Patrick Monjanel runt het 8ha grote wijngoed Château Le Pape en werkt op een erg traditionele manier met rijping in betonnen vaten. De wijnstokken zijn hier 30 à 40 jaar oud en groeien in een rotsige bodem. De wijn komt tot stand door een mengeling van 80% Merlot en 20% Cabernet Sauvignon. De traditionele bereiding maakt het mogelijk om deze wijnen 25 à 30 jaar te bewaren zonder dat ze aan stevigheid of karakter moeten inboeten. Een must is het decanteren, best enkele uren, vooraleer ze te degusteren
In de neus verrassen de wijnen met rode vruchten, cacao toetsen en violettegeuren, in de mond bieden ze een mooie vol ronde textuur met delicate tannines die evenwel geen enkele agressiviteit met zich brengen.
In 1350 worden de eerste sporen van de molen van Bardins of Bardey teruggevonden, het wijngoed Château Bardins ontstond in dezelfde periode. Het is sinds 1903 in handen van de familie de Sigoyes en staat momenteel onder leiding van Stella de Sigoyes-Puel.
In totaal zijn er 35 ha ter beschikking met wijnstokken die gemiddeld zowat 30 jaar oud zijn. Toch blijft de globale productie eerder beperkt, 450hl rode wijnen en 14 hl witte wijnen. Voor de rode wijnstruiken heeft men 30% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 30% Cabernet franc, terwijl de resterende 10% wordt opgevuld door Malbec en Petit Verdot. Voor de witte wijnen heeft men 1/3 Sauvignon, 1/3 Semillon en 1/3 Muscadelle.
In de neus, erg elegante wijnen met een tikkeltje rode vruchten, maar ook een harmonieuze overgang naar bloemen, laurier en licht mineraliteit. In de mond zorgen deze wijnen voor fruitige noten van rijpe vruchten met sympathieke afdronk en fijne delicate tannines.
Hier werden de traditionele kartonverpakkingen van 3 en 5 liter vervangen door houten kistjes die na de wijndegustatie als vogelnestje kunnen dienst doen. Een modeloplossing inzake ecologisch wijnbeheer.
De enorme verscheidenheid van de Pessac-Léognanwijnen vergroot op sublieme wijze hun aantrekkingskracht. De meeste wijnhuizen zorgen voor extra activiteiten en houden begin december een uniek opendeur-weekend waarbij men naast het bezoek aan de installaties ook de meest uiteenlopende wijnen kan degusteren. De fijnproevers krijgen bovendien een uniek menu, boordevol regionale specialiteiten, aangeboden.
Aan de voordeur van de stad Bordeaux, ontplooit zich de wijngaard Château Pique Caillou, een domein van circa 20 ha. Opgericht in 1780 door architect Etienne Laclotte, viel het enkele decennia later in de smaak van de keizer. Napoleon noemde de Château Pique Caillou immers zijn uitgesproken lievelingswijn.
De keizerlijke belangstelling is voor de actuele exploitanten Isabelle en Paulin Calvet een leuke opsteker maar zij concentreren zich op wijnen met hedendaags karakter en dito stijl. Hun exploitatie bezit inzake rode wijn 45% Merlot, 45% Cabernet Sauvignon en 10% Cabernet Franc. De witte wijnen van het domein worden gemaakt uit 60% Sauvignon en 40% Semillon.
De rode wijnen vertonen fijne tannines, een sterk karakter, mooi evenwicht met harmonieuze afdronk terwijl ze in de neus gevoelens van rode vruchten, kruiden en vanille achterlaten. De degustatie van de Château Pique Caillou 1947 had een rond, mollig en uitgesproken karakter met eindeloze afdronk die de rode vruchten en vanille die eerder de neus beroerden, op het achterplan drongen.
Château Smith Haut Lafitte in 1990 aangekocht door de Franse skikampioenen Daniel en Florence Cathiard, groeide de laatste 20 jaar permanent. Daniel stond voordien aan het hoofd van een keten van supermarkten terwijl Florence haar eigen PR-bureau bezat.
De wijnstronken voor de rode wijn zijn gemiddeld 38 jaar oud en dus in optimale productie. Hun opbrengst van 33hl/ha komt uit 60% Cabernet Sauvignon, 34% Merlot 5% Cabernet Franc en 1% Petit Verdot. Na vinificatie is de minimale rijpingstijd ca. 18maand in eiken vaten. De rode wijn is erg klassiek en een topproduct van de Gravesstreek. Hij is elegant en karaktervol waarbij de licht gerookte toetsen voor een harmonieus samengaan van de diverse druivensoorten zorgt. De klassewijn behoort tot de Cru Classé de Graves.
