De aangekondigde sluiting van de vestiging bij het Tentoonstellingspark in Brussel, die 20 jaar geleden door LEON aangekocht werd, werd helaas niet herroepen. De directie zag zich dus genoodzaakt een bladzijde om te slaan in het grote boek van Chez Léon.
Chez Léon Bruparck sluit zijn deuren na 20 jaar trouwe dienst, een periode waarin Raymond en Josiane Lemoine tienduizenden mensen ontvingen.
Geen paniek! Chez Léon Brussel ontvangt u met open armen!
Een mooie gelegenheid om eens een kijkje te gaan nemen in het Ilot Sacré!
Als hoeder van de goede Belgische keuken, beschikt het restaurant over een kaart met meer dan 125gerechten en een hele waaier aan heerlijke desserts. Chez Léon is zoveel meer dan alleenmaarmosselen! Het staat voor heel wat Belgische recepten die met kennis van zaken samengesteld werden. Kinderen tot 12 jaar eten gratis bij Chez Léon.
Chez Leon is een Belgische instituut dat kwaliteit en dienstverlening hoog in het vaandel draagt: met de glimlach en een goed humeur.
Le Creuset, expert in kookgerei, lanceert zijn nieuwe designlijn van pannen in geanodiseerd gesmeed aluminium, om u een echt duurzame oplossing te bieden, voor gemakkelijk dagelijks gebruik.
Het nieuwe materiaal biedt duurzaamheid, efficiëntie en veiligheid. Het vervormt niet en heeft een versterkte anti-kleeflaag waardoor het zelfs in geval van krassen, voedselveilig blijft. Anderzijds zorgt de gelijkmatige warmteverdeling voor een optimaal kookresultaat en is het geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie. De ergonomische handgreep van rvs, is geklonken met nog meer veiligheid.
De collectie bestaat uit koekenpannen en sauteerpannen van verschillende grootte, sommige zelfs met extra hulphandgreep en een wokpan van 30cm, naast zeer sterk glazen deksels van 26, 28 en 30 cm.
Het assortiment Les Forgées is ideaal voor dagelijks gebruik en biedt bovendien 10 jaar garantie.
Het Brusselse Hotel Métropole is een tempel van luxe en gastvrijheid, maar tevens een staaltje van hoogstaande architectuur, meer dan redenen om er een boek aan te wijden.
Sinds zijn oprichting in 1894 door de families Wielemans-Ceuppens, is de geschiedenis van dit Brussels monument nauw betrokken geweest bij de internationale geschiedenis. Grote namen uit de politiek, de wetenschappelijke en kunstwereld logeren er nog steeds en zijn fans van de charme, het decor en natuurlijk ook de kwaliteit van het onthaal.
Het boek Hotel Métropole van de hand van historica Virginie Jourdain, is rijkelijk geïllustreerd met oude documenten en beschrijft in detail de continuïteit in de veranderingen die maakt dat Hotel Métropole over de jaren zijn ware identiteit nooit verloren heeft.
Virginie beschrijft heel duidelijk de persoonlijkheid van het hotel die nauw verbonden is aan de stichters en hun opvolgers. Hotel Métropole is nog steeds een familiebedrijf dat met zijn tijd en de vereisten van de hedendaagse reiziger is meegegroeid zonder zijn eigenheid te verliezen. De eigenaars en de directie van Hotel Métropole hebben en hechten nog steeds veel aandacht aan het tijdloze karakter van hun juweel, te zien in de zorg die werd gegeven aan het interieur met zijn renaissance, art nouveau, art déco of 30 jaren invloeden, alsook de recente vernieuwingen.
Ze zorgen ervoor dat Hotel Métropole de uitgelezen partner is wat het onthaal en de organisatie van economische en culturele internationale evenementen betreft in de Hoofdstad van Europa. RVH
LHôtel Métropole van Virginie Jourdain verscheen bij Uitgeverij Editions Luc Pire en kost 30 Euro.
