Pradorey: voorouderlijke wijnen (ancestral wines) Salgüero
De Salgüero wijngaard is een biologische wijngaard gelegen naast de Duero rivier verdeeld in 7 plots. Het bestaat uit klei-leem bodems met een hoog monestone gehalte. De wijngaard is 27 ha groot en werd aangeplant in 1966. De producent lanceert drie nieuwe ancestrale wijnen.
Salgüero Tinto 2018:
Gerijpte wijn waarbij het wachten, de druif terugbrengt naar zijn oorspronkelijke essentie -14% alc vol
100% biologische Tempranillo afkomstig van de Salgüero wijngaard. Het wijnjaar 2018 in Ribera del Duero begon met een droge winter en een regenachtig voorjaar. De maanden augustus en september hadden hogere tempraturen dan normaal, de afwezigheid van regen vergemakkelijkte het rijpen van de druiven. De oogst vond plaats in oktober onder zeer gunstige omstandigheden.
De alcoholische gisting vond plaats inroestvrijstalen tanks, terwijl de malolactische gisting plaatsvond in een eeuwenoude amfora van klei. De rijping in deze eeuwoude amfora nam vierenhalve maand in beslag. Eindrijping gedurende 15 maanden in Franse eiken vaten van 500 liter. Productie 4412 flessen.
In het glas een intens rode kleur met granaattinten, hoge intensiteit. In de neus vermengen de aroma’s van vers zwart fruit zich met complexe aroma’s van de rijping op vat. Er zijn ook leuke florale toetsen. Een intense mond met medium tannines, toch mooi elegant en zacht in de mond. Een geweldige wijn om te laten rijpen.
Pairing: past bij vleesrecepten zoals everzwijn of wintereend, stoofpotjes zoals wangvlees en gerookte varkensschouders. Bij gerechte zoals bietjes of morilles.
Koel en droog bewaren, direct zonlicht vermijden. Serveren op 16-18° C.
|