Op 18 februari 2020 werd de Meiboom geplant op het gebouw waar de gemeenteschool van Westende na de volgende zomer weer zijn intrek zal in nemen. Ik hoor het ze al zeggen “Hij is daar weer met zijn gemeenteschool”. Neen, wees gerust, dat zal niet gebeuren!
De pers, waartoe ik, met de goede wil van het gemeentebestuur, half en half behoor was op het evenement uitgenodigd. Niettegenstaande de toegang tot zo'n werf voor onbevoegden normaal, om veiligheidsredenen, terecht verboden is, werd ons de kans geboden om alles eens van dichtbij te bekijken en er zelfs een woord uitleg over te krijgen. De pers werd samen met het schepencollege en met de schooldirectie rondgeleid. Wel, ik moet zeggen dat ik ervan onder de indruk was. Mijn titel spreekt boekdelen. Weten jullie hoe zo'n bouwwerf in elkaar steekt of wat daar allemaal komt bij kijken? Als dat niet zo is, dan kunnen mijn (onvolledige) indrukken misschien een deeltje van die sluier helpen oplichten?
Wie voert het werk uit?
Welke betekenis heeft een Meiboom? Het plaatsen van een meiboom op de nok van het dak is een traditie die teruggaat tot de Middeleeuwen. Ook vandaag nog willen vele bouwers met dit oude gebruik voorspoed en geluk afroepen over hun nieuwe (t)huis. De meiboom staat daarbij symbool voor stevigheid en duurzaamheid van de woonst. In sommige gemeenten is dat nog een erg levend ritueel dat gepaard gaat met feestelijkheden en uitingen van liefde voor de gemeente waarin men woont. De boom wordt vaak geplant op 1 mei, of op de vooravond daarvan, als de ruwbouw bijna klaar is.
Foto van Gino Ester
Toestand op 28 november 2019
Vergelijk bovenstaande foto’s maar eens met die van 18.2.2020 hieronder.
De vooruitgang van de werken verloopt volledig volgens de planning: “De nieuwe Duinpieper is bijna helemaal winddicht: het dak staat erop en veel ramen en vensters zitten erin. We zijn erg tevreden dat de aannemer zich voor de resterende bouwperiode volop kan concentreren op de technieken en de afwerking.”, stelt schepen van onderwijs Natacha Lejaeghere. “Het ideale scenario is voor het bouwverlof opleveren, zodat de juffen en meesters rustig hun splinternieuwe klassen kunnen inrichten. Ik ben trouwens ferm onder de indruk van de lichtinval en de grootte van de ruimtes. Ik kan me perfect voorstellen dat de kinderen en leerkrachten het hier enorm naar hun zin zullen hebben. Ik vind het trouwens ‘de max’ dat de aannemer z’n werknemers bedankt voor hun inzet met het opzetten van de meiboom” Volgens de bouwleiding hebben de stormen van de afgelopen weken geen invloed gehad op de werkzaamheden: ”We hebben onze planning dusdanig geschikt en gefaseerd. Op vandaag zijn er dertig arbeiders tegelijk actief, maar dat aantal kan straks nog oplopen tot vijftig.”
Op 1 september zal het nieuwe schooljaar dus zeker kunnen starten in de nieuwe school.
Zonder bijbedoeling, alleen omdat ik dat straf vond, zonder te vergelijken, maar ik kon het niet nalaten te herhalen wat we lazen in de kranten en zagen op TV: wegens de uitbraak van het coronavirus moesten de Chinezen een noodziekenhuis van 25.000 m² groot bouwen en daarvoor kregen ze 10 dagen tijd. Vierduizend bouwvakkers uit de hele provincie werden dag en nacht ingeschakeld om dat te verwezenlijken. Men baseerde zich daarvoor op plannen van een noodziekenhuis dat in 2003 in Peking moest opgetrokken worden in zeven dagen, tijdens de SARS-epidemie. Er werd gebruik gemaakt van zogenaamde ‘prefabs’, voorgebouwde units en onderdelen die eenvoudig gecombineerd kunnen worden.
Ik wil jullie nog meer goedbedoelde overwegingen van de schepen voor Onderwijs Natacha Lejaeghere niet onthouden: “Het gebouw is volledig future proof. De duurzame energietechnieken, het overvloedige licht en groen en de stijlvolle gevelafwerking moeten van de Duinpieper een warm nest maken voor de 120 leerlingen. Misschien creëert het nieuwe schoolgebouw wel een aanzuigeffect op nieuwe leerlingen? De Duinpieper is alleszins op de groei ontworpen zodat we dit unieke comfort bij een stijgend leerlingenaantal kunnen blijven aanbieden. Maar in eerste instantie zijn we erg gelukkig dat we onze leerlingen en leerkrachten kunnen onderbrengen in een veilig, duurzaam en toegankelijk schoolgebouw.” Is dat niet goed/mooi gezegd?
Veiligheid op de werf Wie aandachtig zo’n werf bekijkt, wat ik uiteraard deed, stelt vast dat daar enorm veel komt bij kijken op het gebied van organisatie/coördinatie en veiligheid/preventie.
De kans op ongevallen in de bouwsector is relatief hoog. Bij het vergelijken van alle sectoren, zouden ongevallen in de bouw de hoogste kans op een fataal gevolg met zich meebrengen, met méér dan het dubbele van het gemiddelde van alle andere sectoren. Welke gevaren bedreigen de werknemers op een bouwwerf? - naast vallen komt ook struikelen en uitglijden vaak voor. Hoogtes, ongelijkmatige oppervlakken, obstakels, gladde oppervlakken, losliggende kabels, gaten en willekeurige materialen zijn overal op de site verspreid, dus het is geen verrassing dat uitglijd- en struikelincidenten bijna dagelijks plaatsvinden. De meest voorkomende objecten die vallen, variëren van stalen balken tot kleine handgereedschappen en veroorzaken kneuzingen, breuken, verrekkingen en verstuikingen.
-bewegende voorwerpen die voortdurend verplaatst worden met verschillende apparatuur die zware lasten in de lucht optillen of overal neerzetten.
-door het veelvuldig gebruik van hoogtewerkers en minder van ladders, kan tegenwoordig weliswaar op een veiliger manier gewerkt worden aan hoger gelegen installaties, maar toch gebeuren jaarlijks talloze hoogte-gerelateerde ongevallen. De kans op een hoogte-ongeval stijgt uiteraard wanneer de hoogtewerker te kampen heeft toegankelijkheids- en mobiliteitsbeperkingen.
-elk jaar komen talloze ernstige verwondingen en dodelijke ongelukken voort uit instortende gangen en uitgravingen, vooral op sloopterreinen, steigers en gedeeltelijk voltooide gebouwen.
-de bouwplaats is altijd stoffig. Gewoonlijk bevat het stof op de werf een mix van schadelijke fijne poeders en vezels die hoofdzakelijk de longen kunnen beschadigen, wat kan leiden tot chronische obstructieve longziektes, astma, silicose en andere longziekten.
-elk jaar zouden gemiddeld drie werknemers in de bouwsector geëlektrocuteerd worden. Hoogspanningslijnen en kabels verhogen het risico.
Het spreekt dus vanzelf dat de werkgevers de plicht hebben om iedereen bewust te maken van de gevaren op de werf: nemen van voorzorgsmaatregelen, uitvaardigen van veiligheidsvoorschriften, uitvoeren van controles, vermijden van risicovolle technieken, … Borden en goede werkkleding, schoenen en veiligheidsuitrusting helpen altijd de risico’s te verminderen. Het dragen van een helm wordt verplicht. De kleur van de helm duidt op de functie van de werknemer.
Midden in het dorp De Duinpieper wordt trouwens meer dan een school alleen. Natacha Lejaeghere: “De Duinpieper zal samen met de Calidris en De Kilt een centrale rol opnemen in het Westendse gemeenschapsleven. We voorzien een aparte ruimte voor de buitenschoolse kinderopvang en we installeren er een trefpunt van de bibliotheek.”
De schepen mag het mij niet kwalijk nemen als ik dat betwijfel. Om wat leven in de Westendse dorpsbrouwerij te brengen, zal wel wat meer nodig zijn. Wat waar is, men heeft vanaf de school een mooi zicht op de omgeving. Ziehier een paar foto’s:
Foto van Gino Ester
Bronnen Artikel in ‘Het Laatste Nieuws’ door Timmy Van Assche 18.02.2020 E-mail van de gemeente met de mening van schepen voor Onderwijs Natacha Lejaeghere
Er staan tegenwoordig heel veel werken op stapel. Dat betekent letterlijk dat ze in aanbouw zijn. Sommige zijn zopas gestart, sommige krijgen al vorm en soms wordt er al een Meiboom op geplant en bij nog andere mag men verwachten dat ze straks in gebruik kunnen genomen worden. Voor veel werken werd de start- of instapdatum meegedeeld. Ik vond het dus nuttig eens in één enkel artikel een stand van zaken op te maken en te publiceren.
Ik zal ze behandelen in de volgorde van vermoedelijke afwerking. Het ‘Casino’ is er niet bij. Dat komt wel in een afzonderlijk artikel.
Het parkeergebouw in de Badenlaan De bouw startte op 22 oktober 2018. Het is nu reeds open voor gebruik. Alleen de betaalterminals moeten nog geïnstalleerd worden. Ondertussen kunnen de gebruikers in de eerste weken, de parking gratis testen. De parking wordt door de gemeente zelf uitgebaat. Met drie verdiepingen en een dakniveau biedt het gebouw plaats aan 443 wagens, waarvan 20 in een aangekochte garagebox.
Beide foto’s van Dirk Biermans
Fietspad Lombardsijde Hoe lang duren de werken? Als het weer gunstig is, duren de werken van 17 februari tot en met de eerste week van maart in drie grote fases: 1. Wegnemen resterende tramsporen en opritten; 2. Effen leggen van aanwezige steenslag; 3. Asfalteren: toplaag en fietsmarkeringen in de week van 1 maart
Foto in ‘Het Nieuwsblad’ van 13.2.2020 van Dany Van Loo
Hoe zal het nieuwe fietspad eruitzien? Een volledig geasfalteerd fietspad in twee delen: • Van aan de Santhovenstraat tot aan de Okay: éénrichtingsfietspad richting Nieuwpoort. • Van aan de Okay tot aan het Albert I-monument: tweerichtingsfietspad. • Oversteekplaats en snelheidsremmer aan de Okay. Hoe moet het autoverkeer op de Nieuwpoortlaan verlopen? De Nieuwpoortlaan is tijdens de werken enkel bereikbaar voor éénrichtingsverkeer vanuit Nieuwpoort naar Lombardsijde. Het verkeer vanuit Lombardsijde naar Nieuwpoort verloopt via de Zeelaan en de Kustweg (N34).
Het dorpsplein wordt afgesloten voor doorgaand autoverkeer. Vanuit de Zeelaan zal het Dorpsplein niet meer als parallelle doorgangsweg voor autoverkeer gebruikt worden. Enkel fietsers kunnen nog doorrijden over het kruispunt met de Schoolstraat.
Na de aanleg van dit fietspad krijgt de oude trambedding langs de Zeelaan een grasbedekking.
Het recyclagepark, vroeger containerpark genoemd De opening van het nieuwe recyclagepark is voorzien op 1 april 2020. De reglementering inzake het containerpark, voorziet volgende wijzigingen:
-het park wordt opgedeeld in een gratis zone en een betalende zone -de tarieven voor huishoudelijke afvalstoffen en bedrijfsafvalstoffen worden opgesplitst -het te betalen tarief wordt voortaan vastgesteld op basis van gewicht in plaats van volume -het ingangstarief van 1 euro wordt afgeschaft -volgens de gemeente komt de tarievenwijziging er na een verplicht op te volgen advies van de Vlaamse afvalmaatschappij OVAM” -de opening op dinsdagavond wordt geschrapt
Gemeenteschool Vanaf 1 september 2018 verhuisde de school voor twee schooljaren naar de Calidris. De betreurde afbraak begon in mei 2019. De eerste steen werd gelegd in september 2019. Dat ging gepaard met een groot evenement. Bij de start van het schooljaar 2020-2021 zouden de kinderen, juffen en meesters van de Westendse gemeenteschool, tot hun grote voldoening/ groot geluk hun intrek kunnen nemen in een splinternieuw complex. Op 18 februari 2020 wordt de Meiboom geplant.
Sportpark
Op 27 januari startten de werken aan het in de duinen geïntegreerde nieuwe zwembad. Dat wordt de eerste realisatie op de sportsite ‘Vita Krokodiel’, de naam van het nieuw complex dat, als alles normaal verloopt, zal openen, samen met de andere faciliteiten, in de zomer van 2021. De plannen voor het bad en de aanpalende sporthal zaten al even in de pijplijn. Moeilijkheden verdere uitbating tennisvelden De gemeente heeft intussen een oplossing gevonden voor de tennisvelden, die vlak naast de bouwsite liggen. De gemeenteraad past de exploitatievoorwaarden in de erfpachtovereenkomst van de tennissite aan, zodat Bouwgroep Cordeel/Vita de bvba Tennis Middelkerke overneemt in mei 2020. “De overname van de erfpachtovereenkomst garandeert een veilig beheer van beide sites tijdens de bouwwerken”, zeggen burgemeester Dedecker en schepen Dierendonck. “Bouwgroep Cordeel/Vita kan dan ook autonoom beslissen over de uitbating van de tennisterreinen. Tot het einde van het winterseizoen blijft de tennisactiviteit in het complex gewoon plaatsvinden. Opeenvolging van de werkzaamheden Eerst werden de voetbaltribune en de kantine afgebroken. Nu is ook het verplicht archeologisch onderzoek afgerond, want bekrachtigd door het Agentschap Onroerend Erfgoed. Een gespecialiseerde firma heeft het terrein gescand op explosieven en ondertussen landschappelijke boringen uitgevoerd.In afwachting van het resultaat daarvan werd de werfsite op de parkeerplaatsen aan de Duinenweg ingericht. In maart starten de funderingswerken. Toegangen Zowel de petanqueterreinen als de tennishal blijven dan vanaf de Duinenweg, toegankelijk voor fietsers en voetgangers, via een vrijgehouden graspad. Met de auto is dat slechts mogelijk via de Westendelaan. Tot aan de start van de omgevingsaanleg, begin 2021, blijft een deel van de parking aan de Duinenweg beschikbaar. Klachten? Het gemeentebestuur beheert de werf niet. De bouwgroep Cordeel is verantwoordelijk voor de bouwwerken, de signalisatie en de veiligheid. Klachten? Stuur een e-mail naar hannes.desmet@cordeel.eu Bronnen https://www.middelkerke.be/nl/over-middelkerke/communicatie-met-burger/pers/persberichten-2019/archeologische-studie-op-zoek-naar Bouw nieuw zwembadcomplex start eind deze maand” Timmy Van Assche 16 januari 2020
De toeristische ontsluiting van Middelkerke De Provincie wil Middelkerke via een toeristische ontsluitingsweg beter verbinden met de E40 om zo het toeristisch verkeer uit de Spermaliestraat te weren om er de verkeersleefbaarheid te verhogen. Hoe zou dat kunnen gedaan worden? Er werden 5 tracés in aanmerking genomen:
- ze hebben alle vijf het rondpunt Slijpe als beginpunt en het rondpunt op de Westendelaan als eindpunt (gemiddelde afstand tussen beide = 3km580 (verschil van 320 m tussen langste en kortste) -dezelfde drie mogelijkheden voor overschrijding van het kanaal Passendale-Nieuwpoort (hoge brug, gelijkgrondse brug en tunnel) werden onderzocht -verschillen 1a: na kanaal rechte lijn naar rond punt Westendelaan 1a en 1b: ten westen van woonkorrel Slijpebrug 1b: na kanaal buigt tracé af en loopt dan dichter bij Spermaliestraat 1b: 3a en 3b hebben een minimale impact op het polderlandschap 2: loopt dichter bij bebouwing rond Slijpebrug loopt tussen 1a en 3b 2, 3a en 3b ten oosten van woonkorrel Slijpebrug 3a en 3b: -hebben als duidelijke ruimtelijk grens Slijpeduikersgeleed – Sandersgeleed -ten noorden van het kanaal volgt het tracé een traject gelegen op minimale afstand tot de kern van Middelkerke -voldoende aandacht voor buffering naar bestaande bebouwing toe 3b: na de kruising van het kanaal volgt het tracé een rechte lijn af te buigen richting de N325 (Spermaliestraat)
In het kader van het PRUP Toeristische Ontsluiting Middelkerke werd beslist om, in samenwerking met de VLM, een landbouweffectenrapport (LER) op te maken. De doelstellingen van het LER zijn om:
informatie te verschaffen aan de landbouwers over het project;
het in kaart brengen van het effect van een toekomstige toeristische ontsluiting op de landbouw, dit zowel op sector- als op bedrijfsniveau;
een overzicht te geven van de gevraagde milderende maatregelen van de betrokken landbouwers (bvb. noodzakelijke toegangen tot percelen, vraag naar herverkaveling…).
Verschillende betrokken landbouwers werden in de periode april-juni 2019 gecontacteerd en geënquêteerd door de VLM. De resultaten van die enquête werden in een eindnota van het LER gegoten, deze is integraal te raadplegen op www.west-vlaanderen.be/PRUPToeristischeOntsluitingMiddelkerke . De resultaten van het LER worden opgenomen in het milieu-effecten-rapport (MER) die momenteel in opmaak is. Ziehier wat er nog moet gebeuren:
Besluit Het antwoord op mijn titelvraag luidt dus wel degelijk: JA, het gaat vooruit. Aan een hoge snelheid zelfs. Hopelijk blijft alles betaalbaar.
Wie, zoals ik, gehecht is en blijft aan zijn dorp, heeft meestal de gewoonte aangenomen om allerhande herinneringen daaraan te verzamelen. Eén soort daarvan zijn oude postkaarten. Sinds de opkomst van internet is de manier van verzamelen wel grondig gewijzigd. Men ziet minder kartonnen of papieren exemplaren omdat het toch zo handig is daarvan digitale kopieën bij te houden. Dat geldt natuurlijk niet voor wie dat als een investering beschouwt.
Worden er nog postkaarten geproduceerd van ons dorp? Zelden of nooit. Na het verdwijnen van Zon en Zee, van ‘Ons Rustoord’, van de ‘Calidris’ (als toeristenaantrekkingspool) en van enkele campings zijn er nog maar weinig objecten die het fotograferen waard zijn. En als er toch nog iets overgebleven zou zijn, dan is het drukken van dergelijke kaarten, gezien de beperkte oplage, absoluut niet winstgevend voor onze verkopers, meestal dagbladwinkels, speelgoedwinkels, campings en souvenirwinkels.
Worden er nog postkaarten verstuurd? Waarom zou men daarvoor nog geld uitgeven? Iedereen heeft een GSM die afbeeldingen met voldoende kwaliteit kan opnemen. De toerist(e) kan zelf kiezen wat of wie het onderwerp moet zijn van zijn/haar foto’s: het strand, het zeewater, de duinen, het appartement waar men verblijft, de camperlocatie, de camping, een evenement en tegenwoordig ook meer en meer het achterland? Dat kan dan aangevuld worden met lachende staande, zittende, liggende, wandelende of fietsende toeristen die hun familie thuis kunnen vergasten of jaloers maken op hun mooiste glimlach en op hun bruingebrande lichamen. Een simpele e-mail of Instagram en gedaan met naar de winkel of de post te lopen om er (veel te dure) postzegels te kopen.
De producenten en verkopers voor wat betreft het dorp De bekendste zijn uiteraard Ern.Thill, later opgevolgd door Nels, AVM (A. Van Mieghem) uit Oostende, Arduenna uit Marche-en-Famenne, Couleur Locale, Héliotype De Graeve uit Gent (Star), Van Cortenbergh, Phototypie Desaix, Gegy, J. Prévot uit Antwerpen, Debaere uit Roeselare (voor handelszaken), Th. Van den Heuvel uit Brussel, maar er zijn nog heel wat andere kleinere firma’s (vooral uit het Brusselse) die daar precies een mooie winst in zagen.
Heel wat lokale handelaars gaven zelf postkaarten uit, al dan niet in samenwerking met één van de productiefirma’s. Het onderwerp van hun kaarten was meestal de naastliggende bezienswaardigheid. Zo waren er Irène Lefevere, Weduwe Lucie Coen, Van den Broucke (later Eddy en Monique Clarysse), Willy Roose, August Levecque, Martha Cappelle (Maison A la Pantoufle), huis Gunst. In verschillende vakantieoorden kon men eveneens postkaarten aanschaffen: Zon en Zee, Ons Rustoord, Marçunvins, Campings Albatros, Cosmos, Westende en Poldervallei.
De belangrijke Westendse verzamelaars We moeten dus teruggaan in de tijd. Het verleden van ons dorp wordt weergegeven in veel oude postkaarten. En gelukkig zijn er heel wat verzamelaars die (volgens mij) een schat aan kartonnen herinneringen bewaard hebben. Toen ik begon te verzamelen, stelde ik inderdaad vast dat ik bijlange niet de enige was. Ik heb me niet beperkt tot het dorp maar ook de postkaarten van Westende-bad hield ik bij. Die waren uiteraard veel talrijker. Ik zal mij hier verder beperken tot de verzamelaars in het dorp. Om de mij bekende te noemen: de familie Marc Constandt-Bloes, wijlen burgemeester Julien Soetaert, wijlen Maria Germonpre-Deleu, Gilbert Cogghe, wijlen Marcel Daele en een ex-rijkswachter die destijds in de Duinenlaan woonde., …Ik ben er zeker van dat er nog veel meer zijn … belangrijke … en kleine.
Ruilbeurzen niet vergeten Ruilbeurzen zijn uiteraard de ideale plaatsen waar men aanwinsten voor zijn verzameling kan vinden. In dikke albums presenteren ze hun aanbieding. Ik heb ze vaak doorlopen maar zelden kaarten gekocht … omdat men er ‘belachelijke’ prijzen durfde voor vragen, ook voor allesbehalve zeldzame exemplaren. Elk jaar wordt in de vismijn in Nieuwpoort zo’n beurs georganiseerd. Daar heb ik wel een paar keer tot 100 BFr uitgegeven voor een kaart. Meer wilde ik er nooit aan besteden.
Verzamelingen op internet Collectie D. Boydenshttp://postkaart-kust.be/ Deze site geeft een overzicht van de collectie Didier Boydens die voornamelijk postkaarten van de Belgische kust tijdens de Belle Epoque bevat. Didier aan het woord: “Na reeds wat jaren verzamelen leek het me leuk mijn collectie publiek beschikbaar te stellen. en bijgevolg iedereen te laten meegenieten van de bloeiperiode van onze Belgische kust. De postkaarten geven een prima beeld van deze glorietijd, de belle-epoque."
Daarnaast is er een forum ter beschikking met als doel te fungeren als een "virtuele" ontmoetingsplaats voor verzamelaars van dit topic. "Hier kan men ideeën uitwisselen, vragen stellen met als uiteindelijk doel onze passie voor de hobby te delen en onze kennis hieromtrent uit te breiden. Ik heb alvast een aantal vragen omtrent diverse topics open staan. Neem zeker eens een kijkje en registreer.”
Westende anno 1900, door Jacob Jones, die op zolder een oude doos vond met heel wat oude kaarten uit die tijd en die ze met internetbezoekers wil delen.
