Hoe een gewone burger reageert op de aanpak van de coronacrisis door onze regeringen (Deel 3)
De Coronacijfers
Op 2 mei 2020 voerde ons (klein) landje nog steeds de lijst aan van het aantal doden per 100.000 inwoners. Dat zijn er 66,5 of met andere woorden 7.703 van de 238.587 over heel de wereld. Onze voorsprong stijgt nog elke dag. Ongeloofwaardig toch! Hoe kan dat nu? Men kijkt naar ons en men spreekt over ons. Men heeft het over ‘Das Belgische Corona-Rätsel’, ‘Belgio prima al mondo’, ‘Le taux de mortalité si élevé en Belgique’ en ‘Belgium has the highest death rate’. Alle buitenlandse media hebben er eigen analyses over. De coronacrisis houdt „het kleine Koninkrijk in zijn greep”, schreef het Duitse weekblad Der Spiegel. In een artikel getiteld ‘Het Belgische coronaraadsel’, halen de auteurs een reeks verklaringen aan. Het doorgangsverkeer in dit centrum van Europa is hoog, net als de bevolkingsdichtheid, en ook de luchtvervuiling kan meespelen. De politiek in het „chronisch onregeerbare” land heeft het virus onderschat, er is te weinig getest en te laat ingegrepen. Een strenge beoordeling? Dat laatste, volgens mij niet!
Onze regering(en) en onze corona-experten betwisten die buitenlandse meningen natuurlijk. Dat hoog dodental ligt volgens hen niet aan het feit dat de genomen maatregelen tegen de ziekte minderwaardig waren/zijn. Neen! Dat zou ook niet liggen aan het feit dat ons land te lang geaarzeld heeft om te reageren toen de eerste besmettingen opdoken in Noord-Italië maar integendeel twijfels had over de uitbreiding naar Europa/ België. Neen! Dat zou evenmin liggen aan de klungelige manier van optreden bij het bestellen en aankopen van medische hulpmiddelen. Neen!
Niemand geeft graag zijn fouten toe, natuurlijk, maar … Onze burgemeester, specialist in het stellen van ambetante vragen, had er in een vragenuurtje in de federale kamer, weer enkele in petto voor de premier.
Volgens hem zouden twee virologen, vertrouwenspersonen, klaar en duidelijk gezegd hebben dat ze, in opdracht van de regering, moesten liegen over het nut van mondmaskers, die vroeger niet nodig waren en nu plots noodzakelijk.
Hij vond dat onze regering toch wel een beetje beschaamd moest zijn als men verneemt dat wij 50 doden meer tellen dan de Grieken, die nu niet precies bekend staan voor een goede gezondheidszorg.
Dezelfde virologen als in punt 1, zeggen dat honderd percent van de mensen die in de woonzorgcentra sterven, toegevoegd worden aan het aantal doden. Hij beweert dat dit niet correct is, want op het ogenblik van zijn vraag, zou er geen enkele van de 358 bejaarden in de vier woonzorgcentra van Middelkerke besmet geweest zijn. Er zijn sedert 13 maart 12 mensen gestorven in onze woonzorgcentra, GEEN ENKELE VAN CORONA.
Hij vindt het erg als de regering begint te liegen. Wie zou dat niet erg vinden? Er wordt bij ons enkel getest als er symptomen van koorts of verkoudheid zijn. Zo zijn er 18 personen. Zo is dat trouwens door de overheid vastgelegd.
Moet het de regering dan verwonderen dat de bevolking twijfelt aan hun verklaringen? Laten we er even enkele daarvan nader bekijken.
De oversterfte, het cijfer dat aanduidt hoeveel meer mensen overlijden dan normaal, in België is vergelijkbaar met de oversterfte in de buurlanden. Normaal sterven elke dag ongeveer 300 mensen in België en dat cijfer ligt momenteel veel hoger. "De oversterfte is veel groter dan we in vorige jaren gezien hebben, groter dan hittegolven of griep", aldus Prof Steven Van Gucht. "De piek lag op 637 rond 10 april. De vorige piek was 465 in 2018 tijdens een zeer zwaar griepseizoen, vooral bij 65-plussers. Het gaat om 80 procent meer overlijdens dan verwacht. Het is vergelijkbaar met de oversterfte in buurlanden, en zeker niet hoger."Dat zou volgens hem moeten bevestigen dat ons land het niet slechter doet dan andere landen.
Het dodentalin Nederland, waar de maatregelen later ingingen dan bij ons en waar ze zelfs minder streng zijn, zou niet zo veel verschillen van dat in België. Denken ze nu echt dat wij de cijfers niet kennen? Als je aanneemt dat 66 doden op 100.000 in België niet zoveel verschilt van 29 in Nederland, dus meer dan het dubbele, dan heb je natuurlijk gelijk. In absolute cijfers betekent dit dat er al 7.703 Belgische coronadoden zijn tegenover 4.893 Nederlandse.
De mogelijke, niet bevestigde sterfgevallen in woonzorgcentra, worden bij ons meegeteld. Dat betekent volgens onze experten dat we een vertekend beeld krijgen ten opzichte van de rapporteringen in de meeste andere landen. Net als veel andere landen had/heeft België een gebrek aan tests om te bepalen wie besmet is. In ziekenhuizen werd iedereen getest, maar daarbuiten is/was dat lang niet altijd mogelijk. Toch telt het land iedereen die overlijdt met coronasymptomen, óók wie niet getest is, mee. Meer dan de helft van de gemelde doden viel dan ook niet in het ziekenhuis, maar in verzorgingstehuizen. In het overgrote deel daarvan, 96 procent, ging het om vermoede, en dus onbevestigde gevallen. In de meeste landen worden vermoede gevallen niet meegerekend.
Onze Prof-experten schijnen het wel niet eens te zijn over de manier van tellen. Van Ranst: “We kunnen onze cijfers niet vergelijken met die in andere landen. Wij tellen ongeveer iedereen die doodgaat. Dat is natuurlijk dom.” Van Gucht: "Ons zo volledig mogelijke systeem van tellen is niet bedoeld om te kunnen vergelijken met andere landen, maar om te kunnen beoordelen wat er op dit moment aan de hand is in de gemeenschap, in België. De cijfers worden gebruikt als beleidsinstrument, om actie te kunnen nemen daar waar het nodig is. Dat is prioriteit nummer één”.
Groepsimmuniteit Bij het testen kan men vaststellen dat er antistoffen in het bloed aanwezig zijn. Die duiden erop dat iemand het virus heeft gehad en immuun is. Dat betekent dat het virus deze persoon niet meer kan infecteren. Zodra het virus dat probeert, rekent het immuunsysteem – dat het lichaamsvreemde virus herkent – er direct mee af. En hoe meer mensen immuun zijn voor het virus, hoe lastiger het voor het virus is om zich te verspreiden. Als genoeg mensen (zeker 60 procent) van een groep op die manier weerbaar zijn geworden, spreek je van groepsimmuniteit. Volgens Prof Van Ranst is het feit dat de immuniteit in ons land van dezelfde orde van grootte is als in de omliggende landen, een bewijs dat zij op tijd maatregelen genomen hebben voor de bestrijding van het virus. (!!!)
Op 14 april had 4,3 procent van de populatie in België antistoffen tegen het coronavirus. Voor Vlaanderen gaat het om een verdubbeling van de immuniteit in twee weken tijd: van 2,1 procent in stalen van 30 maart naar 4,1 procent in stalen van 14 april. Natuurlijk zitten we daarmee nog heel ver van groepsimmuniteit.
Van Ranst: “We hebben de epidemie vlug onder controle gekregen. Zodra de maatregelen effect konden hebben, hebben ze dat gehad. Door jarenlange verwaarlozing van de ouderenzorg waren woonzorgcentra niet voorbereid. Wat daar is gebeurd, was een ‘accident waiting to happen’.
Van Ranst: “Blijkbaar zijn een heleboel vakantiegangers in Italië op hetzelfde moment geïnfecteerd. Op dat moment waren er in Europa drie doden en was er in de bergstreken van Italië geen enkel positief geval. Wie had aan die vakantiegangers durven te zeggen: na terugkeer moet u twee weken in quarantaine? Niemand. Dat was ondenkbaar.”
Van Ranst: “Dan was er ook nog de instroom uit Duitsland en Nederland, door mensen van ginder die naar carnavalsfeesten zijn gekomen. Ook daar kon niemand iets aan doen, maar blijkbaar hebben de mensen het daar moeilijk mee.”
Experten: “De Paasfeestjes die hier en daar gehouden werden, waren de oorzaak van de stagnering van de ziekenhuisopnames en van een 40-tal doden.”
VOORLOPIG BESLUIT Ik heb nog nooit zoveel Prof 'n gezien op zo'n korte tijd. Als onze politici en onze experten fier of tevreden zijn met de cijfers van vandaag, omdat HUN maatregelen het verwacht succes kennen, dan vraag ik mij af waarom ze die maatregelen niet vroeger genomen hebben. Het zou dan geen twee maanden geduurd hebben om een begin te zien van het ‘onder controle te krijgen’. Vooral hun tekortkomingen op het gebied van beschermend materiaal (testen, maskers, …) in de beginfase, hebben volgens mij het verschil gemaakt.
Maar ze blijven maar uitleggen dat hun aanpak de goeie was. De vraag is: ‘Wie gelooft dat nog?’
Studie van de cijfers
Ik heb de coronacijfers aandachtig bestudeerd? Ik heb telkens Prof Van Gucht horen spreken op de persconferentie op TV. Ik heb vanaf de start tot nu grondig de artikels gelezen in enkele kranten. Allemaal zeer verwarrend. Waren die cijfers wel betrouwbaar? Heeft men ons wel goed geïnformeerd? Wat ging er dan wel verkeerd?
Het weekendeffect
Op maandagen (13.4, 20.4, 27.4) en dinsdagen was er een zogezegde daling … omdat de weekendcijfers niet correct gerapporteerd worden. Men ‘vergeet’ soms wel eens dat te vermelden op de dagelijkse persvoorlichting. We krijgen dus valse hoop door die dalingen maar ’s anderendaags is er dan weer een serieuze stijging omdat de sterftecijfers van het weekend er weer bijgeteld zijn. Ook in de week gebeurt dat wel eens: op de dagelijkse persbriefing van zaterdag 25 april werd het dodenaantal van de voorbije 24 uur (vrijdag 24 april) voorgesteld, namelijk 241, onderverdeeld in 72 in de ziekenhuizen en 164 in de woonzorgcentra. 58 van deze 241 overlijdens betroffen sterfgevallen uit Vlaamse woonzorgcentra die dateerden van twee dagen ervoor. Op 24 april hoorden we dat er 190 doden gerapporteerd werden op 23 april. Een daling van 17 ten opzichte van de vorige dag. Hoopgevend dus! Er werd niet gezegd dat de sterfgevallen van de Vlaamse woonzorgcentra niet begrepen waren in die 190. Dat hoorden we dan wel dat op het avondnieuws van 24 april op de VRT.
Ziehier twee grafieken van het aantal opnames in het ziekenhuis en van het aantal doden, die dat WE-effect duidelijk illustreren.
We zien dat de cijfers op maandag en dinsdag daalden door het 'weekendeffect' van zaterdag en zondag, waarna de cijfers op woensdag weer stegen. Ik hoorde een expert bovendien zeggen dat sommige patiënten niet graag naar het ziekenhuis gaan tijdens het weekend. Voor de opnamen of opnames in het ziekenhuis.
Voor
Vooral die combinatie van de doden in het ziekenhuis en in de woonzorgcentra, lijkt mij een vals beeld te geven van het juiste aantal. Ook Prof Van Gucht gaf soms (onvrijwillig waarschijnlijk) de indruk dat er gecamoufleerd werd.
Op 7 april lazen we, bijvoorbeeld “Het hoge cijfer kwam vooral doordat er bovenop de 162 doden die de voorbije 24 uur zijn gemeld, plots ook 241 doden uit Vlaamse woonzorgcentra tussen 1 en 4 april werden bijgeteld. Dat gebeurde daarvoor nog niet. Pas vanaf 5 april worden de sterftecijfers van bewoners van Vlaamse woonzorgcentra per dag opgenomen in de officiële cijfers van Sciensano, met twee dagen vertraging weliswaar.” In de 170 doden op 28 april zouden de overledene in de Vlaamse rusthuizen niet meegeteld zijn.
Werden de overlijdens in een rusthuis, niet te wijten aan corona, meegeteld of niet?
Een ander voorbeeld op 25 april: “In totaal zijn er nu officieel 45.325 mensen besmet geraakt, al is dat cijfer sowieso een grove onderschatting.” We hoorden elke dag hoe weinig er getest werd. Had het meegedeeld aantal besmettingen dan wel enige betekenis? Bijna dagelijks werd er gezegd dat we vooral moesten kijken naar het aantal besmette die opgenomen waren in het ziekenhuis en naar diegene die in de intensieve afdeling lagen. Natuurlijk komen daar de meeste overlijdens uit voort, maar als we kijken naar de verhouding van de doden in ziekenhuis en woonzorgcentra (WZC), dan stellen we vast dat gemiddeld meer dan 54% overleden in een WZC.
Ziehier nog wat cijfers in tabelvorm: (uit ‘Het Nieuwsblad’ en ‘Het Laatste Nieuws’, over de voorbije 24 uur dus cijfers eegedeeld op 2 mei gaan over 1 mei))
De totalen kloppen soms niet. Als er op 1 mei 82 mensen gestorven zijn, dan moet het totaal toch 7.782 zijn i.p.v. 7.762, of niet soms? Wat bleek? Weer werd een correctie doorgevoerd omdat 20 doden dubbel geteld werden.
Voor woensdag 29 april werd een vrij hoog aantal ingenomen bedden in ziekenhuizen gerapporteerd, 4.050, tegenover 3976 de dag ervoor. De manier van testen in de ziekenhuizen is recent veranderd: elke patiënt die binnenkomt, zelfs iemand met een gebroken been, kan getest worden voor covid-19. Sommige van die patiënten testen positief en die komen dan terecht in de covid-19 vleugel van het ziekenhuis en werden dan bij de coronapatiënten meegeteld. Dat werd gedaan omdat het ziekenhuis dan weet welke de juiste bezetting is van die vleugel. Het cijfer werd gecorrigeerd. Er wordt enkel rekening houden met patiënten die in het ziekenhuis liggen en positief testten voor covid-19. Daarom werd het cijfer van 29 april naar 3.733 gecorrigeerd, zijnde 317 patiënten minder. Worden die dan bij de besmette gerekend? Verwarring alom voor de gewone burger!!!
De ‘kleine’ beschermingsmaatregelen Wekelijks moet ik mijn inkopen doen in een ‘groot’ warenhuis. Ik moet eerlijk bekennen dat ik me daarbij niet meer op mijn gemak voel. Ik krijg steeds meer schrik om besmet te worden. Er zijn weliswaar enkele positieve maatregelen. Bij het binnengaan krijg je een ontsmette winkelkar aangeboden. Aan de kassa is de sociale afstand op de grond aangeduid. Als je van kar wisselt, wordt de duwstaaf eerst ontsmet. Tussen de kassier en de klant is een, weliswaar onvoldoende, afschermende plastiekplaat aangebracht.
Bij mijn recentste van 5 bezoeken zag ik dat het personeel nu eindelijk een gasmasker droeg. Handschoenen om onverpakt brood te nemen, waren er niet meer. Mag ik zomaar de waren aanraken? Hoe moet ik omgaan met het feit dat het virus kleeft op de verschillende materialen? Worden of zijn mijn bankbiljetten of mijn bankkaart niet besmet? Moet ik zelf handschoenen dragen? Hoe moet ik ze uitdoen? Moet ik een mondmasker opzetten? Ik zou eindelijk eens willen weten waarom de experten altijd zeggen dat een drager van een mondmasker daarmee zichzelf niet beschermt maar dat hij daarmee alleen niemand anders kan besmetten. Naar de supermarkt gaan geeft volgens Prof Van Gucht geen verhoogd risico: "Over het algemeen proberen mensen toch afstand te houden. Ik ga ook nog naar de supermarkt en ik draag er geen mondmasker. Zelfs als je iemand kruist die besmet is zonder de symptomen, volstaat dat niet om zelf ook besmet te raken. Men vergeet dat vaak te vermelden, maar je hebt echt een zekere dosis van het virus nodig om besmet te raken", aldus de viroloog die ook nog benadrukt dat mondmaskers de mensen een vals gevoel van veiligheid kunnen geven. Beweert hij nu dat mondmaskers weinig zin hebben?
Wat doe ik als er ergens, bijvoorbeeld in de koelruimte, geen plaats genoeg is om de socialdistance te respecteren? Ik vind dat de beheerder moet optreden als er te veel klanten aan het winkelen zijn en dat ze de afstand niet meer kunnen respecteren. Waarom wordt er geen enkele richting ingevoerd? Omdat het warenhuisje daarvoor te klein is? De gangen zijn namelijk niet breed genoeg om de afstand te respecteren als 2 klanten naast elkaar moeten passeren of staan. Ik zag een koppel elk met een eigen kar. Ik heb de indruk dat de beheerder geen opmerkingen durft maken uit schrik om klanten te verliezen.
Kan ik besmet geraken door ’s morgens mijn krant uit de brievenbus te halen en die daarna tijdens het ontbijt te lezen? Hoe moet ik een pakje aanvaarden dat mij toegestuurd werd en door een bestelfirma overhandigd wordt? Hoe aanvaard ik aan huis geleverde maaltijden of andere koopwaar?
Wanneer zal er eindelijk eens iemand opstaan om de kopers te leren hoe ze zich best kunnen beschermen bij een bezoek aan een groot warenhuis. Kan er misschien nog een ‘taskforce’ opgericht worden? Of is de bescherming gewoon onmogelijk? Ik voel bij elk bezoek een dreigend gevaar om besmet te worden. Ik vraag mij af of onze ‘leiders’, politici en experten in deze coronatijd al eens een groot, maar vooral een kleiner warenhuis bezocht hebben.
Natuurlijk was ik mijn handen met zeep als ik thuiskom!
Ik heb een grafiek opgedoken die aantoont hoelang het virus op bepaalde materialen blijft kleven. - op papier of karton: minder dan 3 uur - op hout en stofkleding: tot 2 dagen - op bankbiljetten en glas: tot 4 dagen - op plastic en roestvrij staal: tot 7 dagen
De voorbereiding van de corona-exit Ik had het plan opgevat om dit onderwerp als derde item te behandelen. Ik heb er daarna van afgezien omdat er steeds weer zaken gewijzigd werden en omdat het bijlange niet zeker is dat er op 4 mei zal kunnen gestart worden. Ik zal dus nog maar een vierde artikel inlassen als ik over meer gegevens beschik.
Hoe een gewone burger reageert op de aanpak van de coronacrisis door onze regeringen (Deel 2)
De rust- en verzorgingstehuizen De Vlaamse overheid is bevoegd voor de programmatie, het toezicht en de erkenning van de woonzorgcentra in Vlaanderen en Brussel. Minister Beke heeft de bevoegdheid voor Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding, allemaal verantwoordelijkheden op maat van een CD&V politicus.
Helaas … duizendmaal helaas. Hij is namelijk ook bevoegd voor de programmatie, het toezicht en de erkenning van de woonzorgcentra en die werden bij de start van de coronastrijd in de steek gelaten. Dat wordt uiteraard door de regering betwist. Iedereen weet, omdat het zo vaak gezegd werd, dat ouderen met een medische voorgeschiedenis, de ergste risicopatiënten zijn. Het was voor iedereen even duidelijk dat de coronacrisis nog geruime tijd kon aanhouden. Het sluiten van woonzorgcentra voor bezoekers was allesbehalve waterdicht, want ook personeelsleden/leveranciers kunnen een virus binnenbrengen. Bovendien heeft een sluiting tot gevolg dat de bewoners geen sociale contacten meer kunnen onderhouden met hun familie en vrienden, wat ook een grote impact heeft op hun welbevinden. Maar het is kiezen tussen de 'pest' en de 'cholera'. Op 5 maart 2020 werd door het Agentschap Zorg en Gezondheid al gesuggereerd of gerechtvaardigd waarom de rust- en verzorgingstehuizen niet gesloten werden. Er kwamen wel enkele aanbevelingen:
zieke mensen mogen niet op bezoek komen.
zieke personeelsleden mogen niet komen werken.
Pas de volgende richtlijnen strikt toe: o Desinfecteer de handen goed met alcogel (indien beschikbaar), anders met water en vloeibare zeep. o Leef de hoest- en niesetiquette correct na.
Natuurlijk was dat onvoldoende. Na overleg met de vertegenwoordigers van de woon-zorgcentra, besliste minister Beke op 12 maart dat de centra dan toch de deuren moesten sluiten voor externe bezoekers.
De maatregel gold tot het einde van de paasvakantie. Om de werking van de woon-zorgcentra niet te ontwrichten, werd een uitzondering gemaakt voor externe zorgverstrekkers, stagiairs, geregistreerde mantelzorgers en directie- en raadsleden. Ook zij moeten aan dezelfde veiligheidsvoorschriften als het andere personeel voldoen. Dat was vanzelfsprekend nog steeds onvoldoende. Was er dan misschien nog steeds niemand besmet in de woonzorgcentra? Ja, dat wist niemand want noch de bewoners noch het personeel werden getest. Ze besmetten elkaar dan maar, want testen was onmogelijk en mond- en neusmaskers (dat is de juiste naam) waren er niet beschikbaar. Om te testen waren inderdaad ook testkits nodig en die waren er ook niet. (zie verder)
En wat met de gehandicaptenzorg? Ik hoor hier en daar zeggen dat we de gehandicaptenzorg dezelfde weg niet mogen laten opgaan als de ouderenzorg in de rusthuizen. Dat is nogal logisch, maar hoe kan dat verhinderd worden als er onvoldoende mondmaskers en beschermende kleding beschikbaar zijn, als er nauwelijks kan getest worden en als er te weinig steun komt vanwege de overheid?
Het probleem mondmaskers of ‘De mondmaskersoap’ (volgens ‘Het Nieuwsblad’) of de ‘Lijdensweg’ volgens ‘De Standaard’ Vooreerst een woordje over de soorten maskers.
Chirurgische mondmaskers kunnen zowel artsen, ziekenhuismedewerkers als patiënten tegen ziekteverwekkers beschermen uit de neus en mond. Ze zorgen er namelijk voor dat speeksel- en slijmdruppeltjes niet verspreid worden. Daarnaast is er ook nood aan FFP2- maskers (ademhalingsbeschermingsmaskers) die bijvoorbeeld op intensieve zorgen gebruikt worden. FFP3 - maskers zijn halfgelaatmaskers die 99% bescherming bieden tegen aerosolinfiltratie.
België was aanvankelijk, net als veel andere landen, verwikkeld in een last-minute race om mondmaskers aan te kopen en te verdelen. Dat zou niet nodig geweest zijn, ware het niet dat … Ons land had lange tijd een strategische voorraad van 63 miljoen verschillende types mondmaskers, maar de FOD Volksgezondheid heeft die tussen 2015 en 2018 vernietigd. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) stelde dat de maskers niet correct waren bewaard in een loods van Defensie en dat ze daardoor onbruikbaar waren. Er werd geen nieuwe stock aangelegd, volgens de woordvoerder van de FOD Volksgezondheid wegens de ‘zware budgettaire kosten’. Werden de maskers terecht vernietigd? De adjudant die de zorg had over die loods, betwist dat. “De hangars waren droog en afgesloten. De dozen waren niet aangetast. De voorraad was in voortreffelijke staat.”
Ook het andere argument voor vernietiging werd ondertussen ontkracht. Bij Volksgezondheid meldde men dat de houdbaarheidsdatum verstreken was. “Maar dat slaat vooral op het elastiekje”, zegt viroloog Marc Van Ranst. “In ziekenhuizen hadden we ze niet meer kunnen gebruiken, maar onder meer voor de politie waren ze vandaag goed van pas gekomen.”
Helaas was er nog meer ellende. Op 11 maart contacteerde het kabinet van Maggie De Block, een zekere Mahmut Öz, om er een bestelling te plaatsen van 5 miljoen mondmaskers. Er werden geen onderhandelingen gevoerd, ‘gezien de urgentie van de bestellingen’.
Volgens een N-VA politica werd ook niet onderzocht of de firma voldoende medische credibiliteit had. Öz is licentiaat antropologie maar beroepsmatig een beëdigd vertaler tolk uit Temse. Hij is lid van Open Vld, dus partijgenoot van Maggie en jongerenvoorzitter van de partij in Temse. Hij stond verschillende keren op een kieslijst. Öz had geen enkele ervaring bij het aankopen van mondmaskers maar profileerde zich als vertaler-tussenpersoon in de handel met Turkije. De bestelde maskers werden niet geleverd omdat er mogelijk … fraude gepleegd werd, wat leidde tot een klacht bij het gerecht.
