Wijnhuis dat ahw. symbool staat voor het charter van de individuele wijnboeren. Het is de bedoeling om via dit charter een natuurlijke, vaste kwaliteit te bereiken mede door de eerder beperkte omvang van de exploitatie, maar tevens door duidelijkeproductielimieten op te leggen. Ondertekenaars moeten zich beperken tot maximum 60 hectoliter per hectare met een natuurlijk alcoholpercentage van 12°. Aspecten die zeer duidelijk het kwalitatieve onderlijnen.
Diverse producenten ondertekenden reeds het charter, maar het is aldus de h Schumacher de bedoeling dat op relatief korte termijn het overgrote deel van de individuele wijnbouwers dit charter onderschrijft.
Jaarlijks wordt ook een traditioneel wijnmenu gepresenteerd waaraan meer dan 70 personen deelnemen. Oude gerechten gebaseerd om erg streekgebonden producten worden opgediend en verwijzen naar de tradities uit vervlogen tijden. Het menu zelf kost amper 14 euro, maar de deelnemers moeten hun drank extra betalen, een leuke bedoening aldus onze gesprekspartner maar tevens een ideale kans om de kwaliteit van de nieuwe wijnen uit te testen bij het grote publiek. RVH.
Toeristische dienst van het Groot Hertogdom Luxemburg
Een schitterend wijnfeest, reeds voor de 10de maal georganiseerd, dat elk derde weekeinde van september plaatsvindt. Het zenuwcentrum van de festiviteiten lag ditmaal in Wormeldange, topgemeente van de Rieslingproductie.
Onder het toeziend oog van de Luxemburgse Miss Wijn, wordt hier de regionale wijnkoningin verkozen, een wedstrijd waarbij de kandidates naast hun charme en uitstraling, ook getuigenis moeten brengen van hun kennis over de lokale wijnen en gerechten. Bovendien moeten ze in een der deelnemende gemeenten geboren zijn, zodat hun verbondenheid met de streek een pluspunt biedt.
In aanwezigheid van de h Fernand Boden, minister van wijnbouw en toerisme, werd een bezoek gebracht aan de Domeinen Pundel-Err, Pundel-Sibenaler, Alice Hartman, Mathes en Schumacher-Lethal.
De festiviteiten worden omkaderd door een uitgebreid toeristisch programma waarbij alle wijnboeren hun kelders openstellen voor proeverijen en degustaties en tevens diverse lokale gerechten een revival kennen. De Riesling Open is meteen het startschot voor de nieuwe wijnoogst en de gelengeheid om het zware labeur perfect voor te bereiden. RVH.
Toeristische dienst van het Groot Hertogdom Luxemburg
Wellicht een van de mooiste terrassen van de ganse Moezelvallei en gans het Groot Hertogdom Luxemburg. Zodra de zon door de wolken priemt genieten hier tientallen bezoekers van al het heerlijks dat hier wordt aangeboden. Men weet nauwelijks wat kiezen op de uitgebreide kaart van lekkernijen en gerechten. Een koffietje, eenstukej warme appeltaart met slagroom of een rijkelijke maaltijd behoren hier inderdaad tot de mogelijkheden. Men zou er zowaar bij vergeten dat men hier ook een schitterende wijnkelder weervindt.
De kelders van Saint Martin, werken perfect samen met de wijnbouwers Gales en Krier en zorgen voor uitmuntende en kwalitatief hoogstaande wijnen. Het baart dan ook nauwelijks verwondering dat hier in 1990 het belangrijke charter tot stand kwam waarbij de Luxemburgse wijnen als eerste buiten topwijnland Frankrijk, de benaming crémant aan hun productie mochten toevoegen. RVH.
Toeristische dienst van het Groot Hertogdom Luxemburg
Oenoloog van dienst op het domein van Stadtbredimus is Jean-Marie Vesque die de natuurlijke troeven van elke wijnplantvariëteit op de voorgrond zet zonder een beroep te doen op extra kunstmiddelen die zowel de herkomst, het wijngebied en de hoedanigheden van elk individueel wijnstokras kunnen verbergen.
De wijnen worden gekenmerkt door een levendige inzet en zijn aromatische kant met citroen- en exotische toetsen. Zijn keurige, langdurige en volle smaak, vaak in combinatie met de samengestelde aromas, die met de jaren in gunstige zin evolueert, maakt er een waardige vertegenwoordiger van, voor de gecontroleerde herkomstbenaming Moselle luxembourgeoise. De Cremants, zowel Brut als typisch voor hun oogstjaar, passen in datzelfde geslacht.