Business Destinations bekroont Hotel Metropole Brussels met « Best Large Business Hotel, Western Europe « award.
Het metropole hotel op het Brusselse Brouckereplein veroverde zopas een aparte award. Business Destinations wijst op het belang van het hotel, dat ondanks het feit dat het in 1895 werd opgetrokken, nog steeds de zakenlui met een uitstekende dienstverlening kan bekoren.
Het hotelmanagement is niet weinig fier met deze onderscheiding, temeer daar ook de hotelindustrie met een groeiende concurrentiestrijd te kampen heeft. Traditie en een gepersonaliseerde service blijven de hoofdaccenten van dit Brusselse bijna legendarische adres.
Het Hotel Metropole biedt 298 elegante gastenkamers, naast een 15-tal erg ruime suites en beschikt anderzijds over een 10-tal bijzondere meetingruimtes. Bovendien biedt het Metropole Executive Centre, 12 extra meeting rooms waardoor het hotel aan quasi alle vergaderbehoeften een passend antwoord kan bieden. RVH.
Een bezoekje aan de wijnregio van de Moezel, kan je op een perfecte manier afronden met een unieke cruise op de rivier aan boord van de Princesse Marie Astrid. Dit ruim 60-meter lange schip kan ruim 500 passagiers vervoeren, nagenoeg 280 op het achter- en bovendek, en zowat 220 passagiers binnenin.
De Luxemburgse toeristische diensten bieden hier de mogelijkheid om zowaar temidden het indrukwekkende decor van eindeloze wijngaarden een gastronomisch en oenologisch hoogtepunt te beleven. Cruisen in Luxemburg lijkt een droom maar is keiharde realiteit aan boord van dit luxeschip. Cruisen kan zelfs in beide richtingen en ook de kaart van het restaurant laat vele keuzemogelijkheden.
Naast de dagsuggesties zijn er menus aan 24, 32 en 45 Euro, bij elk van de bereidingen wordt bovendien ruime aandacht besteed aan de seizoenproducten, telkenmale met een vleugje Luxemburgse heimat.
Cruisen op de Moezel is trouwens de ultieme bekroning van een leuke trip en een onuitgegeven nabij-vakantie. RVH.
Toeristische dienst van het Groot Hertogdom Luxemburg
Een andere verrassende ontdekking in Ehnen, eveneens op de Moezelboorden is het hotel restaurant Bamberg dat zich opmaakt om zijn eeuwfeest te vieren. Het is een erg cosy onderkomen met een stijlvol en decoratief decor waarin chef Gerard Bamberg traditionele gerechten serveert. Gerard is reeds de vierde generatie die deze halteplaats uitbaat en is ervan overtuigd dat net door de oude recepten, het hotel nog vele decennia zal overleven.
Waar men meer dan eens naar de basisproducten moet zoeken, verrast Gerard zonder meer. De bisque dhomard bood uitzonderlijk veel kreeft, terwijl de pied de porc zowaar een uitbundige groentenkrans meekreeg. Opgediend op rustieke tafels verdoken onder gesteven tafelrokken, bekleed met extra parelwitte tafellakens, glom het zilver met meer dan een vleugje romantisme. Genieten is hier het ordewoord, dat toeristen en fijnproevers hier eindeloos toeven is best te begrijpen.
Samen met het wijnmuseum zorgt restaurant Bamburg voor een schitterend moment vol traditie en nostalgie, momentopname die aantoont dat het leven bijzonder aangenaam kan zijn. RVH.
Toeristische dienst van het Groot Hertogdom Luxemburg
Met een dergelijke rijkdom aan producten zou het onnatuurlijk blijken mocht de regio niet over een eigen wijnmuseum beschikken. In een prachtige, gerestaureerde oude hoeve, die in de 18de en 19de eeuw dienst deed als wijnkelder, werd in Ehnen het museum ondergebracht. De restauratie gebeurde op kosten van de Luxemburgse staat en het gebouw doet tevens dienst als cultureel centrum. Gelegen aan de voet van uitgestrekte wijngaarden, langsheen de Moezelboorden, is het een aangename pleisterplaats.
