» Een barbecuetrend voor de winter: koud roken
De indianen deden het ons voor, en nu gaan wij er culinair mee aan de slag: roken. Beter nog: koud roken. Barbecook stuurt als expert in vuur en rook de eerste rooksignalen uit die de najaars- en winterbarbecues officieel aankondigen. Momenteel is koud roken een nog vrij onbekende manier om vlees, vis of groenten te bereiden, maar dit najaar is het hot and happening, of was het cold and happening? Verwacht je aan onevenaarbare smaken van met rookhout doordrongen gerechten, met de Oskar-barbecue, tools en recepten van Barbecook. Overtuig je stam en verzamel rond het vuur, want dit is jouw rooksignaal om aan het winterbarbecueën te slaan. Ugh!
Een koud kunstje
Koud roken mag dan misschien wel nog niet heel bekend zijn, dat laat het niet onbemind. In tegendeel! Het is een heel andere manier en beleving van eten bereiden. Je kan het eerlijkheidshalve niet barbecueën noemen, want voedsel dat je bakt en braadt, kan je meteen consumeren, terwijl koud roken het voedsel rookt en conserveert. Denk aan gerookte zalm, bacon, kipfilet, maar ook kaas, kruiden, knoflook en uien.
First things first: pekelen. Dat is cruciaal om bacteriën en schimmels te vermijden en een voedselvergiftiging te ontlopen. Dankzij het pekelen en roken van je ingrediënten krijgt je bereiding bovendien een extra heerlijke smaak. Het koud roken zelf gebeurt zonder je rookoven of barbecue aan te steken bij een temperatuur tussen 20 en 25 °C. Daarom gaat het een pak beter tijdens de koude wintermaanden. De ingrediënten worden dus niet gaar zoals bij bakken en koken, maar worden gerookt en kunnen voor langere tijd bewaard blijven om er nog lang van de smullen. Je geduld wordt echter op de proef gesteld, want het rookproces duurt minstens 2 uur, al is het het wachten meer dan waard. Barbecook maakt het je wel makkelijker door de beste tools en tips aan te bieden.
Oskar: Het opperhoofd der rookbarbecues
De rookbarbecue bij uitstek is de Oskar, maar iedere barbecue met een deksel kan het koude kunstje aan. De Oskar is zowel een gewone barbecue, als een rookoven. Wanneer je koud gaat roken, gebruik je Barbecook’s ‘Generator voor koud roken’. Dit spiraalvormig accessoire vul je met rookmot naar keuze (beuk, els, eik, whiskey, rode wijn...) en laat je smeulen met behulp van een theelichtje. Tijd en rook doen de rest! Ga zelf ten strijde!
Recept koud gerookte zalm met whisky
Jij hebt het rooksignaal om koud te roken al ontvangen, maar stuur jij zelf ook heerlijke aroma’s de lucht in? Barbecook helpt je graag op weg met enkele gouden tips en een lekker rookrecept om je stam mee te bekoren.
Ingrediënten: Een mooie grote verse zalmfilet - Gemengde peperbollen - Gedroogde Jeneverbessen - Verse kruiden (rozemarijn, tijm en dille) Enkele schijfjes sinaasappel - Grof zout Rietsuiker Geturfde whisky
Bereiding
1. Kneus een handvol peperbollen, jeneverbessen en verse kruiden in een vijzel. - 2. Wrijf de zalmfilet in met een scheutje geturfde whisky en werk af met de gekneusde specerijen. - 3. Meng 1 liter water met 60 gram grof zeezout en 20 gram rietsuiker. - 4. Leg de zalm in een schotel en dompel deze onder met het mengsel. Voeg hierbij enkele schijfjes sinaasappel en extra kruiden toe. Dek de schaal af met een folie en plaats in de koelkast gedurende 12 uur. We raden aan om regelmatig in de pekel te roeren, zodat de specerijen niet allemaal naar de bodem zakken. - 5. Haal de zalm na 12 uur uit de koelkast en dep droog. Nu mag de zalm opnieuw voor 12 uur in de koelkast (onafgedekt) om te drogen. - 6. Vul de generator voor koud roken met rode wijn rookmot. - 7. Plaats het kaarsje op het einde van de spiraal. Als de rookmot boven het kaarsje begint te smeulen, blaas je het theelichtje uit en haal je het weg. - 8. Plaats de generator voorzichtig in de Oskar rookoven. - 9. Leg de zalmfilet op het bovenste rooster en sluit het deksel. - 10. Check regelmatig de temperatuur. Deze mag niet boven de 25 °C gaan. - 11. Na 7 à 8 uur mag de zalm uit de rookoven. - 12. Laat de zalm nu gedurende minimum 24 uur (indien vacuüm getrokken) of 48 uur (indien niet vacuüm getrokken) rusten in de koelkast. Op deze manier kan de rook zich optimaal verspreiden doorheen de volledige zalm. - 13. Haal de zalm uit de koelkast en snij in fijne blokjes of sneetjes. Heerlijk als aperitief, bij een slaatje, pasta of op een broodje. Tast toe!
|