De specialiteiten van het huis zijn een klassieke Auxerrois, Auxerrois op droemen, klassieke Pinot Blanc verouderd in vaten, Luxemburgse rosé, Chardonnay, Pinot Gris, Riesling, Gewurztraminer en Crémants. In de wijnbar Tire Bouchon kunnen toeristen en ervaren wijnliefhebbers de diverse wijnen degusteren. RVH.
Toeristische dienst van het Groot Hertogdom Luxemburg
De familie Vesque zette haar eerste stappen in de Luxemburgse wijnbouw vanaf 1762, dit als haar uit Lorharingen afkomstige voorouders zich in de heerlijkheid van Stadtbredimus vestigden als pachters van het leengoed van Prum. Momenteel wordt een wijngaard van zowat 12 ha geëxploiteerd bestaande uit nobele wijnplanten die op 70% van het domein gekweekt worden.
De belangrijkste wijnranken behoren tot de auxerrois, Pinot blanc, Riesling, Pinot gris, Chardonnay, Pinot Noir en Gewürztraminer. De voornaamste benamingen van het domein zijn Stadtbredimus Goldberg, Stadtbredimus Primerberg, Stadtbredimus Dieffert en Stadtbredimus Fels.
Dit wijngebied is gelegen in de kantons Remich en Grevenmacher, aan de samenvloeiing van twee bodems die tijdens het trais gevormd werden: kalkhoudende mergelaarde en kalkleemhoudende steenachtige grond.
De bereiding van rustige wijnen geschiedt steeds met één enkele wijnplantvarieteit, anderzijds geschieden de rosé en rode bereidingen door vliesvorige weking met automatische remontage, afwerking- en malolactische gisting en gedeeltelijke veroudering in nieuwe vaten. RVH.
Toeristische dienst van het Groot Hertogdom Luxemburg
Een godvergeten maar lieflijk dorpje aan de Moezel op de grens met Frankrijk en Duitsland, verwierf in 1985 wereldbekendheid door het Verdrag van Schengen, dat binnen de Europese Unie, een vrij verkeer van personen en goederen tot stand bracht.
Momenteel hebben reeds 25 landen deze verdragen onderschreven, goed voor meer dan 400 miljoen Europeanen. Op 6 december 2008 zou ook Zwitserland, dat geen lid is van de Europese Gemeenschap, deze akkoorden ondertekenen. Anderzijds blijven binnen de Unie, zowel het Verenigd Koninkrijk als Ierland, de grote afwezigen.
Diplomatie en rustbrenger blijken onmiskenbare gaven van dit dorpje, in lang vervlogen decennia was het kleine rivierdorpje Schengen reeds in trek bij enkele beroemdheden. De franse schrijver Victor Hugo en ook Goethe zocht hier rust en verpozing en deden er inspiratie op voor hun meesterwerken. RVH.
Toeristische dienst van het Groot Hertogdom Luxemburg
Het rustige Mondorf-les-Bains herbergt niet alleen een imposant casino, maar staat tevens bekend als kuuroord. Het Mondorf Parc Hotel biedt een uiteenlopend aanbod aan mogelijkheden en kuren, maar vergeet evenmin de innerlijke mens.
De actieradius van het hotel kan aldus Mevr Marie Ann Francois worden opgesplitst in vijf verschillende blokken, nl wellness, gezondheid, thermale activiteiten, feesten en seminaries, en tenslotte de gastronomische activiteiten.
Culinair vergast chef François Bernard zijn invités en de fijnproevers met diverse menus met als hoofdvogel het gastronomisch menu. Ook de hotelgasten die diverse kuren volgen worden niet aan hun lot overgelaten, zij kunnen o.m kiezen uit een menu met laag caloriegehalte, terwijl er eveneens dagelijks een ander dieetmenu voorhanden is. RVH.
Toeristische dienst van het Groot Hertogdom Luxemburg
Dit cosy hotel in Remich, maakt de band met België compleet, de familie Oswald zorgt hier immers sinds 25 jaar voor de exploitatie van dit rustig en gezellig hotel dat uitkijkt over de eindeloze wijngaarden van de decoratieve Moezelvallei.
Het hotel biedt bovendien talloze mogelijkheden van eindeloos dagdromen van wijnen en culinaire uitstappen, tot mogelijkheden om zowel de natuur te ontdekken langsheen de prachtige wandelingen als om aan gezonde ontspanning te doen.
