de meest exclusieve creatie ooit gerealiseerd door Frederique Constant
Dit jaar, in 2023, viert Frederique Constant zijn 35e verjaardag en de 15e verjaardag van zijn emblematische tourbillon kaliber. Ter gelegenheid hiervan onthult het huis een platina Classic Tourbillon Meteorite Manufacture met een meteoriet wijzerplaat, beperkt tot slechts 35 stuks. En het is een primeur: elk exemplaar is volledig met de hand afgewerkt, een taak die is toevertrouwd aan twee horlogemakers van de Manufacture met één enkele missie: de hoogst mogelijke mate van handafwerking van het uurwerk bereiken.
Voor verzamelaars is deze Classic Tourbillon Meteorite Manufacture het ultieme verzamelobject, met slechts 35 met de handgemaakte en genummerde exemplaren. De uitsnede van de wijzerplaat onthult op 6 uur de Manufacture tourbillon die Frederique Constant slechts 15 jaar geleden, in 2008, heeft gecreëerd. Dit is een van de zeldzame tourbillons die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn in een platina kast met een meteoriet wijzerplaat.
Uurwerk: de ultieme handafwerking
Maar het essentiële is niet in één oogopslag te zien. Een nauwkeuriger, maar ook meer ervaren oog is nodig om iets te ontdekken dat nog nooit eerder is gerealiseerd op een horloge van Frederique Constant: de volledig handmatige afwerking van alle onderdelen van het uurwerk. Een uniek en nog nooit eerder vertoonde uitvoering, gemaakt door twee horlogemakers die gespecialiseerd zijn in de Manufacture uurwerken en complicaties van Frederique Constant.
Met behulp van traditionele gereedschappen en instrumenten voerden zij de nauwgezette afwerking van elk onderdeel met de hand uit, iets wat wekenlang duurde: een cabronvijl voor het afschuinen, een hamer en een naald voor het hameren en speciaal schuurpapier van slechts 9 micron dat wordt gebruikt op het frame (de brug) en de plaat van de tourbillonkast om het uiterlijk van de meteoriet wijzerplaat te reproduceren. Voor een enkele brug waren twee tot drie dagen werk nodig.
Het kralenwerk en het bewerken van de zijkanten is met de hand gedaan, en alle onderdelen zijn aan alle kanten versierd - zelfs de kanten die het oog niet kan zien. Maar voor alles wat wel zichtbaar is, heeft Frederique Constant aan de kleinste details gewerkt, zoals de gepolijste schroeven. Hiervoor werd een bijzonder lastige techniek gebruikt waarbij een zinkplaat met diamanten is gepolijst. Eenmaal gepolijst, wisselt de weergave van de schroeven van staal naar zwart afhankelijk van het licht, waardoor een contrast ontstaat dat altijd uniek is en afhankelijk van de belichting van de wijzerplaat. Van deze schroeven heeft dit uurwerk er veertig. Per schroef is ongeveer 40 minuten nodig om ze met de hand te polijsten en af te schuinen.
Zodra het uurwerk is geassembleerd en afgewerkt, wordt elk onderdeel gecontroleerd volgens de hoogste kwaliteitscriteria, passend bij de vereisten van de Haute Horlogerie. Deze uitvoering, waardoor Frederique Constant tot de top van de onafhankelijke ateliers behoort, biedt de Manufacture een enorme kwaliteitssprong die een inspiratiebron kan zijn voor toekomstige ontwikkelingen.
Wijzerplaat: 35 werkelijk unieke exemplaren
De meteoriet wijzerplaat is een waardevol bewijs van uitzonderlijk vakmanschap. Een fragment uit de ruimte dat door een gelukkig - maar zeldzaam - toeval op aarde viel in Gibéon, Namibië, is de beste illustratie van de relatie tussen de mens, het universum en de astronomie, waarvan de horlogerie de directe afstammeling is. Maar dit stukje hemelse geschiedenis is ook een stukje moed: op het gebied van vakmanschap is het beitelen van een wijzerplaat uit meteoriet, doordrenkt met metalen, een hoogstaand stukje vakmanschap.
Het kostbare materiaal breekt en brokkelt af, en kan (door de overvloed aan ijzer dat erin zit) ernstige veranderingen hebben ondergaan, voornamelijk corrosie. Er is dus extreme behendigheid voor nodig om een perfect vlakke, gladde schijf te snijden, waarvan geen spaan kan ontsnappen ten nadele van het uurwerk dat het bedekt. Daarom is de wijzerplaat van meteoriet, die slechts 0,5 mm dik is, gecoat met ruthenium. Deze behandeling benadrukt de natuurlijke grijze weerspiegelingen en beschermt het oppervlak tegen oxidatie. Maar de uitvoering was de moeite waard: omdat meteoriet een natuurlijk materiaal is, zal elke wijzerplaat hiervan anders zijn dan de andere. Er zijn dus geen 35 gelimiteerde exemplaren, maar 35 unieke exemplaren.
Een harmonieuze creatie
Om te zorgen voor visuele consistentie met de kleur van de wijzerplaat van meteoriet, is het uurwerk behandeld met een ruthenium afwerking, zeer zeldzaam bij Frederique Constant, maar ook in de horloge-industrie, vandaar de keuze. Elke gravure, inclusief het individuele nummer van het uurwerk (gegraveerd op de tourbillongeleider en ook op de achterkant) blijft in de diepte gerhodineerd, zodat de letters met een helderdere glans opvallen. Het oscillerend gewicht is gemaakt van messing met een gedeelte van wolfraam rond de rand. Dit materiaal werd gekozen vanwege de dichtheid, die groter is dan die van 18-karaats goud en zorgt voor een grotere inertie wanneer het in beweging is, waardoor de hoofdveer sneller opgewonden kan worden. Alle onderdelen van het oscillerend gewicht zijn ook afgewerkt met ruthenium.
De Classic Tourbillon Meteorite Manufacture wordt gepresenteerd in een platina kast van 39 mm. Dit is de eerste keer in zijn geschiedenis dat Frederique Constant een wijzerplaat van meteoriet combineert met dit edelmetaal.
De Manufacture tourbillon
Het Manufacture tourbillon FC-980 uurwerk, onthuld in 2008, ontwikkeld in eigen huis en uitgerust met een siliconen anker en wiel van het echappement, is zichtbaar vanaf de achterkant en biedt 38 uur looptijd.
Het tot leven brengen van een tourbillon vergt de nodige vakkennis op het gebied van horlogerie. De tourbillon werd in eerste instantie ontworpen om de chronometrische prestaties te verbeteren, maar wordt nu gewaardeerd om zijn mechanische choreografie, die midden op het podium wordt uitgevoerd tot groot genoegen van de toeschouwers.
Dankzij de architectuur heeft de verzamelaar een perfect zicht op het wiel van het echappement dat verbonden is met de ankerpallet, de onrust die van rechts naar links draait en de spiraalveer die concentrisch klopt. De wijzer boven de tourbillongeleider geeft de verstrijkende seconden aan.
Frederique Constant was trouwens een van de eersten die silicium gebruikte vanwege de vele voordelen. Het wiel van het echappement en het anker zijn hiervan gemaakt. Deze onderdelen, met paarse weerspiegeling, wegen samen met de rest van het echappement, de regelorganen en de tourbillongeleider slechts 0,59 gram, dit betekent dat er zeer weinig energie nodig is om ze in beweging te zetten.
Classic Tourbillon Meteorite Manufacture: € 42 995
|