De Nu & Toen app Biedt u de mogelijkheid oude prentbriefkaarten te bekijken van de plaats waar u nu bent, foto's te maken van dezelfde plaats en deze te delen met andere leden van Geneanet! https://nl.geneanet.org/prentbriefkaarten/view/1675993#0 “Op de zolder vond ik een oude doos met heel wat oude postkaarten uit die tijd die ik in dit artikel met jullie wil delen.” (geplaatst door G Parrein)
Elke week zullen jullie voortaan op mijn blog http://blog.seniorennet.be/westendsdialect kopies van twee oude postkaarten kunnen vinden van Westende-dorp. Bij het bekijken daarvan en bij het lezen van mijn teksten in ons dialect of in de P-taal, zullen jullie zich misschien weer even in de ‘goeie oude tijd van toen’ wanen.
Middelkerke: worden niet-inwoners met een tweede verblijf benadeeld?
Wat is een tweede verblijf? Het antwoord blijkt eigenlijk duidelijk uit de vraag. Een tweede verblijf is elke woongelegenheid waarvan diegene die er kan verblijven, voor deze woongelegenheid, op 1 januari van het aanslagjaar niet ingeschreven is in het bevolkingsregister, vreemdelingenregister of wachtregister.
Wat is het NIET? -garages, tenten, verplaatsbare caravans, mobilhomes, kampeerauto’s en woonaanhangwagens NOTA Misschien is dat een antwoord op de vraag van zij die op een camping of vakantiepark verblijven en die zich op Facebook afvragen of zij ook kunnen genieten van de korting voor het bijwonen van de superprestige- veldrit op 15.2.2020 -een hotelkamer, gastenkamer, vakantiewoning of vakantielogies volgens de definities van het decreet betreffende toeristische logies van 10 juli 2008* en latere wijzigingen -weekendverblijven gelegen in recreatiegebied. Een weekendverblijf is een constructie, al dan niet verplaatsbaar, die op basis van de stedenbouwkundige voorschriften niet voor permanente bewoning kan bestemd worden *https://www.fireforum.be/images/regulations/LW_VL_20080710_NL_toeristische_logies.pdf
Ik maak van de gelegenheid gebruik om te schrijven dat ‘verblijver’ en ‘tweede verblijver’ geen correct Nederlands zijn.
Voordelen Extra inkomen: je kan je tweede verblijf gebruiken als verhuurpand. Dat kan zowel dienen als huurhuis, studentenkamer, of appartement. Met de inkomsten los je meteen je lening af. Vakantie: je kan goedkoper op vakantie gaan naar de Belgische kust, want je woning staat al klaar. Perfect ingericht, hoe jij het wilde voor een zorgeloze vakantie. Investering voor de toekomst: de kinderen of kleinkinderen kunnen er later ook van genieten. Eventueel kan je het verblijf met een ruime winstmarge doorverkopen.
Nadelen Onderhoudskosten: uiteraard kunnen grote reparaties of vervangingen van sanitaire toestellen nodig zijn. Mogelijk geen fiscale voordelen op een pand dat je wil verhuren. Wanneer je bijvoorbeeld een hypotheek hebt op je eerste woning en je doet aan langetermijnsparen, (zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Langetermijnsparen) dan is het mogelijk dat je fiscaal voordeel al optimaal benut is door je eerste hypotheek. Er wordt wel nog steeds gewerkt met de gewone interestenaftrek, afhankelijk van het kadastraal inkomen van je verhuurde woning. Je krijgt voor dat pand uiteraard wel een huurprijs in de plaats waardoor je toch kan genieten van inkomsten. Belastingen: Uiteraard moeten er ook nog belastingen worden betaald. Zo is er de onroerende voorheffing. Die wordt gebaseerd op je kadastraal inkomen en ligt in lijn met je eerste woning. Het verschil is wel dat de voordelen die je hebt bij je eerste woning, zoals een vermindering door een aantal kinderen ten laste, niet aanwezig zijn bij een tweede verblijf. Er is daarnaast de gemeentebelasting. Alle kustgemeenten leggen een tweede verblijf een belasting op. Dat geld dient om kosten te dekken van algemene diensten, waar eigenaars van een tweede verblijf volgens het gemeentebestuur anders gratis van gebruik zouden maken. Maar die diensten zijn niet enkel beschikbaar voor die eigenaars, ze zijn dat ook voor bewoners. Diensten zoals restafvalophaling, brandweer en bibliotheek moeten door iedereen betaald worden. In de notulen van de gemeenteraad van 16 oktober 2019 gr-verslag-16102019.pdf vindt men: - de aangepaste te betalen bedragen -tweede verblijven die als een studio beschouwd worden: 700,00 EUR - alle andere tweede verblijven, uitgezonderd degene die beheerd worden onder het stelsel van de multi- eigendom: 800,00 EUR -tweede verblijven die beheerd worden onder het stelsel van multi-eigendom en als een studio beschouwd worden: 29,17 EUR per periode van een halve maand beschikkingsrecht -alle andere tweede verblijven die beheerd worden onder het stelsel van multi-eigendom: 33,33 EUR per periode van een halve maand beschikkingsrecht. - hoe men bezwaar kan aantekenen Wie dat van plan zou zijn, leest beter eerst het artikel op https://www.2hb.immo/nl/news/fiscaal/de-taks-op-tweede-verblijven-aanvechten Zie ook verder. Milieubelasting: 50 euro En dan is er ook nog de provinciebelasting: 124 euro voor 2019 https://www.west-vlaanderen.be/sites/default/files/2018- 12/Provinciebelasting%20op%20tweede%20verblijven.pdf
Een tweede verblijf moet je bovendien aangeven in je persoonlijke belastingaangifte. Hiervoor volstaat het het niet-geïndexeerde kadastraal inkomen op te nemen. Je betaalt dan belastingen op het geïndexeerde KI verhoogd met 40 procent. Dit kan worden verminderd met de intresten op leningen aangegaan voor je tweede verblijf.
Naast het fiscale plaatje zijn er ook nog de kosten voor onderhoud, schoonmaak, leegstand, verzekeringen, de syndicus, …
De mening van een nauw betrokken eigenaar van een tweede verblijf “De tweede verblijvers hun inbreng laten doen bij het gemeentelijk beleid is, mijn inziens, gelet op de financiële inbreng enerzijds en het leven binnen de gemeenschap van de gemeente Middelkerke anderzijds, een normale, principiële, gerechtvaardigde vraag en zelfs een noodzaak om de beste verstandhouding binnen de gehele leefgemeenschap te bevorderen. De tweede verblijvers staan positief tegenover de Middelkerkse gemeenschap, dat bewijst hun keuze om zich in Middelkerke te vestigen en niet ergens in een andere kustgemeente. Het is mij ondertussen al duidelijk geworden, door de verschillende contacten met de respectievelijke beleidsmakers van zowel de voorgaande meerderheid als de huidige meerderheid, dat een gestructureerd advies van de tweede verblijvers, bij middel van een erkende adviesraad niet gewenst is. Het is mij evenzeer duidelijk dat dit alleen kan bekomen worden als de beleidsmakers zich hierover beraden en een gewijzigde, positieve houding aannemen ten opzichte van hun medeburgers/medebewoners.”
Waarom geen adviesraad voor het bespreken en melden van problemen van mensen met een tweede verblijf? (tekst van de gemeente) “De gemeente Middelkerke heeft diverse adviesraden opgericht die aan de burger inspraak verlenen en een advies formuleren voor het bestuur. Deze adviesraden zijn thematisch ingedeeld en worden bijgevolg georganiseerd rond specifieke aangelegenheden of maatschappelijke bekommernissen ; zijnde o.a. milieu, ontwikkelingssamenwerking, dierenwelzijn, toegankelijkheid, … Wij gaan er als bestuur van uit dat de aandachtspunten voor tweede verblijvers in sterke mate gelijk lopen met het algemeen belang van onze bewoners. Bijgevolg achten wij het niet nodig om een aparte adviesraad op te richten waarin tweede verblijvers vertegenwoordigd worden. Als gemeentebestuur bieden wij verschillende inspraakgelegenheden waarbij iedere inwoner of tweede verfblijver in het kader van het algemeen belang de mogelijkheid krijgt om zijn grieven, vragen en/of opmerkingen kenbaar te maken aan het bestuur. Zo zijn er o.a. de algemene bevragingsmogelijkheid en meer specifiek het vragenuurtje. Wat betekent dat wij voldoende inspraakmogelijkheden bieden voor iedere tweede verblijver en bijgevolg inhoudelijke opmerkingen telkens ter harte nemen. Wat de tweedeverblijftaks betreft kan ik meedelen dat deze taks niet meer aangepast werd sinds 2007. Deze taks werd trouwens ook niet verhoogd, maar enkel geïndexeerd; tevens werd niet het volledig bedrag van de indexatie toegepast.”
Bezwaar tegen belasting tweede verblijven Enkele jaren geleden was de Brugse rechtbank van oordeel dat de gemeentebelasting van Middelkerke op tweede verblijven onwettig was. De rechtbank oordeelde dat die belasting, zoals die werd geheven door Middelkerke, niet in overeenstemming was met artikel 464 van het Wetboek inkomstenbelasting. De gemeenten zouden niet gemachtigd zijn tot het heffen van opcentiemen op de personenbelasting, op de vennootschapsbelasting, op de rechtspersonenbelasting en op de belasting van niet-inwoners of van gelijkaardige belastingen op de grondslag of op het bedrag van die belastingen (...).”Het hele geschil draait rond de juiste interpretatie en draagwijdte van de geciteerde bepaling. Volgens deze bepaling is elke belasting die de grondslag of het bedrag van een inkomstenbelasting als belastbaar feit, als berekeningsbasis of zelfs als basis voor de toekenningen van vrijstellingen of verminderingen zou gebruiken, een verboden gelijkaardige belasting. De eigenaar van een tweede onroerend goed heeft immers al inkomstenbelastingen op de ontvangen huurinkomsten of op het kadastraal inkomen (ingeval van eigen gebruik) betaald. De gemeente kan hierop dus niet nog eens extra belastingen heffen.
Middelkerke tekende beroep aan tegen deze uitspraak. Daar stelde zij dat de belasting op tweede verblijven een andere grondslag heeft dan de inkomstenbelastingen. Het Hof van Beroep te Gent (27 september 2005) volgde de stelling van de gemeente en veegde de zienswijze van de rechtbank te Brugge van tafel. Lees het volledig artikel op https://www.dvp-law.com/documents/nieuwsarchief/news-items-2005/20051216-gemeentebelasting-bis.xml
Vorig artikel over het onderwerp: "Zonder de taks op de tweede verblijven zou Middelkerke de broeksriem strakker moeten aanspannen op 2.9.2014"
Middelkerke: Bibliotheek altijd open, ook zonder personeel
Op 1 maart 2020 start de bib van Middelkerke aan een nieuw hoofdstuk in haar rijke geschiedenis. Er wordt een belangrijke stap gezet, namelijk deze van traditionele naar ‘Open’ bibliotheek. Dat betekent verregaande automatisatie, een verdubbeling van de toegangsuren, een herinrichting en een nieuwe naam voor de bibliotheek om die evoluties kracht bij te zetten. Middelkerke zal de eerste West-Vlaamse Open Library worden.
Het Limburgse Bree had de Vlaamse primeur. In Duitsland en in Scandinavië bestaan de ‘Open Libraries’ al langer. De vernieuwing zal op de startdag, tijdens een open activiteit tussen 13 en 16 uur, aan het publiek voorgesteld worden.
Andere inrichting De beschikbare ruimte wordt opgefrist. De bovenverdieping wordt functioneler, meer open en toegankelijker.
Openingsuren Gedaan met de klassieke ‘nine to five’ openingsuren. Voortaan is de bib elke dag open, ook op zon- en feestdagen, van 10u tot 22u. Het aantal openingsuren bedraagt nu 32 uur per week.De sterke uitbreiding van de toegankelijkheid komt er naast de bestaande bemande openingsuren. Op die supplementaire uren zal men er boeken kunnen kiezen, in alle rust lezen of studeren of op de PC werken. Er is dan geen personeel aanwezig maar je kan in alle veiligheid eenvoudige bibverrichtingen doen op het moment dat het best voor je past. Je kan dus blijvend rekenen op het deskundige bibpersoneel tijdens de dag. Zo zijn ze dan ook open voor mensen in ploegenstelsels, voor studenten of voor de late passant.
Spelregels Er zijn wel voorwaarden: wie van het systeem gebruik wil maken moet al drie maanden lid zijn van de bib en moet ook een weekje nadenken over de regels.
Hoe werkt het? Iedere Middelkerkenaar (en tweedeverblijver) krijgt tegen midden februari een informatieve flyer in de brievenbus. Er zijn twee registratiesessies voorzien, waarin een intakegesprek met de bibliothecaris plaatsgrijpt. Wie aan de normen voldoet, krijgt een badge met persoonlijke code, die enkel voor de persoon zelf geldt. Hij/zij krijgt daarmee geautomatiseerde toegang met de e-ID-kaart tot 22 uur. Zo zal het in de nabije toekomst mogelijk zijn om als geregistreerde klant buiten de openingsuren toegang te krijgen tot het gebouw en uitleningen zelf uit te voeren. Het is niet zo dat iedereen zomaar toegang zal krijgen tot de bib, stelt de schepen. “Die rechten zijn exclusief en zijn verbonden aan bepaalde restricties. Zo mag je je rechten onder geen beding doorgeven aan anderen. Er zal ook geen permanentie zijn of assistentie vanop afstand. Uiteraard zal camerabewaking de nodige veiligheid garanderen.” Je mag niet eten of drinken in de bib of er activiteiten organiseren.
Wat met de filialen in de deelgemeenten? Het gemeentebestuur onderzoekt of trefpunten, kleine bibliotheekfilialen die slechts enkele dagen per week geopend zijn, kunnen afgebouwd worden. Schepen Van Muysewinkel: “Geen makkelijke keuzes en ze zijn bijlange nog niet definitief, maar de werking van de trefpunten wordt steeds moeilijker te handhaven. Er wordt momenteel onderzocht hoe de bestaande locaties een andere rol kunnen opnemen. Vooralsnog zou het trefpunt Lombardsijde behouden blijven, dat van Leffinge werd gesloten op 1 januari 2020. Voor Westende is er nog geen sluitingsdatum bekend.Deze strategie heeft wel geen impact op de medewerkers. Het gemeentebestuur voert momenteel ook onderhandelingen met De Lijn om de lokale verbindingen te verbeteren, zodat de bereikbaarheid van openbare instellingen en dus ook de bib verhogen.”
Levering aan huis Schepen Dirk Gilliaert (CD&V): “Voor wie minder mobiel is, werkt de bib aan een uitbreiding van haar ambulante dienstverlening en dat in samenwerking met de lokale welzijnscentra, het Rode Kruis en ’t Buurthuis in Westende. Voor minder mobiele mensen en bepaalde doelgroepen is ook levering aan huis mogelijk.”
Makers space De bibliotheek zal voor de scholen het makerssysteem of ‘makers space’ invoeren. Hierbij kan je, naast basislessen smartphone, surfen op het internet , … ook kennis maken met een 3D-printer*, programmeerworkshops volgen, basis robotica krijgen, drones bouwen of zelf met web 3.0-toepassingen** aan de slag gaan. Zodra de scholen zich goed ingewerkt hebben, zullen de bibliotheekklanten er volop gebruik kunnen van maken om hun creaties werkelijkheid te zien worden.
*Een 3D-printer is een apparaat dat op basis van digitale bouwtekeningen (computerbestanden) driedimensionale objecten kan produceren/printen. Dit gebeurt door het object laag na laag op te bouwen. 3D-printers maken anders dan de oude bekende printers geen gebruik van inkt maar van filamenten (kunststof). 3D-printers zijn niet homogeen en verschillen wel van elkaar. Er zijn 3D-printers die geschikt zijn om gebruiksvoorwerpen te maken. Andere zijn meer geschikt om gedetailleerde modellen mee te maken.
** Web 3.0 behelst de trend waarbij internettoepassingen meer op elkaar zijn afgestemd, kunnen samengaan of geïntegreerd kunnen worden. Web 3.0 wordt beschouwd als de derde fase in de ontwikkeling van het internet. Er wordt gesteld dat Web 3.0 het semantisch web is. (= dat werkt met symbolen) Niet alleen teksten worden met elkaar verbonden maar ook allerlei andere media zoals foto's, video's en audio.
Middelkerke: De belangrijkste vergadering in de legislatuur 1.1.19 – 31.12.2024
Elke gemeenteraad (minimum 10 per jaar) wordt in Middelkerke voorafgegaan door een vergadering waarop het gemeentebestuur aan de pers meer duiding geeft en de achtergrond verklaart bij diverse gemeentelijke beslissingen.
De burgemeester opende de vergadering op 17.12.2019 als ‘misschien wel de belangrijkste vergadering van de komende vijf jaar’. Het was dus wel nodig om zeer aandachtig te luisteren. Ik wil jullie namelijk uitvoerig en correct informeren over alles wat er gezegd werd.
We moesten wel niet alles onthouden want we werden in het bezit gesteld van een prachtige brochure ‘Bouwen aan Middelkerke – Beleidsplan 2020 – 2025’, die trouwens ook onder de bevolking verspreid werd. Ik hoop dat ik het allemaal nog mag meemaken, want het is allemaal toch zo veelbelovend.
Inleiding Hoe begin je aan zo’n plan? “Een beetje zoals goede huisvaders: welke elementen zijn goed, wat kan beter, wat willen we echt en wat is mogelijk?” Een beleidsplan is dus een complexe zaak Ik zal de beoordeling ervan dan ook in verschillende artikels behandelen Ik zal starten met de belastingen. Later volgt dan een artikel over ‘Werken’ en over ‘Vernieuwingen’
Belastingen Naast de onroerende voorheffing (DE belangrijkste) en de taks op tweede verblijven vormt de aanvullende personenbelasting één van de belangrijke inkomsten van de gemeente.
En nochtans … beloofd is beloofd en de lijst Dedecker moet dus zijn belofte nakomen en de aanvullende personenbelasting afschaffen. Middelkerke is na Knokke, Koksijde en De Panne de vierde kustgemeente waar die belasting straks niet meer moet betaald worden. Dat zal in schijven gebeuren: “Die belastingen brengen ons jaarlijks vijf miljoen euro op”, zegt schepen Tom Dedecker (LDD). “Om niet meteen de volledige impact te voelen op de inkomsten, verlagen we tussen nu en 2024 de belasting elk jaar met een procent. Dat zal voor jonge gezinnen en tweeverdieners snel merkbaar zijn en uiteindelijk achthonderd euro per jaar schelen.”
Hoe worden die minder-inkomsten gecompenseerd? Er wordt een soort ‘taxshift’ of ‘belastingverschuiving’ uitgevoerd. Tegenover de verlaging en latere afschaffing van de aanvullende personenbelasting staat een verhoging van de opcentiemen op onroerende goederen, wat aanleiding geeft tot een verhoging van de onroerende voorheffing. (zie verder).
De tweedeverblijverstaks wordt verhoogd met als rechtvaardiging dat die daarmee op het niveau staat van de middenmoot van de kustgemeenten: zie tabel verder
De taks op toeristische verblijven wordt in het vervolg toegepast op alle vormen van toeristische logies, in plaats van enkel op de kampeerterreinen. Logies (kamer-gerelateerd), per jaar 75 euro (voor hotels), 800 euro (voor vakantiewoningen) Kampeerplaatsen: tussen 75 en 235 euro per jaar Door slimmer om te springen met de bestaande budgetten: door aan te sluiten op voordelige dienstencentrales en groepsaankopen, een nuchter personeelsbeleid en een centralisatie van de veiligheidsdiensten.
Vergelijking met andere kustgemeenten
Het Gemeentefonds ondersteunt de gemeenten financieel door belastinggeld te verdelen op basis van verschillende parameters. Het is één van de grotere inkomstenbronnen voor de lokale besturen. Opdat de gemeenten bij het opstellen van hun meerjarenplan een idee zouden hebben van de bedragen die zij mogen verwachten, worden aan elke gemeente prognoses meegedeeld.
Ziehier de geschatte bedragen voor Middelkerke en de impact van de daling van de aanvullende personenbelasting:
De gemeenten mogen vrij beschikken over die bedragen. Vlaanderen vindt nochtans dat ze eigenlijk liefst niet dienen om hun belastingen te verlagen. Vlaanderen legt daarom aan de gemeenten op om geen te laag tarief te hanteren voor hun aanvullende personenbelasting. Ze leggen daarom een benedengrens van 5% op. Gemeenten die toch een lager tarief hanteren of m.a.w. een te geringe eigen fiscale inspanning leveren, krijgen een verminderde toelage van het Gemeentefonds Die vermindering bedraagt dan respectievelijk 0,5% voor elk tiende van een procent.
Wie zal het meeste voordeel hebben bij de geleidelijke vermindering tot NUL van de aanvullende personenbelasting? Natuurlijk zal de afschaffing GESPREID OVER VIJF JAAR door iedereen op applaus onthaald worden, maar eigenlijk beoogt die maatregel vooral het stimuleren van jonge gezinnen om zich in Middelkerke te vestigen. Het bestuur beweert dus dat jonge gezinnen en tweeverdieners* met een gemiddeld inkomen door deze maatregel ongeveer 800 euro per jaar besparen. Hoe komen ze daaraan? Iedereen betaalt jaarlijks belastingen, in functie van de grootte van zijn inkomen en in functie van de gegevens op zijn aanslagbiljet. (de basispersonenbelasting of het totaal netto-inkomen van de belastingplichtige, m.a.w. het onroerend, roerend en divers inkomen en het beroepsinkomen. ‘Aanvullend’ betekent dat je bovendien nog een percentage daarop moet betalen, bestemd voor de gemeente. Als de gemeente de aanvullende personenbelasting vastlegt op 5%, dan betekent dit dat je voor elke € 1 belasting die je betaalt aan de federale overheid, € 0,05 betaalt aan de gemeente. De aanvullende personenbelasting wordt dus ook geheven op basis van het aanslagbiljet. Aangezien de geleidelijke vermindering berekend wordt op het basisinkomen en dat uiteraard verschilt van gezin tot gezin, moeten we de winst bepalen in functie van een tabel met meerdere netto belastbare inkomsten. In 2017 bedroeg het gemiddeld netto belastbaar inkomen voor Middelkerke 18.759 euro.
Hoe hoger het netto-inkomen, hoe meer winst. Voor een gemiddeld Middelkerks inkomen, wordt dus de eerste vijf jaar 188 euro per jaar minder betaald. De gemeente heeft het echter over ‘jonge gezinnen’ en over ‘tweeverdieners’* De gemiddelde jonge belastingbetaler heeft uiteraard een lager belastbaar inkomen. Daarom heb ik in mijn tabel ook lagere bedragen opgenomen.
* Een tweeverdiener is de helft van een echtpaar of ander werkelijk samenwonend stel (= met samenwoningscontract), eventueel met kinderen, waarvan beiden een eigen inkomen verwerven middels betaald werk. Wettelijk samenwonenden worden gelijkgesteld met gehuwde personen. Zij moeten in principe een gezamenlijke aangifte indienen en worden samen belast. "Wettelijke” samenwoning" = de toestand van samenleven van twee personen die een verklaring van wettelijke samenwoning hebben afgelegd bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeenschappelijke woonplaats. “Feitelijke” samenwoning = samenwonen zonder getrouwd te zijn en zonder een verklaring van wettelijke samenwoning gedaan te hebben.