Op 29 maart werd een bestelling van 5 miljoen mondmaskers van het type FFP2 bij de Henegouwse firma ‘Pharmasimple’ geannuleerd. De leverancier dreef plots de prijs voor een masker op. Bovendien moest er -tegen de afspraken in- ook een voorschot betaald worden.
Het leek wel alsof er een vloek op die maskers lag.
De ene keer werden ze besteld bij de verkeerde onbekwame frauduleuze leverancier, de andere keer kregen ze maskers toegestuurd van slechte kwaliteit (“Chinese brol”) of van het verkeerde type. Wie er echt alles wil over weten, kan dat lezen in de onderstaande bronnen. Het werd zeker te veel/warm voor Maggie want Philippe De Backer (Open VLD) kreeg het voogdijschap van een 'task force' die belast werd met het beheer van medische hulpmiddelen en geneesmiddelen. Hij kreeg als taak de strategische voorraden te beheren en tekorten te vermijden. Een ‘cruciale uitdaging’, zei de eerste-minister, ‘want de maskers zijn wereldwijd schaars. Daarom hebben we een minister nodig die hier fulltime mee bezig kan zijn.’Dat betekent dat zijn team professionele aankopers de markt afzoekt naar beschermend materiaal.' Een woordvoerster voegde daaraan toe: "Bij een aanbod komt er een boekenonderzoek van de leverancier, worden certificaten opgevraagd, enzovoort. Dat is nodig, want er zijn valse certificaten in omloop. Een dienst gaat nu ook ter plaatse om de bestelling, de loten en de fabrieken te controleren. Van zodra de mondmaskers in België aankomen, is er nog een controle van de Economische Inspectie en van het federaal geneesmiddelenagentschap. Bij twijfel is er nog een controle in een Belgisch lab. Het is pas als er zekerheid is over de goede kwaliteit dat geleverd wordt aan ziekenhuizen en zorginstellingen".
De Backer zal dus in zijn CV kunnen zetten dat hij ‘Minister van medische hulpmiddelen’ geweest is.
Voldoen zelfgemaakte maskers? Omdat het zo moeilijk bleek om de officiële maskers in je bezit te krijgen, is men overal begonnen met ze zelf te maken. Er zien daarbij heel wat ideeën het licht en met de vaardigheid van vele, vooral vrouwen onder ons, kan men vaststellen dat men stilaan meer en meer maskers ziet verschijnen. Nu schijnen slechts weinig exemplaren volledige bescherming te bieden, maar het is natuurlijk beter dan volledig onbeschermd te blijven. Ze zijn zeker nuttig voor “mensen die proberen om de samenleving draaiende te houden”: medewerkers van supermarkten, crèches, maaltijdbezorgers, postbodes, bestuurders van openbaar vervoer, enzovoort. Moedige mensen die zich veiliger willen voelen en zich heel verantwoordelijk opstellen naar hun omgeving toe. Ze zijn erg nuttig voor wie ziek is en thuis in quarantaine zit. Bovendien blijven de professionele maskers vrij voor dokters en andere gezondheidswerkers.
Veel van deze maskers zijn niet medisch gekeurd, maar wel goed gemaakt, mooi aangepast. De vraag die velen onder ons al lang stellen is ‘Waarom maken onze textielbedrijven die toch wereldfaam genieten, zelf geen mondmaskers?’ Er werd altijd beweerd dat om miljoenen maskers te kunnen produceren, industriële productielijnen nodig zijn met machines van miljoenen euro’s en dat het na de installatie van zo'n machine nog minstens zes maanden zou duren vóór die operationeel is en vóór de maskers getest en gehomologeerd zijn. Nu zou een Waals bedrijf binnenkort toch de productie starten van 2,5 miljoen maskers per maand. In Vlaanderen zouden nu ook twee bedrijven chirurgische en FFP2 - mondmaskers maken. Eén van de bedrijven is gespecialiseerd in werkkledij, onder andere voor de zorgsector, en kocht nu een machine aan om de maskers te produceren. In de opstartfase zal het bedrijf een miljoen chirurgische mondmaskers per week kunnen maken.
Naar het schijnt, volgens het ACV, zouden in sommige woonzorgcentra nog duizenden mondmaskers achter slot en grendel liggen.
Op enkele weken tijd zullen vier machines elk 45 miljoen maskers per jaar produceren. In totaal gaat het dus om de productie van 190 miljoen chirurgische maskers per jaar, of vier miljoen per week. Minister Philippe De Backer (Open VLD) reageert alvast positief op het nieuws. "Een knap staaltje van Belgisch ondernemersschap", noemt hij het.
Je zou geneigd zijn om te zeggen ‘einde goed, alles goed’, maar dat is hier niet toepasselijk. Hoeveel leed had men niet kunnen besparen? Waren die 6 maanden dan een ‘fabeltje’?
Als jullie willen weten hoe je een conform mondmasker herkent: https://economiepr.belgium.be/nl/themas/ondernemingen/coronavirus/informatie-voor-ondernemingen/coronavirus-conformiteitseisen
Problemen met testkits Uiteindelijk werden dan toch 11.243 testkits voorzien voor Vlaanderen. In 55 woonzorgcentra werden zowel de bewoners als de zorgverleners getest, ook diegenen zonder ziekteklachten. Het gaat om de woonzorgcentra die te kampen hebben met de grootste uitbraken of die het hoogste risico lopen op een uitbraak, op basis van hun dagelijkse registraties van ziekteklachten. Er werden ook 30 woonzorgcentra willekeurig geselecteerd, die op het moment van de selectie nog lage aantallen of zelfs geen zieke bewoners en personeelsleden telden. In die centra zouden de bewoners worden getest om na te gaan of er onzichtbare verspreiding was.
Om de testcapaciteit permanent uit te breiden wilde men eerst de praktische haalbaarheid kunnen nagaan en bijstellen. Deze eerste reeks van testen moest aantonen of er meer labo's en meer testen konden ingezet worden, of de leveringen aan de woonzorgcentra en de afnames en ophalingen van de testen goed konden georganiseerd worden. De resultaten moesten ook leren voor welke doelgroepen die uitgebreide testcapaciteit het best ingezet kan worden, bijvoorbeeld specifiek voor de zorgverleners.
Zo’n testkit bestaat uit een testcassette, een pipetje, een flesje buffervloeistof en een handleiding in het Engels. Om na te gaan of iemand positief of negatief is, neemt een arts met een wattenstaafje een staal uit de neus of keel. De testkit wordt dan naar het laboratorium gestuurd, waar het genetisch materiaal van het virus onderzocht wordt om vast te stellen of het echt om het sars-CoV-2-virus gaat.
Nu hadden sommige prioritaire woonzorgcentra eindelijk hun testmateriaal ontvangen en nu ondervonden ze er toch wel problemen mee zeker … omdat de handleiding onbruikbaar zou zijn. De handleidingen die bij de tests zaten, legden enkel uit hoe je een test via de neus afneemt. De staafjes (“wissers”) voor de keel zijn een pak dikker. Verschillende woonzorgcentra waren daarom gestopt met tests afnemen.
Er bestaat ook een ‘sneltest’ die toelaat na 15 minuten al het resultaat te kennen en die je bij de drogist kunt kopen, maar die schijnen niet zo betrouwbaar te zijn is als deze die door een arts afgenomen wordt (keel en neus)
Op 23 april meldde minister De Backer dat er al meer dan 72.000 COVID-19-tests verdeeld werden aan de zorginstellingen, waaronder de woonzorgcentra.
"Tegen vanavond verwachten we dat zo'n 57.000 uitgevoerde tests de labo's zullen bereikt hebben. We merken echter nog steeds dat er aanzienlijk minder stalen worden afgenomen dan er verdeeld zijn. Van de 57.000 tests werden er al 35.000 volledig geanalyseerd. Daaruit blijkt dat 85,6 procent negatief test op COVID-19 en 13,8 procent positief. "Verdere analyse door experts en de regio's zal toelaten om gerichte acties te nemen voor de individuele zorginstellingen".
Naast testkits willen de Vlaamse regering en het agentschap Zorg en Gezondheid ook meer beschermingsmateriaal naar de woonzorgcentra sturen. Er zouden al handgels geleverd zijn. Het ziet er naar uit dat het probleem 'mondmaskers' inmiddels opgelost is. Ook ander materiaal, zoals schorten, zouden geleverd worden of zijn er al.
De Backer beloofde bij zijn aantreden eind maart om heel snel naar 10.000 testen per dag te gaan.
“Testen, testen, testen”, was immers de mantra die de crisis nodig had. Vandaag zijn we een maand later, en nog steeds is dat getal van “10.000” niet in zicht.
Op 9 april verklaarde De Backer in het Parlement “het zelf niet te snappen”, maar op Villa Politica op 23.4.2020 moest hij andermaal erkennen dat het “niet aan de testcapaciteit ligt”. Hij verwees naar de ‘experten’, die blijkbaar de massale uitrol van de testen tegenhouden. Het blijft een pijnlijk excuus, een maand na de aankondiging, waarbij De Backer politiek gezien z’n nek uitstak.
De testcapaciteit in ons land zal tegen 4 mei opgeschaald worden tot 25.000 per dag. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad beslist. Het aantal tests kan nog opgetrokken worden tot 45.000 per dag. Het doel is om bij iedereen een test te kunnen afnemen die symptomen heeft, bij die personen die via hun beroep in contact kunnen komen met besmette personen en bij die mensen die in contact kwamen met iemand met het coronavirus.
Besluit na delen 1 en 2 Zijn jullie van mening dat we in ons land ‘goed bezig geweest zijn? Ik bedoel hiermee ‘heeft de overheid’ de crisis goed aangepakt? Natuurlijk hebben heel wat landgenoten uitstekend werk geleverd: in de ziekenhuizen en zorgcentra, in de veiligheid, bevoorrading/transport en informatie, in de bediening en in de hulp aan medeburgers. Ze verdienen ten zeerste onze waardering, daarvoor.
Spijtig genoeg moet ik zeggen dat dit niet het geval is voor de overheid. Als ik hoor dat men tevreden is dat ‘het aantal overledene stabiel blijft’, dan ik kan ik niet anders dan het hoofd schudden. Ze zijn te traag in gang geschoten. Wat moeten wij ervan denken als één van de profesoren verklaart dar ‘niet veel overlevende zouden zijn als de ziekenhuizen zouden werken als de overheid’! Ik weet dat overheidsdiensten log zijn, maar deze chaos en besluiteloosheid zijn niet te wijten aan de diverse diensten maar aan onze regeringen. Wisten jullie dat er in ons land negen ministers van Volksgezondheid zijn, die voortdurend interministriële conferenties beleggen? Steeds hebben ze een uitleg klaar. Mij kunnen ze daar nog moeilijk mee overtuigen. Om slechts één voorbeeld aan te halen: als België op kop staat van de lijst van de zwaarst getroffen naties, in verhouding van het aantal inwoners, waaraan ligt dat dan? Zijn wij de enige die juist en eerlijk tellen? Is dat de enige reden? Zou het niet kunnen dat er daarboven een stevige, vaste hand ontbreekt, die zich niet laat meeslepen als er al eens iets misloopt, bijvoorbeeld in het leveren van beschermingsmateriaal? Iemand die de gulden middenweg vindt tussen economie en maatschappelijk leven.
Volgende week: derde en voorlopig laatste deel van mijn artikel over de aanpak van de regering van de coronacrisis: bespreking van de cijfers, voorbereiding van de exit, wordt de bezoeker van een warenhuis echt goed beschermd?)
Hoe een gewone burger reageert op de aanpak van de coronacrisis door onze regeringen (Deel 1)
De voorgeschiedenis Op 31 december 2019 kreeg de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de eerste (?) rapporten binnen over een voorheen onbekend virus dat plots in China de longziekte Covid-19 veroorzaakte. Eerst bleef alles nog bij een beperkte epidemie in de wereldstad Wuhan, maar dat groeide ondertussen uit tot een pandemie in meer dan 200 naties met, op 19.4.2020 om 10u30, 2.338.335 besmettingen en 161.030 doden.
De verspreiding van het coronavirus beheerst sinds januari 2020 het internationaal nieuws. De snelle toename van het aantal besmettingen in China, en in groeiende mate ook daarbuiten, heeft geleid tot wereldwijde vrees voor het virus en de daarmee gepaard gaande mogelijke recessie.
Nu ook gezondheidscrisis in België Niets liet oorspronkelijk voorzien dat het virus ook de weg naar Europa/België zou vinden, maar … op 25 februari 2020 werd voor het eerst iemand besmet in Noord-Italië. Corona naderde dus. Toen waren er wereldwijd al 79.331 ziektegevallen en waren er in China al 2.595 mensen aan de ziekte overleden.
Van 24.2 tot en met 1 maart hadden vele Belgen krokusvakantie en die wordt dan vaak doorgebracht in de Dolomieten, ... in Noord-Italië ... waar de besmettingen al begonnen waren. Je zou dus kunnen verwachten dat die skivakanties wel enige ongerustheid zouden teweegbrengen bij onze overheid, maar neen … Geplande reizen mochten doorgaan! ‘Een hardnekkig griepje’ zei Maggie, daarin gevolgd door Prof Van Ranst. Je zou denken, dat alle vakantiegangers die in het besmettingsgebied verbleven, bij hun terugkeer, beter zouden getest worden, maar neen … Het bleek in de ogen van onze bestuurders niet nodig te zijn, ze in quarantaine te plaatsen, maar het had wel tot gevolg dat heel wat van de vakantiegangers hun besmetting konden doorgeven aan familieleden, vrienden, kennissen, dorpsgenoten, … uiteraard met het reproductiecijfer 2,5. Veel politici, waarbij ook onze burgemeester, schatten de toestand verkeerd in en moesten daarna door het stof om zich te verontschuldigen. Onze regering heeft …. op zijn zachtst uitgedrukt, veel te lang gewacht om strenger te reageren. Ze verspilden daarmee kostbare tijd. Zij waren niet de enige. Een bekend gezondheidsexpert, Thomas Bollyky voorspelde ooit dat ze daarvoor ‘een hoge prijs zouden betalen’. Werden ze ongevoelig door het steeds aangroeiend aantal waarschuwingen? Dat is namelijk een bekend verschijnsel.
Onze politici ontwaken Op 10 maart schoten ze eindelijk wakker of half-wakker. Ze begonnen maatregelen 'aan te raden', weliswaar ‘met klem’, en 'adviezen' te geven.(!) De eerste-minister vond immers dat we ‘nog maar beperkte lokale besmettingen’ kenden en dat het belangrijk was om dat zoveel mogelijk te vertragen.
“We moeten vermijden dat op korte tijd te veel mensen ziek worden en in onze ziekenhuizen terechtkomen. Dat zou druk leggen op de hospitalen en het verzorgend personeel. Langer wachten is geen optie”, beweerden De Block en Wilmes.
Er mocht inderdaad niet langer gewacht worden,want op 11 maart stierf een eerste coronapatiënt in ons land. Van het voornemen van de premier kwam dus helemaal niets in huis.
Niemand zal nochtans kunnen beweren dat de organisatie van de overheid voor het bestrijden van de virus, niet uitgebreid en goed gestructureerd was. Op het niveau van Volksgezondheid werden drie organen opgericht: een groep voor de beoordeling van de risico’s en één voor het beheer ervan en daarnaast een wetenschappelijk comité om advies te geven. Er werden talloze cellen opgericht naast strategische en beleidsorganen om beslissingen te nemen, waaronder de Nationale Veiligheidsraad. Op de website https://www.info-coronavirus.be/nl/wat-doen-de-gezondheidsautoriteiten/ kunnen jullie lezen hoe dat allemaal geregeld werd.
Er zal evenmin iemand kunnen klagen dat hij/zij niet geïnformeerd werd. De nieuwsberichten op beide Vlaamse zenders en de geschreven media hielden zich haast uitsluitend daarmee bezig. Van alle kanten stroomden de experten - virologen toe en sommige werden echte TV-vedetten. Er was immers nauwelijks ander nieuws. De uitgedunde politicibijeenkomsten wilden er natuurlijk ook hun zegje over kwijt en sport- en culturele evenementen waren er niet.
En wat werd er toen beslist? Of moet ik zeggen ‘gevraagd’, ‘aangeraden’ of ‘afgeraden’,‘wat moest kunnen’, ‘wat deed men best niet?’ Men raadde de lokale besturen aan indoor evenementen met meer dan 1.000 deelnemers te verbieden gedurende de hele maand maart. 999 mocht dus wel nog! Manifestaties in de buitenlucht, zoals sportevenementen, werden niet verboden. Scholen moesten open kunnen blijven. Ze raadden niet aan dat de scholengesloten werden, ook niet als er een aantal gevallen waren. Schoolfeesten en schooluitstappen en schoolreizen van meerdere dagen raadden ze af, maar reizen moesten niet geannuleerd worden. Dat hing af van de instellingen zelf.
Werk moest blijven doorgaan. Als er echter een mogelijkheid was om meer telewerk te doen, dan kon dat door de bedrijven georganiseerd worden. Alle vergaderingen die niet heel belangrijk waren, gingen best niet door of enkel via teleconferentie. Ook vroegen ze bedrijven flexibiliteit om werknemers vroeger en later te laten beginnen en stoppen om het gebruik van het openbaar vervoer te spreiden, alhoewel ze geen probleem zagen om dat te gebruiken.
Zo klaar als pompwater: alles veel te tam en zo ontliepen ze hun verantwoordelijkheid of ‘schoven die af’! Hoe kan men dat anders noemen? Men beweerde dat alle maatregelen gebaseerd waren op wetenschappelijke adviezen. Ze noemden dat ‘fase 2’ van de uitbraak en zegden dat die nog moesten versterkt worden, maar dat het belangrijk was om in die fase te blijven. Minister De Crem riep daarop de provinciegouverneurs naar zijn cabinet omdat zij, samen met de burgemeesters, de maatregelen op het terrein moesten afdwingen of met andere woorden ‘concretiseren’. Beter kon men niet doen om tot een versnipperde situatie te komen!!! De reacties bleven dan ook niet uit.
Bart De Wever (gesteund door andere politici waaronder een aantal andere burgemeesters) zei “alle begrip” te hebben “voor de moeilijke situatie waarin de federale regering beslissingen moest nemen” maar hij vond dat de ministers als enige bevoegd waren om de coördinatie van een nationale gezondheidsproblematiek op zich te nemen. “Wanneer de regering, op basis van de aanbevelingen van experts, meent dat er een ernstige dreiging voor de volksgezondheid is die ingrijpende beperkingen van het openbaar leven wettigt, dan moet ze de federale fase van het rampenplan afkondigen”. Bij een nationaal rampenplan kan het gecoördineerder en ook veel sneller gaan, omdat er geen tussenstappen meer nodig zijn. Waarom toch die onduidelijkheid? Waarom geen uniforme maatregelen voor het hele land? Waarom de ene school of het ene rusthuis sluiten en de andere niet? Waarom kan een eetfestijn in de ene gemeente en in de andere niet? Organisatoren van afgelaste sport- en cultuurmanifestaties zouden het faillissement riskeren omdat ze pas overmacht kunnen inroepen als bijeenkomsten duidelijk verboden zijn.
Aanvoeren dat het te gemakkelijk is om achteraf kritiek uit brengen, gaat niet op. Dit was niet de eerste viruscrisis in ons land en er zijn zodanig veel virologen in ons land, geleid door Van Ranst, die dit moesten zien aankomen.
Overgang naar de federale fase Op 11 maart 2020, na drie nieuwe doden, besliste de regering over te gaan naar de federale fase: alle beslissingen werden voortaan genomen worden door een beheerscomité aangevuld met de minister-presidenten van de deelregeringen. De veiligheidsraad kwam vaak bijeen en dat resulteerde in maatregelen in alle geledingen van onze maatschappij.
Eén van die maatregelen is het verbod om zich van het binnenland naar de kust te begeven, ook voor tweedeverblijvers, ook tijdens de Paasvakantie. Op Facebook wordt er gesuggereerd dat er ’s nachts meer verkeersdrukte is dan bij dag maar dat er dan geen politie zou te bespeuren zijn. Ziehier enkele nooit eerder geziene beelden.
Het ligt niet in mijn bedoeling om uit te weiden over alle genomen maatregelen of er commentaar over te geven. Ik wil er enkel over kwijt dat ze slechts aarzelend genomen werden en vaak te weinig afdoende antwoorden gaven op de vragen van de betrokken categorieën. De Nationale Veiligheidsraad moest al te vaak bijeenkomen om maatregelen te corrigeren, aan te vullen of te verlengen. De genomen acties werden wel bijna dagelijks aangevuld, maar verwarring en onduidelijkheid bleven bestaan. Om maar één sprekend voorbeeld te geven: de ordediensten, mochten boetes geven maar deden het vaak niet … omdat ze zelf niet wisten wat nu wel of niet mocht. Er werd uit het oog verloren dat coiffeurs en coiffeuses hun klanten niet op afstand kunnen bedienen. De samenscholings- en verplaatsingsregels gaven al te vaak aanleiding tot verschillende interpretaties.
Voor de rest verwijs ik naar mijn bronnen en naar de refertes die ik hier en daar in mijn tekst vermeld, naar websites en ministeriële besluiten.
(vervolg op 27 april in deel 2: over rustkuizen, gehandicaptenzorg, tekort aan beschermingsmateriaal, ...)
Hier volgt dan de tweede reeks met uitspraken van onze burgemeester. Ik heb ze geplukt uit zijn artikels die hij wekelijks of half-wekelijks schrijft voor ‘Knack’. Zijn voorraad is dus nog niet uitgeput. Hij legt daarmee vaak de vinger op de wonde. De burgers, niet allemaal, maar vele toch houden daarvan en als dat dan gebeurt in een schilderachtige taal, dan boek je daarmee dubbel zo veel succes.
Over collega’s – politici (13) Ben Weyts wil de honden van de stroomhalsband en de automobilisten aan de elektronische ketting. Ze mogen zich nog voortbewegen aan het tempo van een ezelskar.
In elke regering dat ons land rijk is zit er een wijsneus die van automobilistjes pesten zijn bijberoep heeft gemaakt.
Politici praten over de Verlichting maar denken dat het gaat over de lamp boven hun hoofd.
Beke en Rutten zijn behoudsgezinde roeptoeters die over democratie praten zoals een prostituee over hoofse liefde.
Een politicus die niet schrijft, heeft niets te zeggen.
De koffiekamer van het parlement is belangrijker dan het halfrond.
Er is niets christelijks in de politiek, behalve het kruisigen van elkaar. Het parlement is de plek où on parle et où on ment
Straks worden de Kamerleden nog gemummificeerd en in een cryokamer* gestopt (* de patiënt wordt tot 3 maal per dag, blootgesteld aan een extreme koude van -85°C.)
Het grondwettelijk hof is eerder een asielcentrum voor uitgerangeerde politici dan een eerbiedwaardig rechtscollege.
Jo De Roo, onderwijsspecialist van de Open VLD, haalde de carnavalsburgemeester van Aalst door de mangel alsof deze zelf de Joodse carnavalswagens getrokken had.
Wie niet ziek wordt van het coronavirus, wordt het van deze politiek.
Twintig jaar ronddwalen in het Huis van Wantrouwen aan de Wetstraat hebben me achterdochtig gemaakt voor de neuroses van de macht. Scepticism became a moral duty.
Over de regering (8) De Wever kan rustig achteroverleunen en wachten tot Michel achterovervalt.
De restregering van Michel I hangt nu aaneen met spuug en paktouw.
De voortzetting van deze restregering is therapeutische hardnekkigheid met een opgewarmd lijk.
Het begrotingsgat die de Zweedse coalitie gedolven heeft, is nu al groter dan het gat in de ozonlaag
It takes two to tango. De bemiddelende koningskoppels, Reynders-Vande Lanotte, Bourgeois-Demotte, Coens-Bouchez en Dewael-Laruelle kwamen nooit verder dan een surplace, laat staan een pas-de-deux, noch op de partituur van Vivaldi, noch op de noten van Zweedse boomzagen.
Hun enige verbindingslijm is het slijm van het griepvirus (over de huidige regering en steunende oppositie)
Het is de Vivaldisering van het coronavirus.' (nota: Vivaldi = poging om regering te vormen met socialisten, liberalen, groenen en christen-democraten)
Over de Vlaamse regering: Het is hoog tijd dat Jan Jambon het Mechelse koekoeksjong Bart Somers uit het Vlaamse nest duwt
Over de sport (16) Het kan de supporters niet schelen of hun idool een verkrachter is of hun club een witwasmachine, als ze maar winnen.
Smeerolie heeft geen kleur in de labyrinten van het casino van het voetbalkapitalisme.
Michel Dhooghe:"Als één van ons corrupt is, dan zijn we dat allemaal". Qua bekentenis kan dat tellen.
