Ecologisch
logeren, consumeren en soigneren in Zuid-Tirol /2
Tot
wel 300 zonnige dagen per jaar, een mild klimaat en zeer vruchtbare grond: de
Zuid-Tiroolse natuur is een uitstekende voedingsbodem voor heerlijke
voedingswaren. Een van de voornaamste exportproducten is de appel (één op tien
Europese appels komt uit Zuid-Tirol!). Voor appetijtelijke appels trek je naar
Renon/Ritten. Daar produceert Thomas Kohl van het Troidnerhof op 900 m hoogte exclusieve
gastronomische bergappelsappen.
Thomas
kweekt zes verschillende soorten waaronder de bekende Jonagold en Elstar en
maakt daarvan zeer pure en eigenzinnige sappen. Net als wijnen hebben zijn
sappen elk een eigen karakter, dat mooi samengaat met bepaalde gerechten. Zo
komt Kohl Gourmet Jonagold best tot zijn recht bij wit vlees, verse kazen en
desserts. www.kohl.bz.it
In
Zuid-Tirol vind je naast biologisch fruit ook een rijke selectie aan
zelfgekweekte groenten. In Barbiano/Barbian kan je daarvoor terecht bij
boerderij Aspingerhof. Boer Harald Gasser specialiseerde zich in lang vergeten
groenten en laat je bijvoorbeeld kennismaken met exotisch klinkende knollen als
aardamandel of suikerwortel. Je zal er trouwens niet de enige klant zijn, want
ook de vele sterrenchefs uit de regio zijn dol op Haralds groenten. www.aspinger.it
Op
een oppervlakte van 20.000m² kweekt de familie Mulser al dertig jaar kruiden en
planten met een medicinale werking. Ze verwerken hun met veel liefde
geproduceerde kruidenrijkdom tot heilzame crème, cosmetica, olie, thee of
homeopatische middeltjes.
Onze
favorieten: de goudsbloemcrème tegen littekens, de olie van citroenmelisse
tegen reuma en de anti-age crème met rozemarijn, dennenaalden en theunisbloem.
Deze 100% biologische kruidenmengsels kan je kopen in hun Pflegerhof in
Castelrotto/Kastelruth of via hun website waar je meteen ook meer informatie
kan vinden over het aanbod en de werkwijzen, de kruiden en hun werking.
Ecologisch
logeren, consumeren en soigneren in Zuid-Tirol /1
Bijzondere
geografische en klimatologische omstandigheden maken van Zuid-Tirol een regio
waar de natuur centraal staat. En dat willen de bewoners graag zo houden, want
Zuid-Tirol is vandaag een van de provincies met de hoogste levenskwaliteit van
heel Italië. De Zuid-Tirolers investeerden de afgelopen jaren volop in duurzame
energie en bouwden met tal van ecocampings, agriboerderijen en passiefhotels
een ijzersterke reputatie op in het ecotoerisme. Tel daar nog de rijke waaier
aan ambachtelijk gekweekte lokale producten bij en je begrijpt dat de streek
een waar paradijs is voor (bio)toeristen. Ecologisch verantwoord logeren,
consumeren en soigneren in Zuid-Tirol: een (kleine) greep uit het (grote)
aanbod.
Een
nieuwe aanwinst op de lijst van ecologische boederijen is Sandwiesen, een
appelboerderij in Gargazzone/Gargazon. Het woonhuis en gastenappartementen
werden voorzien van alle mogelijke ecologische snufjes. Sandwiesen ademt bovendien
niet alleen rust uit, het IS rust. Niet alleen voor geitenwollensokkenfans,
maar voor iedereen die de kalmte wil opzoeken. Gasten kunnen er bovendien
genieten van het beste dat de Zuid-Tiroolse landbouw te bieden heeft, want de
boerderij kweekt behalve appels ook peren, abrikozen, pruimen, vijgen,
aardbeien, frambozen en bosbessen! www.sandwiesenhof.it.
