Al enkele jaren bekoort Ventre Saint Gris de lekkerbekken met zijn overheerlijke en tegelijk oogstrelende Franse keuken, evenals met zijn wijnkaart, waarop een aantal vondsten van kleine gepassioneerde wijnbouwers. Gedreven door de zin voor uitmuntendheid, nodigt het restaurant voortaan elke donderdagavond zijn klanten uit voor een nieuwe culinaire ontdekkingstocht. Deze donderdagavonden in Ventre Saint Gris draaien rond themamenus met 3 of 4 gangen tegen een uiterst aanlokkelijke prijs : 35 euro, wijnen inbegrepen ! Een unieke gelegenheid om de geneugten te ontdekken van de Catalaanse keuken, de "salades folles", de Kretenzische keuken, de kanalen van Damme, de nieuwste trends uit de Elzas en tal van andere regios waarbij steevast de platgetreden paadjes worden verlaten.
De naam van de zaak werd oorspronkelijk ontleend aan een paard ! Destijds wist de toenmalige eigenaar niet eens dat die woorden ook de geliefde vloekuitspraak waren van de beroemde Hendrik IV, de koning die zijn volk de "poule-au-pot" leerde eten, de lekkerbek bij uitstek die de geschiedenis inging als de man van de overdadige braspartijen waaraan zijn hof zich vaak drie tot vier dagen ononderbroken te goed deed.
Die achtergrond verklaart meteen ook de koers die werd gezet toen de zaak werd overgenomen door de huidige eigenaars, drie dertigers die elkaar wonderwel aanvullen.
Fabian Henrion domineert met zijn 1,90m op een joviale manier de zaal, waar hij zijn feilloze kennis van de Franse wijnen maar al te graag ten dienste stelt van de klanten.Fabian Henrion steekt het niet onder stoelen of banken: hij heeft een bijzondere voorliefde voor de Loirevallei, de Languedoc en de Roussillon. Hij deed ervaring op in de grote eethuizen van de Europese hoofdsteden, van Claridges in Londen tot het Hilton in Brussel.
Vincent Vandeuren ontfermt zich over de financiële aspecten en de public relations. Hij is de initiatiefnemer van de wonderlijke donderdagen van Ventre Saint Gris.
Mike Bravin zwaait de plak in de keuken, hij maakte de glorietijd van het Ceria/Coovi mee, liep o.m. stages bij Comme chez Soi en la Villa Lorraine. Hij begon zijn beroepscarrière in la Maison du Buf, deed ervaring op in de Verenigde Staten, m.n. in de chique restaurants van Beverly Hills. Na zijn terugkeer in België ging hij aan de slag in Prince de Liège ; nadien werkte hij mee aan de opening van restaurant Kolya, hotel Manos Ier, alvorens hij in zee ging met Vincent en Fabian.
De twee naast elkaar liggende zalen zijn fris, goed verlicht, voorzien van airconditioning en ademen een koloniaal sfeertje uit, dat wordt geaccentueerd door de vensterluiken en de Amerikaanse stores. De roomkleurige muren met witte lambrisering zijn versierd met een verzameling oud papier en ingelijste oude hotelrekeningen, prestigieuze menu's en vroegere kaarten van vermaarde etablissementen. Zo prijkt de kaart van het restaurant "Cul Blanc" naast menu's van de vorige eeuw uit het zuiden en het noorden van het land, waaruit je bijvoorbeeld kan opmaken dat een eetfestijn destijds werd afgesloten met schaaldieren in Wallonië, en met terrines en foie gras in Vlaanderen.
De bezieling van de kaart:
Tijdens de zomerperiode zijn olijfolie, balsamicoazijn, "barigoule", verfrissende groenten en heerlijke asperges volop aan de orde. In de winter gaat de voorkeur eerder uit naar hartige gerechten. De eigenlijke kaart biedt een ruime keuze aan lekkernijen met een tiental voorgerechten en evenveel hoofdgerechten. De hoofdgerechten kiezen resoluut voor smaak en structuur. Doordachte combinaties waarbij de seizoensproducten nog steeds een belangrijke rol krijgen toebedeeld.
Naast die ruime aandacht voor groenten worden ook de sauzen zeer doordacht uitgekozen, van de béarnaise en de lamsjus tot de sjalottenroomsaus met porto voor het parelhoen of nog de tzatziki met verse munt voor de tempura van grote garnalen met een slaatje van geroosterde courgettes en aubergines.