Bovendien serveert de chef tal van regionale bereidingen die je zonder meer verwennen terwijl hij evenzeer een aanlokkelijk kreeftmenu, 68, in petto heeft. Het traditionele lunchmenu, voorgerecht-hoofdgerecht- koffie kost 16, maar er zijn eveneens menus van 39 en 44 beschikbaar. RVH.
Toeristische dienst van het Groot Hertogdom Luxemburg
Op een boogscheut van het Institut Viti-Vinicole, ligt het wijnhuis Bastian, een moderne exploitatie die meer dan aandacht heeft voor biologische teelten. Het wijnhuis produceert zowel Auxerrois, Pinot Blanc, Pinot Gris als Riesling en is dagelijks te bezoeken.
Wijnbouwer Bastian heeft zijn exploitatie uitgebouwd rondom een absoluut respect voor de natuur maar behoudt voldoende passie en ervaring om tot schitterende resultaten te komen. De manuele pluk zorgt anderzijds voor een feilloze maturisatie terwijl anderzijds oude regionale tradities bij de vinificaties worden nageleefd.
Mathis Bastian is eveneens stichtend lid van Domaine & Tradition een vereniging die zowel de kwaliteit als het imago van de Luxemburgse wijnen wil promoten en ondersteunen. RVH.
Toeristische dienst van het Groot Hertogdom Luxemburg
Het Institut Viti-Vinicole in Remich is het kloppende hart van de Luxemburgse wijnbouw. Hier wordt niet alleen controle en nazicht van de productie verricht, maar ook de naleving van de productievoorschriften en de kwaliteitscontroles worden hier verricht.
Opgesplitst in diverse afdelingen, worden hier alle wijnen getest vooraleer ze het noodzakelijke Luxemburgse label meekrijgen.
Reeds van aan de voet van het centrum strekken zich de talloze wijngaarden van de Moezel uit, die net als de wijnkelders, zonder uitzondering, een lange schakel vormen en moeiteloos hun deuren openen om de bezoekers de kans te geven de wijnen te degusteren en vanzelfsprekend ook aan te kopen.
Meer dan ooit getuigen de Luxemburgse wijnen van hun passie en herkomst, de betiteling Moselle luxembourgeoise appellation controlée is voor de consument meteen een onbetwistbaar kwaliteitslabel. RVH.
Toeristische dienst van het Groot Hertogdom Luxemburg
Het Ilot Sacré van Luxemburgstad herbergt meerdere indrukwekkende culinaire halteplaatsen, terwijl men even verderop, vanop de prachtige promenade, de abdij van Neumunster in het vizier krijgt.
Net voor de afdaling naar de abdij, is er in hartje Luxemburgstad, een merkwaardige wijngaard die de bezoekers laat kennismaken met alle druivensoorten die in het Groot Hertogdom worden weergevonden. Enerzijds een hint om ook de wijnregio of de Moezelstreek te bezoeken en anderzijds een weerspiegeling van de enorme rijkdom die het land te bieden heeft.
De abdij is een merkwaardig gebouw, nadat ze door de monniken werd verlaten, werd ze tot kazerne omgebouwd en huisden hier o.m. Vaubans troepen. Nog later gedegradeerd tot gevangenis, is ze momenteel een schitterend cultureel centrum. De abdij is dan ook in onze moderne tijden een trefpunt van uiteenlopende culturele en kunstzinnige binnen- en buitenlandse manifestaties. RVH.
Toeristische dienst van het Groot Hertogdom Luxemburg
Het historisch hartje van Luxemburg wordt door een aantal renovaties en nieuwe bouwprojecten grondig overhoop gehaald. Zo moeten vlakbij het Centraal Station van Luxemburg, enkele gebouwen plaatsruimen voor nieuwe kantoorcomplexen
Gelukkig blijven diverse historische waardevolle monumenten overeind. Naast de kathedraal, oorspronkelijk een Jezuïetenklooster dat uitgroeide tot het symbool van de Luxemburgse vrijheid, behoudt ook het Koninklijk Paleis met diverse stijlvolle vleugels, zijn origine.
Anderzijds vinden we op diverse locaties in de hoofdstad sporen terug van oude vestigingen, imposante bruggen, getuigenissen van Vaubans doortochten en intieme steegjes, die in hun totaliteit zorgen voor een bijzonder aangename sfeer. Een stad waar men kan genieten en shoppen, maar evenzeer musea kan bezoeken. Een ander niet te verwaarlozen aspect is het feit dat Luxemburg zonder meer het culinaire en gastronomische in de kijker stelt, met de eigen wijnen van de Moezel als zeer belangrijke partner. RVH.
