NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
 • 18.10.2018 Vaartlandstappers te Blaasveld
 • 14.10.2018 Parkvrienden te Sterrebeek
 • 13.10.2018 Pomona Trotters Welkenraedt
 • 11.10.2018 Femma Brussel te Vorst
 • 09.10.2018 Natuurvrienden Deinze
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Nederbelgopstap

  18-10-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.18.10.2018 Vaartlandstappers te Blaasveld

  Mijn dinsdagwandeling is er bij ingeschoten. Er was te veel werk aan de wandelkalender van Beneluxwandelen, ‘wat mot mot’. Maar vandaag paar ik het nuttige aan het aangename, reis naar Willebroek en mijn Turkse kapper die voor 10 € voor een fris hoofdje (Chris !!) zorgt. Loop dan gelijk door over de Brug der Zeven Zuchten en het terrein Denayer naar Blaasveld waar de Vaartlandstappers verzamelen blazen. Het is er behoorlijk druk zo rond de klok van tienen en ik heb drie lusjes door de startlocatie voor de boeg. Steek meteen van wal, tegen het advies van Willy in voor lus van zes kilometer. Zoals verwacht richting bedrijvenzone maar er niet doorheen deze keer. Wat straatjes lopen met bomen in rode herfsttenue en dan langs het zeekanaal tot de fameuze metalen brug. Moeten even wachten om de ‘Mathilde’ te laten doorvaren en ga dan straten lopen en winkels kijken. Opnieuw over de brug en even verder toch door een parkje met Finse piste. Opwarmertje tot de startlocatie zullen we maar zeggen.

  Korte pauze en tweede opdracht die door het groen achterom leidt langs Willy’s Moustache. Zoek de spoorbaan op richting Mechelen. De groenteakkers liggen er kaal en in winterbedden bij. Sla tarmac gewijs verder af richting Heffen. Krijg een prachtig uitzicht cadeau op bruin verkleurde bomen. Passeer de kapel van Heihoek, loop een dreefje en dan langs de Schotelveldstraat richting Broek, klassiek. Heerlijk genieten nu, aanvankelijk tussen plassen door en vervolgens over grintpaden langs riet en glimmende berk. Het zwerk kleurt loodgrijs, het zal toch niet waar zijn zeker ? Een veldweg stuurt mij terug naar de bebouwing en de spoorbaan. Paar straten lopen en ik kan zowaar een terrasje doen met enkele wandelvrienden. Mijn pauze loopt uit.

  Laatste opdracht dan. Enkele straten lopen om het Broekventje te begroeten, mascotte van deze gemeente. Stilaan naar de wilgen en de weilanden dan, een oude spoorwegbrug ook, gefundenes fressen ! Via de lokale voetbal terug naar het Broek. Vijvers liggen er stoffig en met weinig water bij. Er is dringend nood aan hemelvocht ! Na de kapel ter ere van O.L.V. 14 Bunder kruisen we de tweede lus en vervolgen langs de vele waterpartijen tot vergane glorie ’t Fonteyntje. In de verte twee witte reigers, stilstaand op visvangst, een prachtig gezicht ! Weg van het Broek langs zanderige akkers en een herfstige dreef. Door een recente boomaanplant tot de spoorbaan en dan … terug naar station Willebroek.

  Ik ken deze tocht een beetje te goed maar vind ze toch wel de moeite waard. Oh ja, het krapuul van Hemiksem was er ook, met een sadistische lach vol van zichzelf, hoe geestelijk ziek kan je zijn !         

  FOTOREEKS

  18-10-2018 om 20:40 geschreven door Patrick Vanderstukken

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Tags:Vaartlandstappers, Blaasveld
  >> Reageer (1)
  14-10-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.14.10.2018 Parkvrienden te Sterrebeek

  Ben binnen de 10 minuten klaar met mijn vaderlandse plicht en rep mij naar het station. Ruim de tijd voor een Panos koffie tot de bus die mij naar Sterrebeek zal brengen. Haast lege bus trouwens over het volledige traject en met een sympathieke chauffeur. Drie etappes van 8 km en eentje van 4,5 zetten de Parkvrienden op het menu vandaag, voor mij een nieuwe ervaring zowaar. Clubmaatje Lydie en haar team verwelkomen en op pad. Tien uur in de ochtend midden oktober en het is al 18°C in het dorpscentrum. Verkiezingskoorts ? Er heerst in elk geval in elk dorp een drukte van belang, a-typisch voor een zondagochtend. Laat snel de bebouwing achter mij voor een paadje dat ooit een tramspoor naar Brussel was. Winderige open vlakte dan, een aangenaam gevoel tot de eerste bosstrook. Begin met de bosrand gedeeld met enkele tweewielers en dan echt het bos in. Loop parallel met de E40 verscholen in het groen. Huntsman zoals het hier noemt golft op en neer. Ik geniet nog na van Welkenraedt gisteren. Even een open strook waar de boer zijn maïs laat oogsten en dan een parel van een beukengalerij. Heerlijk wandelen is dit. Strookje met wintergroen en opnieuw ‘den bos in’. Het laag invallende zonlicht doet mij soms naar de ook gele pijlen zoeken, maar ik ben aandachtig, maak geen fouten. Verlaat finaal het bos bij een watertoren en stap langs bieten en raapjes de human sapiens tegemoet. Tussen sparren door naar de villa’s van Moorsel. Huisjes kijken tot een achterafje naar de kerk en meteen eerste pauze. De Trippers zijn er ruim vertegenwoordigd.