Er worden ook maandelijks en wekelijks verschillende menu's aangeboden : van maandag tot vrijdag betaal je voor de lunch (voorgerecht en hoofdgerecht) 12,50 euro ; het halfmaandelijks menu van 25 euro biedt de keuze uit twee voorgerechten, twee hoofdschotels en twee nagerechten. Ten slotte is er ook nog een menu van de maand, dat voor 32,50 euro een voorgerecht naar keuze, hoofdgerecht en nagerecht biedt of voor 39,50 euro twee voorgerechten, hoofdgerecht en nagerecht. Of u nu à la carte eet of voor een menu kiest, de producten worden steeds met de grootste zorg uitgekozen. Daarvoor werkt het huis uitsluitend met leveranciers van topkwaliteit.
Uit het herfstmenu dat loop tot midden januari kozen we als voorgerecht een cappucino van wilde bospaddestoelen zacht gebakken St Jacobsvruchten met notensluier en een klassiek aards product, zijnde eendenleverpastei, gebakken met appeltjes en in de vorm van een croque-monsieur gecombineerd met peperkoek. De Chardonnay Vieilles vignes les murelles 2002 Domaine Roux was een perfecte metgezel. Voor het hoofdgerecht viel de keuze enerzijds op een suprême van Landeskippetjes met gratin van aardappelen en Comtékaas met morilles, witloof en saus van gele wijn. Anderzijds kozen we voor nootjes van Arlequinhert met herfstgarnituur zijnde appel, aalbessen, witloof en winterse kroketten met notensnippers. De Givry 1er cru 2002 Domaine Ragot La grande berge uit de Bourgognestreek prutelde aanvankelijk tegen, maar eens hij voldoende lucht meekreeg ontplooide de wijn zich tot een aangename partner met diepe smaak en fijne nadronk. Inzake desserts was er de bijna traditionele moelleux au chocolat blijft voor elke chef een aartsmoeilijke opdracht - en de Brie kaasbeignets met notensla en schijfjes golden. Enig nagerecht vol overgave en diepe, nazinderende smaakaromas.
Tot slot geven we nog even mee dat elke fles die u in het restaurant bestelt, zorgvuldig ingepakt wordt zodat u ze thuis rustig kan leegdrinken. U krijgt ze mee in een discrete, praktische kartonnen verpakking op maat, voorzien van een handvat en versierd met het logo van Ventre Saint Gris.
Themas van de wonderlijke donderdagen van Ventre Saint Gris zijn de komende weken: 19 oktober: opening jachtseizoen, 26 oktober: pompoen en reuzekalabas, 2 november: de nieuwigheden uit de Elzas, 9 november: bos- en veldpaddestoelen, 16 november: pluimen en veren, 23 november: koken met bier, 30 november les millefeuilles, 7 december: gestoei met slachtafval, 14 december: Scandinavisch menu en Kerstmis op 21 december. Ongetwijfeld talloze topgerechten met verrassend tintje om heerlijk te degusteren. RVH.
Gedurende bijna een kwarteeuw, heeft Marianne deel uitgemaakt van het lekkerbekkige landschap van Ukkel hetgeen haar een Bib heeft opgebracht bij Michelin. Het huis heeft zich een reputatie van overtreffelijkheid gesmeed waaraan Stéphane Champion, chefkok gedurende de twee laatste jaar, heeft meegewerkt. Sinds december 2005, heeft hij het restaurant overgenomen samen met Céline Moermans, goed gekend door de vaste bezoekers van les 2 Frères waar zij gedurende drie jaar de zaal heeft geleid. Het is zeggen dat de opvolging zich onder de beste voortekenen aankondigt, aangezien het jonge paar de kaart van de voortzetting speelt, met de fabuleuze verhouding prijs-genot die altijd de vaste bezoekers en kenners bekoort. .
Stéphane Champion, 35 jaar, is van Normandische afkomst maar heeft altijd in België gewoond. Hij heeft zijn studies in het Ceria-Instituut en aan de hotelschool van Ukkel gedaan. Hij heeft achter verscheidene fornuizen van Ukkelse huizen gestaan om nu deze in handen te nemen waarvan hij de eigenaar is. Erfgenaam van een huis met faam dat steeds de kwaliteit tegen slimme prijzen heeft gesponnen, wil hij alles voortzetten in dezelfde weg, terwijl hij het toegankelijker wil maken voor een jonger cliënteel die de echte waarden waarderen. Zijn partner Céline, 25 jaar, zet heel haar charisma ten dienste van de klanten die de kleine attenties appreciëren waarvan zij blijk geeft.