Wie 27 jaar in een beerput rondzwalpt en niets geroken heeft, is ofwel reukloos onbekwaam ofwel medeplichtig door het deksel er op te houden. Het is tijd dat Michel zijn jezuïetenpij inruilt voor een boetekleed
Voetbal is voor de FIFA een hefboom voor zakkenvullerij en persoonlijke ijdeltuiterij.'
De FIFA is een vlindertuin voor louche types en witteboordcriminelen.
De transfermarkt is zelfs geen koehandel meer, waar alles nog beklonken wordt met een handdruk, maar doet meer denken aan een Afrikaanse kamelenmarkt met slavenhandelaars in krijtpak, Rolexen om de pols en een optrekje in Monaco
Voetbalbobo’s: een kruideniersras dat graag in status handelt maar in euro’s denkt.
Over de UEFA: Eigen volk eerst. Het wereldje hangt van jeuk en incest aan elkaar.
De clubs doen alsof de margarinegeur al uit de boterhamtrommeltjes van de spelers komt.
Onze profclubs klagen nu putten in de grasmat omdat ze van het veld geschopt zijn door een griepvirus.
“FIFA MAFFIA" is verplichte lectuur voor elke voetbaljournalist, maar die beperken zich meestal tot het Moeder Theresa gehalte van Vincent Kompany of de cupmaat van de laatste WAG van Steven Defour"
Een profvoetballer betaalt minder RSZ dan een poetsvrouw.
Mijn wetsvoorstel zal me geen logediner opleveren, maar draaien naar de wind is voor de haan op de kerktoren
Over het milieu – het klimaat (1) Stadsmussen zijn volgens de Vlaamse bouwmeester verheven boven boerenzwaluwen.
Over de Vlamingen (2) Zet twee flaminganten samen, dan heb je drie meningen, vier ruzies en straks vijf partijen. Het gaat hier om een opbod 'Wie is de grootste Vlaming''
Ik ben geen aanhanger van het kortebroekenflamingantisme
Over de maatschappij (10)
Op de vraag ‘Zijt ge gelukkig getrouwd’ antwoordt hij ‘Zij is gelukkig, ik ben getrouwd. Grapje’
Geitenwollensokkenvaders met zo’n babydraagtuigje op hun buik, proefballonnenblazersensemble
Humoristen en racismebestrijders moeten vandaag in tijden van carnaval op hun tenen lopen en de randen van hun teennagels uitkuisen.
We hebben Zwarte Piet vermoord en hem vervangen door een roedel bleekscheten met roetsmeren.
Accijnzen worden verkocht als een zondebelasting.
Geloven is niet meer weten wat de waarheid is. We geven onze onwetendheid de verheven naam van God. Als er een bloemetje bloeit, een vogeltje fluit en een bijtje zoemt is het de wondere wereld van God, maar als een tsunami have, goed en levens van arme hongerlijders uit hun krotten blaast en spoelt, mag de Oppermeester niet aangesproken worden.
Pasals we een coronacoalitie krijgen in de Wetstraat ga ik in quarantaine, begin ik te hamsteren en bestel ik een gasmasker'
Onze hangjongeren liggen opgehokt in hun kot en onze beugelbekjes mogen niet meer leren in de klas.
Als de pers een doorgeefluik wordt van regeringsmededelingen en met marsepein omwikkelde tragiek, dan blijft de realiteit verborgen achter hun mondmasker.
De Molenbeekse Bronx, waar getatoeëerde multiculturele analfabeten, stoned van hun eigen wietkweek, mekaars ruiten uitgooien, en zo stijf staan van het spul dat ze de beet van de politiehond niet meer voelen.
Zorg voor de medemens, solidariteit, hartverwarmend... Mooi! Bedankt!
De cijfers We worden elke dag banger gemaakt voor de gevolgen van het coronavirus als we de curves zien met cijfers die eigenlijk de juiste niet zijn omdat niet elke besmette persoon met of zonder symptomen kan getest worden. Dat gebeurt enkel bij diegene die in een hospitaal opgenomen wordt. Het aantal in een hospitaal opgenomen patiënten klopt dus wel.
Hoe komt dat toch? Het schoentje zou niet zozeer knellen bij de capaciteit van de laboratoria, maar wel bij de staalafnames en de opvolging. Die stalen moeten afgenomen worden door artsen of verpleegkundigen die moeten beschikken over het juiste beschermingsmateriaal en wissers. En ze moeten de vraag ook kunnen volgen. Dus, dat vraagt een zeer grote mobilisatie.
Ook over het aantal overledene is er twijfel omdat men vreest dat de cijfers van de rusthuizen niet correct doorgegeven worden.
De voorschriften streng opvolgen Het is bovendien jammer genoeg steeds weer nodig de voorschriften van de regering te herhalen: “blijf in uw kot, niet naar de kust rijden of komen, social distancing en handen wassen met zeep”. Wij zullen het nooit meer vergeten! Maar er zijn spijtig genoeg nog steeds ongelovigen of sterker nog kwaadwilligen die er zich niet aan houden.
Informeren is toch de opdracht van de pers!! Ik behoor wel niet tot de pers, maar maak ik dezelfde ‘fout’ als de klassieke media als ik hier vandaag alweer een artikel breng over de verspreiding van de besmetting, over de opnames in het hospitaal of over de intensieve verzorging of over het aantal overledene?
Natuurlijk doe ik dat in de eerste plaats omdat het voor ons allen een verschrikkelijke belevenis is., waar een mens moeilijk of zelfs onmogelijk onverschillig bij kan blijven. Maar ik heb nog een tweede belangrijke reden. Wat gebeurt er in onze gemeente om het virus te bestrijden en om het leed te lenigen van al wie getroffen wordt door de ziekte? Niet dat wij een groot aantal besmettingen tellen in Middelkerke. Sciensano geeft elke dag een nieuwe stand van zaken over het aantal nieuwe besmettingen, hospitalisaties en overlijdens ten gevolge van het coronavirus. Nu zijn ook overzichtscijfers vrijgegeven. Op 3 april waren er in Middelkerke 22 bevestigde besmettingen of 1 per 872 inwoners (sterftecijfers per gemeente zijn er op dit moment niet).
Een nieuw bezoek aan de Okay Op 2 april 2020 begaf ik mij voor de derde keer sinds de veiligheidsraad maatregelen trof, naar de Okay en tot mijn grote vreugde, blijdschap, tevredenheid of geruststelling of hoe je het ook wil noemen, waren er verschillende maatregelen genomen om de bescherming voor het personeel en het cliënteel te verbeteren. Aan de ingang stond een personeelslid dat ervoor zorgde dat er altijd twee ontsmette winkelkarren klaarstonden. Aan de broodstand wordt de klant nu aangemaand beschermingshandschoenen aan te trekken vooraleer niet-verpakt brood aan te raken. Twee dozen met handschoenen staan daartoe ter beschikking. Aan de kassa wordt de klant nu gescheiden van de kassier door middel van een plastieken scherm. Aan de kassa wordt ook de ‘social distancing’ op de grond gematerialiseerd. Ik kan me niet van de indruk ontdoen en dat geldt bijlange niet enkel voor de Okay, dat bepaalde maatregelen er veel vroeger hadden kunnen/moeten komen. Ik denk nu bijvoorbeeld nog aan 'bewaker aan de ingang met thermometer', ontsmetten van winkelkarren (nu OK), dragen van mondmaskers zeker door het personeel, zonodig door er te laten bijmaken door Belgische bedrijven, uitvoeren van meer testen, ... Zou het kunnen dat er na de besmettingen in China geen grondige analyse uitgevoerd werd van alle problemen die zich konden stellen en wat daar tegen zou kunnen/moeten gedaan worden?
Hartverwarmend bezoek aan Middelkerkse 80-plussers Op 2 april 2020 kregen wij het bezoek van een lid van het gemeentepersoneel dat deel uitmaakte van een bezoekersteam, vooral samengesteld uit vrijwilligers uit de administratie, waarvan de gebruikelijke dagtaak nu wegvalt. Het is/was de bedoeling om zoveel mogelijk van de 1.354 geregistreerde 80-plussers in de gemeente een bezoekje te brengen om te weten te komen of ‘alles OK’ was. De bezoekers kregen de richtlijn aan te bellen, de woonplaats niet te betreden en op veilige afstand te blijven. Ze waren voorzien van mondmaskers en handschoenen. “We vragen hen in eerste instantie hoe het gaat en wijzen op een aantal belangrijke diensten die we voor hen aanbieden, zoals een maaltijd aan huis of poetshulp.We overhandigen een brochuremet de Middelkerkse handelaars die leveren aan huis en een folder met nuttige telefoonnummers. Als er niemand thuis, laten we die achter in de brievenbus. Op die manier willen we hen toch een vangnet en een luisterend oor aanbieden”, zegt schepen voor participatie Natacha Lejaeghere.
‘Tegoare voe mekoar’ is de slagzin van de gemeente. Een terecht trotse Natacha voegt hieraan toe ‘Echt chapeau, die flexibiliteit en solidariteit voor de medewerkers voor wie dit toch een drastische ommezwaai betekent in hun dagelijks leven.' Van mijn part ook ‘mijn hartelijke gelukwensen voor de initiatiefnemers en voor de leden van het bezoekersteam.’
Welzijnsdiensten op volle toeren Het gemeentebestuur biedt ook heel wat zorgondersteuning aan vanuit het Welzijnshuis. Het organieke personeel wordt daarin bijgestaan door collega’s uit andere diensten. “Onze dienst maaltijden aan huis heeft het logischerwijs erg druk nu het wijkrestaurant gesloten is. Dankzij de solidariteit van andere collega’s kan het keukenpersoneel in het Welzijnshuis het nog bolwerken. Zo is het ook met andere logistieke diensten. Dat is hartverwarmend.”, zegt Dirk Gilliaert, bevoegd voor heel wat diensten in het Welzijnshuis. Wie zin heeft om zijn/haar handen uit de mouwen te steken kan een oproep om hulp van het lokaal dienstencentrum beantwoorden. De mondmaskers dienen voor het personeel dat weer aan de slag gaat (poetsvrouwen, containerpersoneel…) en de zorgsector van Middelkerke.
Concreet zijn ze op zoek naar: *Helpende handen die willen stoffen snijden *Helpende handen die willen de stofdelen naaien tot een mondmasker *Materialen zoals dik geweven katoen, elastiek 6 à 7 mm, stikgaren
Het mondmasker moet zonder plooien gemaakt worden.
Bibliotheek Middelkerke start met 'takeaway' tijdens de 'lockdown' De bevoegde schepen Eddy Van Muysewinkel: “We hebben enkele weken geleden onze vernieuwde bibliotheek, de Bib XL, gelanceerd, waar we willen inzetten op meer digitale toepassingen. Deze coronacrisis is een uitgelezen moment om nieuwe vormen van ontlenen te bekijken. Deze takeaway service is zo’n ideetje. Zo wordt de social distancing gegarandeerd. Ook al is de bibliotheek gesloten, we proberen toch onze vaste klanten te blijven bedienen. Wie nood heeft aan boeken, dvd’s, cd’s of spelletjes, kan daarvoor toch terecht in de bibliotheek.”
Het principe is simpel: je meldt via de website middelkerke.bibliotheek.be (of via 059 31 99 10) welke items je zou willen ontlenen en de bib medewerker zet ze voor je klaar. Je haalt dan de producten op een afgesproken uur op. De enige voorwaarde is wel dat je lid bent van onze bib.
Bibliothecaris Erwin Vermeiren: “Nu veel mensen zeeën van tijd hebben, is het een goed moment om boeken te lezen of om nieuwe games en muziek te ontdekken.”
Besluit Wij moeten allemaal dankbaar zijn voor de initiatieven van de gemeente en van particulieren om in de eerste plaats mensen in nood bij te staan op een ogenblik dat een ramp van dergelijke omvang en met dergelijke vreselijke gevolgen ons treft. We zijn bijlange nog niet aan het einde van ons lijden. Velen onder ons zullen nog een hele tijd bezorgd blijven voor ouders en grootouders, eenzame dagen moeten slijten, veelal door het afsnijden van de contacten met familie en vrienden. Gebrek aan sport en ontspanning weegt daar wel niet tegenop maar wie van ons kijkt er niet naar uit? Alhoewel niemand het echt weet, zou het wel eens kunnen dat de coronacrisis nog een hele tijd aanhoudt. Iedereen zal het wel met mij eens zijn dat veel van onze medeburgers een pluim verdienen voor wat ze voor ons presteren, ook al moeten ze dat soms doen in een omgeving die hen niet voor 100% beschermt. Dankbaarheid is niet genoeg, maar toch ‘Hartelijk dank!
‘Getuigt’ is misschien een verkeerd woord! Ik ben zelf, gelukkig voor mij, niet besmet en ik heb ook gelukkig niet op de één of andere manier van dichtbij kennis gemaakt met de ziekte.
Alles wat ik erover weet, heb ik gezien op TV of gelezen in de krant … of gelezen op een facebookpagina. Die laatste berichten zijn, naar het schijnt, wel niet 100% betrouwbaar maar de bijdrage van Chris Niville op zijn eigen pagina is daar volgens mij een uitzondering op.
Gemeenteraadslid, tevens ‘weërultkapur’, fervent supporter van KVO, beheerder van de facebookgroep ‘Je bent van Westende als…’, heeft een lijst opgemaakt van wat we niet meer mogen of kunnen of moeten. Hij heeft dat uitstekend weergegeven! Let wel, ik heb de lijst niet aangepast nadat nog verschillende maatregelen gewijzigd werden.
Manicure dicht Plantencentra dicht Microfoons vrt-vtm met plastic afgedekt Wielerklassiekers afgelast Kledingzaken gesloten Ardennen afgesloten Steeds 1,5 m afstand van elkaar Maggie De Block komt niet meer naar buiten Schoonheidsinstituten dicht Sportcentra dicht Glastonbury afgelast Speeltuinen toe Formule 1 afgelast Voetbalcompetitie afgelast Restaurants dicht Kust, niet naar toe gaan 10miles afgelast Pedicure dicht 2de verblijf niet naar toe gaan Recyclageparken gesloten Doe-het-zelfzaken dicht Sauna dicht Misschien geen Olympische spelen Fitness toe Brussels Airlines niks meer Cafés dicht Hondenkapsalons dicht Schoenwinkels gesloten Grenzen met buurlanden dicht Luchthavens dicht Hospitalen, apothekers, voedingszaken open 20 maart 2020 reeds 37 doden in België Nu 4032 doden in Italië Blijf in uw kot, ik herhaal, blijf in uw kot! Oh ja, de kapsalons zijn ook open....
Hij is gelukkig niet besmet. En toch kan ik aannemen dat hij het moeilijk had: geen voetbal, misschien straks geen KVO meer, geen basket spelende kinderen meer, geen gemeenteraden, maar, … de kapsalons bleven open! Op zijn facebookpagina vroeg hij zich af, samen met zijn collega’s, ‘Bin Ich ein Untermensch?’. Hij beweerde dat hij geen 2 meter van zijn klanten kan blijven. Dat hij dat toch moest doen, vond hij DWANGARBEID! Nochtans staat op zijn pagina een video die toont hoe dat toch kan. Met dank aan de Chinese haarkappers en aan Bianca die hem erop attent maakte.
Einde goed, alles goed. Op 24 maart 2020 werd beslist dat de kappers mogen sluiten.
Maar goed, laat ik nu maar eens schrijven wat achter de titel van mijn artikel zit.
Ik wilde op 19 maart wat inkopen gaan doen! Ja, een mens moet toch eten. Maar, ik ben wat ze oud noemen en dus loop ik volgens de medici een groter gevaar om besmet te worden. Risicopatiënt heet dat. Ik geef eerlijk toe dat ik wat ongerust ben voor mijn vrouw en voor mezelf. Ik panikeer niet, maar ik volg de richtlijnen en ik neem geen risico’s. Aangezien wij ertoe uitgenodigd worden om onze voedingswaren zoveel mogelijk bij de lokale handelaars te kopen, moest ik dus naar het dichtstbijzijnde grootwarenhuis ‘Okay’, want er zijn geen kruidenierswinkels meer in Westende en Lombardsijde.
Mijn bezorgde dochter in Limburg en mijn bezorgde zoon in Gent, zegden dan wel ‘Maar laat je boodschappen toch thuisbrengen of stuur je lijstje met gewenste artikels naar de ‘Collect en Go’ van de Colruyt. Goed idee, natuurlijk, ware er ook maar één warenhuis dat thuisbezorgt en ware de ‘Collect en Go’ maar niet in Nieuwpoort gelegen, want daar mag je niet naartoe. 'Express Carrefour', uit de deelgemeente Middelkerke, doet dat normaal wel, maar op mijn vraag antwoordden ze dat ze niet mogen thuisleveren in de aanliggende gemeenten, op straf van 250 euro. Sinds wanneer is Westende een aanliggende gemeente van Middelkerke? 'De Spar', lid van de Colruyt-groep, eveneens uit Middelkerke, blijkt het nu wel te doen. Ik zal eerstdaags eens een bestelling plaatsen. Mijn Nederlandse schoondochter, juist over de grens, bood aan om onze boodschappen te komen doen, maar de grenzen zijn nu gesloten. Het aantal besmettingen, het aantal zieken opgenomen in de intensieve zorgen van een kliniek en het aantal overledene gaan in een steile curve omhoog en dus voel ik mij niet gerust om buiten te komen. Ik wist ook niet wat men in het warenhuis allemaal deed om de klanten (en het personeel) optimaal te beschermen. Ik had geen mondmasker maar ik vond het toch maar beter een paar handschoenen aan te trekken. Ik reed dus alleen, mijn echtgenote mocht niet mee omdat er maar één gezinslid het warenhuis mag binnengaan, naar Lombardsijde en ik verwachtte dat zowel Westende als Lombardsijde er als spookdorpen zouden uitzien. Op de klassieke uitzonderingen na, waren er inderdaad nauwelijks auto’s of fietsen te zien. Ik dacht ook, houd je maar klaar als de politie je doet stoppen en ze willen weten waar je naartoe rijdt. Bewijs dat maar eens. Zeg maar niet dat je naar Nieuwpoort moet, naar de bank , dat je een familielid gaat bezoeken in het rust- en verzorgingstehuis ‘Ten Anker’, dat je een eenzame schoonzuster wat gezelschap gaat houden. Neen, doe dat maar niet want het mag niet! Politie heb ik echter niet gezien. Ze moeten zeker in eerste instantie toeristen en tweedeverblijvers terugsturen? Ze schijnen zich regelmatig te verplaatsen en ik hoorde op zaterdag dat ze afspraken gemaakt hebben met de instanties (Google Map, Waze, …) die de chauffeurs normaal inlichten over waar er politiecontroles gebeuren, om dat in deze crisistijd niet te doen.
Ik was nogal vroeg aan de Okay: 09u19. Vooraleer een kar uit de standplaats te rijden, trok ik mijn handschoenen aan. Iemand tijdens zijn incubatietijd, dat is de tijd waarin iemand besmet is, maar nog geen ziekteverschijnselen vertoont, kan dus ook iemand besmetten. Als zo iemand de kar vóór mij gebruikt heeft, ja dan … Een personeelslid stond aan de ingang en gaf de binnenkomende een briefje met daarop de tijd van aankomst. Elke klant mag inderdaad maar 30 minuten in het warenhuis rondlopen. Ik vroeg mij af of ik nu mijn eventueel besmette handschoenen mocht gebruiken om iets uit een rek te nemen. En bij het opnieuw starten van mijn wagen moest ik die dan uitdoen en daarna mijn stuur nog eens extra afvegen met handgel? Maar die had ik niet bij! Thuis heb ik dan maar gedurende 20 à 30 seconden mijn handen gewassen met zeep. Mochten we nu gerust mijn waren uitpakken en verorberen?
Heb ik nu juist gehandeld? Blijkbaar niet!
Volgens viroloog Steven Van Gucht waren mijn handschoenen “totaal nutteloos”. Het gevaar van het virus zit hem volgens hem niet in het contact met handen, aangezien de virusdeeltjes niet via de huid of het bloed verspreid worden. Je loopt enkel risico als die deeltjes in je mond, neus of ogen terecht komen, en daartegen helpen handschoenen niet. Ook via handschoenen kunnen virusdeeltjes dus in je gezicht komen.
Het is toch zo moeilijk om voor alles een remedie te vinden en zeker voor diegene die het moeten voorschrijven. Het is ook niet eenvoudig, door het groot aantal voorschriften en de manieren waarop ze moeten uitgevoerd worden. Met mijn verhaal heb ik zeker niet te bedoeling de getroffen maatregelen aan de kaak te stellen of te betwijfelen. Natuurlijk niet! Integendeel! Ik vind zelfs dat men niet streng genoeg kan zijn. Waarom geen algemene maatregelen voor gans Europa of nog beter, waarom zendt de VRT de maatregelen van andere landen uit? Als die verschillen van de onze, dan is dat toch zeer verwarrend?
Mijn bewondering en dankbetuiging aan alle mensen die zich dagelijks inzetten voor ons welzijn in deze verschrikkelijke crisistijd, kunnen dan ook niet oprecht genoeg zijn.
Op 10 maart 2020 werd de pers, zoals gewoonlijk daags voor een gemeenteraad, uitgenodigd om meer duiding te krijgen in verband met de punten die op de volgende raad zouden besproken worden.
Om jullie niet te overdonderen met gemeentelijk nieuws, zal ik mij beperken tot de gemeentelijke werken die op de vergadering aangekondigd werden.
Onze landwegen Over een periode tot 2025 voorziet Middelkerke in totaal 2.800.000 euro voor het structureel onderhoud en herstel van gemeentelijke landwegen, waarvan 800.000 euro in 2020. Welke weg eerst aan bod komt, zal blijken na het opstellen van de geplande prioriteitenlijst. Het gemeentebestuur vindt namelijk dat landwegen in topvorm een belangrijke beleidsprioriteit zijn zowel voor het landbouwverkeer als voor allerlei recreatieve doeleinden, zoals fietsen. Voetpaden en parkeerstroken evenals de verbetering van de kwaliteit van het asfalt, worden gepland. Na een gedetailleerde aanbesteding wordt een centrale aannemer aangesteld die de straten binnen het budget moet aanpakken. Daarnaast wordt volop werk gemaakt van veilige fietsverbindingen tussen Mannekensvere, Schore en Sint-Pieters-Kapelle.
Nutswerken voor vernieuwen van de zeedijk Ons gemeentebestuur wenst dat de Koning Ridderdijk van Westende een echte metamorfose ondergaat: meer groen, meer veiligheid, meer beleving en meer zon. Daarom … Na de paasvakantie 2020 starten onder de leiding van Fluvius, eventueel bijgestaan door andere maatschappijen, enkele voorbereidende nutswerken (water en elektriciteit), die men weliswaar niet groot en ingrijpend kan noemen, aan de Koning Ridderdijk in Westende. De grotere werken starten in het najaar van 2020. Momenteel werken de ontwerpers volop aan de omgevingsvergunning, die eind maart ingediend moet worden. Samen met Natuurpunt, Agentschap Natuur en Bos en de afdeling Maritieme Dienstverlening en Kust bereidt het gemeentebestuur ook een heuse ‘helmgrastransplantatie’ voor. Vanuit het Westhoekreservaat in De Panne wordt in de loop van april/mei een grote hoeveelheid helmgras overgebracht die moet dienen voor de aanleg voor de zogenaamde grasdijk. In afwachting van de definitieve bestemming wordt het helmgras opgekweekt in de Middelkerkse Warandeduinen. Tegen de zomer van 2023 moeten de werken afgerond zijn. Dit project wordt mee gerealiseerd met steun van het SARCC Project (Sustainable and Resilient Coastal Cities) van de Europese Unie en de Afdeling Maritieme Dienstverlening en Kust. De eerste fase van de vernieuwing kost 20 miljoen euro. De totale vernieuwing kost 52 miljoen. Het gemeentebestuur was van plan een infomoment voor inwoners en handelaars te organiseren, op donderdag 26 maart om 18 u. in beachclub De Kwinte, maar het coronavirus laat dat niet meer toe.
Fietsen van Lombardsijde naar Nieuwpoort wordt een heel stuk veiliger en aangenamer De tram zien ze in Lombardsijde-dorp al een tijdje niet meer, maar straks kunnen de fietsers veiliger fietsen tussen Lombardsijde en het Albert-monument in Nieuwpoort. Om fietspaden aan te leggen in vervanging van de tramsporen, moesten werken uitgevoerd worden in drie fases: 1. Wegnemen resterende tramsporen en opritten; 2. Effen leggen van aanwezige steenslag; 3. Asfalteren: toplaag en fietsmarkeringen Het nieuwe fietspad bestaat uit twee delen: - van aan de Santhovenstraat tot aan de Okay: éénrichtingsfietspad richting Nieuwpoort Ter hoogte van het warenhuis Okay werden een oversteekplaats, voor voetgangers en fietsers, en een snelheidsremmer aangebracht. De fietsers moeten er oversteken en het oude fietspad rechts verder volgen.