Toeristische dienst van het Groot Hertogdom Luxemburg
AlberTine is het fornuis bij uitstek voor jonge epicuristen, die zichzelf graag plezieren en in alle vrijheid hun talent willen tonen, zonder verplichtingen of dictaten.
Met een kooktafel met 5 gasbranders of 5 prachtige inductiezones en vooral een spectaculaire oven van 110 liter kan dit fornuisalle culinaire uitdagingen aan. De oven van de AlberTine, dat is als het ware de introductie van de Cinemascope in de keuken. Hij biedt niet alleen de mogelijkheid om zeer grote stukken te bakken, maar vooral ook om er twee schotels tegelijkertijd in te bereiden. Een groot voordeel dat de liefhebbers zeker niet zal ontgaan.
De stijl van de AlberTine is functioneel, maar niet afgelijnd sober. Dit is een jeugdig fornuis dat in elke keuken perfect tot zijn recht komt en meteen duidelijk maakt hier wordt gekookt.
De mooie indeling van de bedieningsknoppen wordt geaccentueerd door de zeer aparte omlijsting van de ovendeur, met een grote knop en een embleem die de typische stijl van La Cornue uitstralen. RVH.
Het blijde weerzien tussen de Maison du Boeuf en het Amerikaanse rundvlees!
De Maison du Boeuf, het gastronomische restaurant van het hotel Hilton Brussels, rust niet op zijn lauweren en stelt zijn nieuwe, uiterst verleidelijke zomerkaart voor die werd opgesteld door de talentvolle Executive Chef Jacky Chartier. Prachtige kreeftmedaillons, heerlijke cannelloni van koningskrab, malse filets van zonnevis à la meunière of nog een gegrilde, mooie, jonge duif vormen een zeer brede waaier aan smaken op basis van de beste producten.
Voor de trouwste klanten van de Maison du Boeuf zal het grootste nieuws echter zijn dat de Amerikaanse runderrib na een afwezigheid van 15 jaar voortaan weer op de kaart staat! In een zoutkorst gebraden en met mergpijp en ovengebakken aardappelen opgediend, vormt dit stuk vlees ongetwijfeld een van de lekkerste die in de hoofdstad van Europa kunnen worden geproefd.
Deze heerlijke gerechten passen perfect bij de smaakvolle wijnen uitgekozen door wijnkelner Giuliano Gianotti (waaronder vrij veel nieuwigheden uit Italië) en kunnen het best worden gevolgd door een van de verrukkelijke desserts voorgesteld door Michel Babikov, de talentvolle patissier van het huis. Een maaltijd bij de Maison du Boeuf, in een van de lichtrijkste eetzalen van het land, vormt gegarandeerd een uitzonderlijke ervaring! RVH.
Vrouwelijke top-chefs kiezen thuis voor KitchenAid
Ingrid Neven (Restaurant Pazzo Antwerpen) en Christelle Verheyden (Food & Wine Academy) bevelen KitchenAid grote huishoudtoestellen aan voor thuisgebruik.
Nu ook de grote huishoudtoestellen beschikbaar zijn, isKitchenAid België definitief uit de startblokken. Voor het eerst treedt het merk in zijn totaliteit naar buiten: fooddesigner van de Brusselse Food & Wine Academy Christelle Verheyden en meesterchef van het Antwerpse Pazzo Ingrid Neven scharen zich volledig achter het 'Kitchen for cooks'-thuisconcept van KitchenAid.
Een concept waar vooral vrouwen zich in vinden. ´Kookfanaten ´ kunnen vanaf nu hun passie voor koken thuis immers combineren met het gebruiksgemak, de professionele prestaties en de elegantie van de KitchenAid-apparatuur.
Het Amerikaanse topmerk KitchenAid is al decennialang wereldwijd een zeer gewaardeerd (cult)merk. Sinds de introductie van de StandMixer-of beter gezegd de keukenrobot -wordt KitchenAid aanbevolen en gebruikt door vele topkoks. Voortaan biedt KitchenAid in België een totaalconcept voor de keuken. Het gamma beslaat keukenapparatuur voor de moderne thuiskok die thuis gasten verwent en daarbij graag werkt met topmateriaal.
