Genieten van een magisch voorjaar in de bergen? Dat doe je nog tot midden-april in Zuid-Tirol, waar het enorme Dolomiti Superski-gebied je trakteert op kilometerslange skipistes en tonnen alternatief winterplezier. Verse, spierwitte sneeuwtapijten liggen er te wachten, om jou te ontvangen.
In het noorden van Italië schotelen de Dolomieten je de ene iconische berg na de andere voor. Deze formidabele scène behoort tot het UNESCO-werelderfgoed en legt skiërs en wintersporters zalig in de watten. Met 1.200 kilometer aan skipistes, 450 skiliften en 12 valleien mag de Dolomiti Superski zichzelf het grootste skigebied van Italië noemen. Extra leuk: zowat alle liften en pistes zijn met elkaar verbonden. Je zoeft dus zo van het ene hoogtepunt naar het andere. Het winterseizoen 2021-2022 duurt nog tot midden-april en zit boordevol verrassende nieuwigheden. Enkele resultaten? 14 hypermoderne kabelliften en een pak vernieuwde pistes. Zo is de nagelnieuwe zwarte piste La Ria in Val Gardena goed voor 310 hoogtemeters en hellingen van wel 52 procent. Pure adrenaline! En daar houdt het avontuur lang niet op. Want ook naast de skipistes valt er heel wat te beleven.
Langlaufen : Talrijke skigebieden in Zuid-Tirol zijn uitgerust met langlaufpistes. Vooral Seiser Alm is wereldberoemd om z’n goed onderhouden parcoursen. Het uitzicht in de pittoreske Gsieser Tal/Val Casies vallei lijkt gestolen vanop een postkaartje. Er staan zo’n 42 afdalingen op het menu die je onder andere naar de Pustertal vallei, Toblach en Innichen voeren. Ook Eggental/Val d’Ega, Kronplatz/Plan de Corones en Alta Badia bieden tientallen kilometers aan langlaufplezier. Zowel ervaren sporters als nieuwkomers kunnen er terecht.
Sneeuwschoenwandelen : Geen betere manier om de ongerepte natuur te verkennen dan met een paar sneeuwschoenen aan je voeten. In het bekende gebied Merano 2000 maak je prachtige daguitstappen door besneeuwde bossen en verlaten bergpassen, terwijl de hikingpaden van Vinschgau/Val Venosta je verbluffen met panoramische uitzichten op de 3.900 meter hoge Ortler berg. Ook Alta Badia en Eggental/Val d’Ega liggen bedekt met wandelpaden. Neem zeker je fototoestel mee, want deze onaangeroerde stukken natuur herbergen heel wat wilde dieren. In Val Gardena ga je zelfs ’s nachts op pad. Je tuurt urenlang naar de donkere sterrenhemel en ontspant daarna in een charmante berghut.
Rodelen : Je neemt plaats in de slee, zet je af en zoeft over een gladde sneeuwbaan. De koude wind strijkt langs je kaken terwijl de vlinders in je buik wild rondfladderen. Rodelen trakteert het hele gezin op de perfecte adrenalinekick. In het skigebied ‘Drei Zinnen’ zoef je 5 kilometer over het Rotwand parcours. Adembenemende bossen en velden begeleiden je tot in de vallei. Ben je graag wat langer onderweg? Dan is de anderhalf uur durende ‘Watles Natural Route’ in Vinschgau/Val Venosta een aanrader. Ook Eggental/Val d’Ega en Merano 2000 zijn ware rodelparadijzen.
Arrensleetocht : Zuid-Tirol staat bekend om z’n stoere, blonde Haflingerpaarden. Ze nemen je mee op verkenning door de bergen tijdens een ontspannende arrensleetocht. Deze romantische rit brengt je helemaal tot jezelf en geeft je spieren eventjes vrijaf. Wie zich prinselijk door het besneeuwde landschap wil laten voeren, gaat best op pad in Hafling/Avelengo. Uit deze regio zijn de paarden namelijk afkomstig. Ook in Eggental/Val d’Ega en Seiser Alm glij je door de bergen op de cadans van de trappelende hoeven.
IJsklimmen en sneeuwkiten : Doorwinterde sporters wagen zich wel eens aan een dagje ijsklimmen. Zelfs vanop de grond ziet het er behoorlijk spectaculair uit. Richt je dus zeker tot een instructeur om de techniek onder de knie te krijgen. Waar je wind, sneeuw en ijs aantreft, spot je soms enkele sneeuwkiters. Vooral op de meren van Vinschgau/Val Venosta kan je deze waaghalzen bewonderen. Vanop hun board of hun latten proberen ze de wind in hun zeil te vangen en voeren ze metershoge, acrobatische sprongen uit.
Sfeer en gastronomie : Dorst gekregen van al die activiteiten? Haast je dan naar Alta Badia, voor ‘Sommelier on the Slopes’. Ski-instructeurs gidsen je dan van het ene degustatiestation naar het andere. Waar professionele sommeliers je de beste wijnen van de regio voorschotelen. En dat op soms wel 2.000 meter hoogte. Het event vindt plaats op 15 februari, 8 maart en 5 april. Op 29 maart is er een extra editie, waar je niet alleen proeft van de Zuid-Tiroolse wijn, maar ook van de lokale gastronomie. Wie zich helemaal in de lokale cultuur wil onderdompelen, klopt aan bij de organisatie ‘Nos Ladins – We Ladins’. Dat project brengt toeristen in contact met plaatselijke bewoners. Zo verklapt bakker Nikolas hoe hij zijn verrukkelijke Schüttelbrot bakt. Betty nodigt je dan weer uit om samen paaseitjes te schilderen. Terwijl Norbert toont hoe hij de skilatten onderhoudt en waxt.
Praktisch : Om je verblijf zo veilig mogelijk te laten verlopen, zijn de skigebieden enkel toegankelijk voor wie een groen coronacertificaat kan voorleggen – niet nodig voor wie jonger is dan 6 jaar. Een negatieve PCR-test is niet langer vereist. Op de skiliften is het dragen van een chirurgisch- of een FFP2-mondmasker verplicht. Een skipas aankopen, doe je best zoveel mogelijk online – om drukte aan de kassa’s te vermijden. Ter plaatste leiden medewerkers alles in goeie banen. Hou er rekening mee dat ook de hotels, restaurants en andere publieke plaatsen sanitaire maatregelen nemen.
Via de website van Zuid-Tirol blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Vanaf 01/01/2022 moet iedere gebruiker van de skigebieden een aansprakelijkheidsverzekering hebben. Het is ook verboden om te skiën in staat van dronkenschap, de limieten van het verkeersreglement worden toegepast (d.w.z. 0,5 mg alcohol per liter bloed).
Illustratie alex fitz, hansi heckmat, manuel kotterleger, helmut r
|