- van aan de Okay tot aan het Albert I – monument: tweerichtingsfietspad
De bushalteplaats is wel aangegeven, maar waarom is er geen ruimte voor de bus voorzien?
Op woensdag 18 maart vanaf 10.30 was de plechtige inhuldiging gepland. Actieve senioren van de seniorenraad zouden het fietspad inrijden, als ‘eerste echte gebruikers’. Helaas kon ook dat niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen
Brengt ‘Zon en Zee’ weer wat leven in de Westendse dorpsbrouwerij?
Niet alleen de gemeente voert in Westende werken uit. Twintig jaar na de dramatische sluiting van het vakantiecentrum ‘Zon en Zee’ om er een asielcentrum van te maken, roert er weer heel wat in de Essex Scottishlaan/ Vakantiestraat. Ik schreef daarover al in een artikel op 10 juni 2019 “dat de toekomst er voor het domein weer rooskleuriger zal uitzien.“ In 2018 werd ‘Zon en Zee’ gesplitst in 2 grote onderdelen: de firma's ‘Zon en Zee New nv’ en ‘Zon en Zee Zuid nv’. ‘Zon en Zee New nv’ is een project van de ondernemende familie Dobbelaere onder de leiding van de ouders Louis en Christiane Dobbelaere-Dewulf, in samenwerking met hun kinderen Veerle, Katrien en Jan, die samen met hun respectieve partners Christophe Bouve, Koen Van Nevel en Stefanie Surmont instaan voor verkoop, verhuur, hotelaccommodatie en bouw van het project, dat de naam ‘West Bay’ kreeg. Sedert 1 mei 2019 is de bouw van een nieuw vakantieresort gestart. Er worden een 200 – tal vakantie-appartementen gebouwd. De verkoop startte op 1 juni 2019. Vanaf de zomer 2020 zouden de appartementen ‘instapklaar’ zijn.
Ziehier de foto’s van een gepland gebouw, links, en rechts van wat er reeds verwezenlijkt was op 10 maart 2020.
Op het onderstaand plan zien we duidelijk hoe ‘Zon en Zee New’ er zal uitzien. De twee oranjegekleurde blokjes zijn de appartementen die het eerst zullen opgeleverd worden.
Hieronder twee foto’s van de werken aan de ondergrondse parking.
Natuurlijk schrijf ik deze week over het coronavirus!!!
Welk virus is dat? Hoe heeft die epidemie/pandemie zich verspreid? Coronavirus of Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) ‘dankt’ zijn naam aan de krans (in het Latijn corona) rond de virusdeeltjes. Eind 2019 vond in de Chinese miljoenenstad Wuhan een uitbraak plaats van een tot dan toe onbekende variant van het virus. De besmetting wordt in verband gebracht met een vismarkt waar ook levende dieren, zoals otters, dassen en slangen, illegaal werden verhandeld. De markt werd daarop gesloten.
Sommige onderzoekers menen dat ook de vleermuis hierin een rol zou kunnen gespeeld hebben.
Welke zijn de symptomen van de ziekte? Infectie met het virus veroorzaakt griepachtige symptomen en leidt bij sommige patiënten tot longontsteking. De luchtwegen worden geïnfecteerd en daarom zijn hoesten, een droge of één met slijm, keelpijn en een loopneus de meest voorkomende symptomen. Net als andere luchtweginfecties kan het coronavirus hoofdpijn, pijn in je lichaam, vermoeidheid en verwardheid veroorzaken. Koorts is een veelvoorkomend symptoom, dus je moet altijd je temperatuur controleren als je denkt dat je misschien besmet bent. Meer dan 38 graden koorts kan daarop wijzen.
Het virus kan dodelijk zijn, maar is dat in de overgrote meerderheid van de gevallen niet. Als de longen door de aandoening het lichaam niet meer van voldoende zuurstof voorzien, kunnen andere orgaanfuncties uitvallen of kunnen er complicaties optreden bij patiënten die al aan bepaalde ziektes lijden, zoals diabetes. Zo kan het virus tot de dood leiden.
Hoe en hoe snel verspreidt het virus zich? Dagelijks vernemen we via alle media hoeveel mensen er in de wereld al besmet en gestorven zijn. Er wordt gezegd en geschreven dat er op 100 besmette één sterft. En die aantallen stijgen maar. We zitten nog steeds in een stijgende curve. Het is dan ook logisch dat iedereen erover spreekt, op verschillende tonen: angstig, ongerust, oplettend of lachend. Van die laatste categorie zijn er steeds minder.
Ongerustheid? Angstig? Natuurlijk, als de meest vooraanstaande politica van Europa, ervan uitgaat dat een groot deel van de bevolking (tot 70%) besmet zal raken. Hoe snel dat zal gebeuren, dat laat ze wel in het midden. Ze is wel geen waarzegster en ze heeft ook ooit al eens gezegd ‘Wir schaffen das’ in verband met het aantal migranten in haar land, en dat is ook niet uitgekomen. Maar toch …
Ook de virologen zeggen nagenoeg éénstemmig dat het virus als een verwoestende tsunami op ons afkomt als we niet meteen draconische maatregelen nemen. Het schijnt bovendien dat oudere personen meer gevaar lopen op besmetting en om te sterven. Ik beweer nu wel niet dat ik met een bang hart uitkijk naar de toekomst of dat ik mij in paniek wil opsluiten in een bunker omgeven door prikkeldraad met een levensmiddelenvoorraad tot aan het einde van de crisis.
Neen, maar men kan nooit voorzichtig genoeg zijn en daarom kijk ik elke dag uit naar de voorzorgsmaatregelen die regering, provincie en gemeenten nemen om hun bevolking zo goed mogelijk te beschermen. Gemiddeld blijken mensen zo’n vijf dagen na blootstelling aan het virus de eerste symptomen te vertonen. Maar er zijn ook mensen die dat pas later doen. Er wordt aangenomen dat het virus overgedragen wordt via kleine druppeltjes die bij het hoesten of niezen vrijkomen uit neus, keel of longen. Die druppeltjes komen dan in de lucht terecht en dalen vervolgens neer. Het is voorlopig nog niet geweten hoelang het virus in de lucht kan blijven en zich zo verder verspreidt. Hoest en nies daarom in de binnenkant van je elleboog.
Gebruik papieren zakdoekjes.
Hoe kan (en moet) men zich daar persoonlijk tegen beschermen? Ziehier wat Prof Marc Van Ranst van de KU Leuven, die tegenwoordig niet weg te denken is van het scherm, en zijn collega’s - virologen aanbevelen teneinde zich persoonlijk te beschermen tegen het virus.
Was thuis frequent de handen met warm water en zeep; dat hoeft niet met dure producten. Daarna best zo weinig mogelijk je gezicht, ogen en mond aanraken. Voor onderweg kan je een antibacteriële handgel gebruiken. In beide gevallen moet je 20 à 30 seconden met het wasproduct over je handen wrijven. In sommige situaties kan het nuttig zijn om een mondmasker te dragen. "Mensen die zelf ziek zijn, kunnen er een dragen om ervoor te zorgen dat ze hun druppeltjesinfectie niet doorgeven naar andere mensen. Of mensen die zieke mensen verplegen, kunnen er eentje van dragen om zelf niet ziek te worden. Maar daar stopt het. Verder is maskers dragen niet nodig. Die beelden van mensen met een masker op straat, dat is gewoon een verspilling.” Vermijd grote groepen en menigten.
Houd individueel afstand van mensen, twee meter, bijvoorbeeld. "Zover geraken die druppeltjes niet.” Schud geen handen, knuffel niet en geef geen kussen. Bedek mond en neus bij het hoesten en niezen. Vermijd contact met mensen die hoesten en koorts hebben. Kook/bak vlees en eieren goed voor gebruik. Vermijd contact met wilde dieren en boerderijdieren.
Wat doen als je toch besmet wordt? Bel NIET de huisarts. Blijf thuis en ziek uit. Pas als de klachten sterk verergeren en je echt medische hulp nodig hebt, bel je de dokter. Ga zeker niet naar het dokterskabinet!
Welke maatregelen worden door de overheid genomen? Het nemen van die maatregelen is ontzaglijk moeilijk. Er zal altijd wel iemand, lees categorie, benadeeld/teleurgesteld worden. Er werd zeer veel gesproken, geaarzeld en gehandeld. Dat laatste misschien wat laat. Het duurde weliswaar een tijdje eer we bij ons een eerste besmetting en daarna een eerste dode moesten betreuren.
De VRT houdt een dossier bij (zie ‘Bronnen’ hieronder) waarin alle mogelijk informatie over het virus verzameld wordt en waarin alle mogelijke vragen beantwoord worden over de gevolgen voor de mens, voor de dieren, voor de economie, voor de beursnoteringen, voor de politiek, voor de sport, Enz… We konden alles lezen over de uitbreiding van China naar het eerste Europees land en van daaruit de verdere verspreiding door vakantiegangers die terugkeerden van hun skivakantie in Noord-Italië. We konden volgen wie in quarantaine moest gaan, … We hoorden geluiden over het werk in de labo’s, optimistisch in het begin, maar later pessimistischer voorspellingen dat er pas een vaccin zou zijn binnen anderhalf jaar. Bij mijn keuze van een onderwerp voor deze week heb ik nooit de intentie gehad om een resume weer te geven van de talloze bladzijden en websites over het coronavirus. Het is maar bij me opgekomen toen Middelkerke er een rol moest in spelen. In een eerste fase gaf het federaal niveau alleen maar ‘adviezen’ en het stond de lokale niveaus vrij daar rekening mee te houden. Dat viel niet in goede aarde bij een paar toppolitici.
Er werd een maatregel uitgevaardigd waarbij evenementen met meer dan 1000 deelnemers niet meer konden. Die werd omzeild. Men zou maar 999 mensen toelaten. Onbegrijpelijk! Men wilde in West-Vlaanderen dat alle gemeenten dezelfde initiatieven namen en daarom vergaderen 64 burgemeesters bij de provinciegouverneur. Rekening houdend met die afspraken en met de maatregelen van het Agentschap Zorg en Gezondheid vaardigde burgemeester Jean-Marie Dedecker enkele beschermende maatregelen tegen het Coronavirusuit geldig tussen donderdag 12/03 en maandag 13/04/2020.
Men kon die maatregelen allesbehalve hard noemen. En nochtans zei iedereen maar luider en luider dat we moesten vermijden dat de ziekte bij ons een even snelle en ruime uitbreiding zou nemen als in Italië. Ze werden echter achterhaald en voorbijgestoken door de derde fase van de acties van de federale regering (Nationale Veiligheidsraad), die ‘drastisch’ genoemd worden. Ze blijven geldig tot 3 april. Daarna valt de Paasvakantie van zaterdag 4 april tot en met Paasmaandag 19 april 2020.
Ziehier wat allemaal beslist werd door de Nationale Veiligheidsraad:
Horeca Vanaf vrijdagavond 13 maart 2020 middernacht sluiten alle restaurants, discotheken en cafés. Afhalen en leveringen kunnen wel nog, bijvoorbeeld in de frituren. Ook drive-ins zijn nog toegestaan. Hotels blijven open, behalve hun restaurants.
School Alle lessen op scholen worden vanaf maandag 16 maart 2020 opgeschort en dat blijft zo tot aan de Paasvakantie op 3 april. Er komt op de scholen gratis opvang voor kinderen waarvan de ouders zelf moeilijk opvang voor hun kinderen kunnen voorzien. De leraars worden immers doorbetaald. De regering roept met aandrang op kinderen niet door hun grootouders te laten opvangen.
Ook voor kinderen van gezondheidswerkers komt er prioritair opvang. De omkadering van de kinderen wordt verzekerd, op zijn minst voor mensen die werken in de gezondheidszorg, en voor kinderen voor wie het niet mogelijk is om andere opvang te voorzien dan door oudere mensen. Het gaat niet om een strakke lijst. Op die manier moeten onder andere de ziekenhuizen en rusthuizen kunnen blijven draaien. Heel wat bedrijven vragen tijdelijke werkloosheid voor ouders die geen opvang vinden zoals dat gebeurt voor ouders waarvan een kind thuis in quarantaine moet zitten.
De vraag is natuurlijk hoe groot het aantal op te vangen kinderen zal zijn. Wat zal het verschil zijn tussen opvangen en lesgeven?
De crèches blijven open. Rusthuizen Worden gesloten. Niemand kan nog op bezoek voorlopig. Enkel strikt noodzakelijk personeel wordt toegelaten. Ziekenhuizen Het is vanaf 14 maart 2020 verboden om een niet-dringend bezoek te brengen aan een ziekenhuis, zowel een algemeen ziekenhuis, een universitair, een revalidatie- en een psychiatrisch. Er worden geen dringende ingrepen uitgevoerd (vb knieprothese) en geen dringende consultaties gehouden. Enkele bevolkingsgroepen mogen wel nog binnen: vrijwilligers en stagairs, ouders van minderjarigen die verblijven op de afdeling pediatrie, kraamzorg of neonatologie, onmiddellijke naasten van mensen in een kritieke of eindelevensfase, begeleiders bij noodzakelijke consultaties, onderzoeken of ingrepen (maximum één begeleider per patiënt).
Winkels Winkels die essentiële diensten leveren (apothekers, voedingswinkels en winkels voor dierenvoeder) blijven continu open. Alle andere winkels, ook markten, blijven open tijdens de week, maar sluiten in het weekend. Op zaterdagmarkten zijn alleen voedselkramen toegelaten en de kramen worden verder uit elkaar geplaatst. Er is geen reden om te hamsteren, vinden de politici: door winkels leeg te halen, verhinder je alleen maar dat andere mensen een evenwichtig voedingspatroon kunnen aanhouden. De voorraden volstaan om al de noden te vervullen. Kappers en schoonheidssalons Moeten in het weekend de deuren sluiten, net als andere niet-levensnoodzakelijke winkels. In de week zijn ze wel open. Maar enkel op afspraak of bij iemand thuis. Zo blijft het contact één op één. Openbaar vervoer De regering roept bejaarden op thuis te blijven en als het echt niet anders kan overdag naar de winkel te gaan. Het openbaar vervoer blijft verzekerd, maar de overheden vragen het gebruik te beperken tot hoogstnoodzakelijke momenten en buiten de piekuren. Om fysiek contact tussen bestuurders en reizigers zo veel mogelijk te vermijden, zal betalen met cash niet meer mogelijk zijn. De NMBS gaat dan weer werken met ‘visuele controles’. Rijopleidingen en -examens Worden opgeschort vanaf maandag 16 maart. De beslissing slaat op de rijopleiding, het vormingsmoment, het terugkommoment en de nascholing in het kader van vakbekwaamheid en de theoretische en praktische examens voor het behalen van het rijbewijs. De autokeuring voor burgers die door het coronavirus de wettelijke verplichtingen niet kunnen naleven, wordt uitgesteld. Evenementen Alle recreatieve, culturele, sportieve en folkloristische activiteiten, groot of klein, publiek of privé, worden geschrapt. Dierentuinen en -parken, cinema’s, musea en bibliotheken zijn gesloten. Erediensten gaan niet door. Burgerlijke huwelijken in kleine kring kunnen plaatsvinden. Grote trouwfeesten in de kerk of een feestzaal niet. Begrafenissen gaan uiteraard wel door maar wel in intieme kring. Bedrijven Blijven open, maar thuiswerk wordt gestimuleerd. Inburgering De klassikale lessen Nederlands en inburgeringslessen worden opgeschort. Gevangenissen Bezoeken worden opgeschort. Ter compensatie krijgen de gedetineerden een belkrediet van 20 euro om contact met familie te onderhouden. De temperatuur van alle inkomende gedetineerden wordt gecontroleerd. Nutsvoorzieningen De levering van elektriciteit en gas gaat gewoon door. Hetzelfde geldt voor onder meer de huisvuilophaling.
Bijgehouden tot en met 14 maart 2020.
De regering -wijst erop dat de politie bevoegd is om op te treden, overtredingen vast te stellen en eventueel te beboeten. -roept iedereen op zijn verantwoordelijkheid op te nemen en solidair te zijn. -belooft de socio-economische compact te bestuderen en op korte termijn te evalueren
De Vlaamse regering -trekt 100 miljoen euro uit voor crisiswaarborgen voor bedrijven die problemen ondervinden om hun schulden te betalen -voorziet een eenmalige premie van 4.000 euro voor ondernemingen en zelfstandigen die tot 3 april permanent moeten sluiten. Dat is al zeker het geval voor cafés, restaurants en discotheken. Wie alleen in het weekend moet sluiten (alle andere winkels behalve voedingswinkels, apotheken en winkels voor dierenvoeding) kan 2.000 euro krijgen. Voor al deze winkels en horecazaken zou daar 160 euro per dag bijkomen als ze langer dan 21 dagen moeten sluiten. -verstuurt de aanslagbiljettengrondbelasting niet in mei maar pas in september, te betalen tot eind november.
Besluit Ik hoop dat ik met mijn artikel een overzicht heb kunnen geven van de toestand van de coronagevolgen en van de maatregelen die daartegen genomen werden. Natuurlijk worden die maatregelen niet op gejuich onthaald. De mensen die er het hardst door getroffen worden, roepen natuurlijk snel en luid dat ze financieel moeten ondersteund worden. Hopelijk neemt onze bevolking zijn verantwoordelijkheid op en volgt iedereen plichtbewust de voorschriften van de overheid. De genomen maatregelen kunnen niet alle gevaren voor verspreiding van de ziekte vermijden. Er zijn heel zeker nog veel voorbeelden van plaatsen waar mensen samenkomen: aan de kassa van de warenhuizen, privéfeestjes, crèches… Misschien zullen er nog meer maatregelen volgen? Hier en daar zal nog moeten bijgestuurd worden. Sommige beweren dat de maatregelen nogal verwarrend zijn. Ik vind dat niet. Iedereen is nu al aan het zoeken naar de beste manier om te ‘overleven’. Misschien brengt de crisis ook iets positief mee: minder egoïsme, meer solidariteit? Laten wij hopen dat de piek van de curve vlug bereikt wordt en dat de wetenschappers er snel in slagen om een geneesmiddel te vinden … en op de markt te brengen.
Ik wens in elk geval aan iedereen die getroffen wordt door de crisis het allerbeste, vooral sterkte aan de zwaarst getroffen mensen die een geliefde moeten betreuren. Ik wens de besmette een spoedig herstel toe. Ik wens diegene waarvan het bedrijf of club of organisatie zwaar getroffen worden, veel moed en kracht om weer recht te kruipen. Weliswaar minder erg, maar ik wens de sportliefhebbers die hun favorieten gedurende langere tijd zullen moeten missen, veel geduld.
= het laatste nieuws met duiding van redacteuren, achtergronden, columns, opinie, wetenschap, https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/03/01/vragen-aan-marc-van-ranst/
Boek 7 van Jean-Marie Dedecker: “Geen Blad voor de Mond”
Op 11 oktober 2019 stelde Jean-Marie Dedecker in ‘De Branding’ zijn zevende boek voor. Het draagt de titel ‘Geen blad voor de mond’, wat aansluit bij enkele titels van zijn vorige boeken waarvan jullie hieronder het kaftblad zien met daarop de afbeelding van Jean-Marie. Hoe een mens toch verandert!. Zie https://winkel.doorbraak.be/p/geen-blad-voor-de-mond-jean-marie-dedecker/
JMD schrijft elke week een column in ‘Knack’ en het juist verschenen boek bundelt 96 van die columns die verschenen tussen 04.09.2016 en 07.07.2019. Ook ‘Vrank en Vrij’ was zo’n verzameling van 85 stukjes. Ze worden graag gelezen, uiteraard vooral door zijn aanhangers, omdat hij daarin zegt wat hij denkt en wat veel Vlamingen denken. “Ongezouten en gepeperde analyses’ en ‘scherpzinnige en ongezouten meningen’ lezen we op de respectieve achterkaftbladen van beide boeken. Dat hij daarmee op veel tenen trapt, van andere politici, van klimaatactivisten, van tegenstanders van kernenergie en van vele andere, is een waarheid als een … jullie weten wel. Zijn schrijfstijl en woordkeuze kunnen niet anders dan veel mensen aanstaan. Hij slaagt erin een glimlach te ontlokken, soms ook van gematigde tegenstanders. Ik heb al een keer een artikel gepubliceerd met 50 van zijn leuke uitspraken en ik ben een nieuwe reeks aan het verzamelen. Hij gebruikt ook nieuwe woorden die je niet in een woordenboek vindt, neologismen heet dat met een geleerd woord. Enkele voorbeelden: treurmis, populismofobie, catastrofisme, bumperen van kinderen, … Op het kaftblad van zijn nieuwste boek wordt hij de populairste Vlaamse politieke columnist van deze eeuw genoemd. Als dat geen eer is! Als dat geen goede reclame is!
“Lezen, dat is mijn valium, een middel om te ontstressen", zegt Jean-Marie Dedecker aan de ondervrager die passie voor boeken in zijn stem waarnam. "Ik lees elke dag 30 minuten tot een uur, kranten niet inbegrepen. Ik heb Latijn-Grieks gevolgd. Je leert daar lezen." Taalvirtuositeit, daarvoor heeft hij een zwak. "Misschien omdat ik zelf veel schrijf. Dat roept bij mij een gevoel van jaloersheid op."
In zijn boek ‘Eén tegen allen – Memoires’ hebben we hem al goed leren kennen, in zijn jeugd en in zijn run naar de top van onze maatschappij. In zijn optredens als oppositielid in de gemeenteraad of op donderdag in de Kamer voor Volksvertegenwoordigers of als burgemeester sinds 1.1.2019, leren we hem beter kennen als politicus. Via de gebundelde columns ontdekken we verder welke zijn harde en eerlijke gedachtegang is in veel onderwerpen die dagelijks opduiken op televisie en in de geschreven media.
Daar kom ik verder in dit artikel op terug.
Welke vijf boeken hebben dan wel zijn leven veranderd?
Nummer 1: “Een Man’, een roman waarin de Italiaanse journaliste Oriana Fallaci het rauwe verhaal beschrijft van de Griekse verzetstrijder Alexandros Panagoulis, met wie ze in de jaren 70 een verhouding had. JMD: "Dit boek heeft een enorme indruk op mij gemaakt. Ik vind dit een van de beste boeken die ik ooit heb gelezen. Het grijpt je bij de keel. De martelingen, de vernederingen, ... Dit gaat over de onmogelijkheid van dit leven.”
Nummer 2 Het verhaal van een staalmagnaat die in al zijn activiteiten wordt dwarsgezeten door de overheid die symbool staat voor het ondermijnen van originaliteit en zelfredzaamheid. De Russisch-Amerikaanse schrijfster en filosofe Ayn Rand geldt als groot pleitbezorgster van het kapitalisme. JMD: “Dit is werkelijk een subliem geschreven boek met een grote literaire waarde. “
Nummer 3 Een vrouw daalt de heuvel af, in de wetenschap dat de terugtocht voor haar fysiek niet meer haalbaar is. In het dal gaat ze zitten in afwachting van haar laatste moment. Ze blikt terug op de bewoners van het dorp waar ze woont, ook op haar grote liefde die veel te vroeg gestorven is. JMD: "In ons taalgebied hebben we veel mooie literatuur, maar dit is echt een pareltje. Het gaat over niks, over een vrouw die haar eenzaamheid beleeft. Maar het is zo gevoelig. Elke zin in dit boekje vind ik zó mooi."
Nummer 4 De Brit Theodore Dalrymple wordt gekoesterd door veel rechtse politici. "Leven aan de onderkant" is het relaas van een psychiater over het leven in de onderklasse en een aanklacht tegen de mentaliteit die mensen daarin gevangen houdt. JMD: "Dit zou verplichte literatuur in de scholen moeten zijn". "Dalrymple vecht hier tegen de welzijnsknuffelaars die de armoede eigenlijk in stand houden. Hij heeft dit geschreven in 2001, voor de opkomst van de politieke correctheid. Voor mij is dit een beetje als een ideologische bijbel."
Nummer 5 Bokser en bad boy Mike Tyson vertelt over zijn ruige jeugd in New York en zijn snelle opmars naar de top van de bokswereld. Hij gaat ook de schaduwkant van zijn leven niet uit de weg. JMD: "Geen literair hoogstandje maar een boeiend en eerlijk verhaal van iemand die opklimt en vervolgens van hoog naar laag valt, en dat allemaal ook nog eens durft te zeggen. Hij is doodeerlijk en daar hou ik van. Dat is mijn libertaire geest die hier spreekt."(= filosofie gericht op volkomen maatschappelijke vrijheid)
Welke eigenschappen van JMD vinden we daarin terug? Dedecker is ook een soort verzetstrijder (nr1) en een dwarsligger (nr2). Als één van de weinige politici ‘snijdt hij doorheen het politieke landschap’. (kaft) Het mooiste voorbeeld? Openlijk de strijd durven aangaan met de klimaatkruisvaarders is niet aan iedereen gegeven. Als niet-politiek correct volksvertegenwoordiger, openlijk durven schrijven wat je denkt, is even zeldzaam als een wonder.