Het is algemeen geweten dat mannen bij de ontvangst van gasten in de keuken durven staan, maar toch zijn het vrouwen die de dagelijkse rol hoofdzakelijk op zich nemen. Het KitchenAid gamma is volledig afgestemd op de wensen van de vrouw. Dat net twee vrouwelijke Belgische chefkoks achter het assortiment staan voor thuisgebruik, biedt de firma aldus Dirk-Jan Kempenaers, Sales & Marketing Manager KitchenAid MDA Benelux, een degelijke ruggegraat. De stijlvolle Food & Wine Academy (FAWA) in Brussel, waar foodies terechtkunnen voor kook-en wijnworkshops, is de allereerste volledig met KitchenAid-apparatuur uitgeruste keuken van België.
"Passie voor gastronomie en aangepaste wijnen vormt de kern van ons concept. We streven, net zoals KitchenAid, aldus fooddesigner Christelle Verheyden van FAWA, naar creatieve kooksessies die uitmonden in een geslaagd etentje. Iedereen die op zoek is naar creativiteit en precisie in het kookspel, kan met KitchenAid de professionele keuken evenaren. Vandaar dat onze keukens uitsluitend ermee zijn uitgerust.
Chef-kok Ingrid Neven van wijnrestaurant Pazzo in Antwerpen beaamt: "Verbluffend hoe de smaak van de gerechten die ik - letterlijk-klaarstoom in de KitchenAid Duo-stoomoven haast niet afwijkt van de gerechten die ik dagelijks bereid in de professionele oven. Inspiratie voor nieuwe recepten doe je vanzelf op: je hoeft de toestellen maar aan te kijken en de ideeën komen vanzelf. De stoomoven inspireerde mij bijvoorbeeld voor panko met gekorste zalmfilet, risotto met jonge ui, gepekelde gember en wasabi." RVH.
Een beetje stroomafwaarts van Bouillon vormt de Semois een van zijn nauwste maar ook mooiste meanders met een smal schiereiland dat de romantische naam Het graf van de Reus draagt. Een beetje verder, precies bij Alle, zet de rivier zijn loop in Frankrijk verder.
Alle, ooit de hoofdstad van de tabaksbouw van de Semois, bezit sedert 1998 de Hostellerie de la Semois. Hotel-restaurant dat dit dorpje een derde economische stimulans heeft gegeven, ditmaal als toeristische aantrekkingspool. De tabaksbouw ooit het pronkstuk van de streek, is op een paar plantages en droogschuren na, volledig verdwenen. De regio kende ook een andere periode van welvaart dankzij de leisteenindustrie. Niet alleen het charmante Alle, maar ook andere dorpjes zoals Pussemange en Bouhan genoten van deze bloeiperiodes, nu maken ze samen het Groot Vresse uit.
De hostellerie is een indrukwekkend, totaal gerenoveerd gebouw aan de oevers van de Semois. Het complex beschikt over achttien kamers en drie suites en is voor zakenmensen die graag werken op een rustige plek, een oase van verpozing. Er is tevens een seminariezaal met alle technische toebehoren en een capaciteit van veertig personen aanwezig. Het comfort straalt in de verschillende salons en eetzaal, die alle worden opgesmukt met frisse, rustbrengende kleuren. Ook voor passanten, toeristen en dagjesmensen is Le Charme de la Semois een ware oase en uitvalsbasis voor diverse activiteiten zoals wandelen in de groene omgeving, kajakken, mountainbiking of gewoonweg vissen langsheen de oevers van de rivier.
Sinds de renovatie in 1998 leidden Dimitri en Jane Everard, die het vroegere La Charmille omdoopten tot Le Charme de la Semois de exploitatie van dit gebouw. Dimitri werd in 1973 geboren en kreeg zijn opleiding tussen 1989 en 1992 op het Infobo, terwijl hij reeds gelijktijdig werkte in restaurant Bruneau. Managementgericht volgde hij nadien meerdere cursussen aan de International school in Limal en werkte in LEspièglerie in Namen. Jane Varvenne-Everard, geboren in 1971, volgde een hotel-restaurant opleiding op het CENAM in Namen, en koppelde de theoretische kennis aan de praktijk in diverse restaurants.
Met de uitbating van Le Charme de la Semois, zijn ze zeker niet aan hun proefstuk, eerder waren ze actief in La cuisine au vert in Waterloo waar Dimitri chef-de-cuisine was en Jane in de zaal werkte. Ook in het hotel Le côté Vert waren ze beiden actief. Door de overname van La Charmille, is dit laatste hotel nu in handen van Dimitris zuster.