Het huwelijksquotiënt is een fiscale maatregel die de belastingdruk verlaagt voor gehuwden en wettelijk samenwonenden die samen worden belast. Om 800 euro per jaar te besparen, zouden zij een gezamenlijk belastbaar inkomen moeten hebben van 16.000 euro? Het eerste jaar brengt hen dat 160 euro op, het tweede 320, het derde 480, het vierde 640 en tenslotte 800 euro. Dat is enkel het geval als zij nog geen eigen huis hebben en dus nog geen onroerende voorheffing moeten betalen.
Onroerende voorheffing/ Opcentiemen (OV)
Ben je eigenaar van een onroerend goed, dan wordt daarop een belasting geïnd. Voor de onroerende voorheffing stuurt de Vlaamse gemeenschap een aanslagbiljet. De grootte daarvan hangt af van het kadastraal inkomen (KI) van dat eigendom. Het KI is een fictief inkomen dat voor elk onroerend goed vastgelegd wordt door de hogere overheid. Het is het gemiddelde netto-inkomen dat dit onroerend goed (woning, appartement, perceel, …) jaarlijks zou opbrengen. Omdat men zich nog steeds baseert op de gegevens met als referentietijdstip 1 januari 1975, wordt het KI sinds 1991 geïndexeerd.
Stel dat jouw kadastraal inkomen 808 euro bedraagt.
Berekening basisbedrag
1) Indexatie van het kadastraal inkomen (K.I.).
Indexatie-coëfficiënt voor aanslagjaar 2019 = 1,823 > 808 euro x 1,823 = 1473 euro (afronding naar de dichtst bijgelegen euro; geen decimalen)
2) Aandeel Vlaams Gewest: aanslagvoet toe te passen op het geïndexeerd K.I.
3,97% voor bebouwde en onbebouwde goederen, 2,54% voor sociale huurwoningen 3,97 % voor materieel en outillage.
3,97 % op 1473 euro = 58,5 euro (rekenkundige afronding op de eurocent)
3) Aandeel provincie: berekening op basis van de opcentiemen van de provincie waar het onroerend goed gelegen is.
58,5 euro x 186,22/100 = 108,9 euro
4) Aandeel gemeente: berekening op basis van de opcentiemen van de gemeente waar het onroerend goed gelegen is.
Vroeger : 58,5 euro x 1102/100 = 644,45 euro Nu: : 58,5 euro x 1202/100 = 703,17 euro
5) Het totale bedrag van de onroerende voorheffing zonder verminderingen wordt berekend door het aandeel van Vlaams Gewest, provincie en gemeente op te tellen:
Vroeger : 58,5 euro + 108,9 euro + 644,45 euro = 811,83 euro Nu : 58,5 euro + 108,9 euro + 703, 17 euro = 870,57 euro
De verhoging van de gemeentelijke opcentiemen van 1102 naar 1202 betekent voor een KI van 808 euro voor het aanslagjaar 2019 een meerbelasting van 58,74 euro per jaar.
We mogen niet vergeten dat het K.I. elk jaar moet vermenigvuldigd worden met een hogere indexatie-coëfficiënt. Voor de periode 2015-2019 steeg die van 1,7057 tot 1,8230, dus met 0,1173. Als de index met dezelfde hoeveelheid stijgt in de periode 2019-2024, dan zal die in 2024 (1,823 + 0,1173 = 1,9403) bedragen.
Ik weet natuurlijk wel dat de index bepaald wordt in functie van de prijsevolutie van de goederen en diensten die de gezinnen consumeren of met andere woorden aan de hand van de waarde van een 'korf' met de belangrijkste consumptiegoederen en diensten. Als we aannemen dat de stijging van de index elk jaar even groot is, dan krijgen we opeenvolgend volgende indexcijfers. 1,823 + 0,02346 = 1,84646 + 0,02346 = 1,87006 + 0,02346 = 1,89352 + 0,02346 = 1,91698 + 0,02346 = 1,940
De indexatie van het KI gebeurde sowieso, ook zonder de verhoging van de opcentiemen. Daardoor verhoogden weliswaar de aandelen van het Vl Gewest, van de Provincie en van de Gemeente. Misschien worden ook nog elk jaar de provincie-opcentiemen verhoogd. Het is uiteraard het gemeentelijk aandeel alleen dat beïnvloed wordt door de verhoging van de gemeentelijke opcentiemen.
Dat betekent dus dat een verhoging van de opcentiemen van 1102 naar 1202 voor een kadastraal inkomen van 808 euro de onroerende voorheffing verhoogt met ongeveer 60 euro per jaar.
Besluit Aangezien iemand met een gemiddeld Middelkerks netto belastbaar inkomen van 18.759 euro 188 minder zal betalen per jaar, zal de belastingverschuiving dus 188 – 60 = 128 euro per jaar opleveren.
Aangezien Jean-Marie Dedecker op 1 januari 2019 de macht overnam, vond ik de tijd rijp om eens zijn eerste besturingsjaar (met CD&V) nader te bekijken. Ik dacht dat het aangewezen was om niet enkel mijn mening daarover weer te geven maar ook de kans daartoe te geven aan zijn politieke tegenstanders, zijnde Open VLD, Groen … en N-VA (of is dat geen tegenstander?)
Ik dacht eveneens dat het wel eens interessant kon zijn om iemand die vroeger een belangrijke rol speelde in de CD&V te vragen wat zij vond van het afgelopen jaar. ‘Zij’, daarmee bedoel ik Lililiane Pylyser-Dewulf, die tijdens de voorbije legislatuur vaak (of meestal?) lijnrecht stond tegenover Jean-Marie Dedecker. Zij geeft er de voorkeur aan voorlopig niet te reageren omdat er nog een rechtszaak lopende is.
Ik geef de tekst die de gevraagde politici mij toestuurden integraal weer.
De mening van Robin De Lille (Groen) Het eerste jaar met een nieuwe burgemeester beloofde een jaar van verandering te worden. Op verschillende vlakken kregen we dat ook. Waar in de vorige legislatuur de bouwpromotoren koning waren, lijkt het nu wel alsof een koning (burgemeester) bouwpromotor geworden is. Heel wat nieuwe projecten staan in de steigers, sommige nodig, andere overbodig. Vooral bij het aangekondigde nieuwe gemeentehuis stel ik me vragen. Er is recent nog geïnvesteerd in het MAC en hoewel dit gebouw zeker tekorten heeft (een kleine raadszaal, weinig vergaderruimte) zouden andere ingrepen deze problemen kunnen verhelpen. Ik denk aan een livestream voor de gemeenteraad, zodat geïnteresseerden ook van thuis af kunnen volgen en vergaderen kan best in andere gemeentelijke gebouwen, zoals bijvoorbeeld De Branding. Bovendien stijgt de schuldenlast van 45 naar 78 miljoen euro, dit komt grotendeels door het nieuwe Casino, dus dat geeft een wat vertekend beeld, maar dat is toch een aanzienlijke som. Om en bij de 4000 euro per inwoner.
Wat ook opviel was dat hoewel de nieuwe burgemeester voor de verkiezingen sprak over meer burgerinspraak, dit toch vooral schone schijn blijkt. Denk maar aan wat met de trefpunten in Westende en Leffinge gebeurt, daar moet de bibliotheekfunctie zonder pardon wijken, zonder voorafgaand overleg.
Dat de burgemeester prat gaat op het doen wat hij zegt zagen we in het geleidelijk afschaffen van de gemeentelijke aanvullende personenbelasting. Dat hiervoor de opcentiemen verhoogd moeten worden was onvermijdelijk, maar wat voor mijn partij vooral een doorn in het oog is, zijn de miljoenen van het gemeentefonds die Middelkerke hierdoor niet zal ontvangen. Met dit geld had men nog meer kunnen inzetten op sociaal beleid. Daarom wil ik de burgemeester voor het nieuwe jaar een advies meegeven: Voor u doet wat u zegt, denk twee keer na over wàt u zegt.
Nu, ik wil zeker niet té negatief zijn. Er heerst wel een open cultuur, en openheid is ook voor de oppositie belangrijk. Met vragen of opmerkingen kan ik als raadslid steeds bij de burgemeester of schepenen terecht en ik merk dat mijn opmerkingen meegenomen worden. Als het goed is zeggen we het ook.”
De mening van de Open VLD: 1 jaar LDD door een blauwe bril "Het was even wennen aan de andere kant van de tafel. Oppositie was al even geleden voor Open VLD Middelkerke. Gelukkig hebben onze mandatarissen hun nieuwe rol meteen op een constructieve wijze ingevuld en houden ze het beleid van de meerderheid consequent tegen het licht van de gemeenteraad en daarbuiten. Positief waar kan, kritisch waar nodig. Daarbij stellen we vast dat de meerderheid een groot deel van de ideëen uitvoert. De bouw van het nieuw zwembad en sportpark, de zeedijkvernieuwing, de investeringen in de scholen, verbetering van het wegennet. Met de absolute meerderheid besturen is ongecompliceerd. In tegenstelling met de vorige beleidsploeg waarin samenwerking met een coalitiepartner zich opdrong en we collegialiteit voorop stelden. Op die manier creëer je kansen voor heel de ploeg. Vandaag merken we op dat de koplopers weinig dynamiek toelaten. De Middelkerkenaar blijft op z’n honger zitten wat betreft creativiteit en vernieuwing, althans op sociaal vlak. Macht zonder kracht? Dat de huidige beleidsploeg blijft natrappen, is hun keuze. Wat ons betreft verloren energie.
Wij menen dat een beleid moet bruggen bouwen in plaats van tunnels graven."
De mening van Anthony Goethaels (N-VA) Behoort de N-VA tot de oppositie of niet? Jean-Marie is wel verkozen als volksvertegenwoordiger als lijstduwer van de N-VA, terwijl hij in de gemeente optreedt als LDD’er. Geen eenvoudige situatie!
Hier volgt de tekst van gemeenteraadslid Anthony Goethaels:
“We zijn één jaar verder onder het nieuwe beleid van LDD. Het eerste jaar was een inloopperiode voor het nieuwe bestuur en het echte werk begint nu pas echt. Het was wachten op het meerjarenplan om de ambities van het nieuwe bestuur te kennen. Met investeringen ten bedrage van 141 miljoen waaronder een nieuwe zeedijk, sportpark, casino, gemeentehuis, enz… zijn de ambities gekend. Vele punten in het meerjarenplan zijn ook punten dat N-VA de laatste jaren naar voren bracht en die ook in ons programma stonden.
We moeten er wel rekening mee houden dat we nu een schuldenlast hebben van ongeveer €2.200 per inwoner en dat die tijdens deze legislatuur zal oplopen tot €4.300 per inwoner, waarmee we de top 3 binnenkomen van gemeente met de meeste schuldenlast per inwoner. Uiteindelijk zal dit moeten betaald worden en de vraag is hoe dit allemaal zal gebeuren.
De resterende 5 jaar van deze legislatuur zullen we kritisch blijven maar constructief voor een beter Middelkerke.
We blijven ons inzetten ten goede van Middelkerke en al zijn deelgemeenten.”
Mijn persoonlijke mening Dat er een nieuwe wind waait in de Middelkerkse politiek, dat zal wel niemand betwijfelen. Ik hoorde zelfs iemand van de Open VLD zeggen dat hij een goede relatie heeft met de LDD’ers. Het is logisch dat de oppositie niet gelukkig is met alles wat de meerderheid doet en beslist. Daar is voor bepaalde handelingen en plannen ook soms reden toe. De enorme bedragen voor de geplande projecten met de daaruit voortvloeiende schuld van de gemeente kunnen natuurlijk twijfels zaaien.
Dat leden van een oppositie vooral grote waarde hechten aan ‘gehoord’ worden of dat er met andere woorden naar hen geluisterd wordt, dat is logisch. Dat dit niet altijd gebeurt, zoals bijvoorbeeld voor de trefpunten in Westende en Leffinge, dat valt natuurlijk niet in goede aarde. Voor mij persoonlijk is de relatie met burgemeester, schepenen en gemeenteraadsleden ideaal. Ik kan bij hen terecht met mijn vragen. Ik spaar mijn kritiek niet, indien nodig. Ik ben niet zeker of die niet in dovemansoren valt, maar ze kunnen er in elk geval tegen. Mijn contact met hen is vele keren beter dan de schutskring van het vorig college. In een vorig artikel heb ik mijn wensen voor 2020 geuit voor het bestuur en voor de inwoners en tweedeverblijvers. Wat ik daar neerschreef waren voorlopig geen opmerkingen maar daaruit blijkt toch een zekere vrees. Zijn de LDD – plannen niet te hoog gegrepen? Zullen ze al hun beloften kunnen waarmaken? Zal de inspraak van kiezers en tweede verblijvers echt realistisch kunnen gemaakt worden? Zullen de relaties met de immobiliënhandel aanvaardbaar blijven? Zal het beheer/de controle van de zeer uitgebreide personeelsgroep streng en rechtvaardig zijn?
Besluit Het is zeker nog te vroeg om een streng oordeel te vormen over ons éénjarig gemeentebestuur maar … wordt vervolgd … elk jaar.
Middelkerke: Eerste Eindejaarsfeesten onder nieuw bestuur (2019-20)
Tot op heden heb ik elk jaar een artikel geschreven over de Eindejaarsfeesten. Aangezien we sedert 1.1.2019 een nieuw bestuur hebben, mocht 2019-20 daarop geen uitzondering zijn.
Konden zij dat beter dan hun voorgangers of niet? Hadden zij al dan niet enkele organisatiefouten van vorig jaar verholpen of niet? Om de evenementen in het juiste kader te plaatsen, stelde ik enkele vragen aan de schepen voor Toerisme Tom Dedecker: “Door wie wordt het programma opgemaakt? Wie organiseert? (en is verantwoordelijk o.a. voor de verwarming van de Eisbar en voor de bezetting van de kraampjes?) Is Napoleon Grand Casino de sponsor? Hoeveel kost deze editie aan de gemeente?”
Ziehier het antwoord dat ik mocht ontvangen. “De organisator ‘Nomad Catering bvb’ is dezelfde als verleden jaar, want het voorgaand bestuur had met hen een contract voor twee jaar afgesloten. Het is de organisator die het programma opstelt en die de artiesten engageert. Zij engageren ook de uitbaters van de standjes, m.a.w. de gemeente heeft daarin geen zeggenschap. De verwarming, inrichting e.d. behoren tot de bevoegdheid van de organisator die geheel autonoom instaat voor de organisatie van zijn evenement en om externe sponsoring daarvoor te zoeken. De gemeente betaalt 85.000 euro aan de organisator en ons bestuur kon daarniets aan veranderen gezien deze overeenkomst is gemaakt door de voorgangers en dat moet gerespecteerd en uitgevoerd worden.”
Het lag eerst in mijn bedoeling alle evenementen te vermelden en sommige ervan te bespreken, maar dat zou een (te) lange lijst worden en ik besefte toen dat het eigenlijk mijn taak niet is om daarover te informeren. De gemeentelijke website en de prachtige gemeentelijke brochure ‘Visit – Winter 2019-2020’ zorgen daarvoor … en natuurlijk Facebook! Praktisch elk evenement wordt er besproken met daarbij prachtige foto’s van getalenteerde fotografen.
Wat kon ik nog doen? Een paar vaststellingen vermelden?
Het middelpunt van het Middelkerkse eindejaargebeuren Als we de lijst overlopen van de evenementen, dan stellen we vast dat onze kerngemeente zowel op het gebied van aantal evenementen als van de kwaliteit/grootte/kostprijs, zoals elk jaar, heel wat beter bedeeld wordt dan de deelgemeenten. Ik weet ook dat men geen ‘Eisbar’ kan installeren in Schore of een huis van de kerstman in Sint-Pieterskapelle. De interesse voor een lichtshow in Mannekensvere of voor een Santa Run in Slijpe zou zeker onvoldoende zijn. Sterren in het Park’ kan alleen maar in Middelkerke, want de andere deelgemeenten hebben geen park. De deelgemeenten hebben ook niet de middelen om een kerstmarkt met ijspiste te installeren. Dat betekent echter niet dat er niets gebeurde in de deelgemeente. Ze deden zelf hun best.
Westende heeft al voor de tweede keer gekozen voor een succesvol alternatief. In de Sint-Laurentiuskerk had op vrijdag 20.12 om 20 uur een kerstconcert plaats met Willy Sommers. Ooit was ‘Westende Klinkt’ een tweedaags volksfeest, later herleid tot 1 dag. Bij die gelegenheid werden kerstmarktkraampjes opgesteld. Op het einde van 2018 werd het geannuleerd en vervangen door een kerstconcert van Dana Winner in de Sint-Laurentiuskerk. De Handelaarsbond: “Er zijn al zoveel mooie kerstmarkten in de buurt dat de mensen niet meer opkijken van een kleine markt in Westende voor enkel één avond. Het kerstconcert 2019 was een groot succes, het was al vroeg uitverkocht.“
Ook Lombardsijde had weer een eigen feest, op het plein ter hoogte van de Oude Nieuwpoortstraat.
Een eerste mooie verbetering Er werd een zeer verdienstelijke inspanning geleverd om de kerstsfeer in de straten te bevorderen. Enkele prachtige versieringsstukken in de dorpskernen van Westende en Lombardsijde werden zeer op prijs gesteld. Dat werd gedaan met gehuurd materiaal, maar de gemeente is van plan om het tegen volgend eindejaar zelf aan te schaffen. De gemeentewerf heeft weliswaar met vernuftige ideeën ook bijgedragen tot de verbetering.
In Lombardsijde
In Westende
Zoekwedstrijd, niet Nieuw, maar wel dat wat er gezocht moest worden! Van zaterdag 21 tot dinsdag 31.12 werd een ’ Eindejaarsactie’ georganiseerd. De deelnemers konden, dank zij de Middelkerkse handelaars, tal van tombolaprijzen winnen.( 25x20 euro of één van de 25 shoppingtassen) Ze moesten daarvoor in de etalages, de verschillende rendieren vinden. ( zie www.middelkerke.be/eindejaarsactie )
Mijn bezoek aan de Eisbar Op zaterdag 21 december 2019 bracht ik een bezoek aan de Eisbar. Wat een tegenstelling met verleden jaar. Weliswaar een tamelijke wind, maar geen vrieskou. Maar ook in de zaal. Je zou haast denken dat men rekening gehouden heeft met mijn opmerkingen/ suggesties van verleden jaar, maar dat zal wel niet het geval zijn, en toch… GEEN standjes waarin de uitbater bevriest en die weinig of niets verkopen. Buiten de grote tent waren er vijf aanbiedingen: de ‘kermisgastronomie’, een carrousel, een standje van ‘Jus de mer’ en twee cadeauwagens, ‘Disney club’ en Route 66. De sfeer was nu wel eerder die van een kermis dan van kerstmis. Ziehier mijn afbeeldingen:
En toen ging ik de grote tent binnen. Verrassing! Daar was om 15 uur ‘Kidsdisco’ begonnen
Het was er warm en de leidende danser slaagde erin de kinderen enthousiast te maken en te houden en na een zekere tijd werd het de ouders te leuk en disco-den ze lustig mee. Discomuziek kwam vooral in de ether in de jaren tachtig. ‘Village People’ (YMCA) en Abba zal waarschijnlijk niemand ooit vergeten.
De ijspiste was tamelijk goed bezet.
Een prachtige bar met niet overdreven prijzen met daarnaast een kraaknet toilet waren onderdelen van de grote verbeteringen in de tent.
Een verwarmde bar was deze keer overbodig gezien de aangename temperatuur in de grote zaal.
Nieuwjaarsreceptie Middelkerke 5.1.2020. Dat wilde ik eens zien omdat er schijnbaar één en ander veranderd was sedert mijn vorige aanwezigheid. Programma
* iedereen in de streek heeft hem al bezig gezien of gehoord, Maurice Wouters, alias Cyriel van Wittekerke,met zijn orgeltje. Hij beweerde in een gesprek met Pascal Bolle dat hij weliswaar uitgenodigd wordt in Westende en Middelkerke maar nooit in Nieuwpoort, waar hij woont. Zijn orgeltje noemt hij een 'Pijpebakske dat muziek maakt'. Daarmee worden volkse liedjes gedraaid en meegezongen op een plezante manier ...
**Nederlandstalige coverband die de sterkste Nederlandstalige hits van de voorbije decennia onder handen neemt. Ook lang na de kleinkunst blijft popmuziek in eigen taal razend populair. Zonder vooroordelen, zonder grenzen naar genres of periodes, grasduint ‘Ontpopt’ gezellig door het werk van Clouseau, de Kreuners. Borsato, Gorki, Van het Groenewoud, maar ook Bart Kaël, Willy Sommers en zo veel meer songs die aan een groot publiek duidelijk maken dat een straf lied in eigen taal nog net iets straffer wordt … Meezingen, dansen of gewoon genieten: bij ‘Ontpopt’ kan het beurtelings of allemaal tegelijk.
Vaststellingen Enorm veel volk, tent en twee pleintjes, opzij daarvan, volzet. Weinig bekenden (maar hoe wil je, voor iemand van mijn leeftijd?), veel tweedeverblijvers, ook gemeenteraadsleden van Open VLD. Frieten en drank moeilijk te bereiken voor iemand met weinig geduld, maar hoe kan je dat anders organiseren? IJspiste defect (schijnbaar sinds vorige nacht): een watervlakte. De ‘kermisgastronomie’, de carrousel en de twee cadeauwagens, ‘Disney club’ en Route 66 ,waren er niet meer. Speech burgemeester goed verstaanbaar/hoorbaar, niet overdreven lang, maar genoeg om investeringen, met daarop geplakte termijnen, te verduidelijken.
Reeds verschenen artikels over de Eindejaarsfeesten. In de map ‘Evenementen’: 24.12.2018: “Eindejaarsfeesten 2018-19’ in Middelkerke’ 8.1.2018: ‘Eindejaarsfeesten 2017-2018’ in Middelkerke 9.1.2017: 'Middelkerke zoals elk jaar de mooiste, de gezelligste kortom de beste kerstmarkt' 18.1.2016: 'Kerst 2015 in Westende: St-i-i-lle nacht, donkere nacht!!!' 4.1.2016: 'Middelkerke: Waartoe een onstuitbare rang om uniek te zijn, kan leiden' 7.12.2015: 'Middelkerke: wat heeft de activiteitenkalender in 2015 nog voor ons in petto?' 5.1.2015: 'Middelkerke spreekt nog maar eens in superlatieven'
Bron https://www.middelkerke.be/nl/evenement https://decoxydschegazette.wordpress.com/2018/05/08/cyriel-en-zijn-orgeltje/ http://www.ontpopt.be
Beste wensen voor mijn trouwe, nog steeds talrijke bloglezers,
Alweer een jaar voorbij, alweer een jaartje ouder!!!
Hoe prettig de eindejaarsfeesten ook mogen zijn, ze vergen veel van iemands maag … en bij sommige ook een beetje van hun wijsheid, maar ze nemen ook een gedeelte van de tijd in beslag van mensen die blogartikels schrijven. En de geschriften die ik op stapel had staan, zijn niet van de minste: ‘Eindejaarsfeesten’ en ‘Beleidsplan’. Vooral dat laatste is zo belangrijk dat ik daar veel tijd aan wil besteden. En daar ben ik nog niet klaar mee! Ik besloot dan maar mijn beste wensen voor 2020 wat uit te breiden, zodat jullie er wat meer aan hebben.
