tussen kunst en emotie
Dit najaar krijg je als cultuurliefhebber de kans om geschiedenis, kunst en emotie te ervaren dankzij het brede aanbod van expo’s in Wallonië. Of je nu duikt in de surrealistische werken van Paul Delvaux in Luik of de boeddhistische iconografie in al haar facetten in Mariemont ontdekt, elke tentoonstelling verruimt je blik, werpt nieuw licht op bekende en minder bekende thema’s en nodigt je uit om bij elk kunstwerk stil te staan.
LUIK: Paul Delvaux en zijn universum
Paul Delvaux (1897-1994), een belangrijk icoon van de Belgische schilderkunst uit de 20e eeuw, krijgt dit najaar de volle aandacht in La Boverie. De tentoonstelling belooft meesterwerken te brengen die al jaren niet meer te zien of niet meer samengebracht zijn geweest. Deze expo beoogt ook minder bekende facetten te onthullen van de kunstenaar. Je zal de betekenisvolle elementen van het universum van Paul Delvaux kunnen ontdekken aan de hand van schilderijen, tekeningen en objecten, die onderling of met het werk van andere kunstenaars worden geconfronteerd.
Terwijl je door de tentoonstelling wandelt, worden de werelden van Paul Delvaux stap voor stap onthuld en begrijpen we beter waar het werk van Delvaux zich binnen het surrealisme en ruimer binnen de kunstgeschiedenis situeert. Zo werpt de expo nieuw licht op zijn tijdloos werk en de complexiteit ervan en zo ontstaat er spontaan een nieuwe dialoog met de bezoeker.
PAUL DELVAUX EN ZIJN UNIVERSUM - LA BOVERIE - 04.10.2024 > 16.03.2025
Charleroi: karikaturen uit het leven gegrepen
Misschien ken je de werken van Alain Séchas wel van zijn ludieke Instagramposts met kattenfiguren en marsmannetjes. Deze Franse kunstenaar houdt van tekenen, een verwijzing naar strips en karikaturen en dit komt tot uiting in schilderijen en sculpturen, audiovisuele installaties, posters en ook sociale media. In zijn strips is Charleroi een van de historische centra, geen wonder dus dat het BPS22 zijn culturele seizoen opent met werken van deze kunstenaar.
Hij toont hier stukken die hij in de jaren ’80 creëerde bij zijn eerste stappen in de kunstwereld, evenals zijn meest recente, nog niet eerder vertoonde werken. Met een paar scherpe en precieze lijnen geeft hij zijn personages vorm en plaats hij ze in herkenbare en grappige situaties. Triviale onderwerpen krijgen zo al snel een vleugje humor of ironie. Diepgewortelde maatschappelijke thema’s kruisen episodes uit het dagelijkse leven.
ALAIN SÉCHAS - BPS22 - Nog tot 05.01.2025
Mariemont: dompel je onder in de wereld van Boeddha
Wat weten we eigenlijk over Boeddha? Een iconisch en fascinerend figuur die geen onbekende is in onze westerse samenleving. Een vaak eenvoudig decoratief element en een symbool van zen. Van 21 september 2024 tot 20 april 2025 presenteert het Domein & Koninklijk Museum van Mariemont "Boeddha. Zin en Zintuiglijkheid", een ongekende en diepgaande onderdompeling in de wereld van het boeddhisme.
Deze tentoonstelling met een vernieuwende scenografie onthult de vele voorstellingen en beelden die geassocieerd worden met Boeddha, zijn pantheon en zijn rituelen. Een bijzondere selectie uit heel Azië, waaronder India, China, Japan, Myanmar, Thailand en de Himalaya. Met deze tentoonstelling brengt het museum stukken die al bijna 85 jaar niet meer getoond zijn geweest. De collectie werd opgeslagen nadat het kasteel van Mariemont in 1960 afbrandde en onthult nu zijn weinig bekende schatten, waarvan sommige speciaal voor de gelegenheid zijn gerestaureerd.
BOEDDHA. ZIN EN ZINTUIGLIJLJHEID - DOMEIN & KONINKLIJK MUSEUM VAN MARIEMONT - 21.09.2024 > 20.04.2025
Bergen: 'Maestria' stelt de wereld in vraag
Maestria is een tentoonstelling die enkele van de beste Europese kunstenaars op het gebied van hedendaagse toegepaste kunst samenbrengt. Deze 6de editie brengt 58 kunstenaars uit 16 Europese landen samen, die een honderdtal unieke werken tentoonstellen. De tentoonstelling toont kunsten en ambachten van keramiek, glas, edelsmeedkunst, hout, textiel, papier en hedendaagse juwelen - allemaal creaties die een beroep doen op de beheersing van het gebaar. Maar niet alleen het vakmanschap is belangrijk, ook de eigentijdse aard van deze creaties.
De ontwerpers van vandaag breken los van traditionele codes om de wereld in vraag te stellen. Nieuwe materialen en technieken worden toegevoegd aan traditionele recepten om een kunstvorm te creëren die even modern als oud is, even gecodificeerd als reactionair. Dankzij de steun van de World Craft Council Europe en het Ministerie van Cultuur van de Federatie Wallonië-Brussel zullen twee prijzen ter waarde van 3.500 euro worden uitgereikt aan de winnaars.
MAESTRIA - DE EUROPESE PRIJS VOOR TOEGEPASTE KUNST 2024- BE CRAFT | ANCIENS ABATTOIRS DE MONS - 24.11.2024 > 16.02.2025
Bergen: de werkelijkheid dooreengeschud
Ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van het surrealisme biedt de tentoonstelling ‘Surrealisme: de werkelijkheid dooreengeschud’ een originele verkenning van de geschiedenis van de beweging in België door het prisma van haar relatie met de maatschappij. Het surrealisme in België werd geboren uit de notie van een ontwrichtend gedachtegoed, dat zowel een afwijzing van kunst als een zoektocht naar impact op de werkelijkheid manifesteerde. Aan de hand van een uitgebreid panorama van schilderijen, teksten, foto's en objecten van meer dan dertig kunstenaars, biedt de expo een vernieuwende kijk op de surrealistische ideeën, die nooit eerder in België in de vorm van een tentoonstelling werden belicht.
Ze vestigt de aandacht op belangrijke kwesties in de geschiedenis van de beweging die niet de aandacht hebben gekregen die ze verdienden, zoals de debatten rond de distributie en marketing van surrealistische ontwerpen. Deze benadering laat toe om de bekendste periodes van de beweging, de jaren 1920 en 1930, vanuit een nieuw perspectief te benaderen, maar ook om de creaties van de daaropvolgende decennia te ontdekken, die synoniem waren met bevraging, confrontatie en buitengewone vernieuwing.
SURREALISME: DE WERKELIJKHEID DOOREENGESCHUD - CAP & MUSEUM VOOR SCHONE KUNSTEN - 19.10.2024 > 16.02.2025
Copyrights: Foto Paul Delvaux © Stichting Paul Delvaux, België/SABAM, 2024 © Foto Vincent Everarts - Foto Alain Séchas © Alain Séchas - Foto Surrealisme © Rachel Baes
|