Het cliënteel is 80% Vlaams wat zich duidelijk weerspiegelt in de kaart die een huiselijke maar vooral een geraffineerde keuken weerspiegelt. Het is een mix van traditionele gerechten, opgesmukt met regionale specialiteiten, naast enkele eigen creaties. Kwaliteit en verse producten zijn voor Dimitri een must. Ardeense forel is een van de hoofdtroeven, maar Dimitri zorgt naast de oesterselecties, evenzeer voor enkele op zijn minst verrassende kreeftbereidingen. De waterzooi van kreeft is trouwens voor de stamgasten een zeer gewaardeerde bereiding.
Ook de uitgebreide wijnkaart biedt voldoende keuzemogelijkheden om zowel een snelle lunch of culinair weekendje op passende wijze af te ronden. RVH.
Le Charme de la Semois rue de Liboichant 12 5550 Alle-sur-Semois
La Roseraie, het enige viersterrenhotel in de buurt van Florenville, is niet alleen een vermaard fijnproeverrestaurant maar ook een charmehotel met warme sfeer en persoonlijke service.
La Roseraie, vroeger een relais, wordt in 1977 een privé-hotel-restaurant dat eigendom is van de BBL-bank. Francis De Witte, de huidige eigenaar, bekleedt er sinds 1985 de functie van chef-kok en gerant, na gewerkt te hebben bij grote namen uit de Belgische gastronomie zoals Pierre Wijnants en Alain Leduc.
Wanneer de bank in 1989 de zaak wil verkopen, komt er verandering in de toekomst van Francis De Witte. Samen met zijn echtgenote besluit hij op zich in een nieuw avontuur te storten en ze kopen het gebouw in oktober 1989 met de bedoeling er een eersteklasse zaak van te maken. Er volgt een grondige modernisering, het hotel krijgt 14, in plaats van de oorspronkelijke 23, kamers die nu voorzien zijn van alle comfort. Het wordt zonder meer, een ideale pleisterplaats voor een uitstapje in het groen.
Gasten die ver weg van het stadslawaai La Roseraie ontdekken, zijn aangenaam verrast door het prachtige uitzicht van de kamers en restaurant met tuinzicht en blik op de Semois. Hulpmiddelen om het thuisgevoel te versterken. Alle kamers zijn uitgerust met alle modern comfort: tv, minibar, kluis, granieten badkamer, apart toilet, parket en meubelen op maat. Hierdoor heeft elke kamer zijn eigen karakter, sommige hebben eenwaterbed, en deze die uitgeven op de straat zelfs een bubbelbad.
Het gezellige en erg ruime salon met gele kleurschakeringen en comfortabele fauteuils nodigt uit om na een van de vele activiteiten, te genieten van een aperitief, of om er gewoonweg te luieren. De bar is de ideale plaats om één van de vele sigaren van het huis te ontdekken. Een huis gevuld met eenden, het stokpaardje van Francis De Witte. Hij is erin geslaagd om meer dan duizend reproducties van eenden in deinrichting van de zaak te integreren, ze geven een frisse toets zonder te vervallen in kitsch.
Bij de eigenaarwissel wou Francis naast het charmerestaurant ook zorg dragen voor een uitmuntende keuken en omringde zich daarom door de talentvolle Eric Lekeu. Chef-kok Eric, veeleisend en vernieuwend was eigenaar van Clos Saint Michel in Saint Hubert waar hij een ster veroverde, nadien nam hij de teugels over van de Grand Corroy en rijfde andermaal een ster binnen.
Vandaag laat Eric Lekeu zijn culinaire fantasie de vrije loop in La Roseraie zonder compromissen te sluiten met de modetrends. Hij is aanhanger van goede producten, kiest voor koken met smaak, en serveert een moderne gastronomische Franse keuken. De maandelijks gewijzigde kaart laat fijnproevers volop genieten van de smaakrijkdommen waarbij ook de seizoensproducten ruimschoots aan bod komen. Met zijn keukenteam, vormt Eric een erg bezige bij, vermits van brood tot desserts, alles in het huis zelf wordt gemaakt.
Alle gerechtsuggesties zijn gewoon eetlustwekkend: gegrilde Sint-Jakobsvruchten, risotto van gerst, eekhoorntjesbrood en parmezaanse kaas, bouillon met selder en een kaaskrokantje, of een Sint-Jakobsnootje, fondue van selderie en varkenspootjes, foie gras en lomo, schuimwijn met truffelsap en Canadese kreeft in gegratineerd sausje. Bij de hoofdgerechten vinden we o.m. een zonnevisfilet met rivierkreeftjes, primeur-uitjes en gekonfijte tomaat of sneetjes eend met specerijen op lage temperatuur, rabarbercrème met ahornsiroop, gebakken foie gras en sap van rode biet. Afsluiten kan je eenvoudigweg met ijs uit de Stille Oceaan, ananas, kokosnoot, chocolade en rhum.