De witte wijn heeft een opbrengst van 30 hl/ha afkomstig van 90% struiken Sauvignon blanc, 5% Sauvignon gris en 5% Semillon. Ondanks het overwicht van de Sauvignon blanc is deze in blinddegustaties moeilijk te herkennen door de ouderdom van de struiken. Het geheime wapen is de Sauvignon gris die de wijn toetsen van perzik, abrikoos en pompelmoes meegeeft terwijl hij toch een minerale frisheid behoudt.
De aanplantingen in Château Le Sartre neemt in totaal zowat 36 ha in beslag met gemiddeld 6500 pieds/ha. Het is wel een wijngoed dat uit uiteenlopende percelen bestaat met vooral 12ha Cabernet Sauvignon en 12.7 ha Merlot. Verder zijn er aanplantingen van Sauvignon blanc, Semillon blanc en Cabernet Franc. De mix van de druiven uit de diverse percelen zorgt dan ook voor een erg aparte maar lekkere wijn die alle typische kenmerken van de Pessac Léognanwijnen in zich draagt.
De witte wijn, 4 tot 24 uur gemacereerd moet minimaal 9 maand rijpen, nadien geurt hij naar witte bloemen en witte perzik terwijl de lange afdronk meer dan een toets van agrumes met zich draagt.
De rode wijn, die na maceratie in cuvaison terechtkomt gedurende 20 à 30 dagen, krijgt zijn narijping van minimaal 12 maand in nieuwe vaten en weerspiegelt inzake kleur een intense granache. In neus valt hij op door zijn rijpe zwarte vruchten, terwijl hij in de mond ondanks de rijpe vruchten toch soepel en elegant blijft, met een fijn aroma en zelfs een vleugje pivoine.
Het domein van het gerenommeerde Château Haut Brion omvat 42 ha wijnstokken, de rode wijnen bestaan uit 45% Cabernet Sauvignon, 37% Merlot en 17% Cabernet Franc, terwijl bij de witte wijnen er 63% Semillon en 37% wijnstokken Sauvignon blanc worden weergevonden. De wijnen staan bekend als krachtig, diepe nasmaak, speels fruit dat toch romig genuanceerd overkomt.
Château Haut Brion is ongetwijfeld één van de meest bekende wijnhuizen uit de regio dat op oude Romeinse sites werd gebouwd, terwijl de eerste geschreven bronnen uit 1423 dateren. Ook de Britse koning Karel II maakte reeds gewag van deze wijnen in zijn persoonlijke kelders.
Alhoewel elk van de domeinen een of andere anekdotes bezit, selecteerden we een 8-tal kastelen die toch iets merkwaardigs te vertellen hebben.
ChâteauLuchey-Halde is een historisch domein dat door de nieuwe urbanismewet die Frankrijk in 1919 invoerde plots tot militair oefenterrein werd omgevormd. De afnemende militaire druk zorgde ervoor dat het domein sinds de vroege 70-ze jaren er erg verloederd bijlag. Vrij recent werd er een nieuwe wijngaard aangeplant die profiteert van de rijkdommen van de grond. Dit domein van 23ha wordt opgesplitst in 19 ha rode wijn, 55% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot, 5% Petit Verdot en 5% Cabernet Franc; en 4 ha wit, 55% Sauvignon en 45% Semillon. De stokken, 6 knopen per voet, zijn goed voor een opbrengst van 30 à 40 hl/ha, een wijn die frisheid en kwaliteit uitstraalt door zijn rijping, circa 12 maand in eiken vaten en nadien op fles. Opmerkelijk is dat Amerikaanse eik hier absoluut wordt geweerd, de vaten bestaan deels uit eik uit het departement Allier en deels uit Oost Europese eik.
Château Leognan werd pas in 1997 opgestart en biedt dus uitsluitend jonge wijnen. Vroeger maakte deze wijngaarden deel uit van het huis Chevalier dat de 6ha in huur had. De geschiedenis van dit wijngebied gaat terug tot het begin van de 17de eeuw toen er de eerste wijnstokken werden aangeplant en was onderdeel van een domein van meer dan 550 ha. Erfeniskwesties verdeelden het domein de loop der jaren al bleef op het domein zelf een authentieke gewijde kapel overeind. Het huwelijk van juffrouw Miecaze, dochter van de eigenaars, bevestigde het feit dat men hier nog steeds officieel erkende erediensten kan organiseren.
