Een bezoekje aan de wijnregio van de Moezel, kan je op een perfecte manier afronden met een unieke cruise op de rivier aan boord van de Princesse Marie Astrid. Dit ruim 60-meter lange schip kan ruim 500 passagiers vervoeren, nagenoeg 280 op het achter- en bovendek, en zowat 220 passagiers binnenin.
De Luxemburgse toeristische diensten bieden hier de mogelijkheid om zowaar temidden het indrukwekkende decor van eindeloze wijngaarden een gastronomisch en oenologisch hoogtepunt te beleven. Cruisen in Luxemburg lijkt een droom maar is keiharde realiteit aan boord van dit luxeschip. Cruisen kan zelfs in beide richtingen en ook de kaart van het restaurant laat vele keuzemogelijkheden.
Naast de dagsuggesties zijn er menus aan 24, 32 en 45 Euro, bij elk van de bereidingen wordt bovendien ruime aandacht besteed aan de seizoenproducten, telkenmale met een vleugje Luxemburgse heimat.
Cruisen op de Moezel is trouwens de ultieme bekroning van een leuke trip en een onuitgegeven nabij-vakantie. RVH.
Toeristische dienst van het Groot Hertogdom Luxemburg
Een andere verrassende ontdekking in Ehnen, eveneens op de Moezelboorden is het hotel restaurant Bamberg dat zich opmaakt om zijn eeuwfeest te vieren. Het is een erg cosy onderkomen met een stijlvol en decoratief decor waarin chef Gerard Bamberg traditionele gerechten serveert. Gerard is reeds de vierde generatie die deze halteplaats uitbaat en is ervan overtuigd dat net door de oude recepten, het hotel nog vele decennia zal overleven.
Waar men meer dan eens naar de basisproducten moet zoeken, verrast Gerard zonder meer. De bisque dhomard bood uitzonderlijk veel kreeft, terwijl de pied de porc zowaar een uitbundige groentenkrans meekreeg. Opgediend op rustieke tafels verdoken onder gesteven tafelrokken, bekleed met extra parelwitte tafellakens, glom het zilver met meer dan een vleugje romantisme. Genieten is hier het ordewoord, dat toeristen en fijnproevers hier eindeloos toeven is best te begrijpen.
Samen met het wijnmuseum zorgt restaurant Bamburg voor een schitterend moment vol traditie en nostalgie, momentopname die aantoont dat het leven bijzonder aangenaam kan zijn. RVH.
Toeristische dienst van het Groot Hertogdom Luxemburg
Met een dergelijke rijkdom aan producten zou het onnatuurlijk blijken mocht de regio niet over een eigen wijnmuseum beschikken. In een prachtige, gerestaureerde oude hoeve, die in de 18de en 19de eeuw dienst deed als wijnkelder, werd in Ehnen het museum ondergebracht. De restauratie gebeurde op kosten van de Luxemburgse staat en het gebouw doet tevens dienst als cultureel centrum. Gelegen aan de voet van uitgestrekte wijngaarden, langsheen de Moezelboorden, is het een aangename pleisterplaats.
Het museum geeft een perfecte weerspiegeling van de noeste werkzaamheden die wijnboeren vroeger moesten verrichten. Aan de hand van een uitgebreide collectie werktuigen kan men trouwens kennismaken met de evolutie binnen dit beroep.
Een modelwijngaard waarbij alle wijnplantvariëteiten uit het Groot Hertogdom aan bod komen, zorgt onder het toeziend oog van een oude helikopter die in voorbije decennia de wijngaarden besproeide, voor een geladen oogst.
Een bezoek aan dit museum moet natuurlijk worden afgerond met een proeverij van regionale producten. Deze schitterende binnenkoer is een gedroomd decor en tevens een uitnodiging om de smalle steegjes van Ehnen te ontdekken. Eens te meer een uitnodigend en leerrijk wandeldomein. Van 1 april tot 31 oktober, dagelijks te bezoeken behalve op maandag. De andere maanden enkel op afspraak. RVH.
