:roll::-8)
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Italië, het land waar gulheid, levenskunst en gastvrijheid hoog in het vaandel staan, ligt aan je voeten langs de Vorstlaan, vlakbij het Wienerplein, in Watermaal. La Fattoria is een huis met verschillende rijkdommen, een authentieke boerderij, of het levende bewijs van de landelijke oorsprong van deze Brusselse voorstad.
Het restaurant werd geopend in 1995 ter vervanging van de vorige zaak. De charme en de bijzondere, heel persoonlijke sfeer waren meteen een schot in de roos, nu meer dan een decennium later, is de verleiding zo mogelijk, nog groter geworden.
De witte, sobere voorgevel wordt aan de buitenkant verzacht door de harmonische verhoudingen van de veranda met prachtige oude markiezen. Het vormt een uitnodiging om de deur te openen en de karaktervolle zalen te ontdekken. Vooraan, een heldere ruimte met heel veel licht waar je dankzij de grote ramen de levendige buurt kan observeren. Vervolgens een intiemere kamer in Belle Epoquestijl, waar de muren subtiel versierd werden met frescos, bankjes en indrukwekkende spiegel. Tot slot wellicht het meest favoriete plekje, de bibliotheek, vol boeken in trompe-loeil. Het intieme karakter blijft overal behouden dankzij de ietwat afgezonderde tafeltjes. Je ontdekt tevens leuke details en ongewone voorwerpen, zoals de collectie bokalen op de rekken, gevuld met veelkleurige deegwaren of de verzameling oude uurwerken die een vleugje nostalgie, mystiek en surrealisme creert.
De keuken van La Fattoria is natuurlijk Italiaans, evenwel getoetst aan een vleugje Frans charisma. Een kwestie van variatie in het genot te brengen. De kaart met grote onberispelijk bereide klassiekers gaat hand in hand met de heelrijke suggesties, die bereid worden volgens de markt, seizoenen en aanvoer.
De hoofdstukken van de kaart wekken ongetwijfeld je eetlust op. Het antipastibuffet staat bekend als één van de beste van de stad, er zijn de risotto en deegwaren, de specialiteiten zoals kalfslever alla Veneziana, spaghetti met vongole Veraci, osso buco alla Gremolata
Keus te over dus, want Italië is rijk aan kwaliteitsproducten, ongeacht of men op een zonnige zomerse specialiteit mikt, of men verzeilt in de charme van een intense winterse wildbereiding.
La Fattoria, een Toscaanse ziel in Brussel die getuigt van een standvastige en professionele keuken, rijk aan de smaken van het zuiden en gecombineerd met een heel mooie selectie van Italiaanse wijnen uit alle prijsklassen.
Juist naast het hoofdgebouw stond de prachtige geklasseerde schuur te wachten op een restauratiebeurt, want de dreigende muren konden elk ogenblik instorten. Het aanvullend project Il Fatto-bar en La Locanda kreeg vier jaar geleden vorm en gestalte.
Cocktailbar, wijnbar, rooksalon
in Il Fatto-bar kan je op adem komen in een volledig nieuw kader waar dankzij een intelligente renovatie de ziel en vooral de geschiedenis van het gebouw bewaard bleven. De oude materialen gaan er prachtig samen met de hedendaagse vormgeving, het designmeubilair, de clubfauteils en de sofas met middagallures.
Door een venster in XXL-formaat ontwaar je achteraan een aparte zaal, een soort machinekamer uit een of ander boek van Jules Verne, zaal waar evenwel een grillbar en pizzaria een onderkomen vonden.
Ronde tafels, compartimenten, bakstenen muren, gietijzeren zuilen, een trap die naar een grote mezzanine leidt
Hier geniet je van één van de 15 pizzas op de affiche, Napolitana, Capresa, Zingare, Capriciosa ... De kaart bevat ook deegwaren, risotto, lichte of stevigere gerechten, gegrilde poonfilet op een bedje van sla, snel bereide zalm met spumante, eendenfilet van het huis, côte à los, brochettes
RVH.
La Fattoria Il Fatto-bar La Locanda - Vorstlaan 1 1170 Watermaal Bosvoorde
Tel 02-672 27 61 alle dagen open van 11 tot 15 uur en vanaf 18 uur
fattoria@skynet.be - www.fattoria.be
zie ook www.6minuts.be / a la carte
|