. Er zijn vooreerst te weinig beoordelingen en we kunnen ons afvragen hoe de selectie gebeurde. We kunnen wel besluiten/vaststellen dat vooral die van de kerngemeente Middelkerke het er niet goed van afbrengen.
Aantal restaurants*
Aantal beoordeelde
In Middelkerke
In Westende
In Middelkerke
In Westende
63
38
8
3
*ruim opgevat
Ziehier de knipsels uit de twee kranten die testen lieten uitvoeren:
Kunnen de inwoners van Lombardsijde en van Westende rekenen op redelijke interventietermijnen door de MUG Groep?
Gevolg gevend aan de suggestie van een lezer, heb ik mij eens verdiept in de werking van de MUG, de medische hulpdienst die mensenlevens redt en die wij daarom een grote waardering moeten toedragen. Om jullie nauwkeurige informatie daarover te kunnen verschaffen, nam ik eerst contact op met Dr Mario Schurgers, hoofdarts van het AZ Damiaan in Oostende. Daarna stelde ik ook nog enkele vragen aan de Federale Gezondheidsinspectie van West- en Oost-Vlaanderen. Ze werden beantwoord door Dr Zeger Vermeulen, inspecteur en door de heer Filip Lingier, Adjunct Federaal Gezondheidsinspecteur van West-VlaanderenenSecretaris van de Commissie voor Dringende Geneeskundige Hulpverlening West-Vlaanderen. Ik bedank de drie heren voor hun bereidwillige en uiteraard deskundige bijdrage aan mijn artikel.
Organisatie van de medische hulpdiensten De ambulance, de MUG, de PIT … zijn medische hulpdiensten die op een eigen wijze functioneren en elkaar aanvullen. De coördinatie is in handen van de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, die de samenwerking tussen de verschillende diensten bepaalt. De medische hulpdiensten werken vaak samen met andere.
Wat is de MUG? De MUG(Mobiele Urgentie Groep) is een snel interventievoertuig met aan boord een verpleegkundige met de BBT (Bijzondere Beroeps-Titel) ‘Intensieve zorgen en Spoedgevallenzorg’ en een urgentiearts gespecialiseerd in de aanpak van vitale urgenties. Soms, in functie van de/het soort interventie, bestaat het MUG-team uit 3 personen. De derde persoon kan een vroedvrouw zijn of een ambulancier die het voertuig bestuurt en assisteert tijdens de interventie. Deze heeft dezelfde basisopleiding genoten als de ambulanciers van een reguliere 112-ziekenwagen. Vaak wordt deze opleiding dan op de spoedafdeling van het ziekenhuis zelf, verder uitgebreid. De MUG verplaatst zich met medische interventievoertuigen die reanimatiemateriaal aan boord hebben: intubatiemateriaal, een beademingsapparaat, een hartmonitor, een toestel voor elektrocardiografie, een hartdefibrillator … Het voertuig van de MUG is prioritair. Het heeft een gele kleur met rode strepen en is uitgerust met een sirene.
Volgens de Vlaamse Vereniging Verpleegkundigen Spoedgevallenzorg (VVVS) waren er in 2008 61 erkende MUGÂ’s in Vlaanderen (gemiddeld 12 per provincie). Om erkend te worden, moet de MUG - functie het bewijs leveren van de permanente bijscholing van zijn medisch en verpleegkundig personeel. Ze moet actief deelnemen aan de opleiding van de hulpverleners - ambulanciers. Elke MUG wordt beheerd door een ziekenhuis of een vereniging van ziekenhuizen en is verbonden met de spoedgevallendienst van een ziekenhuis. De MUG - functie verzekert 24 uur op 24 uur een eigen medische permanentie. Voor Oostende wordt deze alternatief, per week, verzekerd door het A.Z. Damiaan en het A.Z. ziekenhuis Sint-Jan Brugge campus H.Serruys in Oostende. Als de noodzaak zich voordoet, kunnen beide MUGÂ’s ook samen ingezet worden. Ook in de Sint-Augustinuskliniek in Veurne kan gerekend worden op een dergelijke permanentie.