Het museum geeft een perfecte weerspiegeling van de noeste werkzaamheden die wijnboeren vroeger moesten verrichten. Aan de hand van een uitgebreide collectie werktuigen kan men trouwens kennismaken met de evolutie binnen dit beroep.
Een modelwijngaard waarbij alle wijnplantvariëteiten uit het Groot Hertogdom aan bod komen, zorgt onder het toeziend oog van een oude helikopter die in voorbije decennia de wijngaarden besproeide, voor een geladen oogst.
Een bezoek aan dit museum moet natuurlijk worden afgerond met een proeverij van regionale producten. Deze schitterende binnenkoer is een gedroomd decor en tevens een uitnodiging om de smalle steegjes van Ehnen te ontdekken. Eens te meer een uitnodigend en leerrijk wandeldomein. Van 1 april tot 31 oktober, dagelijks te bezoeken behalve op maandag. De andere maanden enkel op afspraak. RVH.
Toeristische dienst van het Groot Hertogdom Luxemburg
Wijnhuis dat ahw. symbool staat voor het charter van de individuele wijnboeren. Het is de bedoeling om via dit charter een natuurlijke, vaste kwaliteit te bereiken mede door de eerder beperkte omvang van de exploitatie, maar tevens door duidelijkeproductielimieten op te leggen. Ondertekenaars moeten zich beperken tot maximum 60 hectoliter per hectare met een natuurlijk alcoholpercentage van 12°. Aspecten die zeer duidelijk het kwalitatieve onderlijnen.
Diverse producenten ondertekenden reeds het charter, maar het is aldus de h Schumacher de bedoeling dat op relatief korte termijn het overgrote deel van de individuele wijnbouwers dit charter onderschrijft.
Jaarlijks wordt ook een traditioneel wijnmenu gepresenteerd waaraan meer dan 70 personen deelnemen. Oude gerechten gebaseerd om erg streekgebonden producten worden opgediend en verwijzen naar de tradities uit vervlogen tijden. Het menu zelf kost amper 14 euro, maar de deelnemers moeten hun drank extra betalen, een leuke bedoening aldus onze gesprekspartner maar tevens een ideale kans om de kwaliteit van de nieuwe wijnen uit te testen bij het grote publiek. RVH.
Toeristische dienst van het Groot Hertogdom Luxemburg
Een schitterend wijnfeest, reeds voor de 10de maal georganiseerd, dat elk derde weekeinde van september plaatsvindt. Het zenuwcentrum van de festiviteiten lag ditmaal in Wormeldange, topgemeente van de Rieslingproductie.
Onder het toeziend oog van de Luxemburgse Miss Wijn, wordt hier de regionale wijnkoningin verkozen, een wedstrijd waarbij de kandidates naast hun charme en uitstraling, ook getuigenis moeten brengen van hun kennis over de lokale wijnen en gerechten. Bovendien moeten ze in een der deelnemende gemeenten geboren zijn, zodat hun verbondenheid met de streek een pluspunt biedt.
In aanwezigheid van de h Fernand Boden, minister van wijnbouw en toerisme, werd een bezoek gebracht aan de Domeinen Pundel-Err, Pundel-Sibenaler, Alice Hartman, Mathes en Schumacher-Lethal.
De festiviteiten worden omkaderd door een uitgebreid toeristisch programma waarbij alle wijnboeren hun kelders openstellen voor proeverijen en degustaties en tevens diverse lokale gerechten een revival kennen. De Riesling Open is meteen het startschot voor de nieuwe wijnoogst en de gelengeheid om het zware labeur perfect voor te bereiden. RVH.