Ook
de uitbaters van de in 2012 geopende boerderij St. Quirinus (Caldaro/Kaltern)
kozen resoluut voor eco. Deze bioboerderij onderscheidt zich van de rest door het
originele concept: een moderne, ecologische woning in een traditionele
bouwstijl. St. Quirinus is bovendien ook een wijndomein, dus wie ter plekke
helemaal verknocht raakt aan de plaatselijke wijn, kan een voorraadje inslaan
in de boerderijwinkel. Verblijven doe je er in een van de vier ruime en zonnige
appartementen, die natuurlijk ook helemaal zelfvoorzienend zijn wat betreft
energie.
St.
Quirinus is een Rode Haan-boerderij, wat wil zeggen dat kids er helemaal thuis
zijn! Terwijl mama en papa genieten van de biologische wijn, smult het hele
gezin van fruit en kruiden van eigen kweek. www.st-quirinus.it
Vanaf
14 mei is de Tram Experience er weer voor nieuwe gastronomische avonturen.
Vorig jaar was dit project ongetwijfeld het belangrijkste evenement van
Brusselicious, dit jaar wordt Tram Experience nog aantrekkelijker, nog lekkerder
en nog emblematischer.
Vorig
jaar werden de Belgische tweesterrenkoks aangezocht om hun interpretatie te
geven aan gerechten uit onze nationale gastronomie. Dit jaar worden de
Brusselse sterrenkoks in de kijker geplaatst. Tijdens één enkele maaltijd kunnen
de passagiers
de keuken van twee of drie verschillende koks ontdekken, in een
vaak verrassende combinatie. Dankzij het principe van de quatre-mainskeuken
wordt de Tram Experience, waarvan het basisconcept al uniek is, dubbel uniek. Een andere vernieuwing: de Tram Experience
is niet meer alleen voorbehouden aan koks, van bepaalde menus worden de
desserts toevertrouwd aan onze beste banketbakkers en chocolatiers.
Brussel
is rijk aan culinair talent met zeer uiteenlopende stijlen en invloeden. Zich
beperken tot een handjevol koks zou dus jammer zijn. Elk seizoen wordt het menu
gecreëerd door een nieuw team van sterrenkoks, volgens het principe van de quatre-mainskeuken.
Een kok staat in voor de hapjes en het voorgerecht terwijl de andere het
hoofdgerecht verzorgt. En om de zes weken worden de rollen omgedraaid, voor
meer variatie en plezier. De kok van het hoofdgerecht legt zich dan toe op het
voorgerecht en zijn collega neemt het hoofdgerecht voor zijn rekening.
De
eerste tram rijdt uit op 14 mei, net zoals in 2012 worden het hele jaar lang
acht ritten georganiseerd, op dinsdag-, woensdag- en donderdagavond om 20 uur,
op vrijdag- en zaterdagavond om 18u30 en 21u30, op zondag om 12 uur. In de
zomer wordt ook een menu op zondag om 19 uur geserveerd. De prijs bedraagt 89
per persoon en omvat het driegangenmenu, de hapjes, de champagne, de wijn en
het water.
Online
reserveren via de websitewww.tramexperience.be of bij de
toeristische dienst Visitbrussels.
De
winter is achter de rug en de lente laat zich opmerken. Met de lente kondigen
zich mooie weekends aan, verlengde weekends en heuse vakanties. Nu nog naar
buiten en naar zee, naar Koksijde-Oostduinkerke waar je al die vrije dagen
heerlijk kunt vullen met beleven en bezoeken, van een fascinerende natuur tot
een boeiende cultuur!
Koksijde-Oostduinkerke
is de meest veelzijdige badplaats van de Kust, met een gigantisch en gevarieerd
toeristisch product, op maat van iedereen, met voor elk wat wils. Dit zijn de
lentekriebels van Koksijde-Oostduinkerke.
Wat
is er heerlijker dan de
natuur te zien ontluiken tijdens een weekend actief genieten!
