Voor onze tweede proeverij van ‘rode hartenbrekers’ kozen we Château Haut Sarpe 2011 Saint Emilion grand cru classé van Vignobles Joseph Janoueix, Clos de Prieur 2012 AOP Terrasses de Larzac, Vignobles Orliac en Morgon Côte de Py 2013 van Domaine Piron.
Château Haut Sarpe Saint Emilion grand cru classé:
Typische Saint Emilion-wijn met stevige granaatrode kleur in het glas. In de neus vallen de complexiteit en elegantie onmiddellijk op, elementen die gepaard gaan met vrolijke toetsen van vanille en cacao, mede veroorzaakt door het eikenhout, toetsen die langzaam overvloeien in gezellige accenten van rood fruit.
In de mond een overvloed van aroma’s waarbij de tannines worden overheerst door fijne mineralen die voor een fris accent zorgen. Een mooie ietwat lange en wilde afdronk, toch aangenaam kruidig en een uitzonderlijk terroir laat openbloeien.
Melange van 70% Merlot en 30% Cabernet franc. Gaat mooi samen met fricassé van champignons, eend, of gegrild rund en landelijke terrines. TTC domein 29.20€. Beschikbaar bij BUV Werchter.
Morgon Côte de Py 2013
Zeer donkere violette bijna zwarte mantel die in de neus rijkelijke en complexe accenten ontwikkelt van nootvruchten, maar ook accenten aantoont van gegrilde en gerookte noten, aroma’s die zich permanent uitdiepen. In de mond een aantal nobele smaken met beheerste tannines zorgvuldig uitgebouwd, lichtjes wrang weliswaar, maar de jeugdigheid van de wijn ligt hier aan de basis. Mooie lange afdronk met frisse eindtoets.
Deze wijn 100% Gamay noir wordt geoogst van oude ranken van minimum 50 jaar oud en dit op een hoogte tussen de 200 en 300 m. Leuke smaakvolle en stevige compagnon bij wild, vlees met zware sauzen en rood gegrild vlees. TTC domein 15€. Beschikbaar van VPS Belgium.
Clos du Prieur 2012, AOP Terrasses de Larzac
Deze sinds 17 oktober 2014 nieuwe AOP geeft in het glas een leuke rubiskleurige mantel en ontplooit in de neus een mooi aroma van kers, parallel met kruidig kreupelhout, lichte harsachtige accenten met konfijt van zwarte olijven en malt van gerst. In de mond aangenaam met ruime accenten, ondersteunende aciditeit bij afdronk die fijne specerijen aan de oppervlakte laat komen. Een melange van 75% Syrah, 20% Grenache en 5% Cinsault met rendement van 25 à 30 hl/ha. Past uitstekend bij brochette van lam en civet van konijn. TTC Domein 15.95€ www.vsclub.com
De eerste editie van BIP’s Christmas village belooft een spetterend en gezellig feest te worden op het Koningsplein. Gedurende 4 dagen zal het Bip haar eigen Kerstdorp organiseren, met name Bip’s Christmas Village. Omgeven door talrijke kerstlichtjes zal er een ruim aanbod aan chalets, lekkernijen, attracties, muziek,…, te vinden zijn. Bezoekers zullen zich, met zicht op onze kerstboom, kunnen verwarmen met een glas glühwein, maar zullen ook ambachtslieden van her en der kunnen ontdekken, en genieten van een spetterende show die de vuurspuwers, ijssculpteurs en een fanfare zullen aanbieden.
BIP ? Het Bip, het huis van het gewest, dat ingehuldigd werd in 2008, bevindt zich op het Koningsplein. Men kan er een verrassende tentoonstelling over Brussel bezoeken, evenementen zoals optredens, animaties,…, vinden er plaats. Men kan er zalen huren voor corporate evenementen, en het is eveneens de zetel van de Brusselse Regering. Dit alles draagt bij tot de uitstraling van het Gewest.
www.biponline.be
BIP Christmas village van 18 tot 21/12/14 van 10.00 tot 22.00. Op 18 december wordt een glas van de vriendschap u vriendelijk aangeboden ter gelegenheid van de openingsavond. Dit op de Erekoer van het Bip en een deel van het Koningsplein (10-11 Koningsstraat, 1000 Brussel). Gratis inkom. Parkeergelegenheid in de omgeving
Op het strand of onderwater, huwen opTahiti is een unieke belevenis
De exotische bestemming Tahiti en haar eilanden staat al lang garant voor een uitzonderlijke huwelijksreis. Wie de meest belangrijke dag van zijn leven graag nog net een tikkeltje meer bijzonder en exclusief maakt: huwen op Tahiti en haar eilanden is de nieuwe trend en elke ceremonie is een unieke belevenis!
Een reis naar Tahiti en haar eilanden heet een once in a lifetime-experience te zijn en huwen is dat ook. Elke mens is uniek, het huwelijk bevestigt een unieke band en op Tahiti en haar eilanden kun je de ceremonie al even uniek maken. De eilanden hebben zoveel charmes en troeven dat je uit meerdere thema’s kunt kiezen. Beach wedding, nature chic, green wedding, underwater wedding, op Tahiti en haar eilanden is geen enkel idee te gek.
