De "Relais St Job" ligt aan het Sint-Jobsplein in het stukje Ukkel dat zijn oude charme met een menselijk gelaat heeft weten te behouden. Het authentieke 18e-eeuwse poststation is een gelukkig bewaard gebleven getuige van het verleden. Ook de oorspronkelijke roeping van veilige pleisterplaats heeft de tand des tijds doorstaan, zelfs in de opeenvolgende restaurants die hier gevestigd waren.
De massieve witte gevelmuren verbergen een typische brasserie van vroeger, met mooie banken van geboend hout, kleine werkplaatslampen, mozaïeken van oude tegels op de vloer, pilaren die het plafond stutten. Tegelijk een gevoel van ruimte maar ook van privacy, dankzij de opeenvolgende ruimtes waarvan alleen de voorste wat groter is. Verderop ontdekken we ook een bar met hoge tafeltjes, voor een aperitief in een informelere sfeer of voor een hap "uit het vuistje".
De binnenruimte is verrassend veel groter dan men van de buitenkant zou vermoeden. Achteraan is er nog een grote zaal met zichtbaar metselwerk en barokke luchters : ideaal voor seminaries (met audiovisuele apparatuur), banketten, recepties, huwelijksfeesten, Een fraai uitgevoerde trap leidt naar een mooi terras op de eerste verdieping dat groot genoeg is om tafels te dekken voor 65 personen. Zeer verleidelijk voor een lunch of diner in de open lucht, in de schaduw van grote witte parasols.
Een keuken om in vertrouwen op te rekenen
De keuken van de Relais St Job beschrijven? Een weelderige keuken die past in de traditie van de mooie en goede brasseriën en kleine en grote honger weet te stillen; een keuken die uitpakt met een zeer veelzijdige kaart om iedereen te behagen en met enkele niet te missen specialiteiten : garnaalkroketten en huisfondues, niertjes, zwezerik en kalfslever, zeer hoog aangeschreven, gestoomde kabeljauw met mousselinesaus of verbluffend goede roodvleesgerechten, "pavé", filet pur, ribstuk, vers gehakte filet americain met handgesneden frieten (zó lekker dat sommigen een portie vragen als voorgerecht !),in de oven gebakken of gegratineerde aardappelen.
De keuken van de Relais St Job biedt evenzeer streekgerechten, genereus in hun eenvoud : zoals duo van ambachtelijke beuling, appelmoes en puree; paling in het groen, kalfsbrood met twee stoempvariëteiten en ook het klassieke koninginnehapje
Deze veelzijdigheid etaleert zich tevens in een klassieke en toch eigentijdse keuken die openstaat voor actuele trends, exotische smaken en zin voor lichtheid : o.m. tartaar van rode tonijn met koriander, gekonfijte gember en wasabi, een wok van verse groenten met sojasaus of een lauwe salade van gegrild, op Thaise wijze gemarineerd kippenwit, het lievelingsgerecht van vele stamgasten.
Onze keuze viel als voorgerecht op een carpaccio van ganzenlever met zoutbloempjes en gekonfijte peer, knappe presentatie van een smaakvol en uiterst fijn gerecht, en anderzijds op een aromarijke avocado met grijze garnalen die in een net ietsjes overdreven groene salade zwommen. De visgerechten waren prima afgewerkt, dagvers en perfect op smaak. De goudgele mousselinesaus van de kabeljauwmoot was een fijne aanvulling op de romige puree, terwijl het groentenkransje van de gegrilde tonijn volop genoot van het sausje bestaande uit verse koriander, gekonfijte gember en wasabi. De witte St Aubin wijn 2004, La Pucelle, wekte menig visje tot nieuw leven en liet een ronduit schitterende afdronk na.
De traditie van de Relais St Job etaleert zich volop als:
- een keuken met volledig huisbereide gerechten
- een keuken die het hele jaar door dag in, dag uit geopend is: van 's middags tot middernacht, en op vrijdag- en zaterdagavond zelfs tot 0.30 u. Daarmee is de Relais St Job een gedroomde bestemming na een of andere avondvoorstelling.
- een keuken met een waaier van gerechten voor alle smaken en alle budgetten, o.m. elke middag een lunch van 2 gangen voor 11,90 euro; zaterdag- en zondagmiddag : menu van voorgerecht, hoofdgerecht en dessert voor 20 euro.
Tot slot en misschien is dit wel het belangrijkste is de Relais St Job een bijna huiselijk intieme omgeving, dicht bij de mensen. Sommige medewerkers werken hier al sinds de heropening, nu drie jaar geleden. Nieuwe gasten worden met de glimlach ontvangen, en voor de vertrouwde gezichten kan er altijd wel een babbeltje af.
Het hele team van de Relais St Job is begaan met deze traditie van gastvrijheid. Het pand werd tactvol gerenoveerd; het bijzondere karakter van weleer bleef behouden. De kwaliteit van keuken en dienstverlening past dan weer perfect bij de eigentijdse smaak. Jammer evenwel van de eentalige menukaart, in tegenstelling met nabijgelegen restaurants al doet het personeel een degelijke inspanning om dit euvel weg te werken. RVH.
Relais St Job - Sint-Jobsplein 1 1180 Brussel
Tel.: 02/375 57 24 - Het hele jaar open, 7 dagen per week, behalve 24 en 31 december s avonds.