Chef- kok Anthony Delhasse, rijzende ster Trofee Champagne Jacquart
Anthony Delhasse kreeg zijn opleiding op de hotelschool in Spa. Zijn eerste echte bereoepservaring deed hij op onder leiding van Christian Denis in 'Clos St. Denis' in Vliermaal bij Tongeren. Hier maakte hij meteen kennis met de eisen van de klassegastronomie, een leerschool waarvan Anthony bij herhaling vertelt dat Christian Denis hem de liefde voor het goede vakwerk bijbracht. Anthony beseft evenwel dat de culinaire rijkdom op meerdere plaatsen verscholen ligt en verruimt zijn culinaire visie en verrijkt zijn ervaring in 'Hotel zur Post' in Sankt-Vith bij de familie Pankert, in ' L'Eau Rouge' op het circuit van Franchorchamps bij de familie Thomas, in het restaurant 'L'Art de Vivre' in Spa en in 'La Croustade' in Heusy nabij Verviers.
In 1999 kan hij kok worden in 'Hostellerie du Postay', een restaurant met een uitgesproken klassieke keuken. Wanneer de toenmalige baas zijn etablissement wil verkopen krijgt de jonge kok de voorkeur, een kans die Anthony maar al te graag aangrijpt. Meteen ontplooit hij zich op meesterlijke wijze en bezorgt hij zowel het hotel als het restaurant een nieuw elan en een benijdenswaardige fijne keuken. Amper 31, Christian werd op 29 december 1974 geboren, staat hij voor een fantastische challenge en is hij zonder enige twijfel een der meest beloftevolle jonge koks. RVH. www.hostelleriedupostay.be
Commentaren culinaire gidsen 2006 ( voor toekenning Trofee Jacquart) Lemaire: 80 punten en zeer elegante zaak met een vernieuwen, verleidelijk en spontaan overtuigende keuken GaultMillau: niet opgenomen Michelin: 2 couverts, inventieve menukaart Delta België 2005: 3 koksmutsen (= één der betere restaurants), veelbelovend grandioos tafelgenot
Nadat in Frankrijk vorig jaar de eerste laureaat 'rijzende ster van de gastronomie' werd uitgereikt; nam België dit initiatief over. Bedoeling van het initiatief is om een chef-kok jonger dan 35 jaar te belonen die nog geen Michelinster heeft gekregen.
Een jury van gastronomische kroniekschrijvers onder voorzitterschap van Philippe Bidaine, selecteert een aantal mogelijke kandidaten die aan diverse criteria moeten beantwoorden zoals originaliteit van de kaart, kwaliteit en presentatie van de gerechten, verscheidenheid van de schotels, bediening, edm. Kortom elementen die ook door diverse culinaire gidsen worden gewaardeerd.
Voor de eerste editie van deze wedstrijd waaraan tevens de trofee Jacquart, is verbonden, werden een 15-tal restaurants geselecteerd. In de loop van de selecties zorgde de Michelingids evenwel voor de verrassing om drie van de kandidaten met een ster te belonen. De uiteindelijke finale werd betwist tussen Anthony Delhasse, Hostellerie du Postay in Wegnez, Gert de Mangeleer, Kook en wijnaelier Hertog Jan in Brugge en Nicolas thomas, Château Peltzer in verviers.
De Trofee Jacquart voor de rijzende ster in de Belgische gastronomie 2006, met als beschermheer meervoudig sterrenkok Yves Matagne van het restaurant Sea Grill in het Radisson SAs hotel Brussel, ging uiteindelijk naar Anthony Delhasse. De speciale prijs met felicitaties van de jury viel te beurt aan Gert de Mangeleer.
Fijnproevers die iete willen vieren, hetzij een familiale gebeurtenis, hetzij een mooi contract, of gewoonweg verlangen naar een onvergetelijke maaltijd, kiezen bij herhaling voor het Château du Mylord in Ellezelles. De tweede Michelinster die het restuarant vorig jaar kreeg toegewezen is niet ongemerkt voorbijgegaan in de wereld van de gastronomie.
In dit etablissement strekt het streven naar perfectie zich uit op alle terreinen, allemaal met de bedoeling de gast een aangename totaalbeveleving te bezorgen. Neem bv het idee om geen gsm te gebruiken in de eetzaal. Bovendien wordt het uitermate op prijs gesteld dat men zich goed kleedt en enige moeite doet om elegant te zijn. Naast de vele onderscheidingen is Château du Mylord ook lid van de 'Disciples d'Escoffier', van de 'Chaîne des Rôtisseurs', van 'Relais des Coteaux de Champgane' en de 'Etapes du Bon Gout'.
De vakbouw van dit landhuis doet aan de Tudorstijl, zoals die bloeide tijdens de regering van de Britse koninging Elisabeth I terugdenken, men spreekt trouwens van de 'Elizabethaanse stijl'. Het landhuis werd gebouwd door kolonel Frederic Gubbins de Kilfrush, voormalig gouverner van Benares in Indië, ter plaatse 'Mylord' genoemd. Zijn echgtenote voor wie hij het kasteel in 1861 liet bouwen was trouwens afkomstig uit Ellezelles, hijzelf ligt begraven op het kerkhof van Elsene.
