Als er één ingrediënt is dat iedereen altijd in huis heeft, dan is het wel een ei. Goedkoop, altijd lekker en nooit saai, want met eieren valt ontzettend veel te doen in de keuken. Van een simpele omelet met spek, een gevuld eitje met garnalen, een quiche tot een heerlijk dessert als crème brûlée of sabayon.
In Eieren krijgen niet alleen de traditionele recepten een plaatsje, maar ook verrassende gerechten als spiegeleieren met gewokte oosterse groenten, met tonijn gevulde schuimomelet of een slaatje van veldsla, eierkwartjes, ricotta en kruiden. Als je Eieren doorbladert, sta je versteld van de veelzijdigheid van dit eenvoudige ingrediënt. Dankzij de fotos zie je ook dat eiergerechten bijzonder fotogeniek kunnen zijn.
In de inleiding van Eieren lees je alles over de geschiedenis van het ei, over de voedingswaarde, de verschillende soorten, de basiskneepjes van het eieren koken en nog veel meer. Je krijgt er antwoord op vragen als: waarom eten we eieren met Pasen? Hoe maak je het perfecte zachtgekookte eitje? Wat is een gepocheerd ei? Zijn eieren gezond? Hoe herken je een vers ei? Is er een verschil tussen een wit en een bruin ei?
Kortom, Eieren is een boek vol interessante informatie en heerlijke recepten waarmee je direct aan de slag kunt.
Proevertjes:
Het boek zorgt voor allerhande verrassende recepturen die bijzonder overzichtelijk werden samengebracht. Bij de klassiekers, sauzen en crèmes ontdekten we een overheerlijke crème anglaise, terwijl de eierlimonade bij de rubriek eieren in het glas wist te bekoren. Weinigen eten nog linzen, maar van een linzensoep met gefrituurde eierdooier likt je lepel en vingers af.
Pasen staat voor de deur! Een combinatie dan maar van een ei met iets zoet? Erg moeilijke keuze tussen een clafoutis van mirabellen en warme chocoladegebakjes met een sinaasappelsaus. Respectievelijk weer te vinden in de rubriek pannenkoeken en beignets en ei en chocolade.
De auteurs: Véronique en Michel De Meyer vormen al jaren een kookduo: Véronique bedenkt recepten voor tijdschriften in binnen- en buitenland, Michel illustreert ze met prachtige fotos. Bij de Franse uitgever Flammarion publiceerden ze al enkele succesvolle kookboeken (Délices glacés, Cuisine vapeur, Cuisine aux légumes).
Bij Standaard Uitgeverij verschenen reeds De Belgische keuken anders, Gezonde voeding voor jonge kinderen, Mosselen, Asperges, en Aardappelen.
Wanneer de lente weer in het land is, kunnen we zo stilaan uitkijken naar het begin van het aspergeseizoen. De koningin der groenten, wordt ze genoemd, of ook nog het witte goud. Bij deze laatste benaming krijgt ze evenwel in meerdere regios een forse concurrent van een al even veelzijdige groente, nl het witloof. Asperge is een groente die smelt op de tong, een exquis product dat een apart kookboek verdient, want er zijn slechts weinig groeten die zich op zoveel manieren laten variëren, combineren en serveren
In Asperges, het gloednieuwe kookboek van Véronique en Michel De Meyer, staan tientallen aspergerecepten. Naast de klassiekers als aspergeroomsoep of asperges à la flamande vindt u originele, verrassende, creatieve recepten met witte of groene asperges in de hoofdrol. In Asperges is er voor elk wat wils: een voedzame soep, een licht slaatje, een tongstrelend voorgerecht of een hoofdgerecht zoals uw gasten het nog nooit voorgeschoteld kregen. Ieder recept krijgt zijn eigen foto, zodat het doorbladeren van het boek, alleen al een feest voor het oog is.
Véronique en Michel De Meyer vormen al jaren een kookduo: Véronique bedenkt recepten voor tijdschriften in binnen- en buitenland, Michel illustreert ze met prachtige fotos. Bij de Franse uitgever Flammarion publiceerden ze al enkele succesvolle kookboeken (Délices glacés, Cuisine vapeur, Cuisine aux légumes). Bij Standaard Uitgeverij verschenen eerder De Belgische keuken anders, Mosselen, verrassend veelzijdige recepten enGezonde voeding voor jonge kinderen.
Asperges doorbladeren is genieten van elk moment, een uitdaging om meteen aan de slag te gaan. Als proevertje serveren we een praline van asperges en makreelmousse of als variant asperges en ganzenlever. Als voorgerecht brengen we asperges in kleur dankzij de rode biet, wasibi, soja of tomaat die we in de saus mengen, voor de durvers serveren we asperges met stokjes: tempura, sushi of sashimi. Als tweede voorgerecht houden we het ietwat eenvoudiger en combineren we asperges met de zee: tongrolletjes, zalmsteak, zoetwatergarnalen of zonnevisfilets. Als introductie of de exotische hoofdschotel, opteren we voor een Italiaanse toets bij het tussengerecht: asperges carbonera, asperges met zeevruchten en saffraan, asperges met lauwe pennesalade met tomaat en oregano of asperges met tonijnmayonaise kunnen je gasten zeker bekoren.
Exotisch, inderdaad, als hoofdgerecht ofwel een wokbereiding van asperges met lotuswortel, shii-take, zalm en soja of kurkuma ofwel India als inspiratiebron zoals een dal met asperges, curry van lam en asperges of een vegetarische curry van jonge lentegroenten. Smakelijk!
Onverzadigd? Asperges geeft je nog tientallen andere ideeën en suggesties, warm of koud, soep of groeten, in een deegmantel, krokant of gewoonweg tuinvers.