De indrukwekkende wijnkaart met de nadruk op Frankrijk en referenties zoals Bordeaux, Bourgogne, Beaujolais, Côtes du Rhône, kortom, een kwalitatieve selectie uitstekende crus aan redelijke prijzen, is een ander stokpaardje van de patroon.
La Roseraie, vlak bij Florenville, is een ideale pleisterplaats om te genieten van wandelingen langs de Semois, Bouillon, de abdij van Orval, maar biedt vooral een pittoresk kader waar, dat dankzij de uitmuntende gastronomie, de levensgenieters bijzonder aanspreekt. RVH.
La Roseraie Route de Chiny 2 6821 Lacuisine-sur-Semois tel 061/31 10 39
Het befaamde pand t Misverstand aan de Alsembergse steenweg in Ukkel werd volledig gerenoveerd, evenwel zonder te raken aan zijn unieke charme, zijn niet te evenaren sfeer.
Het ging niet zo goed met T Mis, dat in feite tot het Brussels erfgoed behoort, tot Jean-Marie Schellens er eind 1999 letterlijk verliefd op werd. Het werd meteen het begin van een nieuw avontuur voor deze toch wel doorwinterde vakman die in Anderlecht meer dan 14 jaar het restaurant Florence uitbaatte.
Hij besloot het pand, bestaande uit een oude woning uit 1640 en ruime tuin, volledig maar toch tactvol te renoveren. Gevels en muren bleven behouden, maar in de keuken bv. werd alles gemoderniseerd. Het resultaat is een schitterend restaurant met heldere en warme kleuren, variërend tussen wit en artisjok, houten krukjes her en der in brasseriestijl en balken in dezelfde tinten geschilderd.
Het geheel past perfect bij de kleine originele vensters en het oude roestbruine en rode tegelwerk op de vloer. Enkele leuke details zoals de serie oude zwart/wit fotos, een zachte, nooit agressief wordende verlichting, een jazzy sfeergeluid, met in het vooruitzicht van zonnige en zomerse dagen, een schitterend terras met meubels in teak. Een terras quasi in volle stadscentrum, maar een oase van groen en rust, waar menkan lunchen en dineren. Men waant er zich ongetwijfeld ergens op het platte land.
In T Mis staan twee chefs in de keuken. De gerechten komen tegemoet aan elke trek en stillen elke honger. De seizoenskaart verandert nagenoeg maandelijks en wordt overstelpt met bijhorende suggesties. Jean-Marc opteert uitsluitend voor een ruime schare kwaliteitsproducten, en steunt op bevoorrechte leveranciers met jarenlange dienstenstaat. Op deze manier kan hij de authentieke vertrouwensrelatie met een trouw cliënteel voeden en verstevigen.
Elke weekdag is er de traditionele lunch aan 12.75 terwijl de degustatiemenus naar keuze uit drie of vier gangen bestaan. De klant heeft de keuze uit koude of warme voorgerechten, een hoofdgerecht en een dessert, elk onderdeel omvat maar liefst vier suggesties.
Met de nieuwe keuken krijgt men een nog ruimere keuze die perfect tot uiting komt in het samensmelten van een originele en klassieke inbreng. De St Jakobsschelpen met een zweempje citroen, een gesmoorde zalmnoot met gepocheerde prei en de rode tonijn à la plancha met geurige groenten en kruiden, ansjovispasta en aardappeltjes vormen de rode draad bij de visgerechten. Een ovenschoteltje van kalfszwezerik en niertjes à la parisienne, een gegrilde lamsmedaillon met aangepaste garnering of de Ierse côte à los à la Villette ( 1 kilo voor twee) vormen bij de vleesgerechten de hoofdmoot. Ook de liefhebbers van de traditionele schotels t Misverstand hoeven geen afbreuk te vrezen aangezien de ovenschotel van scampi en het rundvlees met archiducsaus steevast op de kaart blijven staan.
Het oude pand is helemaal geen duffe omgeving, maar biedt integendeel een restaurant dat oud en nieuw op een schitterende wijze combineert in een absoluut eigentijdse sfeer. Het culinaire toemaatje dat Jean-Marc Schellens met zijn team serveert verhoogt het enthousiasme van de wedergeboorte. RVH.
In hartje Ilôt Sacré vinden we menig pand dat het oude Brussel perfect illustreert. In de Predikherenstraat is in een van deze woningen het restaurant Scheltema ondergebracht.
