Aan de voordeur van de stad Bordeaux, ontplooit zich de wijngaard Château Pique Caillou, een domein van circa 20 ha. Opgericht in 1780 door architect Etienne Laclotte, viel het enkele decennia later in de smaak van de keizer. Napoleon noemde de Château Pique Caillou immers zijn uitgesproken lievelingswijn.
De keizerlijke belangstelling is voor de actuele exploitanten Isabelle en Paulin Calvet een leuke opsteker maar zij concentreren zich op wijnen met hedendaags karakter en dito stijl. Hun exploitatie bezit inzake rode wijn 45% Merlot, 45% Cabernet Sauvignon en 10% Cabernet Franc. De witte wijnen van het domein worden gemaakt uit 60% Sauvignon en 40% Semillon.
De rode wijnen vertonen fijne tannines, een sterk karakter, mooi evenwicht met harmonieuze afdronk terwijl ze in de neus gevoelens van rode vruchten, kruiden en vanille achterlaten. De degustatie van de Château Pique Caillou 1947 had een rond, mollig en uitgesproken karakter met eindeloze afdronk die de rode vruchten en vanille die eerder de neus beroerden, op het achterplan drongen.
Château Smith Haut Lafitte in 1990 aangekocht door de Franse skikampioenen Daniel en Florence Cathiard, groeide de laatste 20 jaar permanent. Daniel stond voordien aan het hoofd van een keten van supermarkten terwijl Florence haar eigen PR-bureau bezat.
De wijnstronken voor de rode wijn zijn gemiddeld 38 jaar oud en dus in optimale productie. Hun opbrengst van 33hl/ha komt uit 60% Cabernet Sauvignon, 34% Merlot 5% Cabernet Franc en 1% Petit Verdot. Na vinificatie is de minimale rijpingstijd ca. 18maand in eiken vaten. De rode wijn is erg klassiek en een topproduct van de Gravesstreek. Hij is elegant en karaktervol waarbij de licht gerookte toetsen voor een harmonieus samengaan van de diverse druivensoorten zorgt. De klassewijn behoort tot de Cru Classé de Graves.
De witte wijn heeft een opbrengst van 30 hl/ha afkomstig van 90% struiken Sauvignon blanc, 5% Sauvignon gris en 5% Semillon. Ondanks het overwicht van de Sauvignon blanc is deze in blinddegustaties moeilijk te herkennen door de ouderdom van de struiken. Het geheime wapen is de Sauvignon gris die de wijn toetsen van perzik, abrikoos en pompelmoes meegeeft terwijl hij toch een minerale frisheid behoudt.
De aanplantingen in Château Le Sartre neemt in totaal zowat 36 ha in beslag met gemiddeld 6500 pieds/ha. Het is wel een wijngoed dat uit uiteenlopende percelen bestaat met vooral 12ha Cabernet Sauvignon en 12.7 ha Merlot. Verder zijn er aanplantingen van Sauvignon blanc, Semillon blanc en Cabernet Franc. De mix van de druiven uit de diverse percelen zorgt dan ook voor een erg aparte maar lekkere wijn die alle typische kenmerken van de Pessac Léognanwijnen in zich draagt.
De witte wijn, 4 tot 24 uur gemacereerd moet minimaal 9 maand rijpen, nadien geurt hij naar witte bloemen en witte perzik terwijl de lange afdronk meer dan een toets van agrumes met zich draagt.
De rode wijn, die na maceratie in cuvaison terechtkomt gedurende 20 à 30 dagen, krijgt zijn narijping van minimaal 12 maand in nieuwe vaten en weerspiegelt inzake kleur een intense granache. In neus valt hij op door zijn rijpe zwarte vruchten, terwijl hij in de mond ondanks de rijpe vruchten toch soepel en elegant blijft, met een fijn aroma en zelfs een vleugje pivoine.
Het domein van het gerenommeerde Château Haut Brion omvat 42 ha wijnstokken, de rode wijnen bestaan uit 45% Cabernet Sauvignon, 37% Merlot en 17% Cabernet Franc, terwijl bij de witte wijnen er 63% Semillon en 37% wijnstokken Sauvignon blanc worden weergevonden. De wijnen staan bekend als krachtig, diepe nasmaak, speels fruit dat toch romig genuanceerd overkomt.
Château Haut Brion is ongetwijfeld één van de meest bekende wijnhuizen uit de regio dat op oude Romeinse sites werd gebouwd, terwijl de eerste geschreven bronnen uit 1423 dateren. Ook de Britse koning Karel II maakte reeds gewag van deze wijnen in zijn persoonlijke kelders.
Alhoewel elk van de domeinen een of andere anekdotes bezit, selecteerden we een 8-tal kastelen die toch iets merkwaardigs te vertellen hebben.
ChâteauLuchey-Halde is een historisch domein dat door de nieuwe urbanismewet die Frankrijk in 1919 invoerde plots tot militair oefenterrein werd omgevormd. De afnemende militaire druk zorgde ervoor dat het domein sinds de vroege 70-ze jaren er erg verloederd bijlag. Vrij recent werd er een nieuwe wijngaard aangeplant die profiteert van de rijkdommen van de grond. Dit domein van 23ha wordt opgesplitst in 19 ha rode wijn, 55% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot, 5% Petit Verdot en 5% Cabernet Franc; en 4 ha wit, 55% Sauvignon en 45% Semillon. De stokken, 6 knopen per voet, zijn goed voor een opbrengst van 30 à 40 hl/ha, een wijn die frisheid en kwaliteit uitstraalt door zijn rijping, circa 12 maand in eiken vaten en nadien op fles. Opmerkelijk is dat Amerikaanse eik hier absoluut wordt geweerd, de vaten bestaan deels uit eik uit het departement Allier en deels uit Oost Europese eik.
Château Leognan werd pas in 1997 opgestart en biedt dus uitsluitend jonge wijnen. Vroeger maakte deze wijngaarden deel uit van het huis Chevalier dat de 6ha in huur had. De geschiedenis van dit wijngebied gaat terug tot het begin van de 17de eeuw toen er de eerste wijnstokken werden aangeplant en was onderdeel van een domein van meer dan 550 ha. Erfeniskwesties verdeelden het domein de loop der jaren al bleef op het domein zelf een authentieke gewijde kapel overeind. Het huwelijk van juffrouw Miecaze, dochter van de eigenaars, bevestigde het feit dat men hier nog steeds officieel erkende erediensten kan organiseren.
Het wijngoed is druk met ruim 10.000 stokken per ha, 75% Cabernetdruiven en 25% Merlot, druk beplant en levert degelijke druiven op die in de eerste faze 3 à 5 weken in cuvaison blijven, de rijping zelf in eiken vaten neemt 12 à 14 maand in beslag.