Kerstmis is al voorbij en ik heb jullie geen ‘zalig kerstfeest’ gewenst. Mijn verontschuldigingen daarvoor! Gebruikt men nog wel ‘zalig’? Of zegt men eerder ’vrolijk of prettig kerstfeest of fijne kerstdagen’?
Zalig betekent in de hoogste mate aangenaam of heerlijk of heilzaam. In religieuze zin betekent 'zalig' onder andere: het eeuwig heil deelachtig, een toewensing of iemand zalig verklaren. Werd vroeger vooral gebruikt door rooms-katholieke families.
Maar goed, er blijft mij alleen over jullie een gelukkig, gezond, voorspoedig, wonderbaarlijk, inspirerend, succesvol, creatief, warm, zorgeloos, liefdevol2020 te wensen. Voor wie het wat meer moet zijn, vooral dan voor de viering van een nieuw jaar, kan ik daaraan nog toevoegen ‘een schitterend, knallend, fabelachtig, stralend, bruisend nieuwjaar’. Of, wat denken jullie van: ‘ik wens jullie wijsheid, kracht, vreugde, aandacht voor elkaar en dat jullie dromen mogen uitkomen’?
Er zijn er zelfs die denken dat ‘Merry’ en ‘Happy’ beter klinken.
Maar, mijn blog gaat eigenlijk over Middelkerke en daarom heb ik nog wat wensen overgehouden voor zijn politici en zijn inwoners. Of mag ik ook nog wensen dat er een oplossing gevonden wordt voor het aflossen van onze federale regering in lopende zaken, bijvoorbeeld dat ze ‘wat vlugger mogen lopen’…?
Aan ons bestuur, wens ik -dat ze geen megalomane houding aannemen -dat ze hun beloften mogen waarmaken -dat ze luisteren naar hun kiezers en tweede verblijvers -dat ze onze centen besturen zoals het een goede huisvader past OF -dat ze slimmer omspringen met de beschikbare budgetten dan hun voorgangers -dat de plannen voor het nieuw casino een goede start mogen kennen -dat ze hun zeer uitgebreide groep personeelsleden goed beheren en onder toezicht houden -dat ze zichzelf niet voorbijsteken in hun ijver om ‘vooruit te gaan’ - dat ze zich inspannen om te vermijden dat alle leven uit de dorpskern van Westende verdwijnt na het afbreken van de bibliotheek en van de naschoolse opvang en dat de beloofde ‘Montmartre-look’ van de kern van Lombardsijde kan verwezenlijkt worden. -dat ze de immobiliënhandel op redelijke wijze kunnen intomen -een succesvol klassiek concert op de zeedijk -een afdoende oplossing voor het transmigrantenprobleem op de parking van Mannekensvere -dat bevestigd wordt dat het verplaatsen van de tram naar de kustbaan in Lombardsijde, een goede oplossing was - dat er ingezien wordt dat de kust in de zomer verzadigd is en dat daarvoor specifieke maatregelen nodig zijn -dat de tweede verblijvers kunnen gesust worden voor de verhoogde taks -dat Middelkerke een plezantere gemeente mag worden, vooral op het gebied van winkels (4,3/10) (opwaarderen van de Leopoldlaan?) en op het gebied van senioren (6,55/10)
En… voor de burgemeester persoonlijk … dat hem nog veel markante uitspraken mogen te binnen schieten
Aan de inwoners van Middelkerke, wens ik -dat ze mogen genieten van de jaarlijkse daling van de aanvullende personenbelasting, niettegenstaande de stijging van de onroerende voorheffing (zie mijn berekening in één van mijn volgende artikels) -dat er evenveel aan hen gedacht wordt als aan de toeristen -dat ze bij hun verkozenen terechtkunnen met hun redelijke vragen en bezwaren -dat de betrokken personeelsleden van brandweer en politie gelukkiger mogen zijn met de nieuwe veiligheidszone -dat na 4 mei 2020 het gekozen gemeentelijk ontwerp voor het casino mag overeenstemmen met hun keuze - dat het sportpark (met zwembad en sporthal) waarvan de bouwwerken vanaf 1 februari 2020 zouden moeten starten, een succes wordt -dat de uitbreiding van het dagelijks personeelsbeheer van de gemeente streng en rechtvaardig mag zijn -dat de nieuwe ‘Duinpieper’ een pareltje mag worden waarin het personeel gelukkig is en op optimale wijze kan werken aan de vorming van onze jeugd, dit niettegenstaande het afbreken van onze betreurde ‘erfgoedschool’ -dat bij de afwerking van de Lombardsijdelaan en de aanleg van het Dorpsplein in Lombardsijde, de Nieuwpoortlaan en van de Zeelaan de last voor de bewoners binnen de perken gehouden wordt
Waregem is de Plezantste Gemeente van Vlaanderen, maar hoe goed scoorde Middelkerke?
Wat houdt de enquête in en welke methode werd er gevolgd? Een jaar lang bekeken tweehonderd regionale correspondenten van ‘Het Nieuwsblad’ elke gemeente in Vlaanderen door een plezante bril. Verdeeld over acht afleveringen gingen ze aan de slag met een checklist van bijna 150 thema’s. Zij vulden die per gemeente in op basis van informatie van het bestuur of van de website van de gemeente of van die van de Vlaamse overheid. Die bundelt gegevens van het aantal activiteiten per gemeente in 2017. De cijfers werden onder meer verzameld via de databank UiT in Vlaanderen. Daarnaast kregen ze ook inzage in wat elke gemeente precies uitgeeft aan evenementen via de website www.jegemeentetelt.be, een initiatief van Tree Company* en De Wakkere Burger** om de gemeentelijke begrotingen inzichtelijk te maken voor iedereen. Die financiële gegevens zijn van 2018.
* Digitale experts die mensen dichter bij beleidsmakers brengen en omgekeerd. Letterlijk tot op het computerscherm in de huiskamer. Omgekeerd capteren ze meningen en ideeën uit al die huiskamers, om ze in beleid te kunnen omzetten. ** https://www.dewakkereburger.be/nl/wiezijnwe
De uitreiking van de titel is de apotheose van het grootste regionale journalistieke project van het jaar. Eerder reikte ‘Het Nieuwsblad’ ook al titels uit voor de Strafste Gemeente van Vlaanderen en de Vijfsterrengemeente. De correspondenten van ‘Het Nieuwsblad’ gingen na hoeveel bakkers en bloemenzaken er zijn per 1.000 inwoners, of er een meeneem-Chinees is in de gemeente, maar ook of er een starterspremie klaarligt voor wie een nieuwe zaak wil starten, of er zich een volgende generatie politici klaarstoomt in de kindergemeenteraad en hoeveel boeken er in de bib staan. Als het plezant is, dan hebben zij het gecheckt. Al die checklijsten werden samengelegd met financiële data over subsidies en werkingskosten. Het resultaat is een rapport waarin zwart op wit staat hoe plezant leven het is in elk van de driehonderd Vlaamse gemeenten. Met op het einde van de rit één duidelijke winnaar: Waregem.
Wat betekent ‘plezant’? Ik heb voor het adjectief plezant 65 synoniemen gevonden. Sommige daarvan hebben ook nog een andere betekenis, maar goed… 1)Aangenaam 2) Aangenaam plezierig 3) Aantrekkelijk 4) Aardig 5)Alleraardigst 6)Amusant 7)Attractief 8)Behaaglijk 9)Bekoorlijk 10)Charmant 11)Comfortabel 12)Fijn 13)Geanimeerd 14)Geestig 15)Geinig 16)Gelukkig 17)Gemakkelijk 18)Gemoedelijk 19)Genoeglijk 20)Genotvol 21)Gerieflijk 22)Grappig 23)Grollig 24)Hartelijk 25)Heerlijk 26)Humoristisch 27)Innemend 28)Jofel 29)Jolig 30)Keurig 31)Kluchtig 32)Knus 33) Koddig 34)Komiek 35)Komisch 36)Kostelijk 37)Lachwekkend 38)Lekker 39)Leuk 40) Leukweg 41)Lief 42)Liefelijk 43)Lollig 44)Luimig 45)Lustig 46) Moppig 47)Onderhoudend 48)Opgewekt 49)Plezierig 50) Prettig 51)Schalks 52)Schertsend 53)Snakerig 54)Snoezig 55)Sociabel 56)Sympathiek 57)Tof 58)Uiig 59)Vermakelijk 60)Vreemd 61)Vriendelijk 62)Vrolijk 63) Warm 64)Weldadig 65)Welgevallig
Welke waarde hebben dergelijke enquêtes? Het is niet de eerste keer dat ik schrijf dat men daar twijfels over heeft. Toch bespreek ik dergelijke statistieken altijd omdat er toch altijd wel enige les uit kan getrokken worden en dat een gemeente er misschien toch wel op de één of andere manier beter kan van worden. Na zo’n enquête kan de gemeente maar op één manier reageren. Niet door de resultaten te betwisten en vol te houden dat de gemeente wel op degelijke manier bestuurd wordt, dat er geen fouten gemaakt werden, althans niet door de gemeente zelf. Er moeten lessen getrokken worden en meer aandacht schenken aan de zwakke punten die door de enquête blootgelegd werden. Ik heb onze burgemeester gevraagd wat hij denkt over het rapport van Middelkerke. Ik weet dat hij daar niet mee akkoord gaat, maar ik mocht helaas zijn reactie nog niet ontvangen. Ik voeg die eventueel later nog toe.
Bekijk hier hoe plezant de kustgemeenten zijn: (cijfers op 10)
Cul- tuur
Feest
Hore- ca
Jeugd
Senio- ren
Sport
Win- kels
To- taal
Plaats op 300
Blankenberge
8,76
8
9,89
7,5
7,1
8,3
9,0
8,36
11
Bredene
6,61
8
9,18
8,5
5,7
6,6
6,8
7,33
64
De Haan
8,45
7
9,87
6,5
5,7
8,58
4,3
7,18
81
De Panne
8,31
9
9,84
7,8
6,09
6,1
7,8
7,84
30
Knokke-Heist
9,92
7
9,93
8,3
7,28
7,8
7,5
8,24
14
Koksijde
8,75
9
9,69
8,3
8,27
7,8
7,3
8,43
8
Middelkerke
8,64
8
9,84
7,3
6,55
7,1
4,3
7,38
59
Nieuwpoort
8,5
4
9,93
6,3
7,41
6,9
5,3
6,90
126
Oostende
9,15
9
9,87
6,8
7,02
6,9
10,0
8,38
10
Hoe gingen de onderzoekers te werk?
Cultuur
Een gezonde geest in een gezond lichaam werd omgedoopt tot een plezante geest in een plezant lichaam. De onderzoekers vonden dat het pas echt plezant leven is in een gemeente waar je jezelf cultureel kunt verrijken. In de bioscoop, bij de fanfare, in de academie, bij het koor, in het museum, in een rijkelijk gevulde bibliotheek. Zij onderzochten of er een stevig cultuurbudget beschikbaar is. Ze gingen na waar de podia altijd gevuld zijn. Ze bezochten de coulissen van de cultuurhuizen en toneelverenigingen in Middelkerke. Van Annie tot de rattenvanger van Hameln...
Feest
Ze gingen op zoek naar gemeenten waar men vaak en goed feest, waar onder meer jaarmarkten en carnavalsstoeten jaarlijkse hoogtepunten zijn, maar even goed naar gemeenten waar subsidies voor straatfeesten de normaalste zaak van de wereld blijken. Ze vroegen zich ook af wat het gemeentebestuur doet om er een feest van te maken. Volgens Dany Van Loo is de O.L.V.Processie (in Leffinge), gevolgd door Patersfeesten (15-8-2019) het plezantste evenement in Middelkerke: "Tussen de mega-events zoals Nostalgie Beach brengt de processie met achteraf het bescheiden Patersfeest de mensen van een klein dorp op een leuke manier samen. Ruim 100 vrijwilligers staan ieder jaar enthousiast in voor de goede afloop." Waarom scoort Middelkerke 8/10?
Wordt ieder jaar een carnavalsstoet georganiseerd? Ja
Wordt ieder jaar een jaarmarkt gehouden? Nee
Wordt ieder jaar een muziekfestival georganiseerd? Ja
Wordt ieder jaar een plein- of parkevenement georganiseerd? Ja
Wordt ieder jaar een outdoor kerstmarkt georganiseerd? Ja
Wordt ieder jaar een massafuif voor minstens 1.500 man georganiseerd? Nee
Vindt ieder jaar een folkloristisch evenement plaats? Ja
Heeft Middelkerke een schepen die bevoegd is voor Feestelijkheden? Ja
Kan ik als particulier logistieke steun krijgen bij het organiseren van een straatfeest? Ja
Kan ik als particulier een subsidie krijgen voor het organiseren van een straatfeest? Ja
Horeca In een plezante gemeente is het ook plezant uitgaan met een ruim aanbod aan restaurants en in de zomermaanden een pop-upbar. Als kers op de taart ging men in elke gemeente op zoek naar het goedkoopste pintje. Men schoof de voeten onder tafel, zowel bij de Chinees, in de brasserie als in de frituur 't Hoeksje.
Jeugd Een plezante gemeente heeft een plezante toekomst, een groot hart voor jongeren (2.472 minder dan 18 jaar in Middelkerke). Daarom werd de jeugdinfrastructuur uitgeplozen. Is er een skatepark? Kun je spelletjes ontlenen, gezellig hangen met je vrienden in het jeugdhuis en op tijd en stond met de benen zwaaien tijdens een fuif? Worden de jongeren wel gehoord door het gemeentebestuur? Zijn er genoeg plekken waar ze gezond kunnen rondhangen? En omdat geld ook niet onbelangrijk is, werd onderzocht welke besturen het gulst waren voor hun gemeentelijke jeugdwerking.
Senioren Waardig ouder worden is essentieel in onze samenleving en als dat even kan, gebeurt dat ook op een plezante manier. En daarom vroegen de onderzoekers zich af in welke mate de Vlaamse steden en gemeenten uitgerust zijn om senioren een plezante levensherfst, een mooie oude dag te schenken. (6.384 ouder dan 65 jaar in Middelkerke) Daarbij gingen ze op zoek naar de extra’s: bridgeclubs, aangepaste computerlessen en cursussen elektrisch fietsen.
Sport Plezant sporten kan alleen in een gemeente waar de accommodatie aangepast is aan de noden van de sporters en waar je als inwoner je keuze kunt maken uit een groot aanbod aan sporten. Zijn er voldoende sportclubs? Welke gemeenten hebben een zwembad? Zijn de besturen bereid zijn om voldoende geld te besteden aan de sportbeleving van hun burgers? Hoeveel per inwoner?
Verenigingen Verenigingen zijn een essentieel bindmiddel, de maïzena als je wil, van de samenleving. Er werd op zoek gegaan naar verenigingen die daar nog een extra plezante saus over gieten. Sinds dit voorjaar heeft elke Vlaamse gemeente officieel een Plezantste Vereniging.
Winkelen De beoordeelaars gingen op zoek naar een gemeente waar en centrummanager actief is en waar jonge winkeliers kunnen rekenen op een gemeentelijke starterspremie. Zij vonden ook een gemeentelijke geschenkbon kan bijdragen tot een plezant winkelklimaat. Kan men in de gemeente terecht voor de meest alledaagse inkopen, zoals je dagelijks versgebakken brood, een ruiker bloemen, een gebraden kip? Is shoppen hier plezant? En aan welke winkels moet je echt wel een bezoekje brengen? Zeker in een stad met gezellige winkelstraatjes, unieke boetieks en bijzondere en smakelijke tussenstops. Onze journalisten wijzen je alvast de weg naar de leukste adresjes in de grote Vlaamse steden.
Commentaar: Zijn de onderzoekers dan nog nooit in Nieuwpoort-bad geweest? 5,3 voor winkelen!
Het ‘geval’ Koksijde Met een achtste plaats en 8,43 op 10 als totaalcijfer behaalt Koksijde dus het beste resultaat van de kustgemeenten. Ze krijgen dus (logischerwijze) de meeste media-aandacht. Het moet dan ook niemand verwonderen dat burgemeester Marc Vanden Bussche geniet van dat succes en dat hij dat breed wil uitsmeren: “Ze mogen óns de Koningin der Badsteden beginnen noemen”. Dat ruikt naar arrogantie want Oostende draagt die titel door zijn band met Leopold II. Hij gaat even arrogant verder: “mijn gemeente verdient het om een stad te zijn”. Hij baseert zich daarvoor op de medailles die Koksijde al opgespeld kreeg: beste gemeente, diervriendelijke gemeente, bijengemeente, Q-label (kwaliteitslabel uitgereikt door ‘Westtoer’, totnogtoe uitgereikt aan 127 kustattracties ), A+ label (in 2012 behaald door toeristisch infokantoor in Koksijde-Bad, kwaliteitslabel voor toegankelijk toerisme) en nu de Plezantste. Nu beweren bijna alle Vlaamse kustplaatsen ‘de’ of ‘een’ parel van de kust te zijn: Blankenberge, De Panne, Knokke-Heist, Nieuwpoort, … Koksijde heb ik zo nog niet horen noemen maar een ‘Koningin’ overheerst dat natuurlijk. Hoe arrogant kan men eigenlijk zijn? Ik ken hem niet goed, maar zou dat komen door de kleur van zijn partij? Wij kennen dat goed want wij hebben 18 jaar te doen gehad met blauwe bestuurders.
Zeer verdienstelijk allemaal. Een dikke proficiat dus aan Koksijde. Spijtig dat de schuldenlast van de gemeenten hier niet ter sprake komt.
Hij heeft nu ook een slagzin gevonden en daalt daarmee enkele trappen naar beneden: “Niets is zo erg als een café zonder bier of een gemeente zonder plezier.”
Middelkerke is niet tegen woontorens … maar dan op geschikte locaties (?)
Alsof het nog niet volstaat … Onze kust is al zo dichtbebouwd, onze dijken krijgen de zon pas te zien in de namiddag omdat de muur met hoge appartementsgebouwen in de weg staat. Onze bouwpromotoren gelijken steeds meer op Icarus. Ze willen zeer hoog vliegen of met andere woorden, ze willen woontorens bouwen met minstens 20 verdiepingen. Jullie weten ook dat wie te dicht bij de zon vliegt, het gevaar loopt dat zijn vleugels smelten en dat hij neerstort.
Laat ons één en ander wat nader bekijken. Mijn bijdrage van deze week is lang, maar ik heb alle meningen en argumenten van vertegenwoordigers uit de vastgoedsector, van politici die de vergunning moeten toekennen, van diegene die er zullen wonen of in de omgeving ervan, bestudeerd en … hier zijn ze dan …
Hoe is de huidige toestand en welke zijn de hoogbouwplannen van de kustgemeenten?
Gemeente
Vandaag toegelaten aantal verdiepingen
Later
Beperking
Blankenberge
10 + 1
Hoger
Op geschikte locaties
Bredene
5 + dubbel dak
Geen hoogbouw gepland
De Haan
4
Geen hoogbouw gepland
De Panne
7 + technische étage
Geen hoogbouw gepland; in enkele hoekpanden iets hoger
Knokke-Heist
9
20
GEEN Dubai, op geschikte locaties
Koksijde
7
Hoger
maar < 20, op geschikte locaties
Middelkerke
10 + 1
20
Op geschikte locaties, verzorgde architectuur
Nieuwpoort
9
Geen hoogbouw!
Oostende
12 op dijk
Hoger
Hoogbouw geen taboe Op verschillende locaties
Wenduine
10
Geen hoogbouw gepland
Zeebrugge
7
17
Enkel op site oude vismijn
Er zijn wel een paar verschillen met vroegere enquêtes over het onderwerp, langs de ene kant door het aantreden van een andere politieke partij in de machtspositie en langs de andere kant door het feit dat burgemeesters en schepenen wel eens kunnen draaien zoals de zeewind.
In een artikel in “Het Laatste Nieuws” van 14.12.2007 vroegen Paul Bruneel en Bart Huysentruyt aan de kustburgemeesters ook al wat ze daarover dachten.
Ziehier het resultaat:
Gemeente
Bestuur 2007/2019
2007
2019
Blankenberge
VLD/ N-VA, CD&V en SP.a
NEE
NEE
Bredene
SP.a/ SP.a
NEE
NEE
Brugge (Zee-)
CD&V/CD&V
JA
JA, maar
De Haan
Lijst Burgemeester/N-VA
NEE
NEE
De Panne
VEDA (VLD+SP.a)/ Plan B (Actie en N-VA)
NEE
NEE, maar
Knokke-Heist
CD&V/CD&V
JA
JA
Koksijde
OVLD/OVLD
JA
JA, maar
Middelkerke
OVLD/ LDD
JA
JA
Nieuwpoort
CD&V/CD&V
NEE
NEE
Oostende
SP.a/ OVLD
NEE
JA
De JA en NEE slaan op het feit of de burgemeesters zo’n torengebouw willen of niet willen in hun eigen gemeente. In 2007 vond de meerderheid dus van niet. Oostende is dus van mening veranderd en heeft in 2019 de meningen in evenwicht gebracht.
Wat denkt de Provinciale Overheid over ‘Hoogbouw’ In de herziening van het ‘Provinciaal Structuurplan’, Einddocument ‘Plaatsbepalers’ lees ik: “Hoogbouw is ook een vorm van verdichting. Hoogbouw kan op goed doordachte plaatsen zoals knooppunten van openbaar vervoer, maar niet in dorpen, historische kernen of in de buurt van erfgoed.” ‘Verdichting’ betekent minder bezetting van open ruimtes (de vroegere betonstop).
Hoe denkt Middelkerke er nu over? “We kunnen niet anders”, zegt burgemeester Jean-Marie Dedecker (LDD). “De bevolking groeit, de conjunctuur zit goed en er is veel vraag. Maar dan moet het op de juiste plaats zijn en moet de architectuur mooi zijn. In Oostende is dat op een mislukking uitgedraaid en dat willen we hier niet.” Bij een andere gelegenheid zei hij ook: “De rente is laag en zicht op zee zal altijd zicht op zee blijven: populair, dus.”
In de vorige legislaturen was onder andere Michel Landuyt een voorstander van hoogbouw:. Zijn weinigzeggende uitleg luidde: “Persoonlijk meen ik dat we nu te veel gebonden zijn aan regels op stedenbouwkundig vlak. Dat belemmert de ontwikkeling. Ik vind het met andere woorden een haalbaar idee. De vakgroep ‘Stedenbouw en Architectuur’ aan de universiteit van Gent bevestigt dat we dergelijke projecten niet mogen uitsluiten. Het project mag wel geen schade berokkenen aan anderen.”
Ook de uitleg van JMD is niet erg duidelijk. Wat betekent ‘op geschikte locaties’? Op de dijk? In de duinen? In de binnenstraten? Op landbouwgrond? Langs de kanalen? Alleen in de deelgemeenten? Aangezien hij de populaire vraag naar ‘zicht op zee’ vermeldt, komen enkel de locaties ‘dijk’ en ‘binnenstraten’ in aanmerking. Toen in 2017 bekend werd dat Twin Properties in de Bassevillestraat (in de duinen eigenlijk) een woontoren wilde van 18 verdiepingen (70 meter hoog) verklaarde Tom Dedecker (toen nog oppositieraadslid) dat zo’n toren gewoonweg onleefbaar was bij de duinen. Daar had hij uiteraard gelijk. Hij zei echter ook “In Oostende en Koksijde hebben ze al woontorens van 21 verdiepingen, die ze daar als littekens bestempelen. Als bestuur moet je tegen zulke voorstellen onmiddellijk ‘neen’ zeggen.” Dat wees er toen toch duidelijk op dat zijn partij niets moest weten van woontorens?