Het wijngoed is druk met ruim 10.000 stokken per ha, 75% Cabernetdruiven en 25% Merlot, druk beplant en levert degelijke druiven op die in de eerste faze 3 à 5 weken in cuvaison blijven, de rijping zelf in eiken vaten neemt 12 à 14 maand in beslag.
en past de totale btw-verlaging vanaf 1 december 2009 toe op de kaart
Rudy Vanlancker, baas van Frituur Leon, reageert enthousiast op de « halve maatregel » van de regering om de btw in de horecasector terug te schroeven. Bijna 10 jaar heeft deze sector in moeilijkheden die volop getroffen werd door de crisis van de laatste 15 maanden, op deze maatregel aangedrongen.
Met zijn 85 personeelsleden allen voltijds tewerkgesteld in de Beenhouwerstraat, de enige plek waar Leon actief is investeerde Frituur Leon de laatste 30 jaar vooral in personeel. Leon heeft aangetoond dat het voor een restauranthouder mogelijk is om met de hulp van de vakbonden (Leon is het enige restaurant in België met een ondernemingsraad en een comité voor veiligheid en hygiëne) winst te maken en het personeel officieel voltijds te laten werken.
MAAR om dit te mogelijk te maken moet het restaurant een omzet hebben die gevoelig hoger is dan wat de meeste restaurants in het land realiseren. Met deze helpende hand aan de sector zal eindelijk bewezen worden dat de theorie van Rudy Vanlancker klopt als een bus.
Rudy Vanlancker rekent erop dat de maatregel een positieve wind door de horeca zal laten waaien, eerst met een btw-tarief van 12%, vervolgens hopelijk met 6% in 2011. « Minder taksen, minder fraude » is zijn devies. Het was absoluut noodzakelijk de vicieuze cirkel te doorbreken: een btw-heffing van 21% in een gemiddeld restaurant is moordend en dwingt de restauranthouder om alternatieve middelen te zoeken om het hoofd boven water te houden.
Wanneer het restaurantbezoek zal toenemen, zullen de stijgende winstmarges Leon in staat stellen in 2010 meer personeel aan te werven, maar ook om de nodige investeringen te doen om bijvoorbeeld een ISO 22000-cerificaat te halen. Indien de sector het spel meespeelt zullen sommige restauranthouders ongetwijfeld nieuwe banen scheppen, anderen zullen dan weer kunnen investeren in materiaal of in hun bedrijf, de prijzen kunnen laten dalen, of gewoon het hoofd boven water houden.
Rudy Vanlancker heeft besloten de prijzen te laten zakken. Het is voor hem immers niet meer dan normaal dat de grotere winstmarge die deze maatregel zal geven, volledig ten goede komt van de klanten, dit als dank voor hun jarenlange trouw. Om de transparantie compleet te maken zal Chez Leon niet alleen anticiperen op de btw-daling, maar de prijsvermindering als een korting op de rekening verrekenen (menus en prijzen blijven onveranderd).
Chez Leon - Beenhouwerstraat 18 1000 Brussel 02/511.14.15
De aangekondigde sluiting van de vestiging bij het Tentoonstellingspark in Brussel, die 20 jaar geleden door LEON aangekocht werd, werd helaas niet herroepen. De directie zag zich dus genoodzaakt een bladzijde om te slaan in het grote boek van Chez Léon.
Chez Léon Bruparck sluit zijn deuren na 20 jaar trouwe dienst, een periode waarin Raymond en Josiane Lemoine tienduizenden mensen ontvingen.
Geen paniek! Chez Léon Brussel ontvangt u met open armen!
Een mooie gelegenheid om eens een kijkje te gaan nemen in het Ilot Sacré!
Als hoeder van de goede Belgische keuken, beschikt het restaurant over een kaart met meer dan 125gerechten en een hele waaier aan heerlijke desserts. Chez Léon is zoveel meer dan alleenmaarmosselen! Het staat voor heel wat Belgische recepten die met kennis van zaken samengesteld werden. Kinderen tot 12 jaar eten gratis bij Chez Léon.