Dat kan in Koksijde-Oostduinkerke als op geen andere plek omdat de oppervlakte
beschermd natuurgebied bijzonder groot is. Het natuurgebied Ter Yde bijvoorbeeld is 100 hectare groot en de
landschappelijke verscheidenheid is een unicum aan onze kust. Deze botanische
parel heeft een uitzonderlijke plantenrijkdom en de grote duinenpannen geven de
wandelaar/fietser een idee van hoe het kustgebied er een eeuw geleden uitzag.
In
Koksijde-Oostduinkerke heb je het programma voor een lente weekend of een
voorjaarsvakantie makkelijk klaar omdat er zoveel mogelijkheden zijn. Uiteraard
wil je de garnaalvissers te paard aan het werk zien. Ze zijn tot ver over onze
grenzen bekend. Ook het schitterende Abdijmuseum
Ten Duinen 1138 staat op het programma. Het bezoek aan de archeologische
site en aan het eigentijds museum is als een boeiende duik in het verleden
waarbij je als bezoeker kennis maakt met het dagelijkse leven in een
middeleeuwse cisterciënzerabdij.
Om
te wandelen ga je uiteraard naar het brede zandstrand maar ook in het boeiende
achterland en in de badstad zelf waar het Koksijdse erfgoedpatrimonium enorm verrast. Er zijn diverse wandelroutes, zelfs een iPod tocht, langs vissershuisjes,
cottages en art deco gebouwen.
Ergonomische
wasknijpers en inklapbaar wanddroogrek zijn innovatieve hulp
De concurrentie knijpt ze! Dat weet Brabantia wel
zeker, want met de nieuwe wasknijpers hang je de was in een mum van tijd op
zonder risico van wegwaaien, knijpafdrukken of zelfs roestvlekken. Om nog te
zwijgen van het feit dat je was in alle stijl wappert! Waar je wilt trouwens,
want met het inklapbare wanddroogrek van Brabantia kan je de was in de tuin
laten drogen, maar evengoed op het balkon, onder het dakterras of in de garage.
Zachtjes knijpen mag
De
was ophangen wordt een stuk gemakkelijker én leuker met de nieuwe wasknijpers
van Brabantia. Deze ergonomisch knijpers hebben een soft touch-design met
glad oppervlak vanbuiten en antisliplaag vanbinnen. Zo houden ze je wasgoed
stevig vast, zonder afdrukken achter te laten. Ook roestvlekken zijn verleden
tijd, want de wasknijpers zijn gemaakt van 100% weerbestendig kunststof.
Uitgevoerd in de kleurenmix lavendel/grijs, laten ze je was er stijlvol bij
wapperen.
Om je wasknijpers netjes op te bergen en toch bij de hand te hebben, ontwierp
Brabantia een handig wasknijpertasje. Compleet met trekbandsluiting en
ophanghaak, zodat je het makkelijk kan vasthaken aan een waslijn, droogmolen,
droogrek of zelfs je broeksriem. Verkrijgbaar in vijf kleuren: aubergine,
mosterdgeel, turkoois, paars en zwart.
en af en toe regenen ook
Even
slim ontworpen als de nieuwe wasknijpers, is het inklapbare wanddroogrek van
Brabantia. In je tuin, op het balkon of onder je dakterras, de WallFix is met
één handbeweging te openen en onthult uitgeklapt 24 meter drooglijn
genoeg voor een volledige machinelading. Uiteraard kan je het droogrek ook in
de garage, berging of wasplaats aan de muur bevestigen. Met buitenlijnen van 120 cm lang is de WallFix
geschikt voor grote stukken wasgoed.
Wanneer je het wanddroogrek niet gebruikt, kan je het compact inklappen. Om de
waslijnen droog en schoon te houden én het droogrek een stijlvol design mee te
geven, ontwikkelde Brabantia ook een beschermbox in mat geborsteld roestvast
staal. Makkelijk te openen (met een simpele druk op de knop) en eenvoudig te
monteren.