Ben ik nu verkeerd? Vinden jullie ook niet dat ons huidig gemeentebestuur stilaan de weg opgaat van hun voorgangers? Worden ze nu ook al vrienden van de immobiliënhandelaars? Ondermeer bouwondernemer Bart Versluys en zijn partner Marc Coucke zijn sterke voorstanders van hoogbouw aan de kust.
Of willen ze alleen maar voldoen aan de noden van een groeiende bevolking en aan de vraag naar woontorens? Bevolkingsaangroei? Veel vraag? Kunnen er nog meer zonnekloppers op onze nu reeds overvolle stranden? Zal men nog langer moeten zoeken naar een vrije plaats op een terras en en zal men nog langer moeten wachten om bediend te worden? Zal men nog langer moeten aanschuiven op de autostrade en zal men bij aankomst nog langer moeten rondrijden om een parkeerplaats te vinden? Waarom wil men toch niet inzien dat onze kust oververzadigd geraakt en dat het elk jaar erger wordt? Hoogbouw om nog meer toeristen aan te trekken vind ik alvast een stap in de verkeerde richting.
De conjunctuur zit goed? Conjunctuur is, per definitie, iets van korte duur. Er wordt in alle ernstige studies over vastgoed voorspeld dat ook de vastgoedprijzen zullen stijgen. Er wordt geopperd dat woontorens riskeren sociale getto's te creëren, een soort gesofisticeerde hotels met vergezicht van 360° en beveiliging die de rest van de stad negeren. Er zouden wel eens tal van gemeenschappelijke ruimtes in de toren kunnen komen. Een zwembad, bijvoorbeeld. Iemand sprak ooit van een helihaven boven op het gebouw. Een andere vindt dat door de hoogte op het gelijkvloers een belevingsruimte kan ingericht worden met een plein, kunstgalerijen en winkels. Zullen woontorens misschien iets voor de superrijken zijn?
Voordelen van hoogbouw Immobiliënhandelaars worden er beter van. Ze zien dat er steeds minder bouwgronden zijn en willen dus de hoogte in, in plaats van in de breedte.
In de toekomst zal men in Vlaanderen enkel nog constructies mogen neerpoten op percelen waarop al gebouwd is of die verhard zijn. Open ruimtes mogen in principe niet meer bebouwd worden. Want we zijn immers een beetje verstopt geraakt. Voor wie een hekel heeft aan hoogbouw, is streven naar behoud van meer open ruimte, geen goed nieuws, omdat hoogbouw daar een goed middel voor is. In mijn recent artikel ‘Hoe hard draaien de betonmolens in Middelkerke?’ heb ik zojuist volgende tekst overgenomen: “Bouwen in afgelegen verkavelingen of linten is niet meer aangewezen. Wie zich daar settelt, woont te ver van openbaar vervoer of van een kern waar basisvoorzieningen zijn zoals een bakker, dokter, basisschool, kruidenier of supermarkt. De klimaatuitdaging maakt een mobiliteitsshift onvermijdelijk. Wie te ver woont van openbaar vervoer of voorzieningen, dreigt zich vast te zetten.” De vastgoedsector haalt alles uit de kast om te overtuigen dat hoogbouw onvermijdelijk zal worden. De kust telt volgens hen nog veel verouderde gebouwen die in een zulke slechte staat zijn omdat de eigenaars niet willen of kunnen investeren in de nodige renovaties. De winst van de extra lagen is voldoende om al de eigenaars een nieuw appartement te geven en er als projectontwikkelaar ook nog iets aan te verdienen. Maar als de gebouwen al de maximaal toegelaten hoogte hebben, is het veel moeilijker. Dan moeten de eigenaars de vernieuwings- of renovatiekosten zelf financieren, waardoor de zaak vaak vastloopt. En er zijn nog maar weinig gebouwen met vier lagen.
Men zou er volgens hen het contact met de zee kunnen vergroten. Als je nu in Middelkerke door de Leopoldlaan wandelt of in Westende door de Distellaan, dan moet je wachten tot je aan een zijstraat bent om een glimp van de zee te zien.
De sector vindt dat men het overbeschermende vergunningsbeleid moet durven aanpakken: “In Vlaanderen zijn het de facto de buren die een project goed- of afkeuren. In zo'n context is het onmogelijk een vernieuwend beleid te voeren. Bij ons zien de mensen vooral de nadelen en ze willen zo min mogelijk gestoord worden. Het eerste wat buren in België zeggen als je een nieuw project komt voorstellen is: 'Voor ons is dat een minwaarde'. Het zijn blijkbaar ook allemaal vastgoedspecialisten."
Een recent voorbeeld is het gebouw met 24 verdiepingen dat men wilde neerpoten op de Nieuwpoortse zeedijk. De burgemeester had eigenlijk wel willen toegeven maar moest willens nillens plooien onder de druk van een petitie met een paar duizend handtekeningen.
Een lid van het architecten- en stedenbouwkundigencollectief Disturb: “Tot nog toe hinkten we internationaal achterop. Andere landen hebben het postmodernisme al in de jaren '80 van zich afgeworpen. Wij lijken dat trauma pas nu kwijt te raken. Het criterium moet kwaliteit zijn, niet de vorm." Een bouwpromotor:“Woontorens zijn tegenwoordig doordachter, je poot ze niet meer overal neer. De duurzaamheid is van groot belang. Door bijvoorbeeld kanaalwater te gebruiken om de luchtcirculatie in het gebouw te koelen of voor te verwarmen en door op tal van balkons zonnepanelen te plaatsen, zullen er binnen dit en tien jaar torengebouwen zijn die op bepaalde momenten energie aan het net leveren in plaats van er te verbruiken.
Waarom durven ze het niet aan eerder de weg in te slaan van De Haan, van de Opaalkust, ….?
Nadelen van hoogbouw De generaties burgemeesters van nu zouden zich graag profileren en zijn eigenlijk wel voor woontorens. Hoe meer vreemden in de gemeente een appartement kopen, hoe meer belastingen ze kunnen heffen op tweede verblijven.
De privacy van omliggende lagere bouwen komt in het gedrang; hoogbouw neemt zon en licht weg. Hoge gebouwen passen niet in de kustomgeving. Men noemt ze ‘landschapsvervuiling’. Hoe hoger, hoe meer wind. Bij mistig meer is de zichtbaarheid nul. Grote torens zorgen voor valwinden* langs het gebouw. * Een valwind is een sterke neerwaartse luchtstroom die lucht met een hoge dichtheid vervoert vanaf grote hoogte onder invloed van de zwaartekracht. Omdat de valwind wordt tegengehouden door de bodem, zal hij zich heel snel uitspreiden over het terrein. De ‘downburst’ verplaatst zich dan door het landschap en kan over een strook van verschillende kilometers schade veroorzaken. De windsnelheden lopen immers plots op tot 120 km/h en meer. Dat was bijvoorbeeld het geval bij het onweer dat Pukkelpop trof op 18 augustus 2011 De ervaring in andere steden, onder andere in Nederland, leert dat de leefregels in zo’n gebouw nooit kunnen gevolgd worden omdat de vrije eigenaars het nooit eens kunnen worden. En dan is er nog de veiligheid. Kunnen onze brandweerkorpsen dat wel aan? Hebben zij er het nodige materiaal voor? Denk maar aan de ‘Towering Inferno’ (weliswaar 138 verdiepingen en met bouwovertredingen uit bezuinigingsoverwegingen) De film uit 1974 gaat over een hevige brand in een wolkenkrabber die door de bouwers als onbrandbaar werd beschouwd. In functie van het aantal verdiepingen en van de ondergrond, zijn voor hoogbouw enorme funderingen nodig, wat de bouwprijs opdrijft. De ondergrond (waterhuishouding en bodem) is te kwetsbaar. En als het gebouw er eenmaal staat is er groot onderhoud nodig aan bijvoorbeeld trappenhallen, sprinklers (sproeiknoppen aan plafond) en liften. Dat alles brengt mee dat hoogbouw enerzijds een voordeel is voor de immobiliënsector omdat de appartementen aan hoge prijzen kunnen verkocht worden, maar anderzijds een nadeel omdat de gewone burger zich niet zal kunnen veroorloven om er één te kopen. Bij de bouw van meerdere woontorens in éénzelfde wijk, komen er meer mensen op een vierkante kilometer wonen dan de infrastructuur en voorzieningen (winkels, scholen, artsen etc) aankunnen.
Vorige artikels over het onderwerp: Kunnen immense woontorens aan de Vlaamse kust? In de map ‘Immobiliën’: Twin Properties, eigenaar van Duinenzicht in Westende-dorp, wil de wolken krabben (31.7.2017) Middelkerke in de belangstelling van ‘Humo’. Is de ‘sky the limit?’ (06.04.2015) Hoogbouw: Dit artikel is niet bedoeld als aprilgrap maar het lijkt er wel een beetje op (23.2.2015) De Vlaamse kust… Dubai achterna? (4.1.2008) In de map ‘Casino’ Middelkerke wil het hoogste gebouw van België op zijn grondgebied (1.4.2013) In de map ‘Allerlei’ Jean-Marie heeft het niet altijd bij het rechte eind, hoor! (onderdeel Hoogbouw’) (21.10.2019)
Besluit De tegenstanders van hoogbouw kunnen er zich aan verwachten dat de hoogbouw nog sterk zal groeien in Vlaanderen, tenzij de bevolking er zich hard en succesvol tegen verzet. Ze kunnen enkel hopen dat onze burgemeester- en schepencolleges zeer omzichtig en verstandig zullen omgaan met het toekennen van vergunningen. Echte benadeelden moeten voldoende druk uitoefenen op hun verkozene. Petities en protesten zonder echt geldige redenen zijn niet op hun plaats.
Bronnen Het volledige dossier van de kustkrabbers > Torens tot 29 verdiepingen hoog: zo erg gaat de Belgische kust de komende jaren veranderen Kustkrabbers: zo hoog zijn de bouwplannen van je favoriete kustgemeente door Tom Le Bacq (tekst), Lander Ceuppens (iIllustratie), Inge Kinnet (foto’s) 'Torens aan de kust? Een superidee!' in Trends op 22.4.2018 door Laurenz Verledens, interview met Peter Taffeiren CEO van POC Partners Wordt dit hoogste woontoren aan zeedijk? (in Nieuwpoort) door Gudrun Steen 3.3.2018 https://www.frankdeboosere.be/vragen/vraag186.php https://nl.wikipedia.org/wiki/Windschering
Jullie hebben gelijk, ik kan er niet over zwijgen, maar ik beloof dat ik het kort zal houden. Alleen even een paar markante feiten aanhalen. Het vorig gemeentebestuur besliste dat de school zou afgebroken worden en niet zou gerenoveerd worden, niettegenstaande het verzet of de woede van een aantal Westendenaars. Ik behoorde ook tot de groep ontevredenen of ontgoochelden, omdat alweer een mooi stuk erfgoed uit ons dorp zou verdwijnen. De school was inderdaad een voorbeeld van typische wederopbouwarchitectuur én bovendien van de hand van een gerenommeerd architectenduo Charles Pil en Henri Carbon. Waarom ze toch kozen voor nieuwbouw, waarin ze uiteindelijk bijgetreden werden door ons nieuw bestuur? Het oud gebouw zou vervallen geweest zijn en de renovatiekosten zouden te hoog uitvallen.: “Als je moet kiezen tussen een renovatie die 4 miljoen euro kost en een nieuwbouw van 5,3 miljoen euro, maar met 70 procent subsidies van de Vlaamse overheid, dan weet je het wel.” Volgens mijn referentie https://www.be/subsidies-voor-de-bouw-en-renovatie-van-scholen kan men dezelfde subsidies krijgen voor renovatie als voor nieuwbouw, maar goed, het kwaad is nu geschied. Vanaf 1 september 2018 verhuisde de school voor twee schooljaren naar de Calidris. De betreurde afbraak begon in mei 2019. De eerste steen werd gelegd in september 2019. Dat ging gepaard met een groot evenement. Bij de start van het schooljaar 2020-2021 zouden de kinderen, juffen en meesters van de Westendse gemeenteschool, tot hun grote voldoening/ groot geluk hun intrek kunnen nemen in een splinternieuw complex. Zo moet de nieuwe school er uitzien
Op 28 november 2019 zagen de werken er zo uit
Het parkeergebouw in de Badenlaan
Nog zo’n ongelukkig initiatief van het vorig bestuur, maar waarin ze deze keer niet gevolgd werden door het nieuw bestuur, dat het een lelijk gebouw vindt. De omwonende families waren er woedend over en richten een actiecomité op ‘Bouwwoede Badenlaan’. Ze werden daarin ook gesteund door de Groenen. Welke dan wel hun bezwaren waren/zijn? Er wordt gevreesd voor -meer uitstoot, fijn stof en dieselroet -problemen van mobiliteit bovenop wat nog verwacht wordt van een toekomstige verkaveling achter het parkeergebouw … dat alles via een gemeenschappelijke toegangsweg -meer geluidshinder (piepende banden, trillingen) Er werd ook nog gevraagd -waarom niet ondergronds? Antwoord: ‘veel te duur’. -wordt de gratis parking nu vervangen door een betalende?. Nog steeds geen antwoord, maar dat lijkt mij vanzelfsprekend. -zullen er evenveel beschikbare plaatsen zijn als vroeger? Antwoord: De parkeertoren zal plaats bieden aan 443 voertuigen, 123 meer dan vroeger.
Wanneer gestart? In de gemeenteraad van einde december 2016 werd de bouw aangekondigd. De bouw startte op 22 oktober 2018.
Het einde was voorzien in het najaar 2019.
Bron https://www.middelkerke.be/nl/ruimte-en-wonen/openbare-werken/badenlaan-parkeergebouw
Hoe zal het gebouw er uitzien?
Hoe zag het eruit op 28 november 2019?
Ik vermoed dat het gebouw zal afgewerkt zijn tegen het Paasverlof.
Wat je allemaal tegenkomt bij het surfen (in verband met JMD EN met Middelkerke)
Surfen op internet kan leuk en leerzaam zijn en kan ook verrassen. Ik volg uiteraard alles wat zich in onze gemeente voordoet op politiek en op veel andere gebieden. Aangezien onze burgemeester verre van een grijs persoon is, figuurlijk dan, en zeker geen grijze muis, staat hij volop in de belangstelling. Hij heeft altijd wel wat te vertellen dat de bloglezers en dus ook een blogschrijver kan interesseren. Ik probeer daarom geen enkele van zijn soms ongewone initiatieven of van zijn straffe uitspraken te missen. Dat is me echter enkele keren niet gelukt en daarom bespreek ik hier enkele van de gemiste artikels.
Dedecker wil dat vrouwen in Middelkerke "de tiet pakken"
Met deze opvallende campagne wil de burgemeester zijn inwoners overtuigen om zich te laten screenen op borstkanker. De felroze affiche duikt sinds enige tijd op in het straatbeeld, en een gelijkaardige flyer werd ook in alle postbussen verdeeld. Aan mijn deur zijn ze waarschijnlijk niet voorbijgekomen. Ik wil de titel hoegenaamd niet bespreken alsof het een leuke vondst zou zijn. Daarvoor is het onderwerp te ernstig. Ik vind het uitstekend dat hij zoiets doet.
Ik weet alleen niet waarom de auteur van het artikel verwijst naar #MeToo, een beweging tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag. "Pak de tiet" is namelijk het West-Vlaams voor "neem de tijd" en VOOR NIETS ANDERS.
Bron: Dedecker wil dat vrouwen in Middelkerke “de tiet pakken” door Tom Van Gijsegem op 16 okt 2019
Jean-Marie Dedecker : "Klassiek concert op Zeedijk Middelkerke in 2020"
In de zomer van volgend jaar zal op de Zeedijk van Middelkerke een klassiek concert georganiseerd worden. Er zal werk van Verdi vertolkt worden.
Dat kondigde burgemeester Jean Marie Dedecker aan op Radio Noordzee. Hij woonde onlangs een klassiek concert in Brasschaat bij en haalde daar zijn inspiratie. Een datum is nog niet gekend. Een voorsmaakje? Kijk en luister op https://www.youtube.com/watch?v=aeYWxUsDr-M Straks lopen we dus allemaal aria’s te fluiten, te neuriën, te zingen of te dansen en iedereen kent straks ‘Aïda’, ‘Nabucco’, ‘Rigoletto’, ‘La Traviata’, ‘Il trovatore’ of ‘Va pensiero’ of een andere van de 26 door Verdi geschreven opera’s.
Nabucco: toont een strijd tussen het onderdrukte Joodse volk en de machtige Babylonische dynastie. Een strijd tussen recht en tiranniek gedrag, tussen hoop en vrees. Rigoletto: (La Donna e mobile of De vrouw is wispelturig) hartverscheurend drama over de nar Rigoletto, die zonder het te weten de dood van zijn eigen dochter veroorzaakt. Aïda: een intiem en ontroerend liefdesdrama: twee geliefden blijven elkaar trouw tot in de dood. La Traviata: (de verdoolde of de dolende) eenvoudig verhaal van een onmogelijke liefde tussen een jonge man van adel, Alfredo, en de lichtzinnige en aan tbc lijdende Violetta. Il trovatore: (de troubadour) houdt verband met een tragische persoonsverwisseling, die ruim twintig jaar daarvóór had plaatsgevonden. Va pensiero (= gaat denken, beter bekend als ‘Slavenkoor’): een soort verholen steunbetuiging aan het Italiaanse nationalisme. Van het "Koor van de Joodse slaven" (= "het Slavenkoor") wordt dikwijls beweerd dat het een goed Italiaans volkslied zou zijn.
Een goed initiatief! Uitstekend om na te volgen! Een andere toon, een ander geluid!
Bron Jean-Marie Dedecker : "Klassiek concert op Zeedijk Middelkerke in 2020" in ‘Het Nieuwsblad’ door Edwin Fontaine
Jean-Marie Dedecker doet vreselijke ontdekking over transmigranten: "Politie mag het niet, ze moeten snelheidsovertreders arresteren"
Knack op 3.11.2019
Voor de scheepsbevrachter C.RO Ports controleert G4S, wereldleider in geïntegreerde beveiliging, gespecialiseerd in securitydiensten en –oplossingen. samen met de Bredense bewakingsfirma K9 Detection (en de honden van Best of Friends, een trainingsclub voor Retrievers) de kaaien 612 en 613 aan het Brittanniadok in Zeebrugge. Van daaruit gebeuren de afvaarten naar Killingholme. Op een jaar tijd hebben ze daar 233 illegalen uit de trailers geplukt. Ze worden volgens Jean-Marie Dedecker telkens afgeleverd bij onze grenspolitie.
"Deze koddebeiers* zijn echter het lakse en hypocriete beleid van onze politieke wegkijkers zo beu dat ze soms weigeren om de opgepakte illegalen te registreren en aan de bewakingsfirma vragen om ze buiten het havendomein hun vrijheid zelf terug te geven. Geen wonder dus dat het deel van het gesloten opvangcentrum 127bis in Steenokkerzeel, dat vorig jaar door de ministers Jan Jambon en Theo Francken (beiden N-VA) gereserveerd werd voor transmigranten, leeg staat. De politie heeft er blijkbaar geen personeel om op die winkel te passen. Ze moeten zich bezighouden met de 'echte' criminelen, dat zijn diegenen die aan 130 km per uur op de autosnelweg rijden waar maar 120 toegelaten is, terwijl de mensenhandel op de parkings naast de rijweg welig tiert. Zolang we onze grenzen niet bewaken als onze eigen voor- en achtertuin, zolang we illegale inklimmers niet onderbrengen in gesloten opvangcentra tot aan hun repatriëring, zolang we een gedoogbeleid voeren met halfslachtige wetten, activistische rechters, lusteloze ordehandhavers en wegkijkende zoetwaterpolitici, is schuldig verzuim nog maar het minste verwijt dat men zou kunnen maken."
*Ik kende dat woord niet! Het betekent Jachtopziener; Agent, Diender, Gardevil, Klabak, Politie, Politieagent, Tuut
Bron ‘Deel van opvangcentrum 127bis dat gereserveerd is voor transmigranten, staat al hele tijd leeg’ in ‘Het Laatste Nieuws’ op 25.10.2019 door HR
Middelkerke: nieuw casino nog niet in de steigers, maar toch ...
Je weet maar nooit natuurlijk, maar de bouw van een nieuw casino in Middelkerke heeft zoveel aandacht gekregen en zoveel ophef gemaakt, dat enig ander project dat nooit meer kan overtreffen. Er bestaat ook een kans dat de duur van het project straks een nieuw record oplevert.
Even herinneren … zeer kort de opeenvolging van merkpunten 11.04.2013 De gemeenteraad beslist dat het casino aan vernieuwing toe is 15.01.2015 Het wordt geen renovatie, wel vernieuwing 26.07.2016 Schepencollege kiest voor de boog van BCS; Groep Versluys gaat in tegenaanval 08.09.2016 De oppositie (Incl Jean-Marie Dedecker) trekt naar de strafrechter 12.12.2016 Er duikt een derde kandidaat op voor de bouw van het casino: Infinity 01.01.2017 Casino gaat dicht 10.01.2017 Schepencollege kiest opnieuw voor de boog van BCS 27.06.2017 Inval politie in gemeentehuis 30.09.2017 Opening tijdelijk casino Westendelaan 06.03.2018 Start afbraak casino 27.03.2019 Middelkerke verbreekt contact met bouwheer 06.04.2019 Bouwgroep Willemen sleept Middelkerke voor de rechtbank na stopzetten bouw casino en eist 8,2 miljoen euro schadevergoeding
16.06.2019 Middelkerke lanceert nieuwe aanbesteding 03.09.2019 Einde termijn voor het indienen van een project voor de bouwvan een nieuw casino en voor uitbaten speelzaal 16.11.2019 Middelkerke gaat verder met 4 kandidaten Eind 02.2020 Bestek voor ontwerp-bouw bij kandidaten 01.07.2020 Ontwerpen klaar met oog op advies door experts en juristen aan gemeentebestuur 09.2020 Start bouw nieuw casino 01.07.2022 Casino opent zijn deuren
Grondige selectieprocedure Zeven kandidaten wilden op basis van de selectieleidraad deelnemen aan de overheidsopdracht voor het ontwerp en de bouw van het casino. Een juridische en administratieve toetsingsfase toonde aan dat iedere kandidaat een correcte samenstelling en een gezonde financieel-economische toestand had. De referenties van de geassocieerde architecten gaven de doorslag. Na een doorselectie van een team advocaten, onafhankelijke professoren en juristen werden vier kandidaten gekozen op basis van de nodige ervaring, de nodige zakelijke fundamenten en sterke referenties. Deze mogen deelnemen aan de gunningsfase (= fase van bestek naar offerte tot aanbesteding) Ieder bouwteam bestaat verplicht uit een ontwikkelaar, architect, landschapsarchitect, aannemer en onderhoudsbedrijf.
Eind februari 2020 zullen de 4 overgebleven kandidaten het bestek voor de ‘design and build’ opdracht ontvangen. Op basis daarvan kunnen de kandidaten hun offerte en voorstellen indienen. Daarna zullen ook de inwoners hun zegje mogen doen.