Tahitiaans huwelijk op het strand: Wie er van droomt om blootsvoets in het witte zand, in een pareo met een bloemenkrans in het haar en de azuurblauwe oceaan op de achtergrond te trouwen, kan opteren voor een traditionele Tahitiaanse ceremonie. Een live band van plaatselijke muzikanten en dansers in sarong luistert op het strand de gebeurtenis op. Naar wens volgt na afloop op het strand een buffet van vers gevangen vis en kreeften. Het huwelijksbootje is een authentieke prauw waarmee je, na de beach wedding, onder de sterrenhemel samen vaart naar een afgelegen eilandje voor de eerste huwelijksnacht.
NIEUW: Onderwaterhuwelijk: Hoeveel charmes en natuurlijke schoonheid Tahiti en haar eilanden ook hebben, de onderwaterwereld van de appelblauwzeegroene lagunes vol koralen en kleurrijke vissen loont minstens evenzeer de moeite. Ook dit kan het decor zijn voor je huwelijksgeloften als je kiest voor een onderwater wedding. Je hoeft er helemaal niet super avontuurlijk noch een ervaren diepzeeduiker voor te zijn: de onderwaterceremonie vindt plaats op de ondiepe lagunebodem, amper vier meter diep.
Wedding chapel op het water: Wie zijn voeten liever niet nat maakt, kan kiezen voor een over-the-water wedding chapel. Net als de overwater bungalows of pilotis - hét beeld van Tahiti en haar eilanden – is deze trouwkapel als een van de traditionele houten of rieten hutten die op palen in het water staan. Glazen tegels in de plankenvloer tonen de lagune als een gigantische aquarium en met wat geluk komen kleurrijke vissen kijken terwijl jij je ja-woord geeft.
Green wedding: Het ecologisch bewustzijn op Tahiti en haar eilanden is erg groot. Met ondermeer ecotoerisme wil deze bestemming haar indrukwekkende, unieke schoonheid en kostbare natuur beschermen. Passend hierbij kun je ook kiezen voor een green wedding die volledig volgens de ecologische gedachte wordt georganiseerd.
Huwelijk op maat met wedding planner: Voor de praktische kant van het organiseren van een huwelijk op Tahiti en haar eilanden kun je ter plaatse beroep doen op een wedding planner. Die helpt mee nadenken over wat voor jou de perfecte huwelijksceremonie is en organiseert het feest tot in de puntjes. Al wat jou rest, is je valies inpakken en, natuurlijk, de ringen niet vergeten. Tenzij je, passend bij het originele evenement, gaat voor een al even origineel juweel en ter plaatse een ring met een exclusieve Tahitiaanse parel kiest.
De idyllische bestemming Frans-Polynesië in de Stille Oceaan bestaat uit 118 eilanden verdeeld over vijf archipels en verspreid over een gebied zo groot als Europa. De bekendste eilanden Tahiti en Bora Bora maken deel uit van de Genootschapsarchipel, Rangiroa vind je in de Tuamotuarchipel, Hiva Oa is dankzij Jacques Brel en Paul Gauguin het bekendste eiland van de Markiezen en tot slot zijn er nog de Gambier-en de Australarchipel. Elk heeft zijn eigen unieke karakter: van weelderig begroeide vulkaankraters en hagelwitte of zwarte lavastranden tot atollen met appelblauwzeegroene lagunes en koraalriffen.
Het tijdsverschil tussen Tahiti en België bedraagt elf uur in de winter en twaalf uur in de zomer. Reken voor de vlucht op ruim twintig uur. De voertaal is er Frans en de munteenheid is de XPF, de Franc Pacifique (één EUR = 119,33 XPF). www.tahiti-tourisme.be
Ons eerste ‘rode’ avontuur beleven we met Chambolle Musigny Clos du Village 2012 Domaine Antoine Guyon, Domaine du Clos Sixte 2012 Lirac, Alain Jaume & fils en Le Clos de l’Echo 2011, Chinon rouge, Couly-Dutheil.
Chambolle Musigny Clos du Village 2012:
Deze wijn heeft een mooie robijnrode kleur met delicate en aangename toetsen van klein fruit en violet. Een elegante wijn met verzorgde textuur die makkelijk 10 jaar kan worden bewaard.
Is een cepage van 100% Pinot noir met ranken van gemiddeld 35 jaar oud die bij een temperatuur van 18° C uitstekende samengaat met gerechten met fijne structuren zoals een filet mignon of een parelhoen in salmis. Prijs TTC domein 41€. Beschikbaar bij wijnhandel Jeuris in Heusden Zolder.
Domaine du Clos Sixte 2012 Lirac:
Wijn met stevige purperen mantel die in de neus zorgt voor overvloedige accenten van hars, olijf, mout van druif, romarinthijm, laurier en confituur van bosbessen. In de mond een ruime complexe harmonie van leuke tannines die voor een aangename licht kruidige afdronk zorgen maar toch voldoende frisheid behoudt. Een moderne wijn die nochtans alle elementen van zijn afkomst en benaming aanbiedt.
Deze wijn bestaat uit een melange van 50% Grenache noir, 35% Syrah en 15% Mourvèdre. Hij past mooi bij wang van rund met gekonfijte wortelen, rundgebraad met wilde paddenstoelen en een konfijt van eend met cepes. Kostprijs 13.20€ TTC domein. Beschikbaar bij Blovan Oudenaarde, De wase Wingerd St Gilles Waas en Kempisch wijnhuis Turnhout.