  De tweede etappe begint met nogal wat straten. Moorsel-centrum is groter dan ik dacht. Bij de splitsing een betegeld fietspad op met uitzicht over een weids akkerland. Koolzaad geurt er dominant. Moorselboslaan dan in dalende lijn langs in het groen verscholen landhuizen. Clubmaatje Marie-Louise stapt met een Franstalige gezel. We laten ons gaan in een vinnig vertaalgesprek – margrietjes in het Frans ? Ik hou het in een opwelling bij ‘paquerettes’. What goes down must come up. Deze keer een leuke holle veldweg tot de volgende behuizing, voorbij ontluikend wintergraan ook. Helaas daarna een immens lange rechtlijnige straat van Leefdaal over Everberg tot de watertoren waar ik daarstraks ook al langs kwam. Laatste kilometer identiek dus. Krijg in de pauze een Brugse Zot cadeau van Conny. Wederzijds respect leidt tot vriendschap ook in de wandelwereld, ik ben er blij mee. Sluit aan bij Antwerpse Yvette en Norbert voor een babbel, ook al een eeuwigheid geleden maar wel vaste klant bij deze tocht.

  Moet er vandoor, wil persé om 16:00 ‘binnen’ zijn, kwestie van niet te lang op de bus te moeten wachten. Eerste kilometer dus opnieuw de Moorselse stratenloop en dan een betonbaantje op in de velden. De 30 km gaat dra zijn eigen gang parallel met lus 2 langs het koolzaad maar wel over een keien veldweg. Rechtsom een holle weg en dan eindeloos de Museumlaan af tot … inderdaad het Afrikamuseum in Tervuren, althans de ingang ervan, oersaaie strook. Een kasseitje loodst mij even het bos in maar dan is het weer tarmac lopen in een stille buurt. Kruis na een golfterrein de wandelaar van kortere afstanden en ga pauzeren in De Mascotte. Een leuk cafeetje van een manege met gelukkig een ruim terras. Hoog tijd voor een Duvelke, geschonken in van dat lekker Brussels Vlaams.

  Heb nog een uurtje tot de bus en 4,5 km voor de boeg. Den ouwe is dan wel moe maar dat moet lukken. Terwijl de grijze vogels opstijgen vanuit Zaventem zet ik koers tussen de bebouwing en een droog liggende diepe gracht richting finish. Krijg nog een fraai smal dreefje cadeau alvorens de obligate witte wijk in te stappen. Wordt vervolgt met een breed uitgesponnen park met Finse piste en speeltuigen in hout opgetrokken. Een laatste strookje bos, wandelen langs een verweerde muur, ben bij de mooie kerktoren van Sterrebeek.  Een uurtje later sta ik opnieuw bij Leuven station. Heb hetzelfde gevoel als gisteren, leuke en saaie stroken wisselden elkaar af. Denk dat het hier moelijker was om een parcours te bouwen dan gisteren. Bekijk mijn programma voor de volgende week, wordt Heusden – Blaasveld – Ronse en Halle. Probeer een niveautje hoger te geraken als wandelaar en ja, het kost moeite …                

  FOTOREEKS

  14-10-2018 om 20:22 geschreven door Patrick Vanderstukken

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Tags:Parkvrienden, Sterrebeek
  >> Reageer (0)
  13-10-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.13.10.2018 Pomona Trotters Welkenraedt

  Een hele horde wandelaars stapt van de trein in station Welkenraedt. De Pomona Trotters pijlen dan ook netjes tot de erg ruime startzaal. Veel bekenden uiteraard met busreizigers Hanske De Krijger op kop. Ik ga voor de 30 km vandaag, zijn er net geen 28. Het is al behoorlijk warm als ik mij om 10:00 op gang trek. Andrimont en Limbourg staan op het programma, verwacht een tocht met pit. Loop langs de kerk en een brug over de spoorbaan de bewoonde wereld uit. Bosquet, lees ik op een bord, wandelen onder een groen baldakijn. Toch vervolgens opnieuw huisjes kijken tot een pittig graspad afgezoomd met meidoorn dat naar de E40 leidt. Op en neer telkens weer, nogal wat tarmac langs de spoorbaan. Eerste pauze na een kilometer of 4 à 5 in het gezelschap van Natuurvrienden Zoersel. Stempeltje pakken en wegwezen, het is er veel te druk in Meuschemen. Lange tijd de spoorbaan volgen nu richting Verviers en dan toch het bos in, grindpad en tarmac tussen het groen dat stilaan herfstig geel wordt. Hanske is weer prominent aanwezig. 12 en 21 km draaien weg, ik ben plots moederziel alleen. Tarmacje in de open ruimte, vervolgens heel kleurrijk bos en dan weer langs de spoorbaan, kilometers lang in linea recta. Dwars door een houtbedrijf en over een graspad den Ijzeren Weg vervolgend. Krijg stilaan prachtige groene vergezichten cadeau. Kom uit in Elsaute en duik aan de rand van een steenweg naar Henri-Chapelle. Rustpost na 9,5 km in de garage van medewerkers. Ik loop gelijk door.

  Duik mits wentelpoortjes de weilanden in, aanvankelijk bergaf en met een schitterend groen en zomers uitzicht. Tarmac neemt vervolgens terug de bovenhand, klimmend vooral tot een holle weg even voor verstrooiing komt zorgen. What goes down must come up en ik klim verweerd tarmac tot Wooz, dat deel uitmaakt van Dison. Even verder in Andrimont de volgende pauze, ook bij mensen in de garage. Is zowat halven dans. Tijd voor een Juppeke en dan richting watertoren waar ik nu al uren tegenaan kijk. Opnieuw zakken in het groene landschap dan van tarmac naar verweerd tarmac en opnieuw voorbij de spoorweg tot een rivier, de Vesder. Wat straten lopen en een korte pittige klim na een rondpunt. Genieten dan van een vlak en lommerrijk pad parallel de spoorbaan. Puur natuur vervolgens klimmen naar Limbourg. Beetje spielerei rondom het lokale kasteel en pauze op een verweerd dorsplein met bonkige kassei. Kom er Xavier tegen en Sabine & Freddy. Tijd om een beetje bij te babbelen.