Eerst zal het gemeentebestuur nog een gunningsleidraad uitschrijven met de voorwaarden waaraan het gebouw moet voldoen. Wanneer de ontwerpen klaar zijn, zal een team van experts en juristen het gemeentebestuur advies geven over de verschillende dossiers Tegen de zomer van 2020 weten we wie het casino effectief zal ontwerpen, bouwen en onderhouden. De bouw zou starten in september 2020 en de deuren zouden openen op 1 juli 2022.
Welke zijn de kandidaten die de ‘eerste ronde’ overleefd hebben?
Bouwteam
Architect
Landschapsarchitect
Aannemer
Onderhoud
Nautilus*
Zwarts, Jansma,Van den Oever en Aaaijer (Amsterdam)
Delva (Roeselare)
Furnibo (uit Veurne)
Demtec (Hasselt)
NES ION holding+ (Waregem)
Snøhetta (Noorwegen)
Strabag
Veolia
Versluys Invest
Jasper-Evers
MBG (Antwerpen)
VMA
Casino Middelkerca*
MVSA (Amsterdam)
De Urbanisten
Stadsbader
Cofely
Sirius NV + Bistierland BVBA
Opvallend maar logisch is de kandidatuur van ‘Versluys Invest’ die ook reeds kandidaat was bij de vorige aanbesteding, maar die, volgens de firma, voor ‘onbegrijpelijke redenen’ geweigerd werd door het vorig gemeentebestuur, maar schijnbaar wel de voorkeur wegdroeg van de Lijst Dedecker. Mocht Versluys de vergunning binnenhalen, dan zullen er wel zijn die dat ‘eigenaardig/verdacht’ vinden, maar ik denk dat er niet mag aan getwijfeld worden dat de evaluatieteams betrouwbaar werk zullen afleveren … en het schepencollege ook!
Wat wil de gemeente? “De realisatie van een eigentijds casino moet een fundament worden van de komende beleidsperiode en een cruciaal element in de toeristische, economische en visuele renaissance van Middelkerke.” De gemeente geeft volgende opdrachten aan de kandidaten: - de opmaak van een architecturaal ontwerp voor een nieuw casinogebouw, inclusief zeewering; - de opmaak van een ontwerp van de buitenaanleg zodat het nieuwe casinogebouw ruimtelijk optimaal wordt geïntegreerd ten opzichte van de zee, de zeedijk en het Epernayplein; - het bouwen van het nieuwe casinogebouw, inclusief zeewering; - het ontwerpen en bouwen van een ondergrondse parking; - het onderhoud zowel technisch als bouwfysisch (optioneel). De opdracht wordt gegund aan de geselecteerde inschrijver die een regelmatige offerte heeft ingediend die vanuit het oogpunt van de gemeente de economisch voordeligste is.
Het bestuur neemt de tijd om de nodige afwegingen te maken, lessen te trekken uit het verleden en de juiste keuzes te maken om dit project snel, maar correct te realiseren. Burgemeester Jean-Marie Dedecker (LDD): “De fases zitten vrij ingewikkeld in elkaar. We willen elke stap correct zetten en absoluut geen fouten maken in dit belangrijke project. In de komende fase worden de belanghebbenden en de bevolking ook gehoord. De gemeente overweegt om in een later stadium ook de Vlaamse Bouwmeester in te schakelen, maar dit is geen decretale verplichting. Het zal het gemeentebestuur zijn dat finaal beslist. Dit is een dossier waar je moet klompendansen op een tafel met eieren. Het is belangrijk dat elke stap goed onderbouwd is en dat er transparant gecommuniceerd wordt. We zijn niet over één nacht ijs gegaan en hebben ons laten begeleiden.”
Dit nieuwe project van 30 tot 35 miljoen euro mag de inwoners niets kosten. Het uitgangspunt is immers dat de opbrengsten de uitgaven moeten overtreffen. De opbrengsten moeten voortspruiten uit de inkomsten uit de speelzaalconcessie en uit de uitbating van andere faciliteiten.
Heeft het wel zin die referenties te verspreiden? Natuurlijk moet diegene die van plan is zo’n belangrijk project te verwezenlijken er zeker van zijn dat de uitvoerder wel degelijk in staat is dat te verwezenlijken. Daarom moet men de referenties nagaan van de firma’s die zich kandidaat stellen. Alle journalisten en de sociale media verspreiden dan ook de foto’s van de belangrijke projecten die de firma’s voorheen op hun actief mochten schrijven. Sommige (onoplettende) lezers krijgen daardoor (verkeerdelijk natuurlijk) de indruk dat het gaat over het gebouw dat de kandidaten voorstellen voor Middelkerke.
Wat betekent ‘inspraak’ Zeker bij grote projecten krijgen de inwoners de verzekering dat zij ‘inspraak’ gaan krijgen. Wat betekent dat eigenlijk? Onder inspraak wordt verstaan: “het betrekken van burgers bij het voorbereiden, vormen of uitvoeren van beleid van de overheid.”
Dat is natuurlijk onuitvoerbaar voor zo’n project. Men zal en kan de burger niet vragen hoeveel het mag kosten, welke lokalen er moeten voorzien worden, hoe hoog het gebouw mag zijn. Ik zie eigenlijk niet in wat men wel zou kunnen vragen. Hooguit kan men de vier afbeeldingen van de voorgestelde gebouwen onderwerpen aan de smaak van de inwoners. Stel dat de inwoners een ander ontwerp ‘mooier’ vinden dan dit dat door het evaluatieteam geadviseerd wordt aan het schepencollege. Ons college zal toch nooit gevolg geven aan de mening van de burger, die de inhoud van het dossier niet kent, op de klassieke uitzondering(en) na. Kan iemand mij misschien vertellen waar de inspraak dan wel zal meespelen?
Wie speelt mee voor de uitbating van de speelzaal? Levensgenieters zullen in het nieuwe casino kunnen genieten van ‘state of the art’ horecafaciliteiten, topentertainment meemaken in een ruime evenementenhal en uiteraard een gokje wagen in de speelzaal. Wie die speelzaal zal uitbaten, is het resultaat van een volledig onafhankelijke procedure. De selectiecriteria vermelden onder andere een jaarlijks concessiebedrag van minimaal 1.000.000 euro.
Er zijn vier kandidaten die, om bij de terminologie te blijven, 'de gok wagen'.
De gemeenteraad stemt volgende maand over de concessieleidraad. In het voorjaar van 2020 weten we wie de speelzaal in het nieuwe casino zal uitbaten. Die uitbating zal er voor vijftien jaar zijn en wordt quasi automatisch verlengd met nog eens vijftien jaar.
De vier aangemelde kandidaten voldeden aan de selectiecriteria.
1. Grand Casino de Dinant–Infinity Gaming, die vanaf de zomer 2021 het Oostendse casino zal uitbaten. 2. ECK NV–Napoleon Games, huidige uitbater van de Middelkerkse speelzaal 3. Golden Palace NV 4. Belcasinos NV–Groupe Partouche, die voorlopig nog in Oostende actief is.
Bronnen ‘Van onderwaterrestaurant tot futuristisch gebouw: 4 kandidaten voor nieuw casino tonen wat ze in hun mars hebben’ door Timmy Van Assche 15 november 2019 Het Laatste Nieuws ‘Nieuw casino voor Middelkerke: misschien ziet het er wel zo uit’ door Edwin Fontaine Het Nieuwsblad 15.11.2019
‘Vlaanderen is in dertig jaar flink verkleurd’, herhaalde ‘De Tijd’ na de ophef rond de uitspraken van CD&V-kandidaat-voorzitter Walter De Donder. Ik heb niet de bedoeling in het huidig artikel de gevolgen daarvan te bespreken. Dat is trouwens gevaarlijk want je wordt al rap als racist bestempeld. Ik houd het dus maar bij cijfers. Jullie zullen trouwens zelf wel een mening hebben over de moderne samenstelling van onze Vlaamse bevolking en over de wijzigingen die onze samenleving daardoor ondergaat.
En de klassieke vraag: hoe zit dat in Middelkerke? Hoeveel immigranten wonen er hier?
Herkomst (voor Middelkerke – indeling van de 8,3% hierboven Uit Europa: Frankrijk 1,1 % of 9, Nederland 0.9% of 8, NW Europa 0,7% of 6, Z-Europa 0,9% of 8, O-Europa 0,8% of 7 Niet_Europa: Turkije 0,5% of 4, Azië 1,6% of 14, 0,7% of 6 uit Europa (n-EU), 0,7% of 6 uit Maghreblanden (N-W Afrika: Marokko, Algerije, Tunesië, Mauritanië en Libië), ……
Er zijn ook nog andere immigranten Als je in Oostende rondloopt, dan zie je natuurlijk wel dat ook de grootste kuststad aan het verkleuren is. Het is echter maar als je bovenstaande cijfers ziet, dat je dat volop beseft. Wie zou gedacht hebben dat in Oostende één op zes inwoners afkomstig is uit een niet-Europees land? Men spreekt natuurlijk over verkleuren omdat de immigranten die van buiten Europa komen, Irakezen, Syriërs, Afghanen, Marokkanen, Indiërs, … opvallen door hun huidskleur.
Enkele kernbegrippen Immigranten. Dit zijn alle personen die in het buitenland geboren zijn en officieel in België verblijven. Ze hebben dus een ander land verlaten om zich in België te komen vestigen. Het criterium is het geboorteland. Zo omvatten de immigranten zowel personen van vreemde nationaliteit als personen die Belg geworden zijn.
Vreemdelingen. Dit zijn alle personen die niet de Belgische nationaliteit hebben en officieel in België verblijven (ongeacht of ze in België of in het buitenland geboren zijn). In de Belgische statistieken wordt een persoon die zowel de Belgische als een vreemde nationaliteit heeft (een dubbele nationaliteit dus), uitsluitend als Belg en niet als vreemdeling beschouwd. Het gebruikte criterium is hier dus de huidige nationaliteit. Vreemdelingen hebben een andere nationaliteit dan die van het land waarin ze verblijven, maar ze hoeven niet per se ooit in een ander land te hebben verbleven. Niet alle vreemdelingen zijn dus immigrant.
Vreemdelingen die in België zijn geboren en nooit migreerden, zijn eigenlijk de kinderen van immigranten. Ze worden vaak aangeduid met de termen tweede of derde generatie. Omgekeerd zijn niet alle immigranten vreemdeling. Een groot deel van hen heeft de Belgische nationaliteit verworven sinds ze in België zijn aangekomen. De twee groepen hebben dus een deel gemeen, maar overlappen elkaar niet helemaal.
De bevolking van vreemde origine. We definiëren die bevolkingsgroep als alle personen die niet als Belg geboren zijn en officieel in België verblijven. Ze kunnen in België of in het buitenland geboren zijn. Sommigen zijn Belg geworden, anderen niet. Het criterium is de nationaliteit bij de geboorte. In België is van de 11,2 miljoen inwoners meer dan 2 miljoen geboren met een vreemde nationaliteit. Dat is bijna een vijfde van de bevolking. Bij die bevolking van vreemde origine cumuleert iets minder dan de helft twee criteria: ongeveer één miljoen inwoners hebben een vreemde nationaliteit en zijn geboren in het buitenland (47%). 200.000 inwoners hebben een vreemde nationaliteit en zijn geboren in België (of 9% van die 2 miljoen vreemdelingen bij de geboorte). 550.000 mensen zijn dan weer niet in België geboren maar verwierven de Belgische nationaliteit (26%). De 390.000 die overblijven? Zij hebben de Belgische nationaliteit verworven en zijn geboren in België (18%). De volgende benamingen worden ook nog gebruikt: Illegalen of ‘mensen zonder papieren’, personen die illegaal in het land verblijven. Hoeveel? Men weet het niet! Mensen met Europese achtergrond Mensen met ‘niet-Europese achtergrond’ Vluchteling = erkende asielzoeker In België geboren van ouders met niet-Europese achtergrond Allochtoon en autochtoon. Waarom immigreert men? Er zijn verschillende redenen waarom mensen immigreren: in verband met hun beroep, door vervolging, omwille van politieke motieven, om de familie te herenigen, om economische redenen, door oorlog of door meerdere van die redenen. Oorlog kan er, bijvoorbeeld, voor zorgen dat de persoon ook economische problemen heeft. Traditioneel wordt een onderscheid gemaakt tussen vrijwillige migratie (om economische, studie- en gezinsredenen) en gedwongen migratie (wegens gevaar, bedreiging of discriminatie). In de praktijk blijkt dit onderscheid niet altijd zo duidelijk te maken. Bovendien is een beslissing om te migreren heel vaak een wisselwerking tussen zogenaamde push en pull factoren. Eerstgenoemde heeft betrekking op de leefomstandigheden in het land van herkomst, terwijl men bij pull factoren spreekt over de aantrekkingskracht van het gastland.
Daarnaast dient gezegd te worden dat 97% van de wereldbevolking in hun geboorteland blijft wonen, wat ook aantoont dat mensen niet noodzakelijk wensen te migreren. Bovendien spelen ook de wetgeving en de middelen waarover de potentiële immigrant kan beschikken een belangrijke rol in zijn of haar beslissing. De aantrekkingskracht van bepaalde landen verschilt naar gelang het profiel van de immigranten. Zo kan de keuze verklaard worden door de taal en de historische en culturele banden, de toegang tot de arbeidsmarkt of de aanwezigheid van immigranten met dezelfde afkomst.
Daarnaast zijn sommige migranten geïnteresseerd in tijdelijke jobs in specifieke niches (zoals bouw en zorg). Migranten uit Franstalig Afrika komen naar België omdat ze hier meer mogelijkheden zien op de arbeidsmarkt of om hun opleiding af te werken.
De belangrijkste migratiereden is gezinshereniging (50%). De vluchtelingenstatus en de subsidiaire bescherming* is goed voor 17%. * als er zwaarwegende gronden zijn om aan te nemen dat, wanneer hij naar zijn land van herkomst, of in het geval van een staatloze, naar het land waar hij vroeger gewoonlijk verbleef, terugkeert een reëel risico zou lopen op ernstige schade, en hij zich niet onder de bescherming van dat land kan of, wegens dat risico, wil stellen'.
Even herinneren: Vooral na WO II nam de immigratie een hoge vlucht. In die periode rekruteerde de Belgische regering actief immigranten uit de landen rond de Middellandse Zee (Marokko, Italië, Spanje) om te komen werken in de mijnbouw en staalindustrie. Vanaf 1970 werd dit beleid officieel stopgezet, maar dat betekende geenszins het einde van de immigratie. 1990 is een veelgebruikt referentiejaar. Het aantal asielzoekers in België in dat jaar bedroeg toen 12.898. Dat aantal steeg in 2000 tot 42.691. De regering (zeg maar Johan Vande Lanotte) moest toen op zoek naar gebouwen om al die asielzoekers onderdak te verschaffen, in afwachting van hun procedure. Het ACW vond toen dat ‘Zon en Zee’ in Westende-dorp geen toekomst meer had omdat het sociaal toerisme achterhaald was. Het verkocht het gebouw aan de Belgische Staat voor 555 miljoen Belgische francs. Zeven honderd vijftig asielzoekers moesten er gehuisvest worden. De eerste kwamen aan op 30.3.2001.
Hoeveel procent van de inwoners in België is moslim? (2019) Daar bestaan geen exacte cijfers over omdat er geen officiële bevragingen over georganiseerd worden, maar de schattingen gaan uit van 7 procent voor heel België. Dat percentage zal hoger liggen in de grote steden en lager liggen in de kleinere dorpen.
Hoeveel mensen vragen gemiddeld per dag asiel aan in België? (2019) Vorig jaar hebben gemiddeld 64 mensen per dag een “verzoek om internationale bescherming” ingediend bij de Dienst Vreemdelingenzaken. Is dat veel? Het ligt alleszins hoger dan het jaar voordien, toen het om 19.688 ging of zo’n 54 per dag. “Toch ligt het nog steeds veel lager dan in 2015, op de piek van de migratiecrisis. Toen ging het om 44.760 mensen of meer dan 122 mensen per dag”, zegt het Commissariaat-Generaal voor de vluchtelingen en staatlozen (CGVS) in haar jongste jaarrapport. “Het zijn vooral mensen uit Syrië, Palestina, Afghanistan en Irak die hier asiel aanvragen, landen en regio’s waar soms nog hevige conflicten woeden”, zegt het CGVS.
En hoeveel van die aanvragen wordt ook effectief goedgekeurd? “In 49,1 procent van de gevallen hebben we geoordeeld dat de persoon die de aanvraag deed, daadwerkelijk bescherming nodig had”, zegt het Commissariaat-Generaal. “10.483 mensen – inclusief minderjarige kinderen die hun ouders vergezellen – kregen vorig jaar de status.”
Dat aantal ligt fors lager dan in pakweg 2016, toen in de nasleep van de vluchtelingencrisis met ook een recordaantal asielaanvragen, meer dan 15.000 mensen asiel kregen in ons land. In hetzelfde jaar werden er 50.085 verblijfsvergunningen toegekend aan niet-EU burgers.
’t Is donderdag en op de Vlaamse televisie wordt de ‘Plenaire zitting van het federaal parlement’ uitgezonden onder de naam ‘Villa Politica’. Linda De Win is de moderator. Ze voelt zich weer in haar sas want ze doet niets liever dan een volksvertegenwoordiger het vuur aan de schenen te leggen.
Ook voor onze burgervader is de donderdag één van zijn lievelingsdagen. Hij zou die namiddag voor geen geld in de wereld willen missen. Zijn ego en temperament hebben altijd heimwee gehad naar het donderdagse spreekgestoelte in de Kamer. En zijn vrouw schijnt bovendien niet meer te dreigen met een scheiding omdat hij wekelijks naar Brussel trekt! Hij kan niet vlug genoeg in het 'Paleis der Natie' in de Wetstraat zijn. Hij vervloekt de minister, volgens hem een nieuwe keizer-koster, die ooit van automobilisten pesten zijn bijberoep heeft gemaakt en die ervoor zorgde dat hij zich nu slechts mag bewegen aan het tempo van een ezelskar.
Als hij eindelijk de plek bereikt ‘où on parle et où on ment’, begeeft hij zich eerst even naar zijn lokaal, één van de N-VA, waar behalve een Vlaamse Leeuw – de strijdvlag, een cadeautje van de partij – weinig daarnaar verwijst. De ruimte is, op twee tafels, drie stoelen en een kast na, ook leeg. Even gaan zijn gedachten terug naar zijn burgemeestersbureau bij de overname ... nu al bijna een jaar geleden. “Dat gaat zo, als onafhankelijke”, zegt hij daarna. “Je moet alles zelf regelen en uitzoeken. Ik heb geen inspraak, kan alleen in het vragenuurtje mijn politieke werk doen. Als je niet in een fractie zetelt, ben je een paria.” Op de vraag waarom hij dan als onafhankelijke zetelt, antwoordt hij: “Omdat ik dan elke week het recht heb om het woord te nemen. Het gaat mij niet om de macht, maar om de invloed. Als parlementair ben je een volledig onmachtig wezen geworden. Je bent altijd maar bezig met roepen in de woestijn. Soms ben ik beschaamd dat ik die wedde krijg, dat is bijna 7000 euro per maand om dan maar dit te moeten doen.” Daar waar hij ooit, tot grote woede van voorzitter Peumans, het Vlaams parlement een veredelde gemeenteraad noemde, noemt hij de Kamer voor Volksvertegenwoordigers, theater: “De koffiekamer is belangrijker dan het halfrond. Daar ontmoet je de echte machtshebbers.”
Zal hij straks het vuur aan de schenen leggen van de restregering? Hij noemt de voortzetting daarvan ‘therapeutische hardnekkigheid met een opgewarmd lijk, een regering die nog slechts met spuug en paktouw aaneenhangt. Je zou kunnen denken dat Jean-Marie niet meer houdt van politiek. Als hem gevraagd wordt of hij er nog plezier in heeft, luidt het: het enige vermaak dat ik in de Wetstraat opmerk, is leedvermaak. Als ik politieke debatten hoor, stel ik vast dat de mens het woord heeft uitgevonden om zijn ideeën te verbergen.”
En dan betreedt Jean-Marie het toneel. Er wacht hem daar wat klimwerk want hij heeft een plaats op de hoogste rij. Onderweg schudt hij wel enkele handen, onder andere die van de NV-A fractieleider, bijgenaamd de ‘roeptoeter’(*), van zijn goede vriend Theo (***), volgens zijn broer te cynisch(**) en van Sander, zijn West-Vlaamse lijsttrekker, die ooit 28 dagen militaire dienst deed, als minister dan.
* =iemand die er lustig en druk op los praat met de bedoeling anderen te overtreffen, zonder al te zeer te worden geremd door vakkennis, waarbij de kwaliteit van de mededelingen ondergeschikt is aan het volume (Wikipedia) ** =wantrouwig tegen iemands goede bedoelingen, of tegen het nut van instituties, in grote mate ongevoelig voor de gevolgen van de eigen daden; geen geloof hechtend aan de oprechtheid of deugdzaamheid bij de bedoelingen en daden van medemensen en dit op spottende of sarcastische wijze laten blijken.(Wikipedia) *** zou dat cynisme misschien een eigenschap kunnen zijn die Theo en Jean-Marie delen?
De tussenkomsten van Dedecker schijnen succes te kennen, door zijn welsprekendheid, zijn visie, zijn speciale woordenkeuze. Zijn collega’s zijn het niet zo gewoon dat een spreker ‘geen blad voor de mond’ neemt, dat een politicus ‘vrank en vrij’ spreekt, dat iemand ‘rechts voor de raap is’. Het is niet ‘Eén tegen allen’ want het gebeurt dat hij zelfs applaus krijgt van de ganse Vlaams Belang – fractie. Soms zijn niet alle ‘N-VA collega’s het met hem eens en soms knikt ook wel eens een lid van een andere fractie instemmend. Hier en daar verschijnt wel eens een onverwachte glimlach. 'Die dekselse Dedecker, toch!'
Misschien moet onze burgemeester opletten dat hij niet ‘de attractie’ van de Kamer wordt, maar dat hij met zijn tussenkomsten invloed kan uitoefenen op de restregering en straks ook op de nieuwe federale regering als die er ooit komt. Hij beweerde ooit wel dat hij niet zomaar zou schieten op zijn eigen mensen: “Als ik kritiek heb, zal ik die eerst intern bespreken.” Anderzijds is hij er helemaal niet voor te vinden dat de N-VA in een federale regering zou stappen samen met de Parti Socialiste (PS).
Het ontzag voor Dedecker is groot, al weten weinig N-VA’ers zich een houding te geven als ze hem in de wandelgangen kruisen. “Ik heb met niemand in dit gebouw ruzie, maar ze hebben wel allemaal schrik.” Hij kan mensen overtuigen want hij beweert zelf een goede commerciële feeling te hebben. Volgens eigen zeggen kan hij bij wijze van spreken een koelkast verkopen aan een Eskimo. Onze burgemeester-boeman toch!
Bronnen Jullie zullen wel gemerkt hebben dat ik voor mijn artikel heel wat uitdrukkingen geleend heb van Jean-Marie uit zijn ontmoetingen met de media en uit zijn Knack’ – columns. Wikipedia
Hoeveel beton willen we nog in Vlaanderen? Blijven we Vlaanderen volbouwen of stoppen we daarmee? Om de discussie tastbaar te maken, bracht ‘De Standaard’ de toestand over de voorbije halve eeuw in Vlaanderen in kaart, tot op gemeenteniveau, tussen 1975 en 2015.
