Iittala lanceerde Kaamos, de tweede collectie onder de creatieve leiding van Janni Vepsäläinen, op een exhibitie tijdens de Helsinki Design Week. Deze tentoonstelling ging dieper in op de inspiratie achter de collectie die het kruispunt van tegenstellingen verkent wanneer ons eindeloos zomerlicht verandert, niet in monotone duisternis, maar in even eindeloze schakeringen van schemering.
“De collectie viert het rijke erfgoed van Iittala en het vakmanschap van onze eigen glasfabriek. Iittala staat voor het samenkomen van kunst, design en vakmanschap. Als integraal onderdeel van de creatieve visie van het merk versterken we onze toewijding aan kunst en ambacht, koesteren we ons erfgoed als pionier op het gebied van glas en brengen we de Iittala glasfabriek en haar ambachtslieden naar de voorgrond van het merk en haar creatieve kern”, deelt Iittala’s creatief directeur Janni Vepsäläinen.
The Kaamos Exhibitie
De Kaamos-tentoonstelling toonde de nieuwe collectie, waaronder tien unieke glassculpturen die met de hand zijn gemaakt door de meester-glasblazers van het merk. De enorme schaal en het karakter van deze mond geblazen sculpturen staan in contrast met de delicate aard van glas en belichamen de tegenstellingen die in de Finse natuur te vinden zijn. Na de tentoonstelling worden deze unieke objecten tentoongesteld in de Iittala Esplanadi flagship store in Helsinki.
De tentoonstelling vond plaats in Kulttuuritalo (het Huis van de Cultuur) in Helsinki, een monumentaal gebouw ontworpen door de Alvar Aalto en geopend in 1958. Kulttuuritalo onthult een nieuwe ruimte, KULT, in de winter van 2024. De Kult-ruimte doet dienst als nachtclub en concertzaal.
Een viering van vakmanschap
De Kaamos-collectie omvat zowel archiefstukken als nieuwe ontwerpen en kleurschakeringen, waarbij kunstobjecten worden gecombineerd met alledaagse voorwerpen.
In de jaren 1960 brachten de Finse designiconen Tapio Wirkkala en Timo Sarpaneva een revolutie teweeg in Iittala’s glasontwerp door een esthetiek van ruw glasoppervlak te introduceren in zowel kunstglas als alledaagse voorwerpen. De Kaamos collectie brengt deze esthetiek van ruw glas opnieuw tot leven met een reeks archiefstukken: de Pallas (1969) en Arnica (1974) vazen en de Ice Floe schalen (1976), allemaal oorspronkelijk door Tapio Wirkkala. De collectie introduceert ook geselecteerde items uit de Ultima Thule-serie (Wirkkala, 1968) in een nieuwe amberkleurige uitvoering.
De vazen Palla en Arnica en de Ice Floe schalen belichamen de kenmerkende stijl van Wirkkala, geïnspireerd door het smeltende ijs van Lapland. De Ice Floes, gemaakt met behulp van de giettechniek, zijn veelzijdige decoratieve stukken die perfect zijn voor het serveren van kleine lekkernijen zoals sushi of chocolade of het tentoonstellen van persoonlijke schatten zoals sieraden.
De collectie bracht ook de prachtige Kanto-vaas terug, een artistieke uitdrukking van Wirkkala’s diepe verbondenheid met de natuur. De 140 millimeter grote vaas keert terug in doorschijnend, amberkleurig en donkergrijs glas. Deze vaas werd oorspronkelijk gemaakt in 1947 en oogstte internationale bewondering op de Triënnale van Milaan in 1951.
Limited Editions en nieuwe ontwerpen
Iittala herintroduceert ook drie kostbare objecten uit Timo Sarpaneva's i-glass serie, oorspronkelijk ontworpen in de jaren 1950, als een gelimiteerde editie verkrijgbaar tot eind 2024. De Bird fles (1956) in twee verschillende vormen en de i-glass kom (1958) keren terug in elegant mosgroen, mond geblazen in de Iittala glasfabriek. Het zijn elegante decorstukken voor in huis. De kom fungeert ook als een prachtig serveerobject - bijvoorbeeld voor fruit. Het oorspronkelijke idee achter de serie was om de elementen van kunstglas en praktische alledaagse voorwerpen te combineren.
Daarnaast maken twee Birds by Toikka - Ransuil en Leppäinen vogel, ontworpen door Oiva Toikka - een comeback in nieuwe groene kleurschakeringen. De groene kleur is ook aanwezig in twee vormen van de prestigieuze limited-edition Aalto-vazen, ontworpen door Alvar Aalto, die dit seizoen verkrijgbaar zijn. Deze gelimiteerde, genummerde editie vazen zijn gemaakt van lokaal Fins zand, dat op natuurlijke wijze een prachtige groene kleur geeft zonder toegevoegde pigmenten.
Als nieuw ontwerp in de collectie introduceert Iittala een wollen deken dat de extra warmte nodig voor het seizoen belichaamt. Het ontwerp van het deken is geïnspireerd op de weerspiegeling van het ijskoude water van het Inari-meer en is voorzien van het cijfer 8, dat symbool staat voor het oprichtingsjaar van Iittala, 1881. Het ontwerp kan ook worden gezien als het getal 8 verdeeld in twee kleurvlakken, als symbool voor het tijdstip half negen: de overgang van schemering naar nacht of van dageraad naar dag. Het grafische symbool belichaamt ook oneindigheid.
De Iittala AW24 'Kaamos' collectie toonde de voortdurende toewijding van het merk aan uitzonderlijk design en vakmanschap, en weerspiegelt Iittala's diepe verbondenheid met de Finse natuur en tradities.
Illustraties littala/kaamos
|