Clos de l’Echo 2011, Chinon rouge:
Mooie rode kleur met zwarte glinsteringen die in de neus leuke aroma’s van zwart, rijp rood fruit laat samenvloeien met accenten van zoethout en specerijen. Vranke aanzet in de mond die de smaakpapillen alarmeert maar spoedig fruitige aroma’s, licht kruidig met verwijzing naar de mooie stevige tannines die hij laat openbloeien.
Een wijn 100% Cabernet franc met rendement van 45hl/ha. Is een leuke gezel bij gevogelte, zowel gebraden als geroosterd, rundvlees, diverse grillades, maar ook erg leuk bij diverse bereidingen van duif en fazant. Kostprijs TTC domein 19€. Beschikbaar bij Franz Tricot Jumet, Crombe Marke-Kortrijk en Cave de France Schoonaarde-Dendermonde. www.vsclub.com
Hennessy is een onbetwistbare partner in tal van cocktails. Hierna enkele suggesties waarbij elk van de cocktails bestaat in een versie beginner, gevorderde en expert.
The Hennessy ginger: gevorderde
Ingrediënten: 1 ½ deel Hennessy, ½ deel vers limoensap, ¼ deel suikersiroop, 3 muntblaadjes (vers en gekneusd) en 3 ½ delen ginger ale
Garnering: Takje munt (sla het vooraf even tegen de hand om de geur te versterken). Doe alle ingrediënten behalve de ginger ale in de shaker, vul tot de helft met gemalen ijs. Schud. Voeg de ginger ale toe, roer met een lepel.
The Hennessy apple: beginner
Ingrediënten: 1 ½ deel Hennessy en 3 ½ delen appelsap (troebel)
Garnering: Appelschijfjes. Schenk Hennessy in een highballglas, voeg ijsblokjes toe, vulaan met troebel appelsap. Garneer.
The Hennessy citrus: Expert
Ingrediënten: 1 ½ deel Hennessy, ½ deel sinaasappelsap (vers), ½ deel citroensap, ¼ deel suikersiroop en ¼ deel eiwit
Garnering: Zeste van sinaasappel. Schenk alle ingrediënten in een shaker, vul hem met ijsblokjes en schud krachtig. Vul een tumbler met ijsblokjes. Zeef de inhoud van de shaker over het ijs. Garneer met zeste van sinaasappel.
The Hennessy berry: gevorderde
Ingrediënten: 1 ½ deel Hennessy, 6 verse muntblaadjes, 1 theelepel bruine suiker, ½ deel frambozensap, 2 frambozen, ¼ deel limoensap en ¼ deel ginger ale
Garnering: 2 frambozen. Voeg alle ingrediënten behalve de ginger ale toe aan de shaker, vul met gemalen ijs. Schud. Schenk de ginger ale erbij, roer met een lepel.
The Hennessy H2O - gevorderde
Ingrediënten: 1 deel Hennessy, 1 deel citroenlimonade, 1 scheutje limoensap, 1 dun schijfje komkommer
Garnering: Een staafje komkommer. Schenk de Hennessy, de limonade en het limoensap in een tumbler gevuld met ijsblokjes. Leg er 1 dun schijfje komkommer bovenop. Garneer met het staafje komkommer.
Marlux wint FEBE Elements Award 2014 voor innovatieve waterdoorlatende tegel
Met zijn designlook laat de waterdoorlatende tegel Virage van Marlux zien hoe veelzijdig en eigentijds de prefab betonsector vandaag is. Goed voor een FEBE Elements Award, uitgereikt door de Federatie van de Betonindustrie, en uiteraard heel wat knappe tuinprojecten, zowel privé als publiek.
Marlux kreeg de FEBE Elements Award 2014 voor meest opmerkelijke prefab betonrealisatie in de categorie ‘Small Scale Precast’, voor projecten met kleinschalige elementen. De waterdoorlatende ‘Virage’ meet 30 op 30 cm, maar creëert een wereld van mogelijkheden. Zo kan je tal van originele en verrassende patronen leggen – van excentrieke cirkels over speelse golven tot organische kronkels. Daarbij tekent het evenwicht tussen beton en gras/kiezel voor een indrukwekkend lijnenspel. De jury loofde Virage als “esthetisch verantwoord en tegelijk functioneel betonproduct dat een duurzame infiltratie van regenwater mogelijk maakt. De tegel is een mooi object op zich, en kan zeer veel architecturale stijlen aan.”
Ludo Monten, Product Development Manager bij Marlux: “Met Virage krijgen tuinliefhebbers een ecologisch designalternatief voor de klassieke waterdoorlatende bestratingen die vandaag op de markt zijn. We ontwikkelden het product samen met ontwerpers van bundl, omdat we sterk geloven in de synergie met een extern designbureau. Deze prijs is dan ook een leuke erkenning voor onze continue investering in innovatieve producten.”
Virage is een uniek product dat complexe producteisen weet te rijmen met eenvoud. De bestrating wordt ook verdeeld door Stradus Infra, het zusterbedrijf van Marlux dat zich op de publieke markt richt.
De Delta Gids: zo veel meer dan een gids. Een overzicht van de beste adressen in België en het groothertogdom Luxemburg. Niet minder dan 2 000 adressen van restaurants en hotels zijn op een praktische en gedetailleerde manier beschikbaar. De klassering gebeurde per provincie en in alfabetische volgorde van de steden in elk van de provincies.
