Fijnproevers die iete willen vieren, hetzij een familiale gebeurtenis, hetzij een mooi contract, of gewoonweg verlangen naar een onvergetelijke maaltijd, kiezen bij herhaling voor het Château du Mylord in Ellezelles. De tweede Michelinster die het restuarant vorig jaar kreeg toegewezen is niet ongemerkt voorbijgegaan in de wereld van de gastronomie.
In dit etablissement strekt het streven naar perfectie zich uit op alle terreinen, allemaal met de bedoeling de gast een aangename totaalbeveleving te bezorgen. Neem bv het idee om geen gsm te gebruiken in de eetzaal. Bovendien wordt het uitermate op prijs gesteld dat men zich goed kleedt en enige moeite doet om elegant te zijn. Naast de vele onderscheidingen is Château du Mylord ook lid van de 'Disciples d'Escoffier', van de 'Chaîne des Rôtisseurs', van 'Relais des Coteaux de Champgane' en de 'Etapes du Bon Gout'.
De vakbouw van dit landhuis doet aan de Tudorstijl, zoals die bloeide tijdens de regering van de Britse koninging Elisabeth I terugdenken, men spreekt trouwens van de 'Elizabethaanse stijl'. Het landhuis werd gebouwd door kolonel Frederic Gubbins de Kilfrush, voormalig gouverner van Benares in Indië, ter plaatse 'Mylord' genoemd. Zijn echgtenote voor wie hij het kasteel in 1861 liet bouwen was trouwens afkomstig uit Ellezelles, hijzelf ligt begraven op het kerkhof van Elsene.
Sinds 1981, zowat 25 jaar dus is deze adellijke woning het gastronomisch restaurant van de broers Thomaes. Het restaurant strekt zich uit over twee eetzalen, de zaal Marine en de zaal Gubbins. Marine vanwege de verscheidene marines of zeeschappen die er aan de muur hangen, Marine is een niet-rokers ruimte. Rokers kunnen in de zaal Gubbins terecht waar talrijke doeken van Belgische schilders uit begin vorige eeuw en een collectie Afrikaanse kunst, een onderkomen vonden. De salon van het kasteel 'Paradis' verwijst naar het doek 'Het Aards Paradijs' van Georges van Zevenberghen. Hier eveneens een uitgesproken Chippendale-meubilair en een 19de eeuwse kroonluchter uit Murano.
Het Heuvelland rondom Ellezelles beschikt over bijzondere streekproducten. De plaatselijke kwekers bieden hun beste producten graag aan bij Château du Mylord: parelhoenderen, kapoenen, piepkuikens, ambachtelijke kazen van geiten- of rundermelk, aardappelen van de soorten 'vitelotte' en 'corne de gatte' en speciale, soms zelfs vergeten groenten. Om tot een gulle en serieuze keuken te komen, gebruiken de gebroeders Thomaes uitsluitend voedingswaren van de allereerste kwaliteit, die ze naast de lokale kwekers ook verkrijgen via gereputeerde grossiers in Rungis, Boulogne, Brussel en andere oorden.
Absoluut alles is huisgemaakt, brood, fonds, gebak, op basis van de grondstoffen die dagelijks vers worden aangeleverd. Elke handeling van de ruim twintig medewerkers in de keuken wordt bepaald door een lofwaardig respect voor het edele ambacht. Dit perfect en spontaan samenwerkend team, streeft permanent naar de beste prestaties.
In tegenstelling tot de drie Musketiers die met z'n vieren waren, zijn de broers Thomaes echt met drieën: Jean Baptiste Thomaes neemt de rol van chef de cuisine op zich, Christophe Thomaes werd koopvaardijofficier maar kon in 1988 niet langer aan de lokroep van de keuken weerstaan en ontpopte zich ondertussen tot een uitmuntende chef-patissier. Vincent volgde een opleiding meester-wijnkelner bij Sopexa en beheert zowel de wijnkelder als de globale bediening in het restaurant.
De enige specifieke commentaar voor dit restuarant is zonder meer uittesten, degusteren en genieten van een overheerlijke keuken. rvh. Château du Mylord, rue Saint-Mortier 35 - 7890 Ellezelles tel 068- 54 26 02, chateaudumylord@pi.be
Gidsen: Michelin: 2 sterren en 4 couverts Lemaire: prestigieus kader, elegante meestertafel, 95 punten GaultMillau: op weg naar gastronomische top, 16 punten.