Toeristische dienst van het Groot Hertogdom Luxemburg
Wellicht een van de mooiste terrassen van de ganse Moezelvallei en gans het Groot Hertogdom Luxemburg. Zodra de zon door de wolken priemt genieten hier tientallen bezoekers van al het heerlijks dat hier wordt aangeboden. Men weet nauwelijks wat kiezen op de uitgebreide kaart van lekkernijen en gerechten. Een koffietje, eenstukej warme appeltaart met slagroom of een rijkelijke maaltijd behoren hier inderdaad tot de mogelijkheden. Men zou er zowaar bij vergeten dat men hier ook een schitterende wijnkelder weervindt.
De kelders van Saint Martin, werken perfect samen met de wijnbouwers Gales en Krier en zorgen voor uitmuntende en kwalitatief hoogstaande wijnen. Het baart dan ook nauwelijks verwondering dat hier in 1990 het belangrijke charter tot stand kwam waarbij de Luxemburgse wijnen als eerste buiten topwijnland Frankrijk, de benaming crémant aan hun productie mochten toevoegen. RVH.
Toeristische dienst van het Groot Hertogdom Luxemburg
Oenoloog van dienst op het domein van Stadtbredimus is Jean-Marie Vesque die de natuurlijke troeven van elke wijnplantvariëteit op de voorgrond zet zonder een beroep te doen op extra kunstmiddelen die zowel de herkomst, het wijngebied en de hoedanigheden van elk individueel wijnstokras kunnen verbergen.
De wijnen worden gekenmerkt door een levendige inzet en zijn aromatische kant met citroen- en exotische toetsen. Zijn keurige, langdurige en volle smaak, vaak in combinatie met de samengestelde aromas, die met de jaren in gunstige zin evolueert, maakt er een waardige vertegenwoordiger van, voor de gecontroleerde herkomstbenaming Moselle luxembourgeoise. De Cremants, zowel Brut als typisch voor hun oogstjaar, passen in datzelfde geslacht.
De specialiteiten van het huis zijn een klassieke Auxerrois, Auxerrois op droemen, klassieke Pinot Blanc verouderd in vaten, Luxemburgse rosé, Chardonnay, Pinot Gris, Riesling, Gewurztraminer en Crémants. In de wijnbar Tire Bouchon kunnen toeristen en ervaren wijnliefhebbers de diverse wijnen degusteren. RVH.
Toeristische dienst van het Groot Hertogdom Luxemburg
De familie Vesque zette haar eerste stappen in de Luxemburgse wijnbouw vanaf 1762, dit als haar uit Lorharingen afkomstige voorouders zich in de heerlijkheid van Stadtbredimus vestigden als pachters van het leengoed van Prum. Momenteel wordt een wijngaard van zowat 12 ha geëxploiteerd bestaande uit nobele wijnplanten die op 70% van het domein gekweekt worden.
De belangrijkste wijnranken behoren tot de auxerrois, Pinot blanc, Riesling, Pinot gris, Chardonnay, Pinot Noir en Gewürztraminer. De voornaamste benamingen van het domein zijn Stadtbredimus Goldberg, Stadtbredimus Primerberg, Stadtbredimus Dieffert en Stadtbredimus Fels.
Dit wijngebied is gelegen in de kantons Remich en Grevenmacher, aan de samenvloeiing van twee bodems die tijdens het trais gevormd werden: kalkhoudende mergelaarde en kalkleemhoudende steenachtige grond.
De bereiding van rustige wijnen geschiedt steeds met één enkele wijnplantvarieteit, anderzijds geschieden de rosé en rode bereidingen door vliesvorige weking met automatische remontage, afwerking- en malolactische gisting en gedeeltelijke veroudering in nieuwe vaten. RVH.
Toeristische dienst van het Groot Hertogdom Luxemburg
Een godvergeten maar lieflijk dorpje aan de Moezel op de grens met Frankrijk en Duitsland, verwierf in 1985 wereldbekendheid door het Verdrag van Schengen, dat binnen de Europese Unie, een vrij verkeer van personen en goederen tot stand bracht.