Welke is de opdracht van de MUG? De opdracht van de MUG is de vitale functies van de patiënt te stabiliseren alvorens deze naar het ziekenhuis vervoerd wordt. Deze snelle interventiedienst wordt dus niet automatisch ingeschakeld bij een noodsituatie. Hij wordt alleen opgeroepen bij levensgevaarlijke situaties, zoals:
een verdrinkingsongeval
ademhalingsnood
ernstige brandwonden
vergiftiging met chemicaliën of radioactieve stoffen
een val van een hoogte van verschillende meters
shock of coma
een ernstig verkeersongeval
wonden van de nek, borstkas of buik veroorzaakt door een vuur- of steekwapen
Hoe kan men een beroep doen op de MUG? Wie bij ons gebruik maakt van het gratis telefoonnummer 100/112 om de MUG op te roepen, komt terecht in het eenvormig oproepcentrum HCS 112. De oproeper moet zijn identiteit opgeven, de juiste locatie vermelden, de aard en de omstandigheden van het ongeluk of de ziekte. De aangestelde die de oproep ontvangt, ondervraagt de oproeper en evalueert de situatie op basis van zijn professionele ervaring en aan de hand van de voorbeelden in de Belgische Handleiding voor de Medische Regulatie. Vervolgens beslist de aangestelde welke middelen zullen ingezet worden. Is de medewerker van de 100/112 centrale van mening dat een onmiddellijke medische tussenkomst vereist is, aan de hand van bovenstaande criteria, dan roept hij het snelste adequate middel op: heli, MUG of ambulance. Met andere woorden, het zal het middel zijn dat het snelst ter plaatse kan zijn. Het is dus niet zo dat voor elke MUG een eigen interventiegebied vastligt. De plaats waar de ambulance of MUG zich op het ogenblik van de oproep bevindt, zal bepalend zijn.
De eenvormige oproepcentra vallen sinds dit jaar onder de bevoegdheid van het ministerie van Binnenlandse zaken, dat samenwerkt met de FOD Volksgezondheid. Voor ons bevindt zich dat in de Zandstraat in Brugge. Vroeger was dat in de brandweerkazerne van Brugge. Het spreekt vanzelf dat de “100”-centrale niet mag belast worden met nutteloze oproepen. De computers van de “100”-centrale registreren elke oproep waardoor de oproeper steeds geïdentificeerd en gelokaliseerd kan worden. Kwaadwillige oproepen zijn dan ook wettelijk strafbaar.
Hoe wordt de beslissing aan de betrokken hulpdienst meegedeeld? De centrale maakt sedert april van dit jaar gebruik van het radiocommunicatiesysteem A.S.T.R.I.D, “All-round Semi-cellular Trunking Radio communication system with Integrated Dispatching”. Dat is een nationaal digitaal netwerk dat reeds geruime tijd door de politie gebruikt wordt, maar nu ook door de brandweer, de medische hulpdiensten en andere organisaties die een rol spelen in de openbare veiligheid. Elf provinciale computerondersteunde meldkamers, die in contact staan met elkaar voor incidenten of gebeurtenissen die de provinciegrenzen overschrijden, worden door ASTRID ter beschikking gesteld van de hulp- en veiligheidsdiensten. In elke meldkamer vinden we een aantal werkstations. Die zijn aangesloten op:
het radiocommunicatiesysteem,
een lokaal computernetwerk met databases die alle operationele informatie bevatten,
de telefooncentrale voor het aannemen van de noodoproepen.
Op die manier beschikt de dispatcher over een volledig geïntegreerd hulpmiddel waarmee hij oproepen kan aannemen, doorsturen en de gebeurtenissen kan opvolgen. Daarnaast kan hij ondersteuning bieden aan de ploegen op het terrein: de positie bepalen van incidenten, een route uitstippelen, aanvullende informatie bezorgen, versterking oproepen, enzovoort. De ploegen op het terrein kunnen op hun beurt de databanken van de meldkamers van op afstand raadplegen, bijvoorbeeld vanuit hun interventievoertuig.
