Een nieuw adres, weliswaar volledig Italiaans getint, midden de Vlaamsesteenweg in Brussel, zorgt niet alleen voor erg lekkere schotels en verrassingen, maar heeft tevens een originele formule in petto.
De naam van dit restaurant betekent de eerste schotels. In Italië bestaan er namelijk oneindig veel voorgerechten. Wij besteden meestal veel te weinig aandacht aan de voorgerechten, maar in I primi Piatti krijgen ze nu extra veel aandacht. Het wil niet zeggen dat men hier niet wat uitvoerigere schotels kan bestellen, integendeel. Alleen wordt het wat anders geformuleerd.
Men stelt simpelweg een risotto con osso buco voor, of een fettucine con vitello alla milanese. Het is een goed idee want het bevalt de klanten die niet zo diep in de beurs willen tasten. In ons land ontbreekt het niet aan liefhebbers van de Italiaanse keuken, en zelfs niet aan echte fans. Deze schotels brengen, zelfs in hartje winter, ons ook iets dat we dan hier juist zo missen en dat Italië in zon overvloed heeft: kleur en zon. Kleur en zon blijft in de keuken van I Primi Piatti gewaarborgd, onafhankelijk van het seizoen; Bovendien mogen we niet vergeten dat Lucullus een Romein was. Bij bepaalde schrijvers uit de klassieke Oudheid valt heel wat over gastronomie te vinden, helaas ook over excessen.
In Het feestmaal van Trimalchio van Petronius krijg je reeds een uitbundig voorsmaakje van Rabelais. En de gasten van Agathon in Het feest van Plato waren ook niet bepaald ondervoed. Op de antieke vraatzucht moest wel de bijna wetenschappelijke benadering van de keuken volgen die we aan de Renaissance te danken hebben. Hoe dan ook, de Italiaanse keuken is nu in feite de derde van Europa, met Frankrijk als eerste en België op een fraaie tweede plaats.
Ligging en inrichting
Rond het Sint-Katelijneplein en de Vismarkt bevindt zich de buik van Brussel en niet, zoals wel eens ten onrechte wordt beweerd, in het Îlot Sacré, dat op een paar uitzonderingen na (als Aux Armes de Bruxelles, Vincent, Scheltema of LOgenblik) nog slechts lijkt te bestaan voor de merguez, de sis kebap en de pizzacultus. Met zn kerk die door Poelaert gebouwd is, zn Zwarte Toren en zn klok met gouden cijfers is het Sint-Katelijneplein een van de zeldzame pleinen in de hoofdstad waarvan één gehele zijde in de 17e tot 18e eeuw verrezen is. Op de gevels kan men dan ook jaartallen als 1658 of 1740 lezen. Met zn groentestallen lijkt dit plein een ode aan het goede eten te vormen.
Net als de Nieuwe Graanmarkt is het plein helemaal gerenoveerd en weer geplaveid als vroeger. Wat de Vlaamsesteenweg betreft, deze kan zich beroemen op een van de mooiste gevels van onze hoofdstad, namelijk op de binnenplaats van het Maison de Bellone dat dankzij de zeer betreurde Serge Creuz nu geheel aan de wereld van het toneel is gewijd.
Het restaurant waar het ons ditmaal om gaat, heeft altijd een Italiaanse keuken gehad. Eerst was hier namelijk LOsteria del Barone, een waar instituut, en vervolgens Florian da Luna, dat het een lange tijd volhield. Dit huis uit de 18e eeuw de eerbiedwaardige oude balken in ruw hout getuigen ervan is gerenoveerd van de zolder tot de kelder. Overal is het nu even fris, van de banketzaal op de eerste verdieping tot de ruimten op de begane grond. De tafels zijn smaakvol gedekt en er hangen vrolijke gordijnen met zomergroenten als motief. Felgeel en paars zijn de overheersende tinten in dit keurige interieur. Zoals in elke typisch Brussels huis betreft het drie in elkaar overlopende vertrekken.
De chef-kok : Salvatore BELLIA
De chef werd in 1957 geboren op Sicilië. Salvatore volgt de middelbare school, en belandt op vijftienjarige leeftijd jaar in het restaurant van zijn ouders. Hier leert hij alle knepen en geheimpjes van de Italiaanse keuken, van geurige voorgerechten, tot knapperige pizzas, maar ook de kruidige trucjes van de lokale Siciliaanse keuken. Als hij de Italiaanse keuken onder de knie heeft, raadt men hem aan naar België te komen. Het grote voorwendsel is het feit dat hij hier, in ruime gastronomische omgeving, ook makkkelijk de geheimpjes van de Franse keuken ontdekt. In België ontdekt hij evenwel een zeer brede culinaire basis, doorspekt van de meest uiteenlopende keukens en invloeden. Toch poogt hij aan het fornuis van Fin de Siècle enkele graantjes van de Franse successtory op te pikken.
De lokroep naar het authentieke, het gedrevene, het warmbloedige van de Italiaanse keuken haalt evenwel de bovenhand en vinden Salvatore o.m. terug in LAscoli, Casanova en Al Dente. Sinds 3 januari 2006 zwaait hij de scepter in de keuken van het spiksplinternieuwe I Primi Piatti.
Primi:
Enkele aan te bevelen schotels zijn o.m.: tortellini in brodo ( bouillon van met vlees versierde deegwaren), duo di bruschette e focaccia ( geroosterd brood, look, tomaat, basilicum, olijfolie en raketsla), melenzane alla parmiggiana (aubergine, tomaat, basilicum en parmesan), carpaccio di bue ( met citroen gemarnieerd rauw vlees, parmesan, raketsla en olijfolie) en de carpaccio di pesce 3 coloris ( zalm, staartvis, met citroen gemarineerde spinazie, raketsla en olijfolie).
Een spaghetti puttanesca ( tomaat, paprikas, anchovis, karpers en olijven), een tagliatelle paglia e fieno ( groene en witte deegwaren, room, champignons en rauwe hesp) of een bucatini amatriciana ( tomaat, italiaanse bacon en uien), blijft evengoed mogelijk. Tot de uitgesproken specialiteiten van het huis behoren de sfogliate di pasta al merluzzo ( een milles feuilles van deegwaren met kabeljauw) en een insalata di roquette con patate e tagliata di Manzo ( raketsla met aardappelen en rundvlees uit Manzo).
Op de wijnkaart niet alleen de lekkere, maar prijzige Barolo en Brunello di Montalconi, maar ook stevige en karaktervolle en vooral betaalbare rode wijnen zoals een Montepulciano dAbruzzo, Nero dAvola en Barbera dAsti.
Buon Appetito!
I PRIMI PIATTI, Vlaamsesteenweg 26, 1000 BRUSSEL - Tel./Fax: 02-511 79 43
Buffet van antipasti, Banketzaal (35 couverts)
Gesloten op zondag