De 584 pagina’s zijn aangenaam om te lezen. U vindt er zeker HET adresje dat u nog niet kent of dat u vergeten bent en graag nog eens opnieuw bezoekt. De gids bevat verder 1500 gastronomische recensies – negatief of positief – die de recensenten van de gids neerpenden op basis van hun bezoek aan de gelegenheden.
De recensenten van de Delta Gids doorkruisten België en het groothertogdom Luxemburg om nieuwe adresjes te ontdekken en hun liefde voor de gastronomie en lekker eten met u te delen. Dit jaar wordt de Delta Gids uitgebreid met 200 nieuwe adressen, terwijl evenveel adressen werden wegens sluiting of gebrek aan selectiecriteria uit de gids verwijderd. De gids is niets minder dan een reis door de verschillende keukens en laat u de nieuwste culinaire trends ontdekken – alles gebaseerd op een correcte kwaliteit prijsverhouding en een verantwoorde selectie van de gelegenheden. Zeven registers op het einde van de gids en duidelijke pictogrammen helpen u bij uw keuze. (per type van keuken, per prijs, alfabetisch, …)
Het Delta-kennismakingspaspoort
Het Delta-kennismakingspaspoort dat sinds 5 jaar bij de Delta Gids hoort biedt u een korting van 30% (drank niet inbegrepen) in 65 restaurants in België en het groothertogdom Luxemburg. De adressen werden zorgvuldig geselecteerd en zijn geklasseerd in vier categorieën: Gastronomie, Goede kwaliteit prijsverhouding, Hartendief en Mooi Kader. ‘ Een keer het Delta-kennismakingspaspoort gebruiken en de aankoopprijs van de Gids is al terugbetaald!’
Nieuw: de DeltaBox
Al 37 jaar lang vindt u in de Delta Gidsen de lekkerste adressen, de zaligste plekken die het leven mooier en lichter maken en de heerlijkste gerechten. Medewerkers selecteerden voor de Delta Box 35 gastronomische restaurants in België. De DeltaBox biedt u een gastronomisch menu van 4 gangen (zonder drank) in een van de 35 geselecteerde restaurants aan. Een schitterend geschenkidee (de cadeaubon is geldig tot 30 juni 2015). De DeltaBox wordt aangeboden voor € 129,90 op www.deltaweb.be
Lijst van de 35 geselecteerde restaurants in de Delta Box: Brussel: Aux Beaumes de Venise, Leonor, La Fontaine de Jade, Les Brigittines « Aux Marches de la Chapelle », Le Coriandre. Waals-Brabant: L’Avenue, Brasserie 135, Philippe Meyers, Le Pivert, Unes Autre Histoire, Le Vert d’Eau. Luik: Les Sœurs Grises, Le Cyrano, L’Auberge de Spa, Le Coin des Saveurs, Carpe Diem, La ferme Damzai, Le Shanghai, Chez Silvano – Le Bergerue, Le Vieux Cellier. Namen: Château de Namur, Le Moulin de l’Escaille, Les Jardins de mon Père, L’Espièglerie. Luxemburg : l’Auberge de la Ferme, Château d’Hassonville, Le Cor de Chasse, la Régalade. Henegouwen: La Part des Anges, Le Bouchon et l’Assiette, Pouic Pouic, Les 3 P’tits Bouchons, Maxens. Vlaanderen (Brugge) : Aneth, Le Manoir des Quatre Saisons.
De palmares van de Delta Gids België en Luxemburg 2014
DELTA D’OR : Le D'Arville, Wierde (Olivier Bourguignon), Pastorale, Reet (Bart De Pooter) en Ma Langue Sourit, Moutford (Cyril Molard)
DELTA D’ARGENT : L'Olivier des Sens, Tilff (Manuel Bejar), ‘t Korennaer, Nieuwkerken (Edwin Van Goethem) en Becher Gare, Bech (Jérémmy Parjouet)
DELTA DE BRONZE : L’Etang Bleu, Mont-Sainte-Geneviève (Stéphane Chermanne), Le Flore, De Panne (Ludovic Verlande) en Bistronome, Strassen (Jean-Charles Hospital)
Net als vorig jaar stelden de gastronomisch recensenten een tweede klassering op waarin authentieke en smakelijke keukens elk in hun categorie beloond worden. De nieuwe palmares per specialiteit (klassering in alfabetische volgorde): L’Artiste - Falaën (uitzonderlijk vlees); L’Esprit Bouddha - Gosselies (Aziatische keuken); L’Hôtel de la Poste - Bouillon (bistronomie), Le Temple du Goût - Angleur (Chinese keuken), L’Opéra - Waterloo (Italiaanse keuken), KokOVin - Brugge (bistronomie) en Portus Cale - Lodelinsart (Portugese keuken)
De Gids en het Kennismakingspaspoort zijn te koop in de boekhandel voor 29.75 € en op www.deltagids.be
De Club des Grands Domaines, een groepering van 16 familiales wijnbedrijven uit evenveel Franse regio’s, zorgt buiten de traditionele oogstperiode, regelmatig voor speciale attenties. Met de eindejaarsfeesten in het vooruitzicht worden thans een aantal ‘hartenbrekers’ in de kijker geplaatst. In een viertal artikelen brengen we een overzicht van de hartenbrekers die ook op de Belgische markt aanwezig zijn.