Chez Leon is een Belgische instituut dat kwaliteit en dienstverlening hoog in het vaandel draagt: met de glimlach en een goed humeur.
Le Creuset, expert in kookgerei, lanceert zijn nieuwe designlijn van pannen in geanodiseerd gesmeed aluminium, om u een echt duurzame oplossing te bieden, voor gemakkelijk dagelijks gebruik.
Het nieuwe materiaal biedt duurzaamheid, efficiëntie en veiligheid. Het vervormt niet en heeft een versterkte anti-kleeflaag waardoor het zelfs in geval van krassen, voedselveilig blijft. Anderzijds zorgt de gelijkmatige warmteverdeling voor een optimaal kookresultaat en is het geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie. De ergonomische handgreep van rvs, is geklonken met nog meer veiligheid.
De collectie bestaat uit koekenpannen en sauteerpannen van verschillende grootte, sommige zelfs met extra hulphandgreep en een wokpan van 30cm, naast zeer sterk glazen deksels van 26, 28 en 30 cm.
Het assortiment Les Forgées is ideaal voor dagelijks gebruik en biedt bovendien 10 jaar garantie.
Het Brusselse Hotel Métropole is een tempel van luxe en gastvrijheid, maar tevens een staaltje van hoogstaande architectuur, meer dan redenen om er een boek aan te wijden.
Sinds zijn oprichting in 1894 door de families Wielemans-Ceuppens, is de geschiedenis van dit Brussels monument nauw betrokken geweest bij de internationale geschiedenis. Grote namen uit de politiek, de wetenschappelijke en kunstwereld logeren er nog steeds en zijn fans van de charme, het decor en natuurlijk ook de kwaliteit van het onthaal.
Het boek Hotel Métropole van de hand van historica Virginie Jourdain, is rijkelijk geïllustreerd met oude documenten en beschrijft in detail de continuïteit in de veranderingen die maakt dat Hotel Métropole over de jaren zijn ware identiteit nooit verloren heeft.
Virginie beschrijft heel duidelijk de persoonlijkheid van het hotel die nauw verbonden is aan de stichters en hun opvolgers. Hotel Métropole is nog steeds een familiebedrijf dat met zijn tijd en de vereisten van de hedendaagse reiziger is meegegroeid zonder zijn eigenheid te verliezen. De eigenaars en de directie van Hotel Métropole hebben en hechten nog steeds veel aandacht aan het tijdloze karakter van hun juweel, te zien in de zorg die werd gegeven aan het interieur met zijn renaissance, art nouveau, art déco of 30 jaren invloeden, alsook de recente vernieuwingen.
Ze zorgen ervoor dat Hotel Métropole de uitgelezen partner is wat het onthaal en de organisatie van economische en culturele internationale evenementen betreft in de Hoofdstad van Europa. RVH
LHôtel Métropole van Virginie Jourdain verscheen bij Uitgeverij Editions Luc Pire en kost 30 Euro.
Business Destinations bekroont Hotel Metropole Brussels met « Best Large Business Hotel, Western Europe « award.
Het metropole hotel op het Brusselse Brouckereplein veroverde zopas een aparte award. Business Destinations wijst op het belang van het hotel, dat ondanks het feit dat het in 1895 werd opgetrokken, nog steeds de zakenlui met een uitstekende dienstverlening kan bekoren.
Het hotelmanagement is niet weinig fier met deze onderscheiding, temeer daar ook de hotelindustrie met een groeiende concurrentiestrijd te kampen heeft. Traditie en een gepersonaliseerde service blijven de hoofdaccenten van dit Brusselse bijna legendarische adres.
Het Hotel Metropole biedt 298 elegante gastenkamers, naast een 15-tal erg ruime suites en beschikt anderzijds over een 10-tal bijzondere meetingruimtes. Bovendien biedt het Metropole Executive Centre, 12 extra meeting rooms waardoor het hotel aan quasi alle vergaderbehoeften een passend antwoord kan bieden. RVH.
Een bezoekje aan de wijnregio van de Moezel, kan je op een perfecte manier afronden met een unieke cruise op de rivier aan boord van de Princesse Marie Astrid. Dit ruim 60-meter lange schip kan ruim 500 passagiers vervoeren, nagenoeg 280 op het achter- en bovendek, en zowat 220 passagiers binnenin.