Dat hij graag leest over mensen die zoals hijzelf opgeklommen zijn in de maatschappij (Nr5) dat lijkt mij logisch. Dat hij bestrijders van de armoede waardeert, evenzeer. (Nr4) Dat zijn gevoelige snaar zo geraakt kon worden (Nr3), dat wist ik nog niet. En dat voor iemand waarover ik, in één van de bronnen over hem, las dat hij een ‘in West-Vlaamse klei gevormde ruwe bolster’ zou zijn. Hard en gevoelig gaan vaak samen, schijnt het!
De inhoud van ‘Geen blad voor de mond’
De inleiding Dedecker heeft voor zijn boek een mooie inleiding geschreven met als titel ‘Ik zet mij in voor een wereld die de mijne niet is’, een bondige samenvatting van een aantal toestanden van onze moderne samenleving die hem tegen de borst stoten en die hij voor een groot deel wijt aan het feit dat ‘modern’ synoniem geworden is van ‘multicultureel’. De problemen die hij aankaart, zijn het vervagen van normen, intolerantie, het wegvallen van zorg voor elkander, de openlijke nieuwe vormen van seksualiteit, het aan banden leggen van de vrije meningsuiting. Hij klaagt de uitwassen van de migratie en van de islam aan. Volgens hem mag men de mens zijn keuzes niet ontnemen. Hij is bezorgd over de pampering van de militairen, over de al te felle afzwakking van de autoriteit in het onderwijs, over de opvoeding van onze jeugd die tegen steeds minder opgewassen is, over de antidiscriminatiegekte, over de overlast aan nieuwkomers en de gevolgen daarvan op het gebied van normvervaging en taal. Hij beklaagt er zich over dat ‘zijn’ auto, zijn stokpaardje, vroeger zijn vrijheid, steeds meer uitgemolken wordt door de belastingen. Hij vindt dat onze markten steeds meer overspoeld worden met Chinese en Indische producten en dat Europa ‘irrelevant’ geworden is op de wereldmarkt.
De columns Ik heb eens nageteld … Welke onderwerpen worden het vaakst behandeld?
Besluit Ik lees graag boeken waarin de auteur hard aankijkt tegen onze moderne maatschappij, vooral omdat ze zo zeldzaam zijn. JMD claimt voor zijn werken ‘gezond verstand, eerlijkheid en rechtvaardigheid’. Dat zijn eigenschappen die voor een buitenstaander niet altijd gemakkelijk te beoordelen zijn. Wie al zijn boeken gelezen, ja zelfs bestudeerd heeft, zoals ik, kan vaststellen dat hij alleszins consequent is. Om te oordelen of hij al die gaven blijvend waar zal kunnen maken als burgemeester en als volksvertegenwoordiger, is het nog een beetje te vroeg.
Werd de eerste grote stap voor een nieuw casino nu eindelijk gezet?
De pers en supporters-gemeenteraadsleden werden op 24 februari 2020 uitgenodigd op een persmoment ‘naar aanleiding van een ontwikkeling in het gunningstraject van de speelzaalconcessie voor het nieuwe casino’.
Dat kon voor niets anders dan een gunstige mededeling zijn. En inderdaad. Een schijnbaar tevreden, ja zelfs fiere burgemeester, betrad met zijn schepenen (-1) en met de glimlach het lokaal. Hoe kon het ook anders, er staan het gemeentebestuur of liever de gemeente, namelijk een grote zak vol met centen te wachten. Het goede nieuws waarvan men de pers en dus de bevolking in kennis wilde stellen was dat de biedingsfase van de gunningsprocedure voor de uitbating van de speelzaal in het toekomstig casino, succesvol afgerond is.
Hoe verliep de selectie van de uitbater van de speelzaal? Het gemeentebestuur had vooraf bepaald dat de hoogte van het bod de beslissende factor bij de toekenning zou zijn. De selectiecriteria vermeldden onder andere een jaarlijks concessiebedrag van minimaal 1.000.000 euro. In het casinodossier van het vorig bestuur had een niet-weerhouden kandidaat bij de eerste gunningsronde nog 480.000 euro geboden. In de tweede ronde verlaagde Napoleon Games het bod naar 185.000 euro. Daarvan moest de gemeente nog 100.000 euro per jaar doorstorten naar de Maritieme Dienst der Kust voor de erfpacht van de zeedijk. Vanaf de indienstneming van het nieuw gebouw, moet het huidig bestuur die uiteraard ook betalen.
Jean-Marie Dedecker kon dan ook niet nalaten geen ‘steentje’ maar een ‘zware steen’ te smijten naar de vorige beleidsploeg, omdat hij naar eigen zeggen maar niet kan begrijpen waarom dat bedrag zo laag werd onderhandeld. Hij had destijds al gesuggereerd dat die verlaging wees op voorkennis, m.a.w. Napoleon Games zou geweten hebben dat zij toch de vergunning zouden krijgen. Het biedingsproces verliep in twee fases, waarbij de kandidaten de mogelijkheid hadden om hun eerste bod nog te verbeteren dankzij een recht van opbod”. (artikel 1592 van het Gerechtelijk Wetboek) Dat betekent dat een kandidaat binnen de vijftien dagen na de toewijzing het recht heeft een hoger bod te doen. Het college van burgemeester en schepenen stelde op vrijdag 21 februari 2020 een definitieve rangschikking van de ingediende offertes vast. Er waren vier kandidaten die, om in de sfeer te blijven, 'de gok waagden'.
Ze voldeden alle aan de selectiecriteria. 1. Grand Casino de Dinant–Infinity Gaming, die vanaf de zomer 2021 voor vijftien jaar het Oostendse casino zal uitbaten in vervanging van ‘Partouche’ 2. ECK NV–Napoleon Games, huidige uitbater van de Middelkerkse speelzaal 3. Golden Palace NV 4. Belcasinos NV–Groupe Partouche.
Napoleon Games was geselecteerd om een offerte in te dienen, maar deed dat tenslotte niet.
En … wie werd uiteindelijk geselecteerd? Het wordt de Belcasinos NV van de Franse groep ‘Partouche’. Zoals gezegd selecteerde men de bieder met het hoogste bod. De geselecteerde bood namelijk 2,5 miljoen euro per jaar tegenover 1,7 miljoen euro voor Golden Palace en tegenover iets meer dan 2 miljoen voor de groep rond het casino in Dinant.
Dat bedrag van 2,5 miljoen euro per jaar is bijzonder hoog en overtreft alle verwachtingen.
De gemeente had geschat maximaal een bod van 1,2 miljoen euro binnen te krijgen. De gemeente schrijft het toe aan de huidige marktsituatie, aan het spel van opbieden en omdat veel kansspelaanbieders een casino moeten uitbaten om ook online actief te mogen zijn. De vergoeding in Middelkerke is de hoogste van de kustcasino’s. Blankenberge ontvangt 850.000 euro, Oostende 1.400.000 euro en Knokke 1.550.000 euro.
Wie is die toekomstige uitbater van de speelzaal? Omdat ik het natuurlijk niet gewoon ben om met bedragen van miljoenen euro’s om te gaan, blijf ik altijd voorzichtig en ik vraag mij dan altijd af of men daar met 100% zekerheid staat kan opmaken. Vandaar mijn vraag aan de burgemeester of zo’n kansspelfirma wel betrouwbaar is. Hij verzekerde mij dat daar een ploeg advocaten op gezet werd. Bovendien zou de firma Partouche een uitstekende reputatie hebben. De groep werd in 1973 gesticht door Isidore Partouche, een radio-elektricien, gekomen uit Algerië. Het feit dat ze in Frankrijk 39 casino’s uitbaten, zou natuurlijk een ernstige referentie moeten zijn.
De Kansspelcommissie is een commissie van de Belgische Staat, opgericht bij de wet van 7 mei 1999, met als doelstelling onder meer om de speler/gokker bescherming te geven. De taak van de commissie is drieledig: advies verstrekken, vergunningen uitreiken en controles uitvoeren. De commissie valt onder de Federale Overheidsdienst Justitie. Een controle van de solvabiliteit, die aangeeft of een organisatie in staat is om op korte en lange termijn aan haar betalings- en aflossingsverplichtingen te voldoen, behoort ook tot de bevoegdheid van de commissie die eventueel de licentie van het casino kan intrekken. Of de gemeente daarmee zeker is om elk jaar zijn 2,5 miljoen euro te ontvangen, is niet duidelijk. Laten we echter de vreugde van ons bestuur over de gunstige afloop van de selectie, maar liever niet verstoren.
En hoe zit het nu met de bouw van het casino zelf? Ook het gunningstraject voor de bouwopdracht is nu echt van start gegaan. Onlangs nodigde het gemeentebestuur de vier kandidaat-bouwteams uit voor een verplichte toelichtingsvergadering. Ter herinnering, dat zijn Nautilus, NES ION holding (Waregem), Versluys Invest en Casino Middelkerca. Zie hiervoor mijn vorig artikel 'Middelkerke: nieuw casino nog niet in de steigers, maar toch' ... in de map Casino op 25.11.2019. Alle mededingers kregen er toelichting over belangrijke administratieve en ruimtelijke eigenschappen van de opdracht. Ze kregen inzicht in het belang van de relatie van het casinoproject met de nieuwe zeedijk en konden op hun beurt vragen stellen over het bestek en de ideeën van dit project. De burgemeester: “Het is niet omdat we nu meer geld ontvangen, dat het nieuwe casino ook duurder mag uitvallen. Nee, voor 35 miljoen euro kan er absoluut iets moois worden gebouwd.” Het gemeentebestuur zette samen met de juridische adviseurs en de experten een projectplatform op dat de snelheid, transparantie en objectiviteit van dit gunningstraject moet garanderen. Burgemeester Dedecker wenste alle kandidaten veel succes en hamerde nog eens op het belang van het casinoproject voor Middelkerke.
Tegen 1 juni 2020 moeten de vier kandidaten hun projectvoorstellen indienen.
Wie betaalt de bouw? Het vorig bestuur deed hiervoor een beroep op privé-investeerders. Wie dat waren en hoe dat in zijn werk zou gaan, daar kon ik nog niet achter komen. Zijn zij het die alles zullen uitbaten? Janna Opstaele beweerde ooit dat de bouw geen cent zou kosten aan de gemeente en dat ze zelfs winst zouden maken. Reken maar eens uit op basis van een jaarlijkse concessievergoeding van 180.000 - 100.00 euro, gedurende dertig jaar. Dat brengt dus 2.400.000 euro op, maar de aanleg van de omgeving en uitbreiding van de zeedijk zou wel op de rekening van de gemeente komen. De kostprijs van die zeewering bedroeg 6.750.000 euro.
Het huidig bestuur heeft ervoor gekozen zelf de bouwkosten te betalen. Waarom? De concessievergoeding dekt volledig de bouwkost van het nieuwe casino dat begroot is op 35.000.000 euro. Hierin is de prijs van de zeewering begrepen. Die uitbating loopt over een termijn van vijftien jaar en wordt quasi automatisch verlengd met nog eens vijftien jaar. Naast de 75 miljoen (2x15x2,5 miljoen) verwacht de gemeente ook ettelijke miljoenen aan inkomsten voor de opbrengst van concessies voor de ondergrondse parking, de verhuring van restaurants, een evenementenhal en een hotel van 60 kamers. Daarenboven moet de gemeente dan ook niet meer betalen als het zelf iets wil organiseren zoals het champagneweekend, bubbels, stripfestival, TV-programma's, enz ...
Er hangt wel nog een schadeclaim van 8 miljoen boven hun hoofd voor het afblazen van het vorig project. De rechtbank in eerste aanleg in Brugge moet daarover nog een vonnis vellen.
Op 18 februari 2020 werd de Meiboom geplant op het gebouw waar de gemeenteschool van Westende na de volgende zomer weer zijn intrek zal in nemen. Ik hoor het ze al zeggen “Hij is daar weer met zijn gemeenteschool”. Neen, wees gerust, dat zal niet gebeuren!
De pers, waartoe ik, met de goede wil van het gemeentebestuur, half en half behoor was op het evenement uitgenodigd. Niettegenstaande de toegang tot zo'n werf voor onbevoegden normaal, om veiligheidsredenen, terecht verboden is, werd ons de kans geboden om alles eens van dichtbij te bekijken en er zelfs een woord uitleg over te krijgen. De pers werd samen met het schepencollege en met de schooldirectie rondgeleid. Wel, ik moet zeggen dat ik ervan onder de indruk was. Mijn titel spreekt boekdelen. Weten jullie hoe zo'n bouwwerf in elkaar steekt of wat daar allemaal komt bij kijken? Als dat niet zo is, dan kunnen mijn (onvolledige) indrukken misschien een deeltje van die sluier helpen oplichten?
Wie voert het werk uit?
Welke betekenis heeft een Meiboom? Het plaatsen van een meiboom op de nok van het dak is een traditie die teruggaat tot de Middeleeuwen. Ook vandaag nog willen vele bouwers met dit oude gebruik voorspoed en geluk afroepen over hun nieuwe (t)huis. De meiboom staat daarbij symbool voor stevigheid en duurzaamheid van de woonst. In sommige gemeenten is dat nog een erg levend ritueel dat gepaard gaat met feestelijkheden en uitingen van liefde voor de gemeente waarin men woont. De boom wordt vaak geplant op 1 mei, of op de vooravond daarvan, als de ruwbouw bijna klaar is.
Foto van Gino Ester
Toestand op 28 november 2019
Vergelijk bovenstaande foto’s maar eens met die van 18.2.2020 hieronder.
De vooruitgang van de werken verloopt volledig volgens de planning: “De nieuwe Duinpieper is bijna helemaal winddicht: het dak staat erop en veel ramen en vensters zitten erin. We zijn erg tevreden dat de aannemer zich voor de resterende bouwperiode volop kan concentreren op de technieken en de afwerking.”, stelt schepen van onderwijs Natacha Lejaeghere. “Het ideale scenario is voor het bouwverlof opleveren, zodat de juffen en meesters rustig hun splinternieuwe klassen kunnen inrichten. Ik ben trouwens ferm onder de indruk van de lichtinval en de grootte van de ruimtes. Ik kan me perfect voorstellen dat de kinderen en leerkrachten het hier enorm naar hun zin zullen hebben. Ik vind het trouwens ‘de max’ dat de aannemer z’n werknemers bedankt voor hun inzet met het opzetten van de meiboom” Volgens de bouwleiding hebben de stormen van de afgelopen weken geen invloed gehad op de werkzaamheden: ”We hebben onze planning dusdanig geschikt en gefaseerd. Op vandaag zijn er dertig arbeiders tegelijk actief, maar dat aantal kan straks nog oplopen tot vijftig.”
Op 1 september zal het nieuwe schooljaar dus zeker kunnen starten in de nieuwe school.
Zonder bijbedoeling, alleen omdat ik dat straf vond, zonder te vergelijken, maar ik kon het niet nalaten te herhalen wat we lazen in de kranten en zagen op TV: wegens de uitbraak van het coronavirus moesten de Chinezen een noodziekenhuis van 25.000 m² groot bouwen en daarvoor kregen ze 10 dagen tijd. Vierduizend bouwvakkers uit de hele provincie werden dag en nacht ingeschakeld om dat te verwezenlijken. Men baseerde zich daarvoor op plannen van een noodziekenhuis dat in 2003 in Peking moest opgetrokken worden in zeven dagen, tijdens de SARS-epidemie. Er werd gebruik gemaakt van zogenaamde ‘prefabs’, voorgebouwde units en onderdelen die eenvoudig gecombineerd kunnen worden.
Ik wil jullie nog meer goedbedoelde overwegingen van de schepen voor Onderwijs Natacha Lejaeghere niet onthouden: “Het gebouw is volledig future proof. De duurzame energietechnieken, het overvloedige licht en groen en de stijlvolle gevelafwerking moeten van de Duinpieper een warm nest maken voor de 120 leerlingen. Misschien creëert het nieuwe schoolgebouw wel een aanzuigeffect op nieuwe leerlingen? De Duinpieper is alleszins op de groei ontworpen zodat we dit unieke comfort bij een stijgend leerlingenaantal kunnen blijven aanbieden. Maar in eerste instantie zijn we erg gelukkig dat we onze leerlingen en leerkrachten kunnen onderbrengen in een veilig, duurzaam en toegankelijk schoolgebouw.” Is dat niet goed/mooi gezegd?
Veiligheid op de werf Wie aandachtig zo’n werf bekijkt, wat ik uiteraard deed, stelt vast dat daar enorm veel komt bij kijken op het gebied van organisatie/coördinatie en veiligheid/preventie.
De kans op ongevallen in de bouwsector is relatief hoog. Bij het vergelijken van alle sectoren, zouden ongevallen in de bouw de hoogste kans op een fataal gevolg met zich meebrengen, met méér dan het dubbele van het gemiddelde van alle andere sectoren. Welke gevaren bedreigen de werknemers op een bouwwerf? - naast vallen komt ook struikelen en uitglijden vaak voor. Hoogtes, ongelijkmatige oppervlakken, obstakels, gladde oppervlakken, losliggende kabels, gaten en willekeurige materialen zijn overal op de site verspreid, dus het is geen verrassing dat uitglijd- en struikelincidenten bijna dagelijks plaatsvinden. De meest voorkomende objecten die vallen, variëren van stalen balken tot kleine handgereedschappen en veroorzaken kneuzingen, breuken, verrekkingen en verstuikingen.
-bewegende voorwerpen die voortdurend verplaatst worden met verschillende apparatuur die zware lasten in de lucht optillen of overal neerzetten.
-door het veelvuldig gebruik van hoogtewerkers en minder van ladders, kan tegenwoordig weliswaar op een veiliger manier gewerkt worden aan hoger gelegen installaties, maar toch gebeuren jaarlijks talloze hoogte-gerelateerde ongevallen. De kans op een hoogte-ongeval stijgt uiteraard wanneer de hoogtewerker te kampen heeft toegankelijkheids- en mobiliteitsbeperkingen.
-elk jaar komen talloze ernstige verwondingen en dodelijke ongelukken voort uit instortende gangen en uitgravingen, vooral op sloopterreinen, steigers en gedeeltelijk voltooide gebouwen.
-de bouwplaats is altijd stoffig. Gewoonlijk bevat het stof op de werf een mix van schadelijke fijne poeders en vezels die hoofdzakelijk de longen kunnen beschadigen, wat kan leiden tot chronische obstructieve longziektes, astma, silicose en andere longziekten.
-elk jaar zouden gemiddeld drie werknemers in de bouwsector geëlektrocuteerd worden. Hoogspanningslijnen en kabels verhogen het risico.
Het spreekt dus vanzelf dat de werkgevers de plicht hebben om iedereen bewust te maken van de gevaren op de werf: nemen van voorzorgsmaatregelen, uitvaardigen van veiligheidsvoorschriften, uitvoeren van controles, vermijden van risicovolle technieken, … Borden en goede werkkleding, schoenen en veiligheidsuitrusting helpen altijd de risico’s te verminderen. Het dragen van een helm wordt verplicht. De kleur van de helm duidt op de functie van de werknemer.
Midden in het dorp De Duinpieper wordt trouwens meer dan een school alleen. Natacha Lejaeghere: “De Duinpieper zal samen met de Calidris en De Kilt een centrale rol opnemen in het Westendse gemeenschapsleven. We voorzien een aparte ruimte voor de buitenschoolse kinderopvang en we installeren er een trefpunt van de bibliotheek.”
De schepen mag het mij niet kwalijk nemen als ik dat betwijfel. Om wat leven in de Westendse dorpsbrouwerij te brengen, zal wel wat meer nodig zijn. Wat waar is, men heeft vanaf de school een mooi zicht op de omgeving. Ziehier een paar foto’s:
Foto van Gino Ester
Bronnen Artikel in ‘Het Laatste Nieuws’ door Timmy Van Assche 18.02.2020 E-mail van de gemeente met de mening van schepen voor Onderwijs Natacha Lejaeghere
Er staan tegenwoordig heel veel werken op stapel. Dat betekent letterlijk dat ze in aanbouw zijn. Sommige zijn zopas gestart, sommige krijgen al vorm en soms wordt er al een Meiboom op geplant en bij nog andere mag men verwachten dat ze straks in gebruik kunnen genomen worden. Voor veel werken werd de start- of instapdatum meegedeeld. Ik vond het dus nuttig eens in één enkel artikel een stand van zaken op te maken en te publiceren.
Ik zal ze behandelen in de volgorde van vermoedelijke afwerking. Het ‘Casino’ is er niet bij. Dat komt wel in een afzonderlijk artikel.
Het parkeergebouw in de Badenlaan De bouw startte op 22 oktober 2018. Het is nu reeds open voor gebruik. Alleen de betaalterminals moeten nog geïnstalleerd worden. Ondertussen kunnen de gebruikers in de eerste weken, de parking gratis testen. De parking wordt door de gemeente zelf uitgebaat. Met drie verdiepingen en een dakniveau biedt het gebouw plaats aan 443 wagens, waarvan 20 in een aangekochte garagebox.
Beide foto’s van Dirk Biermans
Fietspad Lombardsijde Hoe lang duren de werken? Als het weer gunstig is, duren de werken van 17 februari tot en met de eerste week van maart in drie grote fases: 1. Wegnemen resterende tramsporen en opritten; 2. Effen leggen van aanwezige steenslag; 3. Asfalteren: toplaag en fietsmarkeringen in de week van 1 maart
Foto in ‘Het Nieuwsblad’ van 13.2.2020 van Dany Van Loo
Hoe zal het nieuwe fietspad eruitzien? Een volledig geasfalteerd fietspad in twee delen: • Van aan de Santhovenstraat tot aan de Okay: éénrichtingsfietspad richting Nieuwpoort. • Van aan de Okay tot aan het Albert I-monument: tweerichtingsfietspad. • Oversteekplaats en snelheidsremmer aan de Okay. Hoe moet het autoverkeer op de Nieuwpoortlaan verlopen? De Nieuwpoortlaan is tijdens de werken enkel bereikbaar voor éénrichtingsverkeer vanuit Nieuwpoort naar Lombardsijde. Het verkeer vanuit Lombardsijde naar Nieuwpoort verloopt via de Zeelaan en de Kustweg (N34).
Het dorpsplein wordt afgesloten voor doorgaand autoverkeer. Vanuit de Zeelaan zal het Dorpsplein niet meer als parallelle doorgangsweg voor autoverkeer gebruikt worden. Enkel fietsers kunnen nog doorrijden over het kruispunt met de Schoolstraat.
Na de aanleg van dit fietspad krijgt de oude trambedding langs de Zeelaan een grasbedekking.
Het recyclagepark, vroeger containerpark genoemd De opening van het nieuwe recyclagepark is voorzien op 1 april 2020. De reglementering inzake het containerpark, voorziet volgende wijzigingen:
-het park wordt opgedeeld in een gratis zone en een betalende zone -de tarieven voor huishoudelijke afvalstoffen en bedrijfsafvalstoffen worden opgesplitst -het te betalen tarief wordt voortaan vastgesteld op basis van gewicht in plaats van volume -het ingangstarief van 1 euro wordt afgeschaft -volgens de gemeente komt de tarievenwijziging er na een verplicht op te volgen advies van de Vlaamse afvalmaatschappij OVAM” -de opening op dinsdagavond wordt geschrapt
Gemeenteschool Vanaf 1 september 2018 verhuisde de school voor twee schooljaren naar de Calidris. De betreurde afbraak begon in mei 2019. De eerste steen werd gelegd in september 2019. Dat ging gepaard met een groot evenement. Bij de start van het schooljaar 2020-2021 zouden de kinderen, juffen en meesters van de Westendse gemeenteschool, tot hun grote voldoening/ groot geluk hun intrek kunnen nemen in een splinternieuw complex. Op 18 februari 2020 wordt de Meiboom geplant.
