De Ierse retailer Primark zal op 1 december 2009 de allereerste Primark shop in België openen. De teller van het aantal winkels staat daarmee op 195. Primark koos het shopping center Mediacité te Luik als toplocatie.
Primark is al langer een gevestigde waarde in Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Maar het succes reikt verder, ook in Europa werden diverse winkels geopend. Nu is eindelijkBelgië aan de beurt. Het shopping center Mediacité te Luik kwam na diverse marktonderzoeken als favoriete locatie uit de bus. Primark biedt er maar liefst 3.345 m² shoppingplezier voor vrouwen, mannen en kids. Verder kan je er terecht voor schoenen, accessoires, lingerie, allerlei soorten kousen en pantys en homewear.
Primark staat garant voor een zeer sterke prijs/kwaliteitverhouding in zijn volledige aanbod. Look Good, Pay Less is dan ook hun credo.
In november opent Primark nog winkels in het VK (Cambridge en Wood Green in het
noorden van Londen), Ierland (Waterford) en Duitsland (Frankfurt). Eerder dit jaar konden shoppaholics ook al terecht bij de nieuwe Primark in Barcelona en Algeciras. RVH.
Voor de eindejaarsfeesten zijn de aankopers van Delhaize België andermaal op zoek gegaan naar nieuwe smaken en traditionele gerechten die de feesten tot een waar succes zullen maken. Het uitgebreide eindejaarsassortiment biedt voor ieder wat wils binnen elk budget.
Bij het opbouwen van het assortiment werden twee belangrijke items in aanmerking genomen. Vooreerst ligt het accent op de prijsgunstige kwaliteitsproducten uit eigen land en regio naast lokale producten. Anderzijds spelen de eindejaarsuggesties in op de forse stijging van het aspect home cooking. Het assortiment taste of inspiration biedt de bewuste consument een uniek gamma hoogstaande kwaliteitsproducten. Hierdoor kan hij zijn feestrecepten omtoveren tot culinaire meesterwerken. RVH.
Patrick Monjanel runt het 8ha grote wijngoed Château Le Pape en werkt op een erg traditionele manier met rijping in betonnen vaten. De wijnstokken zijn hier 30 à 40 jaar oud en groeien in een rotsige bodem. De wijn komt tot stand door een mengeling van 80% Merlot en 20% Cabernet Sauvignon. De traditionele bereiding maakt het mogelijk om deze wijnen 25 à 30 jaar te bewaren zonder dat ze aan stevigheid of karakter moeten inboeten. Een must is het decanteren, best enkele uren, vooraleer ze te degusteren
In de neus verrassen de wijnen met rode vruchten, cacao toetsen en violettegeuren, in de mond bieden ze een mooie vol ronde textuur met delicate tannines die evenwel geen enkele agressiviteit met zich brengen.
In 1350 worden de eerste sporen van de molen van Bardins of Bardey teruggevonden, het wijngoed Château Bardins ontstond in dezelfde periode. Het is sinds 1903 in handen van de familie de Sigoyes en staat momenteel onder leiding van Stella de Sigoyes-Puel.
In totaal zijn er 35 ha ter beschikking met wijnstokken die gemiddeld zowat 30 jaar oud zijn. Toch blijft de globale productie eerder beperkt, 450hl rode wijnen en 14 hl witte wijnen. Voor de rode wijnstruiken heeft men 30% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 30% Cabernet franc, terwijl de resterende 10% wordt opgevuld door Malbec en Petit Verdot. Voor de witte wijnen heeft men 1/3 Sauvignon, 1/3 Semillon en 1/3 Muscadelle.
In de neus, erg elegante wijnen met een tikkeltje rode vruchten, maar ook een harmonieuze overgang naar bloemen, laurier en licht mineraliteit. In de mond zorgen deze wijnen voor fruitige noten van rijpe vruchten met sympathieke afdronk en fijne delicate tannines.
Hier werden de traditionele kartonverpakkingen van 3 en 5 liter vervangen door houten kistjes die na de wijndegustatie als vogelnestje kunnen dienst doen. Een modeloplossing inzake ecologisch wijnbeheer.
De enorme verscheidenheid van de Pessac-Léognanwijnen vergroot op sublieme wijze hun aantrekkingskracht. De meeste wijnhuizen zorgen voor extra activiteiten en houden begin december een uniek opendeur-weekend waarbij men naast het bezoek aan de installaties ook de meest uiteenlopende wijnen kan degusteren. De fijnproevers krijgen bovendien een uniek menu, boordevol regionale specialiteiten, aangeboden.