De Luxemburgse toeristische diensten bieden hier de mogelijkheid om zowaar temidden het indrukwekkende decor van eindeloze wijngaarden een gastronomisch en oenologisch hoogtepunt te beleven. Cruisen in Luxemburg lijkt een droom maar is keiharde realiteit aan boord van dit luxeschip. Cruisen kan zelfs in beide richtingen en ook de kaart van het restaurant laat vele keuzemogelijkheden.
Naast de dagsuggesties zijn er menus aan 24, 32 en 45 Euro, bij elk van de bereidingen wordt bovendien ruime aandacht besteed aan de seizoenproducten, telkenmale met een vleugje Luxemburgse heimat.
Cruisen op de Moezel is trouwens de ultieme bekroning van een leuke trip en een onuitgegeven nabij-vakantie. RVH.
Toeristische dienst van het Groot Hertogdom Luxemburg
Een andere verrassende ontdekking in Ehnen, eveneens op de Moezelboorden is het hotel restaurant Bamberg dat zich opmaakt om zijn eeuwfeest te vieren. Het is een erg cosy onderkomen met een stijlvol en decoratief decor waarin chef Gerard Bamberg traditionele gerechten serveert. Gerard is reeds de vierde generatie die deze halteplaats uitbaat en is ervan overtuigd dat net door de oude recepten, het hotel nog vele decennia zal overleven.
Waar men meer dan eens naar de basisproducten moet zoeken, verrast Gerard zonder meer. De bisque dhomard bood uitzonderlijk veel kreeft, terwijl de pied de porc zowaar een uitbundige groentenkrans meekreeg. Opgediend op rustieke tafels verdoken onder gesteven tafelrokken, bekleed met extra parelwitte tafellakens, glom het zilver met meer dan een vleugje romantisme. Genieten is hier het ordewoord, dat toeristen en fijnproevers hier eindeloos toeven is best te begrijpen.
Samen met het wijnmuseum zorgt restaurant Bamburg voor een schitterend moment vol traditie en nostalgie, momentopname die aantoont dat het leven bijzonder aangenaam kan zijn. RVH.
Toeristische dienst van het Groot Hertogdom Luxemburg
Met een dergelijke rijkdom aan producten zou het onnatuurlijk blijken mocht de regio niet over een eigen wijnmuseum beschikken. In een prachtige, gerestaureerde oude hoeve, die in de 18de en 19de eeuw dienst deed als wijnkelder, werd in Ehnen het museum ondergebracht. De restauratie gebeurde op kosten van de Luxemburgse staat en het gebouw doet tevens dienst als cultureel centrum. Gelegen aan de voet van uitgestrekte wijngaarden, langsheen de Moezelboorden, is het een aangename pleisterplaats.
Het museum geeft een perfecte weerspiegeling van de noeste werkzaamheden die wijnboeren vroeger moesten verrichten. Aan de hand van een uitgebreide collectie werktuigen kan men trouwens kennismaken met de evolutie binnen dit beroep.
Een modelwijngaard waarbij alle wijnplantvariëteiten uit het Groot Hertogdom aan bod komen, zorgt onder het toeziend oog van een oude helikopter die in voorbije decennia de wijngaarden besproeide, voor een geladen oogst.
Een bezoek aan dit museum moet natuurlijk worden afgerond met een proeverij van regionale producten. Deze schitterende binnenkoer is een gedroomd decor en tevens een uitnodiging om de smalle steegjes van Ehnen te ontdekken. Eens te meer een uitnodigend en leerrijk wandeldomein. Van 1 april tot 31 oktober, dagelijks te bezoeken behalve op maandag. De andere maanden enkel op afspraak. RVH.
Toeristische dienst van het Groot Hertogdom Luxemburg
Wijnhuis dat ahw. symbool staat voor het charter van de individuele wijnboeren. Het is de bedoeling om via dit charter een natuurlijke, vaste kwaliteit te bereiken mede door de eerder beperkte omvang van de exploitatie, maar tevens door duidelijkeproductielimieten op te leggen. Ondertekenaars moeten zich beperken tot maximum 60 hectoliter per hectare met een natuurlijk alcoholpercentage van 12°. Aspecten die zeer duidelijk het kwalitatieve onderlijnen.
Diverse producenten ondertekenden reeds het charter, maar het is aldus de h Schumacher de bedoeling dat op relatief korte termijn het overgrote deel van de individuele wijnbouwers dit charter onderschrijft.
