Demeyere & de Boxy-broers geven culinaire tips voor de eindejaarsfeesten
Varkenshaasje, zalm of toch maar iets nieuws? Met kerst is het vaak stressen in de keuken. Culinair expert Demeyere en de gastronomische traiteurbroers Kristof en Stefan Boxy helpen je op weg naar even sfeervolle als smaakvolle feestdagen.
Klassiek kerstdiner: Voor Kristof en Stefan Boxy, al jaren trouwe fans van Demeyere, is het werken geblazen met Kerstmis. Maar op de tweede kerstdag is het ook voor hen culinair genieten in familiekring.
Kristof Boxy: “Ik hou enorm van kerst en de traditie die erbij hoort: verzorgd gekleed – gala voor de dames, smoking voor de heren –, een mooi gedekte tafel, kaarslicht, familie en vrienden… Ik hoop ook altijd op een witte kerst, dat is intussen al weer veel te lang geleden. Maar hoe dan ook, Kerstmis is een echt feest en ik wil die traditie graag in stand houden, er gaat al te veel gezelligheid verloren. Dus voor mij, niet snel snel alle cadeautjes openrukken – ik zie dat altijd bij de kinderen van mijn broer (lacht) – en zeker geen smartphone aan tafel. Nee, eten is een cultuur, een sociaal gebeuren en daar moet je je tijd voor nemen. Mét op de achtergrond een kerstboom. Een echte natuurlijk, ik verkies naturel boven gekunsteld, ook op culinair vlak.”
Hoort er bij een klassieke kerst ook een klassiek diner? “Dat mag, gevulde kalkoen smaakt natuurlijk altijd. Maar eigenlijk kan je serveren wat je wilt, als de sfeer maar goed zit. Zelf ben ik niet zo’n fan van foodtrends, altijd en overal ‘moussekes’ bijvoorbeeld, ik zie graag wat ik eet en ik kies ook altijd voor producten van topkwaliteit. Laat je met de feesten zeker ook niet vangen in te veel ingrediënten, maar ga voor ‘vree naturel’ met veel groenten, altijd goed. Bij mijn ouders aten we, met Nieuwjaar, altijd kreeft met een salade erbij en een goede wijn. Mijn broer zweert dan weer bij raclette en ik, ik eet onze traiteursmenu die we voor de feesten bereiden. Maar eigenlijk is het mijn droom dat er iemand eens voor mij kookt met kerst (lacht).”
Van multifunctionele bakvorm tot teppanyaki
Geen kerst zonder mooi gedekte tafel voor Kristof Boxy. “Ja, daar hecht ik wel belang aan. Toch leuk om je goed servies uit te halen, mooi bestek erbij… En je kan dat gewoon elk jaar hergebruiken en af en toe nieuwe accenten leggen. Rood en groen horen bij Kerstmis, maar ook witte tinten, goud of zilver kunnen aan tafel. En als je mooi kookgerei hebt, zoals bijvoorbeeld de cocottes of multifunctionele bakvorm van Staub, dan kan je die natuurlijk rechtstreeks op tafel zetten. Extra gezellig.”
“Ook leuk met kerst is een teppanyaki. In plaats van te sukkelen met kapotte stukken vis in de pan, kan je gemakkelijk in één keer grotere porties bereiden. Heel handig ook om bijgerechten te maken, bijvoorbeeld feestelijke rapen met ganzenlever, gedraaid in spek. Of groenten, denk aan venkel, kleine slaatjes, spitskool of koolrabi… Gewoon grof snijden en licht bakken in wat boter, niet stoven, een beetje sesamzaam erop of komijn en klaar. Makkelijk ook voor wie moeilijk look of paprika verteert. Draai de groenten op de teppanyaki tussen de lookbollen of stukken paprika, zo krijg je het parfum mee in je groenten.”
De multifunctionele bakvorm van Staub is gemaakt van geëmailleerd gietijzer. Dit materiaal zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling én houdt ook de koude perfect vast. De binnenkant is van mat zwart email, krasbestendig, en de buitenzijde van gekleurde email voor een mooie glans. Geschikt voor de oven en alle fornuizen, inclusief inductie.
STAUB, multifunctionele bakvorm: afmetingen: 23x11.5x7 – 1.56 l - kleuren: zwart, grafietgrijs - materiaal: gietijzer - richtprijs: vanaf 129 euro
De braadslee Industry van Demeyere heeft een robuust design dat even mooi oogt als praktisch is. Ideaal om een feestelijk kalfsribstuk te bereiden, zelfs met aardappelen of groenten erbij. Je kan alles perfect eerst aanbraden op het vuur en daarna verder laten garen in de oven. Het 5 lagenmateriaal met Silvinox®-afwerking garandeert een uitstekende warmtespreiding. De gelaste roestvrijstalen grepen hebben een speciale 'gezandstraalde' oppervlakte. Geschikt voor de oven en alle fornuizen, inclusief inductie.