  Terug op pad. Door een beboste omgeving na de kerk in haarspeldbochten de heuvel af. Ben daar de laatste tijd niet zo goed in, die eenmanspaadjes. Steek de Vesder over en klim door de bewoning van Dolhain. Wat veel huisjes kijken naar mijn smaak. Plots een echt wel potige klim, tarmac, hoger onverhard en met een zachter percentage. Moet toch een paar keer stoppen om op adem te komen. Loop nu door de vele weilanden van Houthem, verhard en onverhard, in volle zon of verscholen tussen opgeschoten struikgewas. Krijg finaal de spoorweg terug in de gaten en weet dan de laatste rustpost, tevens de eerste deze ochtend, nabij. Nog 3 km te gaan. Valt mij zwaar tegen want 90% straten. Ben net om 16:00 ter aankomst en kan de trein van 16:26 halen. Drank aanvullen in de lokale Delhaize en weg ben ik. Echt voldaan ben ik niet. Er waren prachtige groene vergezichten maar ook veel tarmac. In Leuven kom ik Jacqueline tegen, onze meningen lopen niet gelijk, moet kunnen.

  Morgenochtend eerst voldoen aan de staatsdictatuur en dan afreizen naar Sterrebeek, durf de Adeps tochten niet aan qua openbaar vervoer.                    

  FOTOREEKS

  13-10-2018 om 22:28 geschreven door Patrick Vanderstukken

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Tags:Pomona Trotters, Welkenraedt
  >> Reageer (0)
  11-10-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.11.10.2018 Femma Brussel te Vorst

  Vandaag wandel ik in het buitenland. Een overvolle trein voert mij naar Bruxelles-Midi en dan wandel ik 2,4 km door buurten waar ik de enige Belg ben. Opvallend dat op de affiches voor de verkiezingen nauwelijks Janssens of Peeters staat maar wel namen uit Italië, Oost-Europa en de Magreb. Ook het kleuterschooltje dat langs komt is een bond allegaartje en aan de koffietafel van Femma worden we bediend door sjallekes. Het einde van onze beschaving denk ik zuur. Maar keer terug tot de orde van de dag, een wandeltocht aan de zuidwest rand van Brussel. We krijgen drie lussen aangeboden van respectievelijk 11,5 – 5,8 en 4,5 km. Ik begin natuurlijk met de grootste.

  Het weertje is druilerig en drukkend wat niet voorspeld werd maar zal gauw overgaan naar zonnig en warm. Loop door stille straten met de gekende bel-étages langs de stations van Vorst-Oost, Ukkel-Stalle en Ukkel-Kalevoet. Trams rijden er in een grasbedding en langs vervellende platanen, een beetje natuur in de stad. Het parkoers is golvend, nogal dunnetjes van pijlen voorzien, die niet altijd oordeelkundig zijn opgehangen. Al doende leert men. Na ruim 5 km eindelijk een kasseitje met een groene rand. Ik verslik er mij meteen omdat camionettes van Engie een pijl verborgen houden. Helling op en bij het eerste kruispunt ‘kier ne kier were’. Domein Kinsendael in, puur natuur met vlonders en beekje, mij tot vandaag totaal onbekend. Wordt aan de overkant van een kasseitje vervolgt door de even groene Kriekenput en zijn grote dalstenen.  Potig kasseitje tussen huizen tot een spoorbaan en vervolgens door het Sauvagepark. Heb er weer moeite met de bepijlling maar blijf op het rechte pad. Passeer het kerkhof van Ukkel en duik de volgende groene strook in, de Kauwberg. Beetje technische afdaling en ben in Sint-Job en zijn neringdoeners. Nog meer kassei tot het kerkhof van Dieweg en vervolgens het prachtige park van Wolvendael. Bedenk dat ik al had moeten ‘binnen’ zijn maar geniet van de vele oude bomen. Een blauw manneke in de verte, mijn eerste medewandelaar op deze route. Blijkt Patje Kloek te zijn, genietend van zijn jaarlijks groot verlof. We stappen de rest van de tocht samen. Na ruim 2:15 zitten mijn eerste 11,5 km er op, goed gemeten maar ook wel best leuk.

  Doe mij te goed aan een Zinnebir, uiteraard een favoriet streekbiertje van dit Zinneke. We krijgen het gezelschap van Steven en zijn maatjes, Ides ook, deze laatste met een rondje voorsprong en interessant advies. Op pad voor een stadslus van net geen 6 km. Potige klim naar Altitude 100, het hoogste punt van Brussel en dan zakken naar Vorst Nationaal. Station Vorst-Oost komt terug aan bod en het is even zoeken naar de pijltjes richting zijn perron. Lopen langs de Abbaye Saint-Denis en zijn park en de gelijknamige Place. Zijn enorm op onze hoede en slaan ons er met zijn beidjes doorheen langs de fabrieken van Audi tot Brasserie Wielemans-Ceuppens. Alleraardigste rustpost in retro stijl. Conform het advies van Ides met de lift naar het dak en een magisch uitzicht over het noordwesten van Brussel met de basiliek van Koekelberg, de ‘bollen’, het Justitiepaleis en de gare du Midi. Puur genieten. Pintje drinken, voor Patje natuurlijk cola en terug naar de startlocatie.