Sportpark
Op 27 januari startten de werken aan het in de duinen geïntegreerde nieuwe zwembad. Dat wordt de eerste realisatie op de sportsite ‘Vita Krokodiel’, de naam van het nieuw complex dat, als alles normaal verloopt, zal openen, samen met de andere faciliteiten, in de zomer van 2021. De plannen voor het bad en de aanpalende sporthal zaten al even in de pijplijn. Moeilijkheden verdere uitbating tennisvelden De gemeente heeft intussen een oplossing gevonden voor de tennisvelden, die vlak naast de bouwsite liggen. De gemeenteraad past de exploitatievoorwaarden in de erfpachtovereenkomst van de tennissite aan, zodat Bouwgroep Cordeel/Vita de bvba Tennis Middelkerke overneemt in mei 2020. “De overname van de erfpachtovereenkomst garandeert een veilig beheer van beide sites tijdens de bouwwerken”, zeggen burgemeester Dedecker en schepen Dierendonck. “Bouwgroep Cordeel/Vita kan dan ook autonoom beslissen over de uitbating van de tennisterreinen. Tot het einde van het winterseizoen blijft de tennisactiviteit in het complex gewoon plaatsvinden. Opeenvolging van de werkzaamheden Eerst werden de voetbaltribune en de kantine afgebroken. Nu is ook het verplicht archeologisch onderzoek afgerond, want bekrachtigd door het Agentschap Onroerend Erfgoed. Een gespecialiseerde firma heeft het terrein gescand op explosieven en ondertussen landschappelijke boringen uitgevoerd.In afwachting van het resultaat daarvan werd de werfsite op de parkeerplaatsen aan de Duinenweg ingericht. In maart starten de funderingswerken. Toegangen Zowel de petanqueterreinen als de tennishal blijven dan vanaf de Duinenweg, toegankelijk voor fietsers en voetgangers, via een vrijgehouden graspad. Met de auto is dat slechts mogelijk via de Westendelaan. Tot aan de start van de omgevingsaanleg, begin 2021, blijft een deel van de parking aan de Duinenweg beschikbaar. Klachten? Het gemeentebestuur beheert de werf niet. De bouwgroep Cordeel is verantwoordelijk voor de bouwwerken, de signalisatie en de veiligheid. Klachten? Stuur een e-mail naar hannes.desmet@cordeel.eu Bronnen https://www.middelkerke.be/nl/over-middelkerke/communicatie-met-burger/pers/persberichten-2019/archeologische-studie-op-zoek-naar Bouw nieuw zwembadcomplex start eind deze maand” Timmy Van Assche 16 januari 2020
De toeristische ontsluiting van Middelkerke De Provincie wil Middelkerke via een toeristische ontsluitingsweg beter verbinden met de E40 om zo het toeristisch verkeer uit de Spermaliestraat te weren om er de verkeersleefbaarheid te verhogen. Hoe zou dat kunnen gedaan worden? Er werden 5 tracés in aanmerking genomen:
- ze hebben alle vijf het rondpunt Slijpe als beginpunt en het rondpunt op de Westendelaan als eindpunt (gemiddelde afstand tussen beide = 3km580 (verschil van 320 m tussen langste en kortste) -dezelfde drie mogelijkheden voor overschrijding van het kanaal Passendale-Nieuwpoort (hoge brug, gelijkgrondse brug en tunnel) werden onderzocht -verschillen 1a: na kanaal rechte lijn naar rond punt Westendelaan 1a en 1b: ten westen van woonkorrel Slijpebrug 1b: na kanaal buigt tracé af en loopt dan dichter bij Spermaliestraat 1b: 3a en 3b hebben een minimale impact op het polderlandschap 2: loopt dichter bij bebouwing rond Slijpebrug loopt tussen 1a en 3b 2, 3a en 3b ten oosten van woonkorrel Slijpebrug 3a en 3b: -hebben als duidelijke ruimtelijk grens Slijpeduikersgeleed – Sandersgeleed -ten noorden van het kanaal volgt het tracé een traject gelegen op minimale afstand tot de kern van Middelkerke -voldoende aandacht voor buffering naar bestaande bebouwing toe 3b: na de kruising van het kanaal volgt het tracé een rechte lijn af te buigen richting de N325 (Spermaliestraat)
In het kader van het PRUP Toeristische Ontsluiting Middelkerke werd beslist om, in samenwerking met de VLM, een landbouweffectenrapport (LER) op te maken. De doelstellingen van het LER zijn om:
informatie te verschaffen aan de landbouwers over het project;
het in kaart brengen van het effect van een toekomstige toeristische ontsluiting op de landbouw, dit zowel op sector- als op bedrijfsniveau;
een overzicht te geven van de gevraagde milderende maatregelen van de betrokken landbouwers (bvb. noodzakelijke toegangen tot percelen, vraag naar herverkaveling…).
Verschillende betrokken landbouwers werden in de periode april-juni 2019 gecontacteerd en geënquêteerd door de VLM. De resultaten van die enquête werden in een eindnota van het LER gegoten, deze is integraal te raadplegen op www.west-vlaanderen.be/PRUPToeristischeOntsluitingMiddelkerke . De resultaten van het LER worden opgenomen in het milieu-effecten-rapport (MER) die momenteel in opmaak is. Ziehier wat er nog moet gebeuren:
Besluit Het antwoord op mijn titelvraag luidt dus wel degelijk: JA, het gaat vooruit. Aan een hoge snelheid zelfs. Hopelijk blijft alles betaalbaar.
Wie, zoals ik, gehecht is en blijft aan zijn dorp, heeft meestal de gewoonte aangenomen om allerhande herinneringen daaraan te verzamelen. Eén soort daarvan zijn oude postkaarten. Sinds de opkomst van internet is de manier van verzamelen wel grondig gewijzigd. Men ziet minder kartonnen of papieren exemplaren omdat het toch zo handig is daarvan digitale kopieën bij te houden. Dat geldt natuurlijk niet voor wie dat als een investering beschouwt.
Worden er nog postkaarten geproduceerd van ons dorp? Zelden of nooit. Na het verdwijnen van Zon en Zee, van ‘Ons Rustoord’, van de ‘Calidris’ (als toeristenaantrekkingspool) en van enkele campings zijn er nog maar weinig objecten die het fotograferen waard zijn. En als er toch nog iets overgebleven zou zijn, dan is het drukken van dergelijke kaarten, gezien de beperkte oplage, absoluut niet winstgevend voor onze verkopers, meestal dagbladwinkels, speelgoedwinkels, campings en souvenirwinkels.
Worden er nog postkaarten verstuurd? Waarom zou men daarvoor nog geld uitgeven? Iedereen heeft een GSM die afbeeldingen met voldoende kwaliteit kan opnemen. De toerist(e) kan zelf kiezen wat of wie het onderwerp moet zijn van zijn/haar foto’s: het strand, het zeewater, de duinen, het appartement waar men verblijft, de camperlocatie, de camping, een evenement en tegenwoordig ook meer en meer het achterland? Dat kan dan aangevuld worden met lachende staande, zittende, liggende, wandelende of fietsende toeristen die hun familie thuis kunnen vergasten of jaloers maken op hun mooiste glimlach en op hun bruingebrande lichamen. Een simpele e-mail of Instagram en gedaan met naar de winkel of de post te lopen om er (veel te dure) postzegels te kopen.
De producenten en verkopers voor wat betreft het dorp De bekendste zijn uiteraard Ern.Thill, later opgevolgd door Nels, AVM (A. Van Mieghem) uit Oostende, Arduenna uit Marche-en-Famenne, Couleur Locale, Héliotype De Graeve uit Gent (Star), Van Cortenbergh, Phototypie Desaix, Gegy, J. Prévot uit Antwerpen, Debaere uit Roeselare (voor handelszaken), Th. Van den Heuvel uit Brussel, maar er zijn nog heel wat andere kleinere firma’s (vooral uit het Brusselse) die daar precies een mooie winst in zagen.
Heel wat lokale handelaars gaven zelf postkaarten uit, al dan niet in samenwerking met één van de productiefirma’s. Het onderwerp van hun kaarten was meestal de naastliggende bezienswaardigheid. Zo waren er Irène Lefevere, Weduwe Lucie Coen, Van den Broucke (later Eddy en Monique Clarysse), Willy Roose, August Levecque, Martha Cappelle (Maison A la Pantoufle), huis Gunst. In verschillende vakantieoorden kon men eveneens postkaarten aanschaffen: Zon en Zee, Ons Rustoord, Marçunvins, Campings Albatros, Cosmos, Westende en Poldervallei.
De belangrijke Westendse verzamelaars We moeten dus teruggaan in de tijd. Het verleden van ons dorp wordt weergegeven in veel oude postkaarten. En gelukkig zijn er heel wat verzamelaars die (volgens mij) een schat aan kartonnen herinneringen bewaard hebben. Toen ik begon te verzamelen, stelde ik inderdaad vast dat ik bijlange niet de enige was. Ik heb me niet beperkt tot het dorp maar ook de postkaarten van Westende-bad hield ik bij. Die waren uiteraard veel talrijker. Ik zal mij hier verder beperken tot de verzamelaars in het dorp. Om de mij bekende te noemen: de familie Marc Constandt-Bloes, wijlen burgemeester Julien Soetaert, wijlen Maria Germonpre-Deleu, Gilbert Cogghe, wijlen Marcel Daele en een ex-rijkswachter die destijds in de Duinenlaan woonde., …Ik ben er zeker van dat er nog veel meer zijn … belangrijke … en kleine.
Ruilbeurzen niet vergeten Ruilbeurzen zijn uiteraard de ideale plaatsen waar men aanwinsten voor zijn verzameling kan vinden. In dikke albums presenteren ze hun aanbieding. Ik heb ze vaak doorlopen maar zelden kaarten gekocht … omdat men er ‘belachelijke’ prijzen durfde voor vragen, ook voor allesbehalve zeldzame exemplaren. Elk jaar wordt in de vismijn in Nieuwpoort zo’n beurs georganiseerd. Daar heb ik wel een paar keer tot 100 BFr uitgegeven voor een kaart. Meer wilde ik er nooit aan besteden.
Verzamelingen op internet Collectie D. Boydenshttp://postkaart-kust.be/ Deze site geeft een overzicht van de collectie Didier Boydens die voornamelijk postkaarten van de Belgische kust tijdens de Belle Epoque bevat. Didier aan het woord: “Na reeds wat jaren verzamelen leek het me leuk mijn collectie publiek beschikbaar te stellen. en bijgevolg iedereen te laten meegenieten van de bloeiperiode van onze Belgische kust. De postkaarten geven een prima beeld van deze glorietijd, de belle-epoque."
Daarnaast is er een forum ter beschikking met als doel te fungeren als een "virtuele" ontmoetingsplaats voor verzamelaars van dit topic. "Hier kan men ideeën uitwisselen, vragen stellen met als uiteindelijk doel onze passie voor de hobby te delen en onze kennis hieromtrent uit te breiden. Ik heb alvast een aantal vragen omtrent diverse topics open staan. Neem zeker eens een kijkje en registreer.”
Westende anno 1900, door Jacob Jones, die op zolder een oude doos vond met heel wat oude kaarten uit die tijd en die ze met internetbezoekers wil delen.
De Nu & Toen app Biedt u de mogelijkheid oude prentbriefkaarten te bekijken van de plaats waar u nu bent, foto's te maken van dezelfde plaats en deze te delen met andere leden van Geneanet! https://nl.geneanet.org/prentbriefkaarten/view/1675993#0 “Op de zolder vond ik een oude doos met heel wat oude postkaarten uit die tijd die ik in dit artikel met jullie wil delen.” (geplaatst door G Parrein)
Elke week zullen jullie voortaan op mijn blog http://blog.seniorennet.be/westendsdialect kopies van twee oude postkaarten kunnen vinden van Westende-dorp. Bij het bekijken daarvan en bij het lezen van mijn teksten in ons dialect of in de P-taal, zullen jullie zich misschien weer even in de ‘goeie oude tijd van toen’ wanen.
Middelkerke: worden niet-inwoners met een tweede verblijf benadeeld?
Wat is een tweede verblijf? Het antwoord blijkt eigenlijk duidelijk uit de vraag. Een tweede verblijf is elke woongelegenheid waarvan diegene die er kan verblijven, voor deze woongelegenheid, op 1 januari van het aanslagjaar niet ingeschreven is in het bevolkingsregister, vreemdelingenregister of wachtregister.
Wat is het NIET? -garages, tenten, verplaatsbare caravans, mobilhomes, kampeerauto’s en woonaanhangwagens NOTA Misschien is dat een antwoord op de vraag van zij die op een camping of vakantiepark verblijven en die zich op Facebook afvragen of zij ook kunnen genieten van de korting voor het bijwonen van de superprestige- veldrit op 15.2.2020 -een hotelkamer, gastenkamer, vakantiewoning of vakantielogies volgens de definities van het decreet betreffende toeristische logies van 10 juli 2008* en latere wijzigingen -weekendverblijven gelegen in recreatiegebied. Een weekendverblijf is een constructie, al dan niet verplaatsbaar, die op basis van de stedenbouwkundige voorschriften niet voor permanente bewoning kan bestemd worden *https://www.fireforum.be/images/regulations/LW_VL_20080710_NL_toeristische_logies.pdf
Ik maak van de gelegenheid gebruik om te schrijven dat ‘verblijver’ en ‘tweede verblijver’ geen correct Nederlands zijn.
Voordelen Extra inkomen: je kan je tweede verblijf gebruiken als verhuurpand. Dat kan zowel dienen als huurhuis, studentenkamer, of appartement. Met de inkomsten los je meteen je lening af. Vakantie: je kan goedkoper op vakantie gaan naar de Belgische kust, want je woning staat al klaar. Perfect ingericht, hoe jij het wilde voor een zorgeloze vakantie. Investering voor de toekomst: de kinderen of kleinkinderen kunnen er later ook van genieten. Eventueel kan je het verblijf met een ruime winstmarge doorverkopen.
Nadelen Onderhoudskosten: uiteraard kunnen grote reparaties of vervangingen van sanitaire toestellen nodig zijn. Mogelijk geen fiscale voordelen op een pand dat je wil verhuren. Wanneer je bijvoorbeeld een hypotheek hebt op je eerste woning en je doet aan langetermijnsparen, (zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Langetermijnsparen) dan is het mogelijk dat je fiscaal voordeel al optimaal benut is door je eerste hypotheek. Er wordt wel nog steeds gewerkt met de gewone interestenaftrek, afhankelijk van het kadastraal inkomen van je verhuurde woning. Je krijgt voor dat pand uiteraard wel een huurprijs in de plaats waardoor je toch kan genieten van inkomsten. Belastingen: Uiteraard moeten er ook nog belastingen worden betaald. Zo is er de onroerende voorheffing. Die wordt gebaseerd op je kadastraal inkomen en ligt in lijn met je eerste woning. Het verschil is wel dat de voordelen die je hebt bij je eerste woning, zoals een vermindering door een aantal kinderen ten laste, niet aanwezig zijn bij een tweede verblijf. Er is daarnaast de gemeentebelasting. Alle kustgemeenten leggen een tweede verblijf een belasting op. Dat geld dient om kosten te dekken van algemene diensten, waar eigenaars van een tweede verblijf volgens het gemeentebestuur anders gratis van gebruik zouden maken. Maar die diensten zijn niet enkel beschikbaar voor die eigenaars, ze zijn dat ook voor bewoners. Diensten zoals restafvalophaling, brandweer en bibliotheek moeten door iedereen betaald worden. In de notulen van de gemeenteraad van 16 oktober 2019 gr-verslag-16102019.pdf vindt men: - de aangepaste te betalen bedragen -tweede verblijven die als een studio beschouwd worden: 700,00 EUR - alle andere tweede verblijven, uitgezonderd degene die beheerd worden onder het stelsel van de multi- eigendom: 800,00 EUR -tweede verblijven die beheerd worden onder het stelsel van multi-eigendom en als een studio beschouwd worden: 29,17 EUR per periode van een halve maand beschikkingsrecht -alle andere tweede verblijven die beheerd worden onder het stelsel van multi-eigendom: 33,33 EUR per periode van een halve maand beschikkingsrecht. - hoe men bezwaar kan aantekenen Wie dat van plan zou zijn, leest beter eerst het artikel op https://www.2hb.immo/nl/news/fiscaal/de-taks-op-tweede-verblijven-aanvechten Zie ook verder. Milieubelasting: 50 euro En dan is er ook nog de provinciebelasting: 124 euro voor 2019 https://www.west-vlaanderen.be/sites/default/files/2018- 12/Provinciebelasting%20op%20tweede%20verblijven.pdf
Een tweede verblijf moet je bovendien aangeven in je persoonlijke belastingaangifte. Hiervoor volstaat het het niet-geïndexeerde kadastraal inkomen op te nemen. Je betaalt dan belastingen op het geïndexeerde KI verhoogd met 40 procent. Dit kan worden verminderd met de intresten op leningen aangegaan voor je tweede verblijf.
Naast het fiscale plaatje zijn er ook nog de kosten voor onderhoud, schoonmaak, leegstand, verzekeringen, de syndicus, …
De mening van een nauw betrokken eigenaar van een tweede verblijf “De tweede verblijvers hun inbreng laten doen bij het gemeentelijk beleid is, mijn inziens, gelet op de financiële inbreng enerzijds en het leven binnen de gemeenschap van de gemeente Middelkerke anderzijds, een normale, principiële, gerechtvaardigde vraag en zelfs een noodzaak om de beste verstandhouding binnen de gehele leefgemeenschap te bevorderen. De tweede verblijvers staan positief tegenover de Middelkerkse gemeenschap, dat bewijst hun keuze om zich in Middelkerke te vestigen en niet ergens in een andere kustgemeente. Het is mij ondertussen al duidelijk geworden, door de verschillende contacten met de respectievelijke beleidsmakers van zowel de voorgaande meerderheid als de huidige meerderheid, dat een gestructureerd advies van de tweede verblijvers, bij middel van een erkende adviesraad niet gewenst is. Het is mij evenzeer duidelijk dat dit alleen kan bekomen worden als de beleidsmakers zich hierover beraden en een gewijzigde, positieve houding aannemen ten opzichte van hun medeburgers/medebewoners.”
Waarom geen adviesraad voor het bespreken en melden van problemen van mensen met een tweede verblijf? (tekst van de gemeente) “De gemeente Middelkerke heeft diverse adviesraden opgericht die aan de burger inspraak verlenen en een advies formuleren voor het bestuur. Deze adviesraden zijn thematisch ingedeeld en worden bijgevolg georganiseerd rond specifieke aangelegenheden of maatschappelijke bekommernissen ; zijnde o.a. milieu, ontwikkelingssamenwerking, dierenwelzijn, toegankelijkheid, … Wij gaan er als bestuur van uit dat de aandachtspunten voor tweede verblijvers in sterke mate gelijk lopen met het algemeen belang van onze bewoners. Bijgevolg achten wij het niet nodig om een aparte adviesraad op te richten waarin tweede verblijvers vertegenwoordigd worden. Als gemeentebestuur bieden wij verschillende inspraakgelegenheden waarbij iedere inwoner of tweede verfblijver in het kader van het algemeen belang de mogelijkheid krijgt om zijn grieven, vragen en/of opmerkingen kenbaar te maken aan het bestuur. Zo zijn er o.a. de algemene bevragingsmogelijkheid en meer specifiek het vragenuurtje. Wat betekent dat wij voldoende inspraakmogelijkheden bieden voor iedere tweede verblijver en bijgevolg inhoudelijke opmerkingen telkens ter harte nemen. Wat de tweedeverblijftaks betreft kan ik meedelen dat deze taks niet meer aangepast werd sinds 2007. Deze taks werd trouwens ook niet verhoogd, maar enkel geïndexeerd; tevens werd niet het volledig bedrag van de indexatie toegepast.”
Bezwaar tegen belasting tweede verblijven Enkele jaren geleden was de Brugse rechtbank van oordeel dat de gemeentebelasting van Middelkerke op tweede verblijven onwettig was. De rechtbank oordeelde dat die belasting, zoals die werd geheven door Middelkerke, niet in overeenstemming was met artikel 464 van het Wetboek inkomstenbelasting. De gemeenten zouden niet gemachtigd zijn tot het heffen van opcentiemen op de personenbelasting, op de vennootschapsbelasting, op de rechtspersonenbelasting en op de belasting van niet-inwoners of van gelijkaardige belastingen op de grondslag of op het bedrag van die belastingen (...).”Het hele geschil draait rond de juiste interpretatie en draagwijdte van de geciteerde bepaling. Volgens deze bepaling is elke belasting die de grondslag of het bedrag van een inkomstenbelasting als belastbaar feit, als berekeningsbasis of zelfs als basis voor de toekenningen van vrijstellingen of verminderingen zou gebruiken, een verboden gelijkaardige belasting. De eigenaar van een tweede onroerend goed heeft immers al inkomstenbelastingen op de ontvangen huurinkomsten of op het kadastraal inkomen (ingeval van eigen gebruik) betaald. De gemeente kan hierop dus niet nog eens extra belastingen heffen.
Middelkerke tekende beroep aan tegen deze uitspraak. Daar stelde zij dat de belasting op tweede verblijven een andere grondslag heeft dan de inkomstenbelastingen. Het Hof van Beroep te Gent (27 september 2005) volgde de stelling van de gemeente en veegde de zienswijze van de rechtbank te Brugge van tafel. Lees het volledig artikel op https://www.dvp-law.com/documents/nieuwsarchief/news-items-2005/20051216-gemeentebelasting-bis.xml
Vorig artikel over het onderwerp: "Zonder de taks op de tweede verblijven zou Middelkerke de broeksriem strakker moeten aanspannen op 2.9.2014"
Middelkerke: Bibliotheek altijd open, ook zonder personeel
Op 1 maart 2020 start de bib van Middelkerke aan een nieuw hoofdstuk in haar rijke geschiedenis. Er wordt een belangrijke stap gezet, namelijk deze van traditionele naar ‘Open’ bibliotheek. Dat betekent verregaande automatisatie, een verdubbeling van de toegangsuren, een herinrichting en een nieuwe naam voor de bibliotheek om die evoluties kracht bij te zetten. Middelkerke zal de eerste West-Vlaamse Open Library worden.
Het Limburgse Bree had de Vlaamse primeur. In Duitsland en in Scandinavië bestaan de ‘Open Libraries’ al langer. De vernieuwing zal op de startdag, tijdens een open activiteit tussen 13 en 16 uur, aan het publiek voorgesteld worden.
Andere inrichting De beschikbare ruimte wordt opgefrist. De bovenverdieping wordt functioneler, meer open en toegankelijker.
Openingsuren Gedaan met de klassieke ‘nine to five’ openingsuren. Voortaan is de bib elke dag open, ook op zon- en feestdagen, van 10u tot 22u. Het aantal openingsuren bedraagt nu 32 uur per week.De sterke uitbreiding van de toegankelijkheid komt er naast de bestaande bemande openingsuren. Op die supplementaire uren zal men er boeken kunnen kiezen, in alle rust lezen of studeren of op de PC werken. Er is dan geen personeel aanwezig maar je kan in alle veiligheid eenvoudige bibverrichtingen doen op het moment dat het best voor je past. Je kan dus blijvend rekenen op het deskundige bibpersoneel tijdens de dag. Zo zijn ze dan ook open voor mensen in ploegenstelsels, voor studenten of voor de late passant.
Spelregels Er zijn wel voorwaarden: wie van het systeem gebruik wil maken moet al drie maanden lid zijn van de bib en moet ook een weekje nadenken over de regels.
Hoe werkt het? Iedere Middelkerkenaar (en tweedeverblijver) krijgt tegen midden februari een informatieve flyer in de brievenbus. Er zijn twee registratiesessies voorzien, waarin een intakegesprek met de bibliothecaris plaatsgrijpt. Wie aan de normen voldoet, krijgt een badge met persoonlijke code, die enkel voor de persoon zelf geldt. Hij/zij krijgt daarmee geautomatiseerde toegang met de e-ID-kaart tot 22 uur. Zo zal het in de nabije toekomst mogelijk zijn om als geregistreerde klant buiten de openingsuren toegang te krijgen tot het gebouw en uitleningen zelf uit te voeren. Het is niet zo dat iedereen zomaar toegang zal krijgen tot de bib, stelt de schepen. “Die rechten zijn exclusief en zijn verbonden aan bepaalde restricties. Zo mag je je rechten onder geen beding doorgeven aan anderen. Er zal ook geen permanentie zijn of assistentie vanop afstand. Uiteraard zal camerabewaking de nodige veiligheid garanderen.” Je mag niet eten of drinken in de bib of er activiteiten organiseren.
Wat met de filialen in de deelgemeenten? Het gemeentebestuur onderzoekt of trefpunten, kleine bibliotheekfilialen die slechts enkele dagen per week geopend zijn, kunnen afgebouwd worden. Schepen Van Muysewinkel: “Geen makkelijke keuzes en ze zijn bijlange nog niet definitief, maar de werking van de trefpunten wordt steeds moeilijker te handhaven. Er wordt momenteel onderzocht hoe de bestaande locaties een andere rol kunnen opnemen. Vooralsnog zou het trefpunt Lombardsijde behouden blijven, dat van Leffinge werd gesloten op 1 januari 2020. Voor Westende is er nog geen sluitingsdatum bekend.Deze strategie heeft wel geen impact op de medewerkers. Het gemeentebestuur voert momenteel ook onderhandelingen met De Lijn om de lokale verbindingen te verbeteren, zodat de bereikbaarheid van openbare instellingen en dus ook de bib verhogen.”
Levering aan huis Schepen Dirk Gilliaert (CD&V): “Voor wie minder mobiel is, werkt de bib aan een uitbreiding van haar ambulante dienstverlening en dat in samenwerking met de lokale welzijnscentra, het Rode Kruis en ’t Buurthuis in Westende. Voor minder mobiele mensen en bepaalde doelgroepen is ook levering aan huis mogelijk.”