Het systeem schijnt echter nogal wat hiaten te vertonen, zo werd ons op 29 augustus 2013 door alle media geleerd. Er zouden vooral problemen zijn met de kaarten: ontbrekende locaties en niet-aangepaste routes. Sommige berekeningen zouden niet kloppen omdat onvoldoende rekening gehouden wordt met het feit dat het MUG – voertuig als prioritair voertuig sneller mag/kan rijden. Waarschijnlijk wordt er wel hard gewerkt om daaraan te verhelpen en dat is dan ook dringend aangewezen om pijnlijke voorvallen te vermijden.
Hoeveel bedragen de MUG - kosten voor de patiënt? Voor het uitsturen van de MUG op zich mogen aan de patiënt geen kilometervergoeding of andere kosten worden aangerekend. De prestaties van de urgentiearts zullen op de ziekenhuisfactuur wel te vinden zijn. Voor medische assistentie door een spoedarts in het kader van een MUG - interventie bedraagt het honorarium 52,87 euro. Dit bedrag wordt volledig vergoed door de ziekteverzekering. Ook andere technische prestaties kunnen worden aangerekend. Sommige zijn volledig ten laste van het ziekenfonds, voor andere geldt een klein persoonlijk aandeel.
Gemiddelde interventietijd Hierna volgen de afstanden van de ziekenhuizen uit onze regio naar de dorpskernen van Westende en Lombardsijde, volgens de normale routes. De starttijd van de MUG-auto bedraagt ongeveer 2 minuten, de gemiddelde snelheid wordt geschat op 1 km/min.
Westende
-dorp
Lombardsijde
-dorp
S. Augustinus, Ieperse steenweg 100 8630 Veurne
17,3 km
15,8 km
Damiaan, Gouwelozestraat 100 8400 Oostende
14,6 km
16,2 km
Serruys, Kaïrostraat 84 8400 Oostende
13,2 km
14,8 km
De gemiddelde interventietijd voor onze regio zou dus 15 tot 20 minuten bedragen, als met de normale interventiesnelheid kan gereden worden.
het ziekenhuis het slachtoffer na de eerste hulp niet voldoende verzorging kan bieden
het slachtoffer bekend is bij en behandeld wordt door een ander erkend ziekenhuis dat in maximaal tien minuten bereikbaar is
Voor dringend medisch vervoer per ziekenwagen (uitsluitend via de dienst 100/112) betaalt de ziekteverzekering 50% terug van de wettelijke tarieven van het dringend ziekenvervoer. Deze bedragen: € 60,50 voor de eerste 10 kilometer of minder € 6,04 per kilometer, vanaf de 11de kilometer € 4,62per kilometer, vanaf de 21ste kilometer Een rit van 15 km kost dus 90,70 euro (60,50 euro + 5x6,04 euro) Elektroden voor externe defibrillator kosten 57,42 euro per paar.
Wordt er een helikopter ingezet vanuit de dienst 112, dan zijn de tarieven van het dringend ziekenvervoer van toepassing.
Een Paramedisch Interventieteam (PIT) is een hulpteam dat het midden houdt tussen een ambulance en een MUG. Een PIT is een ambulance die tot een ziekenhuis behoort. De PIT wordt bemand door een ambulancier en een verpleegkundige met BBT (Bijzondere Beroeps-Titel). Zij worden indien nodig ondersteund door een urgentiearts, met wie zij via een beveiligde radioverbinding in contact staan. Deze 'gemengde' teams verminderen de werklast van de MUG's, die nog te vaak worden ingeroepen uit voorzorg. Dankzij de PIT's kunnen de MUG's zich helemaal concentreren op levensgevaarlijke situaties.
Besluit Hopelijk levert mijn artikel een bijdrage tot een betere kennis van het optreden van de dringende medische interventieploegen in onze regio. Bij het verzamelen van de gegevens heb ik zelf ook heel wat bijgeleerd. Uiteraard hoop ik en wens ik dat jullie er nooit een beroep op moeten doen, maar ze staan altijd voor jullie en voor jullie families klaar.
