:-D
Toscane 4xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Azienda Agricola Lanciola
De Lanciolawijnen zijn in handen van de familie Guarnieri, die in en rond Florence diverse eigendommen bezit gaande van landerijen, over restaurants, hotels en dus ook wijngaarden. De Azienda is in totaal 80 ha groot maar de wijnteelt beperkt zich tot een oppervlakte van zowat 30ha. De eerste bekende gegevens omtrent de wijnteelt op de azienda gaan terug tot 1587 toen het domein in handen was van de adlleijke familie dei Ricci.
De productie van het wijnhuis Lanciola, zowel witte als rode wijnen, spitst zich toe op de Chianti Colli Fiorentini en de Chianti Classico. Bovendien worden er eveneens enkele zoete dessertwijnen geproduceerd naast een pittige en hartversterkende grappa. De Sangiovesedruif overheerst, maar ook de wijnstokken Pinot Nero, Merlot, Cabernet sauvignon en Chardonnay zijn weliswaar in beperkte hoeveelheid aanwezig.
Onze degustatie startte met een frisse en fruitige Bianco della Lanciola LGT 2004 bekomen door een mix van Malvasia, Chardonnay en Sauvignon blanc. De Ricciobianco Chardonnay 2007, met lichte houttoets door de fermentatie in eiken vaten, had een mooi karakter, n fijne afdronk waardoor men mooi kon nagenieten.
Le Masse di Greve 2006 Chianti Classico, 100% Sangiovesedruif, kon ons onvoldoende bekoren, de Chianti Colli Fiorentini deed het heel wat beter en bewees dat ook Chiantiwijnen karakter en stijl kunnen aanbieden. Het domein van Greve, gelegen op een hoogte van 300m, is zowat 14ha groot, 10 ervan zijn door hun zuidwestelijke ligging, specifiek voorbehouden voor de teelt van de Sangiovese. De opbrengst is behoorlijk en de rijping en fermentatie gebeurt met de grootste zorg zodat men jaarlijks een topproduct kan aflveren. De Riccionero LGT 2006 met mooi rode kleur, tintelende smaakpapillen en fijne afdronk bracht een fleurig boeket van doorrijpe rode vruchten.
De Terricci LGT Toscane 2001, 80% Sangiovesedruif aangevud met Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc, werd een mooie dessertwijn die na 18 maand rijping uitgroeit tot een behoorlijk en bekoorlijke topwijn. RVH.
www.lanciola.it
|