Jaarlijks wordt ook een traditioneel wijnmenu gepresenteerd waaraan meer dan 70 personen deelnemen. Oude gerechten gebaseerd om erg streekgebonden producten worden opgediend en verwijzen naar de tradities uit vervlogen tijden. Het menu zelf kost amper 14 euro, maar de deelnemers moeten hun drank extra betalen, een leuke bedoening aldus onze gesprekspartner maar tevens een ideale kans om de kwaliteit van de nieuwe wijnen uit te testen bij het grote publiek. RVH.
Toeristische dienst van het Groot Hertogdom Luxemburg
Een schitterend wijnfeest, reeds voor de 10de maal georganiseerd, dat elk derde weekeinde van september plaatsvindt. Het zenuwcentrum van de festiviteiten lag ditmaal in Wormeldange, topgemeente van de Rieslingproductie.
Onder het toeziend oog van de Luxemburgse Miss Wijn, wordt hier de regionale wijnkoningin verkozen, een wedstrijd waarbij de kandidates naast hun charme en uitstraling, ook getuigenis moeten brengen van hun kennis over de lokale wijnen en gerechten. Bovendien moeten ze in een der deelnemende gemeenten geboren zijn, zodat hun verbondenheid met de streek een pluspunt biedt.
In aanwezigheid van de h Fernand Boden, minister van wijnbouw en toerisme, werd een bezoek gebracht aan de Domeinen Pundel-Err, Pundel-Sibenaler, Alice Hartman, Mathes en Schumacher-Lethal.
De festiviteiten worden omkaderd door een uitgebreid toeristisch programma waarbij alle wijnboeren hun kelders openstellen voor proeverijen en degustaties en tevens diverse lokale gerechten een revival kennen. De Riesling Open is meteen het startschot voor de nieuwe wijnoogst en de gelengeheid om het zware labeur perfect voor te bereiden. RVH.
Toeristische dienst van het Groot Hertogdom Luxemburg
Wellicht een van de mooiste terrassen van de ganse Moezelvallei en gans het Groot Hertogdom Luxemburg. Zodra de zon door de wolken priemt genieten hier tientallen bezoekers van al het heerlijks dat hier wordt aangeboden. Men weet nauwelijks wat kiezen op de uitgebreide kaart van lekkernijen en gerechten. Een koffietje, eenstukej warme appeltaart met slagroom of een rijkelijke maaltijd behoren hier inderdaad tot de mogelijkheden. Men zou er zowaar bij vergeten dat men hier ook een schitterende wijnkelder weervindt.
De kelders van Saint Martin, werken perfect samen met de wijnbouwers Gales en Krier en zorgen voor uitmuntende en kwalitatief hoogstaande wijnen. Het baart dan ook nauwelijks verwondering dat hier in 1990 het belangrijke charter tot stand kwam waarbij de Luxemburgse wijnen als eerste buiten topwijnland Frankrijk, de benaming crémant aan hun productie mochten toevoegen. RVH.
Toeristische dienst van het Groot Hertogdom Luxemburg
Oenoloog van dienst op het domein van Stadtbredimus is Jean-Marie Vesque die de natuurlijke troeven van elke wijnplantvariëteit op de voorgrond zet zonder een beroep te doen op extra kunstmiddelen die zowel de herkomst, het wijngebied en de hoedanigheden van elk individueel wijnstokras kunnen verbergen.
De wijnen worden gekenmerkt door een levendige inzet en zijn aromatische kant met citroen- en exotische toetsen. Zijn keurige, langdurige en volle smaak, vaak in combinatie met de samengestelde aromas, die met de jaren in gunstige zin evolueert, maakt er een waardige vertegenwoordiger van, voor de gecontroleerde herkomstbenaming Moselle luxembourgeoise. De Cremants, zowel Brut als typisch voor hun oogstjaar, passen in datzelfde geslacht.
De specialiteiten van het huis zijn een klassieke Auxerrois, Auxerrois op droemen, klassieke Pinot Blanc verouderd in vaten, Luxemburgse rosé, Chardonnay, Pinot Gris, Riesling, Gewurztraminer en Crémants. In de wijnbar Tire Bouchon kunnen toeristen en ervaren wijnliefhebbers de diverse wijnen degusteren. RVH.