Westende: kan een badplaats zich een evenement als zomerhit permitteren tijdens een topweekend?
15 augustus!! Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart of Maria-Tenhemelopneming!! Steeds minder stervelingen kennen er nog de betekenis van. Het is dus de dag dat de rooms-katholieke kerk het opnemen in de hemel van Maria ‘met lichaam en ziel’ herdenkt. Waarom ze op die dag in de provincie Antwerpen absoluut ‘Moederdag’ moeten vieren, terwijl dat in de andere provincies gebeurt op de tweede zondag van mei? Zou het dan toch waar zijn wat over hen gezegd wordt? We spreken ook van ‘halfoogst’ omdat in augustus geoogst wordt en omdat de maand vroeger zo genoemd werd. Het is een ‘hoogdag’ voor de rooms-katholieken en voor de nog actieve werknemers die op die dag vrijaf krijgen, maar ook voor alle kustbewoners die 15 augustus, zolang ik mij kan herinneren, steeds als een topdag voor het toerisme beschouwd hebben (samen met 21 juli). Vroeger, maar dat is nu minder het geval, was men hier van mening dat die dag het einde van het seizoen inluidde. Ik weet niet of er nog een superlatief bestaat, maar als die dag gekoppeld wordt aan een lang weekend, dan kunnen we spreken van een supertopdag.
Wat betekent dat voor een badplaats zoals Westende? Als de badplaatsen al oververzadigd zijn, op een ‘gewoon’ weekend (als dat nog bestaat!), wat moet het dan wel zijn op zo’n dag? Als je anders misschien nog een plaatsje vindt op een betaalde parking of als iemand zo vriendelijk is om vlak voor jouw neus een plaatsje vrij te maken, dan mag je dat zeker vergeten op 15 augustus. De parkeerplaatsen zijn eivol, wat zeg ik, als de toeristen hun wagens in de hoogte konden stapelen, dan deden ze het. Vele staan dan ook verkeerd, ja soms gevaarlijk, geparkeerd. De parkeerwachters fotograferen en schrijven dat het een lieve lust is! De wegen naar de kust zijn verstopt, met ellendig fileleed tot gevolg! De hotels zijn bijna of helemaal volgeboekt. In de restaurants kan je enkel nog terecht als je lang vooraf gereserveerd hebt. In de tearooms is het lopen en dringen voor een tafeltje. Op de dijk ontwijken wandelaars, fietsers en go-carters elkaar voortdurend om niet in botsing te komen. De stranden puilen uit en men krijgt soms de indruk dat de ene zonnebader de andere het zonlicht in de ogen niet gunt. De redders weten niet waar eerst kijken om onvoorzichtige baders terecht te wijzen.
En nu komt zomerhit er nog bij! Ik wil het hier niet nogmaals hebben over de volgens mij ongelukkige locatie voor het evenement. Of toch, maar dan met een lichtjes positieve noot! Ik ging eens ‘backstage’ kijken en stelde vast op 15.8 rond 11u30 dat de Strandlaan nog niet afgesloten was voor fietsers en wandelaars terwijl dat vroeger reeds enkele dagen vooraf gebeurde. Dat de wandelaars op dat ogenblik eens achter de scherman konden kijken, vind ik ook een gevoelige verbetering: een blik werpen op weliswaar nog lege tenten voor de VIP’s, voor de persmensen en voor de artiesten vinden de meeste wel leuk. De opstelling van het podium van dicht bijmaken en de technici van de VRT druk doende aan het werk zien om een optimaal beeld en een vlekkeloze klank te verkrijgen, is ook iets dat je niet elke dag beleeft.
Misschien was dat vroeger aan de ‘Rotonde’ ook reeds mogelijk, maar ik had het nog niet meegemaakt.
