Een beetje stroomafwaarts van Bouillon vormt de Semois een van zijn nauwste maar ook mooiste meanders met een smal schiereiland dat de romantische naam Het graf van de Reus draagt. Een beetje verder, precies bij Alle, zet de rivier zijn loop in Frankrijk verder.
Alle, ooit de hoofdstad van de tabaksbouw van de Semois, bezit sedert 1998 de Hostellerie de la Semois. Hotel-restaurant dat dit dorpje een derde economische stimulans heeft gegeven, ditmaal als toeristische aantrekkingspool. De tabaksbouw ooit het pronkstuk van de streek, is op een paar plantages en droogschuren na, volledig verdwenen. De regio kende ook een andere periode van welvaart dankzij de leisteenindustrie. Niet alleen het charmante Alle, maar ook andere dorpjes zoals Pussemange en Bouhan genoten van deze bloeiperiodes, nu maken ze samen het Groot Vresse uit.
De hostellerie is een indrukwekkend, totaal gerenoveerd gebouw aan de oevers van de Semois. Het complex beschikt over achttien kamers en drie suites en is voor zakenmensen die graag werken op een rustige plek, een oase van verpozing. Er is tevens een seminariezaal met alle technische toebehoren en een capaciteit van veertig personen aanwezig. Het comfort straalt in de verschillende salons en eetzaal, die alle worden opgesmukt met frisse, rustbrengende kleuren. Ook voor passanten, toeristen en dagjesmensen is Le Charme de la Semois een ware oase en uitvalsbasis voor diverse activiteiten zoals wandelen in de groene omgeving, kajakken, mountainbiking of gewoonweg vissen langsheen de oevers van de rivier.
Sinds de renovatie in 1998 leidden Dimitri en Jane Everard, die het vroegere La Charmille omdoopten tot Le Charme de la Semois de exploitatie van dit gebouw. Dimitri werd in 1973 geboren en kreeg zijn opleiding tussen 1989 en 1992 op het Infobo, terwijl hij reeds gelijktijdig werkte in restaurant Bruneau. Managementgericht volgde hij nadien meerdere cursussen aan de International school in Limal en werkte in LEspièglerie in Namen. Jane Varvenne-Everard, geboren in 1971, volgde een hotel-restaurant opleiding op het CENAM in Namen, en koppelde de theoretische kennis aan de praktijk in diverse restaurants.
Met de uitbating van Le Charme de la Semois, zijn ze zeker niet aan hun proefstuk, eerder waren ze actief in La cuisine au vert in Waterloo waar Dimitri chef-de-cuisine was en Jane in de zaal werkte. Ook in het hotel Le côté Vert waren ze beiden actief. Door de overname van La Charmille, is dit laatste hotel nu in handen van Dimitris zuster.
Het cliënteel is 80% Vlaams wat zich duidelijk weerspiegelt in de kaart die een huiselijke maar vooral een geraffineerde keuken weerspiegelt. Het is een mix van traditionele gerechten, opgesmukt met regionale specialiteiten, naast enkele eigen creaties. Kwaliteit en verse producten zijn voor Dimitri een must. Ardeense forel is een van de hoofdtroeven, maar Dimitri zorgt naast de oesterselecties, evenzeer voor enkele op zijn minst verrassende kreeftbereidingen. De waterzooi van kreeft is trouwens voor de stamgasten een zeer gewaardeerde bereiding.
Ook de uitgebreide wijnkaart biedt voldoende keuzemogelijkheden om zowel een snelle lunch of culinair weekendje op passende wijze af te ronden. RVH.
Le Charme de la Semois rue de Liboichant 12 5550 Alle-sur-Semois
La Roseraie, het enige viersterrenhotel in de buurt van Florenville, is niet alleen een vermaard fijnproeverrestaurant maar ook een charmehotel met warme sfeer en persoonlijke service.
La Roseraie, vroeger een relais, wordt in 1977 een privé-hotel-restaurant dat eigendom is van de BBL-bank. Francis De Witte, de huidige eigenaar, bekleedt er sinds 1985 de functie van chef-kok en gerant, na gewerkt te hebben bij grote namen uit de Belgische gastronomie zoals Pierre Wijnants en Alain Leduc.
