ontdek de urban culture van het Ruhrgebied, Düsseldorf en Keulen
Toeristische dienst van Noordrijn-Westfalen zet samen met partners metropoolregio in de kijker als creatieve bestemming voor reizen en wonen
De toeristische dienst van Noordrijn-Westfalen werkt sinds enkele jaren samen met lokale partners en spelers uit de creatieve sector om de urban culture binnen de metropoolregio Keulen, Düsseldorf en het Ruhrgebied uit te lichten. Het project werd toepasselijk omgedoopt tot urbanana en wil lokale creativiteit en ondernemerschap in de kijker zetten. De campagne werd al bekroond met de European Cultural Brands Award en in 2017 werd urbanana ook al uitgeroepen tot de cultuurtoeristische regio van het jaar.
“Welkom in de urban jungle van Noordrijn-Westfalen", zo gaat de baseline die het urbanana-project ondersteunt. De regio die vooral bekendstaat om haar industrieel verleden en trekpleisters als de Dom van Keulen en de Königsallee in Düsseldorf is dan ook de ideale voedingsbodem voor creativiteit, culturele ontwikkeling en jong ondernemerschap. Zo zijn in het Ruhrgebied tal van vroegere mijn- en staalsites omgebouwd tot micro-communities die enerzijds de bezoeker het verleden opnieuw laten beleven, maar anderzijds ook start-ups in design en technologie aantrekken, zoals het geval is in het ZukunftsZentrumZollverein. Düsseldorf staat dan weer bekend om zijn vele kunstgalerijen en de stad is ook een voorbeeld op vlak van hedendaagse architectuur, met ondermeer het Schauspielhaus, de Medienhafen en KÖ-Bogen II. Terwijl Keulen de West-Duitse bakermat van street art en underground is, met een rijke muzikale en art scene, inclusief internationaal erkende artiesten als Mouse on Mars en het Kompakt muzieklabel.
Concrete toeristische projecten binnen urban culture
Naast het aantrekken van bezoekers ondersteunt het urbanana-project ook de ontwikkeling van initiatieven binnen muziek en kunst om als regio nog meer te laten aansluiten op de interesses van toeristen uit binnen- en buitenland, alsook inwoners van de regio. Een specifiek event zoals de Music Tourism Convention zorgde bijvoorbeeld voor een impuls aan het creëren van nieuwe toeristische producten. Zo komen er urban art-walks (waaronder ook een VR urban art walk in Gelsenkirchen), augmentend reality kunstwerken via urbanana AReal en een excursie over popgeschiedenis, met behulp van de web-app "Sound of urbanana". Daarnaast is urbanana ook partner van de X Design Week die in juni plaatsvindt in Keulen.
Verder zocht de toeristische dienst naar mogelijkheden om samen te werken met partners uit de creatieve industrie. Op die manier worden er heel wat informatiekanalen rond urbanana ontwikkeld zoals Engelstalige stadsmagazines, blogs, een online architectuurtijdschrift en creatieve stads- en regiokaarten. Tot slot probeert de regio ook met de creatieve stedelijke ruimten bedrijven te verleiden zich hier te vestigen en hun potentieel waar te maken.
Promotiecampagne in België ;Vanaf 2022 wordt urbanana ook actief gepromoot op de Belgische markt, in samenwerking met het travel marketingbureau Thx.agency.
6 niet te missen urban hotspots
Zin gekregen om urbanana te verkennen? Dan mag je volgende zes must sees binnen de metropoolregio zeker niet uit het oog verliezen. Zo heb je in Düsseldorf het KIT (Kunst im Tunnel), een spectaculaire ontmoetingsplaats en brandpunt voor hedendaagse kunst in een tunnel waar vroeger werktuigen van de stadsdiensten gestockeerd waren. Maar ook LIVE LAB STUDIOS, een innovatieve en interdisciplinaire winkelruimte, waar luxe een nieuwe invulling krijgt, is absoluut een bezoekje waard. In Keulen kan je genieten van kunst en architectuur in Rheinauhafen, een nieuw ontwikkeld stadsdeel waar tot halfweg de 20ste eeuw nog de belangrijkste haven van de stad gevestigd was. Nu is het een gebied waar werken, wonen en ontspannen hand in hand gaan. Ga je naar het hipster district Ehrenfeld, bezoek dan zeker de IMI Winery, de eerste urban winery in Keulen. De wijngaarden van IMI bevinden zich in de Palts, maar de wijn wordt wel degelijk verbouwd in Keulen zelf. In het Ruhrgebied kan je volop proeven van het industriële erfgoed dat de vroegere mijnstreek te bieden heeft. Zo is Zollverein in Essen een indrukwekkend industriecomplex waar tot de jaren zeventig de grootste mijn ter wereld gevestigd was. Momenteel zijn er een aantal musea gevestigd, waaronder en het Red Dot Design Museum. Daarnaast zijn tal van start-ups, bedrijven, co-working spaces en universitaire campussen op de gigantische site gelegen. Voor creatieve landschapskunst moet je dan weer in Duisburg zijn voor Tiger & Turtle, een doorloopbare achtbaansculptuur bovenop een een zogeheten ‘halde’ of heuvel die een fenomenaal uitzicht biedt over de volledige mijnregio.
Inspiratie over urbanana : www.urbanana.be
|