  Het laatste lusje loopt door het Dudenpark. Eerst langs Anderlecht killer l’Union Saint-Gilloise en dan stevig golvend door puur natuur.  Met Patje heb je natuurlijk ongemerkt je babbel, genieten ook van prachtige uitzichten over de stad. Worden net voor de finish aangesproken door de organisatie. Er lopen blijkbaar nogal wat mensen fout denken zij. Wij geven advies naar best vermogen. Tijd voor een laatste Zinneke en terug naar het station. Afscheid van den Aantwaarpse facteur en met een tevreden gevoel terug naar Leuven. Dit is best wel een leuke tocht, eens wat anders en moeten jullie volgend jaar toch maar eens lopen.        

  FOTOREEKS

  11-10-2018 om 20:14 geschreven door Patrick Vanderstukken

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Tags:Femma, Vorst
  >> Reageer (0)
  09-10-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.09.10.2018 Natuurvrienden Deinze

   Treinreisje van vijf kwartier en de gekende vertragingen van de NMBS, doe er twee uur over tot de startlocatie van Natuurvrienden Deinze. Het is erg druk in de Brieljant, ik schrijf in en steek meteen maar van wal. Lokale lus van 7,7 km, parkje, brug over de Leie, heen-en-weer strook langs het jaagpad en dan puur natuur richting Grammene. Heerlijk genieten langs een oude Leie-arm, strookje water, strookje akker, strookje wei en een merkwaardige geur. Mix van verwerkte granen en prei, I don’t know ! Kier ne kier were langs inderdaad … een preiveld en den ijzeren weg. Bij het jaagpad aan de Leie pik ik Dirk, Willy en hun dames op. Babbelen natuurlijk, reuze gezellig. Was niet onaardig deze eerste lus.

  Deel twee dan, meteen naar de Tolpoortbrug en zijn prachtige omgeving. Nog eens genieten van de Leie en dan wat straten lopen onder de spoorbaan door. De omgeving wordt sport en buurt achtig. Lijkt op een groot park langs diepliggende watertjes. Finse piste en verhard lossen elkaar af tot we opnieuw de spoorbaan bereiken. Passeren daarbij een merkwaardige moderne kerk, beton en baksteen. Pikken opnieuw de Leie op voor de laatste pauze, die ik oversla. Mario gaat er voor mij vandoor … zonder ijsje!

  Brielmeersen, lees ik op het bord maar is nog niet voor mij. Wandel een heel eind langs die mooie Leie en duik bij een speelplein het domein in. Heb intussen genoten van de vele watervogels, aalscholvers, canadaganzen en … ooievaars. Kom ze nog eens tegen in het prachtige domein. Heerlijk genieten van een finish langs het kroosrijke water. Stap terug naar het station met een blij gevoel. Dit was een leuke tocht.

  FOTOREEKS

         

  09-10-2018 om 18:17 geschreven door Patrick Vanderstukken

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Tags:Natuurvrienden, Deinze
  >> Reageer (0)
  07-10-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.07.10.2018 Les Marcheurs du Souvenir de Leuze Ellignies-Sainte-Anne

  Geen idee wat ik vandaag kan verwachten behalve dat mijn maatjes allebei in een korset gaan lopen en mij bezweren de benen stilletjes te houden. Af en toe zal ik een rappel nodig hebben, drie tot vier tochtjes per week sturen mijn conditie crescendo. De ochtend valt tegen, grauw en grijs, winderig ook, een eerste herfstdag in het verschiet. Wel een prachtige en ruime startzaal midden het dorpje. Wij vertrekken net voor Conny en echtgenoot en hondje uiteraard. Passeren een imposante kerk, zeker voor zo’n klein dorp en trekken de weidse akkers in. Over een spoorwegbrug en we merken meteen dat er een tweede tocht plaatsheeft van een plaatselijke vereniging. Stappen naar Auberchies en een watertje dat Le Secours de La Dendre noemt. Pauzeren na een kleine vijf kilometer in een archeosite. Kunnen er uitgebreid kennis nemen hoe onze voorouders leefden in het bronzen tijdperk, ontluisterend voor de luxebeesten van vandaag. Nemen even een kijkje bij een nagebouwde Romeinse begraafplaats en beginnen aan een etappe van 10 km.

  Ik had op de parkoerstekening gemerkt dat er een ‘last minute’ wijziging waas aangebracht. Beton tussen twee stroken bos wordt ons deel. Links is de jacht aan de gang, vast wel de reden van de wijziging. Lopen naar het dorpje Blicquy waar het dorpsplein bij de kerk tevens dienst doet als terrein voor de ‘balle pelote’. Eindelijk wat onverhard langs een bosrand, een netelpad tussen netjes afgesloten waterpartijen ‘chasse gardée’. Opnieuw uitgebreid beton dan, nu zonovergoten, langs grote lappen landbouwgrond en een knap heropgebouwde herenhoeve ook. Komen finaal aan op grondgebied Chapelle-à-Oie waar een mountainbike activiteit lijkt plaats te hebben. Voorbij een rotonde eindelijk een graspad dat ons naar Tourpes leidt en de Brasserie Dupont. Hoog tijd om de plaatselijke Moinette te proeven, hebben nog ruim 6 km voor de boeg.