Oubollig misschien, maar we openen met de witte wijnen: Symphonie de Novembre 2013, Jurançon van Domaine Cauhapé, Confidentielle 2013 Côtes de Provence Blanc, Domaine Saint André de Figuières en Château de Tracy 2013, Pouilly Fumé, Château de Tracy.
Symphonie de Novembre:
Sterke en complexe wijn die in de neus zorgt voor gedroogd en gekonfijt fruit, mooi omhuld door fijn gegrilde en getoaste accenten. In de mond ontwikkelt de wijn zich vol overgave met toetsen van citrus, geel fruit en fijne kruiden.
Wijn 100% Petit Manseng met rendement van 28hl/ha en manuele oogst in kleine volumes. Is een perfecte wijn als aperitief, mi-cuit van ganzenlever, gebakken ganzenlever met appel en druif, geitenkaas, nougat desserts en tarte tatin. Prijs TTC domein 19.20€. Verkrijgbaar bij Werco in Oostende.
Confidentielle 2013 Côtes de Provence Blanc:
De goudkleurige schitteringen in het glas, geven in de neus een expressieve en elegante wijn met exotische toetsen en accenten van citrus die zich vermengen met gegrilde, lichte vanille accenten. Zorgt in de mond voor een opvallende frisheid met vette en fruitige toetsen die op het smaakpalet samenvloeien met houtfruit. Biedt een overvloedige, sensuele en lange afdronk. Een rijke, complexe en originele wijn met lange bewaarmogelijkheden.
Deze wijn, 100% Rolle ( Vermentino) wordt selectief geoogst op percelen met ondergrond van sist. Is de perfecte compagnon bij terrine van ganzenlever, blauwe kazen of paté. Prijs TTC domein 27.30€. Beschikbaar bij Espace Vin Genappe.
Château de Tracy 2013 Pouilly Fumé:
In het glas een eerder lichte kleur die opgevrolijkt wordt door accenten van emerald en mooie glinsteringen. In de neus leuke accenten van buxus en pompelmoes, vuursteen, wijngaardperzik en brugnon ( perziksoort). In de mond aangenaam met leuke aciditeit, erg frisse en duidelijke expressie van pompelmoes en groene citroen.
Een wijn 100% sauvignon geoogst van wijnstokken van minstens 28 jaar oud die perfect past bij oesters, frituur van vis met karpertjes en béarnaise en tong meunière. Prijs TTC domein 19€. Beschikbaar bij Christians wijnhandel Bilzen, NV De Clerck Kortrijk, Sprl La Bonne bouteille Orp le grand, Magnus wijnen Deurne en La route du Vin Brussel. www.vsclub.com
AMSTERDAMS HOTEL THE NEIGHBOUR’S MAGNOLIA INTRODUCEERT ‘INSPIRE CANVASES’ CONCEPT
Hotelgasten creëren eigen kunstwerk van licht in hun hotelkamer
Het Amsterdamse boutiquehotel The Neighbour’s Magnolia introduceert ‘Inspire Canvases’ in al haar hotelkamers. Op deze canvassen kunnen gasten met een laserpen een lichtkunstwerk maken op een leeg canvas, dat uit zichzelf na enkele minuten weer verdwijnt. Inspire Canvases is een initiatief van de behavioral design kunstenaars Micah Kessel en Tristan Hupe, bekend van de in De Wereld Draait Door gepresenteerde real life game room in hartje Amsterdam: Sherlocked - The Amsterdam Escape Room. Inspire Canvases is omarmd door de creatieve eigenaren van Hotel The Neighbour’s Magnolia die altijd op zoek zijn naar onverwachte initiatieven. Het project werd symbolisch tijdens de derde editie van het Amsterdam Light Festival op 27 november gelanceerd.
Kunst in hotelkamers: Micah Kessel over de Inspire Canvases samenwerking: “We willen mensen op een bijzondere manier inspireren. Daar past de beleving in een boutiquehotel als The Neighbour’s Magnolia heel goed bij.” Volgens Thomas Gulikers, Hotel Manager, past de samenwerking goed bij onze hotelfilosofie om op een creatieve manier nieuwe concepten op te zetten: “Het project sluit haarfijn aan bij de beleving in onze hotelkamers. Alles wat er staat en hangt heeft een onverwachte twist, van onze unieke heruitvinding van de kledingkast en de muurrekjes waar allerlei nuttige en onnuttige items aan hangen, tot aan de aanwezigheid van knuffelhond Sparky.”
Ruimtes inspireren: Behavioral design duo Micah Kessel (VS) en Tristan Hupe (NL) staat vooral bekend als de oprichter van Sherlocked - Mystery Experiences. Speciaal voor The Neighbour’s Magnolia ontwikkelden zij de Inspire Canvases. Wat The Amsterdam Escape Room en het concept Inspire Canvases in de hotelkamers met elkaar te maken hebben? Tristan Hupe: “Behavioral design gaat over het uitlokken van nieuw en creatief gedrag in mensen. Zowel The Amsterdam Escape Room als de Inspire Canvases halen het kind in je naar boven en dagen je uit creatief met je omgeving om te gaan.” Je maakt een kunstwerk op het canvas door met een laserpen te bewegen waarna op magische wijze de lichtstrepen blijven staan. Dit kunstwerk verdwijnt vanzelf weer na ongeveer 10 minuten.