Toeristische dienst van het Groot Hertogdom Luxemburg
De familie Vesque zette haar eerste stappen in de Luxemburgse wijnbouw vanaf 1762, dit als haar uit Lorharingen afkomstige voorouders zich in de heerlijkheid van Stadtbredimus vestigden als pachters van het leengoed van Prum. Momenteel wordt een wijngaard van zowat 12 ha geëxploiteerd bestaande uit nobele wijnplanten die op 70% van het domein gekweekt worden.
De belangrijkste wijnranken behoren tot de auxerrois, Pinot blanc, Riesling, Pinot gris, Chardonnay, Pinot Noir en Gewürztraminer. De voornaamste benamingen van het domein zijn Stadtbredimus Goldberg, Stadtbredimus Primerberg, Stadtbredimus Dieffert en Stadtbredimus Fels.
Dit wijngebied is gelegen in de kantons Remich en Grevenmacher, aan de samenvloeiing van twee bodems die tijdens het trais gevormd werden: kalkhoudende mergelaarde en kalkleemhoudende steenachtige grond.
De bereiding van rustige wijnen geschiedt steeds met één enkele wijnplantvarieteit, anderzijds geschieden de rosé en rode bereidingen door vliesvorige weking met automatische remontage, afwerking- en malolactische gisting en gedeeltelijke veroudering in nieuwe vaten. RVH.
Toeristische dienst van het Groot Hertogdom Luxemburg
Een godvergeten maar lieflijk dorpje aan de Moezel op de grens met Frankrijk en Duitsland, verwierf in 1985 wereldbekendheid door het Verdrag van Schengen, dat binnen de Europese Unie, een vrij verkeer van personen en goederen tot stand bracht.
Momenteel hebben reeds 25 landen deze verdragen onderschreven, goed voor meer dan 400 miljoen Europeanen. Op 6 december 2008 zou ook Zwitserland, dat geen lid is van de Europese Gemeenschap, deze akkoorden ondertekenen. Anderzijds blijven binnen de Unie, zowel het Verenigd Koninkrijk als Ierland, de grote afwezigen.
Diplomatie en rustbrenger blijken onmiskenbare gaven van dit dorpje, in lang vervlogen decennia was het kleine rivierdorpje Schengen reeds in trek bij enkele beroemdheden. De franse schrijver Victor Hugo en ook Goethe zocht hier rust en verpozing en deden er inspiratie op voor hun meesterwerken. RVH.
Toeristische dienst van het Groot Hertogdom Luxemburg
Het rustige Mondorf-les-Bains herbergt niet alleen een imposant casino, maar staat tevens bekend als kuuroord. Het Mondorf Parc Hotel biedt een uiteenlopend aanbod aan mogelijkheden en kuren, maar vergeet evenmin de innerlijke mens.
De actieradius van het hotel kan aldus Mevr Marie Ann Francois worden opgesplitst in vijf verschillende blokken, nl wellness, gezondheid, thermale activiteiten, feesten en seminaries, en tenslotte de gastronomische activiteiten.
Culinair vergast chef François Bernard zijn invités en de fijnproevers met diverse menus met als hoofdvogel het gastronomisch menu. Ook de hotelgasten die diverse kuren volgen worden niet aan hun lot overgelaten, zij kunnen o.m kiezen uit een menu met laag caloriegehalte, terwijl er eveneens dagelijks een ander dieetmenu voorhanden is. RVH.
Toeristische dienst van het Groot Hertogdom Luxemburg
Dit cosy hotel in Remich, maakt de band met België compleet, de familie Oswald zorgt hier immers sinds 25 jaar voor de exploitatie van dit rustig en gezellig hotel dat uitkijkt over de eindeloze wijngaarden van de decoratieve Moezelvallei.
Het hotel biedt bovendien talloze mogelijkheden van eindeloos dagdromen van wijnen en culinaire uitstappen, tot mogelijkheden om zowel de natuur te ontdekken langsheen de prachtige wandelingen als om aan gezonde ontspanning te doen.
Bovendien serveert de chef tal van regionale bereidingen die je zonder meer verwennen terwijl hij evenzeer een aanlokkelijk kreeftmenu, 68, in petto heeft. Het traditionele lunchmenu, voorgerecht-hoofdgerecht- koffie kost 16, maar er zijn eveneens menus van 39 en 44 beschikbaar. RVH.
Toeristische dienst van het Groot Hertogdom Luxemburg