Hij
heeft alles al en toch wil je hem op Vaderdag graag met iets origineels
verwennen? Wat dacht je van een stoere porto van 10 (15.05), 20 (43.50), 30
(76.95) of zelfs 40 jaar oud (124.45) in zon strakke, robuuste fles? De
Twanys van Grahams, zijn ongetwijfeld hét cadeau voor stoere papas.
En
een open fles blijft zeker 6 weken goed, dus zet hem in de koelkast en je hebt
er wekenlang plezier van. Grahams wordt in België verdeeld door The Nectar en
het assortiment is o.a. te koop bij Delhaize, Makro en de betere wijnhandelaar.
Het
lente-zomerseizoen staat voor lekkers op ons bord Het is dé tijd van het jaar
om even lichte als heerlijke gerechten te bereiden. De oliën van Isio 4 zijn de
partner van uw gezondheid en laten u gezond genieten. Ze zijn de ideale gezel
voor al uw culinaire bereidingen.
De
dagelijkse consumptie van Isio 4-olie en/of Isio 4-olijfolie biedt u immers:
omega 3 en 6 , vetzuren die onmisbaar zijn voor de goede werking van het
organisme, vitamine E die ons beschermt tegen antioxidanten en vitamine D die
bijdraagt tot de natuurlijke weerstand.
Naast
hun voedingseigenschappen respecteren de Isio 4-oliën, die kunnen worden
gebruikt in koude, in warme of voor gefrituurde bereidingen, perfect de
natuurlijke smaak van de voedingsmiddelen, ongeacht het soort bereiding. Hun
delicate smaken maken ze tot de perfecte gezel in de meest heerlijke
bereidingen.
Zo
worden ze koud in het bijzonder aanbevolen voor het bereiden van vinaigrettes
(om salades en rauwkost op smaak te brengen), maar ook in marinades en
uiteraard voor de bereiding van emulsiesauzen zoals mayonaise en al haar
varianten
Wat
de warme bereidingen betreft, zijn de Isio 4-oliën geschikt voor verschillende
bereidingswijzen: in de braadpan of stoofpan om zowel groenten als vlees,
gevogelte of vis te stoven, te smoren of te sauteren of in de oven om te braden
of te roosteren, maar ook voor de bereiding van gebak Bovendien kan de Isio
4-olie perfect worden gebruikt in de friteuse voor elke bereiding, van frietjes
tot hartige of zoete beignets.
Verleid
door de voedings- en culinaire kwaliteiten van de Isio 4-oliën bedacht Patrick
Vandecasserie, welbekend bij de Belgische gastronomen, drie seizoensgebonden
recepten waarin de seizoensproducten extra worden opgewaardeerd aan de hand van
de Isio 4-oliën.
Topchef
Patrick Vandecasserie volgde zijn vader Freddy op aan het roer van de keuken
van de prestigieuze Villa Loraine, en beoefent nu zijn kunsten achter het
fornuis van restaurant De Mayeur in Ruysbroeck. Hij laat zich graag
inspireren door de waaier van aanlokkelijke producten die op de markt
verschijnen met de terugkeer van het zomerseizoen, en stelt het volgende menu
voor : Gebakken Mechelse asperges met smaakmakers, ribstuk van melkkalf met een
aromatische emulsie en uitgelekte kwark met rode vruchten en kruidensorbet .
Voor
Patrick Vandecasserie brengt het subtiele aroma van de Isio 4-olie
het rijke smakenpalet van deze lentebereiding extra tot zijn recht.
Dit
seizoen op het programma: nieuwe themas, nieuwe bars en nieuwe wijnen uit de
Bordeaux Coups de Coeur selectie om te ontdekken. Maar het idee blijft
hetzelfde: een glas Bordeauxwijn in een ontspannen en feestelijke sfeer.