Amsterdam Light Festival: De lancering van Inspire Canvases valt samen met de derde editie van het Amsterdam Light Festival dat op 27 november van start ging. Tijdens dit vijftig dagen durende lichtfestival wordt de gehele historische binnenstad gedecoreerd met lichtkunstwerken. Tijdens het festival kunnen niet alleen Inspire Canvas lichtkunstwerken in de hotelkamers gemaakt worden: ook niet-gasten kunnen -zodra het donker genoeg is - aan de slag in de LivingRoom van het hotel.
Vanaf 26 november verwelkomt Bar Amigo andermaal de chocoladeliefhebbers op zijn originele ‘Chocolate Afternoon Tea’. Op het menu staat een heerlijke selectie van thee, koffie, warme chocolademelk of chocolade-infusies met pralines en andere lekkernijen van Pierre Marcolini.
Voor de Bourgondiërs staat een glaasje champagne koud om van deze ervaring een sprankelend moment te maken. Elke woensdag en vrijdag speelt een getalenteerde harpiste elegante achtergrondmuziek waardoor de gesofisticeerde sfeer van Bar Amigo net dat tikkeltje extra krijgt.
Voor de feestdagen pakt Colruyt uit met een leuke variant van de gekende foie gras: foie gras in terrine Maistres Occitans, die je zelf kan klaarmaken en op smaak brengen naar believen!
De lever wordt in verpakking verkocht, maar de afwerking doe je zelf. Haal de foie gras, een uur op voorhand uit de koelkast in de verpakking. Besprenkel de lever eventueel met 2 cl. porto of armagnac aan beide kanten. Leg de eendenlever in een terrine met deksel en duw goed aan. Bak 40 minuten au bain-marie in een op 150° voorverwarmde oven.
Duw het geheel na het bakken goed aan en verwijder het overtollig vet. Laat afkoelen op kamertemperatuur en plaats het nog 1 à 2 dagen in de koelkast. Nadien is je eigen foie gras klaar om geserveerd te worden. Smakelijk!
Brouwerij PALM nodigde op 31 augustus jl. 450 gasten uit om haar eigen geteelde hop in Steenhuffel te plukken. Het was in oktober 2011 dat de brouwerij, in haar eigen hoptuin nabij kasteel Diepensteyn, 800 hopplanten aanplantte. Het hopveld is 35 are groot, de hopplanten zijn van de Hallertau Mittelfrüh variëteit, deze planten brengen een 3.000-tal hopranken voort. Met deze eigen geteelde hop creëerden de PALM-brouwers PALM Hop Select, een complex maar gebalanceerd degustatiebier met een alcoholvolume van 6% vol./alc.
De hopoogst van 2014 werd, eind augustus, voor de tweede keer samen met publiek geplukt ! PALM beloofde de hopplukkers uit te nodigen om getuige te zijn van het brouwen en om het resultaat - het afgewerkte bier - te komen proeven. Op dinsdag 2 december was het zover, de plukkers kregen de kans samen met de PALM- brouwers effectief te komen brouwen én te proeven ! De plukkers gingen samen met sterren chef Viki Geunes (’t Zilte **) en Jan Toye, passioneel brouwer van PALM Belgian Craft Brewers, aan de slag. Nadien werd iedereen getrakteerd op de eerste PALM HOP SELECT ‘oogst 2014’, gebrouwen met de eigen geplukte hop. Philippe Wagman van Camembière uit Aartselaar, Zytholoog & Kaasmeester (2de kaasspecialist van België 2014) zorgde voor een excellente beer & cheesepairing. In 2015 staat de publieke hopoogst op zondag 30 augustus gepland.
PALM HOP SELECT:
Dit mooi gebalanceerde degustatiebier ondergaat een hopping in 3 fasen. Traditioneel voegen de brouwers een eerste maal hop toe in de kookketel van de brouwzaal. In deze fase wordt de karakteristieke bitterheid gevormd. In een tweede fase komt de Hallertau Mittelfrüh in beeld, een variëteit met een zeer fijn hoppig en lichtgroen aroma. Deze hop wordt op het einde van het kookproces toegevoegd. In het brouwersjargon heet deze fase ‘late hopping’. Hier blijft het niet bij, want het bier krijgt ook nog een ‘finishing touch’! Op het einde van de hoofdgisting ondergaat het nog een laatste hopgave. Tijdens deze fase, ‘dry hopping’ genaamd, wordt de eigen geteelde Hallertau Mittelfrüh gebruikt.PALM Hop Select is een complex maar gebalanceerd degustatiebier met een alcoholvolume van 6% vol./alc. Speciale Belge Ale diende als basis voor de moutsamenstelling en de gistkeuze. Daar haalt het bier zijn subtiele karameltoets, malsheid en fruitigheid vandaan. Om het hopkarakter optimaal te behouden en om het bier extra te laten parelen, hebben de brouwmeesters ervoor gekozen om het bier te laten hergisten op fles. De rijkelijke hopdosering en de hergisting zorgen voor een goede doordrinkbaarheid, een prima verteerbaarheid, een schitterende schuimkraag én daarbovenop een uitstekende bewaring.