Toeristische dienst van het Groot Hertogdom Luxemburg
Wijnhuis dat ahw. symbool staat voor het charter van de individuele wijnboeren. Het is de bedoeling om via dit charter een natuurlijke, vaste kwaliteit te bereiken mede door de eerder beperkte omvang van de exploitatie, maar tevens door duidelijkeproductielimieten op te leggen. Ondertekenaars moeten zich beperken tot maximum 60 hectoliter per hectare met een natuurlijk alcoholpercentage van 12°. Aspecten die zeer duidelijk het kwalitatieve onderlijnen.
Diverse producenten ondertekenden reeds het charter, maar het is aldus de h Schumacher de bedoeling dat op relatief korte termijn het overgrote deel van de individuele wijnbouwers dit charter onderschrijft.
Jaarlijks wordt ook een traditioneel wijnmenu gepresenteerd waaraan meer dan 70 personen deelnemen. Oude gerechten gebaseerd om erg streekgebonden producten worden opgediend en verwijzen naar de tradities uit vervlogen tijden. Het menu zelf kost amper 14 euro, maar de deelnemers moeten hun drank extra betalen, een leuke bedoening aldus onze gesprekspartner maar tevens een ideale kans om de kwaliteit van de nieuwe wijnen uit te testen bij het grote publiek. RVH.
Toeristische dienst van het Groot Hertogdom Luxemburg
Een schitterend wijnfeest, reeds voor de 10de maal georganiseerd, dat elk derde weekeinde van september plaatsvindt. Het zenuwcentrum van de festiviteiten lag ditmaal in Wormeldange, topgemeente van de Rieslingproductie.
Onder het toeziend oog van de Luxemburgse Miss Wijn, wordt hier de regionale wijnkoningin verkozen, een wedstrijd waarbij de kandidates naast hun charme en uitstraling, ook getuigenis moeten brengen van hun kennis over de lokale wijnen en gerechten. Bovendien moeten ze in een der deelnemende gemeenten geboren zijn, zodat hun verbondenheid met de streek een pluspunt biedt.
In aanwezigheid van de h Fernand Boden, minister van wijnbouw en toerisme, werd een bezoek gebracht aan de Domeinen Pundel-Err, Pundel-Sibenaler, Alice Hartman, Mathes en Schumacher-Lethal.
De festiviteiten worden omkaderd door een uitgebreid toeristisch programma waarbij alle wijnboeren hun kelders openstellen voor proeverijen en degustaties en tevens diverse lokale gerechten een revival kennen. De Riesling Open is meteen het startschot voor de nieuwe wijnoogst en de gelengeheid om het zware labeur perfect voor te bereiden. RVH.
Toeristische dienst van het Groot Hertogdom Luxemburg
Wellicht een van de mooiste terrassen van de ganse Moezelvallei en gans het Groot Hertogdom Luxemburg. Zodra de zon door de wolken priemt genieten hier tientallen bezoekers van al het heerlijks dat hier wordt aangeboden. Men weet nauwelijks wat kiezen op de uitgebreide kaart van lekkernijen en gerechten. Een koffietje, eenstukej warme appeltaart met slagroom of een rijkelijke maaltijd behoren hier inderdaad tot de mogelijkheden. Men zou er zowaar bij vergeten dat men hier ook een schitterende wijnkelder weervindt.
De kelders van Saint Martin, werken perfect samen met de wijnbouwers Gales en Krier en zorgen voor uitmuntende en kwalitatief hoogstaande wijnen. Het baart dan ook nauwelijks verwondering dat hier in 1990 het belangrijke charter tot stand kwam waarbij de Luxemburgse wijnen als eerste buiten topwijnland Frankrijk, de benaming crémant aan hun productie mochten toevoegen. RVH.
Toeristische dienst van het Groot Hertogdom Luxemburg