Het huis werd begin vorige eeuw gebouwd, precies in het jaar 1900, en was aanvankelijk een zeer populaire biljartzaal. Later werd het getransformeerd tot café met de naam Aux Princes, een naam die verwijst naar de nabijheid van de Prinsengalerijen. Vrij snel na de opening van het café werden er ook enkele kleine snacks aangeboden.
In 1972 kopen Jean Huybrechts, Georges Neefs en Jacques Raemdonck het pand en openen het restaurant Scheltema. Voor de naamgeving verwijst Jean Huybrechts naar een bistro die hij, rondzwervend tussen Schelde en Maas in Nederland, ontdekte en de naam Scheltema droeg. Deze Nederlandse dichter, stammend uit een begoede burgerfamilie, studeerde aanvankelijk medicijnen maar werd acteur en letterkundige. Hij publiceerde meerdere opmerkelijke gedichten, maar brak vooral door met zijn vertaling van Goethes Faust.
Met de naamgeving wou Jean verwijzen naar de indrukwekkende overredingskracht, de litteraire woordrijkdom en de mijmeringen die in Scheltemas werk verborgen liggen. De keuken die in het restaurant werd aangeboden moest dezelfde kwaliteiten en diversiteit aan de dag leggen. Mijmeringen van de gasten over de geneugten die een degelijke gastronomie aanbiedt.
In 1980 kocht Jean de aandelen van zijn partners en ging alleen met de exploitatie verder. Ondertussen heeft hij de zaak toevertrouwd aan zijn kleindochter Caroline Lozinguez die restaurant Scheltema een nieuwe elan bezorgt.
De typisch houten banken zijn nog steeds bewaard en geven het restaurant een pure en authentieke sfeer van een brasserie uit de Belle Epoque. Het houten decor wordt gepast opgefleurd door de groene, glazen lampenkappen. Andere blikvangers zijn de hoge toog, het oesterbuffet en de open keuken.
Gasten stellen vast dat het keukenteam olv. Thierry Defrade zich geen moeite bespaart om de fijnproevers optimaal te verwennen. Thierry is van Franse afkomst en kreeg zijn opleiding op het Infobo en volgde nadien een stage in Hotel du Congres in Brussel. Ervaring doet hij op in diverse kwaliteitsrestaurants zoals de Village Gourmand, Trente rue de la Paille, Rotisserie du Kam en Maxims. Ook in De Bijgaarden en De Karmeliet in Brugge was hij actief vooraleer hij Executive Chef wordt in Le trèfle à 4 in Genval. Sinds maart 2000 ontplooit hij evenwel al zijn talenten in restaurant Scheltema.
Naast een vrij uitgebreide kaart, etaleren ook diverse menusuggesties de rijkdom van de Belgische keuken en dit zowel op het vlak van vlees, vis, zeevruchten terwijl ook vergeten en andere groenten de schotels sieren. Oesters zijn er zonder meer een voltreffer en zitten in menig menu verborgen, meestal met 9 of 12, terwijl men het traditionele half dozijn speciaal moet aanvragen. RVH.
Voor de eerste vestiging in België, heeft de groep Kempinski Hotels gekozen voor het Venetië van het Noorden. In Brugge, een van de meest charmante steden van Europa, heeft het Hotel Kempinski Dukes Palace een perfecte locatie ingenomen die voldoet aan de hoge eisen en verwachtingen: Het Prinsenhof.
Het restaurant het Manuscript van het Kempinski Hotel Dukes Palace Bruges is gelegen aan de binnenplaats van het hotel en krijgt een aparte ingang. Executive Chef Koenraad STEENKISTE deed ervaring op in sterren restaurantsalsComme chez Soi in Brussel, de Karmeliet in Brugge en de Oostend Queen, en heeft een kaart samengesteld met overwegend specialiteiten uit de Belgische keuken afgewisseld met een aantal internationale klassiekers. Toegankelijkheid is hier het motto, waarbij de prijs-kwaliteitverhouding goed in de gaten wordt gehouden.
Bar-lounge Het Atelier
Met zicht op de zeer ruime hoteltuin aan de achterkant is de bar lounge Het Atelier gelegen. De grote ramen zorgen ervoor dat hier veel licht naar binnen valt en een ideale ruimte zou zijn voor een schildersatelier. Zodra het weer het toelaat, kan men overdag op het terras genieten van een drankje en een kleine kaart. Het Atelier zal bij uitstek een gedistingeerde gezellige ontmoetingsplaats in Brugge worden.RVH.