Makers space De bibliotheek zal voor de scholen het makerssysteem of ‘makers space’ invoeren. Hierbij kan je, naast basislessen smartphone, surfen op het internet , … ook kennis maken met een 3D-printer*, programmeerworkshops volgen, basis robotica krijgen, drones bouwen of zelf met web 3.0-toepassingen** aan de slag gaan. Zodra de scholen zich goed ingewerkt hebben, zullen de bibliotheekklanten er volop gebruik kunnen van maken om hun creaties werkelijkheid te zien worden.
*Een 3D-printer is een apparaat dat op basis van digitale bouwtekeningen (computerbestanden) driedimensionale objecten kan produceren/printen. Dit gebeurt door het object laag na laag op te bouwen. 3D-printers maken anders dan de oude bekende printers geen gebruik van inkt maar van filamenten (kunststof). 3D-printers zijn niet homogeen en verschillen wel van elkaar. Er zijn 3D-printers die geschikt zijn om gebruiksvoorwerpen te maken. Andere zijn meer geschikt om gedetailleerde modellen mee te maken.
** Web 3.0 behelst de trend waarbij internettoepassingen meer op elkaar zijn afgestemd, kunnen samengaan of geïntegreerd kunnen worden. Web 3.0 wordt beschouwd als de derde fase in de ontwikkeling van het internet. Er wordt gesteld dat Web 3.0 het semantisch web is. (= dat werkt met symbolen) Niet alleen teksten worden met elkaar verbonden maar ook allerlei andere media zoals foto's, video's en audio.
Middelkerke: De belangrijkste vergadering in de legislatuur 1.1.19 – 31.12.2024
Elke gemeenteraad (minimum 10 per jaar) wordt in Middelkerke voorafgegaan door een vergadering waarop het gemeentebestuur aan de pers meer duiding geeft en de achtergrond verklaart bij diverse gemeentelijke beslissingen.
De burgemeester opende de vergadering op 17.12.2019 als ‘misschien wel de belangrijkste vergadering van de komende vijf jaar’. Het was dus wel nodig om zeer aandachtig te luisteren. Ik wil jullie namelijk uitvoerig en correct informeren over alles wat er gezegd werd.
We moesten wel niet alles onthouden want we werden in het bezit gesteld van een prachtige brochure ‘Bouwen aan Middelkerke – Beleidsplan 2020 – 2025’, die trouwens ook onder de bevolking verspreid werd. Ik hoop dat ik het allemaal nog mag meemaken, want het is allemaal toch zo veelbelovend.
Inleiding Hoe begin je aan zo’n plan? “Een beetje zoals goede huisvaders: welke elementen zijn goed, wat kan beter, wat willen we echt en wat is mogelijk?” Een beleidsplan is dus een complexe zaak Ik zal de beoordeling ervan dan ook in verschillende artikels behandelen Ik zal starten met de belastingen. Later volgt dan een artikel over ‘Werken’ en over ‘Vernieuwingen’
Belastingen Naast de onroerende voorheffing (DE belangrijkste) en de taks op tweede verblijven vormt de aanvullende personenbelasting één van de belangrijke inkomsten van de gemeente.
En nochtans … beloofd is beloofd en de lijst Dedecker moet dus zijn belofte nakomen en de aanvullende personenbelasting afschaffen. Middelkerke is na Knokke, Koksijde en De Panne de vierde kustgemeente waar die belasting straks niet meer moet betaald worden. Dat zal in schijven gebeuren: “Die belastingen brengen ons jaarlijks vijf miljoen euro op”, zegt schepen Tom Dedecker (LDD). “Om niet meteen de volledige impact te voelen op de inkomsten, verlagen we tussen nu en 2024 de belasting elk jaar met een procent. Dat zal voor jonge gezinnen en tweeverdieners snel merkbaar zijn en uiteindelijk achthonderd euro per jaar schelen.”
Hoe worden die minder-inkomsten gecompenseerd? Er wordt een soort ‘taxshift’ of ‘belastingverschuiving’ uitgevoerd. Tegenover de verlaging en latere afschaffing van de aanvullende personenbelasting staat een verhoging van de opcentiemen op onroerende goederen, wat aanleiding geeft tot een verhoging van de onroerende voorheffing. (zie verder).
De tweedeverblijverstaks wordt verhoogd met als rechtvaardiging dat die daarmee op het niveau staat van de middenmoot van de kustgemeenten: zie tabel verder
De taks op toeristische verblijven wordt in het vervolg toegepast op alle vormen van toeristische logies, in plaats van enkel op de kampeerterreinen. Logies (kamer-gerelateerd), per jaar 75 euro (voor hotels), 800 euro (voor vakantiewoningen) Kampeerplaatsen: tussen 75 en 235 euro per jaar Door slimmer om te springen met de bestaande budgetten: door aan te sluiten op voordelige dienstencentrales en groepsaankopen, een nuchter personeelsbeleid en een centralisatie van de veiligheidsdiensten.
Vergelijking met andere kustgemeenten
Het Gemeentefonds ondersteunt de gemeenten financieel door belastinggeld te verdelen op basis van verschillende parameters. Het is één van de grotere inkomstenbronnen voor de lokale besturen. Opdat de gemeenten bij het opstellen van hun meerjarenplan een idee zouden hebben van de bedragen die zij mogen verwachten, worden aan elke gemeente prognoses meegedeeld.
Ziehier de geschatte bedragen voor Middelkerke en de impact van de daling van de aanvullende personenbelasting:
De gemeenten mogen vrij beschikken over die bedragen. Vlaanderen vindt nochtans dat ze eigenlijk liefst niet dienen om hun belastingen te verlagen. Vlaanderen legt daarom aan de gemeenten op om geen te laag tarief te hanteren voor hun aanvullende personenbelasting. Ze leggen daarom een benedengrens van 5% op. Gemeenten die toch een lager tarief hanteren of m.a.w. een te geringe eigen fiscale inspanning leveren, krijgen een verminderde toelage van het Gemeentefonds Die vermindering bedraagt dan respectievelijk 0,5% voor elk tiende van een procent.
Wie zal het meeste voordeel hebben bij de geleidelijke vermindering tot NUL van de aanvullende personenbelasting? Natuurlijk zal de afschaffing GESPREID OVER VIJF JAAR door iedereen op applaus onthaald worden, maar eigenlijk beoogt die maatregel vooral het stimuleren van jonge gezinnen om zich in Middelkerke te vestigen. Het bestuur beweert dus dat jonge gezinnen en tweeverdieners* met een gemiddeld inkomen door deze maatregel ongeveer 800 euro per jaar besparen. Hoe komen ze daaraan? Iedereen betaalt jaarlijks belastingen, in functie van de grootte van zijn inkomen en in functie van de gegevens op zijn aanslagbiljet. (de basispersonenbelasting of het totaal netto-inkomen van de belastingplichtige, m.a.w. het onroerend, roerend en divers inkomen en het beroepsinkomen. ‘Aanvullend’ betekent dat je bovendien nog een percentage daarop moet betalen, bestemd voor de gemeente. Als de gemeente de aanvullende personenbelasting vastlegt op 5%, dan betekent dit dat je voor elke € 1 belasting die je betaalt aan de federale overheid, € 0,05 betaalt aan de gemeente. De aanvullende personenbelasting wordt dus ook geheven op basis van het aanslagbiljet. Aangezien de geleidelijke vermindering berekend wordt op het basisinkomen en dat uiteraard verschilt van gezin tot gezin, moeten we de winst bepalen in functie van een tabel met meerdere netto belastbare inkomsten. In 2017 bedroeg het gemiddeld netto belastbaar inkomen voor Middelkerke 18.759 euro.
Hoe hoger het netto-inkomen, hoe meer winst. Voor een gemiddeld Middelkerks inkomen, wordt dus de eerste vijf jaar 188 euro per jaar minder betaald. De gemeente heeft het echter over ‘jonge gezinnen’ en over ‘tweeverdieners’* De gemiddelde jonge belastingbetaler heeft uiteraard een lager belastbaar inkomen. Daarom heb ik in mijn tabel ook lagere bedragen opgenomen.
* Een tweeverdiener is de helft van een echtpaar of ander werkelijk samenwonend stel (= met samenwoningscontract), eventueel met kinderen, waarvan beiden een eigen inkomen verwerven middels betaald werk. Wettelijk samenwonenden worden gelijkgesteld met gehuwde personen. Zij moeten in principe een gezamenlijke aangifte indienen en worden samen belast. "Wettelijke” samenwoning" = de toestand van samenleven van twee personen die een verklaring van wettelijke samenwoning hebben afgelegd bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeenschappelijke woonplaats. “Feitelijke” samenwoning = samenwonen zonder getrouwd te zijn en zonder een verklaring van wettelijke samenwoning gedaan te hebben.
Het huwelijksquotiënt is een fiscale maatregel die de belastingdruk verlaagt voor gehuwden en wettelijk samenwonenden die samen worden belast. Om 800 euro per jaar te besparen, zouden zij een gezamenlijk belastbaar inkomen moeten hebben van 16.000 euro? Het eerste jaar brengt hen dat 160 euro op, het tweede 320, het derde 480, het vierde 640 en tenslotte 800 euro. Dat is enkel het geval als zij nog geen eigen huis hebben en dus nog geen onroerende voorheffing moeten betalen.
Onroerende voorheffing/ Opcentiemen (OV)
Ben je eigenaar van een onroerend goed, dan wordt daarop een belasting geïnd. Voor de onroerende voorheffing stuurt de Vlaamse gemeenschap een aanslagbiljet. De grootte daarvan hangt af van het kadastraal inkomen (KI) van dat eigendom. Het KI is een fictief inkomen dat voor elk onroerend goed vastgelegd wordt door de hogere overheid. Het is het gemiddelde netto-inkomen dat dit onroerend goed (woning, appartement, perceel, …) jaarlijks zou opbrengen. Omdat men zich nog steeds baseert op de gegevens met als referentietijdstip 1 januari 1975, wordt het KI sinds 1991 geïndexeerd.
Stel dat jouw kadastraal inkomen 808 euro bedraagt.
Berekening basisbedrag
1) Indexatie van het kadastraal inkomen (K.I.).
Indexatie-coëfficiënt voor aanslagjaar 2019 = 1,823 > 808 euro x 1,823 = 1473 euro (afronding naar de dichtst bijgelegen euro; geen decimalen)
2) Aandeel Vlaams Gewest: aanslagvoet toe te passen op het geïndexeerd K.I.
3,97% voor bebouwde en onbebouwde goederen, 2,54% voor sociale huurwoningen 3,97 % voor materieel en outillage.
3,97 % op 1473 euro = 58,5 euro (rekenkundige afronding op de eurocent)
3) Aandeel provincie: berekening op basis van de opcentiemen van de provincie waar het onroerend goed gelegen is.
58,5 euro x 186,22/100 = 108,9 euro
4) Aandeel gemeente: berekening op basis van de opcentiemen van de gemeente waar het onroerend goed gelegen is.
Vroeger : 58,5 euro x 1102/100 = 644,45 euro Nu: : 58,5 euro x 1202/100 = 703,17 euro
5) Het totale bedrag van de onroerende voorheffing zonder verminderingen wordt berekend door het aandeel van Vlaams Gewest, provincie en gemeente op te tellen:
Vroeger : 58,5 euro + 108,9 euro + 644,45 euro = 811,83 euro Nu : 58,5 euro + 108,9 euro + 703, 17 euro = 870,57 euro
De verhoging van de gemeentelijke opcentiemen van 1102 naar 1202 betekent voor een KI van 808 euro voor het aanslagjaar 2019 een meerbelasting van 58,74 euro per jaar.
We mogen niet vergeten dat het K.I. elk jaar moet vermenigvuldigd worden met een hogere indexatie-coëfficiënt. Voor de periode 2015-2019 steeg die van 1,7057 tot 1,8230, dus met 0,1173. Als de index met dezelfde hoeveelheid stijgt in de periode 2019-2024, dan zal die in 2024 (1,823 + 0,1173 = 1,9403) bedragen.
Ik weet natuurlijk wel dat de index bepaald wordt in functie van de prijsevolutie van de goederen en diensten die de gezinnen consumeren of met andere woorden aan de hand van de waarde van een 'korf' met de belangrijkste consumptiegoederen en diensten. Als we aannemen dat de stijging van de index elk jaar even groot is, dan krijgen we opeenvolgend volgende indexcijfers. 1,823 + 0,02346 = 1,84646 + 0,02346 = 1,87006 + 0,02346 = 1,89352 + 0,02346 = 1,91698 + 0,02346 = 1,940
De indexatie van het KI gebeurde sowieso, ook zonder de verhoging van de opcentiemen. Daardoor verhoogden weliswaar de aandelen van het Vl Gewest, van de Provincie en van de Gemeente. Misschien worden ook nog elk jaar de provincie-opcentiemen verhoogd. Het is uiteraard het gemeentelijk aandeel alleen dat beïnvloed wordt door de verhoging van de gemeentelijke opcentiemen.
Dat betekent dus dat een verhoging van de opcentiemen van 1102 naar 1202 voor een kadastraal inkomen van 808 euro de onroerende voorheffing verhoogt met ongeveer 60 euro per jaar.
Besluit Aangezien iemand met een gemiddeld Middelkerks netto belastbaar inkomen van 18.759 euro 188 minder zal betalen per jaar, zal de belastingverschuiving dus 188 – 60 = 128 euro per jaar opleveren.
Aangezien Jean-Marie Dedecker op 1 januari 2019 de macht overnam, vond ik de tijd rijp om eens zijn eerste besturingsjaar (met CD&V) nader te bekijken. Ik dacht dat het aangewezen was om niet enkel mijn mening daarover weer te geven maar ook de kans daartoe te geven aan zijn politieke tegenstanders, zijnde Open VLD, Groen … en N-VA (of is dat geen tegenstander?)
Ik dacht eveneens dat het wel eens interessant kon zijn om iemand die vroeger een belangrijke rol speelde in de CD&V te vragen wat zij vond van het afgelopen jaar. ‘Zij’, daarmee bedoel ik Lililiane Pylyser-Dewulf, die tijdens de voorbije legislatuur vaak (of meestal?) lijnrecht stond tegenover Jean-Marie Dedecker. Zij geeft er de voorkeur aan voorlopig niet te reageren omdat er nog een rechtszaak lopende is.
Ik geef de tekst die de gevraagde politici mij toestuurden integraal weer.
De mening van Robin De Lille (Groen) Het eerste jaar met een nieuwe burgemeester beloofde een jaar van verandering te worden. Op verschillende vlakken kregen we dat ook. Waar in de vorige legislatuur de bouwpromotoren koning waren, lijkt het nu wel alsof een koning (burgemeester) bouwpromotor geworden is. Heel wat nieuwe projecten staan in de steigers, sommige nodig, andere overbodig. Vooral bij het aangekondigde nieuwe gemeentehuis stel ik me vragen. Er is recent nog geïnvesteerd in het MAC en hoewel dit gebouw zeker tekorten heeft (een kleine raadszaal, weinig vergaderruimte) zouden andere ingrepen deze problemen kunnen verhelpen. Ik denk aan een livestream voor de gemeenteraad, zodat geïnteresseerden ook van thuis af kunnen volgen en vergaderen kan best in andere gemeentelijke gebouwen, zoals bijvoorbeeld De Branding. Bovendien stijgt de schuldenlast van 45 naar 78 miljoen euro, dit komt grotendeels door het nieuwe Casino, dus dat geeft een wat vertekend beeld, maar dat is toch een aanzienlijke som. Om en bij de 4000 euro per inwoner.
Wat ook opviel was dat hoewel de nieuwe burgemeester voor de verkiezingen sprak over meer burgerinspraak, dit toch vooral schone schijn blijkt. Denk maar aan wat met de trefpunten in Westende en Leffinge gebeurt, daar moet de bibliotheekfunctie zonder pardon wijken, zonder voorafgaand overleg.
Dat de burgemeester prat gaat op het doen wat hij zegt zagen we in het geleidelijk afschaffen van de gemeentelijke aanvullende personenbelasting. Dat hiervoor de opcentiemen verhoogd moeten worden was onvermijdelijk, maar wat voor mijn partij vooral een doorn in het oog is, zijn de miljoenen van het gemeentefonds die Middelkerke hierdoor niet zal ontvangen. Met dit geld had men nog meer kunnen inzetten op sociaal beleid. Daarom wil ik de burgemeester voor het nieuwe jaar een advies meegeven: Voor u doet wat u zegt, denk twee keer na over wàt u zegt.
Nu, ik wil zeker niet té negatief zijn. Er heerst wel een open cultuur, en openheid is ook voor de oppositie belangrijk. Met vragen of opmerkingen kan ik als raadslid steeds bij de burgemeester of schepenen terecht en ik merk dat mijn opmerkingen meegenomen worden. Als het goed is zeggen we het ook.”
De mening van de Open VLD: 1 jaar LDD door een blauwe bril "Het was even wennen aan de andere kant van de tafel. Oppositie was al even geleden voor Open VLD Middelkerke. Gelukkig hebben onze mandatarissen hun nieuwe rol meteen op een constructieve wijze ingevuld en houden ze het beleid van de meerderheid consequent tegen het licht van de gemeenteraad en daarbuiten. Positief waar kan, kritisch waar nodig. Daarbij stellen we vast dat de meerderheid een groot deel van de ideëen uitvoert. De bouw van het nieuw zwembad en sportpark, de zeedijkvernieuwing, de investeringen in de scholen, verbetering van het wegennet. Met de absolute meerderheid besturen is ongecompliceerd. In tegenstelling met de vorige beleidsploeg waarin samenwerking met een coalitiepartner zich opdrong en we collegialiteit voorop stelden. Op die manier creëer je kansen voor heel de ploeg. Vandaag merken we op dat de koplopers weinig dynamiek toelaten. De Middelkerkenaar blijft op z’n honger zitten wat betreft creativiteit en vernieuwing, althans op sociaal vlak. Macht zonder kracht? Dat de huidige beleidsploeg blijft natrappen, is hun keuze. Wat ons betreft verloren energie.
Wij menen dat een beleid moet bruggen bouwen in plaats van tunnels graven."
De mening van Anthony Goethaels (N-VA) Behoort de N-VA tot de oppositie of niet? Jean-Marie is wel verkozen als volksvertegenwoordiger als lijstduwer van de N-VA, terwijl hij in de gemeente optreedt als LDD’er. Geen eenvoudige situatie!
Hier volgt de tekst van gemeenteraadslid Anthony Goethaels:
“We zijn één jaar verder onder het nieuwe beleid van LDD. Het eerste jaar was een inloopperiode voor het nieuwe bestuur en het echte werk begint nu pas echt. Het was wachten op het meerjarenplan om de ambities van het nieuwe bestuur te kennen. Met investeringen ten bedrage van 141 miljoen waaronder een nieuwe zeedijk, sportpark, casino, gemeentehuis, enz… zijn de ambities gekend. Vele punten in het meerjarenplan zijn ook punten dat N-VA de laatste jaren naar voren bracht en die ook in ons programma stonden.
We moeten er wel rekening mee houden dat we nu een schuldenlast hebben van ongeveer €2.200 per inwoner en dat die tijdens deze legislatuur zal oplopen tot €4.300 per inwoner, waarmee we de top 3 binnenkomen van gemeente met de meeste schuldenlast per inwoner. Uiteindelijk zal dit moeten betaald worden en de vraag is hoe dit allemaal zal gebeuren.
De resterende 5 jaar van deze legislatuur zullen we kritisch blijven maar constructief voor een beter Middelkerke.
We blijven ons inzetten ten goede van Middelkerke en al zijn deelgemeenten.”
Mijn persoonlijke mening Dat er een nieuwe wind waait in de Middelkerkse politiek, dat zal wel niemand betwijfelen. Ik hoorde zelfs iemand van de Open VLD zeggen dat hij een goede relatie heeft met de LDD’ers. Het is logisch dat de oppositie niet gelukkig is met alles wat de meerderheid doet en beslist. Daar is voor bepaalde handelingen en plannen ook soms reden toe. De enorme bedragen voor de geplande projecten met de daaruit voortvloeiende schuld van de gemeente kunnen natuurlijk twijfels zaaien.
Dat leden van een oppositie vooral grote waarde hechten aan ‘gehoord’ worden of dat er met andere woorden naar hen geluisterd wordt, dat is logisch. Dat dit niet altijd gebeurt, zoals bijvoorbeeld voor de trefpunten in Westende en Leffinge, dat valt natuurlijk niet in goede aarde. Voor mij persoonlijk is de relatie met burgemeester, schepenen en gemeenteraadsleden ideaal. Ik kan bij hen terecht met mijn vragen. Ik spaar mijn kritiek niet, indien nodig. Ik ben niet zeker of die niet in dovemansoren valt, maar ze kunnen er in elk geval tegen. Mijn contact met hen is vele keren beter dan de schutskring van het vorig college. In een vorig artikel heb ik mijn wensen voor 2020 geuit voor het bestuur en voor de inwoners en tweedeverblijvers. Wat ik daar neerschreef waren voorlopig geen opmerkingen maar daaruit blijkt toch een zekere vrees. Zijn de LDD – plannen niet te hoog gegrepen? Zullen ze al hun beloften kunnen waarmaken? Zal de inspraak van kiezers en tweede verblijvers echt realistisch kunnen gemaakt worden? Zullen de relaties met de immobiliënhandel aanvaardbaar blijven? Zal het beheer/de controle van de zeer uitgebreide personeelsgroep streng en rechtvaardig zijn?
Besluit Het is zeker nog te vroeg om een streng oordeel te vormen over ons éénjarig gemeentebestuur maar … wordt vervolgd … elk jaar.
Middelkerke: Eerste Eindejaarsfeesten onder nieuw bestuur (2019-20)
Tot op heden heb ik elk jaar een artikel geschreven over de Eindejaarsfeesten. Aangezien we sedert 1.1.2019 een nieuw bestuur hebben, mocht 2019-20 daarop geen uitzondering zijn.
Konden zij dat beter dan hun voorgangers of niet? Hadden zij al dan niet enkele organisatiefouten van vorig jaar verholpen of niet? Om de evenementen in het juiste kader te plaatsen, stelde ik enkele vragen aan de schepen voor Toerisme Tom Dedecker: “Door wie wordt het programma opgemaakt? Wie organiseert? (en is verantwoordelijk o.a. voor de verwarming van de Eisbar en voor de bezetting van de kraampjes?) Is Napoleon Grand Casino de sponsor? Hoeveel kost deze editie aan de gemeente?”
Ziehier het antwoord dat ik mocht ontvangen. “De organisator ‘Nomad Catering bvb’ is dezelfde als verleden jaar, want het voorgaand bestuur had met hen een contract voor twee jaar afgesloten. Het is de organisator die het programma opstelt en die de artiesten engageert. Zij engageren ook de uitbaters van de standjes, m.a.w. de gemeente heeft daarin geen zeggenschap. De verwarming, inrichting e.d. behoren tot de bevoegdheid van de organisator die geheel autonoom instaat voor de organisatie van zijn evenement en om externe sponsoring daarvoor te zoeken. De gemeente betaalt 85.000 euro aan de organisator en ons bestuur kon daarniets aan veranderen gezien deze overeenkomst is gemaakt door de voorgangers en dat moet gerespecteerd en uitgevoerd worden.”
Het lag eerst in mijn bedoeling alle evenementen te vermelden en sommige ervan te bespreken, maar dat zou een (te) lange lijst worden en ik besefte toen dat het eigenlijk mijn taak niet is om daarover te informeren. De gemeentelijke website en de prachtige gemeentelijke brochure ‘Visit – Winter 2019-2020’ zorgen daarvoor … en natuurlijk Facebook! Praktisch elk evenement wordt er besproken met daarbij prachtige foto’s van getalenteerde fotografen.
Wat kon ik nog doen? Een paar vaststellingen vermelden?
Het middelpunt van het Middelkerkse eindejaargebeuren Als we de lijst overlopen van de evenementen, dan stellen we vast dat onze kerngemeente zowel op het gebied van aantal evenementen als van de kwaliteit/grootte/kostprijs, zoals elk jaar, heel wat beter bedeeld wordt dan de deelgemeenten. Ik weet ook dat men geen ‘Eisbar’ kan installeren in Schore of een huis van de kerstman in Sint-Pieterskapelle. De interesse voor een lichtshow in Mannekensvere of voor een Santa Run in Slijpe zou zeker onvoldoende zijn. Sterren in het Park’ kan alleen maar in Middelkerke, want de andere deelgemeenten hebben geen park. De deelgemeenten hebben ook niet de middelen om een kerstmarkt met ijspiste te installeren. Dat betekent echter niet dat er niets gebeurde in de deelgemeente. Ze deden zelf hun best.