De kleine zaal voor 35 personen heeft een tiental jaren geleden haar laatste verandering gekend. Fris en fleurig met zijde met Provençaalse motieven op de muren, geeft het restaurant een vrolijke toon. Men komt niet aan een omgeving die deel uitmaakt van de faam van een huis, temeer de klanten er hun gewoontes hebben. Het interieur is in de Provençaalse stijl met de bar, de zolderbalken et de rustieke stoelen, terwijl de tafels zorgvuldig voorzien zijn van witte tafellakens met daarop tafellakens van licht oranje, kleur die men terugvindt in de stoffen servetten.
Zoals in het recente verleden, wil de keuken de gemoedsstemming van de seizoenen en de markt volgen waarbij zij het beste van de Franse keuken vereist en dit met enkele vrijwillige zuiderse tinten. De menukaart, met een maandelijkse toerbeurt, vertoont doorheen een tiental voorgerechten en hoofdgerechten naar keuze een voordelige formule : eenviergangenmenu aan 32 euro met daar inbegrepen een welverzorgde mise-en-bouche, een voorgerecht, sorbet, hoofdgerecht en nagerecht. Er is ook de viergangenlunch die zowel voorgesteld wordt in de week als op zaterdagmiddag.
De lente is het favoriet seizoen van de chef die de zomerse uitweidingen vermenigvuldigd : grote St-Jacobsnoten en gebraden scampi met boter en geblust met balsamicoazijn, ganzenlever in terrine, carpaccio van tonijn op smaak gebracht met truffelolie, tartaar van zalm en grijze garnalen met een avocadomousse.
Wat de hoofdgerechten betreft, doet dezelfde winnende strategie de nauwgezette toer van de traditie : gebraden liesstuk van hoentje met asperges en spaanders van ganzenlever, verse tagliatelle met parmaham en gegrilde courgettes, ribstuk van lam met groene punten, gegrilde kalfsmedaillons gegratineerd met mozzarella Vis, waarvoor de chef een passie heeft zoals een jeune premier, maakt eveneens deel uit van de feestelijkheden, de gegrilde zeebaars met lentesla, kleine tong gevuld met scampi en basilicumsaus, gegrilde zalm op een bedje van krokante groenten en een schijfje van linguini.
Kwaliteit, versheid, prijs en smaken zijn, zoals in het verleden, de troeven van een keuken die haar klassieken onderhoudt en die de olijfolie verkiest, alsook de in huisgemaakte fumets en fonds die de basissen zijn van alle sauzen.
Jachtspecialiteiten
De grote specialiteit van het huis blijft de jacht met een goudbruine kaart op de loer voor het beste wild. De kalender wordt stipt nageleefd en er ontbreekt geen enkele opportuniteit op het appel : reebok met bospaddestoelen, hazenrug met jagers-, harlekijn- of pepersaus, fazant op Brabantse wijze, jong everzwijn met pepersaus, hindemedaillons met cantharels of opgevuld met ganzenlever. Daar ook doen de huisfonds wonderen en men dient te noteren dat in de formule aan 32 euro, alles inclusief, zowel het verse wild als enkele suggesties voor de fijnproevers, zoals de krokante asperges met papaverzaad, kookvocht met honing en tuinkruiden, geen enkel supplement vorderen. Men zal tenslotte opmerken dat de nagerechten deel uitmaken van dezelfde gedachtegang door zich tevens op een hoog niveau te plaatsen : chocolademousse, profiteroles met vanille-ijs en chocolade, crème brûlée en andere heerlijke lekkernijen waarvan de assiette gourmande een synthese voorstelt van een mini crème brûlée, een mini tiramisu, profiteroles, witte en zwarte chocolademousse, fruitsla of ijs.
Tijdens onze test kregen we als proevertjes een 3-deling bord met huisgemarineerde zalm, tomatenroomsoep met preisnippers en een glaasje Noordzeegarnalen. Als voorgerecht opteerden we voor heerlijk gegrilde St. Jacobsvruchten gegarneerd met een fijn speklaagje en een carpaccio van eend met aromarijke trufelolie en enkele snippers ganzenlever. De citroensorbet was een mooie prelude op wat komen moest.
Al hoofdgerecht was er een heerlijke kabeljauwmoot met gambadecoratie en roomsausje en een boterzachte contrefilet met groene pepersaus en handgesneden Amerikaanse frieten. De suggestieve wijnen, een Chablis vieilles vignes Château Maligny 2002 voor de visgerechten en een Bourgeuil 2002 Cuvée les Bizard Domaine des Forges voor de vleesgerechten waren een prima aanvulling op de zeer fijne bereidingen.
