Le Crabe Fantôme, geopend in 1979, was ongetwijfeld één van de eerste zaken waarvan de menukaart de koppeling maakte van een uitgelezen Franse gastronomie met de exotische keuken van het koninkrijk Siam, Thailand in modernere tijden.
Dit voortdurend heen en weer reizen aan dezelfde tafel blijft, naast de decoratie die geïnspireerd is op de lange omvaart, één van de originele aspecten van het restaurant. De decoratie roept trouwens de herinnering op aan de grote oceaanovertochten en nodigt uit om de trossen los te gooien. Toch houdt Le Crabe Fantôme de steven gericht op een feilloze gemengde kwaliteitskeuken.
Le Crabe Fantôme heeft wind in de zeilen met een nieuwe kaart en vernieuwde sfeer. Het verfrissende decor ademt de sfeer uit van opstattend zeewater en het oneindige van de oceaan en dit doorheen de zes zalen. Verre zeereizen staan centraal waarbij de vissershut, uitgebeeld door een omgekeerde kano aan het plafond, plagen van koordenladders en oude kreeftenvissersmanden, wedijvert met de geverniste voorsteven van een door de zon getaande roeiboot. Grote vierkante planken lijken wel met zeezout ingesmeerd, effect dat nog wordt versterkt door de witte tafellakens en de kraakwitte stoelhoezen. Mooie schepen met kostbare houtsoorten of de honingkleurige lambrisering en lederen bankjes van de kapiteinzaal en navigatiezaal wijzen naar het kwartier van officieren en gentlemen. De verdieping, uitgebouwd als promenadedek, is een droomplek voor zonneblinden, tropisch wit hout en eindeloze dromen.
Hervé Mignot, de Franse chef, en Shaweewan, zijn Thaise collega, brengen elk van hun kant, schitterende specialiteiten op tafel. De kaart, geflankeerd door een portret van de kapitein, brengt talloze alternatieven: soepen, voorgerechten en salades uit de Thaise keuken, staan zij aan zij met de Noordzeekrab en rode tonijn. Idem dito bij de hoofdschotels waar een gebraden Anjouduif met gecarameliseerd witloof of een crème van foie gras met Armagnac, staat naast scampis met groene curry, eendengehakt met rode curry en Thaise groene asperges. Het menu van de kapitein, 29.5 zonder wijn en 34.5 met wijn, biedt de gast een multiple choice, bovendien verandert het maandelijks.
Als voorgerechten kozen wij voor een tartaar van rode tonijn met papaya en jeudige groene uitjes, een tartaar van grijze crevetten met guacamole. Als hoofdschotel werd het deels exotisch Aziatisch, deels Franse keuken, met kabeljauw als thema. Noedels en gearomatiseerde sojascheuten sierden de kabeljauwsoufflé in bananenbladeren, de Franse kabeljauwfilet kreeg een sesamkorstje, olijfolie verrijkt met groene citroen, zongedroogde tomaten en luciferaardappelen. Smakelijke, lekkere gerechten, ietwat kruidig soms exotisch soms traditioneel met verse producten in een ruime portionering en fraaie presentatie.
Le Crabe Fantôme blijft baanbreker in verschillende domeinen, Le Crabe lanceert nu een originele traiteurdienst met een chef bij u thuis, voor zij die hun genodigden in alle rust willen ontvangen. Voor een minimum van 8 couverts stuurt Le Crabe Fantôme een chef bij u thuis en dit op basis van een menu aan 30 euro per persoon.
Magie, mise-en-scène, zin voor decor, Patrick De Wael heeft de koers bijgestuurd en mikt op een verjonging die het dromen van verre reizen bevordert. Le Crabe Fantôme ademt in zijn totaliteit de sfeer uit van de volle zee met cabinepersoneel in topvorm. Een dubbele koksmuts voor Frankrijk en Siam, in de schaduw van een honderdjarige lindeboom, samengebracht in een der fleurigste locaties van de hoofdstad. Dit alles op nauwelijks een boogscheut van het terkamerenbos en de Franklin Rooseveltlaan.
Le Crabe Fantôme, Terkamerenboslaan 17c 1170 Brussel
Tel 02- 660 81 45 www.resto.be/crabefantome
Open 7 dagen op 7, van 12 tot 14u30 en van 19 tot 22u30
Enkel een vermelding in de gids Lemaire: zeer elegant restaurant met opmerkelijke keuken, 73 punten.
|