In
2013 kunnen we wijnliefhebbers de unieke sfeer van de Apéros Bordeaux komen
opsnuiven volgens de themas food, music& art. Deze keer is het in Brussel en Antwerpen dat alles beweegt,
steden waar alle animatie splaatsvinden.
De
Apéros zijn bovenal een uitnodiging om Bordeaux te (her)ontdekken en de
vooroordelen omver te werpen dankzij een divers gamma van toegankelijke wijnen.
Met de Apéros Bordeaux linkt Bordeaux zich aan een culinaire workshop, onverwacht
hippe consumptiemomenten, een modeshow, een muzikale showcase of een
tentoonstelling.
Met
deze themas bewijzen de Apéros Bordeaux, dat Bordeuax, ver van het
traditionele gebeuren, innoveert en dat er voor elk moment een ideale Bordeauxwijn
bestaat. De Bordeaux Coups de Coeur is een unieke wijnselectie, blind geproefd
door een jury van wijnkenners, het is het bewijs van de diversiteit en de
toegankelijkheid van Bordeaux op de Belgische markt. De aangeboden wijnen zijn
allemaal verkrijgbaar voor prijzen tussen 4 en 20 euro per fles.
Apéros
Bordeaux, nieuwe wijnen met voor elk wat wils, een afwisseling van rood, droog
wit, zoet wit, rosé en bubbels, een assortiment te proeven in de laatste nieuwe
hotspots.
Wie voelt er zich niet aangetrokken tot
een exotische bestemming aan de andere kant van de wereld?! Wie zou er niet
graag één keer in zijn leven naar Tahiti reizen, in het midden van de Stille
Oceaan?! Zelfs Jacques Brel en Paul Gauguin konden aan dit droomland niet
weerstaan. Ze vonden er zelfs de eeuwige rust.
De
schilder Gauguin vertrok in 1891 naar Tahiti omdat hij genoeg had van de
Europese beschaving en wellicht ook omdat hij in Frankrijk maar weinig
erkenning genoot. Zijn absolute topwerken schilderde hij trouwens pas na
aankomst in Frans-Polynesië en hij werd geïnspireerd door de indringende
blikken van de Polynesische vrouwen. Paul Gauguin stierf er op 9 mei 1903,
precies 110 jaar geleden en men kan zijn graf bezoeken op het eiland Hiva Oa
dat tot de Markiezeneilanden behoort.
Op
enkele stappen van het graf van Gauguin werd zangerJacques Brel begraven. Hij die op een
overweldigende manier zijn Plat Pays bezong, kon evenmin weerstaan aan de
aantrekkingskracht van Tahiti en zijn eilanden. Na zijn artistieke carrière
trok hij met een zeilboot over de wereldzeeën en toen er bij hem longkanker
werd vastgesteld, vestigde hij zich definitief op Hiva Oa. Hij stierf op 9
oktober 1978, en werd in zijn geliefde Polynesië begraven. Dat is precies 35
jaar geleden.
De
verjaardagen van het overlijden van Gauguin en Brel zijn een goede aanleiding
om in hun spoor naar Tahiti en zijn eilanden te reizen.
Tahiti
behoort samen met de eilanden Moorea en Bora Bora tot Frans-Polynesië, een
grote groep van 118 eilanden. Er zijn verschillende archipels waartussen men
zich met vliegtuig of boot kan verplaatsen. De Markiezeneilanden, met Hiva Oa,
het eiland van Brel en Gauguin, zijn op verschillende wijzen bereikbaar.
Air
Tahiti vliegt meerdere keren per week vanuit Tahiti (hoofdstad Papeete) naar en
van Hiva Oa (www.airtahiti.com) . De reis duurt circa
drie uur. Elke vliegreis in Frans-Polynesië is adembenemend met de panoramas
over de atollen en vulkanische bergketens.