Achter de eerder beperkte dessertkaart gaan evenwel prachtige afsluiters schuil, de moelleux au chocolat bewees dat Stéphane heel wat culinaire talenten in zich draagt, terwijl zijn assiette gourmande iedereen bekoort. Een mousse van zwarte en eentje van witte chocolade, een tiramisu van het huis, notenijs met basilicumtouch en een heerlijke crème brulée zijn niet te versmaden.
Het kelderboek verrijkt zich elke maand en ontdekkingen worden gedaan naargelang de wijnproeverijen. De privileges voor het ogenlik zijn de Chileense, Australische en Afrikaanse, maar de keuzesuggesties blijven vast aan Frankrijk. Halve flessen en flessen van 50 cl versterken tevens de keuze van de etiketten.
Restaurant Willy en Marianne, al zou een naamwijziging in restaurant Stéphane en Céline, zeker niet misstaan, biedt een perfecte combinatie van zeer lekkere gerechten aan best betaalbare prijzen. Anderzijds vormt de charmante en attentievolle bediening, een volwaardig toetje. Absoluut aanbevolen. RVH.
Restaurant Willy en Marianne - Alsembergsesteenweg 705 - 1180 Ukkel.02/343.60.09
Op slechts enkele kilometers van Brussel, bevindt zich een charmant eethuis met tuinterras dat u een unieke sfeer biedt in een authentiek kader. De Bois dArpes maakt deel uit van de restaurants die men toevallig ontdekt maar waar men zeker naar terugkomt. Restaurant Bois dArpes combineert gastvrijheid en verfijning in een landelijk en bucolisch kader. Wellicht één van de beste tafels van Nijvel.
Benoit Bertrand heeft zich niet vergist toen hij, meer dan 16 jaar geleden, deze hoeve, een pand met een ziel, daterend uit 1755 heeft gekocht. Deze jonge, pas afgestudeerde restaurateur besefte snel dat dit pand een rijk potentieel bezat. Vandaag is de Ferme du Bois dArpes tegelijkertijd een restaurant, een banketzaal en het adres bij uitstek voor de organisatie van seminaries en allerlei evenementen. De verzorgde inrichting is de eerste troef van dit restaurant.
De charme van het gebouw werd bewaard en wordt geaccentueerd door de bakstenen muren en houten balken, de gekozen stoffen en de comfortabelestoelen. De tafels die gedekt zijn met stoffen tafelkleden enhet porseleinen servies in Engelse stijl zorgen voor een warme en behaaglijke sfeer.
Een charme die verdergaat op de eerste verdieping met een zaal die plaats biedtaan een 30-tal personen in een uiterst huiselijk en warm decor. Deze oase van rust en groen heeft haar authentiek karakter bewaard zonder af te glijden naar het kitsche en het ouderwetse.
Andere sleutel tot het succes, een Franse, inventieve keuken afgestemd op het genot van deogen en van de tafel. De chef, Salvatore Di Vanni, een echte purist, heeft zijn team de zorg voor details overgedragen. Hij verbaast zijn gastronomische klanten met een vooruitstrevende keuken maar ook met klassiekers.
De kaart bruist van creatieve en subtiele ideeën. Een paleis van heerlijkheden tegen zachte prijzen. Absolute aanraders : het 3-gangen menu voor 40 (keuze uit 6 verschillende voorgerechten, hoofdschotels en nagerechten) of het Prestige Menu voor 35 of 62 met aperitief, wijn, water en koffie. De 3- gangen lunch voor 25 is ook de omweg waard.
Een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding, gecombineerd met het permanente streven naar een constante kwaliteit op alle vlakken. Enkel de beste kwaliteitsproducten worden hier gebruikt. De voorkeur van de Chef gaat o.m. uit naar St-Jacobsvruchten, ganzenlever en jonge duif.
In dit gastronomisch restaurant kan u genieten van de allerfijnste seizoengebonden gerechten. Als voorgerecht kunt u bijvoorbeeld kiezen tussen krokantjes met Normandische camembert meteen frivool slaatje van gekonfijte ganzenmagen en kreeft of St-Jacobsnoten en rivierkreeftstaartjes met fleur de sel, oriëntaalse groentewok, kokosmelksaus en gele curry. Als hoofdgerecht hebt u onder meer de keuze tussen een gegrilde Chateaubriand Blanc Bleu Belge met gekonfijte sjalotten in Maury wijn en een bundeltje oesterzwammen. Of een gebraden kalfskroon met morilleroomsaus en tagliatelli, gegarneerd met een mousseline van aardappelen, gerookte spekjes en witloof.