DEMEYERE, braadslee Industry: afmetingen: l 32 x b 26,5 cm of l 40 x b 34 cm - kleur: aluminium - materiaal: 5 lagenmateriaal - richtprijs: vanaf 199 euro
Met de teppanyaki maak je een volledige maaltijd klaar op één plaat. Grote porties bereiden wordt zo kinderspel. Je kan de grote teppanyaki gebruiken in de oven of op 2 kookzones van het fornuis, de kleine versie is handig in de oven. Het 5 lagenmateriaal of 7 lagenmateriaal met TriplInduc® verzekert een optimale warmtespreiding. Ook geschikt op inductie.
DEMEYERE, teppanyaki: afmetingen: l 39 x b 27 cm (5 lagen) of l 35,4 x b 32,5 cm en l 53 x b 32,5 cm (7 lagen) - kleur: aluminium - materiaal: 5 of 7 lagenmateriaal - richtprijs: vanaf 199 euro
Kerstrecepten van Stefan & Kristof Boxy
TERRINE VAN GEMARINEERDE ZALM, HIBISCUS & KRAB (kan je gemakkelijk op voorhand maken)
Ingrediënten (8 personen): 400 g gemarineerde zalm, hibiscuskruid, 4 tomaten, 420 g krab, 1 g cayennepeper, 90 g mayonaise, 24 blaadjes kersenblad, 8 g minicresson, 32 takjes bieslook, 80 g radijs, 50 ml room, 7,5 g zure room, 5 g verjus, peper en zout
Bereiding: Snijd de gemarineerde zalm in schijfjes en bestrooi met het hibiscuskruid. Ontdoe de tomaten van het vel, verwijder de pitten en snij in kwartjes. Voor de verzuurde room: voeg de verzuurde room samen met verjus, peper en zout en klop dit op. Maak vervolgens de krabmix door krab, cayennepeper, de verzuurde room en de mayonaise samen te voegen. Bekleed de terrine met een laag tomaat en wissel af met een laag gemarineerde zalm en krabmix. Dek als laatste laag terug af met tomaat. Laat het geheel opstijven in de ijskast. Presenteer met kruiden en radijs. Tip: serveer met aioli.
KERSTKALKOEN MET WALNOTEN EN PADDENSTOELENMIX
Ingrediënten (14 personen): 1 kalkoen van 7 kg, 350 g boter, 250 g wit brood zonder korst, 140 g walnoten, 1 tl gedroogde tijm, 500 g paddenstoelenmix, 10 tenen knoflook, olijfolie, peper en zout
Bereiding: Laat het brood enkele uren in olijfolie trekken en meng met 5 fijngesneden tenen knoflook, de walnoten, mix van paddenstoelen, tijm, 200 g boter en 5 g peper en zout. Vul de kalkoen op, wrijf in met peper en zout en verdeel 150 g boter in plakjes over de kalkoen. Leg de overige ongepelde tenen knoflook errond. Verwarm de oven voor op 150°C en braad de kalkoen 3 tot 3 ½ uur. Bedruip de kalkoen elke 20 minuten met bakvet en controleer na 1 ½ uur regelmatig de gaarheid met een vleesthermometer. Bij 70°C is de kalkoen gaar. Neem de kalkoen uit de oven en laat 15 minuten rusten onder aluminiumfolie voor het aansnijden. Tip: serveer met pommes dauphinoises.
Als familiebedrijf begonnen in 1908, is Demeyere vandaag uitgegroeid tot een wereldreferentie inzake de fabricatie van culinair kookgerei in roestvrij staal. Gevestigd in het Antwerpse Herentals, geldt het merk als standaard voor professionele chefs én hobbykoks. Generatie na generatie bekommert Demeyere zich dan ook om de topkwaliteit van zijn producten, zowel op het vlak van prestatie en levensduur als wat betreft comfort, veiligheid en gezondheid. De liefde voor design maakt tot slot het keukenplezier compleet.
Demeyere past daarbij een zelf ontwikkelde, geavanceerde en aangepaste technologie toe: alle producten worden ontworpen naargelang hun gebruik voor verschillende kookmethodes. In dat opzicht zijn de producten van Demeyere uniek in de wereld en bieden ze een antwoord op de meest diverse en complexe kookvragen. www.demeyere.be
|