De
Paul Gauguin Cruises zorgen voor een heel andere manier van reizen (www.pgcruises.com) . Aan boord geniet je van
exclusief comfort en van Polynesische gastvrijheid. Een belevenis die je nooit
vergeet is de tocht vanuit Papeete naar de Markiezeneilanden met op de
reisroute tal van fascinerende eilanden: Fatu Hiva, Ua Huka, Huahine, Bora
Bora, Tahaa Motu Mahana, Moorea en natuurlijk ook Hiva Oa.
Ook
de reis met de Aranui 3,
een mix van passagier- en cruiseschip, is een aanrader (www.aranui.com) . De vaart tussen Tahiti en de
Markiezeneilanden is continu puur genieten, van relaxen op het dek tot proeven
van het lokale leven. Je gaat ook aan land inHiva Oa waar je de graven van Gauguin en Brel gaat bezoeken op de kleine
Calvary begraafplaats. Er is daar ook een bescheiden Gaugain Museum en een
Jacques Brel Space.
Restaurant Day - Een culinair carnaval voor iedereen!
Een nieuw internationaal concept komt op 18 mei 2013 naar
Brussel. Restaurant Day is een burgerinitiatief opgebouwd rond het delen en
elkaar ontmoeten in het kader van gastronomie.
Restaurant Day is een evenement dat deelnemers de kans en de
vrijheid biedt om gedurende één dag, hun eigen eet- en/of drinkgelegenheid te
runnen. Iedereen die dat wenst kan die dag namelijk zelf een restaurant , een
bar of een café openen. Thuis, in een atelier of bij vrienden. Een juice bar,
een cookiesbakkerij, een zes-gangen maaltijd Het kan die dag allemaal.
Reeds enkele jaren vindt dit culinaire carnaval
spontaan plaats in de straten van Helsinki. Waar het als eenmalig
initiatief begon, wordt het vandaag eenmaal per seizoen georganiseerd en
groeide het al vanaf zijn tweede editie uit tot een internationale
happening, met vandaag bijna 20 deelnemende landen. Van Tokyo tot New York, van
Helsinki over Parijs alle deelnemers staan vermeld op dezelfde website beschikbaar
in 15 talen.
Gezien de overeenkomst tussen de door dit evenementen en het
Brussels Hoofdstedelijk Gewest verdedigde waarden, besloot VISITBRUSSELS
de handen uit de mouwen te steken om van Brussel een van de meest
betrokken steden te maken bij dit project. Zo moedigt VISITBRUSSELS alle
aspirant-koks die willen deelnemen aan dit avontuur aan om zich te registreren
op de site www.restaurantday.org.
Dat
koken hotis, hoeven we u niet meer te vertellen. Tegenwoordig vindt iedereen
zn weg naar het fornuis. Met de Neo 5-PLY wok + stoominzet en de Eclipse
snelkookpan van BergHOFF zijn nu ook stomen en snelkoken een fluitje van een
cent. En het smaakt bovendien een stuk lekkerder.
De
Neo 5-PLY wok met deksel en stoominzet is dé norm qua design en kwaliteit. Door
de handige stoominzet blijven de pure smaken van je ingrediënten bewaard. Een garantie
op een heerlijke maaltijd, als het ware. De zilveren look van de
roestvrijstalen wok staat bovendien heel erg elegant op elk fornuis. In het
deksel is een draaiend stoomventiel verwerkt. Geschikt voor alle fornuizen.
Prijs:
175,8
Wat
dan gezegd van de vernieuwende Eclipse snelkookpan? Eenvoudige innovaties zijn
vaak de beste. Het deksel van de snelkookpan schuif je heel eenvoudig zowel op
als van de pan in de handige handvaten die niet warm worden. Veilig afgieten
wordt zo kinderspel. Ook hier werd roestvrijstaal gebruikt, met een matte
binnenzijde en glanzende buitenkant. Het deksel bestaat ook uit roestvrijstaal,
maar dan met silicone ring en een nylon ventiel. Verkrijgbaar in 4L en 6L.
Geschikt voor alle fornuizen.