  Opnieuw beton, over golvend terrein door de akkers met de ‘éoliennes’ aan de einder. Na 3,7 km een tentje als rustpost, wij lopen door. Gaan nu zoetjesaan dalen naar de eindmeet met de Pays des Collines op de achtergrond. Een laatste wandelaarsdrankje en we keren, een beetje teleurgesteld door de tocht terug naar Giesbaarge.  Bij het verlaten van de zaal leest Chris een bericht ‘modification du parcours à cause d’un fermier qui a labouré un sentier’. Tja en dan loop je veel beton natuurlijk. Doen ons thuis te goed aan stoofvlees met frietjes ‘ façon opa’. Omstreeks 18:00 verlaat ik mijn maatjes en keer terug naar Leuven. Heb een gezellig weekend achter de rug, waarvoor mijn absolute dank. Dinsdag staat Deinze op mijn programma gevolgd door Welkenraedt en Sterrebeek (gegijzeld door de staatsdictatuur). De week erna terug een Giesbaargse tweedaagse met wandelen in Ronse en Halle. U leest het vast wel …     

  FOTOREEKS

  07-10-2018 om 00:00 geschreven door Patrick Vanderstukken

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Tags:Marcheurs Leuze, Ellignies-Sainte-Anne
  >> Reageer (1)
  06-10-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.06.10.2018 Ankerhofstappers Haaltert

  Dit weekend verblijf ik bij mijn twee maatjes in Geraardsbergen. Zij hebben twee tochten ingepland bij clubs die ik niet ken. We houden het rustig want ze sukkelen beiden met de rug. Annieken blaast om 08:30 appel voor het ontbijt, ik moet dus om zes uur mijn Leuvens nest uit wat ik met plezier doe. Koffietje en broodje we gaan op pad. Halfuurtje rijden, met of zonder de raad van de Garmin dame, tot station Ede waar in het weekend geen treinen stoppen. Startlocatie is het Ankerhof, tevens de naam van deze nog prille wandelorganisatie. We trekken vandaag voornamelijk richting Erpe-Mere, zeer nieuwsgierig naar het gebodene. Ook clubmaatjes Viviane & Dany zijn van de partij, ik kom ze wel meer tegen in Oost-Vlaanderen.

  Beetje moeizame start. De Groeneweg is een fietspad dat ons door de eerste velden loodst. Stappen een strookje bewoning van Nieuwerkerken om vervolgens over een tarmacje als een verweerd lappendeken puur natuur op te zoeken. Brug over een spoorbaan en nog meer groen langs een eenmanspaadje randje weilanden. Brug over de E40 nu en opnieuw de velden in met prachtige stroken paars witte bloempjes. Bereiken alzo de kern van Erpe. Onze gastheer zoekt fluks het volgende  paadje tussen weilanden op en voert ons dan naar Meredorp voor de eerste pauze na 8 km. Super was het niet maar hier is duidelijk moeite gedaan om zo veel mogelijk groen te bieden, alle lof dus.

  Langs het standbeeld van ons aller Lucien ‘Alpe Duez’ richting splitsing en een kiezelpad langs een diep ingesneden beek. Weilanden en maïs in een zonovergoten kouter tot Bambrugge en zijn Everdal. What goes down must come up en we klimmen onze een weggetje naar een drukke steenweg waar we het parkoers van daarnet dwarsen. Grintpaadje naar niveau lager en heerlijk pad langs de beek, ook al van daarstraks. We verslikken ons in het parkoers centrum Mere maar komen goed terecht voor ons wandelaarsdrankje. Hebben nog 8,7 km voor de boeg.

  Beetje straten lopen om uit het dorp te geraken. We passeren daarbij de lokale brouwerij De Glazen Toren. Een steegje langs weilanden, wat straten ook, de diepliggende beek van daarstraks komt weer aan bod, zei het een andere van wilgen voorziene strook. Passeren een watermolen in verval en steken een spoorbaan over. Klimmende straten en vervolgens letterlijk door een geurend koolzaadveld en langs een eenzame kapel tot de Kruiskoutermolen. Schitterend stuk parkoers dit ! Opnieuw wat straten down & up, het Stevensveld in. Dra half beton, half kassei, pittig toch wel en het duurt een tijdje. Bereiken bij Topmolen het hoogste punt van de tocht en een magistraal vergezicht. Zijn allen een beetje moe en blij stilletjes te mogen dalen tussen weilanden van Mere naar Ede.  Bij perron 1 weten we de finish nabij. Doen een gezellig terrasje onder een luifel en feliciteren de parkoersmeester. Dit was een leuke tocht waarbij de pittige en laatste 8,7 de kers op de taart was. Volgend jaar zijn wij opnieuw van de partij.   

  FOTOREEKS

  06-10-2018 om 00:00 geschreven door Patrick Vanderstukken

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Tags:Ankerhofstappers, Haaltert
  >> Reageer (0)
  04-10-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.04.10.2018 Harmoniestappers Mol

  Het is een halfuurtje stappen van het station Mol tot de startzaal van de Harmoniestappers in deelgemeente Zelm. Ben er zo rond 09:45, het is er stil. Was hier vorig jaar ook en weet dat er twee lussen van elk tien kilometer op het menu staan. Wannes heeft er al een toertje opzitten, ik ga op pad. Na 50 meter vertoef ik al in de ‘mixed zone’ ranke sparren met een ondergroei van eik(els). Splitsing bij het verlaten van de eerste bosstrook en ik duik het halfopen terrein in. Aanplant van dennetjes en vervolgens over een Finse piste dwars door het golfterrein van Nuclea. Stap verder over een breed half verhard pad tot een kanaal.  Duik dan de bossen van SCK in. Wordt er lafhartig en in de rug aangevallen door een hoornaar. Het ongedierte steekt mij in het achterhoofd en  de rechter bovenarm alvorens ik ze kan afslaan (letterlijk). Het zal mij de godganse dag verdomd pijn doen. Zandpaden nu richting hooiland en vervolgens een betonnen fietspad, zowat halven dans. Oude Bleken lees ik op het volgende naambord, de naam van deze tocht overigens. Loop grindpaden, meestal kaarsrecht, langs de bosrand. Pik kortere afstanden op en met z’n allen duiken we dieper het bos in waar houthakkers hun ding doen. Opnieuw langs de pépinière en zachtjes golvend terrein loodst mij naar de startlocatie. Hoog tijd voor een pauze na 1:50 wandelplezier.

