Evenwichtig genieten van heerlijk eten tijdens de feestdagen
December is een maand vol gezelligheid, lekker eten en drinken. Ook voor mensen die gezond willen leven. Want je bent pas écht gezond als je ook geniet. Dus laat de hapjes en drankjes tijdens de feestdagen vooral ook smaken. WeightWatchers, wereldwijde welzijnsorganisatie en 's werelds meest toonaangevende gewichtsbeheersingsprogramma, is van mening dat iedereen kan genieten van de feestdagen, ook wie gezonde keuzes maakt. Hoe je dit doet? WeightWatchers deelt een aantal tips en heerlijke recepten, die passen binnen een evenwichtige levensstijl.
Stel realistische doelen, maar wees niet te streng voor jezelf. Genieten staat voorop! Deel met familie en vrienden dat je op je eten en drinken let, zo weten anderen ervan en voel je je misschien meer op je gemak. Gastvrouwen en gastheren kunnen zelfs kijken of ze meer verantwoorde hapjes op tafel kunnen zetten. Wees niet te bang om de pauzeknop in te drukken als het gaat om gezond en evenwichtig eten tijdens de feestdagen. Zie de volgende dag als een frisse nieuwe start om de draad weer op te pakken
Tips voor drankjes
• Meng schuimwijn met mineraalwater en (suikervrije) grenadine en voeg bijvoorbeeld munt en limoen toe voor een cocktail effect. - • Mix bier met Sprite Zero of kies meteen voor de alcoholvrije variant. - • Drink langzaam en met volle aandacht. - • Drink tussendoor steeds een glas water.
Tips voor eten
• Bied aan om het dessert te maken en kies iets waarover iedereen nog lang zal napraten, maar dat ook verantwoord is. - • Staat er te veel eten op tafel, maar wil je wel alles proeven, neem dan van alles een kleine portie. - • Word het een zwaar diner? Probeer daar dan je ontbijt en lunch op aan te passen. Eet 's ochtends een goede portie fruit en 's middags een heerlijke soep of een salade.
Er zijn genoeg recepten die superlekker zijn, maar die soms net iets beter zijn voor je gezondheid wanneer je een product vervangt. Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van vetvrije Griekse yoghurt in plaats van crème fraîche. Hieronder zet WW een aantal heerlijke recepten op een rijtje om volop van de feestdagen te kunnen genieten.
Antipasti : Begin de avond met een heerlijk aperitiefhapje, het is eenvoudig klaar te maken en je kunt er goed in variëren. Leg wat venkel op een bord, met tomaat, olijfjes en Brusselse kaas. Voeg nog basilicum, peper en zout toe naar wens en je bent klaar om met je feestmaal te beginnen.
Blini’s : Blini’s zijn perfect als klein, warm hapje vooraf en je kunt hem beleggen met wat je zelf lekker vindt. Denk bijvoorbeeld aan gerookte zalm of kaviaar, er is van alles mogelijk. Het mooist worden ze als je ze in een poffertjespan bakt.
Gepofte aardappeltjes : Nog zo’n gerecht dat ideaal is om in te variëren. Deze gepofte aardappeltjes kun je namelijk serveren met diverse vullingen. Deze is bijvoorbeeld gevuld met gebakken champignons. Een andere bekende vulling maak je met crème fraîche of een zuivelspread met bieslook. Probeer eens voor een lightversie te kiezen, net zo lekker! Kortom, super geschikt als bijgerecht.
Biefstuk met hasselback-aardappeltjes en paddenstoelen roomsaus : Een prachtig hoofdgerecht met enorm veel voedingsstoffen, van vitamine C en B6 tot eiwitten, ijzer en zink. Daarnaast geef je je gasten goede kwaliteit en ziet het er ook nog eens prachtig uit, genieten maar!
Aardbei-rabarber-tiramisu : Met deze bijzondere tiramisu hoef jij je geen seconde zorgen te maken of je gezellig mee kunt eten. Magere yoghurt en magere plattekaas zorgen ervoor dat je helemaal goed zit. Want zeg nu zelf, niemand wil een dessert overslaan toch?
Bosbessenijs met munt : Zelf ijs maken, hoe vaak doe je zoiets? Met dit heerlijke recept zet jij zelfgemaakt bosbessenijs op tafel. Let op, het ijs moet wel lang in de vriezer staan, dus begin niet er niet te laat aan. Verder is het dé luchtige en frisse afsluiter van een prachtig feestmaal!
|