:wink:
Estaminet du Kelderkexml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Het Estaminet du Kelderke schermt zijn troeven uitstekend af. Men kan zich nauwelijks voorstellen dat achter de ietwat mysterieuze gevel een aangenaam restaurant schuilgaat met een echt eigen aanpak. Yves Deflandre en Olivier Barry mogen zonder blozen beweren dat zij de origineelste zaak van de Brusselse Grote Markt runnen. De charme van dit met geschiedenis doordrenkte stadsplein, vloeit naadloos over in de verleiding van het eigentijds ingerichte Estaminet du Kelderke.
Het interieur biedt een weldoordachte mix van muren in zichtbaar metselwerk, warme en trendy tinten, natuurlijk houten tafels en gebleekte plankenvloer. Ook de hogere tafel voor 8 personen, geeft ten overvloede, een resoluut eigentijds trekje aan de rechthoekige ruimte die desondanks intimistische hoekjes kent en plaats biedt aan maximaal 40 tafelgasten.
Tegen de muren een aantal zwartwitfotos die het rijke patrimonium van Brussel verheerlijken, terwijl de open haard nog altijd een warme sfeer uitademt. Het geheel vormt een ruimte met een moderne, relaxte sfeer met als toetje het schitterend uitzicht op de Grote Markt.
Het Estaminet du Kelderke verwijst met trots naar de Brusselse roots. Het restaurant biedt een smakelijk alternatief met veel aandacht voor salades en boterhammen op basis van natuurlijke producten. Onvoorwaardelijke liefhebbers van typische gerechten kunnen er terecht voor haringfilets Jefke, Vlaamse stoofkarbonade met bier, Gentse waterzooi, vleesballetjes uit de Marollen of een rijkelijke stoemp, geserveerd met spiegeleieren, boerenworst, beuling of spek.
Mosselen, diverse gerechten met rood vlees en de klassieker, gegratineerd witloof, vervolledigen de kaart van deze nu al bijzonder gereputeerde keuken.
Maar
Estaminet du Kelderke, verrast ook waar men het niet verwacht. De fijnproever vindt hier ook een iets lichtere fusion keuken, meer dan copieuze salades of belegde boterhammen van brood met zuurdesem. De chef beoogt een mix van smaken die op geen enkel vlak botst en toch seizoensgebonden blijft. Twee lichte seizoenspecialiteiten zijn La Bruxelloise, een boterham met kwark, radijs, ui en bieslook, of La Carpaccio, een boterham met ragfijn gesneden rauw rundvlees, basilicum en parmezaan. Andere huisspecialiteiten zijn de speltkoek of gerolde flensjes, met een salade die samengesteld kan zijn op Mediterrane, of Ardens - Coburgham, ui en champignons, of trappistenwijze - met abdijkaas.
Het Estaminet du Kelderke gaat het hele jaar lang elke morgen om 7 uur open. Het is dus de ideale plek overigens de enige op de Grote Markt, om de dag te beginnen met een rijkelijk voorzien ontbijtbuffet. Op het menu luxebroodjes, zuivelproducten, fijne vleeswaren, salades en vers fruitsap en dit voor slechts 12. Van het ontbijtbuffet kan men tot 11u30 genieten.
Een restaurant dat zich oer-Brussels wil profileren, moet enkele kwaliteitsbieren aanbieden, het Estaminet du Kelderke heeft een ruime keuze in originele Belgische bieren, maar biedt eveneens een verrassend en zoet Corsicaans bier op basis van kastanjes.
Stamgasten en de heel even passerende toeristen worden ongetwijfeld gecharmeerd door de meertalige onberispelijke service en de kleine prijzen. Toch biedt het Estaminet du Kelderke, heerlijke schotels, een aangenaam decor met uitzonderlijke ligging in het hartje van de hoofdstad. Het is en blijft een modern, trendy restaurant in tegenstelling met de keldergewelven van restaurant t Kelderke dat in de kelderverdieping van hetzelfde gebouw is gelegen. Fijnproevers die het Estaminet wil uittesten moeten even de trappen op en krijgen het uitzicht op de Grote Markt als unieke compensatie. RVH.
Estaminet du Kelderke Grote Markt 15 1000 Brussel tel 02/513 73 44
www.atgp.be
zie ook www.6minutes.be à la carte
|