De Michelingids Frankrijk 2015 bevestigt eens te meer dat de jeugd op onbetwistbare wijze de rijke gastronomische tradities van Frankrijk wil verder zetten en verder wil uitbouwen.
Frankrijk is vanaf nu 2 nieuwe 3-sterrenbrestaurants rijker, de begeerde trofee werd toegekend aan La Bouitte in Saint Martin de Belleville van de gebroeders René en Maxime Meilleur en aan het Parijse restaurant Le Pavillon Ledoyen van chef Yannick Alleno. Passie en gedrevenheid wordt in beide gevallen aangevuld met grote preciesheid, productkennis en onweerstaanbare presentaties die een absoluut smaakfestival inluiden. Voor de controleurs van Michelin is dit in beide gevallen een hymne aan de unieke Franse ‘haute cuisine’.
De Franse selectie 2015 werd eveneens aangevuld met 7 nieuwe 2-sterrenrestaurants, nl La Grand’Vigne in Martillac nabij Bordeaux, L’Auberge du Cheval Blanc in Lembach, Le Neuvième Art in Lyon, Casadelmar in Porto-Vecchio; Alain Ducasse at Plaza Athénée, Parijs, La Table de Lancaster, Parijs en L’Atelier d’Edmond in Val d’Isère. Maar liefst 37 restaurants verwierven hun eerste ster waarvan 7 in Ile de France en 30 in de provincie. Het jonge geweld dat de toekomst van de Franse gastronomie veilig stelt en een eerste ster behaalde steunt op Ludovic Turac, 26 jaar, van restaurant Une table du Sud in Marseille en Joël Philips, 27 jaar, van restaurant Esprit Terroir in Straatsburg.
Tussen de verliezers ook Wou Bru, restaurant Maison Bru in Eygalières, enkele tijd terug nog de fiere drager van twee Michelinsterren. Nadat hij eerder reeds een eerste ster moest inleveren, speelt hij nu ook zijn resterende ster kwijt. Beter vergaat het onze andere Belgische chef die in Frankrijk actief is, Piet Huysentruyt. Hij verdedigt met glans zijn ster en blijft in restaurant Likoké in Les Vans in het departement Ardèche zorgen voor een aangename sfeer en een heerlijke keuken.
De Michelingids Frankrijk 2015 bevat 8459 adressen waarvan 4082 hotels en 4377 restaurants. Hij omvat 609 sterrenrestaurants, hetzij 26 restaurants met 3 sterren waarvan 2 nieuwkomers, 80 restaurants met 2 sterren waarvan 7 nieuwe en 503 sterren met 1 ster waarvan 37 nieuwe. De gids maakt eveneens melding van 646 restaurants met een BIB gourmand waarvan 102 nieuwe vermeldingen.
De gids is vanaf vrijdag 6 februari te koop aan de prijs van €24.
|