Sinds 1981, zowat 25 jaar dus is deze adellijke woning het gastronomisch restaurant van de broers Thomaes. Het restaurant strekt zich uit over twee eetzalen, de zaal Marine en de zaal Gubbins. Marine vanwege de verscheidene marines of zeeschappen die er aan de muur hangen, Marine is een niet-rokers ruimte. Rokers kunnen in de zaal Gubbins terecht waar talrijke doeken van Belgische schilders uit begin vorige eeuw en een collectie Afrikaanse kunst, een onderkomen vonden. De salon van het kasteel 'Paradis' verwijst naar het doek 'Het Aards Paradijs' van Georges van Zevenberghen. Hier eveneens een uitgesproken Chippendale-meubilair en een 19de eeuwse kroonluchter uit Murano.
Het Heuvelland rondom Ellezelles beschikt over bijzondere streekproducten. De plaatselijke kwekers bieden hun beste producten graag aan bij Château du Mylord: parelhoenderen, kapoenen, piepkuikens, ambachtelijke kazen van geiten- of rundermelk, aardappelen van de soorten 'vitelotte' en 'corne de gatte' en speciale, soms zelfs vergeten groenten. Om tot een gulle en serieuze keuken te komen, gebruiken de gebroeders Thomaes uitsluitend voedingswaren van de allereerste kwaliteit, die ze naast de lokale kwekers ook verkrijgen via gereputeerde grossiers in Rungis, Boulogne, Brussel en andere oorden.
Absoluut alles is huisgemaakt, brood, fonds, gebak, op basis van de grondstoffen die dagelijks vers worden aangeleverd. Elke handeling van de ruim twintig medewerkers in de keuken wordt bepaald door een lofwaardig respect voor het edele ambacht. Dit perfect en spontaan samenwerkend team, streeft permanent naar de beste prestaties.
In tegenstelling tot de drie Musketiers die met z'n vieren waren, zijn de broers Thomaes echt met drieën: Jean Baptiste Thomaes neemt de rol van chef de cuisine op zich, Christophe Thomaes werd koopvaardijofficier maar kon in 1988 niet langer aan de lokroep van de keuken weerstaan en ontpopte zich ondertussen tot een uitmuntende chef-patissier. Vincent volgde een opleiding meester-wijnkelner bij Sopexa en beheert zowel de wijnkelder als de globale bediening in het restaurant.
De enige specifieke commentaar voor dit restuarant is zonder meer uittesten, degusteren en genieten van een overheerlijke keuken. rvh. Château du Mylord, rue Saint-Mortier 35 - 7890 Ellezelles tel 068- 54 26 02, chateaudumylord@pi.be
Gidsen: Michelin: 2 sterren en 4 couverts Lemaire: prestigieus kader, elegante meestertafel, 95 punten GaultMillau: op weg naar gastronomische top, 16 punten.
Professionel koks beseffen aldus Eurotoques ere-voorzitter Baron Pierre Romeyer nog steeds onvoldoende welke toegevoegde waarde het lidmaatschap van de vereniging aan hun exploitatie toevoegt. Dit jaar wil de vereniging alleszins de kaap van 300 leden overschrijden en zal ze o.m. door diverse acties naar de jeugd toe, ook het probleem van het overgewicht, de slechte eetcultuur en de suikerverslaving bij de jongeren aanpakken. De viering van 20 jaar Eurotoques wordt een hot item. Eurotoques is de enige Belgische en buitenlandse vereniging van professionele koks die een officiele erkenning van de Europese gemeenschap bezit. Een reden aldus barom Romeyer om het 'Eurotoques" - schild met de nodige fierheid te promoten. Dit schild biedt de consument immers de garantie van dagverse, kwalitatieve producten met een uitgebreid culinair smaakpalet. rvh.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://blog.SeniorenNet.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het SeniorenNet-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!
chokotoff® kunnen we gerust een mythische lekkernij noemen!
Chokotoff® is een authentiek merk, een kwaliteitsproduct met een geraffineerde smaak waar iedereen dol op is. Negen op de tien Belgen kennen het merk Chokotoff® en in ons landje worden er iedere seconde liefst vier chokotoff® verorberd.
Vandaar het idee om ons bij het ontbijt te verwennen met de nieuwe chokotoff® smeerpasta met de exquise smaak van krachtige karamel en heerlijke chocolade. Goed voor minutenlang intens smaak
De smeerpasta van Chokotoff® is een ware belevenis voor de zintuigen. Hij ziet er ten eerste al overheerlijk uit. Bij het openen van de pot verwelkomt het typische aroma van chokotoff® je en bij de eerste hap verovert de intense smaak je papillen. 100% puur genot
Hoe de Chokotoff® smeerpasta het beste tot zijn recht komt? Er zijn tal van manieren om ervan te smullen: op een broodje, een sneetje witbrood, een sneetje toastbrood. Op een lekkere pannenkoek. Of zelfs op een koekje. De pasta kan ook dienst doen als ingrediënt van een taart. Je kan er plakjes banaan in dompelen of er een ijsje mee versieren. En de allergrootste lekkerbekken zullen niet aan de verleiding kunnen weerstaan om gewoon met een lepeltje van deze delicatesse te smullen. hemels ! RVH.