  Tweede ronde dan, gemeenschappelijk tot de bosrand en vervolgens door de straten van … Achterbos. Het parkoers leidt mij naar de 15 Kapellekes, netjes witgekalkt en gedateerd 1815. Villaatjes in het groen kijken dan tot het echte bos weer aan bod komt. Smalle paadjes tussen sparren door met een ondergroei van loofboompjes. Kom zodoende uit in Millegem. Beetje huisjes kijken en vervolgens terug door veld & wei. Ik merk dat we al een hele tijd een vaste route volgen, blauwe ondergrond met witte pijl. Je kan niet blijvend parkoersen verzinnen. De Oude Beken komen terug aan bod, vanuit een heel andere hoek dan daarstraks. Strookje half verhard en dan opnieuw veld & wei, zand aan de voeten. Een rijtje woningen met netjes geschoren hagen en opnieuw ‘den bos in’. Krijg een heerlijk wulps pad onder de sloffen geschoven. Het parkoers wordt golvend zanderig en dan weet ik de finish nabij. Deed net 2 uur over 10,6 km, je wordt trager papa geef het maar toe.

  Bij een Duvelke genieten van een babbel met Ides en Jef (Balen), moet er vandoor jongens treintje komt zo. Volgend weekend verblijf ik bij mijn maatjes in Giesbaarge, ik laat mij verrassen …  

  FOTOREEKS

  04-10-2018 om 21:20 geschreven door Patrick Vanderstukken

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Tags:Harmoniestappers, Mol
  >> Reageer (2)
  01-10-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.01.10.2018 De Schoverik Diepenbeek

  Het voorbije weekend stond volledig in het teken van de Ijsetripperstocht te Huldenberg. Donderdag (want vrijdag werken) pijltjes hangen met nieuwkomer Wim. Einde rit ben ik door het dolle heen, heb eindelijk een gelijkgestemde ziel gevonden, een echte teammaat met inzicht en initiatief. Mijn weekend kan niet meer stuk. Zaterdag ‘aan de bonnetjes’ in rustpost Neerijse. Vele bekenden komen over de vloer en gedag zeggen, sommigen met een echt hart onder de riem, zoals Louis, het doet mij deugd. Na de inspanning de ontspanning met een gezellige paella clubavond. Ik red het tot de laatste bus om 22:57 en met een ruime extra portie ‘voor in de week’. Zondag dan alleen op pad om de pijltjes weer te verwijderen en ons werk te evalueren. Geef Wim en mezelf 95%, perfect is het nooit maar hij wordt weer mijn maatje in Hoeilaart, zeker weten.

  Vandaag dan, met tussenstop in het druilerige Aarschot naar René in Diepenbeek. Moet ruim 3 km stappen vanaf het station, netjes de pijlen volgend voor de automobilist. Delicaat standje toch over een pseudo fietspad langs een drukke baan. Babbel met René dus in startzaal Terlogt en op pad voor 22 km. Zonnig maar ook winderig. Terug naar de snelweg en middels een tunneltje er onderdoor. Parallel aan de drukke weg dan verscholen achter een verwilderde haag en stappend over een fietspad. Nu over de snelweg en genieten van een prachtig uitzicht over de Genkse terrils. Het blijft wel beton lopen voorbij een Sint-Rochuskapel gedateerd in 1738. Het parkoers verwordt tot een straten loop langs een aspergesveld, appelen en peren ook. Een minderheid aan wandelaars bedeelt zich, gebrek aan ‘savoir vivre’ denk ik dan. Nog eens de autobaan over en dan naar de pauze in Steenberg. Heb er een uurtje wandelen opzitten en praat wat bij met Ides Codde. Over zijn gewaardeerde reportages en Beneluxwandelen natuurlijk, wij zijn ‘soulmates’.

  Uiteraard heeft Ides één lus voorsprong op mij. Loop langs een paar grote hoeves, deels in vakwerk, de velden in over een grindpad, het eerste vandaag. Opvallend veel boomkapellen in deze omgeving, netjes van uitleg voorzien. Bij de Nietelbroeken komen de splitsingen. Ik ga er op mijn eentje vandoor over een lang recht pad dat eindigt in een groene tunnel. Linksaf het bos in dan met een veelheid aan vlonders en  … eikels ! Het terrein wordt halfopen met weilanden voorzien van populieren, nat gebied. Langs een diepe beek en vervolgens een rijtje wilgen. Heerlijk slingeren door een heus wulpse natuur. De koetjes blijven ver uit de buurt en ik kom opnieuw op tarmac uit. Linea recta naar een regenzwangere, loodgrijze lucht en de N20 ter hoogte van Kortessem & Wimmertingen. Volg deze laatste richting en duik ettelijke honderden meters verder opnieuw het groen in, vergezelt door een korte plensbui. Tarmacjes lopen in het groen dan, aanvankelijk langs vijvers vervolgens door weilanden. Zachte klim om Steenberg terug te bereiken, het is er erg stil.