Ik wil het hier evenmin hebben over de artiesten, want ik wil de liefhebbers van hun muziek niet krenken. Hier worden zogenaamde ‘hits’ gebracht. Een ‘hit’ is een succesnummer. Het is de Engelse vertaling voor ‘schlager’. Engels is in die wereld immers de hoofdtaal/voertaal. Zelfs bij 'Vlaanderen Muziekland' Zomerhit noemt men een ‘awardshow’, omdat er prijzen uitgereikt worden aan Vlaamse zangers: de beste mannelijke en de beste vrouwelijke, de beste ambiance, het beste Nederlandstalige lied, de beste performance, de beste doorbraak.
Hoewel ze zoals gewoonlijk wel niet aan de lage kant zullen liggen, wil ik het hier ook niet hebben over de kosten waarvoor de belastingbetaler weer eens moet opdraaien: niet minder dan 96.800 euro subsidies Incl Tv -uitzending op VRT1, receptie VIP’s, arbeidsuren gemeentelijk personeel, inzet politie, verlies aan parkeergelden op de Sint-Laurentiusdijk, enz… Toch even dit: dat men geen ingangsgeld vraagt (ook niet voor het dernycriterium in Lombardsijde), dat juich ik eigenlijk niet toe. Is het misschien niet eerder aangewezen dat de Vlaamse burger bijdraagt in de kosten van evenementen waarin hij of zij persoonlijk geïnteresseerd is: toegang museum, receptie, voetbalwedstrijd, wielerevenementen, zang- of theateroptreden, … ? Dus zoiets als de ‘kerkbelasting’ in Duitsland. Is dat niet eerlijker? Voor (meestal culturele) organisaties die zichzelf niet kunnen financieren en toch een meerwaarde betekenen, moet de solidariteit dan maar aangesproken worden. Maar … misschien is de gratis - geste enkel bedoeld als tegenwaarde voor de subsidies? Ik ben er bijna zeker van en dat is volledig in tegenstrijd met het begrip ‘subsidie’. In een toekomstig artikel over de eindbalans van de ‘Noordzeecross’, zal ik daar uitvoerig op terugkomen.
Waarover wil ik het dan wel hebben? Volgens mijn opzoekingen en in functie van de weersomstandigheden, zouden er tussen 9.000 (in 2009) en (wat opgedreven?) 25.000 (in 2005)) toeschouwers het spektakel bijwonen. (17.000 in 2012) Hoewel men daarin als haringen in een ton opgestapeld zit en staat, wordt het openbaar vervoer aanbevolen. Toch komen ook veel toeschouwers met de wagen. Geen probleem, volgens de inrichters, er zijn namelijk drie publiekparkings:
- Parking Badenlaan (1,3 kilometer tussen de verste uithoek en het evenement, maar gratis) - Parking Lacodam (betalend) - Parking Herfstlaan (betalend)
Op 16 augustus om 19 uur stelde ik vast dat de Baden- en de Herfstlaan nog steeds eivol stonden. De ‘Lakodam’ zorgde voor de nodige verwarring. Er waren nog 17 plaatsen vrij. Veel chauffeurs reden onrustig de parking op en ook weer af omdat ze het niet betrouwden en het risico van een retributie niet wilden lopen, aangezien men er volgens de borden op 16 augustus niet mocht stilstaan en parkeren. Niettegenstaande het verbod om er te parkeren van 14 tot en met 17 augustus, stond de Oceaanlaan toch vol. Eigenaardig genoeg bleef de Britse laan leeg, tenminste tot bij mijn vertrek om 19u45.
Waar stonden de wagens met bestemming ‘Zomerhit’ dan wel? De enkele nog vrije plaatsen in de Essex Scottishlaan waren nu bezet. Wanhopige chauffeurs hadden, daar waar de bermen het toelaten, bezit genomen van de koninklijke baan. Dat vele half de doorgang op het voet- en fietspad beletten en het helmgras van de duinen platreden, daar stoorde zich niemand aan. Voor ‘zomerhit’ mag hier schijnbaar alles! Probeer echter maar eens je parkeertijd met vijf minuten te overschrijden. Dan slaan de parkeerwachters aan het fotograferen en aan het schrijven.
Waarom laat men toe dat zoÂ’n mega-evenement plaatsgrijpt daags na 15 augustus en tijdens een lang weekend? In de voorbije jaren was dat meestal wel even anders