In hartje Ilôt Sacré vinden we menig pand dat het oude Brussel perfect illustreert. In de Predikherenstraat is in een van deze woningen het restaurant Scheltema ondergebracht.
Het huis werd begin vorige eeuw gebouwd, precies in het jaar 1900, en was aanvankelijk een zeer populaire biljartzaal. Later werd het getransformeerd tot café met de naam Aux Princes, een naam die verwijst naar de nabijheid van de Prinsengalerijen. Vrij snel na de opening van het café werden er ook enkele kleine snacks aangeboden.
In 1972 kopen Jean Huybrechts, Georges Neefs en Jacques Raemdonck het pand en openen het restaurant Scheltema. Voor de naamgeving verwijst Jean Huybrechts naar een bistro die hij, rondzwervend tussen Schelde en Maas in Nederland, ontdekte en de naam Scheltema droeg. Deze Nederlandse dichter, stammend uit een begoede burgerfamilie, studeerde aanvankelijk medicijnen maar werd acteur en letterkundige. Hij publiceerde meerdere opmerkelijke gedichten, maar brak vooral door met zijn vertaling van Goethes Faust.
Met de naamgeving wou Jean verwijzen naar de indrukwekkende overredingskracht, de litteraire woordrijkdom en de mijmeringen die in Scheltemas werk verborgen liggen. De keuken die in het restaurant werd aangeboden moest dezelfde kwaliteiten en diversiteit aan de dag leggen. Mijmeringen van de gasten over de geneugten die een degelijke gastronomie aanbiedt.
In 1980 kocht Jean de aandelen van zijn partners en ging alleen met de exploitatie verder. Ondertussen heeft hij de zaak toevertrouwd aan zijn kleindochter Caroline Lozinguez die restaurant Scheltema een nieuwe elan bezorgt.
De typisch houten banken zijn nog steeds bewaard en geven het restaurant een pure en authentieke sfeer van een brasserie uit de Belle Epoque. Het houten decor wordt gepast opgefleurd door de groene, glazen lampenkappen. Andere blikvangers zijn de hoge toog, het oesterbuffet en de open keuken.
Gasten stellen vast dat het keukenteam olv. Thierry Defrade zich geen moeite bespaart om de fijnproevers optimaal te verwennen. Thierry is van Franse afkomst en kreeg zijn opleiding op het Infobo en volgde nadien een stage in Hotel du Congres in Brussel. Ervaring doet hij op in diverse kwaliteitsrestaurants zoals de Village Gourmand, Trente rue de la Paille, Rotisserie du Kam en Maxims. Ook in De Bijgaarden en De Karmeliet in Brugge was hij actief vooraleer hij Executive Chef wordt in Le trèfle à 4 in Genval. Sinds maart 2000 ontplooit hij evenwel al zijn talenten in restaurant Scheltema.
Naast een vrij uitgebreide kaart, etaleren ook diverse menusuggesties de rijkdom van de Belgische keuken en dit zowel op het vlak van vlees, vis, zeevruchten terwijl ook vergeten en andere groenten de schotels sieren. Oesters zijn er zonder meer een voltreffer en zitten in menig menu verborgen, meestal met 9 of 12, terwijl men het traditionele half dozijn speciaal moet aanvragen. RVH.