:wink:
ZEG HET MET TRUFFELS
..xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Traditie en de liefde voor de natuur zijn kenmerkende eigenschappen van Eric Martin, die het restaurant Maison Lemonnier tot een hoogstaande kwalitatieve en vooral gastronomische halteplaats uitbouwde.
Tradities ten overvloede in Lavaux-Ste-Anne. De waterburcht waarvan de eerste grondvesten uit de 13de eeuw dateren, diende oorspronkelijk als verdediging van een drukke voormalige Romeinse handelsroute. Ze werd rond 1450, met de uitbouw van een donjon, een volwaardige burcht die troepenbewegingen op het uitgestrekte hoger gelegen plateau moest observeren. De trots van de gemeente beschikt trouwens over enkele knappe musea. Terwijl het verleden rustig verder kabbelt, heeft Eric Martin met de uitbouw van zijn restaurant Maison Lemonnier, met annex hotelkamers, een nieuwe, ditmaal culinaire bladzijde aan de dorpskronieken toegevoegd. Een nieuwe episode die meer dan het ontdekken waard is.
Traditie vanzelfsprekend omdat Eric Martin dweept met truffels zodat fijnproevers elk jaar reikhalzend uitkijken naar het majestueuze eerbetoon dat chef Eric brengt aan deze unieke delicatesse. Onder zijn impuls is het zo rustige dorpje Lavaux-Ste-Anne uitgegroeid tot de absolute ontmoetingsplaats voor de echte truffelliefhebber, voor hen die weten dat de smaak van de zwarte truffel uit de Périgord, de meest nobele, van eind januari tot begin maart, op zijn hoogtepunt is. De echte liefhebber die weet dat de goddelijke smaak van de truffel het ganse gebeuren rond Sint-Valentijn, nog bekoorlijker maakt
De Tuber Melanosporum is de lieveling van de chef van restaurant Lemonnier. Zwarte parel, zwarte diamant, rabasse, koningin der truffels, de schone die sinds het Romeinse verval in de vergetelheid raakte en dankzij de Pausen in Avignon weer modieus werd. De koninklijke hoven volgden en haar exotisme maakte haar tot een luxeproduct en een manier om met rijkdom te pronken. François de Eerste en in zijn kielzog alle Bourbons, vielen voor de charme van de truffel. Een nieuw stap in haar gastronomische erkenning kwam er toen beroemde chefs als Carême of Brillat-Savarin vonden dat ze een gerecht op zich was. Bovenop de mysterieuze alchemie bij de geboorte van de truffel komt het feit dat ze zo zeldzaam is, ze werkt als een afrodisiacum waar zelfs Cupido voor bezwijkt, niets symboliseert zo goed de lust als deze goddelijke champignon.
De truffel is een cadeau voor de kok, ze kruipt zowel in de rol van de diva in de meest gesofisticeerde bereidingen, maar ze flirt evengoed met een boerengerecht of een goed stuk brood! vertelt Eric Martin over zijn geadoreerd natuurproduct.
De truffel is natuurlijk niet het enige natuurproduct dat Eric hoog in het vaandel draagt, integendeel. De natuur bepaalt voor hem het ganse jaar door de soms ietwat eigenaardige kaart van Restaurant Lemonnier. Een kaart die evenwel uitpuilt van heerlijkheden die men er zo vanaf wil plukken. De natuur is een muze of een orkestleider die de smaak in al haar varianten tot haar recht laat komen, van seizoenen tot terroirs, helemaal in overeenstemming met de keuken van Eric Martin. Het credo van de chef: terugkeren naar de essentie, op zoek gaan naar de meest intense en subtiele harmonieën. Elk bord op zich is een waterval van smaken en aromas, een waterval die bovendien een lust is voor het oog. Wie beweerde ook weer dat de liefde van de man door de maag gaat? Eric vertroetelt niet alleen de maag van de man, maar deze van alle fijnproevers ongeacht de sekse of de haartooi.
Ons verraste hij met een zomerse prelude waarin naast de Bretoense kreeft ook de makreel en de zonnevis op een enorme bijval konden rekenen. Zijn nootje van kalfszwezeriken groeide met fijne worteltjes en een zeer zacht abrikoosparfum uit tot een ongekroonde delicatesse. Met een heerlijke kaasschotel recht van omas hoevetje, bracht hij ons op erg subtiele wijze terug naar de natuur, om het geheel met een frambozenserenade af te ronden.
Maison Lemonnier biedt ook 9 erg comfortabele kamers. Dit biedt meteen de mogelijkheid om een aantal gastronomische formules aan te bieden, dit kan zowel gedurende de week, het weekend als op zondagavond. Naargelang de gekozen formule geniet men van een of meerdere culinaire fantasieën van de chef, formules die ten overvloede de kwaliteiten van deze meesterkok, lid van de orde van 33, in het daglicht stellen.
Doorheen het jaar genieten van deze schitterende gerechten, is telkens opnieuw aftellen naar het moment suprème waarop Eric zijn truffelgeheimen openbaart. RVH.
Maison Lemonnier Baronne Lemonnierstraat 82 5580 Lavaux-Ste-Anne
www.lemonnier.be
zie www.6minutes.be
|