PIERRE & VACANCES OPENT 3 NIEUWE VAKANTIEVERBLIJVEN IN ANDORRA
Andorra, een droombestemming voor uw wintervakantie met het gezin of met vrienden. Opening van 3 nieuwe Pierre & Vacances-residenties voor het winterseizoen 2014-2015: Andorra Ransol, Andorra Bordes d’Envalira en Andorra Peretol.
Het Prinsdom Andorra telt 65 bergtoppen van meer dan 2100 m waar wintersporters volop kunnen genieten van eindeloze skipistes en de gezonde berglucht. Het dwergstaatje in de Pyreneeën, tussen Frankrijk en Spanje, biedt een prachtige natuur in een uitermate bergachtig gebied met hoge pieken en smalle valleien. Dé ideale bestemming voor al wie houdt van sport en ontspanning.
Grandvalira, het grootste skigebied van de Pyreneeën op 1710 tot 2640 m hoogte. De drie nieuwe residenties liggen vlakbij dit prachtige skigebied. Snowboarders, aanstormend skitalent of doorgewinterde skiërs zullen hun ogen niet geloven: 210 km bewegwijzerde afdalingen, 118 pistes voor elk niveau, freestylezones, skischolen en sneeuwtuinen voor de allerkleinsten. Een droombestemming voor bergliefhebbers, die er zowel in de winter als in de zomer aan hun trekken komen.
Residentie Pierre & Vacances Andorra Ransol : Deze nieuwe residentie in El Tarter ligt in een beschermd natuurgebied op 1710 m hoogte, op slechts 1,5 km van de skilift naar Grandvalira, en is met zijn 210 km aan pistes het grootste skigebied van Andorra. Het complex bestaat uit 42 comfortabele appartementen met 1 slaapkamer (4 personen) of 2 slaapkamers (6 personen). Het moderne interieur ademt een sfeer van rust en ontspanning. De meeste appartementen beschikken over een balkon of een terras met uitzicht op de bergen.
Residentie Pierre & Vacances Andorra Bordes d’Envalira: Deze residentie is gelegen op 1800 m hoogte in het gehucht Bordes d’Envalira, op 2,5 km van het centrum van het gehucht Soldeu en de skilift naar het Grandvalira skigebied. Het complex telt 70 volledig uitgeruste verblijven: van studio’s voor 2 personen tot appartementen met 4 slaapkamers (8 personen).
Residentie Pierre & Vacances Andorra Peretol : Deze residentie vinden we terug in het centrum van het gehucht Bordes d’Envalira, op 2,5 km van het skistation en de skilift die u naar het Grandvalira skigebied brengt. Het complex bestaat uit 33 ruime, comfortabele appartementen met 1 slaapkamer (4 personen) of 2 slaapkamers (6 personen).
Sinds de opening van Andorra El Tarter, in 2013, telt Pierre & Vacances 4 vakantieverblijven in Andorra, een droombestemming voor wintersporters. Het skigebied van Grandvalira telt 210 km aan pistes geschikt voor alle niveaus. www.pierreetvacances.be
TAO zet reservatie van hotels en trips in de Oostkantons online
Vanaf eind november 2014 kunnen de websitebezoekers van het Toeristisch Agentschap Oost-België www.eastbelgium.com online verblijfplaatsen en trips in de Oostkantons reserveren. Hiermee is het Toeristisch Agentschap Oost-België een pionier, want ze zijn het eerste toeristisch overkoepelend orgaan, dat aan hun partnerbedrijven een online-service aanbiedt.
„De prioriteit van onze investering in een online-reservatiesyssteem is het toeristisch aanbod aanpassen aan het reservatiegedrag van de gasten“, zei de TAO-directrice na de officiële start van de nieuwe service op 24 november 2014. „Studies hebben uitgewezen dat meer dan 80% van de gasten hun reizen op internet zoekt en er ook de voorkeur aan geeft ze op die manier te boeken. Daarom leek het ons belangrijk om de partnerbedrijven van het Toeristisch Agentschap Oost-België een professionele service met directe reservatie via internet ter beschikking te stellen”, verklaarde ze verder.
In de startfase zijn er ongeveer 30 van de 169 partnerbedrijven online beschikbaar. Er kunnen hotels, vakantiewoningen, bed & breakfast, campings maar ook trips zoals een uitstap naar de blauwsteenmijnen van Recht of activiteiten in het vrijetijdscentrum Tomberg Rodt gereserveerd worden. Op langere termijn is het de bedoeling dat alle partnerbedrijven online gereserveerd kunnen worden.
Zoeken en boeken : Tot nu toe konden accommodaties en trips op de TAO-website www.eastbelgium.com enkel via een emailaanvraag geboekt worden. Nu kan er via de nieuwe reservatiebutton op de homepagina of via de rubriek „accommodatie & gastronomie“ een datum ingegeven worden en op die manier onmiddellijk naar vrije overnachtingsmogelijkheden gezocht worden. Een nieuwe zoekfunctie maakt het dan verder mogelijk om te filteren op classificatie, inrichting, service, sportmogelijkheden of typische criteria voor de Oostkantons (bed+bike, kwaliteitslabels voor de Oostkantons, ... ) enz. Al deze informatie is op de website beschikbaar in het Duits, Frans en Nederlands.