Westende heeft al voor de tweede keer gekozen voor een succesvol alternatief. In de Sint-Laurentiuskerk had op vrijdag 20.12 om 20 uur een kerstconcert plaats met Willy Sommers. Ooit was ‘Westende Klinkt’ een tweedaags volksfeest, later herleid tot 1 dag. Bij die gelegenheid werden kerstmarktkraampjes opgesteld. Op het einde van 2018 werd het geannuleerd en vervangen door een kerstconcert van Dana Winner in de Sint-Laurentiuskerk. De Handelaarsbond: “Er zijn al zoveel mooie kerstmarkten in de buurt dat de mensen niet meer opkijken van een kleine markt in Westende voor enkel één avond. Het kerstconcert 2019 was een groot succes, het was al vroeg uitverkocht.“
Ook Lombardsijde had weer een eigen feest, op het plein ter hoogte van de Oude Nieuwpoortstraat.
Een eerste mooie verbetering Er werd een zeer verdienstelijke inspanning geleverd om de kerstsfeer in de straten te bevorderen. Enkele prachtige versieringsstukken in de dorpskernen van Westende en Lombardsijde werden zeer op prijs gesteld. Dat werd gedaan met gehuurd materiaal, maar de gemeente is van plan om het tegen volgend eindejaar zelf aan te schaffen. De gemeentewerf heeft weliswaar met vernuftige ideeën ook bijgedragen tot de verbetering.
In Lombardsijde
In Westende
Zoekwedstrijd, niet Nieuw, maar wel dat wat er gezocht moest worden! Van zaterdag 21 tot dinsdag 31.12 werd een ’ Eindejaarsactie’ georganiseerd. De deelnemers konden, dank zij de Middelkerkse handelaars, tal van tombolaprijzen winnen.( 25x20 euro of één van de 25 shoppingtassen) Ze moesten daarvoor in de etalages, de verschillende rendieren vinden. ( zie www.middelkerke.be/eindejaarsactie )
Mijn bezoek aan de Eisbar Op zaterdag 21 december 2019 bracht ik een bezoek aan de Eisbar. Wat een tegenstelling met verleden jaar. Weliswaar een tamelijke wind, maar geen vrieskou. Maar ook in de zaal. Je zou haast denken dat men rekening gehouden heeft met mijn opmerkingen/ suggesties van verleden jaar, maar dat zal wel niet het geval zijn, en toch… GEEN standjes waarin de uitbater bevriest en die weinig of niets verkopen. Buiten de grote tent waren er vijf aanbiedingen: de ‘kermisgastronomie’, een carrousel, een standje van ‘Jus de mer’ en twee cadeauwagens, ‘Disney club’ en Route 66. De sfeer was nu wel eerder die van een kermis dan van kerstmis. Ziehier mijn afbeeldingen:
En toen ging ik de grote tent binnen. Verrassing! Daar was om 15 uur ‘Kidsdisco’ begonnen
Het was er warm en de leidende danser slaagde erin de kinderen enthousiast te maken en te houden en na een zekere tijd werd het de ouders te leuk en disco-den ze lustig mee. Discomuziek kwam vooral in de ether in de jaren tachtig. ‘Village People’ (YMCA) en Abba zal waarschijnlijk niemand ooit vergeten.
De ijspiste was tamelijk goed bezet.
Een prachtige bar met niet overdreven prijzen met daarnaast een kraaknet toilet waren onderdelen van de grote verbeteringen in de tent.
Een verwarmde bar was deze keer overbodig gezien de aangename temperatuur in de grote zaal.
Nieuwjaarsreceptie Middelkerke 5.1.2020. Dat wilde ik eens zien omdat er schijnbaar één en ander veranderd was sedert mijn vorige aanwezigheid. Programma
* iedereen in de streek heeft hem al bezig gezien of gehoord, Maurice Wouters, alias Cyriel van Wittekerke,met zijn orgeltje. Hij beweerde in een gesprek met Pascal Bolle dat hij weliswaar uitgenodigd wordt in Westende en Middelkerke maar nooit in Nieuwpoort, waar hij woont. Zijn orgeltje noemt hij een 'Pijpebakske dat muziek maakt'. Daarmee worden volkse liedjes gedraaid en meegezongen op een plezante manier ...
**Nederlandstalige coverband die de sterkste Nederlandstalige hits van de voorbije decennia onder handen neemt. Ook lang na de kleinkunst blijft popmuziek in eigen taal razend populair. Zonder vooroordelen, zonder grenzen naar genres of periodes, grasduint ‘Ontpopt’ gezellig door het werk van Clouseau, de Kreuners. Borsato, Gorki, Van het Groenewoud, maar ook Bart Kaël, Willy Sommers en zo veel meer songs die aan een groot publiek duidelijk maken dat een straf lied in eigen taal nog net iets straffer wordt … Meezingen, dansen of gewoon genieten: bij ‘Ontpopt’ kan het beurtelings of allemaal tegelijk.
Vaststellingen Enorm veel volk, tent en twee pleintjes, opzij daarvan, volzet. Weinig bekenden (maar hoe wil je, voor iemand van mijn leeftijd?), veel tweedeverblijvers, ook gemeenteraadsleden van Open VLD. Frieten en drank moeilijk te bereiken voor iemand met weinig geduld, maar hoe kan je dat anders organiseren? IJspiste defect (schijnbaar sinds vorige nacht): een watervlakte. De ‘kermisgastronomie’, de carrousel en de twee cadeauwagens, ‘Disney club’ en Route 66 ,waren er niet meer. Speech burgemeester goed verstaanbaar/hoorbaar, niet overdreven lang, maar genoeg om investeringen, met daarop geplakte termijnen, te verduidelijken.
Reeds verschenen artikels over de Eindejaarsfeesten. In de map ‘Evenementen’: 24.12.2018: “Eindejaarsfeesten 2018-19’ in Middelkerke’ 8.1.2018: ‘Eindejaarsfeesten 2017-2018’ in Middelkerke 9.1.2017: 'Middelkerke zoals elk jaar de mooiste, de gezelligste kortom de beste kerstmarkt' 18.1.2016: 'Kerst 2015 in Westende: St-i-i-lle nacht, donkere nacht!!!' 4.1.2016: 'Middelkerke: Waartoe een onstuitbare rang om uniek te zijn, kan leiden' 7.12.2015: 'Middelkerke: wat heeft de activiteitenkalender in 2015 nog voor ons in petto?' 5.1.2015: 'Middelkerke spreekt nog maar eens in superlatieven'
Bron https://www.middelkerke.be/nl/evenement https://decoxydschegazette.wordpress.com/2018/05/08/cyriel-en-zijn-orgeltje/ http://www.ontpopt.be
Beste wensen voor mijn trouwe, nog steeds talrijke bloglezers,
Alweer een jaar voorbij, alweer een jaartje ouder!!!
Hoe prettig de eindejaarsfeesten ook mogen zijn, ze vergen veel van iemands maag … en bij sommige ook een beetje van hun wijsheid, maar ze nemen ook een gedeelte van de tijd in beslag van mensen die blogartikels schrijven. En de geschriften die ik op stapel had staan, zijn niet van de minste: ‘Eindejaarsfeesten’ en ‘Beleidsplan’. Vooral dat laatste is zo belangrijk dat ik daar veel tijd aan wil besteden. En daar ben ik nog niet klaar mee! Ik besloot dan maar mijn beste wensen voor 2020 wat uit te breiden, zodat jullie er wat meer aan hebben.
Kerstmis is al voorbij en ik heb jullie geen ‘zalig kerstfeest’ gewenst. Mijn verontschuldigingen daarvoor! Gebruikt men nog wel ‘zalig’? Of zegt men eerder ’vrolijk of prettig kerstfeest of fijne kerstdagen’?
Zalig betekent in de hoogste mate aangenaam of heerlijk of heilzaam. In religieuze zin betekent 'zalig' onder andere: het eeuwig heil deelachtig, een toewensing of iemand zalig verklaren. Werd vroeger vooral gebruikt door rooms-katholieke families.
Maar goed, er blijft mij alleen over jullie een gelukkig, gezond, voorspoedig, wonderbaarlijk, inspirerend, succesvol, creatief, warm, zorgeloos, liefdevol2020 te wensen. Voor wie het wat meer moet zijn, vooral dan voor de viering van een nieuw jaar, kan ik daaraan nog toevoegen ‘een schitterend, knallend, fabelachtig, stralend, bruisend nieuwjaar’. Of, wat denken jullie van: ‘ik wens jullie wijsheid, kracht, vreugde, aandacht voor elkaar en dat jullie dromen mogen uitkomen’?
Er zijn er zelfs die denken dat ‘Merry’ en ‘Happy’ beter klinken.
Maar, mijn blog gaat eigenlijk over Middelkerke en daarom heb ik nog wat wensen overgehouden voor zijn politici en zijn inwoners. Of mag ik ook nog wensen dat er een oplossing gevonden wordt voor het aflossen van onze federale regering in lopende zaken, bijvoorbeeld dat ze ‘wat vlugger mogen lopen’…?
Aan ons bestuur, wens ik -dat ze geen megalomane houding aannemen -dat ze hun beloften mogen waarmaken -dat ze luisteren naar hun kiezers en tweede verblijvers -dat ze onze centen besturen zoals het een goede huisvader past OF -dat ze slimmer omspringen met de beschikbare budgetten dan hun voorgangers -dat de plannen voor het nieuw casino een goede start mogen kennen -dat ze hun zeer uitgebreide groep personeelsleden goed beheren en onder toezicht houden -dat ze zichzelf niet voorbijsteken in hun ijver om ‘vooruit te gaan’ - dat ze zich inspannen om te vermijden dat alle leven uit de dorpskern van Westende verdwijnt na het afbreken van de bibliotheek en van de naschoolse opvang en dat de beloofde ‘Montmartre-look’ van de kern van Lombardsijde kan verwezenlijkt worden. -dat ze de immobiliënhandel op redelijke wijze kunnen intomen -een succesvol klassiek concert op de zeedijk -een afdoende oplossing voor het transmigrantenprobleem op de parking van Mannekensvere -dat bevestigd wordt dat het verplaatsen van de tram naar de kustbaan in Lombardsijde, een goede oplossing was - dat er ingezien wordt dat de kust in de zomer verzadigd is en dat daarvoor specifieke maatregelen nodig zijn -dat de tweede verblijvers kunnen gesust worden voor de verhoogde taks -dat Middelkerke een plezantere gemeente mag worden, vooral op het gebied van winkels (4,3/10) (opwaarderen van de Leopoldlaan?) en op het gebied van senioren (6,55/10)
En… voor de burgemeester persoonlijk … dat hem nog veel markante uitspraken mogen te binnen schieten
Aan de inwoners van Middelkerke, wens ik -dat ze mogen genieten van de jaarlijkse daling van de aanvullende personenbelasting, niettegenstaande de stijging van de onroerende voorheffing (zie mijn berekening in één van mijn volgende artikels) -dat er evenveel aan hen gedacht wordt als aan de toeristen -dat ze bij hun verkozenen terechtkunnen met hun redelijke vragen en bezwaren -dat de betrokken personeelsleden van brandweer en politie gelukkiger mogen zijn met de nieuwe veiligheidszone -dat na 4 mei 2020 het gekozen gemeentelijk ontwerp voor het casino mag overeenstemmen met hun keuze - dat het sportpark (met zwembad en sporthal) waarvan de bouwwerken vanaf 1 februari 2020 zouden moeten starten, een succes wordt -dat de uitbreiding van het dagelijks personeelsbeheer van de gemeente streng en rechtvaardig mag zijn -dat de nieuwe ‘Duinpieper’ een pareltje mag worden waarin het personeel gelukkig is en op optimale wijze kan werken aan de vorming van onze jeugd, dit niettegenstaande het afbreken van onze betreurde ‘erfgoedschool’ -dat bij de afwerking van de Lombardsijdelaan en de aanleg van het Dorpsplein in Lombardsijde, de Nieuwpoortlaan en van de Zeelaan de last voor de bewoners binnen de perken gehouden wordt
Waregem is de Plezantste Gemeente van Vlaanderen, maar hoe goed scoorde Middelkerke?
Wat houdt de enquête in en welke methode werd er gevolgd? Een jaar lang bekeken tweehonderd regionale correspondenten van ‘Het Nieuwsblad’ elke gemeente in Vlaanderen door een plezante bril. Verdeeld over acht afleveringen gingen ze aan de slag met een checklist van bijna 150 thema’s. Zij vulden die per gemeente in op basis van informatie van het bestuur of van de website van de gemeente of van die van de Vlaamse overheid. Die bundelt gegevens van het aantal activiteiten per gemeente in 2017. De cijfers werden onder meer verzameld via de databank UiT in Vlaanderen. Daarnaast kregen ze ook inzage in wat elke gemeente precies uitgeeft aan evenementen via de website www.jegemeentetelt.be, een initiatief van Tree Company* en De Wakkere Burger** om de gemeentelijke begrotingen inzichtelijk te maken voor iedereen. Die financiële gegevens zijn van 2018.
* Digitale experts die mensen dichter bij beleidsmakers brengen en omgekeerd. Letterlijk tot op het computerscherm in de huiskamer. Omgekeerd capteren ze meningen en ideeën uit al die huiskamers, om ze in beleid te kunnen omzetten. ** https://www.dewakkereburger.be/nl/wiezijnwe
De uitreiking van de titel is de apotheose van het grootste regionale journalistieke project van het jaar. Eerder reikte ‘Het Nieuwsblad’ ook al titels uit voor de Strafste Gemeente van Vlaanderen en de Vijfsterrengemeente. De correspondenten van ‘Het Nieuwsblad’ gingen na hoeveel bakkers en bloemenzaken er zijn per 1.000 inwoners, of er een meeneem-Chinees is in de gemeente, maar ook of er een starterspremie klaarligt voor wie een nieuwe zaak wil starten, of er zich een volgende generatie politici klaarstoomt in de kindergemeenteraad en hoeveel boeken er in de bib staan. Als het plezant is, dan hebben zij het gecheckt. Al die checklijsten werden samengelegd met financiële data over subsidies en werkingskosten. Het resultaat is een rapport waarin zwart op wit staat hoe plezant leven het is in elk van de driehonderd Vlaamse gemeenten. Met op het einde van de rit één duidelijke winnaar: Waregem.
Wat betekent ‘plezant’? Ik heb voor het adjectief plezant 65 synoniemen gevonden. Sommige daarvan hebben ook nog een andere betekenis, maar goed… 1)Aangenaam 2) Aangenaam plezierig 3) Aantrekkelijk 4) Aardig 5)Alleraardigst 6)Amusant 7)Attractief 8)Behaaglijk 9)Bekoorlijk 10)Charmant 11)Comfortabel 12)Fijn 13)Geanimeerd 14)Geestig 15)Geinig 16)Gelukkig 17)Gemakkelijk 18)Gemoedelijk 19)Genoeglijk 20)Genotvol 21)Gerieflijk 22)Grappig 23)Grollig 24)Hartelijk 25)Heerlijk 26)Humoristisch 27)Innemend 28)Jofel 29)Jolig 30)Keurig 31)Kluchtig 32)Knus 33) Koddig 34)Komiek 35)Komisch 36)Kostelijk 37)Lachwekkend 38)Lekker 39)Leuk 40) Leukweg 41)Lief 42)Liefelijk 43)Lollig 44)Luimig 45)Lustig 46) Moppig 47)Onderhoudend 48)Opgewekt 49)Plezierig 50) Prettig 51)Schalks 52)Schertsend 53)Snakerig 54)Snoezig 55)Sociabel 56)Sympathiek 57)Tof 58)Uiig 59)Vermakelijk 60)Vreemd 61)Vriendelijk 62)Vrolijk 63) Warm 64)Weldadig 65)Welgevallig
Welke waarde hebben dergelijke enquêtes? Het is niet de eerste keer dat ik schrijf dat men daar twijfels over heeft. Toch bespreek ik dergelijke statistieken altijd omdat er toch altijd wel enige les uit kan getrokken worden en dat een gemeente er misschien toch wel op de één of andere manier beter kan van worden. Na zo’n enquête kan de gemeente maar op één manier reageren. Niet door de resultaten te betwisten en vol te houden dat de gemeente wel op degelijke manier bestuurd wordt, dat er geen fouten gemaakt werden, althans niet door de gemeente zelf. Er moeten lessen getrokken worden en meer aandacht schenken aan de zwakke punten die door de enquête blootgelegd werden. Ik heb onze burgemeester gevraagd wat hij denkt over het rapport van Middelkerke. Ik weet dat hij daar niet mee akkoord gaat, maar ik mocht helaas zijn reactie nog niet ontvangen. Ik voeg die eventueel later nog toe.
Bekijk hier hoe plezant de kustgemeenten zijn: (cijfers op 10)
Cul- tuur
Feest
Hore- ca
Jeugd
Senio- ren
Sport
Win- kels
To- taal
Plaats op 300
Blankenberge
8,76
8
9,89
7,5
7,1
8,3
9,0
8,36
11
Bredene
6,61
8
9,18
8,5
5,7
6,6
6,8
7,33
64
De Haan
8,45
7
9,87
6,5
5,7
8,58
4,3
7,18
81
De Panne
8,31
9
9,84
7,8
6,09
6,1
7,8
7,84
30
Knokke-Heist
9,92
7
9,93
8,3
7,28
7,8
7,5
8,24
14
Koksijde
8,75
9
9,69
8,3
8,27
7,8
7,3
8,43
8
Middelkerke
8,64
8
9,84
7,3
6,55
7,1
4,3
7,38
59
Nieuwpoort
8,5
4
9,93
6,3
7,41
6,9
5,3
6,90
126
Oostende
9,15
9
9,87
6,8
7,02
6,9
10,0
8,38
10
Hoe gingen de onderzoekers te werk?
Cultuur
Een gezonde geest in een gezond lichaam werd omgedoopt tot een plezante geest in een plezant lichaam. De onderzoekers vonden dat het pas echt plezant leven is in een gemeente waar je jezelf cultureel kunt verrijken. In de bioscoop, bij de fanfare, in de academie, bij het koor, in het museum, in een rijkelijk gevulde bibliotheek. Zij onderzochten of er een stevig cultuurbudget beschikbaar is. Ze gingen na waar de podia altijd gevuld zijn. Ze bezochten de coulissen van de cultuurhuizen en toneelverenigingen in Middelkerke. Van Annie tot de rattenvanger van Hameln...
Feest
Ze gingen op zoek naar gemeenten waar men vaak en goed feest, waar onder meer jaarmarkten en carnavalsstoeten jaarlijkse hoogtepunten zijn, maar even goed naar gemeenten waar subsidies voor straatfeesten de normaalste zaak van de wereld blijken. Ze vroegen zich ook af wat het gemeentebestuur doet om er een feest van te maken. Volgens Dany Van Loo is de O.L.V.Processie (in Leffinge), gevolgd door Patersfeesten (15-8-2019) het plezantste evenement in Middelkerke: "Tussen de mega-events zoals Nostalgie Beach brengt de processie met achteraf het bescheiden Patersfeest de mensen van een klein dorp op een leuke manier samen. Ruim 100 vrijwilligers staan ieder jaar enthousiast in voor de goede afloop." Waarom scoort Middelkerke 8/10?
Wordt ieder jaar een carnavalsstoet georganiseerd? Ja
Wordt ieder jaar een jaarmarkt gehouden? Nee
Wordt ieder jaar een muziekfestival georganiseerd? Ja
Wordt ieder jaar een plein- of parkevenement georganiseerd? Ja
Wordt ieder jaar een outdoor kerstmarkt georganiseerd? Ja
Wordt ieder jaar een massafuif voor minstens 1.500 man georganiseerd? Nee
Vindt ieder jaar een folkloristisch evenement plaats? Ja
Heeft Middelkerke een schepen die bevoegd is voor Feestelijkheden? Ja
Kan ik als particulier logistieke steun krijgen bij het organiseren van een straatfeest? Ja
Kan ik als particulier een subsidie krijgen voor het organiseren van een straatfeest? Ja
Horeca In een plezante gemeente is het ook plezant uitgaan met een ruim aanbod aan restaurants en in de zomermaanden een pop-upbar. Als kers op de taart ging men in elke gemeente op zoek naar het goedkoopste pintje. Men schoof de voeten onder tafel, zowel bij de Chinees, in de brasserie als in de frituur 't Hoeksje.
Jeugd Een plezante gemeente heeft een plezante toekomst, een groot hart voor jongeren (2.472 minder dan 18 jaar in Middelkerke). Daarom werd de jeugdinfrastructuur uitgeplozen. Is er een skatepark? Kun je spelletjes ontlenen, gezellig hangen met je vrienden in het jeugdhuis en op tijd en stond met de benen zwaaien tijdens een fuif? Worden de jongeren wel gehoord door het gemeentebestuur? Zijn er genoeg plekken waar ze gezond kunnen rondhangen? En omdat geld ook niet onbelangrijk is, werd onderzocht welke besturen het gulst waren voor hun gemeentelijke jeugdwerking.
Senioren Waardig ouder worden is essentieel in onze samenleving en als dat even kan, gebeurt dat ook op een plezante manier. En daarom vroegen de onderzoekers zich af in welke mate de Vlaamse steden en gemeenten uitgerust zijn om senioren een plezante levensherfst, een mooie oude dag te schenken. (6.384 ouder dan 65 jaar in Middelkerke) Daarbij gingen ze op zoek naar de extra’s: bridgeclubs, aangepaste computerlessen en cursussen elektrisch fietsen.
Sport Plezant sporten kan alleen in een gemeente waar de accommodatie aangepast is aan de noden van de sporters en waar je als inwoner je keuze kunt maken uit een groot aanbod aan sporten. Zijn er voldoende sportclubs? Welke gemeenten hebben een zwembad? Zijn de besturen bereid zijn om voldoende geld te besteden aan de sportbeleving van hun burgers? Hoeveel per inwoner?
Verenigingen Verenigingen zijn een essentieel bindmiddel, de maïzena als je wil, van de samenleving. Er werd op zoek gegaan naar verenigingen die daar nog een extra plezante saus over gieten. Sinds dit voorjaar heeft elke Vlaamse gemeente officieel een Plezantste Vereniging.
Winkelen De beoordeelaars gingen op zoek naar een gemeente waar en centrummanager actief is en waar jonge winkeliers kunnen rekenen op een gemeentelijke starterspremie. Zij vonden ook een gemeentelijke geschenkbon kan bijdragen tot een plezant winkelklimaat. Kan men in de gemeente terecht voor de meest alledaagse inkopen, zoals je dagelijks versgebakken brood, een ruiker bloemen, een gebraden kip? Is shoppen hier plezant? En aan welke winkels moet je echt wel een bezoekje brengen? Zeker in een stad met gezellige winkelstraatjes, unieke boetieks en bijzondere en smakelijke tussenstops. Onze journalisten wijzen je alvast de weg naar de leukste adresjes in de grote Vlaamse steden.
Commentaar: Zijn de onderzoekers dan nog nooit in Nieuwpoort-bad geweest? 5,3 voor winkelen!
Het ‘geval’ Koksijde Met een achtste plaats en 8,43 op 10 als totaalcijfer behaalt Koksijde dus het beste resultaat van de kustgemeenten. Ze krijgen dus (logischerwijze) de meeste media-aandacht. Het moet dan ook niemand verwonderen dat burgemeester Marc Vanden Bussche geniet van dat succes en dat hij dat breed wil uitsmeren: “Ze mogen óns de Koningin der Badsteden beginnen noemen”. Dat ruikt naar arrogantie want Oostende draagt die titel door zijn band met Leopold II. Hij gaat even arrogant verder: “mijn gemeente verdient het om een stad te zijn”. Hij baseert zich daarvoor op de medailles die Koksijde al opgespeld kreeg: beste gemeente, diervriendelijke gemeente, bijengemeente, Q-label (kwaliteitslabel uitgereikt door ‘Westtoer’, totnogtoe uitgereikt aan 127 kustattracties ), A+ label (in 2012 behaald door toeristisch infokantoor in Koksijde-Bad, kwaliteitslabel voor toegankelijk toerisme) en nu de Plezantste. Nu beweren bijna alle Vlaamse kustplaatsen ‘de’ of ‘een’ parel van de kust te zijn: Blankenberge, De Panne, Knokke-Heist, Nieuwpoort, … Koksijde heb ik zo nog niet horen noemen maar een ‘Koningin’ overheerst dat natuurlijk. Hoe arrogant kan men eigenlijk zijn? Ik ken hem niet goed, maar zou dat komen door de kleur van zijn partij? Wij kennen dat goed want wij hebben 18 jaar te doen gehad met blauwe bestuurders.
Zeer verdienstelijk allemaal. Een dikke proficiat dus aan Koksijde. Spijtig dat de schuldenlast van de gemeenten hier niet ter sprake komt.
Hij heeft nu ook een slagzin gevonden en daalt daarmee enkele trappen naar beneden: “Niets is zo erg als een café zonder bier of een gemeente zonder plezier.”