Er zouden elke dag 12 voetbalvelden aan open ruimte in Vlaanderen verdwijnen. Gemiddeld nemen we een derde van alle ruimte in voor wonen, werk, ontspanning en transport. Daarmee zijn we wereldwijd de koploper.
En nu natuurlijk de vraag ‘En wat in Middelkerke?’ In Middelkerke neemt de mens 18 procent van de ruimte in. In vergelijkbare kustgemeenten is dat 27 procent. In die 18 procent ruimtebeslag zit ook 9 procent effectieve verharding (gebouwen, (spoor)wegen, parkeerterreinen ...). De rest zijn tuinen en parken, braakliggende gronden, voetbalterreinen ....
Onze claim op de open ruimte is bijzonder groot. Toch blijven de betonmolens draaien. In onze gemeente verdwijnenjaarlijks 9 voetbalvelden aan open ruimte, en dat al tien jaar lang. Dat is meer dan in gelijkaardige kustgemeenten. Zie hieronder de vergelijking:
Gemeente
% inname ruimte
% effect. verharding
Aantal voetbal- velden
Aantal bouw- vergunningen per jaar + %
Nog bebouw- baar (ha)
Aantal personen/ bebouwde hectare
Krijgt (euro)
Vlaanderen
12
-
25
-
Bredene
44
26
5
152/92/6/2
156
43
141.255
De Haan
22
11
7
70/79/16/5
81
22
257.546
De Panne
24
12
3
34/59/28/13
123
31
198.094
Koksijde
29
12
14
107/70/23/6
245
23
291.385
Middelkerke
18
9
9
112/72/16/11
107
25
460.055
Nieuwpoort
26
12
3
38/53/27/20
214
27
265.474
Nieuwbouw Het voorbije decennium reikte het gemeentebestuur van Middelkerke jaarlijks gemiddeld 112 bouwvergunningen uit voor nieuwbouwprojecten. In 72 procent van de gevallen was dat voor de bouw van nieuwe eengezinswoningen. Flatgebouwen vertegenwoordigden 16 procent van de bouwvergunningen – de resterende 11 procent ging naar niet-residentiële nieuwbouw. In vergelijkbare kustgemeenten werden in dezelfde periode minder bouwvergunningen uitgereikt dan in Middelkerke. (Oostende, Knokke-Heist en Blankenberge beschouw ik niet als vergelijkbaar met Middelkerke) 170 hectarekan hier nog worden volgebouwd. Advies van de opstellers van de studie: “Bouwen in afgelegen verkavelingen of linten is niet meer aangewezen. Wie zich daar settelt, woont te ver van openbaar vervoer of van een kern waar basisvoorzieningen zijn zoals een bakker, dokter, basisschool, kruidenier of supermarkt. De klimaatuitdaging maakt een mobiliteitsshift onvermijdelijk. Wie te ver woont van openbaar vervoer of voorzieningen, dreigt zich vast te zetten.”
Compacter leven Om de schaarse open ruimte te vrijwaren en te verhinderen dat Vlaanderen helemaal dichtslibt, zouden we compacter moeten gaan leven. De Middelkerkenaars zijn nog niet op de goede weg. Ze hebben de voorbije tien jaar evenveel ruimte ingenomen voor wonen, werk en ontspanning. Op een bebouwde hectare wonen in onze gemeente nu 25 personen. Dat is een gemiddeld cijfer want in Vlaanderen wonen gemiddeld 25 personen per hectare. In 1985 waren dat er nog 36. Over heel Vlaanderen bekeken wordt onze ruimtelijke voetafdruk dus groter. Ontwikkelaars springen op de kar van de verdichting. Er zou nu al veel compacter gebouwd worden dan vroeger: kleinere huizen, kleinere tuinen. De voorraad bouwgronden raakt langzaam op, terwijl de vraag nog steeds stijgt. Er moet dus verdicht worden om de prijs te drukken. Dat gebeurt ook in kernen. Oude woningen worden gesloopt, appartementen komen in de plaats. Zolang er geen harde bestemmingen geschrapt worden in het gewestplan, kunnen we nieuwe gronden blijven aansnijden. Momenteel zitten we volop in dat ‘volbouwscenario’. Daarbij bouwen we niet op de meest ideale locaties. De beste bouwgronden zijn doorgaans al ingepikt. Wat rest, ligt voor een groot deel in landelijk gebied, in woonlinten of in woonuitbreidingsgebied. Vaak zijn het plekken die ver liggen van openbaar vervoer of waar weinig voorzieningen zijn. De Vlaamse Confederatie Bouw, de koepel van de bouwondernemingen, vindt uiteraard dat er geen harde bestemmingen mogen geschrapt worden. Dat zou volgens hen schaarste creëren en de grondprijzen zouden te hard stijgen’.
Er wordt beweerd dat er voldoende opties zijn in de kernen. De gezinnen worden kleiner, oudere mensen blijven te lang in een veel te groot huis wonen, eens de kinderen de deur uit zijn. Zeventig procent van onze huizen zou onderbewoond zijn. Men wil meer beweging krijgen binnen de bestaande bebouwing, in plaats van steeds nieuwe gronden aan te snijden.
De regering-Jambon stapt af van de betonstop*, maar wil gemeenten wel stimuleren meer open ruimte te creëren. De komende jaren krijgt Middelkerke daarvoor een duwtje in de rug van 460.055 euro. Het gemeentebestuur mag zelf beslissen hoe het dat geld besteedt, maar de gemeenten worden wel ‘opgeroepen’ om te investeren in zaken die de gemeenten echt beter maken, zoals fietspaden en veilige wegen, energiezuinige gebouwen, bossen en groene ruimte. Investeren in meer personeel of de eigen werking kan geen optie zijn. *bouwstop = de vorige Vlaamse regering besliste dat in de toekomst in Vlaanderen enkel nog constructies zouden mogen neergepoot worden op percelen waarop al gebouwd is of die verhard zijn. Open ruimtes zouden in principe niet meer bebouwd mogen
Mijn mening/ vragen 1. De regering Jambon wil de gemeenten stimuleren (een pak euro’s) om meer open ruimte te creëren. Middelkerke heeft zeer veel open ruimte en het percentage ingenomen ruimte is het laagst van alle beschouwde badplaatsen. 2. Voor wie een hekel heeft aan hoogbouw, is streven naar behoud van meer open ruimte, geen goed nieuws, omdat hoogbouw daar een goed middel voor is. 3. Zal bewaren van Erfgoed nog wel mogelijk blijven als afbreken van oude gebouwen in de stadskernen één van de beoogde doelstellingen is?
Hoe ziet de toekomst eruit? Als we open ruimte blijven innemen, slibben de haarvaten van Vlaanderen verder dicht. Ik wil niet proberen jullie uit te leggen hoe de studie uitgevoerd werd, hoe men tot de toestand van vandaag gekomen is* en hoe de toekomst er voor Middelkerke uitziet. Dat is eerst en vooral niet eenvoudig, maar ik kan ook de interactieve kaart niet overnemen. Voor wie bezorgd is om die toekomst, verwijs ik naar de hieronder volgende websites *Hoe zijn we te werk gegaan om tot dit eindresultaat te komen? https://www.standaard.be/cnt/DMF20191025_04684370
Wat dat betekent voor de provincie West-Vlaanderen, ziet u in de animatie op de site hieronder. Deze doorkijk naar 2050 simuleert wat er gebeurt wanneer we alle bouwgronden (inclusief industrie en bedrijven) in het gewestplan aansnijden. De verdere bebouwing verspreidt zich heel diffuus over de provincie. Samen wordt in heel Vlaanderen nog de oppervlakte van 2,5 keer groot-Antwerpen bijgebouwd. Een bredere kijk op dat toekomstscenario vinden jullie op https://www.standaard.be/cnt/DMF20191025_04684258
Hoe zag Middelkerke er uit in 1971? Een doorkijk tussen de luchtfoto's van 1971 en vandaag toont hoe Vlaanderen de voorbije halve eeuw is veranderd. Was uw huis of wijk toen al gebouwd? Lag het bedrijventerrein er al, of de spoorlijn? Of waren dat nog allemaal velden? Kijk daarvoor naar https://www.standaard.be/cnt/DMF20191022_04678056
Bronnen ‘De betonstop in 10 concrete vragen: wat verandert er voor u?’ 01/12/2016 om 14:49 door Geert Neyt ‘Als de bouwwoede doorgaat, slibt Vlaanderen verder dicht.’ 26 oktober 2019 Ine Renson,
Middelkerke: “Windturbines zouden nefaste gevolgen hebben voor uniek toeristische karakter”
Gaat dit artikel nu over windmolens of over windturbines? De term "windmolen" is algemener. Er zijn windmolens die bedoeld zijn om graan te malen, hout te zagen, etc. Een windturbine is ook een windmolen, maar dan specifiek om energie op te wekken. Windenergie wordt gewonnen door de bewegingsenergie van lucht (wind) om te zetten in een bruikbare vorm, bijvoorbeeld in elektriciteit.Er wordt aangenomen dat wind de goedkoopste bron is voor nieuwe energie en dat die nog een enorm potentieel heeft.
De regeringsleiders van de Europese lidstaten hebben verschillende afspraken gemaakt om de opwarming van de aarde binnen de grens van 2 graden te houden en daarom de CO2-uitstoot, tot 2050, steeds verder te verlagen. Zeven op tien Vlamingen (is dat niet wat veel?) zouden vinden dat we ons energiesysteem moeten uitbouwen op hernieuwbare bronnen. Daarvoor zijn grootschalige installaties (zoals windturbines en bio-energiecentrales) echt nodig.
Wat voorziet het Vlaams regeerakkoord? Daarin staat opgenomen dat het vermogen van de windmolens in Vlaanderen tegen 2030 moet verdubbelen tot 2,5 gigawatt. Tegen het eind van het jaar moet minister van Omgeving Zuhal Demir daarvoor een plan uitwerken. Die doelstelling halen wordt moeilijk, zo vreest ze, want ze kreeg de voorbije weken het bezoek van vele burgemeesters die kwamen pleiten om geen windmolens in hun gemeente te plaatsen. Daarover beslist de provincie, maar als de burgemeesters tegen die beslissingen in beroep gaan, moet de Vlaamse minister de knoop doorhakken. Het Vlaamse regeerakkoord wil die bevoegdheid ook overhevelen naar de gemeenten zelf.
Welke zijn de plannen? De energiebedrijven Aspiravi, Elicio en Eneco willen langs de E40 het project ‘Polderbries’ realiseren. Bij de start gaat/ging het om achttien windturbines, waarvan dertien stuks op het grondgebied van Middelkerke en vijf op dat van Gistel. Definitief is de inplanting niet, er wordt nog gewerkt aan een milieu-effectenrapport of MER. Daarin worden de effecten van de windturbines op mens, natuur en milieu in kaart gebracht. Dit leidt vervolgens tot de uitwerking van een definitieve inplanting.
Eén windturbine in Vlaanderen produceert (afhankelijk van o.a. de windsnelheid op de site, de grootte en het type) tussen 5.000 en 12.000 MWh. Dat is genoeg om te voorzien in het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van 1.500 tot 3.500 gezinnen. (totaal aantal private huishoudens in Vlaanderen = 2.807.008)
Hoe is de situatie in West-Vlaanderen? Hoewel West-Vlaanderen het meest windrijke gebied van België is, hinkt de provincie achterop voor wat de productie van windenergie op haar grondgebied betreft. In 2016 en 2017 werd er geen enkele windturbine in West-Vlaanderen gebouwd. In 2018 kwamen er slechts 3 nieuwe bij! Dat brengt het totaal aantal in West-Vlaanderen op 90, goed voor 180,7 MW.
Daarmee doet West-Vlaanderen het weliswaar beter dan Vlaams-Brabant, maar wel een stuk minder dan de andere Vlaamse provincies! West-Vlaanderen zou op het vlak van windenergie een grote inhaalbeweging moeten maken. Van de 90 windturbines die vandaag in West-Vlaanderen groene stroom produceren, zijn er 39 gerealiseerd door Aspiravi, Elicio of Eneco. Bezwaren van ons gemeentebestuur Windmolens en badplaatsen, dat gaat niet goed samen. De kustgemeenten De Panne, Koksijde, Nieuwpoort en Middelkerke hebben het de voorbije maanden niet onder stoelen of banken gestoken dat ze een resem windturbines op hun grondgebied niet bepaald zien zitten. Onze gemeenteraad dient daarom een gemotiveerd bezwaarschrift in. Daarin wordt gesteld dat de geplande ontwikkeling van deze windmolens ondoordacht is en niet strookt met het toeristisch en agrarisch waardevol karakter van de projectzone. “Achttien windmolens van maximaal 200 meter hoog (*) op een traject van 14 kilometer is voor Middelkerke ondraaglijk”, zegt schepen Tom Dedecker (Lijst Dedecker). “De komende jaren investeert het gemeentebestuur in de verdere uitbouw van een landelijk fietsnetwerk. Middelkerke kan zo uitgroeien tot centraal schakelpunt voor het fietstoerisme in de regio. Een windmolenpark van die omvang haalt door de visuele vervuiling en het industriële karakter een groot stuk van die doelstelling onderuit. Om maar te zwijgen van de overlast door de slagschaduw en het geluid voor de omwonenden.” (zie ‘nadelen’ verder) * hoe hoger de turbine, hoe meer wind)
De betrokken gemeenten mogen dan wel hun advies op het project geven, het blijft aan de Vlaamse overheid om een definitieve beslissing te nemen.
De stem van de oppositie Ook de oppositiepartij Open VLD, met Franky Annys als woordvoerder, vindt dat het voorgesteld project niet past in onze gemeente. Ze zijn nochtans voorstander van windenergie maar toch verwerpen ze het ‘Polderbries’ – project omdat het geen rekening houdt met de belangen van de bewoners, handelaars en landbouwers. Ook de hoogte van de turbines is een doorn in hun oog.
Ze vragen zich ook af waarom er achttien turbines in Middelkerke zouden moeten komen tegenover zeer weinig turbines in de andere poldergemeentes langs de E40. Ze vinden dat eerst de capaciteit op zee, waar de visuele pollutie minimaal is, moet worden uitgeput alvorens de turbines in het polderlandschap neer te planten.
Tenslotte zijn ze van mening dat de gemeente wel kan mee zoeken naar alternatieven, zoals kleinschalige windturbines voor kmo’s.
Bron Ook oppositiepartij Open Vld wijst windturbineproject af: “ door Timmy Van Assche 17.10.2019
Waarom worden die turbines niet op zee geplaatst? Windturbines op zee plaatsen is een prima idee: het waait er niet alleen meer, de wind is er ook constanter en voorspelbaarder dan op land. Windturbines op zee hebben echter ook nadelen. Het belangrijkste nadeel is de kostprijs: omwille van de complexe netaansluitingen, en de diepe onderzeese funderingen, is stroom geproduceerd door windturbines op zee een stuk duurder dan stroom geproduceerd door windturbines op land.
Windturbines op zee hebben daarom meer subsidies nodig dan windturbines op land.
Een evenwichtige energiemix zal sowieso moeten bestaan uit windturbines op zee zowel als op land. Beide inplantingen zijn nodig om de doelstellingen inzake hernieuwbare energie te halen.
Hieronder zien jullie de gegevens over de windparken op zee:
Windpark
Turbines (stuks)
Turbine- vermogen MW)
Totale capaciteit (MW)
Gemiddelde jaaropbrengst (GWR)
Ingebruik- name (jaar)
Kosten (miljoen euro)
Diepte (m)
Afstand tot kust (km)
Belwind
55
3
165
550
2010
614
10-12
46
Belwind (demo)
1
6
6
2010
30
45
Thorntonbank
54
5/6,2
325
2013
1100
13-19
27
Northwind (Aspiravi)
72
3
216
875
2014
900
16-29
37
Nobelwind (Belwind)
50
3,3
165
550
2017
655
26-38
47
Rentel (Aspiravi)
42
7
309
2019
1000
24-34
34
Totaal België
318
1556
Bouw gestart 2019 Aspiravi Seastar/Mermaid
Welke zijn de voor- en nadelen van windturbines?
Voordelen
Windturbines hebben veel voordelen. Windenergie is 100% schone energie die vrij is van alle politieke, ethische, economische en milieubelastende problemen eigen aan steenkool, olie, gas of kernenergie. Windenergie heeft geen enkele van de belangrijkste nadelen eigen aan andere vormen van elektriciteitsproductie: geen geopolitieke risico’s, geen buitenlandse energieafhankelijkheid, geen brandstofprijsrisico, geen exploratie, geen raffinaderijen, geen pijpleidingen, geen uitputting van grondstoffen, geen radioactief afval,
Ook voor de inwoners van de betrokken gemeenten zijn er voordelen: zij kunnen (vanaf één aandeel van 125 euro/gezin) mee investeren in de windturbines, om zo mee te delen in de winsten die ze genereren.
Windenergie is een duurzamevorm van energie. Wind is onbeperkt beschikbaar en het gebruik ervan als energievorm benadeelt niet het milieu of toekomstige generaties.
Het opwekken van energie met behulp van fossiele brandstoffen (steenkool, aardgas, aardolie) gaat gepaard met een hoge CO2 uitstoot. Deze uitstoot heb je niet met het opwekken van windenergie waardoor dat een schonere manier van energie opwekken is en de uitstoot van CO2 vermindert.
Doordat windmolens in principe overal te plaatsen zijn worden de transformatieverliezen en transportverliezen van de opgewekte elektriciteit tot een minimum beperkt. Ook is lokale energieopwekking mogelijk waardoor de afhankelijkheid van het distributienetwerk afneemt.
Het omzetten van windenergie in elektriciteit is relatief gemakkelijk. Daarnaast kunnen windmolens snel worden geplaatst. Een windmolenpark kan al binnen een paar maanden tot een half jaar worden geplaatst en in werking worden gesteld.
Nadelen van windenergie Zoals elke vorm van energieproductie heeft ook windenergie enkele nadelen, waarvan er veel grotendeels geneutraliseerd worden door het gebruik van moderne windmolens.
De hoeveelheid elektriciteit die windturbines produceren is niet constant, en hangt af van de windsnelheid.
Een van de meest aansprekende nadelen van windenergie is de landschapsvervuiling die windmolens kunnen veroorzaken. Ze nemen veel ruimte in beslag nemen en zijn opvallend aanwezig in het landschap. Bij modernere windmolens wordt daar meer rekening mee gehouden door het ontwerp te verfraaien en de plaatsing zorgvuldig te kiezen.
Slagschaduw is de schaduw die ontstaat als de zon schijnt doorheen de draaiende wieken van een windturbine. Indien dergelijke schaduw op een huis valt, is dat zeer vervelend binnen in de woning: het effect schaduw/geen schaduw/schaduw/geen schaduw/… dat in de woning ontstaat doordat de schaduw van de wieken op de ramen valt. Slagschaduw is daarom zeer strikt gereglementeerd. Windturbines moeten worden uitgerust met een slagschaduwdetector met stilstandregeling, die de windturbine automatisch uitschakelt als er zich bij een bepaalde woning meer dan 8u slagschaduw per jaar zou kunnen voordoen.
Geluidsoverlast van de windmolens één van de meest genoemde nadelen. Deze ontstaat door de beweging van de rotorbladen (zoevend geluid) en door de generator. Dit is één van de redenen waarom de Vlaamse overheid windturbines ingeplant wil zien in de omgeving van autosnelwegen. Het geluid van de autosnelweg overstemt daar immers veelal het geluid van de windturbines. Moderne windmolens zijn zodanig aangepast dat ze op een afstand van 250-300 meter bijna niet meer hoorbaar zijn. Daarnaast legt de Vlaamse overheid zeer strenge geluidsnormen op: bij solitaire woningen in landbouwgebied mogen windturbines ’s nachts niet meer dan 43 dB(A) produceren, bij woongebieden niet meer dan 39 dB(A).
Op de luchtfoto op http://windparke40.be/inplanting/ vinden jullie de geluidscontouren (=lijnen op de omgevingskaart die aangeven tot waar de geluidsnormen overschreden worden) van de windturbines (43 dB(A) en 39 dB(A)), op basis van het definitieve inplantingsplan van het windpark (11 windturbines, tiphoogte 122m). De rode lijnen geven de gemeentegrenzen weer.
De vijf meest zuidelijke windturbines zouden uit de aanvraag gehaald zijn. Het is echter niet uitgesloten dat voor één of meerdere van deze windturbines in de toekomst een nieuwe vergunningsaanvraag wordt ingediend. Daarom staan de windturbines, en het geluid dat ze mogelijk zouden veroorzaken, nog mee aangegeven op het inplantingsplan hierboven.
Dat schept wel wat verwarring, maar alle beschouwingen blijven geldig.
U kan op de luchtfoto naar believen inzoomen, tot op een woning.
Energieterugverdientijd Voor het produceren van windmolens is onder andere staal en kunststof nodig. Het vervaardigen van deze materialen heeft natuurlijk vervuiling tot gevolg. De hoeveelheid energie die nodig is om een windmolen te produceren zou in ongeveer 6 maanden kunnen terugverdiend worden.
Vogels, eenden en vleermuizen zijn vaak het slachtoffer van de wieken van een windmolen. Jaarlijks sterven een hoog aantal vogels als gevolg van de aanwezigheid van windmolens.
Worden daarvoor subsidies voorzien? Bijna alle vormen van energieproductie worden gesubsidieerd. De kosten van windenergie zijn hoog. Momenteel wordt dit door subsidies opgevangen Voor klassieke vormen van elektriciteitsproductie zijn er de externe kosten die niet door de producenten maar door de maatschappij gedragen worden, en die daarom beschouwd moeten worden als een subsidie. Het gaat dan bijvoorbeeld over ziektekosten die door de sociale zekerheid gedragen worden maar die veroorzaakt worden door luchtvervuiling door steenkoolcentrales; provisies voor kosten van nucleaire ongevallen ingevolge de ontoereikende verzekering van de uitbaters van kerncentrales; kosten ten gevolge van de klimaatverandering; …
Daarnaast zijn er de rechtstreekse subsidies aan klassieke vormen van energieproductie. In het verleden ging het dan meestal om subsidies voor (door de overheid gebouwde) kerncentrales. Tegenwoordig gaat het veelal om subsidies voor eindgebruikers van elektriciteit uit (veelal) vervuilende bronnen.
Windparken in Vlaanderen die hun vergunningen krijgen in 2020, krijgen een ondersteuning (‘subsidie’) van minder dan € 8/MWh gedurende 20 jaar (windturbines > 3MW).
Dat is veel minder dan, bijvoorbeeld, de subsidies die nodig zijn voor een kerncentrale van de nieuwe generatie.
Mijn mening De voor- en nadelen van windturbines tegen elkaar afwegen, is geen eenvoudige opgave. Ze mogen echter niet principieel afgewezen worden. Ik ben tegen hoogbouw en ik zou dus ook hoge windturbines moeten afwijzen omdat die ook niet passen in een toeristische omgeving. Zowel de LDD als de Open VLD moeten misschien een wat diepere studie over windturbines uitvoeren. Hun argumenten die in de kranten verschenen, zijn nogal oppervlakkig en schijnbaar ook niet getoetst aan de beschikbare bronnen over windturbines.
Als ik lees hoeveel de productie van die windmolens kost, weliswaar gedeeltelijk gesubsidieerd met ons belastinggeld, dan vraag ik mij af welk prijsvoordeel ze zullen opleveren voor de energieverbruiker.