  Leuke babbel met duo, zij uit Overmere, hij uit Bree. Op pad voor de laatste 7,5 km. Er staat een frisse wind en het zwerk is weer loodgrijs. Opnieuw naar de Nietelbroeken en een kasseitje tot de Luimertingenmolen. Maaipad op en genieten langs de diep ingesneden Oudebeek, er hoeft geen einde aan te komen. Schitterend zwerven met dank aan Natuurpunt. Tarmac in het groen om te eindigen, randje Vliermaalroot en met heel wat jonge kastanjelaars aan de rand van de weg. Afsluiten doe ik natuurlijk met Duvel en een babbel met René. 

  Heb 45 minuten tot de trein en loop het eerste deel van het parkoers opnieuw tot de Rochuskapel, daarna is het gokken. Hou 4 minuten over, am I good ! Ben zeer tevreden over deze tocht vandaag, heb weer van twee nieuwe natuurgebieden mogen genieten.    

  FOTOREEKS

  01-10-2018 om 22:14 geschreven door Patrick Vanderstukken

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (1)
  24-09-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.24.09.2018 Aviat Sint-Truiden

  De voorspelde pijpenstelen van zondag waren inderdaad correct. Zag vanuit het raam van mijn Leuvens appartementje de vele deelnemers aan de Nature Trail als verzopen kiekens over de Tiense Vest lopen. Ik had al dagen geleden beslist er een backoffice Beneluxwandelen van te maken en ben daar best gelukkig mee. Plan dan maar een tocht op maandag want dinsdag krijg ik bezoek van de nieuwe huisbaas. Ben vroeg wakker en dus een uur eerder dan gepland in het station. Op de trein merk ik dat mijn derde oog niet aanwezig is, voel mij een beetje een paria vandaag. Onzeker over de te volgen route in Sint-Truiden ook maar gelukkig is daar routinier Xavier en ik moet maar volgen tot De Kajaan. 20 + 5 lees ik op het bord, het is nog maar 08:30 en heb ruim de tijd, vort met de bok.

  Het duurt erg lang voor ik de bebouwing uit ben. Eerst lange rechte weg langs bedrijven, vervolgens de spoorweg over en door een sociale wijk. Tenslotte hoog en droog parallel een drukke baan. Ik mis bijna een splitsing onder meer door de lage najaarszon recht in mijn ogen. Oef, eindelijk een graspad, langs perelaars van hun vruchten ontdaan. Grintbaan, betonbaan, van de peren naar de weidse akkers. Het parkoers golft op en neer, al eens een holle weg dan blozend rode appeltjes, trouwens rijke oogst dit jaar. Het taaltje van de plukkers daar versta je als Vlaming geen letter van. Hoog in het landschap nu, verkavelingsbeton lopen, typisch voor deze streek. Kom bij de rustpost in Halmaal aan samen met Ides, hij natuurlijk met een rondje voorsprong.

  Stoom gelijk door en mag dijkjes lopen door het natte gras langs weilanden en populieren. Het volgende poortje loodst mij langs een veelheid van bomen, blijkbaar rond een poeltje aangeplant. Vervolg met akkers en weiland, een stille straat ook. Zachtjes klimmen dan, holle wegen in cultuurland. Drietand, wandelaars komen uit drie richtingen samen om te pauzeren in Halmaal. Heb er ruim 12 km opzitten en het is hoog tijd voor een drankje. Opvallend dat het plots veel minder warm is, alhoewel nog steeds aangenaam, maar dorst heb ik haast niet meer.

  Het natte gras van daarstraks is intussen zongedroogd. Ik volg het eventjes en loop dan langs een stille straat een spoorbaan onderdoor. Langs nog meer uitbundige rode appeltjes richting Wilderen. Ga er fietspaden lopen en passeer een treinwagon, klasse 2, groene knaap met houten banken (verdomme had ik nu maar een fototoestel !).  Loop een over en weer, lange rechte stroken tussen de fruitgaarden, druiven incluis. Beetje saai dit. Maak even een verkeerde beoordeling van de pijlen en kom op een erf uit, kier ne kier were dus. Richting Staaien gaat de reis en plots puur natuur. Leuke omzwerving langs de Molenbeek en haar zijtakjes, passeer daarbij een leuk rietvennetje. Het zwerk dreigt, ik zie de bui al hangen … en ze valt inderdaad als ik op zo’n 300 meter van de finish ben. Jasje aan, jasje uit, korte groet aan Yvan Le Terrible en even bekomen bij een wandelaarsdrankje.

  Het is nog vroeg en ik neem er de stadslus nog bij.  Ze begint prachtig met het stadspark. Eeuwenoude bomen, waterpartijen en zowaar twee zwarte zwanen, heerlijk. Voorbij de nieuwbouw van Park Leopold komt dan Afspanning ’t Speelhof aan bod. Blijkbaar een oude hoeve omringd door bos en wei. Mooie omgeving maar moet vooral schuddebollen bij de jeugd van vandaag. Blijkbaar moeten ze hier schoolse rondjes lopen maar dat doet de helft al slenterend met het mobieltje in de hand. Onwaarschijnlijk ! De tweede helft van deze lus is gauw verteld, stratenloop en dus een tegenvaller.