Wanneer de bank in 1989 de zaak wil verkopen, komt er verandering in de toekomst van Francis De Witte. Samen met zijn echtgenote besluit hij op zich in een nieuw avontuur te storten en ze kopen het gebouw in oktober 1989 met de bedoeling er een eersteklasse zaak van te maken. Er volgt een grondige modernisering, het hotel krijgt 14, in plaats van de oorspronkelijke 23, kamers die nu voorzien zijn van alle comfort. Het wordt zonder meer, een ideale pleisterplaats voor een uitstapje in het groen.
Gasten die ver weg van het stadslawaai La Roseraie ontdekken, zijn aangenaam verrast door het prachtige uitzicht van de kamers en restaurant met tuinzicht en blik op de Semois. Hulpmiddelen om het thuisgevoel te versterken. Alle kamers zijn uitgerust met alle modern comfort: tv, minibar, kluis, granieten badkamer, apart toilet, parket en meubelen op maat. Hierdoor heeft elke kamer zijn eigen karakter, sommige hebben eenwaterbed, en deze die uitgeven op de straat zelfs een bubbelbad.
Het gezellige en erg ruime salon met gele kleurschakeringen en comfortabele fauteuils nodigt uit om na een van de vele activiteiten, te genieten van een aperitief, of om er gewoonweg te luieren. De bar is de ideale plaats om één van de vele sigaren van het huis te ontdekken. Een huis gevuld met eenden, het stokpaardje van Francis De Witte. Hij is erin geslaagd om meer dan duizend reproducties van eenden in deinrichting van de zaak te integreren, ze geven een frisse toets zonder te vervallen in kitsch.
Bij de eigenaarwissel wou Francis naast het charmerestaurant ook zorg dragen voor een uitmuntende keuken en omringde zich daarom door de talentvolle Eric Lekeu. Chef-kok Eric, veeleisend en vernieuwend was eigenaar van Clos Saint Michel in Saint Hubert waar hij een ster veroverde, nadien nam hij de teugels over van de Grand Corroy en rijfde andermaal een ster binnen.
Vandaag laat Eric Lekeu zijn culinaire fantasie de vrije loop in La Roseraie zonder compromissen te sluiten met de modetrends. Hij is aanhanger van goede producten, kiest voor koken met smaak, en serveert een moderne gastronomische Franse keuken. De maandelijks gewijzigde kaart laat fijnproevers volop genieten van de smaakrijkdommen waarbij ook de seizoensproducten ruimschoots aan bod komen. Met zijn keukenteam, vormt Eric een erg bezige bij, vermits van brood tot desserts, alles in het huis zelf wordt gemaakt.
Alle gerechtsuggesties zijn gewoon eetlustwekkend: gegrilde Sint-Jakobsvruchten, risotto van gerst, eekhoorntjesbrood en parmezaanse kaas, bouillon met selder en een kaaskrokantje, of een Sint-Jakobsnootje, fondue van selderie en varkenspootjes, foie gras en lomo, schuimwijn met truffelsap en Canadese kreeft in gegratineerd sausje. Bij de hoofdgerechten vinden we o.m. een zonnevisfilet met rivierkreeftjes, primeur-uitjes en gekonfijte tomaat of sneetjes eend met specerijen op lage temperatuur, rabarbercrème met ahornsiroop, gebakken foie gras en sap van rode biet. Afsluiten kan je eenvoudigweg met ijs uit de Stille Oceaan, ananas, kokosnoot, chocolade en rhum.
De indrukwekkende wijnkaart met de nadruk op Frankrijk en referenties zoals Bordeaux, Bourgogne, Beaujolais, Côtes du Rhône, kortom, een kwalitatieve selectie uitstekende crus aan redelijke prijzen, is een ander stokpaardje van de patroon.
La Roseraie, vlak bij Florenville, is een ideale pleisterplaats om te genieten van wandelingen langs de Semois, Bouillon, de abdij van Orval, maar biedt vooral een pittoresk kader waar, dat dankzij de uitmuntende gastronomie, de levensgenieters bijzonder aanspreekt. RVH.
La Roseraie Route de Chiny 2 6821 Lacuisine-sur-Semois tel 061/31 10 39