:-8)
Vintage Pessac-Léognan 2009./3xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
De aanplantingen in Château Le Sartre neemt in totaal zowat 36 ha in beslag met gemiddeld 6500 pieds/ha. Het is wel een wijngoed dat uit uiteenlopende percelen bestaat met vooral 12ha Cabernet Sauvignon en 12.7 ha Merlot. Verder zijn er aanplantingen van Sauvignon blanc, Semillon blanc en Cabernet Franc. De mix van de druiven uit de diverse percelen zorgt dan ook voor een erg aparte maar lekkere wijn die alle typische kenmerken van de Pessac Léognanwijnen in zich draagt.
De witte wijn, 4 tot 24 uur gemacereerd moet minimaal 9 maand rijpen, nadien geurt hij naar witte bloemen en witte perzik terwijl de lange afdronk meer dan een toets van agrumes met zich draagt.
De rode wijn, die na maceratie in cuvaison terechtkomt gedurende 20 à 30 dagen, krijgt zijn narijping van minimaal 12 maand in nieuwe vaten en weerspiegelt inzake kleur een intense granache. In neus valt hij op door zijn rijpe zwarte vruchten, terwijl hij in de mond ondanks de rijpe vruchten toch soepel en elegant blijft, met een fijn aroma en zelfs een vleugje pivoine.
Het domein van het gerenommeerde Château Haut Brion omvat 42 ha wijnstokken, de rode wijnen bestaan uit 45% Cabernet Sauvignon, 37% Merlot en 17% Cabernet Franc, terwijl bij de witte wijnen er 63% Semillon en 37% wijnstokken Sauvignon blanc worden weergevonden. De wijnen staan bekend als krachtig, diepe nasmaak, speels fruit dat toch romig genuanceerd overkomt.
Château Haut Brion is ongetwijfeld één van de meest bekende wijnhuizen uit de regio dat op oude Romeinse sites werd gebouwd, terwijl de eerste geschreven bronnen uit 1423 dateren. Ook de Britse koning Karel II maakte reeds gewag van deze wijnen in zijn persoonlijke kelders.
www.pessac-leognan.com
|