  Mis de trein van 13:44 en zit op mijn gemakkie zo’n 45 minuten in het station. Warm is anders, het wordt wennen aan de niet zomerse temperaturen. Volgend weekend staat volledig in het teken van onze tocht in Huldenberg. Samen met nieuwkomer Wim pijltjes hangen donderdag en op zaterdag onze gasten verwelkomen gevolgd door een gezellige paella-avond. Zondag pijltjes weer verwijderen. Zo hoort het …            

  24-09-2018 om 00:00 geschreven door Patrick Vanderstukken

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Tags:Aviat, Sint-Truiden
  >> Reageer (0)


  Archief per week
 • 15/10-21/10 2018
 • 08/10-14/10 2018
 • 01/10-07/10 2018
 • 24/09-30/09 2018
 • 17/09-23/09 2018
 • 10/09-16/09 2018
 • 03/09-09/09 2018
 • 27/08-02/09 2018
 • 20/08-26/08 2018
 • 13/08-19/08 2018
 • 30/07-05/08 2018
 • 23/07-29/07 2018
 • 16/07-22/07 2018
 • 09/07-15/07 2018
 • 11/06-17/06 2018
 • 07/05-13/05 2018
 • 30/04-06/05 2018
 • 23/04-29/04 2018
 • 16/04-22/04 2018
 • 09/04-15/04 2018
 • 02/04-08/04 2018
 • 19/03-25/03 2018
 • 05/03-11/03 2018
 • 26/02-04/03 2018
 • 19/02-25/02 2018
 • 12/02-18/02 2018
 • 05/02-11/02 2018
 • 29/01-04/02 2018
 • 22/01-28/01 2018
 • 15/01-21/01 2018
 • 08/01-14/01 2018
 • 01/01-07/01 2018
 • 25/12-31/12 2017
 • 11/12-17/12 2017
 • 27/11-03/12 2017
 • 13/11-19/11 2017
 • 30/10-05/11 2017
 • 23/10-29/10 2017
 • 16/10-22/10 2017
 • 09/10-15/10 2017
 • 02/10-08/10 2017
 • 25/09-01/10 2017
 • 18/09-24/09 2017
 • 11/09-17/09 2017
 • 04/09-10/09 2017
 • 28/08-03/09 2017
 • 21/08-27/08 2017
 • 14/08-20/08 2017
 • 07/08-13/08 2017
 • 24/07-30/07 2017
 • 17/07-23/07 2017
 • 03/07-09/07 2017
 • 19/06-25/06 2017
 • 12/06-18/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 29/05-04/06 2017
 • 22/05-28/05 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 08/05-14/05 2017
 • 01/05-07/05 2017
 • 24/04-30/04 2017
 • 17/04-23/04 2017
 • 10/04-16/04 2017
 • 03/04-09/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 20/03-26/03 2017
 • 13/03-19/03 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 20/02-26/02 2017
 • 13/02-19/02 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 09/01-15/01 2017
 • 02/01-08/01 2017
 • 25/12-31/12 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 12/12-18/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 21/11-27/11 2016
 • 14/11-20/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 31/10-06/11 2016
 • 24/10-30/10 2016
 • 17/10-23/10 2016
 • 10/10-16/10 2016
 • 03/10-09/10 2016
 • 26/09-02/10 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 22/08-28/08 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 08/08-14/08 2016
 • 01/08-07/08 2016
 • 25/07-31/07 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 27/06-03/07 2016
 • 20/06-26/06 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 06/06-12/06 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 23/05-29/05 2016
 • 16/05-22/05 2016
 • 09/05-15/05 2016
 • 02/05-08/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 18/04-24/04 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 04/04-10/04 2016
 • 28/03-03/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 14/03-20/03 2016
 • 07/03-13/03 2016
 • 29/02-06/03 2016
 • 15/02-21/02 2016
 • 08/02-14/02 2016
 • 01/02-07/02 2016
 • 25/01-31/01 2016
 • 11/01-17/01 2016
 • 28/12-03/01 2021
 • 21/12-27/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 30/11-06/12 2015
 • 23/11-29/11 2015
 • 09/11-15/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 28/09-04/10 2015
 • 21/09-27/09 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 10/08-16/08 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 27/07-02/08 2015
 • 20/07-26/07 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 29/06-05/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 25/05-31/05 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 11/05-17/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 27/04-03/05 2015
 • 20/04-26/04 2015
 • 13/04-19/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 30/03-05/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 16/03-22/03 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 02/03-08/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 16/02-22/02 2015
 • 09/02-15/02 2015
 • 02/02-08/02 2015
 • 26/01-01/02 2015
 • 19/01-25/01 2015
 • 12/01-18/01 2015
 • 05/01-11/01 2015
 • 29/12-04/01 2015
 • 22/12-28/12 2014
 • 15/12-21/12 2014
 • 08/12-14/12 2014
 • 01/12-07/12 2014
 • 24/11-30/11 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 10/11-16/11 2014
 • 03/11-09/11 2014
 • 27/10-02/11 2014
 • 20/10-26/10 2014
 • 29/09-05/10 2014
 • 22/09-28/09 2014
 • 15/09-21/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 01/09-07/09 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 18/08-24/08 2014
 • 11/08-17/08 2014
 • 04/08-10/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 21/07-27/07 2014
 • 14/07-20/07 2014
 • 07/07-13/07 2014
 • 30/06-06/07 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 16/06-22/06 2014
 • 09/06-15/06 2014
 • 02/06-08/06 2014
 • 26/05-01/06 2014
 • 19/05-25/05 2014
 • 12/05-18/05 2014
 • 05/05-11/05 2014
 • 28/04-04/05 2014
 • 21/04-27/04 2014
 • 14/04-20/04 2014
 • 07/04-13/04 2014
 • 31/03-06/04 2014
 • 24/03-30/03 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 10/03-16/03 2014
 • 03/03-09/03 2014
 • 24/02-02/03 2014
 • 17/02-23/02 2014
 • 10/02-16/02 2014
 • 03/02-09/02 2014
 • 27/01-02/02 2014
 • 20/01-26/01 2014
 • 13/01-19/01 2014
 • 06/01-12/01 2014
 • 30/12-05/01 2014

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!