Alle nagerechten worden in eigen huis bereid en er is voor elk wat wils. Absolute aanraders zijn de echte Comédie Française pannenkoek of een moelleux van chocolade.
De Bois dArpes beschikt tevens over een uitgebreide wijnkaart. Deze omvat een stevige keuze goede wijnen tegen betaalbare prijzen alsook een mooie selectie champagnes en dessertwijnen.
Wij kozen voor een menu prestige. Een dromerige scampi, een compote van zalm en rabarber en ganzenlever met vijg vormden de proevertjes. Als voorgerecht een Schotse huisgerookte zalm met een crème van Oscietrakaviaar gepresenteerd op Moskouse wijze, zijnde een glaasje heerlijke wodka. De filet van jonge duif met spinazie, fijne sjalotjes,Girollespaddestoelen en romige oude Portosaus, ging de sorbet vooraf.
Een filet van speenvarken met zuiderse kaviaar, schitterende groenteassortiment en een groene pepersaus naast de estragonsaus vormde een prachtig hoofdgerecht met verrassend smaakpalet. De Gandujabavarois en de Sao Toméchocolade vormden waardige afsluiters. Ook de wijnen een Sauvignon blanc 2004 Piller Henry en de rode Château Les Hivers Cote de Blés Bordeau 2004 bleken ondanks hun eerder jonge leeftijd van uitstekende kwaliteit met zachte, fruitige nasmaak.
Deze uitermate inventieve keuken krijgt een extra dimensie door het vriendelijk en gastvrij onthaal, aangevuld met een uitstekende service. De Maître dhôtel, Stéphane Constantin verwent u met talrijke attenties gedurende de hele maaltijd die ervoor zorgen dat u zich hier thuis voelt.
Bij mooi weer kunt u genieten van het eten op het terras, in de volle natuur. Bovendien zijn kinderenwelkom, wat eerder zeldzaam is voor restaurants van dergelijk niveau. Terwijl u rustig en gezellig tafelt, kunnen uw kleine kapoenen zich volledig uitleven in de speelruimte alvorens van de speciaal voor hen bereide gerechten te proeven.
La Ferme du Bois dArpes staat voor
·een kwaliteitsrestaurant met ruime parking vlakbij Brussel
·een geraffineerde Franse keuken
·een persoonlijk onthaal en een uitstekende service
·een terras voor een 30-tal gasten en een boomrijke tuin met een kinderspeelruimte
·een gedroomd decor voor seminaries, banketten en recepties
·vlotte bereikbaarheid vanaf de autoweg (autosnelweg E19 Brussel-Charleroi, Bergen, uitrit 19 Arquennes-Nivelles Sud)
Samen met zijn chef Salvatore di Vanni, opteert Benoit Bertrand resoluut voor een kwalitatieve en dagverse keuken, waarbij alle ingrediënten volop hun smaakaureool kunnen vrijgeven. Ondanks de hoogstaande gastronomische lekkernijen koestert hij geen sterambities omdat hij de gerechten op elk ogenblik wil aanpassen aan de seizoensproducten en de culinaire creatieve kwaliteiten van alle medewerkers optimaal wil ontplooien tot gastronomisch jolijt van zijn gasten-fijnproevers. RVH.
La Ferme du Bois dArpes - Bergensesteenweg 30 - 1400 Nijvel - Tel : 067 21 16 37
Vrijdag de 13e (oktober): altijd prijs in het Grand Casino Brussels!
In het Grand Casino Brussels is er altijd wel iets bijzonders te beleven.
En oktober is geen uitzondering, want het Grand Casino Brussels maakt van vrijdag de 13e uw geluksdag!
Maar ook de rest van de week van 9 tot 15 oktober is het prijs en ontvangt u in restaurant La Madeleine voor slechts 13 een heerlijke fles champagne en voor 13 een kreeft van 500 gr.
Een onweerstaanbare aanbieding voor wie het Grand Casino Brussels nog niet kent.
Onder vrienden of als romantisch vermaak, een bezoek aan het casino valt altijd in de smaak! Het Grand Casino Brussels is dagelijks geopend van 12u (s ochtends) tot 4u s nachts. RVH.
Telefoonnummer om te reserveren in restaurant La Madeleine:0800 97777
Toegang tot het casino:
De toegang tot het casino is altijd gratis. Identiteitskaart vereist. Minimumleeftijd: 21 jaar.
Kledingvoorschrift voor het casino: casual, geen korte broek, trainingspak of sportschoenen.