Momenteel hebben reeds 25 landen deze verdragen onderschreven, goed voor meer dan 400 miljoen Europeanen. Op 6 december 2008 zou ook Zwitserland, dat geen lid is van de Europese Gemeenschap, deze akkoorden ondertekenen. Anderzijds blijven binnen de Unie, zowel het Verenigd Koninkrijk als Ierland, de grote afwezigen.
Diplomatie en rustbrenger blijken onmiskenbare gaven van dit dorpje, in lang vervlogen decennia was het kleine rivierdorpje Schengen reeds in trek bij enkele beroemdheden. De franse schrijver Victor Hugo en ook Goethe zocht hier rust en verpozing en deden er inspiratie op voor hun meesterwerken. RVH.
Toeristische dienst van het Groot Hertogdom Luxemburg
Het rustige Mondorf-les-Bains herbergt niet alleen een imposant casino, maar staat tevens bekend als kuuroord. Het Mondorf Parc Hotel biedt een uiteenlopend aanbod aan mogelijkheden en kuren, maar vergeet evenmin de innerlijke mens.
De actieradius van het hotel kan aldus Mevr Marie Ann Francois worden opgesplitst in vijf verschillende blokken, nl wellness, gezondheid, thermale activiteiten, feesten en seminaries, en tenslotte de gastronomische activiteiten.
Culinair vergast chef François Bernard zijn invités en de fijnproevers met diverse menus met als hoofdvogel het gastronomisch menu. Ook de hotelgasten die diverse kuren volgen worden niet aan hun lot overgelaten, zij kunnen o.m kiezen uit een menu met laag caloriegehalte, terwijl er eveneens dagelijks een ander dieetmenu voorhanden is. RVH.
Toeristische dienst van het Groot Hertogdom Luxemburg
Dit cosy hotel in Remich, maakt de band met België compleet, de familie Oswald zorgt hier immers sinds 25 jaar voor de exploitatie van dit rustig en gezellig hotel dat uitkijkt over de eindeloze wijngaarden van de decoratieve Moezelvallei.
Het hotel biedt bovendien talloze mogelijkheden van eindeloos dagdromen van wijnen en culinaire uitstappen, tot mogelijkheden om zowel de natuur te ontdekken langsheen de prachtige wandelingen als om aan gezonde ontspanning te doen.
Bovendien serveert de chef tal van regionale bereidingen die je zonder meer verwennen terwijl hij evenzeer een aanlokkelijk kreeftmenu, 68, in petto heeft. Het traditionele lunchmenu, voorgerecht-hoofdgerecht- koffie kost 16, maar er zijn eveneens menus van 39 en 44 beschikbaar. RVH.
Toeristische dienst van het Groot Hertogdom Luxemburg
Op een boogscheut van het Institut Viti-Vinicole, ligt het wijnhuis Bastian, een moderne exploitatie die meer dan aandacht heeft voor biologische teelten. Het wijnhuis produceert zowel Auxerrois, Pinot Blanc, Pinot Gris als Riesling en is dagelijks te bezoeken.
Wijnbouwer Bastian heeft zijn exploitatie uitgebouwd rondom een absoluut respect voor de natuur maar behoudt voldoende passie en ervaring om tot schitterende resultaten te komen. De manuele pluk zorgt anderzijds voor een feilloze maturisatie terwijl anderzijds oude regionale tradities bij de vinificaties worden nageleefd.
Mathis Bastian is eveneens stichtend lid van Domaine & Tradition een vereniging die zowel de kwaliteit als het imago van de Luxemburgse wijnen wil promoten en ondersteunen. RVH.
Toeristische dienst van het Groot Hertogdom Luxemburg
Het Institut Viti-Vinicole in Remich is het kloppende hart van de Luxemburgse wijnbouw. Hier wordt niet alleen controle en nazicht van de productie verricht, maar ook de naleving van de productievoorschriften en de kwaliteitscontroles worden hier verricht.
Opgesplitst in diverse afdelingen, worden hier alle wijnen getest vooraleer ze het noodzakelijke Luxemburgse label meekrijgen.
