werkblad én vloer in Dekton® bij Filip Claeys van De Jonkman
Een sterrenchef, met als natuurlijke habitat de professionele keuken, legt de lat hoog wat betreft kwaliteit, duurzaamheid en weerbaarheid van het materiaal waarmee hij werkt. Met stip de reden waarom chef Filip Claeys – bekroond met maar liefst twee Michelinsterren en ook een groene Michelinster voor zijn werk bij restaurant De Jonkman in Sint-Kruis bij Brugge - Dekton® van Cosentino koos bij de realisatie van zijn eigen testkeuken. Een getransformeerde schuur in Sijsele (Damme) waar authentieke elementen en innovatieve materialen samen voor grootse smaken zorgen.
De perfecte combinatie
All work no play make Filip a dull boy. Hoewel de passie voor het koken hem natuurlijk in het bloed zit. Daarom bouwde hij in 2022 een oude schuur om tot testkeuken. Een plek waar hij in alle vrijheid kan experimenteren, met eten en met verschillende opnames ervan zoals foto en video, maar waar hij ook workshops kan geven. De ruimte heeft een hoog houten gebinte dat werd behouden en in ere werd hersteld, net als veel andere houten elementen in de schuur. Bij de renovatie werd gezocht naar nieuwe materialen die op een subtiele manier zouden opvallen tegen al dat authentieks, zonder het te overstemmen. Daarom werd gekozen voor Dekton®. Een materiaal met oneindig veel opties qua kleur en design, en een oerdegelijke kwaliteit en duurzaamheid. Een ontdekking waar Filip en Sandra jaren geleden kennis mee maakten op een designbeurs in Kortrijk. Concreet toegepast in een keuken, waren ze onder de indruk van de mogelijkheden en de weerbaarheid ervan. Dekton® bleef in hun achterhoofd zitten en bij de renovatie van de schuur konden ze dan eindelijk aan de slag met hun geliefde materiaal.
Dekton® als sterspeler
Filip koos voor Dekton® zowel als werkblad als onder de voeten. Op het werkblad straalt een zwarte Dekton® Laurent met koperen marmeraders die het vele houtwerk in de schuur subtiel herhalen en accentueren. Samen met de zwarthouten kast- en ladefronten vormt de keuken zo een focuspunt in de ruimte waar elke bezoeker naartoe gezogen wordt. Op de vloer werd gekozen voor een (eveneens) gebruiksvriendelijke Dekton® Keon. Deze grijze Dekton®-variant met bruine fijne stipjes volgt de grijze, natuurlijke tonen van de rest van de vloer en het terras, en is bovendien erg vergevingsgezind bij druppels of vuiltjes op de grond. Want ook al claimt Filip dat de schuur zijn ‘thuiskeuken’ is, toch is hij niet bereid toegevingen te doen op vlak van gebruikscomfort en duurzaamheid. Gelukkig maar.
Wie is Filip Claeys
Chef Filip Claeys zette zijn eerste culinaire stappen in het restaurant van zijn ouders. Daar gidste zijn vader hem spelenderwijs van het bereiden van een steak au poivre naar het fileren van een vis. Filip pinde zijn carrière vast en ging na zijn koksopleiding aan het werk in o.a. De Karmeliet van Geert Van Hecke en Oud Sluis van Sergio Herman. Gewapend met hopen ervaring en een aangeboren intuïtie voor smaak en creativiteit, nam hij in 2006 restaurant De Jonkman van Ronnie Jonkman over en zette het naar zijn hand. Slechts twee jaar later volgde de beloning al met een eerste ster. Een onderscheiding die in 2011 verdubbeld werd met een tweede ster. Met een quotering van 18/20 bij Gault Millau, een groene Michelinster die de inzet op vlak van duurzaamheid prijst en eretitels als o.a. ‘beste Chef van het jaar’ hebben Filip en zijn vrouw Sandra goud in handen. dejonkman.be
|