Middelkerke: Jean-Marie heeft het niet altijd bij het rechte eind, hoor!
Een tijdje geleden schreef iemand op Facebook dat mijn blog niet neutraal is. Ik wil daar toch even op reageren.
Mijn houding tegenover het vorig gemeentebestuur Elf jaar lang heb ik, via mijn blog, de daden beoordeeld van de Open VLD met Michel Landuyt en Janna Rommel-Opstaele als kopstukken. Voordien, vanaf de start van het asielcentrum in 2001 tot de sluiting in 2003, hadden ze bij mij al zeer veel van hun krediet verloren om niet te zeggen alle krediet. Mijn oordeel was vaak negatief, tijdens drie legislaturen, omdat hun acties/beslissingen niet steeds getuigden van de zuiverste eerlijkheid noch van een grote schranderheid, noch van een duidelijke visie. Mijn afwijzing van het bestuur bereikte hoogtepunten toen bij de afhandeling van bepaalde dossiers duidelijk een reukje waar te nemen viel. Om maar twee gevallen te noemen: Zon en Zee (ijspiste) en recenter het casinodossier. Mijn reacties waren vaak wat scherp of heel scherp maar volgens mij eerlijk. Steeds heb ik geprobeerd de vinger op de wonde te leggen en er geen doekjes om te winden. Ik vermeld steeds mijn bron(nen) en roddelen doe ik niet.
Ons bestuur had de mogelijkheid om te reageren. Ik wenste en hoopte altijd dat ze dat zouden doen, maar nooit kwam er enige reactie. Er ontstond zelfs een onherstelbaar slechte verstandhouding tussen de blauwe machthebbers en mezelf, omdat zij duidelijk niet opgewassen waren tegen mijn kritiek en daarom maar besloten mij af te zonderen in een schutkring. Geen enkele uitnodiging, geen samenspraak, geen verduidelijking van standpunten … De Open VLD sloot van 2006 tot 2012 en van 2012 tot 2018 een coalitie met de CD&V, met Liliane Pylyser-Dewulf als kopvrouw. Ze leed ook wel een weinig aan de blauwe ziekte maar in veel mindere mate. Zij kon al eens een fout erkennen, een verduidelijking sturen en ze antwoordde steevast op mijn vragen.
Het moest veranderen en dat gebeurde ook De roep naar verandering klonk steeds luider. Ik ben al langer dan vandaag van mening dat een bestuur dat 18 jaar de scepter in handen houdt, die stok wel eens mag doorgeven zodat de geesten en dus ook de meningen van de mandatarissen en van de gemeentelijke ambtenaren eens kunnen opgefrist worden. Naar het einde van de tweede blauw-oranje periode toe werd Jean-Marie Dedecker steeds invloedrijker en kreeg zijn partij steeds meer aanhang. Het verdict, de absolute meerderheid voor zijn partij, dat op 14 oktober 2018 viel, was het logisch gevolg en dat werd enthousiast onthaald.
Vanaf 1 januari 2019 brak ook voor mij een ander tijdperk aan. Mijn relatie met de leden van het schepencollege en van de partij Dedecker werden joviaal en hartelijk. Ik werd uitgenodigd zoals de mensen van de pers, zodat ik nu steeds vroeg op de hoogte ben van de op handen zijnde gebeurtenissen. Mijn vragen worden steeds correct beantwoord.
Kan Jean-Marie Dedecker wel omgaan met kritiek? Heel zeker, maar dat lijkt me ook logisch. Iemand die verkozen werd als volksvertegenwoordiger op de N-VA lijst, die zich onafhankelijk opstelt, die de fractieleider van de partij in de Kamer een roeptoeter noemt, die de minister Weyts kenmerkt als minister van immobiliteit en die regelmatig de partijlijn en de voorzitter op de korrel neemt, heeft natuurlijk weinig last van de al bij al zwakke kritiek van een blogschrijver.
Of ik dan misschien, zoals vroeger, af en toe nog eens mijn pen in vergif dompel? Dat is voorlopig niet nodig, maar mocht de LDD een scheve schaats rijden, of met andere woorden een misstap begaan, dan zal ik dat vanzelfsprekend aanklagen. Dat weten ze en ze vinden ook dat het zo hoort.
Wat valt er voorlopig te beoordelen? Wij bevinden ons nog steeds in de inloopperiode waarin enkele grote projecten afgehandeld worden, die door het vorig bestuur gestart werden: het verleggen van de tram met daarmee gepaard gaande de afwerking van de Lombardsijdelaan en het vernieuwen van de Nieuwpoortlaan en de Zeelaan, het afbreken en heropbouwen van de gemeenteschool, het parkeergebouw in de Badenlaan, dat ik geen ‘toren’ mag noemen, de verkaveling in de Badenlaan, …
Binnen afzienbare tijd zullen ook de vroeger geplande maar aangepaste of volledig herziene initiatieven verwezenlijkt worden: het project Debaillie, het sportpark, de heropleving van de vroegere parel Westende-bad, het verbreden van de zeedijk, het vernieuwen van het Dorpsplein in Lombardsijde, … We wachten ook nog op absolute nieuwigheden: een nieuw gemeentehuis, een nieuw zwembad, een tunnel onder het kanaal gepaard aan een betere toeristische ontsluiting van Middelkerke, …
Het spreekt vanzelf dat ik alle plannen volg met arendsogen en ik geef er mijn mening over, als ik vind dat het nodig is. Enkele voorbeelden …
Mijn goede oude gemeenteschool is in volle wederopbouw hoewel ik een hevig voorstander was van renovatie en nog steeds overtuigd blijf dat daarvoor dezelfde subsidies konden bekomen worden als bij een volledige vernieuwing.
Het project Debaillie is nog zo’n doorn in mijn oog. Ik vond het een megalomaan project, niet op zijn plaats in Lombardsijde. Het zou namelijk van de Zeelaan wel eens de drukste verkeersroute van Middelkerke kunnen maken. Het was weliswaar het vorig bestuur dat een paar weken voor de machtswisseling het oorspronkelijk plan goedkeurde, mits enkele aanpassingen (minder bouwlagen, minder hotelkamers, meer groen, meer recreatiemogelijkheden, meer parkeerplaatsen, …). Toen zat de LDD nog in de oppositie, maar ik verwijt hen nu dat ze hun mening gewijzigd hebben. Zij vonden immers toch dat een kunstmatig bad aanleggen op 500 meter van de zee, hetzelfde was als een overdekte skipiste bouwen in de bergen van Tirol? Ze vroegen zich ook af of dat geen concurrentie zou zijn voor het gemeentelijk zwembad. J.M. Dedecker vond toch ooit dat het project een typisch voorbeeld was van het wanbeleid (corruptie) en het totaal gebrek aan visie van het gemeentebestuur? Hij oordeelde dat, in tegenstelling tot de aanleg van het wave-of golfbad en enkele tennisterreinen, zoals onze 'echte burgemeester-secretaris' het wilde, een uitbreiding van Westgolf daar voor een groene long had kunnen zorgen naast de nieuwe verkaveling. JMD vroeg op de gemeenteraad aan sportschepen Devey waarom er op deze plaats nog extra tennisterreinen moesten komen, naast het sportpark, de site Vandebroucke en het kasteel van Middelkerke. Die antwoordde dat hij met een uitgebreid plan zou komen maar Dedecker noemde dat een 'inflatieplan'. Het is er nog steeds niet. Dedecker vond dat de sportaccommodatie in Lombardsijde moest gecentraliseerd worden rond het voetbalveld in de Bamburgstraat.
Lees daarover maar eens mijn artikels: “Lombardsijde: Megalomanie ten top gedreven door de firma Debaillie” (9.10.2017 map: Immobiliën) “Is het project Debaillie in de Schorrestraat nog steeds megalomaan”? (10.12.2018 map: Immobiliën)
En nu komt dat project er toch!!!
Hoogbouw of niet? Een steeds weer opduikende discussie! Michel Landuyt vond destijds al dat het moest kunnen. Ik vond dat niet. Nu toont Jean-Marie Dedecker zich toch ook wel een voorstander daarvan zeker! “We kunnen niet anders”, beweert hij. Op enkele ‘mooie’ ‘gebouwtjes’ na, wordt ons strand van de voormiddag- en middagzon gescheiden door een muur van tien hoog: “Wij gaan op termijn tot twintig verdiepingen, op plaatsen waar dat kan. De bevolking groeit, de rente staat laag en zicht op zee zal altijd zicht op zee blijven: populair, dus.”
Onze burgemeester geraakt toch ook niet in de greep van de immobiliënsector, zeker? Die is natuurlijk ook uit op hoogbouw. Versluys Oostende, kandidaat voor de bouw van het vroeger gepland casino en zonder twijfel ook voor het nieuw, staat bekend als grote liefhebber daarvan, met steun van Marc Coucke die nog een ‘frankske’ wil bijverdienen. Zijn er dan nog geen toeristen genoeg aan de kust? Willen ze misschien op de hoge gebouwen ook helistrips aanleggen opdat de rijke toeristen op de autostrade niet meer in de file moeten zitten? Ik wacht met ongeduld/spanning om te horen waar die plaatsen waar hoogbouw kan, zich bevinden!
Ik heb ook daarover enkele artikels geschreven waaruit mijn afkeuring bleek:
4.1.2008 “De Vlaamse kust, Dubai achterna”(map: Immobiliën) 1.4.2013 “Middelkerke wil het hoogste gebouw van België op zijn grondgebied” (aprilgrap) 23.2.2015 “Dit artikel is niet bedoeld als aprilgrap; het lijkt er wel een beetje op” (map: Immobiliën)
Verleggen van de tram in Lombardsijde Toen het opzet verspreid werd om de tram niet meer door het dorp te laten rijden, maar langs de kustbaan, kon men op de website van de lijst Dedecker het volgende lezen: “Het is nog wachten op het financieel fiat van het Vlaams Gewest om definitief van start te gaan. Dit geeft de gemeente ruimschoots de tijd om te starten met de planning voor de noodzakelijke opwaardering van Lombardsijde. Lombardsijde zou zo ook perfect kunnen aansluiten op de Nieuwpoortse Yachthaven en een nieuw elan geven voor projecten aan de Zeelaan.” Ik heb al een paar keer op mijn blog geschreven dat ik vreesde dat dit misschien de echte reden was waarom die tram moest verlegd worden. Zullen de gesloten ateliers van de firma Brusselle rechtover het Koning Albert monument, die nu aan het verkrotten zijn, nog een rol spelen in de uitbreiding van de Nieuwpoortse yachthaven? Was de tram, die het bebouwd gedeelte scheidt van een groot grasplein, misschien hinderlijk voor toekomstige projecten en moest die daarom verdwijnen?
Recente nieuwtjes In de eerste berichten over de nieuwe gemeenteschool konden we vernemen dat het bibliotheek-aanhangsel van het Trefpunt en de naschoolse opvang in Westende-dorp zouden overgeplaatst worden naar het schoolgebouw.
Voor wat de bibliotheek betreft, kan ik me daar absoluut niet mee verzoenen.
Dat is stof voor een volgend artikel waarin ik het, met een lichte overdrijving, zal hebben over het ‘spookdorp’ Westende.
De LDD beloofde ook nog … Weten jullie het nog? ‘Er moet een catamaranzone en een getijdenzwembad komen.’ ‘In Leffinge moet er een kleine binnenjachthaven komen.’
Jean-Marie heeft toch niet vergeten dat hij ook nog beloofde dat de volledige bevolking inspraak zou krijgen bij grote ingrijpende werken en beslissingen die bepalend zijn voor de toekomst van de gemeente? Hij beweerde ook dat de partij voorstander is van een bindend referendum. Nu zijn er wel inspraakmomenten maar ik denk aan een andere invulling van het begrip ‘inspraak’.
En … voor wanneer de afschaffing van 5% personenbelasting?
Alles samengevat
Kan Jean-Marie lang blijven spelen op meerdere paarden? Ik hoop het natuurlijk, maar…
Ik vraag mij af hoelang de 67-jarige Jean-Marie stand zal houden in zijn drieledig leven Volksvertegenwoordiger – Burgemeester, gepaard aan TV- en radio– optredens. Hij is een veelgevraagd man, maar ik vind dat hij daarmee wel wat veel hooi op zijn vork neemt. Zal zich dat vroeg of laat niet wreken? Hij beweert toch zo graag burgervader te zijn terwijl hij anderzijds soms beschaamd is om volksvertegenwoordiger te zijn en dat hij voor het weinige dat dit inhoudt 7.000 euro per maand mag opstrijken. Voor het geld zal hij dat wel niet moeten doen. Ook een burgemeester wordt goed betaald. Wie de kunst van het delegeren verstaat, kan natuurlijk rekenen op zijn college en wie het vertrouwen kan verwerven van zijn ambtenaren, zal de kerk wel in het midden kunnen houden. De burgemeester moet natuurlijk de dossiers instuderen om kwalitatieve leiding te kunnen geven.
Over de verstoring van een normaal gezinsleven wil ik mij niet uitlaten.
Besluit Daarmee wilde ik dus de bloglezers die bezorgd zijn over mijn neutraliteit, geruststellen. Ik hoop dat ik daarin geslaagd ben. Dat Jean-Marie geen grijze figuur is, daar twijfelt wel niemand aan.
Eindelijk een Vlaams regeerakkoord! Vinden jullie het goed?
Deze week wil ik het eens hebben over een paar resultaten, verre van de belangrijkste, van onze inspanning die we op 26 mei 2019 leverden bij de Vlaamse verkiezingen. Ik heb er twee uitgekozen, die uiteraard iets met Middelkerke te zien hebben.
1.Vlaamse regering investeert 245 miljoen euro extra in West-Vlaamse gemeenten 2.Opkomstplicht bij gemeenteraadsverkiezingen wordt afgeschaft
Eerst het goed nieuws: hopelijk geen vestzak – broekzak! Dat de N-VA, de Open VLD en de CD&V, drie verliezers van de verkiezingen van 26 mei 2019, na ruim vier maanden tot een regeerakkoord kwamen en dat we bijgevolg nu ook een Vlaamse regering hebben, dat hebben jullie ook allemaal gevolgd, zeker? Volgens de nieuwe, tevens oude, machthebbers willen zij een investeringsregering zijn. Wie wil investeren moet daar natuurlijk ook het geld voor hebben en dat geld moet komen uit besparingen. De oppositie en verschillende sectoren van onze samenleving hebben daarop forse kritiek uitgebracht, maar daar wordt uiteraard geen rekening mee gehouden. Zij delen ook geschenken uit. Jawel! De 64 West-Vlaamse gemeentebesturen krijgen 245 miljoen euro extra om te investeren in hun gemeente. ‘Meer financiële ademruimte geven’, noemt men dat. ‘Erop vooruitgaan’ is een andere beschrijving.
De gemeenten worden ‘opgeroepen’ om te investeren in zaken die de gemeenten echt beter maken, zoals fietspaden en veilige wegen, energiezuinige gebouwen, bossen en groene ruimte. Investeren in meer personeel of de eigen werking kan geen optie zijn.
En wat zal er gebeuren als ze het toch doen?
Waar komen die 245 miljoen vandaan? De pensioenen van de statutaire ambtenaren worden in principe betaald door de bijdragen op de lonen van de nog werkende statutairen. Dat zijn er echter steeds minder, waardoor de bijdragen meestal niet voldoende zijn om de pensioenfactuur te dekken. Daarom betalen de meeste gemeenten een responsabiliseringsbijdrage aan de federale overheid. Nu zal Vlaanderen daarvan de helft overnemen. Voor de West-Vlaamse gemeenten levert dit 158 miljoen euro op.
De jaarlijkse inkomsten van Middelkerke bedroegen in 2018: 3.447.812,33 euro aan personenbelastingen, 16.259.586,29 euro aan onroerende voorheffing (Incl tweede verblijven) en 10.941.099,56 euro aan werkingssubsidies, waaronder 5.484.093,16 euro van het gemeente- en provinciefonds, dat zorgt voor de basisfinanciering van de gemeenten. De gemeente beslist autonoom waarvoor deze middelen worden aangewend: hetzij voor de financiering van reguliere uitgaven, hetzij voor hun investeringsbeleid. Ook in de komende regeerperiode zal deze financiering 3,5% groeien.
De tweede verblijven brachten in 2.018 een aardig bedrag op, namelijk 8.746.113 euro. Van de jaarlijkse milieubelastingen kwamen 1.318.016 euro, van het parkeren 837.999 euro. Ook mochten nog relatief kleinere bedragen geïncasseerd worden voor motorrijtuigen (281.056 euro), bouwen en schutsels (312.014 euro), terrasen en tafels en stoelen (239.479 euro), ontbreken van parkeerplaatsen (280.000 euro) en leegstand en verkrotting (111.260 euro)
Daar bovenop komt er nog extra geld naar de gemeenten omwille van de open ruimte die ze bezitten en moeten onderhouden, zeker in Middelkerke met talrijke plattelandsgemeenten met veel landbouwgebied en veel open ruimten.
Bron ‘Vlaamse regering investeert 245 miljoen euro extra in West-Vlaamse gemeenten’ 1.10.2019 door Valentijn Dumoulein
Gaan jullie in 2024 nog stemmen? Geen lijststemmen meer! Het wordt eenvoudiger! Maar beter? Men wil de burgers meer inspraak geven bij de lokale en provinciale verkiezingen. De lijststem verdwijnt. De kandidaat van de grootste lijst met het grootste aantal voorkeurstemmen op zijn naam, krijgt automatisch het recht om een coalitie te vormen, of dat althans te proberen. Hij/zij wordt dan ook burgemeester tenzij zijn/haar partij nog uit de boot valt bij de coalitievorming.
Om dat te illustreren bekijken we even de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Middelkerke in 2014. Jean-Marie Dedecker had het hoogste aantal voorkeurstemmen (2.331) gevolgd door Janna Rommel-Opstaele met 2.113 voorkeurstemmen, maar de LDD was niet de grootste partij (7 zetels) en de Open VLD (9 zetels) vormde een coalitie met CD&V (5 zetels). Janna werd dus burgemeester.
In 2006 was de Open VLD met 12 zetels de grootste en vormde met de CD&V (8 zetels) een coalitie. Janna Opstaele-Rommel stond op de tweede plaats en haalde 2.613 voorkeurstemmen tegenover 2.390 voor lijsttrekker Michel Landuyt. Deze laatste werd burgemeester met behulp van de lijststemmen. In de toekomst zou Janna in een dergelijke situatie burgemeester worden. Ik vind dat onlogisch. Wie een lijststem uitbrengt, geeft daarmee aan dat hij/zij akkoord gaat met de volgorde van de lijst. Landuyt kon genieten van 2132 lijststemmen bij overdracht toegekend, wat zijn totaal op 2.390 + 2.132 = 4522 bracht. Daarmee werd niet eens het verkiesbaarheidscijfer van 5.003 bereikt. Er bleven dus geen lijststemmen meer over voor Janna.
Geen stemplicht maar opkomstplicht In ons land geldt een opkomstplicht voor Europese, federale, regionale, provinciale en gemeentelijke verkiezingen. Dat betekent dat iedereen die mag stemmen zich moet aanmelden bij zijn kiesbureau. Voor Belgen woonachtig in het buitenland geldt de opkomstplicht niet automatisch: als zij willen kiezen moeten zij daarvoor een persoonlijk inschrijvingsformulier invullen bij de consulaire beroepspost. Zij zijn vervolgens ook aan de stemplicht onderworpen. Je moet echt wel het stemhokje betreden, maar bij volmacht stemmen en blanco of ongeldig stemmen is toegestaan. Wie niet stemt begaat een overtreding en riskeert in principe een berisping of boete van de correctionele rechtbank. De bedragen variëren normaal tussen de 27,50 en 55 euro, bij herhaling kan de geldboete echter tot 137,50 euro oplopen.
Ondanks die opkomstplicht, daalt het aantal Belgen dat zijn stem uitbrengt, verkiezing na verkiezing. Naar het schijnt zou zo’n 10 % thuisblijven. Ik heb niet gevonden hoeveel Vlamingen niet meer gaan stemmen voor de gemeente en voor de provincie.
België iss één van de weinige landen ter wereld waar de opkomstplicht nog bestaat, maar daar komt nu bij de provincie- en gemeenteverkiezingen een einde aan. Volgens professor lokale en provinciale politiek Herwig Reynaert (UGent) zal de afschaffing van de opkomstplicht straks niet veel veranderen aan de verkiezingsresultaten. “Maar de campagne verandert wel. Alle politieke partijen zullen mensen moeten overtuigen om te gaan stemmen. De campagne zal vroeger moeten beginnen.” Uit een onderzoek van Bram Wauters, professor politieke wetenschappen aan de UGent, en Robin Devroe, onderzoeker aan de UGent, zou blijken dat de afschaffing van de opkomstplicht goed nieuws is voor vrouwelijke politici. De onderzoekers ontdekten dat kiezers die niet zouden opdagen als ze niet worden verplicht, meer voor mannen dan voor vrouwen stemmen. Dat heeft niet te maken met hun politieke overtuiging of met een mogelijk lagere gevoeligheid voor genderkwesties. Wel brengen degenen die liever thuis zouden blijven een minder gesofistikeerde keuze uit bij de verkiezingen. Ze brengen minder vaak een voorkeurstem uit en zijn minder geneigd om voor kandidaten lager op de lijst te stemmen. Ze brengen eerder een lijststem of een stem op de lijsttrekker uit.
Onze partijen zijn verplicht op de eerste of de tweede plaats van de lijst een vrouw te zetten. Ze kiezen echter nog steeds veel vaker voor een mannelijke lijsttrekker. Die profiteert dus nu van het stemgedrag van de minder gemotiveerde kiezers. Het opheffen van de opkomstplicht kan bijgevolg helpen om meer vrouwen verkozen te krijgen.
In een debat op De Zevende Dag kwam Jean-Marie Dedecker met een verrassende mening: "Ik ben libertair. Ik ben voor de absolute vrije meningsuiting en voor de vrije keuze. En toch heb ik het hier moeilijk mee. Ik zou het niet afschaffen. Er zijn mensen gestorven voor het algemene kiesrecht. We leven in een democratisch systeem en dat systeem garandeert onze vrijheid. Wij hebben dit voorrecht".
Hij legt het probleem ook niet bij de opkomstplicht: "Als je vraagt aan de mensen waarom ze niet gaan stemmen, dan is de reactie altijd: Waarom moeten we gaan stemmen? Het verandert toch nooit. En het is bewezen want diegenen die vandaag aan tafel zitten om de coalitie te vormen, zijn de partijen die zijn weggestemd."
Geen rood meer in de burgemeesterssjerp? (keuze in Vlaanderen) De Vlaamse symboolstrijd over de burgemeesterssjerp wordt uiteindelijk een compromis ‘à la Belge’: burgemeesters kunnen voortaan kiezen of ze een tricolore sjerp dragen met Vlaams schild of een ‘Vlaamse’ zwart-gele. In Wallonië woedde die discussie overigens ook. De sjerp van de schepenen was er zwart-geel - te Vlaams - en bestaat intussen uit de kleuren van de Waalse vlag: geel-rood.
Een sjerp kan over de schouder worden gedragen of rondom de lenden.
Bron Stemplicht bij gemeenteraadsverkiezingen wordt afgeschaft 28.9.2019 Opkomstplicht bij gemeenteraadsverkiezingen wordt afgeschaft 28.9.2019 door jvh, lca