Naast de toekomstmogelijkheden voor de partners hoopt het Toeristisch Agentschap Oost-België ook op een verdere stijging van het bezoekersaantal van zijn website. Op dit moment werden op www.eastbelgium.com dagelijks 3500 tot 4000 paginaconsultaties (800-1000 gebruikers) geregistreerd. Uit een enquête bleek dat 53% van de klanten de aanbiedingen „wandelen zonder bagage“ en „fietsarrangementen“ via internet ontdekt hebben. Naast het downloaden van mountainbike GPS-routes is het grote aantal gebruikers van de online-wandelrouteplanner „GO-Eastbelgium“ een bevestiging van de strategie om verder in de internet-technologie te investeren.
Solidaire soep van exko - zondag 14 december Brussel
EXKi blijft zijn eigen waarden trouw. Na het succes van de eerste Solidaire Soep vorig jaar op 15 december, wordt de tafel dit eindejaar opnieuw gedekt. De actie vindt plaats op zondag 14 december 2014 in het EXKi-restaurant, Beursplein 2, 1000 Brussel. Afspraak van 15 tot 18 uur.
EXKi organiseert voor de tweede maal een ludieke en hartverwarmende actie, zodat iedereen de minstbedeelden een beetje warmte kan schenken in de vorm van een kom warme soep. Door deze solidariteitsactie kunnen EXKi-klanten zichzelf (her)ontdekken en samen een emotioneel moment beleven.
Schrijf je in, iedereen mag meedoen! Er moeten dus heel veel groenten gewassen, geschild en gesneden worden om een heerlijke soep klaar te maken die vervolgens door Thermos Operatie aan de ingang van metrostation Kruidtuin wordt uitgedeeld aan mensen die het elke avond moeilijk hebben.
Een mooie gelegenheid om samen te delen en een menslievend en hartverwarmend moment te beleven. Bovendien houdt EXKi een paar verrassingen klaar voor jong en oud. Er is ook fairtrade biokoffie voor elke deelnemer, en... dat alles met een vrolijke noot muziek!
Help een geëngageerde vereniging: Thermos Operatie. Thermos Operatie begon in december 1987 op initiatief van enkele scoutsleiders. Ze waren onder de indruk van de benarde situatie van daklozen in het station en besloten ze elke avond thermossen met warme koffie en broodjes te brengen. Vandaag lossen maar liefst dertig vrijwilligersteams elkaar af tussen 1 november en 30 april om de daklozen van Brussel een maaltijd en warme drank aan te bieden.
Deelnemen aan dit event rond Solidaire Soep is heel eenvoudig: Inschrijven kan via de website http://qlic.it/97751 of via de Facebookpagina van EXKi
EXKi Beursplein 2 1000 Brussel
Praktische informatie: Alle praktische informatie over EXKi is te vinden op de website: www.EXKi.com - www.operationthermos.be
Frankrijkexpert Agence Belle France wordt onderdeel van Belvilla, specialist in vakantiehuizen. Dat zijn Monique van der Stap – eigenaar en oprichtster van Agence Belle France – en Bjørn Berg-Andersen – directeur van Belvilla – overeengekomen. Voor Belvilla betekent dit een extra focus op de populaire vakantiebestemming Frankrijk. Agence Belle France vindt in deze vergaande samenwerking een sterke partner.
Kwart meer vakantiehuizen in Frankrijk. Frankrijk is al jarenlang een favoriete vakantiebestemming, vooral in de zomermaanden. Eén op de tien boekingen bij Belvilla wordt vastgelegd op bestemming Frankrijk en dit aantal groeit. Dat vormt de voornaamste reden voor de samenwerking. In de praktijk betekent dit dat Belvilla de komende maand de vijfhonderd vakantiehuizen van Agence Belle France – kortweg ABFrance – toevoegt. Deze karaktervolle woningen variëren van comfortabele gîtes tot luxe villa’s en liggen verspreid over gans Frankrijk met een concentratie in de Provence/Côte d’Azur. Het Franse Belvilla-aanbod groeit daardoor met bijna een kwart en verdubbelt zelfs in de regio Provence/Côte d’Azur.
Nieuwe huizen online bij start boekingsseizoen: Belvilla-directeur Bjørn Berg-Andersen meldt: “Met de ervaring, kennis en het aanbod van Agence Belle France zijn wij ervan overtuigd een goede partner gevonden te hebben. Deze uitbreiding helpt ons nog beter tegemoet te komen aan de wensen van onze gasten. We streven ernaar om de vakantiehuizen van Agence Belle France voor de kerst op onze website te presenteren. Op die manier kunnen vakantiegangers al bij de start van het boekingsseizoen de nieuwe Franse vakantiehuizen reserveren.”
De samenwerking is voor Agence Belle France een bekroning op het twintigjarig jubileum. Monique van der Stap van Agence Belle France vertelt: “Na twintig jaar is het tijd om het stokje over te dragen met betrekking tot het managen van het bedrijf. Als Frankrijkexpert blijf ik nauw betrokken bij het Franse aanbod van Belvilla. Door deze samenwerking kan ik mij volledig focussen op het onderhouden van de contacten met huiseigenaren, het op peil houden van de kwaliteit van de vakantiehuizen en het werven van nieuwe huizen. Onze gasten bieden we hiermee continuïteit en een nog grotere professionaliteit. Onze huiseigenaren zullen op hun beurt profiteren van een sterke toename van boekingskansen. Ik kijk dan ook vol vertrouwen naar de toekomst.” Belvilla: www.belvilla.be