:roll:
Cave de Rasteau op de proeftafel. xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Oenoloog Alexis Comu is de maïtre de chai, zeg maar diegene die toeziet op de selectie van de druiven, de pluk en de productie bij wijnproducent Cave de Rasteau. Op de proeftafel een uiteenlopend assortiment van wijnen die de naam van het wijnhuis hoog moeten houden en nieuwe consumenten moeten aantrekken.
'Les Viguiers blanc 2010' wordt geteeld op de agrilo-kalkachtige terrassen in Rasteau. Het is een mix van 50% Grenache blanc, 47% Clairette en 10% Bourboulenc die op lage temperatuur wordt gefermenteerd. In de neus een aantal toetsen van peer, agrumes en pepers, terwijl hij in de mond een olijke vrolijkheid manifesteert, maar toch voldoende evenwicht heeft tussen de finesse en de frisheid met een wel mooie afrdonk.
Het is een jong, fris vrolijk aperitiefwiintje dat eventueel ook past bij vis en wit vlees.
'Les Viguiers rosé 2010' wordt op dezelfde terrassen geteeld en bevat 65% Grenache noir, 25% Cinsault en10% Syrah.
Hij geeft in de neus een fruitig aroma van perzik en pomelo, terwijl hij vrij vrank opent
in de mond, waarna toch toetsen van rijp rood fruit opborrelen en de wijn zich toch fris laat aanvoelen. Deze wijn is vooral een aanrader bij zomerse gerechten.
'Signature 2OO7' is dé zoete wijn van het huis Ortas -Cave de Rasteau. Deze wijn werd voor het eerste geproduceerd in 1935 en zijn productie loopt in de 50-er jaren op tot zowat 7000hl/jaar, zijnde ruim vier keer de actuele productie.
De laatste jaren is er een groeiende belangstelling voor deze wijn, vooral vanuit de culinaire wereld, waardoor de productie stilaan toeneemt. De wijnranken profiteren van de warmte van de brandende zon die door de keien wordt opgeslagen, warmte die 's nachts langzaam in de ondergrond doordringt. Het is dank zij deze typische warmtebron dat de bessen worden gevoeden uiteindelijk de wijnen hun eigen karakter en persoonlijkheid meekrijgen.
De zoete wijnen moeten volgens een nauwgezet schema worden geproduceerd: de bessen zijn voor 100% afkomstig van de Grenache-noirstammen die 50 tot 80 jaar oud zijn en een maximaal rendement van 30hl/ha hebben. Het suikergehalte van de mout van deze wijnen bedraagt minimaal 252g/liter waardoor minimaal 14.5° alc wordt bekomen.
Cave de Rasteau heeft een eigen vinificatie en fermentatie uitgewerkt met toevoeging van exlra wijnalcohol waardoor de Signature 16.5° alc aanbiedt met 95g residuele suikers.
In de neus is het een zachte en frisse wijn met aroma van droge druiven, tabak en gedroogde vijgen maar ook een tikkeltje muskaat en kardomon.In de mond spreidt de Signature een harmonieus, evenwichtig gevoel uit met grote frisheid en peperachtige afdronk.
Een aanrader bij ganzenlever, meloen en parma, chocoladedessert, blauwe kazen en ijscrème met coulis van rood fruit. RVH.
www.cavederasteau.com
|