Reeds van aan de voet van het centrum strekken zich de talloze wijngaarden van de Moezel uit, die net als de wijnkelders, zonder uitzondering, een lange schakel vormen en moeiteloos hun deuren openen om de bezoekers de kans te geven de wijnen te degusteren en vanzelfsprekend ook aan te kopen.
Meer dan ooit getuigen de Luxemburgse wijnen van hun passie en herkomst, de betiteling Moselle luxembourgeoise appellation controlée is voor de consument meteen een onbetwistbaar kwaliteitslabel. RVH.
Toeristische dienst van het Groot Hertogdom Luxemburg
Het Ilot Sacré van Luxemburgstad herbergt meerdere indrukwekkende culinaire halteplaatsen, terwijl men even verderop, vanop de prachtige promenade, de abdij van Neumunster in het vizier krijgt.
Net voor de afdaling naar de abdij, is er in hartje Luxemburgstad, een merkwaardige wijngaard die de bezoekers laat kennismaken met alle druivensoorten die in het Groot Hertogdom worden weergevonden. Enerzijds een hint om ook de wijnregio of de Moezelstreek te bezoeken en anderzijds een weerspiegeling van de enorme rijkdom die het land te bieden heeft.
De abdij is een merkwaardig gebouw, nadat ze door de monniken werd verlaten, werd ze tot kazerne omgebouwd en huisden hier o.m. Vaubans troepen. Nog later gedegradeerd tot gevangenis, is ze momenteel een schitterend cultureel centrum. De abdij is dan ook in onze moderne tijden een trefpunt van uiteenlopende culturele en kunstzinnige binnen- en buitenlandse manifestaties. RVH.
Toeristische dienst van het Groot Hertogdom Luxemburg
Het historisch hartje van Luxemburg wordt door een aantal renovaties en nieuwe bouwprojecten grondig overhoop gehaald. Zo moeten vlakbij het Centraal Station van Luxemburg, enkele gebouwen plaatsruimen voor nieuwe kantoorcomplexen
Gelukkig blijven diverse historische waardevolle monumenten overeind. Naast de kathedraal, oorspronkelijk een Jezuïetenklooster dat uitgroeide tot het symbool van de Luxemburgse vrijheid, behoudt ook het Koninklijk Paleis met diverse stijlvolle vleugels, zijn origine.
Anderzijds vinden we op diverse locaties in de hoofdstad sporen terug van oude vestigingen, imposante bruggen, getuigenissen van Vaubans doortochten en intieme steegjes, die in hun totaliteit zorgen voor een bijzonder aangename sfeer. Een stad waar men kan genieten en shoppen, maar evenzeer musea kan bezoeken. Een ander niet te verwaarlozen aspect is het feit dat Luxemburg zonder meer het culinaire en gastronomische in de kijker stelt, met de eigen wijnen van de Moezel als zeer belangrijke partner. RVH.
Toeristische dienst van het Groot Hertogdom Luxemburg
AlberTine is het fornuis bij uitstek voor jonge epicuristen, die zichzelf graag plezieren en in alle vrijheid hun talent willen tonen, zonder verplichtingen of dictaten.
Met een kooktafel met 5 gasbranders of 5 prachtige inductiezones en vooral een spectaculaire oven van 110 liter kan dit fornuisalle culinaire uitdagingen aan. De oven van de AlberTine, dat is als het ware de introductie van de Cinemascope in de keuken. Hij biedt niet alleen de mogelijkheid om zeer grote stukken te bakken, maar vooral ook om er twee schotels tegelijkertijd in te bereiden. Een groot voordeel dat de liefhebbers zeker niet zal ontgaan.
De stijl van de AlberTine is functioneel, maar niet afgelijnd sober. Dit is een jeugdig fornuis dat in elke keuken perfect tot zijn recht komt en meteen duidelijk maakt hier wordt gekookt.
De mooie indeling van de bedieningsknoppen wordt geaccentueerd door de zeer aparte omlijsting van de ovendeur, met een grote knop en een embleem die de typische stijl van La Cornue uitstralen. RVH.